2024-01-07 164 瀏覽
呢間新加坡菜愈來愈多分店,圍方都開左間😅屋企人鍾意食海南🐔,所以就去咗試吓啦😋環境幾舒服,啱哂屋企人或者朋友聚會👍🏻1. 海南雞 ($188/半隻)餐廳最出名嘅海南雞果然名不虛傳,雞肉好嫩滑,雞皮薄又爽口😋配甜豉油同辣汁味道剛剛好🤩2. 咖哩豬肋骨煲配白飯香脆薄餅 ($142)咖哩好濃,唔算好辣,但有啲油得濟🥲豬肋骨份量多,雖然炆到好淋,但好淡,入唔到咖哩味咁🙃

1. 海南雞 ($188/半隻)

2. 咖哩豬肋骨煲配白飯香脆薄餅 ($142)
  • 海南雞飯
2024-01-02 153 瀏覽
周末嘅晚上,我哋一行人走咗入Chatterbox Café,整個地方人頭湧湧,但係氣氛好得意,感覺到咗一陣濃濃嘅香氣。開始嘅招牌海南雞飯馬上吸引咗我哋嘅注意,雞皮緊貼,肉又滑又嫩,一啖入口即刻認到係用心煮嘅好嘢!🍽️跟住我哋又點咗胡椒肉骨茶,湯頭胡椒味好濃,冬天飲一碗暖笠笠,肉骨鬆軟得嚟唔油膩,真係解憂嘅好選擇。而對面嗰位揀咗咖哩雞飯,佢一邊食一邊讚口不絕,話咖哩香爆嘅味道撲鼻而來,隻雞香滑得嚟又唔會太干,正到不得了。最正係最後嗰碟薄餅,當佢哋翻面咁脆嘅時候,那種酥鬆,我只能用“掂晒”嚟形容。整體黎講,咁香、咁滑、咁夠晒味嘅美食,真係令人難忘,下次仲想再嚟試下其他款!😊👌🏻🥢

2023-12-15 151 瀏覽
還以為Chatterbox來到香港, 會變成高檔的新加坡菜餐廳, 是我錯了! 在大圍和啟德的商場閈分店, 變成了如天天般的定位, 罕有道和格調立即低了不少. 當然這樣可以揸乾揸淨香港還會對它有期盼的食客的消費, 是一個對生意更好的方法. 雖說如此, 它有水準始終比天天的高, 黃油雞皮, 肉質相對嫩滑, 中間的油脂啫喱還算綿密, 至少不是淡白色, 胸肉很難咀嚼的那一種. 三色醬汁已紅辣椒醬最得我心, 辣勁平均, 後段帶出的微甜微酸沒有影響本身的味道結構. 至於有油飯是我覺得最要改善的, 淡色之餘雞油香味也不濃, 味道平淡, 唯有加醬汁引味調味, 這樣有點破壞了本身的意義, 不過算啦! 希望再開心點時可以三思而行, 對現有不足的地方再有改善.

2023-12-13 100 瀏覽
Off work and tried Chatterbox Cafe for the first time. Ordered the Mandarin Chicken Rice set and it was delicious!Chicken meat was so tender and well marinated. The sauces and rice were perfectly flavoured too, not too salty (as this is often the case elsewhere). This was just right.Very satisfied and will come back for more 😋

Mandarin  Chicken  Rice
Mandarin  Chicken  Rice
  • 文華海南雞飯
因為自己住個區同返工個區都唔多新加坡野食,所以平時都唔係成日食新加坡野,但自己就幾鍾意食海南雞,有些去朋友介紹嘅餐廳試唔同嘅海南雞飯。圍方呢間餐廳早前就聽聞過,今日過大圍就去左支持佢芒果菠蘿梳打酸酸甜甜,飲完零舍開胃海南雞飯一黎到見到佢份量都幾多雞油飯,唔太油,幾香雞肉肉質嫩滑,切得好薄身,好易入口,食落又唔太肥膩又有個豆腐湯清清地,中和一下那份油膩感,唔錯👍🏻另外叫左個雞肉串,烤得幾唔錯,肉唔柴,有肉汁,味道正~整體上唔錯,下次會再黎試佢嘅肉骨茶同甜品😙

芒果菠蘿梳打酸酸甜甜,飲完零舍開胃

一黎到見到佢份量都幾多
雞油飯,唔太油,幾香
雞肉肉質嫩滑,切得好薄身,好易入口,食落又唔太肥膩
又有個豆腐湯清清地,中和一下那份油膩感,唔錯👍🏻
另外叫左個雞肉串,烤得幾唔錯,肉唔柴,有肉汁,味道正~

整體上唔錯,下次會再黎試佢嘅肉骨茶同甜品😙
文華海南雞飯
芒果菠蘿梳打
雞肉串
文華海南雞飯
芒果菠蘿梳打
一向好鍾意食星加坡嘢嘅我 🇸🇬對呢間文華海南雞一早就好有興趣😍難得佢哋喺圍方插旗 就梗係要去支持佢份量都相當大三個人叫咗一份海南雞一份肉骨茶同埋一個甜品都好夠食👍🏻佢個海南雞肉質好嫩,皮又算薄,唔會好肥膩撈埋個油飯食,好送飯🍚肉骨茶特別用咗白胡椒係我鍾意嘅口味舊肉都唔會柴不過我哋最鍾意都係甜品班蘭蛋糕好鬆軟 同埋食得出好有蛋味椰子雪糕食到有粒粒椰子肉 🥥再加埋糖漿精緻得來又好食真係為一餐畫上完美句號
一向好鍾意食星加坡嘢嘅我 🇸🇬
對呢間文華海南雞
一早就好有興趣😍
難得佢哋喺圍方插旗 就梗係要去支持

佢份量都相當大
三個人叫咗一份海南雞一份肉骨茶同埋一個甜品都好夠食👍🏻
佢個海南雞肉質好嫩,皮又算薄,唔會好肥膩
撈埋個油飯食,好送飯🍚

肉骨茶特別用咗白胡椒

斑斕蛋糕配椰子雪糕

斑斕蛋糕配椰子雪糕
  • 文華海南雞飯
2023-10-31 214 瀏覽
冇雞味,肉又韌,飯又唔香,得個樣,衰過普通茶餐廳海南雞飯,食個午餐差不多$200,仲話傳奇文華海南雞飯,真係唔知點解佢有呢個名,莫非香港人唔識食嘢,我覺得如果佢生存到一年就奇跡。
2023-10-31
2023-10-25 236 瀏覽
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 大圍 - Chatterbox cafe ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 『新加坡菜進駐大圍』圍方雖然已開幕一段時間但仍然有好多人流之前喺尖沙咀食過Chatterbox cafe今次喺圍方見到食吓先~雞肉咖哩 $142雞肉咖哩本身包咗薄餅我哋發現用薄餅點嚟食好惹味仲好食過雞肉🤣咖哩汁係勁好味後來再encore 薄餅串燒拼盤 $1286串串燒整齊排列好一次過食曬豬、牛、雞串醬料帶點花生味 甜甜咸咸咁◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.📍 Chatterbox Café (圍方) (大圍)大圍車公廟路18號圍方3樓304號舖喜歡我嘅分享:請follow, like and share @elaine.eat 🔎冇頭緒:#elaineeat🔎發掘同區美食:#ee大圍🔎發掘同類美食:#ee新加坡菜

『新加坡菜進駐大圍』

圍方雖然已開幕一段時間
但仍然有好多人流
之前喺尖沙咀食過Chatterbox cafe
今次喺圍方見到食吓先~

雞肉咖哩 $142
雞肉咖哩本身包咗薄餅
我哋發現用薄餅點嚟食好惹味
仲好食過雞肉🤣
咖哩汁係勁好味
後來再encore 薄餅

串燒拼盤 $128
6串串燒整齊排列好
一次過食曬豬、牛、雞串
醬料帶點花生味 甜甜咸咸咁

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍 Chatterbox Café (圍方) (大圍)
大圍車公廟路18號圍方3樓304號舖

🔎冇頭緒:#elaineeat
🔎發掘同區美食:#ee大圍
🔎發掘同類美食:#ee新加坡菜

2023-10-21 191 瀏覽
圍方開咗一段時間,今日放假嚟行吓新商場。行過餐廳門口被柔和嘅暖木色吸引咗我嘅目光🤭睇落好似幾chill就入去試試。店員安排我哋坐梳化卡位,私隱度高之餘被綠葉包圍感覺更relax 🍃 🐓招牌文華海南雞飯 $138油光發亮嘅雞皮一啲都唔肥膩,仲好彈牙。雞肉好嫩滑,較厚嘅肉都唔嚡啱啱好👍🏻 三款醬汁中最喜歡黑醬油,唔會搶走主角嘅鮮味之餘再配一口油飯,真係一口接一口🤭🍜招牌珍寶帶子喇沙 $178喇沙湯好香濃,質地較濃稠,米線好掛到湯🤤帶子厚肉,但我更喜歡吸滿湯汁嘅豆卜😍❗️必試咸蛋雞翼🧡😍 $72 (4隻)熱辣辣脆卜卜嘅雞翼外脆內嫩多汁,上面沾滿咸蛋黃配少少辣好惹味😍 沙嗲串燒拼盤🐷🐮🐔 $128沙嗲汁好香濃,味道甜甜地,配青瓜好夾。🥥涼粉紅豆椰子沙冰 & 美祿椰子沙冰 $54 椰子沙冰甜度剛好,仲啖啖紅豆👍🏻餐廳環境暖木風設計好舒服。由店員安排坐位,上菜,埋單都好有禮貌,QR code 落單亦好方便👍🏻
圍方開咗一段時間,今日放假嚟行吓新商場。

招牌文華海南雞飯

🐓招牌文華海南雞飯 $138
油光發亮嘅雞皮一啲都唔肥膩,仲好彈牙。
雞肉好嫩滑,較厚嘅肉都唔嚡啱啱好👍🏻

招牌珍寶帶子喇沙

🍜招牌珍寶帶子喇沙 $178
喇沙湯好香濃,質地較濃稠,米線好掛到湯🤤
帶子厚肉,但我更喜歡吸滿湯汁嘅豆卜😍

咸蛋雞翼

❗️必試咸蛋雞翼🧡😍 $72 (4隻)

沙嗲串燒拼盤

沙嗲串燒拼盤🐷🐮🐔 $128
沙嗲汁好香濃,味道甜甜地,配青瓜好夾。

涼粉紅豆椰子沙冰 & 美祿椰子沙冰

🥥涼粉紅豆椰子沙冰 & 美祿椰子沙冰 $54
椰子沙冰甜度剛好,仲啖啖紅豆👍🏻

2023-10-20
招牌文華海南雞飯
招牌珍寶帶子喇沙
咸蛋雞翼
沙嗲串燒拼盤
涼粉紅豆椰子沙冰 & 美祿椰子沙冰
2023-10-11 285 瀏覽
噚晚去到圍方諗住食上海野,點知好多人攞咗飛排隊。見到對面有間新加坡菜,又冇乜人,就走咗入去食。真係未食過一間新加坡菜味道係咁差。海南雞飯,一般。參巴辣椒炒豆角,全晚最好食就係呢碟豆角👍🏼沙嗲串燒拼盤。燒得唔夠香口,個沙嗲汁得個甜字,又夠唔夠香👎🏼白胡椒肉骨茶配麵線,湯底完全冇白胡椒味道,食過最難食嘅肉骨茶。個湯完全冇味似滾水淥麵之後擺啲排骨嘢配料入去就算,差到不得了。👎🏼👎🏼👎🏼真係唔會再去食呢間。
噚晚去到圍方諗住食上海野,
點知好多人攞咗飛排隊。
見到對面有間新加坡菜,
又冇乜人,就走咗入去食。
真係未食過一間新加坡菜味道係咁差。
海南雞飯

海南雞飯,一般。

參巴辣椒炒豆角,全晚最好食就係呢碟豆角👍🏼

真係唔會再去食呢間。

2023-10-07 233 瀏覽
食之前,已經特登WhatsApp問過啲新加坡嘅朋友仔,佢哋都認得依間、又話依間好貴嘅、又話某間高級酒店裡面 都有依間,咁諗住冇死啦、有啲保證喇掛~~~~叫咗個海南雞飯外賣,再加$10轉雞脾。 但係啲雞肉食落有陣生水喉水味⋯⋯⋯⋯⋯😓😓😓😓同埋啲雞肉都唔香,食落冇雞味成個飯連埋外賣$2,一共收咗我$150啲食物質素咁樣,收咁嘅價錢⋯⋯⋯⋯請問良心喺邊度呢?😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓
叫咗個海南雞飯外賣,再加$10轉雞脾。
但係啲雞肉食落有陣生水喉水味⋯⋯⋯⋯⋯😓😓😓😓
同埋啲雞肉都唔香,食落冇雞味
成個飯連埋外賣$2,一共收咗我$150
啲食物質素咁樣,收咁嘅價錢⋯⋯⋯⋯
請問良心喺邊度呢?😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓

2023-10-06
5 分鐘 (外賣自取)
2023-10-01 194 瀏覽
圍方每一間餐廳都會排好多人,所以我就兩三點先去,但原來都要等大約10分鐘先入到。雖然我哋下午茶時段去,但係就冇下午茶或者午餐之分,全部都係同一價錢。海鮮炒貴刁 炒貴刁識落同普通嘅乾炒牛河味道差唔多,唯一唔同嘅就係有一隻蝦同一粒帶子,仲有幾舊魷魚,自己覺得性價比唔算好高,食落冇乜特色,同時味道都有啲咸,雖然佢有額外提供豉油同辣椒,但係其實都唔係太需要食,因為本身已經頗咸。雞肉叻沙雞肉比到我驚喜,一開頭以為係好鞋好硬嘅雞肉,點知原來佢用嘅雞,都係用海南雞,無骨之餘,雞肉嫩滑。叻沙湯底非常濃郁,不過我自己覺得唔係太夠辣,可以辣多少少,我而且湯底都係比較咸,但整體嚟講比起貴刁更好食。

海鮮炒貴刁

雞肉叻沙
2023-10-01 197 瀏覽
知道圍方新開,約埋朋友去襯下墟,行到夜晚六半都決定食埋晚飯先走,行左陣就搵到呢間話海南雞飯攞獎嘅餐廳,因為同朋友都幾鍾意食海南雞飯,就決定試下攞獎嘅味道,攞飛後要等成廿幾個號碼,等位都等左成個鐘,所以都幾期待終於入座,立即叫左兩個海南雞飯,每個盛惠$138,兩個飯都加左$10轉雞脾落單後坐左陣就有得食,黎到後都即食,即刻覺得好失望,唔知點解可以話係招牌菜同攞過獎,只可以講係呢個價錢嘅正常水準,賣相好似好正咁架,餐廳燈光暗暗地,用左木色餐盆上菜,令到黃油雞皮擺上枱時份外顯得閃令令,但一夾起就知雞肉嘅份量得好少,就咁睇相望落去好似好多舊雞,實際係雞肉嘅厚度係同塊雞皮一樣咁厚,有好多塊雞皮甚至仲厚過舊肉,唔好忘記係已經加錢轉左雞脾,唔知無加錢嘅仲有幾多雞肉食而味道方面,醬汁正常,雞就當然比起快餐店嘅係有多啲雞味,但完全唔驚豔,飯份量又少,望落隻碗好似好大但其實份量好少,食完都唔飽,食剩左好多雞皮,好厚同好肥,鍾意食雞皮嘅人就應該非常鍾意食呢度嘅海南雞飯,但就唔係咁啱我地總結黎講,味道同份量都性價比好低,食完完全唔知點解會攞獎,所以有得揀之下都唔會再幫襯
知道圍方新開,
約埋朋友去襯下墟,
行到夜晚六半都決定食埋晚飯先走,
行左陣就搵到呢間話海南雞飯攞獎嘅餐廳,
因為同朋友都幾鍾意食海南雞飯,
就決定試下攞獎嘅味道

攞飛後要等成廿幾個號碼,
等位都等左成個鐘,
所以都幾期待

終於入座,
立即叫左兩個海南雞飯,
每個盛惠$138,
兩個飯都加左$10轉雞脾

落單後坐左陣就有得食,
黎到後都即食,
即刻覺得好失望,
唔知點解可以話係招牌菜同攞過獎,
只可以講係呢個價錢嘅正常水準,
賣相好似好正咁架,
餐廳燈光暗暗地,
用左木色餐盆上菜,
令到黃油雞皮擺上枱時份外顯得閃令令,
但一夾起就知雞肉嘅份量得好少,
就咁睇相望落去好似好多舊雞,
實際係雞肉嘅厚度係同塊雞皮一樣咁厚,
有好多塊雞皮甚至仲厚過舊肉,
唔好忘記係已經加錢轉左雞脾,
唔知無加錢嘅仲有幾多雞肉食

而味道方面,
醬汁正常,
雞就當然比起快餐店嘅係有多啲雞味,
但完全唔驚豔

飯份量又少,
望落隻碗好似好大但其實份量好少,
食完都唔飽,
食剩左好多雞皮,
好厚同好肥,
鍾意食雞皮嘅人就應該非常鍾意食呢度嘅海南雞飯,
但就唔係咁啱我地

總結黎講,
味道同份量都性價比好低,
食完完全唔知點解會攞獎,
所以有得揀之下都唔會再幫襯

海南雞飯轉雞脾
2023-09-19 270 瀏覽
一間米芝蓮餐廳,一間要排隊但又想去的地方,在大圍有了分店,今日與朋友與其媽媽一起品嚐。人多就可以選擇多,人人也有不同喜好,樣樣都試,就必能滿足。服務員十分有禮帶領我們到坐位,提示用餐時間90分鐘,可以自行網上落單或找他們幫手。讚。首先點了咖哩雞飯:明顯每項料頭也爆炒過,那種多層次的咖哩香味,是茶記難以做到的。鷄件嫩滑有5大件,十分滿足;仲有新薯等配菜。再選了胡椒肉骨茶:朋友媽媽有一點失望,她期望是藥味濃,但此間賣點就是胡椒味香辛,令人全身溫暖;一字骨有5大件,就做到骨肉分離,可見火候十足。最後是海南雞飯:是此點賣點,亦是朋友到來要享受的主菜,果然正常好味,又嫩又滑,仲有一大碟……,但朋友被咖哩迷惑了,咩都加咖哩汁,然後直呼好味,超有趣。朋友你也要試試看,你會選那一項。#大圍#圍方#新加坡美食#正宗海南雞飯#香濃咖哩雞飯#胡椒肉骨茶

朋友你也要試試看,你會選那一項。

#大圍
#圍方
#新加坡美食
#正宗海南雞飯
#香濃咖哩雞飯
#胡椒肉骨茶

2023-09-15 227 瀏覽
*:.。. .。.:* Chatterbox Café-大圍(圍方)*:.。. .。.:* ✨文華海南雞飯✨海南雞肉質滑嫩但無咩雞味,雞皮好薄而且皮下脂肪極少🤙🏻。另外附上的椰菜清湯,椰菜🥬味濃,裹面有塊滑豆腐,加入少許炸蒜增添香味。✨ 招牌大蝦喇沙✨對比海南雞飯 呢碗喇沙出色好多🤟🏻其實最好食唔係大蝦🦐同其他配料,而係佢個喇沙湯底,濃郁的椰奶湯底和香辣的喇沙醬,味道一流👍🏻唔會得個辣字。無論係米線定配料都非常入味。值得再食一次🫶🏻

✨文華海南雞飯✨

✨ 招牌大蝦喇沙✨