招聘中
最高可達 $19,000
月薪 (面議)
2024-04-16 94 瀏覽
圍方開左咁耐都係第一次行~食肆好多,幾經掙扎決定去食文華海南雞🤣實在太耐冇食海南雞~今日要過過口癮先得🤭依間之前係尖沙咀食過一次,表示滿意♥️經典的文華海南雞♥️雞肉滑嫩不油膩,雞皮Q彈也沒什麼脂肪🌟整體吃到最後都是清清爽爽的~不會滿嘴肥油♥️香米飯都很出色~滿滿的雞香,不膩口🌟配的湯也不是常見的冬瓜湯,用料是蔥酥豆腐椰菜,同樣是偏清爽的感覺👍🏻吃菜的乖小孩😂小棠菜爽脆最好吃~試試特色小食~薄魚餅口感軟淋,味道微微酸小辣🌟配小麵包一齊吃可以中和辣度,味道也更香👍🏻

文華海南雞飯
經典的文華海南雞♥️雞肉滑嫩不油膩,雞皮Q彈也沒什麼脂肪🌟
整體吃到最後都是清清爽爽的~不會滿嘴肥油♥️
香米飯都很出色~滿滿的雞香,不膩口🌟
蒜茸炒小棠菜

吃菜的乖小孩😂小棠菜爽脆最好吃~

2024-04-15
蒜茸炒小棠菜
2024-04-13 95 瀏覽
啱啱去完新加坡旅行懷念食新加坡菜,今日經過圍方,上openrice睇下,見到chatterbox cafe ,於是同朋友去試下今日晏晝六點半去到,唔使等位,職員好快安排座位比我哋入去坐,餐廳有啲花花草草裝飾,坐落好舒服。今日晚市入到去食二人套餐$338前菜新加坡魚餅新加坡魚餅有魚香魚餅煎過、佢係配埋多士食,食落唔太油,又有魚餅香味,唔錯。蠔油小棠菜小棠菜都有好多,配上蠔油食,餐前食菜開胃。咖哩脆薄餅(+$25)新加坡咖哩香濃,薄餅脆口,仲有青瓜同紅蘿蔔條,配上咖哩醬好夾。主菜大蝦喇沙+$40喇沙湯香濃,大蝦有三隻,另外有好多魚片及豆腐卜、芽菜,索曬香濃嘅湯汁,配上米線,好好味。肉骨茶配飯+$20肉骨茶有白胡椒香,豬骨有四舊,有大量豆卜及金菇,仲有油炸鬼,配上一碟辣椒甜豉油,湯有胡椒香味另外亦都有豬骨香味,好食。飲品凍味綠恐龍(+$28)依杯尾綠恐龍好震撼,用大量味綠粉配上煉奶,表面仲有朱古力波波,不過飲到尾雖然有啲甜,但整體嚟講好味嘅。班蘭咖啡牛奶($28)班蘭咖啡,但班蘭味唔算濃,但咖啡味濃,唔錯。甜品原個椰皇配椰子雪糕($98)呢個椰子雪糕真係好食,雪糕有椰子肉,超香椰肉味,仲有合
啱啱去完新加坡旅行

今日晚市入到去食二人套餐$338

前菜
新加坡魚餅

蠔油小棠菜
小棠菜都有好多,配上蠔油食,餐前食菜開胃。

咖哩脆薄餅(+$25)

主菜
大蝦喇沙+$40

肉骨茶配飯+$20

飲品
凍味綠恐龍(+$28)

班蘭咖啡牛奶($28)
班蘭咖啡,但班蘭味唔算濃,但咖啡味濃,唔錯。

甜品
原個椰皇配椰子雪糕($98)
呢個椰子雪糕真係好食,雪糕有椰子肉,超香椰肉味,仲有合桃、荔枝,配上甜甜嘅雪糕,呢個一定要叫。

埋單
全餐620幾蚊,同朋友飲嘢傾計呢個價錢係值得,仲有正宗嘅新加坡菜,推薦鍾意食新加坡菜嘅朋友嚟試下。下次我會嚟呢度試埋海南雞飯,因為餐廳文章介紹係文華酒店旗下嘅分店,我見抬枱都有叫不過今日唔想食雞就冇叫喇。
2024-04-10
📍Chatterbox Café (圍方) (大圍)大圍車公廟路18號圍方3樓304號舖==============================餐廳位於大圍圍方,係大圍地鐵站樓上,非常方便,餐廳係來自新加坡嘅知名海南雞飯專門店,第二間香港分店就進駐大圍呢個新商場。餐廳最近全新推出午市套餐由$88起 (只限星期一至五供應,公眾假期除外),當中新增三款新加坡地道菜式: (1) 芽籠黑醬油海鮮福建麵 (2) 海鮮滑蛋河 及 (3) 奶香咖喱雞配白飯==============================馬來特色香煎辣魚餅魚餅微辣有淡淡魚香味,碗上白麵包一齊食,味道唔錯香脆薄餅配咖喱汁及蔬果條薄餅好香脆,配上濃郁咖哩汁好開胃白胡椒肉骨茶配白飯肉骨茶湯底好香濃,排骨好大件而且每件都有軟骨,配上豆卜金菇等非常吸湯ge 配料,超級好送飯招牌大蝦喇沙喇沙湯底好香濃而且質地好杰身,似日本拉麵湯底,有好豐富蝦味,每食一啖麵都同時食到好多湯汁,大蝦大隻之餘仲好彈牙蠔油小棠菜小棠菜好爽口,蠔油似係有調配過,好鮮味又唔會好咸凍美祿恐龍美祿恐龍飲幾多次都係禁正,呢到仲要加左d朱古力脆波波係上面,更加好味斑
📍Chatterbox Café (圍方) (大圍)
大圍車公廟路18號圍方3樓304號舖

馬來特色香煎辣魚餅
魚餅微辣有淡淡魚香味,碗上白麵包一齊食,味道唔錯

香脆薄餅配咖喱汁及蔬果條
薄餅好香脆,配上濃郁咖哩汁好開胃

白胡椒肉骨茶配白飯

招牌大蝦喇沙

蠔油小棠菜
小棠菜好爽口,蠔油似係有調配過,好鮮味又唔會好咸

凍美祿恐龍

斑蘭牛奶咖啡
呢禁咖啡未攪勻之前顏色好有層次感好靚,打卡一流,味道上班蘭味唔算突出,但咖啡係香濃好味

招牌椰子雪糕
雪糕椰子味香濃食落口會有一絲絲椰子肉,而且雪糕份量非常多椰皇裏面都塞滿雪糕
2024-04-10
2024-04-08 127 瀏覽
星期日中午一點幾到達商場,見唔使等位,就入咗去。 我哋兩大一細,被安排坐餐廳單邊梳化位置, 枱與枱之間都排得好近吓, 一般香港食肆都係咁冇乜私穩可言😆,講乜嘢食乜嘢,完全 畀隔離位睇得清清楚楚😂。我哋嗌咗set lunch for two, 有海南雞飯、 肉骨茶、 小棠菜、 同埋加$配兩杯嘢飲, 份量都非常足夠, 海南雞飯一般,啲雞唔係好滑,肉骨茶就湯底幾好味😋,但啲肉排就真係好肥啦。 套餐跟配個小食,我哋嗌咗個炸豆腐, 成個套餐性價比係係幾高💖,味道就中上啦 , 杯咖啡係幾好飲👍。 埋單413蚊 ,下次有機會會再嚟。

2024-04-04 171 瀏覽
#chatterboxcafe再次來吃!質量沒變,只有價錢變🥹這次還試了新東西文華海南雞飯$138 ☺️海南雞來說真的很滑也有雞啫喱(膠原蛋白),油飯很香🤤🤤🤤🤤🤤😍😍😍😍😍特色鹹蛋雞翼$72(4隻)但令人驚喜的是鹹蛋黃雞翼,很濃郁的味道,就算沾滿了醬汁外皮也很脆! 呢個係十級推介!!一定要黎食!今次叫左4隻,下次一定要叫6隻🤭🤭🤭黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕$96味道偏向甜和重味,而炒的配料中還會有白蘿蔔粒,彼特別的食法!重味者愛好!價錢屬於中上,還有加一
#chatterboxcafe

再次來吃!質量沒變,只有價錢變🥹這次還試了新東西

文華海南雞飯$138 ☺️

😍😍😍😍😍特色鹹蛋雞翼$72(4隻)
呢個係十級推介!!一定要黎食!
今次叫左4隻,下次一定要叫6隻🤭🤭🤭

黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕$96

價錢屬於中上,還有加一
2024-03-19
2024-04-03 122 瀏覽
📍Chatterbox Cafe圍方開咗咁耐今日終於有機會去咗行下🤓裏面真係超級大,嘢食都比我想像中多,周圍轉梗嗰陣突然有啲肚餓,就比呢間正宗新加坡菜吸引到😍二人滋味套餐 $338 包一個小食、兩個主食、一個菜同飲品。文華海南雞飯 無骨呢下已經加咗分👍🏻就算係雞胸肉都超級嫩滑,而食海南雞配油飯是常識吧,米飯油香滿溢,唔怪得之係招牌菜啦💯星洲海鮮炒貴刁 勁大份!麵條炒得乾身,海蝦同帶子仲好大粒添😙真係兩個人都食唔晒🤣最後仲要打包拎走。黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕 見佢黑媽媽咁以為會好鹹,點知又唔係喎,反而係有少少似甜鼓油嘅味道,蘿蔔糕切到細細粒完全吸收晒醬汁風味🤤蠔油小棠菜食咗咁多肉梗係要食返啲菜啦,賣相已經好靚,食落仲好清甜,一啲苦味都冇🤪
📍Chatterbox Cafe

二人滋味套餐 $338
包一個小食、兩個主食、一個菜同飲品。

黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕

蠔油小棠菜

Chatterbox開業於新加坡文華大酒店,最出名就係拎晒獎的文華海南雞飯!!除左雞飯,其他新加坡菜式同樣都做得出色可以一試!!🏨- 文華海南雞飯 HK$138 🐣🍚得獎招牌菜必叫!!海南雞份量相當大份,雞皮脆爽,雞肉雞香濃郁,但可惜肉質未達到極度嫩滑!!可能跟雞品種比較少脂肪有關。油飯香氣四溢充滿雞油味道,粒粒分明口感彈牙,好正宗!!三款醬料黑醬油,薑蓉醬及辣椒醬都沒有特別之處,但辣椒醬缺少微酸的清新感。- 星洲海鮮炒貴刁 HK$128 🍝🦐做得比海南雞飯更出色!!貴刁炒得香口,帶有甜豉油香氣而且上色均勻,吃完碟底一點油膩感都無,炒功了得!!配有大蝦、半熟帶子、魷魚、臘腸、銀魚仔等,味道豐富鮮味濃郁!!生菜絲及韭菜更增添了清脆口感,味道同口感都層次十足!!- 沙嗲串燒拼盤 HK$128 🐷🐮🐣雞肉串最好食!!共有六串豬牛雞各二,串燒燒得香口,肉本身有調味,不蘸醬料也夠惹味。沙嗲醬帶有椰汁香甜味,雞肉串燒絕配!!不過,牛肉本身比較濃郁,所以不建議配沙嗲醬。- 芒果菠蘿梳打 HK$48 🥭🍍🍹

- 文華海南雞飯 HK$138 🐣🍚

- 芒果菠蘿梳打 HK$48 🥭🍍🍹
沙嗲串燒拼盤
芒果菠蘿梳打
2024-03-31 98 瀏覽
Chatterbox Café (圍方) (大圍).白胡椒肉骨茶配白飯.呢個白胡椒肉骨茶好特別,平時肉骨茶都係黑蚊蚊,今次呢個白雪雪,仲有好有個蒜頭,金菇,豆卜,五花腩另外配上油炸鬼.炸素春卷.叫左個小食炸素春卷,配上泰式辣醬!.咖喱汁薄餅🍕.見到加$28就有,本身以為個薄餅好似泰式薄餅點知原來係脆好似蝦片咁,比較似零食.Chatterbox Café (圍方) (大圍)大圍車公廟路18號圍方3樓304號舖
Chatterbox Café (圍方) (大圍)

白胡椒肉骨茶配白飯

炸素春卷
叫左個小食炸素春卷,配上泰式辣醬!

咖喱汁薄餅🍕
見到加$28就有,本身以為個薄餅好似泰式薄餅
點知原來係脆好似蝦片咁,比較似零食
Chatterbox Café (圍方) (大圍)
大圍車公廟路18號圍方3樓304號舖
放假到圍方逛逛,看到這裡也新開了Chatterbox便試試白胡椒肉骨茶配白飯 $132白胡椒味很香,豬肋骨肥瘦分明,肉質嫩滑,配吸湯的豆腐卜和金菇,味道一流,附送的油炸鬼份量很大,炸得香脆咖喱豬肋骨煲配白飯及香脆薄餅$142咖喱非常惹味,超級下飯,沾脆餅好吃,配料有茄子,薯仔和秋葵,同樣份量超多的豬肋骨,肉質仍有咬口,推介chatterbox出品相當穩定,之前已多次encore,想吃新加坡菜時便會再來
放假到圍方逛逛,看到這裡也新開了Chatterbox便試試

白胡椒肉骨茶配白飯 $132

咖喱豬肋骨煲配白飯及香脆薄餅$142

2024-03-28 73 瀏覽
知道朋友鍾意食海南雞,就帶佢去食一間新加坡過江龍的的海南雞飯專門店Chatterbox Café,喺大圍圍方新商場行完街,就去醫下肚仔先!喜歡呢度嘅裝修環境設計,大型壁畫精心打造餐廳裡的裝潢,將異國建築元素和現代風格帶入餐廳中,頓時感覺優哉游哉!而家餐廳普遍落單都係用QR code,夠晒方便,又可以減少人與人之間接觸,餐單上食物圖文並茂,樣樣都好吸引咁!怎少得點這裏的招牌,獲獎無數的文華海南雞飯,賣相相當吸引,不過大部份都是雞胸位置,男士比較喜歡吃!配上一碗湯,裏面有滑溜的豆腐!海鮮福建炒麵係濕濕地,當中有兩款麵條,而麵條比較腍,口味清清地,不過落配上的醬料一齊食能夠提升其味道!白胡椒肉骨茶配麵線,裏面的肉骨很大件,呈現五花腩的位置,半肥瘦相隔好啱我口味,而白胡椒味道比想像中淡口,相信香濃一點會比較惹味!不得不試這一款星洲佳餚美饌特色-鹹蛋雞翼, 邪惡的鹹蛋醬汁包裹着雞翼,大人細路食過返尋味!最後健康之選-蒜蓉炒小棠菜,味道新鮮又脆口!

最後健康之選-蒜蓉炒小棠菜,味道新鮮又脆口!
2024-03-28 60 瀏覽
🐔 雞全部都係雞 🤤記得之前喺尖沙咀K11 MUSEA食過一間來自🇸🇬 新加坡的知名海南雞飯專門店 「 Chatterbox Café 」 佢哋嘅第二間香港分店已經進駐大圍新商場 - 圍方同樣地門面好大遠處都見到而且扶手電梯一想就係好方便我哋一行四人就坐梳化位置好寬敞好舒適❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨🧡 【 特色鹹蛋雞翼 】️鹹蛋味香濃之餘香噴噴嘅炸鷄外脆肉嫩確實夠晒滋味我最鍾意呢款小食💛️ 【 文華海南雞飯 】️海南雞配三款醬汁點雞食鍾意右邊泰式辣汁好惹味而雞嘅肉質比較厚實配埋油飯一齊食好Match💚️ 【 蒜蓉炒小棠菜 】️食咗咁多肉叫返款蔬菜可以幫我哋清一清腸胃小棠菜炒得入味帶點爽脆口感還有家人喜歡吃的白胡椒肉骨茶配麵線及海鮮福建炒麵而肉骨茶味道偏淡適合長輩口味
🐔 雞全部都係雞 🤤
記得之前喺尖沙咀K11 MUSEA
食過一間來自🇸🇬 新加坡的
知名海南雞飯專門店
「 Chatterbox Café 」

佢哋嘅第二間香港分店

及海鮮福建炒麵

而肉骨茶味道偏淡
適合長輩口味
2024-03-25 104 瀏覽
Chatterbox Cafe始於1971年喺新加坡文華酒店開幕,多年來獲獎無數,贏盡口碑,依家喺The Wai 都食到啦,二人滋味套餐$338, 就食到佢嘅招牌菜式😋😋😘😘😆🐥文華海南雞飯🐥不愧為招牌海南雞,雞肉肉質嫩滑,好好彩哋畀咗雞髀肉我,雞皮爽滑有彈性,有唔少透明嘅膠源蛋白,十分有食慾。油飯香氣十足,就咁食飯都夠味,配上香滑雞肉更係錦上添花🦐星洲海鮮炒貴刁🦐好有鑊氣嘅炒河,隱隱地食到有大排檔嘅感覺,唔知師博之前係咪做過大排檔呢。有帶子,大蝦,椰菜絲,芽菜絲等等,口感豐富,整體味道似乾炒牛河,會多一點甜味,可能加咗新加坡黑醬油🐥特色咸蛋雞翼🐥脆香雞翼沾上香濃惹味嘅咸蛋黃醬,滿滿嘅新加坡風味🥬醬油生菜🥬🍋熱檸水🍋2杯以呢個價錢食到幾款特色食物,係超值嘅🥰🥰☺️☺️😛Chatterbox Cafe地址:大圍車公廟路18號圍方3樓304號舖#thewai#大圍#圍方#chatterboxhk#chatterboxcafe#海南雞#文華海南雞#新加坡海南雞#海南雞飯#招牌海南雞#文華酒店#酒店海南雞#炒貴刁#海鮮炒貴刁#炒河粉#膠源蛋白#咸蛋雞翼#炸雞翼#新加坡菜#過江龍#過江龍餐廳#2人套

🐥文華海南雞飯🐥

🦐星洲海鮮炒貴刁🦐

🐥特色咸蛋雞翼🐥
脆香雞翼沾上香濃惹味嘅咸蛋黃醬,滿滿嘅新加坡風味

🥬醬油生菜🥬
🍋熱檸水🍋2杯

以呢個價錢食到幾款特色食物,係超值嘅🥰🥰☺️☺️😛

Chatterbox Cafe
地址:大圍車公廟路18號圍方3樓304號舖

#thewai#大圍#圍方#chatterboxhk#chatterboxcafe#海南雞#文華海南雞#新加坡海南雞#海南雞飯#招牌海南雞#文華酒店#酒店海南雞#炒貴刁#海鮮炒貴刁#炒河粉#膠源蛋白#咸蛋雞翼#炸雞翼#新加坡菜#過江龍#過江龍餐廳#2人套餐#雙人套餐#炒海鮮#抵食餐廳#港鐵商場
Chatterbox Café座落大圍站全新商場項目圍方,現場裝修新凈企理,環境好舒適,略帶溫馨感,彷彿回到50年前嘅新加坡文華大酒店用餐😎晚市二人套餐$338,睇落幾抵食咁!😄文華海南雞飯雞件肉質鮮嫩,雞皮口感爽滑,層次豐富😋海南雞飯除咗主角—雞要靚之外,更唔少得係醬汁配搭,3款醬汁分別係醬油、酸辣醬、薑蓉,令雞肉更添色彩👏白胡椒肉骨茶配麵線除咗海南雞飯,新加坡另一名物當屬肉骨茶🤪,湯頭相當濃郁,胡椒味撲鼻😃一字骨數量唔少,啱晒我慢慢刷!油條浸落肉骨茶,可以還原新加坡嘅專有味道😬呢個菜式可以配白飯/麵線,我今次揀咗麵線,有機會試埋白飯效果如何😝香脆薄餅配咖哩汁四大片薄餅,配上香濃咖哩汁,非常邪惡嘅一道小食👻馬來特香煎辣魚餅,香料味濃,鹹香味充足,屬典型東南亞菜式😈魚餅會配以白麵包,更加襯托出魚餅的味道😃套餐跟一個菜,小棠菜/生菜二選其一👍通常出街食飯都啖啖肉,套餐配上大大碟蔬菜,非常貼心😁檸檬薏米水+凍肉桂薑咖啡椰子雪糕,雪糕配上椰肉、香甜菠蘿、荔枝,為呢餐新加坡菜畫上完美句號!
晚市二人套餐$338,睇落幾抵食咁!😄
白胡椒肉骨茶配麵線
香脆薄餅配咖哩汁
四大片薄餅,配上香濃咖哩汁,非常邪惡嘅一道小食👻
檸檬薏米水+凍肉桂薑咖啡
2024-03-23 59 瀏覽
與朋友到大圍圍方食lunch,附近都好多食肆,揀咗間食新加坡嘢嘅餐廳,門口裝修得好清雅,裏面裝修得都好靚,座位舒適。由於午市時間尚早,不需要等位。入座不久已經坐無虛席,服務員亦很有禮貌親切白胡椒肉骨茶配米線:濃郁嘅白胡椒香味,配上嫩滑嘅一字排,金茹菜,豆泡,有三條嘅一字牌份量亦足夠,湯底沒有很重的藥材味,食完感覺人都好溫暖,配上熱檸檬水,消滯下海南雞飯:滑豆腐配生菜絲,清爽。雞的份量亦很足夠,入口嫩滑,沒有雞腥味,這間舖嘅招牌菜。油飯也不錯,香濃軟熟。配熱咖啡滿足。

白胡椒肉骨茶配米線:

海南雞飯:
2024-03-20 84 瀏覽
之前去新加坡食過好好食嘅新加坡菜,終於都有機會喺香港食到。今次叫左小食、2個主菜、蔬菜同飲品,食完都十分滿足🤪🤪🤪🫓香脆薄餅配咖喱汁及蔬菜條新加坡嘅薄餅同印度薄餅唔同,比較薄身同帶有少少脆身嘅口感。蘸左少少咖喱汁同加埋蔬菜條一齊食,少少辣之餘又帶啲清新👍🏻👍🏻🍚文華海南雞飯想食好耐嘅海南雞飯,叫左全雞髀所以好滑身,雞皮亦都清理得好乾淨,蘸少少汁已經好好食。雞油飯超級推薦,超好食,唔算好油但有油香,強烈推薦一定要揀埋👍🏻👍🏻👍🏻🍜白胡椒肉骨茶配米線肉骨茶帶有輕輕白胡椒味,舊肉帶有少少肥,食落有油香,轉左食米線更加索汁👍🏻👍🏻🥬醬油生菜叫左碟菜食,均衡飲食,唔太油😆😆🫖熱檸檬薏米水唔太甜,薏米好多,最近天氣好潮濕,可以祛濕清熱。🥤凍肉桂薑咖啡,薑味濃郁,加入肉桂更添風味。🥥椰子雪糕椰子味濃郁,2個人share啱啱好!!!
🫓香脆薄餅配咖喱汁及蔬菜條
新加坡嘅薄餅同印度薄餅唔同,比較薄身同帶有少少脆身嘅口感。
🍚文華海南雞飯
🍜白胡椒肉骨茶配米線
🥬醬油生菜
叫左碟菜食,均衡飲食,唔太油😆😆
🥤凍肉桂薑咖啡,薑味濃郁,加入肉桂更添風味。
🥥椰子雪糕椰子味濃郁,2個人share啱啱好!!!