2024-04-13 97 瀏覽
啱啱去完新加坡旅行懷念食新加坡菜,今日經過圍方,上openrice睇下,見到chatterbox cafe ,於是同朋友去試下今日晏晝六點半去到,唔使等位,職員好快安排座位比我哋入去坐,餐廳有啲花花草草裝飾,坐落好舒服。今日晚市入到去食二人套餐$338前菜新加坡魚餅新加坡魚餅有魚香魚餅煎過、佢係配埋多士食,食落唔太油,又有魚餅香味,唔錯。蠔油小棠菜小棠菜都有好多,配上蠔油食,餐前食菜開胃。咖哩脆薄餅(+$25)新加坡咖哩香濃,薄餅脆口,仲有青瓜同紅蘿蔔條,配上咖哩醬好夾。主菜大蝦喇沙+$40喇沙湯香濃,大蝦有三隻,另外有好多魚片及豆腐卜、芽菜,索曬香濃嘅湯汁,配上米線,好好味。肉骨茶配飯+$20肉骨茶有白胡椒香,豬骨有四舊,有大量豆卜及金菇,仲有油炸鬼,配上一碟辣椒甜豉油,湯有胡椒香味另外亦都有豬骨香味,好食。飲品凍味綠恐龍(+$28)依杯尾綠恐龍好震撼,用大量味綠粉配上煉奶,表面仲有朱古力波波,不過飲到尾雖然有啲甜,但整體嚟講好味嘅。班蘭咖啡牛奶($28)班蘭咖啡,但班蘭味唔算濃,但咖啡味濃,唔錯。甜品原個椰皇配椰子雪糕($98)呢個椰子雪糕真係好食,雪糕有椰子肉,超香椰肉味,仲有合
啱啱去完新加坡旅行

今日晚市入到去食二人套餐$338

前菜
新加坡魚餅

蠔油小棠菜
小棠菜都有好多,配上蠔油食,餐前食菜開胃。

咖哩脆薄餅(+$25)

主菜
大蝦喇沙+$40

肉骨茶配飯+$20

飲品
凍味綠恐龍(+$28)

班蘭咖啡牛奶($28)
班蘭咖啡,但班蘭味唔算濃,但咖啡味濃,唔錯。

甜品
原個椰皇配椰子雪糕($98)
呢個椰子雪糕真係好食,雪糕有椰子肉,超香椰肉味,仲有合桃、荔枝,配上甜甜嘅雪糕,呢個一定要叫。

埋單
全餐620幾蚊,同朋友飲嘢傾計呢個價錢係值得,仲有正宗嘅新加坡菜,推薦鍾意食新加坡菜嘅朋友嚟試下。下次我會嚟呢度試埋海南雞飯,因為餐廳文章介紹係文華酒店旗下嘅分店,我見抬枱都有叫不過今日唔想食雞就冇叫喇。
2024-04-10