2024-04-19 79 瀏覽
人生是一趟旅程,有時候也要好好愛自己,好好食一餐好既,剛好在路上遇到一個朋友,傾下傾下就不如順便去食個Dinner🤣去到北角的一家餐廳,入面裝修好有特色,景色優美,適合坐住同朋友吹水😁叫左兩個Set Dinner,揀一個 Starter 同埋一個 Main Course ,跟住包埋 Regular Coffee / Tea😉首先麵包當然少不了醬汁,加左自家製的銀魚柳蛋黃醬之後,味道好夾🙌Starter:Ham Salad +$0巴馬火腿蜜瓜沙律,高質的火腿搭配哈密瓜,簡直就是絕配😊Beef Tartare $58法式生牛肉他他生牛肉,第一時間當然就係將蛋同牛肉撈埋佢,因為牛肉腌過的關係,味道有點鹹,所以搭配面包食的話剛好🤞Duck Leg $378法式油封鴨腿,歷史上,油封的出現主要是為了保存肉品,在還沒有冰箱保存食材的時候,為了隔絕氧氣、防止腐壞,將肉品長時間溫火烹煮至油脂滲出,鴨腿肉夠淋,充滿了誘人的口感😋Lobster Linguine $438好耐無食龍蝦,於是點左呢個波士頓龍蝦扁意粉伴龍蝦汁,龍蝦汁配上意粉,簡直是一流,仲有半隻龍蝦,同朋友share食,食完仲有d唔夠喉🤣🤣好

Starter:Ham Salad +$0

巴馬火腿蜜瓜沙律,高質的火腿搭配哈密瓜,簡直就是絕配😊

Beef Tartare $58

餐廳地址:北角渣華道123號北角匯二期2樓206號舖

電話:55051115
2024-04-18
  • 波士頓龍蝦扁意粉伴龍蝦汁
又嚟咗呢個北角商場🏬,肚餓要食嘢,朋友💁🏻‍♀️話想食西餐🍽️,咁我諗一諗,就決定同朋友💁🏻‍♀️嚟呢度開餐🤣有 Set Dinner, 可以揀一個 Starter 同埋一個 Main Course (不同 Main Course 價錢唔一樣)跟住再包 Regular Coffee / Tea 🤩先嚟一碟熱熱哋嘅麵包🥖,配埋自家製「銀魚柳蛋黃醬」,好食😋Starter - 周打蜆肉湯:加咗紅蘿蔔粒、洋蔥、薯仔粒、燈籠椒 等 去煮湯,仲有蜆肉,幾好味🤩Starter - 法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律 (+$48):鵝肝燉蛋有鵝肝香味亦都夠滑,上邊有一層脆脆哋嘅 caramelized sugar 🤩;再加一小兜清新嘅 田園沙律 🥗平衡番 濃郁嘅鵝肝味🤩Main Course - $398慢煮西班牙豬鞍配洋蔥及薯蓉:西班牙🇪🇸豬鞍扒厚切,肉質軟熟,好好豬味,呢個好好食😋Main Course - $438海膽扁意粉:海膽幾creamy 仲好似用火槍輕輕燒過表面 🤩;意大利扁麵🇮🇹煮得軟腍腍,口味大眾化🤩熱檸水🍋💦/熱咖啡☕️:食完嘢飲番杯 熱咖啡☕️/熱檸水🍋💦真係好舒服🤣

先嚟一碟熱熱哋嘅麵包🥖,配埋自家製「銀魚柳蛋黃醬」,好食😋

2024-02-08 675 瀏覽
新年紅日過後就是另一個重要的節日:情人節🤣給大家一些慶祝的主意吧😝 🍴加一服務費:✔ ✿ 3-Course Dinner Set <Bread>配自家製銀魚柳蛋黃醬比單純的牛油多了一層鮮味😋 <Starter>• 巴馬火腿蜜瓜沙律 +$0這天是火龍果取代了蜜瓜,同樣很甜火腿高質;沙律拌了微酸的醬汁,很開胃👍 • 忌廉蘑菇湯 +$0creamy,菇味濃郁🤤 <Main>兩者的配菜都很高質 薯蓉creamy,烤菜又甜又多汁😆 • 香煎鱸魚配蜆肉忌廉汁 $388魚皮煎得焦脆,魚肉依然嫩滑😍魚肉和飽滿的蜆都是十分新鮮,配上醬汁更美味 • 慢煮西班牙豬鞍配洋蔥及薯蓉 $398豬鞍肉質細嫩多汁,表面烤香,炭燒香氣明顯,是暫時吃過最美味的豬鞍🤤 醬汁微酸,焦化洋蔥很甜,令整道菜更清新 <Drink>• 熱檸水 前菜和主菜的餐具分開兩套,菜式之間會換碟子食物出品高質,職員有禮友善,環境舒適安靜
新年紅日過後

比單純的牛油多了一層鮮味😋
麵包配自家製銀魚柳蛋黃醬

<Starter>
• 巴馬火腿蜜瓜沙律 +$0
這天是火龍果取代了蜜瓜,同樣很甜
火腿高質;沙律拌了微酸的醬汁,很開胃👍

• 忌廉蘑菇湯 +$0
creamy,菇味濃郁🤤
忌廉蘑菇湯

<Main>
兩者的配菜都很高質
薯蓉creamy,烤菜又甜又多汁😆

• 香煎鱸魚配蜆肉忌廉汁 $388
魚皮煎得焦脆,魚肉依然嫩滑😍
魚肉和飽滿的蜆都是十分新鮮,配上醬汁更美味

• 慢煮西班牙豬鞍配洋蔥及薯蓉 $398
慢煮西班牙豬鞍配洋蔥及薯蓉

醬汁微酸,焦化洋蔥很甜,令整道菜更清新

<Drink>
• 熱檸水

前菜和主菜的餐具分開兩套,菜式之間會換碟子
食物出品高質,職員有禮友善,環境舒適安靜

• 香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁
2024-02-07 280 瀏覽
朋友想食法國菜... 我第一時間即刻諗起呢間喺北角匯嘅高質素法國菜餐廳【Briketenia】!呢度嘅set dinner價錢由$378至$638不等... 包starter, 主菜同飲品!落咗order冇幾耐... 侍應就奉上餐前小食- 法包配銀魚柳蛋黃醬🥖銀魚柳蛋黃醬係餐廳自家調配嘅醬料... 比一般嘅蛋黃醬更加出色!Starter:🪿法式鵝肝焦糖燉蛋配🥗田園沙律係餐廳嘅signature starter!鵝肝用焦糖燉蛋嘅做法嚟整... 香滑得嚟口感好軟綿細膩... 配埋紅桑莓醬一齊食特別醒胃... 必試!😋🦪法式白酒煮青口青口鮮甜肉嫩... 帶有幾分酒香... 份量唔少!🐮香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍肉眼扒油花勁靚... 幼滑多汁... 口感軟腍 !🐷慢煮西班牙豬鞍配洋蔥及薯蓉厚身嘅豬鞍經過慢煮... 出嚟嘅口感非常軟嫩... 一啲都唔會嚡... 而且肉味濃郁!👍呢度嘅環境唔錯... 唔少座位可以望到北角海景... 特別係夜晚非常有feel... 又唔嘈...  都幾啱節日慶祝、情侶拍拖、朋友飯局、週年紀念㗎!🍴  Briketenia📌  北角渣華道123號北角匯2期2樓206號舖

Starter:

🪿法式鵝肝焦糖燉蛋配🥗田園沙律

係餐廳嘅signature starter!

🦪法式白酒煮青口

青口鮮甜肉嫩... 帶有幾分酒香... 份量唔少!

🐮香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍

肉眼扒油花勁靚... 幼滑多汁... 口感軟腍 !

🐷慢煮西班牙豬鞍配洋蔥及薯蓉

🍴  Briketenia

📌  北角渣華道123號北角匯2期2樓206號舖

2024-01-14 809 瀏覽
今個星期是我的生日飯周,打頭炮的是精緻法國餐,地點在北角匯二樓,北角海景和東區走廊盡收眼底,甚至遠眺獅子山,景色開揚。除了靚景,食物和服務也很優質,價錢合理,午市餐牌有8種選擇,由百多元至三百多元不等,全部包含前菜和飲品。如此環境,如此質素,一點也不貴。.🏅麵包首先奉上法包配自家製的鯷魚蛋黃醬,法包外脆外軟,包芯溫暖,抹上沙律醬,味蕾大開。.前菜🏅煙鵪鶉腿沙律🏅鮮蝦蘋果沙律兩款沙律有兩種截然不同的口味和口感。煙鵪鶉腿以櫸木煙燻,肉質緊嫩而富彈性,味道甘香,配上橄欖油和沙律菜,帶出無窮驚喜。蘋果沙律則清新爽脆,蝦仁鮮味彈牙,配上有奶香的沙律醬,口感清爽。鵪鶉腿沙律有紅西柚肉和白柚子肉;蘋果沙律有富士紅蘋果和青蘋果,可見選材認真考究,非常欣賞。.主菜🏅鮮蝦配辣肉腸蕃茄長通粉($138)🏅特級牛肉漢堡配芝士、煙肉、蕃茄配薯條($188)看似任何餐廳都會做的菜,但是這裏的蕃茄醬特別濃郁好味,醬汁中有紅椒、翠玉瓜和菇菌,長通粉軟硬適中。牛肉漢堡非常厚,鬆軟有肉汁,芝士已化成牛肉上的泡沫,還可以拉絲。薯條外酥裏嫩,好好吃。.🏅咖啡或茶

🏅麵包

前菜
🏅煙鵪鶉腿沙律
🏅鮮蝦蘋果沙律
兩款沙律有兩種截然不同的口味和口感。

主菜
🏅鮮蝦配辣肉腸蕃茄長通粉($138)
🏅特級牛肉漢堡配芝士、煙肉、蕃茄配薯條($188)

🏅咖啡或茶
2024-01-14
🎀ʙʀɪᴋᴇᴛᴇɴɪᴀ北角匯有間餐廳一直是我欲欲想試的這天假期終於能約到朋友試試這裏的午餐餐廳主打法國菜環境舒適本身是打算坐在露台位置在陽光下吃個午餐可惜天公不作美希望下次再來能一邊欣賞着海景一邊品嚐美食感覺應該幾chill一坐下不久侍應就端上了餐前餐包麵包幾厚身 有點像多士配上自家製鱈魚蛋黃醬味道幾滋味這次點了兩份午餐✩‧₊香煎吞拿魚尼哥斯沙律ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟿/𝟷𝟶吞拿魚厚切半生熟沙律份量多食材亦幾豐富有雞蛋 沙律菜 車厘茄 洋蔥等沾上酸酸甜甜的油醋很開胃✩‧₊法式生牛肉他他($58) ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶沒想過牛肉他他會再配有一碗細沙律沙律一樣新鮮牛肉他他的香草味較重攪拌蛋黃及配上薄脆麵包一啖咬下去口感一流✩‧₊香煎鵝肝配蘑菇意大利飯($168) ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶忌廉醬汁濃郁能吃到粒粒蘑菇真材實料鵝肝煎得很香而且很大塊Risotto口感較軟身愛吃芝士或忌廉的朋友絕不能錯過✩‧₊香煎海鱸魚拼烤帶子配香滑薯蓉($238) ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶鱸魚肉質幼嫩外皮煎至微脆呈金黃色輕煎過的帶子彈牙配搭薯蓉整體質素不錯套餐包簡單的茶水點了熱檸茶及熱奶茶ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ
🎀ʙʀɪᴋᴇᴛᴇɴɪᴀ

吞拿魚厚切半生熟
沙律份量多食材亦幾豐富
有雞蛋 沙律菜 車厘茄 洋蔥等
沾上酸酸甜甜的油醋很開胃

✩‧₊法式生牛肉他他($58)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶

沒想過牛肉他他會再配有一碗細沙律
沙律一樣新鮮
牛肉他他的香草味較重
攪拌蛋黃及配上薄脆麵包一啖咬下去
口感一流

✩‧₊香煎鵝肝配蘑菇意大利飯($168)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶

味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕 💕 💗𝟿 /𝟷𝟶
餐廳另收加一服務費
*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*

2024-04-20 0 瀏覽
今次我地來到北角滙 嘅Briketenia 食法國菜😊 叫咗餐就送上熱辣辣嘅外脆內軟法包🥖配自家製銀魚柳蛋黃醬😋很好的配搭🥗 Parma Ham with Melon SaladParma Ham 配哈蜜瓜一向是最好的配搭,而哈密瓜真得很甜,仔仔食得很開心! 沙律菜很新鮮,配了自家製汁,非常開胃😊 🍄‍🟫忌廉蘑菇湯碗內有炒過的蘑菇和croutons,然後waitress把湯在客人面前倒進碗內,能盡量保持溫度,很好的做法!而湯本身很香濃,好似每啖都食緊蘑菇咁😋😋廚師仲有細心咁幫我地預先分開2碗😍 加分👍🏻🐷 慢煮西斑牙豬鞍配洋蔥及薯蓉慢煮的豬鞍再煎香上碟,外香內軟,小朋友自己都切得開,加上調味剛好,真係很美味😋!雖然薯蓉是配菜,但廚師都烹得很滑很香,很香薯仔味!🐟 香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁鱸魚煎得剛好,外脆內軟,而分量十足,呢個菜式都有配蔬菜和薯蓉,很飽肚🤩因為我地叫的是晚餐,所以都有跟熱飲:熱檸茶、熱檸水 解油膩感一流☺️
今次我地來到北角滙 嘅Briketenia 食法國菜😊

🥗 Parma Ham with Melon Salad

🍄‍🟫忌廉蘑菇湯
廚師仲有細心咁幫我地預先分開2碗😍 加分👍🏻

🐷 慢煮西斑牙豬鞍配洋蔥及薯蓉

🐟 香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁

2024-04-17 0 瀏覽
我今日去北角辦事,順道約同好友去位於北角渣華道123號北角匯2期2樓206號舖的Briketeria 食法式午餐,環境舒適開揚,坐得舒服。我點左個 Set Pork $248,好友點左個Set Portabella Spaghetti $138,配有 Tuna Salad and Salmon salad ,Fire Main ;餐飲係熱咖啡及熱檸檬茶。豬扒煎得很香脆,肉質鮮嫩,好有咬口又好味;大啡菇炆得軟腍入味,伴著雜菇,令到碟意大利粉份外好味!兩碟沙律菜都非常新鮮,各自伴著三文魚和吞拿魚,都各自精彩!熱咖啡香濃好飲!

• 煙三文魚凱撒沙律
  • 餐前麵包
  • 香烤肉眼扒配薯條及小甘筍
🌟平時好少黎北角,今日約左朋友黎北角匯,誤打誤撞入左間好餐廳!🌟原來餐廳係主打日式法菜,法國總店仲連續拎左15年米芝連一星😆餐廳仲望到海景,環境氣氛一流👍🏻🌟set dinner menu 總類都多,包左前菜,主菜同飲品。🥢忌廉蘑菇湯打卡一流,職員即蓆將蘑菇湯淋上碟,超濃郁蘑菇味。🥢法式生牛肉他他生牛肉腌過,咸咸地,加左小小pickle 增加口感。面頭有個生蛋黃,撈埋一齊食好滑😋🐟香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁賣相好似藝術品一樣😆職員話面頭送左d海膽俾我地😍輕輕燒過,好香好creamy。蜆肉新鮮,食到海水鮮味。鱸魚魚肉紮實,啖啖肉👍🏻下面仲有好多配菜同薯蓉,好滿足。🐷慢煮西班牙豬鞍配洋蔥及薯蓉豬鞍慢煮完再用炭火燒,面頭有一條條好靚的炭燒線。豬鞍嫩滑但好香炭燒味,配上燒汁更惹味👍🏻總括來說,呢間餐廳食物質素高質,環境一流👍🏻生日慶祝好地方。

🥢忌廉蘑菇湯
打卡一流,職員即蓆將蘑菇湯淋上碟,超濃郁蘑菇味。

🥢法式生牛肉他他

🐟香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁

🐷慢煮西班牙豬鞍配洋蔥及薯蓉

2024-04-11
  • 忌廉蘑菇湯
  • 香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁
2024-04-09 13 瀏覽
放工想同男朋友拍下拖 係公司附近有間環境好有feel 又有海景嘅餐廳🥰 我地諗都唔諗就決定食佢啦 坐低後有餐前麵包😝 下脆內軟超軟熟呀 仲配佢地自家製嘅銀魚柳蛋黃醬 超香好好食🤗Dinner set menu法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律(+$48)好特別嘅一道菜 焦糖燉蛋多數係甜品 第一次當咸點食🤩🤩 加入左法式鵝肝味道好香濃 口感細滑🤤 配埋頂層嘅紅桑子醬同脆餅食口感層次都好豐富 又唔會太咸太漏👍🏻法式生牛肉他他(+$58)牛肉他他嘅香料配搭啱啱好 帶出牛肉香味又遮到牛肉腥味😋 加埋蛋黃令到每一啖都更加滑🤭香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍 ($428)肉眼扒夠哂厚身呀🥳 我地叫左5成熟 中間烤到粉嫩顏色 火喉啱啱好🔥 肉質好juicy 咬落都幾有口感 醬汁亦有好好襯托牛扒🥰 鮮海膽意粉呢道菜係promotion先出架唔係本身嘅menu入面😏 見到粉紅色咁靚都估到係紅菜頭意粉 食落果然有淡淡清新嘅味道 感覺好健康🤣👍🏻 另外頂層估唔到有咁大埋鮮海膽😯超足料呀🤩 味道亦好鮮甜好香 配埋一齊真係可以不停食😍最後仲有杯餐飲做結尾 好滿足😙

Dinner set menu
法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律(+$48)

法式生牛肉他他(+$58)

香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍 ($428)

鮮海膽意粉

最後仲有杯餐飲做結尾 好滿足😙
2024-04-02 21 瀏覽
拍拖食飯 揀間有海景夠哂浪漫💕餐廳環境以復古綠色同金色為主 有好多鮮花擺設 優雅浪漫 🌹Set Dinner 餐前麵包配提魚醬 味道好香✨法式鵝肝焦糖燉蛋伴田園沙律鵝肝味道好濃郁 同燉蛋味道好夾配埋麵包一齊食口感味道豐富✨巴馬火腿蜜瓜沙律Parma Ham同蜜瓜係Perfect match底下沙律菜好清新 調味好開胃✨香烤肉眼扒配薯蓉肉眼扒好厚 味道香濃 肉質粉嫩 好多肉汁加上醬汁更加惹味 薯蓉都好香滑蔬菜都吸晒牛扒嘅油香 好食 ✨油封法國鴨腿配新薯紅莓汁鴨腿唔油膩 外皮好香脆香口內層肉嫩多汁 肉質帶咸香惹味
拍拖食飯 揀間有海景夠哂浪漫💕

✨油封法國鴨腿配新薯紅莓汁
鴨腿唔油膩 外皮好香脆香口
內層肉嫩多汁 肉質帶咸香惹味
2024-03-29 18 瀏覽
上周再訪這家門口十分低調的法國餐廳,當晚全場滿座,落地大玻璃配搭舒適又充滿情調的環境,食物依然保持水平。餐前麵包外脆內軟,自家製銀魚柳蛋黃醬美味可口,比起傳統配搭的牛油更惹味,令人食慾大增。前菜法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律(+$58)燉蛋充滿香濃鵝肝味道,慕斯口感,塗在小片的多士上享用,十分惹味。田園沙律新鮮爽脆,非常適合當開胃菜。忌廉蘑菇湯忌廉蘑菇湯口感香滑,味道濃郁,配搭厚切蘑菇粒增加口感層次。主菜慢煮西班牙豬鞍配洋蔥及薯蓉 $398慢煮豬鞍肉質軟嫩,薯蓉香滑可口,配菜調味亦十分出色,整道菜每個部分都令人滿意。香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍 $428五成熟的肉眼扒烹煮得恰到好處,牛味濃郁,每一口都有肉汁溢出。餐飲我們選擇了熱檸茶,味道不俗,小小的茶杯十分可愛。

前菜
法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律(+$58)

忌廉蘑菇湯
忌廉蘑菇湯口感香滑,味道濃郁,配搭厚切蘑菇粒增加口感層次。

主菜
慢煮西班牙豬鞍配洋蔥及薯蓉 $398

香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍 $428

餐飲
我們選擇了熱檸茶,味道不俗,小小的茶杯十分可愛。
2024-03-26 11 瀏覽
2024年3月14日 星期四今晚放工專登去左北角匯行下街,諗住食埋飯先返屋企,所以就係商場搵野食最後搵咗呢一間餐廳,貪佢環境夠舒適,裝修好時尚,而且未到繁忙時段唔算太多人,所以一入去就有位坐餐牌有set Menu同散叫都得,款式都算幾多,而且價錢未到好貴,最後我哋每人叫咗一個set dinner,包晒前菜,主菜同飲品一點完餐之後餐包就嚟到,店員話麵包係自家製嘅,而且醬汁都係自家製銀魚柳蛋黃醬,第一次嘗試呢一個醬汁,同麵包都幾夾,鹹鹹地幾開胃,而且麵包好軟熟之後餐湯係蘑菇湯,店員用左個杯倒落個碟到,成件事即時upgrade晒,個湯好濃郁,每一啖都食到蘑菇蓉,仲有麵包粒添,一啲都唔稀跟住嘅前菜仲有鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律,完全冇諗過鵝肝都可以配焦糖燉蛋,一齊食都幾配合,鵝肝味幾突出,配埋個包食味道更加豐富,而且燉蛋好滑溜主菜方面,呢一個係油封法國鴨腿配新薯紅莓汁,鴨腿肉質一啲都唔韌,一切就切得開,配埋紅莓汁食會冇咁油膩,鴨腿皮都好脆口最後仲有慢煮西班牙豬鞍配洋蔥同薯蓉,豬鞍煮得好腍,而且咬落去充滿肉汁,完全唔韌,十分高質,配埋醬汁一齊食簡直一流,薯蓉都好creamy成餐都食得好滿足,無論食物
2024年3月14日 星期四

成餐都食得好滿足,無論食物同環境都好高質,下次有機會一定會再嚟試其他食物
2024-03-14
2024-03-20 19 瀏覽
店內佈置簡單優雅,清香的鮮花擺設。法式麵包配銀魚柳蛋黃醬銀魚柳蛋黃醬濃稠,配酥脆的法式麵包,味道唔錯。巴馬火腿蜜瓜沙律鹹香的巴馬火腿的和蜜瓜的甜味,食落有層次感。法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律鵝肝的柔軟和焦糖的脆爽,燉蛋質感增添左滑滑的口感。香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁鱸魚外皮煎得金黃酥脆,肉質仍然柔軟。蜆肉同忌廉汁就有奶油味道,配搭好好。香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍烤過嘅肉眼扒肉質鮮嫩,薯蓉嫩滑綿密,而小甘筍口感脆爽。
店內佈置簡單優雅,清香的鮮花擺設。

法式麵包配銀魚柳蛋黃醬
銀魚柳蛋黃醬濃稠,配酥脆的法式麵包,味道唔錯。

巴馬火腿蜜瓜沙律
鹹香的巴馬火腿的和蜜瓜的甜味,
食落有層次感。

法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律
鵝肝的柔軟和焦糖的脆爽,燉蛋質感增添左滑滑的口感。

香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁
鱸魚外皮煎得金黃酥脆,肉質仍然柔軟。
蜆肉同忌廉汁就有奶油味道,配搭好好。

香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍
烤過嘅肉眼扒肉質鮮嫩,薯蓉嫩滑綿密,而小甘筍口感脆爽。
2024-03-19 17 瀏覽
#北角美食 #小蓮星呑食北角🔻 Briketenia北角渣華道123號北角匯二期2樓206號舖/餐廳有室外同室內坐,可以睇到海景,係一個浪漫嘅西餐選擇/🧃忌廉蘑菇湯啲湯上枱嘅時候先會由侍應由湯壺度倒落個湯碟,非常有儀式感,亦都可以確保忌廉湯溫度,蘑菇湯好滑,奶香味偏濃,配搭一粒粒嘅菇,非常濃郁。配埋又脆又夠暖嘅法包同埋餐廳自家製嘅魚蛋黃醬,好滿足嘅頭盤。/🧃巴馬火腿蜜瓜沙律超多塊巴馬火腿,配埋清爽嘅沙律菜就啱啱好平衡,蜜瓜超甜又多汁/🧃香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁 $388魚柳超厚身大塊,肉質嫩滑,煎得非常香,蜆肉到大粒鮮甜,清新嘅魚肉配搭忌廉汁,好食。/🧃香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍$428五成熟,表層有烤焦牛扒香,肉質非常鮮嫩,配埋紅酒汁,非常滋味。另外酵蔬菜同埋薯蓉都值得一讚,特別係薯蓉非常creamy/# food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
#北角美食 #小蓮星呑食北角
🔻 Briketenia
北角渣華道123號北角匯二期2樓206號舖
餐廳有室外同室內坐,可以睇到海景,係一個浪漫嘅西餐選擇
🧃忌廉蘑菇湯

🧃巴馬火腿蜜瓜沙律