2024-02-16 24 瀏覽
今晚同老公預祝情人節,所以揀選咗呢間法國餐廳,有海景睇,坐落喺北角滙二期2樓。但如果行過唔仔細睇,會比較難發現。但係私隱度就比較高!😻叫咗兩個main set, 菜式都好豐富,包括有以下:麵包配搭自家製銀魚柳蛋黃醬🍳,非常有心思,唔甜,有好香嘅魚味🐟煙鴨胸伴柚子沙律 🥗柚子酸甜配搭嘅沙律,非常開胃,令人食到停唔到口,另外煙鴨胸一啲都唔油膩,非常軟熟,唔鞋😋法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律 (+$48)🥗中間係紅莓果醬,用側邊啲麵包脆去點個鵝肝醬,非常美味😋香烤肉眼扒配蒜蓉及小甘筍$428🥩肉眼扒煎至五成熟,香口軟身👍🏼而配菜方面都非常之夾香煎鱸魚拌蜆肉忌廉汁$388🐟香煎鱸魚非常滑,有魚味,唔係Hea雪藏果隻👍🏼配搭埋蜆肉忌廉汁,十分惹味,不過忌廉汁就會比較飽Main set仲包括埋餐飲, 點咗兩杯熱檸水!呢間唔錯,下次可以再光臨👍🏼

叫咗兩個main set, 菜式都好豐富,包括有以下:

煙鴨胸伴柚子沙律 🥗

法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律 (+$48)🥗
中間係紅莓果醬,用側邊啲麵包脆去點個鵝肝醬,非常美味😋

香烤肉眼扒配蒜蓉及小甘筍$428🥩
肉眼扒煎至五成熟,香口軟身👍🏼而配菜方面都非常之夾

香煎鱸魚拌蜆肉忌廉汁$388🐟

來自法國西南部度假勝地Guethary的米芝蓮一星餐廳Chief Ping 把BriKetenia帶到香港餐廳由法國廚藝世家Ibarboure父子打理香港店是首家海外分店無論食材、餐單、店舖裝修每一個細節都認真對待喜歡餐廳選用新鮮的鮮花作擺設高貴浪漫的環境更設有outdoor的座位一睹維港景色Set Dinner 人均只需$400左右今天和好姊妹過來試一下性價比超值的浪漫西餐麵包配上自家製銀魚柳蛋黃醬,非常香口煙鴨胸伴柚子沙律新鮮開胃松露湯非常滑身香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁蜆肉鮮美 鱸魚香口香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍特別要讚一聲薯蓉非常吸引入口即溶肉眼點了五成熟 剛剛好超抵食的浪漫西餐環境也不錯
來自法國西南部度假勝地Guethary的米芝蓮一星餐廳
Chief Ping 把BriKetenia帶到香港
餐廳由法國廚藝世家Ibarboure父子打理
香港店是首家海外分店
無論食材、餐單、店舖裝修
每一個細節都認真對待

喜歡餐廳選用新鮮的鮮花作擺設
高貴浪漫的環境
更設有outdoor的座位
一睹維港景色

Set Dinner 人均只需$400左右
今天和好姊妹過來試一下
性價比超值的浪漫西餐

麵包配上自家製銀魚柳蛋黃醬,非常香口

煙鴨胸伴柚子沙律新鮮開胃

松露湯非常滑身

蜆肉鮮美 鱸魚香口

特別要讚一聲薯蓉非常吸引
入口即溶
肉眼點了五成熟 剛剛好

超抵食的浪漫西餐
環境也不錯

餐廳:Briketenia地點:北角匯菜式:日式法菜餐牌:午市套餐包前菜同主菜,同咖啡或者茶。可以加錢要甜品或者升級飲品。主菜8選1,價錢由$138至$348,另加一。前菜6選1,有d要加錢。餐包係一客四件法包,暖暖地上枱,外皮烤得香脆,最正係個忌廉醬,超滑溜而酸酸地,其實佢先係主角。巴馬火腿蜜瓜沙律 跟餐巴馬火腿蜜瓜沙律大大兜,加左橄欖油既沙律雜菜同車厘茄底加上兩大片巴馬火腿同兩三片蜜瓜,面頭一片薄脆多士。巴馬火腿鹹香之餘唔會太硬,蜜瓜香甜爽脆。鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律 跟餐加$48 另加一呢個鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律係餐廳招牌菜式,一定要試試。鵝肝真係用燉蛋兜上,面頭一層焦糖面,同埋加少少紅色酸莓醬。鵝肝好滑溜,配焦糖面真係外脆內滑,而加埋酸莓醬可以稍稍中和油膩感,味道特別。配有四小塊香脆薄身吐司。田園沙律係一碗加左適量沙律醬既沙律雜菜配車厘茄。慢煮西班牙豬鞍配洋蔥及新薯 $248 另加一慢煮西班牙豬鞍一大件已經切開四條,肉質超嫩口,豬味濃又多汁,連筋位食更好味。下底墊有法式長豆幾條,冬菇一隻,紅椒一片,翠玉瓜一片,少少洋蔥絲同一件西蘭花,蔬菜豐富。伴有超滑溜薯蓉。呢道主菜份量都唔少。
餐廳:Briketenia
地點:北角匯
菜式:日式法菜
巴馬火腿蜜瓜沙律 跟餐
鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律 跟餐加$48 另加一
鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律
田園沙律係一碗加左適量沙律醬既沙律雜菜配車厘茄。
慢煮西班牙豬鞍配洋蔥及新薯
慢煮西班牙豬鞍配洋蔥及新薯 $248 另加一
香煎鵝肝配蘑菇意大利飯 $168 另加一
香煎鵝肝配蘑菇意大利飯
一件香煎鵝肝喺面,整得好香,口感居然有少少彈牙,外面加蔥花同芝士碎,食完唔覺油膩。下面既意大利飯口感唔錯,有好多忌廉汁,加有好多雜菇同青瓜片,多重口感味道。
熱檸水
熱檸水(跟餐)
熱檸水有兩片檸檬,糖另上。
總括而言,今餐食物質素幾好。入面裝修高檔次,環境舒適,用雲石枱,枱上有花裝飾,窗口位對住開揚東區走廊。平日午餐上菜有效率。
2024-02-06
慢煮西班牙豬鞍配洋蔥及新薯
香煎鵝肝配蘑菇意大利飯
🌟 法國總店米芝蓮一星🌊 望海景色 浪漫氣氛格調🍽️ 食物高質 服務親切周到北角一向都臥虎藏龍!在北角匯裡就藏著這家精緻法國餐廳~他家的法國總店更是連續15年米芝蓮一星🌟食物質素在線~ 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝗦𝗲𝘁 價格還十分親民呢配合浪漫海景 整體CP值超高~十分推薦給【 節日/紀念日慶祝】的朋友趕快分享給另一半和好友吧~ ୧( •̀ㅁ•́๑)૭✧ 𓄵𓄵𓄵 【🥖餐包, 自家製銀魚柳配蛋黃醬】第一道前菜已經很有心~ 香焗餐包 帶點濕潤配自家製的醬汁 混合濃郁的蛋黃醬、洋蔥和香草 味道很有層次感【 法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律 】以焦糖燉蛋的做法配合鵝肝口感嫩滑得來又有焦脆感 中間還帶點紅莓醬味道首次以焦糖燉蛋的甜味 帶出鵝肝的醇厚 好特別!!【香烤豬鞍配薯蓉雜菜】份量比想像中豐富!! 以炭火香烤豬鞍啖啖肉 厚切肉質依然粉嫩Juicy配合幼滑的薯蓉 十分美味~【香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁 】煎至金黄色的鱸魚 遠遠也能聞到香味~微脆外皮很香口 肉質嫩滑鮮甜而多汁𓄵𓄵𓄵| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |𓉸 𝘽𝙧𝙞𝙠𝙚𝙩𝙚𝙣𝙞𝙖 @briketenia_hk北角渣華道123號北角匯二期2樓206號舖
🌟 法國總店米芝蓮一星
🌊 望海景色 浪漫氣氛格調
🍽️ 食物高質 服務親切周到

北角一向都臥虎藏龍!
在北角匯裡就藏著這家精緻法國餐廳~
他家的法國總店更是連續15年米芝蓮一星🌟
食物質素在線~ 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝗦𝗲𝘁 價格還十分親民呢
配合浪漫海景 整體CP值超高~

十分推薦給【 節日/紀念日慶祝】的朋友
趕快分享給另一半和好友吧~ ୧( •̀ㅁ•́๑)૭✧

𓄵𓄵𓄵

【🥖餐包, 自家製銀魚柳配蛋黃醬】
第一道前菜已經很有心~ 香焗餐包 帶點濕潤

【 法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律 】
以焦糖燉蛋的做法配合鵝肝
口感嫩滑得來又有焦脆感 中間還帶點紅莓醬
味道首次以焦糖燉蛋的甜味 帶出鵝肝的醇厚 好特別!!

【香烤豬鞍配薯蓉雜菜】
份量比想像中豐富!!
以炭火香烤豬鞍啖啖肉 厚切肉質依然粉嫩Juicy
配合幼滑的薯蓉 十分美味~

【香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁 】
煎至金黄色的鱸魚 遠遠也能聞到香味~
微脆外皮很香口 肉質嫩滑鮮甜而多汁

𓄵𓄵𓄵

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |

𓉸 𝘽𝙧𝙞𝙠𝙚𝙩𝙚𝙣𝙞𝙖 @briketenia_hk
北角渣華道123號北角匯二期2樓206號舖
用餐優惠
試食活動
今日放工收工果陣就想提前預習一下,情人節應該揀邊一間餐廳好。咁去到北角匯幾方便泊車,揸車去揸車走都幾方便。我揀咗一間法國餐廳提前試吓菜先。餐廳環境都幾舒適,唔會太逼,座位相當寬闊。今晚我試咗叫佢嘅Set Dinner,餐牌個價錢都唔算太貴,平均套餐都係三百至四百多,比較貴嘅有一款日本A5和牛西冷扒。我同朋友點咗2款前菜/2款主菜。🍴前菜 - 【法式白酒煮青口】🍴前菜 - 【法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律】另加 +$48🍽️主菜 - 【油封法國鴨腿】$368🍽️主菜 - 【香烤肉眼扒】Medium 5成熟度 $428💡先嚟咗小小🍞麵包,配上自家制【銀魚柳蛋黃醬】, |醬身甜甜酸酸咸咸,餐前用嚟提提口感唔錯。到前菜,一併上到。|青口無腥味,大小適中,汁也調得好Creamy. 肉質爽口不呈軟身。|鵝肝醬混在蛋醬中一併煮熟至固體,後加焦糖蓋面,就令醬身變得更香滑,配上🥖麵包吃更可口🍽️嚟到主菜,🌟🍗鴨腿焗至脆皮,高溫焗好的肉質也很嫩,多餘的油份全揮發,鴨肉吃下就沒油膩感。🌟🥩廚師控制火候相當好,5成熟度就剛剛好,肉質不錯。最後各點了一杯熱檸茶,解一解膩胃。🍋人均消費不算高,廚師手藝不錯,建議情人節可留意
咁去到北角匯幾方便泊車,揸車去揸車走都幾方便。
我揀咗一間法國餐廳提前試吓菜先。

餐廳環境都幾舒適,唔會太逼,座位相當寬闊。

我同朋友點咗2款前菜/2款主菜。
法式白酒煮青口
🍴前菜 - 【法式白酒煮青口】
🍴前菜 - 【法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律】另加 +$48
🍽️主菜 - 【油封法國鴨腿】$368
香烤肉眼扒配草蓉及小甘筍
💡先嚟咗小小🍞麵包,配上自家制【銀魚柳蛋黃醬】,
|醬身甜甜酸酸咸咸,餐前用嚟提提口感唔錯。

到前菜,一併上到。

🍽️嚟到主菜,
🌟🥩廚師控制火候相當好,5成熟度就剛剛好,肉質不錯。

最後各點了一杯熱檸茶,解一解膩胃。🍋
人均消費不算高,廚師手藝不錯,建議情人節可留意下餐廳有關資訊💗
2024-01-23
法式白酒煮青口
2024-02-05 24 瀏覽
有活動係北角想搵間靚餐廳食晚飯, 揀黎揀去原來餐廳唔多, 北角餐廳比較平民。 見餐廳有露台好似幾靚, 可惜黎到話露台唔開放。 set menu 唔算好貴, 有麵包, 牛油好特別, 幾好食。前菜6揀1, 揀左巴馬火腿蜜瓜沙律&忌廉蘑菇湯,餐湯好大碗,有麵包係面,前菜質素相當唔錯。♡香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁 $388魚好滑, 配3粒蜆, 下面有薯蓉, 好味又飽肚。♡油封法國鴨腿配新薯,紅莓汁 $368鴨腿嫩滑, 有薯仔&冬菇。是日精選甜品要加$58,太飽就無試, 下次可以再黎。

♡香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁 $388
魚好滑, 配3粒蜆, 下面有薯蓉, 好味又飽肚。

♡油封法國鴨腿配新薯,紅莓汁 $368
鴨腿嫩滑, 有薯仔&冬菇。

是日精選甜品要加$58,太飽就無試, 下次可以再黎。
香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁
油封法國鴨腿配新薯,紅莓汁
2024-01-12
2024-01-30 17 瀏覽
▫️係北角都可以望住迷人海景嘆法國菜🇫🇷🤩 環境簡潔優雅,黎節日慶祝一流🥳🥖 餐包▫️外脆內軟嘅法包配上銀魚柳蛋黃醬,味道鹹香濃郁好開胃😋🥗 法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律 +$48▫️望落似焦糖燉蛋,原來係鵝肝醬😳 好新奇嘅配搭😆 鵝肝香醇軟滑,配多士好match,如果有得refill多士就好🤣 仲可以食返個沙律解解膩🥗🍄 忌廉蘑菇湯▫️蘑菇湯超濃郁!入口仲有粒粒蘑菇口感🍄🦆 油封法國鴨腿配新薯、紅莓汁 $378▫️鴨皮好香脆,肉質非常軟淋,基本上一切就分到啲肉出黎🍗 入口有陣陣鴨油香,沾上紅莓汁可以平衡油膩感🍓🐷 慢煮西班牙豬鞍配洋蔥及薯蓉 $398▫️豬鞍煎到粉紅色,入口軟熟juicy💦 厚切啖啖肉更加滋味🤭 伴碟薯蓉好滑身,一定要清晒成碟🥔🫖 餐茶

🥖 餐包
▫️外脆內軟嘅法包配上銀魚柳蛋黃醬,味道鹹香濃郁好開胃😋

🥗 法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律 +$48

🍄 忌廉蘑菇湯
▫️蘑菇湯超濃郁!入口仲有粒粒蘑菇口感🍄

🦆 油封法國鴨腿配新薯、紅莓汁 $378

🐷 慢煮西班牙豬鞍配洋蔥及薯蓉 $398

🫖 餐茶

2024-01-24 27 瀏覽
餐包🥯 餐包都整得有心機。法式麵包焗得好香脆~ 廚師自製了銀魚柳醬蘑菇湯 入口好舒喉👍🏼 廚師喺蘑菇湯裏面仲加入咗少少炒咗嘅蘑菇粒同埋麵包,增加口感法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律(+$48)將鵝肝醬放入焦糖燉蛋之中再焗,見到有咸有甜,但紅莓醬🍓 卻帶來 refresh 的酸甜口感~ 厚厚的燉蛋鵝肝醬塗上薄身法式餅乾,一口就可以食到豐富口感~ 香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍 $428🥩肉眼扒香烤帶來有少少炭火的香味和口感。切開見到裏面是粉嫩的,好靚仔!洋蒽慢煮豬鞍扒炒薯仔🥔豬鞍扒保濕🧴 做得好好,入口仍然非常Juicy~ 彈牙又冧身。洋蔥炒得有焦糖的感覺、香甜,配搭白身豬肉都不錯。地址:北角匯2/F Briktennia

法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律(+$48)

香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍 $428

洋蒽慢煮豬鞍扒炒薯仔🥔

地址:北角匯2/F Briktennia
  • 法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律
  • 忌廉蘑菇湯
  • 香烤肉眼扒配薯條及小甘筍
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍽 𝕱𝖗𝖊𝖓𝖈𝖍 𝕯𝖎𝖓𝖓𝖊𝖗 𝕾𝖊𝖙 @ 🌟 Briketenia《👽食神大媽食西餐》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Pan- fried Seabass with Clam Sauce HKD 388Grilled Beef Rib-eyes with Mashed Potato & Baby Carrot HKD 428French Beef Tartare + HKD 58Smoked Duck Breast with Citrus Salad.👽 今次同朋友仔一齊嚟到呢間位於北角海邊,主打法式美食嘅西餐廳,一齊試下佢嘅晚餐。.🐂 我哋揀嘅第一份頭盤係「法式生牛肉他他」,牛肉好鮮味,同埋個調味一流,鵪鶉蛋黃更加係錦上添花。.🥗 另一款就揀左「煙鴨胸伴柚子沙律」,鴨胸咬落好鮮嫩,好多件,沙律清爽開胃。.🐟 主菜我地就揀左「香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁」,魚魚煎得超級香脆,咬落好香口但同時好嫩滑,簡單卻有質素。.🥩 另一款主菜呢就揀左「香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍」,肉眼扒厚切,卻烤得超級到位,剛剛好嘅五成熟,非常嫩滑,絕對優質。.🍋 最後再有餐
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
French Beef Tartare + HKD 58

French Beef Tartare

Pan-fried Seabass with Clam Sauce

🍋 最後再有餐飲送上,咖啡醇厚,檸檬水剛好清一清味蕾。

😋 呢度裝潢典雅,最正係仲擁有靚靚海景,唔係同朋友仔聚餐,定抑或係情侶浪漫撐枱腳都一流,有機會可以黎試下。

📍 北角渣華道123號北角匯二期2樓206號舖
📲 +(852)5505-1115
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
French Beef Tartare
2024-01-17 29 瀏覽
同朋友嚟北角食餐好嘅慶祝節日,因為想睇到海景,但唔想比太貴,就簡了呢間,我地都叫了Set dinner⭐️麵包⭐️忌廉蘑菇湯一上菜個陣已經見到一粒粒蘑菇,店員係面前倒入蘑菇湯,所以食落有豐富嘅口感⭐️法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律焦糖燉蛋好滑,中間會食到鵝肝嘅味道,配埋麵包片食⭐️香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁鱸魚嘅肉好滑,唔腥,配埋蜆肉、忌廉汁、蘿蔔粒、薯蓉食⭐️香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍肉眼扒都幾厚下,肉質嫩滑,搭配薯蓉&蔬菜食,唔錯⭐️Lemon Tea

⭐️麵包

⭐️忌廉蘑菇湯

⭐️法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律
焦糖燉蛋好滑,中間會食到鵝肝嘅味道,配埋麵包片食

⭐️香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁
鱸魚嘅肉好滑,唔腥,配埋蜆肉、忌廉汁、蘿蔔粒、薯蓉食

⭐️香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍
肉眼扒都幾厚下,肉質嫩滑,搭配薯蓉&蔬菜食,唔錯

⭐️Lemon Tea

朋友帶我嚟到Briketenia法國餐廳食午餐餐廳環境闊落 佈置優美 令人感到好舒服。戶外坐位仲對住維港海景添 既高質又Relax原來餐廳既法國總店是米芝蓮一星,好高級食物水準高,職員有善,價錢絕對合理,我倆好滿意餐包麵包暖暖的又鬆脆 配上銀魚柳醬 味道好特別是日餐湯南瓜湯濃郁的南瓜湯 好有口感鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律鵝肝醬夠軟滑 配上焦糖燉蛋 脆多士 味道好夾 有驚喜 田園沙律菜都好新鮮爽口烤大菇松露忌廉意粉香濃松露忌廉意粉夠creamy 意粉質感富彈性 烤大菇完全吾乾 紅酒燴豬頰配香滑薯蓉紅酒燴豬頰肉質都吾錯 配上特色醬 香滑薯蓉軟綿綿 份量非常足夠飲品即磨咖啡 +凍咖啡
朋友帶我嚟到Briketenia法國餐廳食午餐
原來餐廳既法國總店是米芝蓮一星,好高級
食物水準高,職員有善,價錢絕對合理,我倆好滿意

麵包暖暖的又鬆脆 配上銀魚柳醬 味道好特別

飲品
即磨咖啡 +凍咖啡

2024-01-10
2024-01-14 846 瀏覽
今個星期是我的生日飯周,打頭炮的是精緻法國餐,地點在北角匯二樓,北角海景和東區走廊盡收眼底,甚至遠眺獅子山,景色開揚。除了靚景,食物和服務也很優質,價錢合理,午市餐牌有8種選擇,由百多元至三百多元不等,全部包含前菜和飲品。如此環境,如此質素,一點也不貴。.🏅麵包首先奉上法包配自家製的鯷魚蛋黃醬,法包外脆外軟,包芯溫暖,抹上沙律醬,味蕾大開。.前菜🏅煙鵪鶉腿沙律🏅鮮蝦蘋果沙律兩款沙律有兩種截然不同的口味和口感。煙鵪鶉腿以櫸木煙燻,肉質緊嫩而富彈性,味道甘香,配上橄欖油和沙律菜,帶出無窮驚喜。蘋果沙律則清新爽脆,蝦仁鮮味彈牙,配上有奶香的沙律醬,口感清爽。鵪鶉腿沙律有紅西柚肉和白柚子肉;蘋果沙律有富士紅蘋果和青蘋果,可見選材認真考究,非常欣賞。.主菜🏅鮮蝦配辣肉腸蕃茄長通粉($138)🏅特級牛肉漢堡配芝士、煙肉、蕃茄配薯條($188)看似任何餐廳都會做的菜,但是這裏的蕃茄醬特別濃郁好味,醬汁中有紅椒、翠玉瓜和菇菌,長通粉軟硬適中。牛肉漢堡非常厚,鬆軟有肉汁,芝士已化成牛肉上的泡沫,還可以拉絲。薯條外酥裏嫩,好好吃。.🏅咖啡或茶

🏅麵包

前菜
🏅煙鵪鶉腿沙律
🏅鮮蝦蘋果沙律
兩款沙律有兩種截然不同的口味和口感。

主菜
🏅鮮蝦配辣肉腸蕃茄長通粉($138)
🏅特級牛肉漢堡配芝士、煙肉、蕃茄配薯條($188)

🏅咖啡或茶
2024-01-14
2024-01-10 558 瀏覽
想嘆住海景🌅食法國菜🇫🇷,今次我哋就揀咗呢間位於北角碼頭⛴️附近新商場嘅餐廳。呢間餐廳嘅法國總店係米芝蓮一星🌟。呢間舖頭將法國家族餐廳🧑🏻‍🍳味道帶嚟香港。.🥖餐包, 自家製銀魚柳配蛋黃醬餐包外層焗香咗♨️,裏面濕潤柔軟👅,口感豐富。自家製醬汁嘅味道豐富🤤,一啖食到蛋黃醬濃郁嘅感覺🍳、洋蔥嘅香辛味🧅、香草調味🪴。.🐖巴馬火腿蜜瓜沙律巴馬火腿配蜜瓜🍈真係最經典嘅好食配搭!火腿嘅鹹香🤤同埋煙燻香味💨,配埋蜜瓜嘅清新香甜中和🍬,好滿足。.🪿法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律(+$48)焦糖燉蛋香濃嘅味道🍳同埋嫩滑嘅口感,好夾鵝肝嘅感覺😍。一啖裏面首先食到紅莓醬🍓同埋焦糖燉蛋嘅甜香味🍬,之後鵝肝味慢慢帶出🪿,好有層次,放上去脆多士上面食好正🫦。.🦆油封法國鴨腿配新薯, 紅莓汁($368)油封鴨脾外層好好食😍,有種類似乳豬香口、脆身嘅感覺🤤。裏面既有鴨香味👅、又有油香味💦,配埋酸香嘅紅莓醬🍓更加可以中和到油脂嘅感覺💕,又果香又清新。.🐷香烤豬鞍配薯蓉雜菜($328)大大塊,真係好滿足😍!食落去好香,既有炭火燒香嘅感覺🔥,又有入味嘅香料調味🪴。肉質夠軟腍,加埋油脂感👅,同埋雜菜煎香咗嘅清甜🥕,好好食。
🥖餐包, 自家製銀魚柳配蛋黃醬
🐖巴馬火腿蜜瓜沙律
🪿法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律(+$48)
🦆油封法國鴨腿配新薯, 紅莓汁($368)
🐷香烤豬鞍配薯蓉雜菜($328)
2024-01-08
2024-01-06 378 瀏覽
新一年要有個好開始 帶咗友人嚟北角嘅呢間西餐廳食返個晚餐☺️ 我哋一人叫咗一份set dinner 有頭盤 主菜同飲品⭐️忌廉蘑菇湯呢個餐湯好特別 店員會喺你面頭將湯倒入裝住蘑菇粒同麵包粒嘅碗入面 湯飲落幾creamy 飲到有蘑菇蓉嘅口感🤪法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律呢個係比較有特色嘅 所以叫咗嚟試💛 將法式鵝肝焦糖燉蛋配埋旁邊嘅麵包薄脆口感好特別 食到少少鵝肝嘅香味 又有焦糖燉蛋嘅奶油口感🤣 仲有埋田園沙律 咁就唔怕太膩啦香煎鱸魚伴蜆肉忌廉汁呢份鱸魚煎得外脆內軟 魚肉偏紮實 唔會好鬆散🐟 魚肉上面有蟹籽增強口感 旁邊有兩粒蜆 蜆肉鮮甜 魚肉下面仲有薯蓉🥔香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍我哋叫咗五成熟嘅扒 所以肉眼扒入面好粉嫩 肉質好易切開🐮 唔會韌 配燒汁食又得 點芥辣又有另一番嘅滋味🙊飲品最後嘅餐茶揀咗熱咖啡同熱奶茶 兩杯嘅奶都係分開上嘅 想落幾多隨個人喜好😺呢間餐廳部分嘅窗口位係有海景㗎 加上店員服務都幾殷勤 會留意到客人嘅需要 係個愉快嘅用餐體驗😚

飲品

2024-01-03 29 瀏覽
敢啱晚嚟到Briketenia嗰間西餐攤,撈埋啲朋友真係一場歡樂嘅飲食體驗🍽️!首先,嗰道法國田螺同牛骨髓一上檯,即刻俾佢哋嗰陣香味撲鼻而嚟,滋味到不得了!田螺嗲到跳,啖啖肉都彈牙;牛骨髓嘅香滑,一啖落去冇膩口,正👌!跟住主菜,油封法國鴨腿配薯蓉同磨菇湯,稔真係得意架!鴨腿腍得嚟唔過油,食落去軟熟得嚟帶啲紅莓汁仲要更加惹味!另外,嗰個香烤肉眼扒,色香味俱全,肉質鬆軟得黎啖啖肉汁,豐富得滯!至於嗰碟兼顧視覺同味覺嘅法式白酒煮青口,簡直鮮香撲鼻,令人一試難忘!最後嗰杯咖啡,溫暖完美收尾。跟住場既快樂焗雞,幾個字—真係至潮至正!💯向來都識多謝Briketenia帶嚟呢個非一般嘅美食享受,定必再嚟!🥂