😋😋#香烤雞翼沙律一放低碟沙律 第一感覺係哇~好大份阿😍😍最鐘意就係食沙律菜🥗最緊要新鮮 雞翼放耐凍食熱食 個皮都係脆架 吾識整野食既我表示好想知點做到當然熱食會更正啦# 下午茶價錢:$38#我自己個人好鐘意食咖哩輕易自家制滑蛋牛肉飯蛋好滑 有好香既牛奶味 不過蛋味淡d估計蛋裡面應該加份左3.6北海道牛奶配埋日式咖哩既味道恰到好處吾好睇小下午茶既份量 大大份架尼到2個人食 都好夠🫶#下午茶價錢:$42 #
😋😋
吾好睇小下午茶既份量 大大份架
尼到2個人食 都好夠🫶
下午茶價錢:$42
2022-07-30 875 瀏覽
好開心大埔都有抵食高質嘅洋食屋鰻魚滑蛋飯大大份又好味係小店先會有嘅滿足感👍🏻- 醬烤原條鰻魚滑蛋飯@bluehouse.13大埔翠怡街3號翠怡花園地下13號舖IG: https://instagram.com/tetsufootprintshk
好開心大埔都有抵食高質嘅洋食屋
鰻魚滑蛋飯大大份又好味
係小店先會有嘅滿足感👍🏻

- 醬烤原條鰻魚滑蛋飯

@bluehouse.13
大埔翠怡街3號翠怡花園地下13號舖

2022-06-29 635 瀏覽
今日收工近近地就去咗呢度食飯。地點好方便同太和站好近。我哋要咗咖喱吉列豬扒蛋包飯、鰻魚蛋包飯、薯條。炒蛋同鰻魚都好嫩😍 吉列豬扒都炸得好脆👍🏻薯條有三個醬配,紅色嗰個係辣椒醬;橙色係明太子;灰色係黑松露。我覺得明太子同黑松露嗰隻都好食,辣椒醬似乎同薯條唔太夾都係茄汁好啲😂整個裝修格局就係普通小店,等餐都唔耐。會翻兜
今日收工近近地就去咗呢度食飯。
地點好方便同太和站好近。
我哋要咗咖喱吉列豬扒蛋包飯、鰻魚蛋包飯、薯條。
炒蛋同鰻魚都好嫩😍
吉列豬扒都炸得好脆👍🏻
整個裝修格局就係普通小店,等餐都唔耐。
會翻兜
2022-04-16 1060 瀏覽
大埔竟然有好食嘅日式洋食屋v呢間blue house位於太和邨附近細細間非常有人情味叫咗個日式咖哩牛肉蛋包飯 咖哩味道香甜v一啲都唔辣v而且醬汁豐富送飯v一流炒蛋非常嫩滑有蛋香 牛肉量都幾多

牛肉量都幾多
2022-02-11 1122 瀏覽
今日難得黎大埔揾一個耐冇見嘅朋友,黎到 藍屋 食午飯敍舊。午市餐牌有8個餐,4個意粉、4個飯。1. 餐前沙律細細碗嘅餐前沙律,有粟米粒、椰菜絲、胡蘿白絲配芝麻醬,中規中矩,冇特別。2. 日式柚子忌廉烤雞滑蛋飯我點嘅忌廉烤雞滑蛋飯,個忌廉汁好好味,有d柚子粒,成個汁又滑又甜;烤雞個外皮有少少焦,烤得好有火候,雞肉肉嫩有肉汁;滑蛋炒得滑,配埋白飯同忌廉汁,真係會滑落喉嚨。3. 焗芝士自家肉醬炸雞意粉朋友點嘅芝士肉醬炸雞意粉,上枱嘅時候塊鐵板仲有d滋滋聲。芝士肉醬好開胃,鹹味適中,配埋個乾乾地嘅炒意粉,乾濕互補,好夾;炸雞薄薄地一層米糠粉,炸得香脆,鎖住雞肉汁,雞肉又滑又嫩;炒意粉嘅口感有別平時嘅煮意粉,有咬口、唔會好淋,算係另一種風味。4. 玄米綠茶跟餐嘅玄米綠茶,玄米味比較重,涼涼地,飲落口幾清涼,消暑唔錯。埋單每人60蚊左右,個人覺得Cafe差唔多都係呢個價錢起,食物有質素有水準,幾推介大家去食。
今日難得黎大埔揾一個耐冇見嘅朋友,黎到 藍屋 食午飯敍舊。

午市餐牌有8個餐,4個意粉、4個飯。

1. 餐前沙律
餐前沙律

2. 日式柚子忌廉烤雞滑蛋飯
日式柚子忌廉烤雞滑蛋飯

3. 焗芝士自家肉醬炸雞意粉
焗芝士自家肉醬炸雞意粉

朋友點嘅芝士肉醬炸雞意粉,上枱嘅時候塊鐵板仲有d滋滋聲

4. 玄米綠茶
玄米綠茶

2021-05-05
日式柚子忌廉烤雞滑蛋飯
焗芝士自家肉醬炸雞意粉
2022-01-23 769 瀏覽
放假諗住出嚟大埔行吓街,咁就OpenRice度搵咗依間小店,見裝修食物都唔錯諗住過嚟試吓首先我係12點個時到嘅,間店冇乜人,裝修都簡約舒服呢間店就要scan code自行點餐,主要都係食日式西餐。圖片賣相都唔錯,今次我哋叫咗3個lunch set+1個小食:🌈套餐沙律+玄米茶沙律用咗椰菜絲,整體不過不失。但送嘅個杯茶就一啲味都冇,當食完野飲杯水都可以嘅。🌈蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉(包沙律+玄米茶)$66一上枱都幾多蜆肉,而且個汁幾香蜆肉同埋明太子味,夠晒creamy,而且意粉軟硬度適中,份量都十分足夠!諗唔到食咩嘅推薦大家試!🌈日式黑椒忌廉雞肉滑蛋飯(包沙律+玄米茶)$68一上枱就俾佢嘅滑蛋深深吸引住,隻蛋炒得好靚!同埋嗰汁,Feel到用咗好多蘑菇同埋黑椒,所以濃郁得黎一啲都唔漏,個雞扒都係新鮮出,雖然唔係好大件,但都幾好食夠曬飽🌈焗芝士肉醬烤雞意粉(包沙律+玄米茶)$62一上台賣相都好吸引,用鐵板上所以個意粉食到最尾都keep住好熱。但係味道方面,肉醬嘅味道就略嫌普通同埋唔夠味。唔係幾知自己食緊啲乜嘢🤡芝士都落得幾重手,但又係冇乜芝士味🥺🌈芝士焗竹輪卷 $34一疊四件,竹輪裏面卷左芝士
首先我係12點個時到嘅,間店冇乜人,裝修都簡約舒服

🌈套餐沙律+玄米茶

🌈蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉(包沙律+玄米茶)$66

🌈日式黑椒忌廉雞肉滑蛋飯(包沙律+玄米茶)$68

🌈焗芝士肉醬烤雞意粉(包沙律+玄米茶)$62

🌈芝士焗竹輪卷 $34
一疊四件,竹輪裏面卷左芝士,賣相係幾靚,但食落就係章魚小丸子嘅味。可試可唔試
蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉
蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉
日式黑椒忌廉烤雞滑蛋飯
  • 日式黑椒忌廉烤雞蛋包飯
2021-12-17 450 瀏覽
話說約左好耐冇見嘅舊同事食飯,因為要就腳,所以揀左依間西餐食大埔小店真係好多意外驚喜看似平平無奇,但又估佢唔到好食!意粉煮到岩岩好,唔會過軟又唔會太硬,醬汁做得出色,唔太稀又唔會過杰岩岩好,春雞做得幾好,比想像中滑好多,而咖喱蛋包飯都整得出色,對一個唔鍾意食日式咖哩嘅我我都會食多幾啖,整體黎講,如果100分滿分佢有80分!加上小店黎講,非常之有質素,佢會入我返兜系列入面,如果有埋酒飲就緊加開心!!
2021-11-30
2021-10-29 342 瀏覽
🌼2021.07.29 🍽 店舖:Blue House (大埔) 📍地址:大埔翠怡街3號翠怡花園地下13號舖🌕營業時間:星期一至日(Mon~Sun): 12:00-21:30♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾‼️Lunch set配有沙律同玄米茶‼️⁡🌟蜆肉蟹棒明太子牛奶意粉($66)👀勁大份😂撥開有成隻碟咁多😂👅蜆肉有一隻湯勺咁多🤤👅蟹棒有兩條🦀 鐘意食嘅我表示🙁👅意粉剛剛好嘅煙韌😚👅明太子配牛奶無咁膩🤤係飽五係膩😂⁡➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🐽小編的話🐽揾到收工地方附近嘅好食黃店,呢間有好多人推介✨所以就去試下🙊結果👍🏻👍🏻👍🏻😉小編提提你😉-無加一-繁忙時間-不設訂位-用app自助落單-用餐完畢就可以自己去🙆🏻‍♀️回頭率(10分為最高分)🥢8/10 😋CP值(5🌕為最高分)🌕🌕🌕🌖🌑
🌼2021.07.29
🍽 店舖:Blue House (大埔)
📍地址:大埔翠怡街3號翠怡花園地下13號舖
🌕營業時間:
星期一至日(Mon~Sun): 12:00-21:30
♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾♾
‼️Lunch set配有沙律同玄米茶[C/H]‼️

🌟蜆肉蟹棒明太子牛奶意粉($66)
👀勁大份😂撥開有成隻碟咁多😂

-無加一
-繁忙時間-不設訂位
-用app自助落單
-用餐完畢就可以自己去
🙆🏻‍♀️回頭率(10分為最高分)
🥢8/10 [店舖位置同地鐵站有一定嘅距離😿]
😋CP值(5🌕為最高分)
🌕🌕🌕🌖🌑
2021-07-29
2021-10-18 231 瀏覽
大埔·藍屋Blue House今日去左大埔食Lunch依間係朋友介紹 話可以試試價錢算抵 質素幾高👍🏻👍🏻👍🏻決定去挑戰下‼️今次叫左原條鰻魚滑蛋飯$98勁多鰻魚汁 撈飯係超正😍加埋個勁滑既滑蛋 一流😋😋😋鰻魚係爽口果款黎 唔係咬落林身果隻我超中意😋😋😋😋另外仲叫左蟹柳蜆肉明太子牛乳意粉$62蜆肉好多 將明太子撈落意粉到每啖咬落去都有粒粒既感覺食落完全唔會流🤩🤩🤩依間真係抵食同好食‼️‼️平時出圖都係出最好食果樣野今次兩款都好食 決定出曬兩張圖#大埔必食 #大埔美食 #foodiehk #foodie #hkblogger #黃色經濟圈 #黃店
大埔·藍屋Blue House

依間真係抵食同好食‼️‼️
平時出圖都係出最好食果樣野
今次兩款都好食 決定出曬兩張圖

2021-09-25 213 瀏覽
無意中在網上找到這間餐廳,住大埔的朋友都話末食過,咁就一於去試吓啦。特登等到下午茶時段先去,但原來佢冇下午茶餐牌,都係食番午餐menu,不過就有85折,咁都幾抵。焗芝士日式忌廉烤雞意粉一見到咁多芝士同忌廉都有d飽呢個餐明明冇寫係牛乳意粉,但都食到有牛乳味,懷疑可能全部意粉都係一樣個意粉同汁唔知點解有柚子味,有d奇怪烤雞唔錯幾好食,脆身亦唔會好dry雜菌黑松露牛乳意粉都係好牛乳味,好容易食到滯都幾多雜菌,都幾勁黑松露味份量適中,加上比較滯,好快飽跟餐的沙律、玄米茶總結食物雖然不是好出色,但折左50幾蚊,可接受,都ok。

焗芝士日式忌廉烤雞意粉
一見到咁多芝士同忌廉都有d飽
個意粉同汁唔知點解有柚子味,有d奇怪
烤雞唔錯幾好食,脆身亦唔會好dry
焗芝士日式忌廉烤雞意粉

雜菌黑松露牛乳意粉
都係好牛乳味,好容易食到滯
都幾多雜菌,都幾勁黑松露味
份量適中,加上比較滯,好快飽
雜菌黑松露牛乳意粉

跟餐的沙律、玄米茶

總結食物雖然不是好出色,但折左50幾蚊,可接受,都ok。
2021-09-06
2021-09-03 1469 瀏覽
大埔妹表示呢間餐廳夠膽講可以喺區內最平最高質👍🏻意粉、意大利飯定係各式各樣扒類嘅主菜都大份出色👍🏻-套餐有沙律🥗、飲品同埋主菜。沙律有粟米🌽、蕃茄🍅以及椰菜絲,拌以胡麻醬,新鮮開胃👍🏻醬烤原條豬肋骨配薯菜🐷$98-疊起嘅兩份特大份豬肋骨味道惹味🦴,切落都算juicy,份量超級大,外皮比較乾身少少,肥肉不算多👍🏻旁邊有解膩嘅沙律🥗以及大量香脆酥口嘅炸薯條🍟呢個份量完全可以share兩個人。雜菌黑松露牛乳意粉🍄$68-Blue house嘅忌廉類意粉🍝同意大利飯都好creamy,食落有甜味,牛乳為同奶油味同時好香濃🥛意粉煮到恰到好處,黑松露味同樣足夠,雜菌都為數不少👍🏻日式忌廉烤雞滑蛋飯🐔-呢個忌廉sauce超級creamy,好好送飯🍚烤雞香脆入味,咬落去超級juicy,雞油爆燈!滑蛋都做到好出色🍳起碼有3隻蛋嘅份量👍🏻芝士焗竹輪卷🧀$46-面頭有燒汁、蛋黃醬、紫菜,感覺好似食章魚小丸子咁🐙芝士竹輪好大條,咬落爆哂cheese,一咬半融狀態嘅芝士又唔會太漏🧀

醬烤原條豬肋骨配薯菜🐷$98

雜菌黑松露牛乳意粉🍄$68

日式忌廉烤雞滑蛋飯🐔

芝士焗竹輪卷🧀$46
  • 烤菇黑松露牛乳意粉
2021-08-30 116 瀏覽
Blue House焗芝士日式肉醬炸雞意粉日式咖哩吉列雞排滑蛋飯價錢💲: $62/ $78好味程度😋: 3.8/5服務🍴: 3.5/5環境🗾: 3.5/5性價比🥢: 4.4/5回頭率😚: 3.8/5-大埔呢間黃店幾出名,出名抵食又大份。去開個邊就去試左,係小店一間,入到去好家庭感覺。冇乜華麗裝修,不過價錢對得住個份量質素,所以可以一試。住呢邊的更加要多多支持💛-✅焗芝士日式肉醬炸雞意粉。肉醬份量好多,好多肉碎,味道帶甜唔太酸,足夠撈晒成個意粉😝 意粉焗過的關係唔會好軟。面頭的炸雞應該係急凍貨再炸,有d似香辣雞塊咁,入面唔乾,幾正常😬 成碟個面鋪滿芝士去焗,焗到啱啱好金黃,絕對唔係快餐店質素😚-✅日式咖哩吉列雞排滑蛋飯。又係好大的一碟😳 滑蛋好滑,係旋風蛋🥰落左牛奶去炒,火喉控制得好好。望落黃得來帶橙色,顏色好吸引。吉列雞排都好脆,有5大件,件件都好厚肉,啖啖肉😌 唯一挑剔的係佢咖哩汁唔夠多,唔夠我撈飯🥺 味道就好食既。-係性價比高的一間小店。見人地叫有個明太子牛乳意粉都唔錯咁,去開可以一試😎
Blue House
環境🗾: 3.5/5
性價比🥢: 4.4/5
回頭率😚: 3.8/5

2021-08-12 121 瀏覽
Had a quick lunch at this place.. it’s located 5-10 mins away from taiwo station.Had the katsu pork egg rice and chicken avocado salad 😋😋 but the restaurant was way too packed and really small space for each table.... The katsu pork rice was pretty good for the price (lunch) - perfect scrambled egg & generous portion of pork 👍the pork was freshly fried , the japanese style curry sauce was rich & thick as wellthe salad w/ chicken w/ sesame dressing. Chicken wad marinated, salad includes lectures,

the salad w/ chicken w/ sesame dressing. Chicken wad marinated, salad includes lectures, avocado, cherry tomato and corn
  • Katsu  pork  rice
2021-08-09 183 瀏覽
呢間小店主打意粉同埋豬肋骨,我就試咗佢個豬肋骨配薯條。豬肋骨份量好大,切出嚟大概有八條骨,豬肉唔會太硬,薯條同埋沙律都佔咗成隻碟。$100有找嘅價錢實在非常之抵,好食過連鎖餐廳給多多聲。
呢間小店主打意粉同埋豬肋骨,我就試咗佢個豬肋骨配薯條。
2021-07-28 208 瀏覽
細個嗰陣住大埔,所以對呢個地方都有情意結🥺 去左好多人推介既 Blue House💛佢哋係用QR code 自助落單㗎☺️cafe環境唔大,不過都坐得好舒服👍🏻蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉 $66呢個組合真係有齊我最愛既元素🥰意粉每條都掛有明太子醬,再放上兩條蟹棒👍🏻奶香濃郁口感好creamy🍼蜆肉爽口彈牙😆份量好多呀女仔可能食唔哂🙈自家秘製牛肉濃汁飯 $56不得了呢個飯真係成座山咁高🤣咖喱香濃帶甜偏日式🥰牛肉份量好足!加入左海苔、七味粉作調味,牛肉食落幾惹味嫁😉另外我都+$10轉左做炒滑蛋飯🍳蛋香甚濃,而且口感夠滑嫩幾出色🥳套餐仲包埋迷你沙律同玄米綠茶🍵我加$12叫左蜜桃茉香茶🍑樽裝感覺乾淨衞生👍🏻茶味清新不過唔夠凍😆價錢真係好平而且食物都好食,連外賣自取都一樣咁抵食🥰
細個嗰陣住大埔,所以對呢個地方都有情意結🥺
去左好多人推介既 Blue House💛

佢哋係用QR code 自助落單㗎☺️

cafe環境唔大,不過都坐得好舒服👍🏻

蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉 $66
呢個組合真係有齊我最愛既元素🥰
意粉每條都掛有明太子醬,再放上兩條蟹棒👍🏻

自家秘製牛肉濃汁飯 $56
不得了呢個飯真係成座山咁高🤣
咖喱香濃帶甜偏日式🥰牛肉份量好足!

套餐仲包埋迷你沙律同玄米綠茶🍵

價錢真係好平而且食物都好食,連外賣自取都一樣咁抵食🥰

2021-07-12