2021-07-13 1265 瀏覽
和朋友相約午飯,朋友提議試試Blue House。原來此店都開業一段時間,雖然店舖以藍色作裝潢的主調,但這附近都較多餐廳,所以之前都沒留意到它的存在。入座後scan座位貼著的QR code就能自行點餐。Lunch set的價錢約60至80元,包沙律﹑主食及綠茶。也可單點意粉或蛋包飯,價錢約80至100元左右,絕對是豐儉由人!由於我和朋友們都是第一次試,就先試試lunch set,分別點了蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉及日式柚子忌廉烤雞滑蛋飯,另加了份芝士焗竹輪卷。跟餐的沙律及綠茶都普普通通,沙律是最基本的麻醬配椰菜絲﹑粟米粒及車厘茄。蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉,蟹棒的份量不多,而蜆肉的份量十足。醬汁充足,包裹著每一條意粉~~意粉質感爽滑不黏糊!而且醬汁還充滿著牛奶香氣~~~早兩天在另一家店也是吃了明太子忌廉汁意粉,但Blue House的明太子牛乳意粉顯然的是多了一陣香氣及一份微甜味!好食芝士焗竹輪卷,竹輪很大條,內裡包裹著芝士,面層就如燒八爪魚丸一樣澆上了燒汁﹑沙律醬﹑紫菜及木魚碎。芝士味尚可,但吃完沒有很深刻的記憶,焗竹輪卷的口感亦不及燒八爪魚丸來得豐富。日式柚子忌廉烤雞滑蛋飯,一上桌就見到滑

沙律

芝士焗竹輪卷

日式柚子忌廉烤雞滑蛋飯
日式柚子忌廉烤雞滑蛋飯,一上桌就見到滑蛋好滑溜,烤雞的賣相也不錯。烤雞醃得夠入味,雞肉烤得香而不乾,帶點肉汁。柚子忌廉確實帶有點點柚子香,吃得多就有點膩,而且整體味道有少少突兀,不算是很融和。

今頓午飯嚐了兩道主食及一款小食,當中以蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉的質素為佳,其他食物還有進步空間啊!!
2021-06-26
蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉
大埔區有好多隱世美食,之前聽朋友介紹過呢間小店嘅明太子意粉,weekend郊遊遊前就去食個lunch再出發😚 小店只有20-30個位,星期日lunch time去到都要排一陣隊先可以入座👣~~~~▫️蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉 ($64) ⭐️8/10好欣賞小店weekend都有lunch set提供,呢個價錢再配沙律同玄米綠茶真係好抵食🤣 蜆肉同蟹棒就正正常常冇咩特別,意粉煮得啱啱好,有咬口👍🏻 明太子sauce好creamy,真係有落牛奶去煮,意粉份量十足,每條都沾滿醬汁,好滿足🤤.▫️香煎百里香厚切豬扒伴薯菜($88)⭐️7/10呢塊名符其實係厚切豬扒,好大塊,男仔食都夠飽🤣 豬扒煎得幾香,肉質唔韌,但係有啲鞋,多返啲脂肪位會好食啲😝 .💟回頭指數:7.5/10
~~~~
▫️蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉 ($64) ⭐️8/10

▫️香煎百里香厚切豬扒伴薯菜($88)⭐️7/10

💟回頭指數:7.5/10
2021-06-22 857 瀏覽
由於飯腳轉左係大埔番工,所以我都變左固定每個星期五去大埔覓食。夏天太熱唔想行太遠,所以偏向係鐵路站附近搵餐廳,太和邨對面街有各式各樣既餐廳,而且質素唔錯,價錢合理,已經成為我經常去既地方。今次係收藏名單內揀左呢間西餐小店,晚餐價錢都唔過百,沙律菜、意粉、飯、肉,任君選擇。我係食肉獸,所以點左個香煎百里香厚切豬扒伴薯菜,友人就點左個餐廳聲稱係「必食」既自家厚切吉列豬扒滑蛋飯。香煎百里香厚切豬扒伴薯菜 $88完全無欺場,豬扒有1吋厚。用煎既烹調手法,呢個厚度既豬扒肉質唔算好乾好韌,加上豬扒有少少油脂,所以有D位食落會覺得幾香同幾淋。夏威夷芥未醬,蘋果味好濃,帶點酸,個人覺得個味調得唔錯。沙律菜個汁好似係乳酪味,酸酸甜甜,好開胃。薯條就完全唔掂,應該炸完放左一段時間,唔熱之餘,仲一D都唔脆,淋哂,無口感亦無薯味。自家厚切吉列豬扒滑蛋飯拼日式咖哩汁 $98呢個飯上枱果陣,見到個黃到發金既滑蛋,真係引死人!! 唔知係咪自己食完豬扒,完全食唔到蛋香,有點失望。吉列豬扒都夠厚,不過炸得真係好乾,肉質唔韌,但好鞋,我同友人對呢個 「必食」推介真係大失所望。咖哩汁內有洋蔥絲,偏杰身,未道OK,係鹹左少少

我係食肉獸

香煎百里香厚切豬扒伴薯菜 $88
香煎百里香厚切豬扒伴薯菜

香煎百里香厚切豬扒伴薯菜

夏威夷芥未醬,蘋果味好濃,帶點酸,個人覺得個味調得唔錯。
沙律菜個汁好似係乳酪味,酸酸甜甜,好開胃。
薯條就完全唔掂

自家厚切吉列豬扒滑蛋飯拼日式咖哩汁 $98
自家厚切吉列豬扒滑蛋飯拼日式咖哩汁

自家厚切吉列豬扒滑蛋飯拼日式咖哩汁

呢個飯上枱果陣,見到個黃到發金既滑蛋,真係引死人!!
唔知係咪自己食完豬扒,完全食唔到蛋香,有點失望。

咖哩汁內有洋蔥絲,偏杰身,未道OK,係鹹左少少。

吉列魷魚圈 $48
吉列魷魚圈

呢個小食新鮮炸出黎,熱辣辣,炸得夠乾身,唔會好油。友人話魷魚唔錯,有魷魚香,但我個人就覺得有少少韌。
小食配左個香蒜蛋黃醬,內有好多生蒜,蒜味好出,本身蒜同海鮮係好夾,但可惜個醬好膩,無沙律醬或他他醬既酸甜味,鹹味亦太輕,只有蒜味,攪到食完個魷魚圈,滯到乜都唔想食。

餐廳可坐20人左右,未到7點已經滿座,應該有一定吸引力。不過,當日食物質素一般,吸引唔到我黎第二次。🤔
2021-06-18
2021-06-11 837 瀏覽
茉香蜜桃茶 $12呢款係店家推介既 一黎到見到係樽裝而且冇冰 有少少唔夠凍🤧 不過飲落有好香濃既蜜桃味帶少少茉莉香味 整體唔會太甜🤣評分: 8/10🌟桂花烏龍茶 $12呢個對比蜜桃茶就更加清 桂花加烏龍茶好match 整體飲落好fresh同解膩 非常適合夏天飲 唯一係係樽好難就咁飲 會漏出黎😹 所以一定要問店員拎飲筒🥲評分: 8.5/10🌟日式漢堡肉滑蛋飯 $88滑蛋飯可以選配日式咖喱汁或自家製牛肉濃汁或日式柚子忌廉汁 咁今次就揀咗自家製牛肉濃汁😚 食落醬汁就係好濃郁仲帶少少紅酒味勁正🍷 加上啲牛肉味都好入味同好淋 成個sauce配食就更加perfect🤩 另外漢堡肉第一啖食落覺得比一般漢堡淋 而牛味都幾出都算唔算 點知切到中間發現漢堡入面有芝士🧀 仲要係流心 勁正!加埋滑蛋炒得好滑仲有蛋汁 整體比想像中更有驚喜🥳評分: 9/10🌟日式帆立貝明太子牛乳意粉 $88首先帆立貝有兩大粒 每粒都煎香過加埋燒汁勁濃味😍 明太子意粉方面都掛汁 意粉食落好creamy又夠熱 啖啖都有明太子香味😋 而且份量超多 2個人share都冇問題🥰評分: 8.5/10🌟————————————————————
茉香蜜桃茶 $12

評分: 9/10🌟

日式帆立貝明太子牛乳意粉 $88
評分: 8.5/10🌟
———————————————————————
Blue House (大埔)
大埔翠怡街3號翠怡花園地下13號舖
2021-06-03 277 瀏覽
🍽 Creamy Scallops Truffle Spaghetti 💰HK$88 (lunch)🍽 Creamy Scallops Mentaiko Spaghetti💰HK$88 (lunch)Found a very nice restaurant in Taipo!⚪🔵After a hardcore week, we planned to go Tai Po for lunch. The decoration of this restaurant is in Greek blue. No queue. Food in this restaurant was good enough to comfort me with valuable price. The sauce of both spaghetti were creamy and the scallops cooked well.
💰HK$88 (lunch)
💰HK$88 (lunch)

2021-04-25 683 瀏覽
路經出名食肆林立嘅太和翠怡花園,被呢間藍色小店吸引,入內一試之下竟然有驚喜,今次分別點咗日式鰻魚飯同吉列豬扒。鰻魚飯賣相相當吸睛,份量十足嘅鰻魚加埋個燒汁非常美味。吉列豬扒做得脆口之餘仍保取肉質,取價亦十分合理;不過由於每個order均用心製作,顧客要耐心等候。
  • 醬烤原條鰻魚滑蛋飯
平日嘅晚上約咗朋友喺大埔食飯~餐廳喺太和站行5分鐘就到 好方便👍🏻晚餐時間都幾旺 但無得book位所以要食都可能要等一等位啦😛餐廳用藍白做主調 感覺都好舒服首先叫咗個意粉佢哋嘅意粉係手工意粉口感係偏硬身嗰種 我覺得岩岩好🤩仲好掛汁好creamy 好好食!雖然望落份量唔多 但其實兩個人分都唔會太少豬扒一上嘅時候好香🤩不過肉質就略嫌有啲乾 但都唔會好硬個醬汁係夏威夷芥末醬 酸酸甜甜都幾有趣 但個人覺得唔算好夾薯條都炸得岩岩好 仲有沙律可以解解膩🥰————————————————————————總結意粉真係好高質 推介!價位同區嚟講都中中等等啦環境都幾chill幾舒服但鋪面唔算大 枱唔多之餘都有少少近想要多啲私人空間傾計嘅話就要留意🤣
平日嘅晚上約咗朋友喺大埔食飯~
餐廳喺太和站行5分鐘就到 好方便👍🏻
晚餐時間都幾旺 但無得book位
所以要食都可能要等一等位啦😛
餐廳用藍白做主調 感覺都好舒服

煙三文魚卡邦尼意粉

首先叫咗個意粉
佢哋嘅意粉係手工意粉
口感係偏硬身嗰種 我覺得岩岩好🤩
仲好掛汁好creamy 好好食!
雖然望落份量唔多 但其實兩個人分都唔會太少

酸酸甜甜都幾有趣 但個人覺得唔算好夾
薯條都炸得岩岩好 仲有沙律可以解解膩🥰
————————————————————————
總結
意粉真係好高質 推介!
價位同區嚟講都中中等等啦
環境都幾chill幾舒服
但鋪面唔算大 枱唔多之餘都有少少近
想要多啲私人空間傾計嘅話就要留意🤣

2021-03-17
煙三文魚卡邦尼意粉
香煎百里香厚切豬扒配薯菜
2021-03-25 511 瀏覽
心血來潮出咗去太和搵食,搵到依間幾高cp值我會番兜嘅西餐廳!餐廳裝修走藍調風格,通常見到藍色都覺得會係帆船主題海洋feel,所以佢藍色嘅環境好舒服,幾適合同三五知己聚餐。👓醬烤原條鰻魚滑蛋飯 $98鰻魚的確幾大條係厚肉,燒得都幾香,而且配上鰻魚汁惹味,而且蛋包飯嘅滑蛋真係好滑。整體份量大份又好食。評分:8/10👓烤雞牛油果溫泉蛋沙律 配凱撒沙律醬 $68沙律真係好抵食,大份又好食!雞扒好大塊而且真係烤過,惹味醃料醃過;牛油果份量多,有半個大嘅牛油果。沙律菜新鮮有車厘茄粒,仲有隻溫泉蛋,所以配料其實好豐富。凱撒沙律醬另上。評分:8/10👓香煎帶子黑松露牛乳意粉 $88賣相係見到黑松露醬但無論食落定聞都唔太察覺到有黑松露味。有兩小粒帶子,其實有啲少不過呢個價錢就算啦。多菇菌。醬汁底係偏忌廉同係多醬汁嘅,普通意粉底。評分:7/10

👓醬烤原條鰻魚滑蛋飯 $98
評分:8/10
👓烤雞牛油果溫泉蛋沙律 配凱撒沙律醬 $68
評分:8/10
👓香煎帶子黑松露牛乳意粉 $88
評分:7/10
2021-03-06 668 瀏覽
大埔性價比高西餐廳🤤🍽食西餐嚟講價錢非常抵✋🏽✨✨Lunch set仲會包埋沙律🥗同玄米茶🍵🍝蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉 ($66)意粉卷埋咗睇落好少咁🙈但原來份量都幾多🤩🤩個汁好足夠之如仲好creamy🐮😻明太子亦都非常濃味😋而蜆肉份量都幾多🤤值得再食🥰👍🏼評分: 9/10✨🐷醬燒豬肋骨伴薯菜 ($68)可以揀伴飯🍚或者薯菜🍟有兩大排豬肋骨🤤醬汁都好入味😆😚仲配埋我好鐘意嘅粗薯🍟正呀✨✨評分: 7.5/10餐廳以藍調為主題💙🦋環境好闊落🙆🏽‍♀️店員都非常之有善😻❣️
大埔性價比高西餐廳🤤🍽
食西餐嚟講價錢非常抵✋🏽✨✨
Lunch set仲會包埋沙律🥗同玄米茶🍵

🍝蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉 ($66)
評分: 9/10✨

🐷醬燒豬肋骨伴薯菜 ($68)
評分: 7.5/10

2021-02-24
2021-02-19 749 瀏覽
-{黃店💛藍調休閒西餐🍝}又係意粉喇!今次意粉價錢平啲嘅😜朋友聚會依度都幾好😙🤤蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉🤤 ($64)蜆肉同意粉個份量都好多!絕對好食過薩x亞😋明太子好濃味 汁都俾得好多 意粉硬度較硬但彈同埋有咬口嘅🥰最鐘意依碟😛👖褲評: 8/10🤤醬烤豬肋骨配薯菜🤤 ($68)粗薯黎嘅 薯味都夠 我覺得可以再脆啲☺️豬肋骨有2大排 夠入味😍仲要好多肉😎但有啲乾👖褲評:7.5/10🤤烤菇黑松露牛乳意粉🤤 ($62)聞落勁香松露味但食落淡左 有落差🥺菇味偏淡 鐘意食濃味啲😂意粉都係偏硬身 啲汁夠ceramy😙👖褲評: 7.5/10Lunch set附送沙律同茶 玄米茶唔錯任添嘅!去大埔平平地食西餐可以食依間😋性價比: 8.5/10服務: 8/10環境: 8.6/10🚩Blue house🚩地址: 大埔翠怡街3號翠怡花園地下13號舖 #fuudjai #fuudjai西式 #fuudjai黃店 #fuudjai大埔 #fuudjai西式
{黃店💛藍調休閒西餐🍝}
又係意粉喇!今次意粉價錢平啲嘅😜朋友聚會依度都幾好😙

🤤蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉🤤 ($64)

👖褲評: 8/10

🤤醬烤豬肋骨配薯菜🤤 ($68)

👖褲評:7.5/10

🤤烤菇黑松露牛乳意粉🤤 ($62)

👖褲評: 7.5/10

地址: 大埔翠怡街3號翠怡花園地下13號舖

醬烤豬肋骨配薯菜
烤菇黑松露牛乳意粉
2021-02-16 495 瀏覽
繼續同大家食均大埔嘅良心餐廳,呢間西餐廳帶啲日式和風🎏嘅味道,正如佢哋嘅slogan一樣: Make you feel homey,簡約好味得黎又有居家🛋嘅感覺。醬烤原條鰻魚滑蛋飯 $98原條鰻魚分量十足,肉質幾滑而且唔會有骨。滑蛋🍳炒得幾香滑,仲有少少流質半熟嘅狀態,配上粒粒分明嘅珍珠米🍚,非常之夾。七味和風炸雞 $38炸雞🐤熱辣辣上碟,雞肉仲保留到肉汁💦,幾Juicy。本身雞肉嘅調味都好夠,加埋美乃滋同七味粉🧂既配合,再昇華左啲。自家焗釀芝士醬烤竹輪卷 $42竹輪卷比平時見到嘅巨大化啲,成隻手指☝🏻長,入面釀左芝士🧀醬,咬開嘅時候有流心嘅效果,好邪惡啊!略嫌外皮烤到有啲乾,但整體黎講都有驚喜。

醬烤原條鰻魚滑蛋飯
醬烤原條鰻魚滑蛋飯

醬烤原條鰻魚滑蛋飯 $98

七味和風炸雞

七味和風炸雞 $38

自家焗釀芝士醬烤竹輪卷

自家焗釀芝士醬烤竹輪卷 $42

2021-02-02 513 瀏覽
黎過兩次, 兩次都係食lunch set依加就一次過post晒兩次食評啦:1. 日式柚子忌廉烤雞滑蛋飯 🍛$68好食👍🏻👍🏻- 見佢”柚子忌廉”咁新奇就試一試,食落又幾清新,唔漏,無平時就咁忌廉飯會好漏- 頂層既滑蛋好出色,好滑好多蛋汁!- 雞扒煮得好,味道正正常常- 整體都好出色2. 🍤🦞蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉 $64- 同我想像中嘅味道有少少出入,明太子味不算突出,忌廉偏淡味那種。- 呢碟就普普通通啦,味道可以再咸啲。同埋唔夠多規肉。整體來講感覺都唔錯嘅,會再encore,支持小店💪🏻💛
黎過兩次, 兩次都係食lunch set

依加就一次過post晒兩次食評啦:

1. 日式柚子忌廉烤雞滑蛋飯 🍛$68

好食👍🏻👍🏻

- 頂層既滑蛋好出色,好滑好多蛋汁!

- 雞扒煮得好,味道正正常常

- 整體都好出色

2. 🍤🦞蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉 $64

- 呢碟就普普通通啦,味道可以再咸啲。同埋唔夠多規肉。

蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉

整體來講感覺都唔錯嘅,會再encore,支持小店💪🏻💛
2021-01-16 448 瀏覽
雖然個名叫藍屋,不過佢一啲都唔藍,係好黃ga! 餐廳裝修簡約,以藍白色為主調。今日我地坐個個位咁岩就望住部電視,佢個電視會不斷播住教人煮野食嘅video,令你係等食嘅時候更加肚餓XD。佢主食嘅價格普遍比一般餐廳為低,質數就相當之好,絕對係性格比極高,非常高質。自家牛肉濃汁滑蛋飯 (烤雞)滑蛋同烤雞扒都相當大塊,完全cum過曬成個飯,男仔食都一定夠飽。烤雞香口得黎完全冇話烤到好鞋,牛肉濃汁雖然欠缺左少少牛肉味,不過個味都幾襯個滑蛋同幾好送飯,個味有啲似平時食扒餐嘅時候個個洋蔥汁。蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉意粉煮得岩岩好,軟硬度適中。個汁好creamy,明太子味亦都相當濃郁。自家製焗釀芝士醬烤竹輪卷呢個小食無論味道同賣相都非常似平時食嘅個d章魚小丸子,醬汁亦都係日式燒汁,佢嘅面頭都係鋪滿左木魚碎同和風紫菜。最特別嘅地方係成個竹輪中間都釀滿左濃厚嘅芝士,由頭到尾都係啖啖濃旭嘅芝士味,正呀XD。不過個汁就略嫌有少少偏咸。人均消費:$90推介指數(10分為滿分):8.5分

自家牛肉濃汁滑蛋飯 (烤雞)

自家製焗釀芝士醬烤竹輪卷

人均消費:$90
推介指數(10分為滿分):8.5分
2020-04-22
2021-01-06 463 瀏覽
4️⃣個人「搵食」,一板之隔,試試呢間價錢經濟又好多人支持嘅💛小店,午巿時間坐到🈵🈵,午餐🥣提供幾款種類選擇,總有一款啱食嘅🤔———————————————————————————🍽自家秘製濃汁滑蛋牛肉飯🐮💬賣相最吸引嘅一款,滑蛋堅係滑,牛肉放面份量夠,連埋醬汁感覺好豐富😌.🍽蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉🍝💬牛乳白汁好Creamy 掛在意粉上,仲有啲蜆肉,唔太膩啱啱好😎.🍽醬烤豬肋骨配白飯🐽💬兩大件肋骨絕對抵食,加上蛋黃醬,幾美味🤓.🍽焗芝士白汁雞排意粉🐔💬最多人叫嘅諗住係最吸引,點知有點失望🙍‍♂️,意粉有點乾同淡,只有雞排醃嘅味🤔
———————————————————————————
🍽自家秘製濃汁滑蛋牛肉飯🐮
🍽蜆肉蟹棒明太子牛乳意粉🍝
🍽醬烤豬肋骨配白飯🐽
💬兩大件肋骨絕對抵食,加上蛋黃醬,幾美味🤓
🍽焗芝士白汁雞排意粉🐔
2020-11-01 901 瀏覽
第一次來呢間西餐廳食午餐🍽🍽🍽,環境好靚,都係以藍白為主題,雖然座位比較窄,但都俾人感覺好舒服,假期下午茶時段唔算好多人 坐得尚算舒適!但職員冇俾Tea Menu,只係俾左lunch menu,直至隔離枱問職員先知原來有,但我地已經叫左餐,感覺有點失望。不過都有意外驚喜係午餐份量好大份,性價比高,而且味道好好味😋餐廳冇任何宣傳話like 社交平台有得減$5,都係咁岩前一枱客埋單先知🤣🤣🤣
醬汁豬肋骨配飯
雜菇黑松露牛乳意粉