2022-12-11 477 瀏覽
🏝 #北角 #BaliBowl去開炮台山想買個外賣食,就嚟到呢間「Freshlane」,呢度有多間食店任君選擇,仲可以提早落單再過嚟自取,超方便~ 我就揀咗呢度嘅「Bali Bowl」食印尼嘢~😋🐣 Indonesian Fried Rice with Chicken and Seafood ($88)印尼炒飯好香好惹味😝! 有少少辣,飯粒粒粒分明,仲有好多雞肉粒同海鮮添!份量都幾多,仲配有一塊蝦片、太陽蛋、蕃茄、青瓜💓🐷 Crispy Pork Rice Bowl with Sambal Matah ($64)香脆豬肉粒有好多,亦都同炒飯一樣有太陽蛋、蕃茄同青瓜😋 豬肉粒香脆肉嫩,白飯係偏乾身嘅,適合鍾意食硬飯嘅人😚🍘 Potato Fritters ($38)薯餅好鬆化好好味😋 每舊都超大塊,裏面仲有啲蔬菜😍 油唔會太多,抵讚👍🏻!
🏝 #北角 #BaliBowl

🍘 Potato Fritters ($38)
2022-12-10
2022-11-16 211 瀏覽
Freshlane愈開愈多~上網訂定去到即拎快靚正今日就幫襯下印尼菜啦點咗兩個rice bowl一個snacks係燶邊嘅蛋呀~~超好味Thousands herbs fried chicken rice bowl啲雞粒炸到脆卜卜~重點推介隔離嘅洋蔥指天椒醬真心惹味夠晒辣我大愛印尼炒飯~~有雞粒、椰菜絲、蔥粒簡簡單單唔知仲落咗啲咩嚟調味好香口惹味塊蝦片仲要分開袋勁細心印尼薯餅佢好有質感嘅~薯蓉再撈埋啲薯仔粒搓埋再落咗啲獨特嘅香料真係好惹味啲外賣就喺locker度拎
Freshlane愈開愈多~
上網訂定去到即拎快靚正
今日就幫襯下印尼菜啦

點咗兩個rice bowl一個snacks

係燶邊嘅蛋呀~~超好味

啲雞粒炸到脆卜卜~重點推介隔離嘅洋蔥指天椒醬
真心惹味夠晒辣我大愛

印尼炒飯~~有雞粒、椰菜絲、蔥粒
簡簡單單唔知仲落咗啲咩嚟調味

佢好有質感嘅~薯蓉再撈埋啲薯仔粒搓埋
再落咗啲獨特嘅香料
真係好惹味

啲外賣就喺locker度拎

💖Freshlane係港島有多間分店嘅外賣平台,只要係app📱度落單,然後去佢地智能櫃自取、或者外賣速遞🛵都可以。佢地同30幾點餐廳都有合作,我今日想食東南亞菜,嗌左Bali Bowl試下佢地嘅印尼🇮🇩菜!1️⃣印尼炒麵配雞肉🐔 $64💖印尼炒麵食極都唔膩,香口過公仔麵多多聲!雞肉份量幾多,切成細塊,口感幾軟同唔乾。另外有太陽蛋、青瓜🥒、番茄🍅同炸蒜粒🧄。仲送左塊蝦餅🦐!2️⃣香炸豬肉粒🐖 $64💖除左白飯同靚靚嘅太陽蛋🍳之外,另外配balinese salad,係一啲爽脆鹹香嘅菜,食落有種榨菜嘅感覺。香炸豬肉粒外脆內嫩,炸皮唔會鬆厚濕潤,keep到嘅脆口感,油膩感都唔會好重!3⃣️印尼薯餅🥔 $38💖推薦!外皮好脆又香口,油香味邪惡😈。入面好足料,薯仔口感綿密,仲有蔥等其他配菜。💖點餐同攞餐都好方便快捷,推薦比趕唔切煮飯🔥、想加餸或者附近返工💼嘅朋友仔,嚟呢度買方便又好味~

1️⃣印尼炒麵配雞肉🐔 $64

2️⃣香炸豬肉粒🐖 $64

3⃣️印尼薯餅🥔 $38

2022-10-15 128 瀏覽
Bali Bowl @Freshlane 城市中心 北角炮台山電氣道233號城市花園商場地舖Bali是印尼一個陽光海灘的地方,水上活動如衝浪吸引了很多外國人來渡假。去過一次旅行, 物價低廉以港元一千多就住到有私人泳池的獨立VILLA,真是人生樂事。最掛住就是BALI的串燒同炒飯, 富東南亞風味,今日食LUNCH 叫外賣, 一邊食一邊工作, 在緊張時候食到印尼野, 腦海中浮起去旅行的開心回憶, 忙裡讓腦中輕鬆一下。落ORDER 自取好方便, 唔怕外賣仔遲送來。在好似LOCKER 架食物箱拿取食物,很快捷又衛生。印尼炒飯,有雞肉的,飯粒粒都有香料味,加煎蛋仲美味脆皮豬飯 叄巴醬(Sambal)去炒五花腩,豬肉加了醬口感更好, 唔怕乾柴。Potato fritters,薯餅,一絲絲薯仔肉,混了香料,表面香口只做外賣店,好吃方便。落單15mins 有得拎
Bali Bowl @Freshlane 城市中心
北角炮台山電氣道233號城市花園商場地舖

印尼炒飯,有雞肉的,飯粒粒都有香料味,加煎蛋仲美味

只做外賣店,好吃方便。落單15mins 有得拎
疫情期間好多人都叫多咗外賣,而買外賣亦逐漸變成我嘅習慣😂 有日喺北角俾我發現Freshlane呢個美食基地,佢係主打外賣嘅餐廳平台🥡 睇嚟隨著外賣嘅興起,餐飲業界都因而衍生出全新嘅經營模式呢~ Freshlane暫時喺西營盤、灣仔同北角都有分店,提供30多間餐廳品牌任客人選擇,佢哋最近仲喺荃灣新豐工業大厦開設新店⛳️ 我今次就去咗北角城市花園分店去買外賣😏當日去到北角Freshlane就見到門口位置有部自助點餐機,界面好user-friendly,入到去點餐頁面就見到有多款菜式可以揀,有日式、台式、港式都有,好多元化,我今次就揀咗我至愛嘅印尼菜「Bali Bowl」試吓😛 一order完等大約15分鐘就可以上1樓取餐智能櫃拎外賣,呢種取餐模式真係好新奇,成個過程都係自助唔會接觸到任何人,夠哂安全衞生😆 ❤️ 印尼香辣雞飯 Spicy Chicken Rica Bowl $118相信呢個係全店最辣嘅一道印尼菜,有標明兩個辣椒仔,而菜名Rica係有辣嘅意思🌶🌶 一個bowl有兩大嚿雞,雞肉用rica sauce去醃,餐廳用上8種唔同香草及香辛料混合而成,第一啖覺得辣度還好,點知後勁驚人🔥辣度真
相信呢個係全店最辣嘅一道印尼菜,有標明兩個辣椒仔,而菜名Rica係有辣嘅意思🌶🌶 一個bowl有兩大嚿雞,雞肉用rica sauce去醃,餐廳用上8種唔同香草及香辛料混合而成,第一啖覺得辣度還好,點知後勁驚人🔥辣度真係唔惹少🥵 不過辣醬無搶哂味,雞肉依然鮮滑,相當惹味😋 配埋太陽蛋、青瓜、生菜及蕃茄,分量好夠好飽啊🤰🏻

❤️ 巴東牛肉飯 Beef Rendang Bowl $118
呢碗同樣有太陽蛋、青瓜、生菜及蕃茄🍅
佢哋嘅巴東牛肉椰香十足,燉得香濃入味🥥 辣度比香辣雞溫和得多,落得唔算重手,醬汁濃且乾身,唔會水汪汪咁,好重香料味,香料味充斥成個口腔,送飯一流👅

❤️ 沙嗲雞肉串 Chicken Satay with Peanut Sauce 3pcs (跟餐+$38)
食印尼嘢必叫沙嗲😽 沙嗲連皮燒,雞肉燒得好香口,肉質唔嚡👌🏻 附上秘製醬汁,可按喜好蘸點或直接淋上沙嗲上,有濃郁香甜花生香,鹹中帶甜好滋味~

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
點餐同取餐過程都好順利同方便快捷,可以喺短時間內享受熱辣辣高質外賣😎 對我嚟講係全新嘅體驗呢~
2022-09-30 51 瀏覽
北角附近好多茶餐廳,麵鋪,但印尼菜就比較少見,今次試下係freshlane既印尼菜。可以上網落單,又可以去到係樓下部機到點菜。今次總共試左三樣野:參巴醬香脆雞肉拌飯,外賣拎到返去都仲好脆,熱辣辣。上面個汁有洋蔥,辣椒,底下有生菜。少少酸甜少少辣,好開胃,仲有隻太陽蛋同青瓜雞肉印尼炒飯炒飯炒得幾乾身,味道都好好。仲有跟塊蝦餅,好大塊好脆好送飯。一樣有太陽蛋,仲係半熟既添,煎得好靚,撈飯岩晒。小食薯仔餅咬開軟綿綿,真材實料,好多薯仔粒!總括黎講食物分量都唔少,性價比高。
可以上網落單,又可以去到係樓下部機到點菜。
今次總共試左三樣野:
參巴醬香脆雞肉拌飯
少少酸甜少少辣,好開胃,仲有隻太陽蛋同青瓜

雞肉印尼炒飯

一樣有太陽蛋,仲係半熟既添,煎得好靚,撈飯岩晒。

小食薯仔餅

咬開軟綿綿,真材實料,好多薯仔粒!

總括黎講食物分量都唔少,性價比高。
2022-09-23 52 瀏覽
呢件北角既印尼餐廳比較特別,佢係一間專門做外賣店嘅形式售賣餐飲😆非常新穎RICE BOWLS系列香炸豬肉粒飯$64拎住外賣等咗半個零鐘先至食,豬肉粒依然keep到酥脆既口感,有埋印尼特色蝦醬、辣椒、洋蔥同蒜片等,辣味同鹹香味十足😜仲有個太陽蛋tim😋超好送飯印尼香辣雞$88呢個辣味好香,唔會辣到食唔到😆個雞好滑,大細適中,一樣咁好送飯蝦片$18蝦片好大塊,鹹香味,同d飯mix一齊食又唔錯窩😆

RICE BOWLS系列
香炸豬肉粒飯$64

印尼香辣雞$88

蝦片$18
蝦片好大塊,鹹香味,同d飯mix一齊食又唔錯窩😆
2022-09-12 66 瀏覽
🕰Ordering Hour: 19:30Tips for direction: Search Freshlane at maxiMALL, instead of City Garden Shopping Arcade.It is a platform store with few other food brands as well. There is a screen showing food orders purchased on delivery apps, then you can get your food at one of those contactless meal pickup lockers. Quite a new idea in HK.Prawn Cracker (1 pc) ($12)Stored in sealed pocket. Seasoned with pepper and very crispy!Potato Fritters (3 pcs) ($27) Stuffed with fried scallions and sweetcorn. The
🕰Ordering Hour: 19:30

Prawn Cracker (1 pc) ($12)

Potato Fritters (3 pcs) ($27)

Stuffed with fried scallions and sweetcorn. The potato fritters are soft but not too loose!

Prawn Cracker  &  Potato  Fritters

Indonesian Fried Rice with Chicken ($44)

Rich Indonesian-flavoured rice mixed with chicken (for sure), whole and mashed egg, lettuce strips, a tomato slice, few cucumber slices, scallions and dried garlic.

Crispy Pork with Sambal Rice Bowl ($42)

Sambal crispy pork cooked with slightly spicy chili and coconut oil; also served with fried onion, lettuce strips, tomato and cucumber slices and white rice.
2022-09-08
25 分鐘 (外賣自取)
2022-09-12 34 瀏覽
今日網上預約買咗兩個飯餐,自己行去拎,時間好準時做好飯餐。直得贊👍蝦醬炒飯$68一碗熱辣辣香噴噴嘅粒粒蝦醬炒飯,蝦醬味好濃,配料又好十足,洋蔥粒,香蔥,瘦肉粒,吵得好好食,仲配埋一块脆卜卜嘅蝦片,零每啖飯脆卜卜,再配埋啲青瓜蕃茄仲有一隻太陽蛋,這抵食夾大碗嘅蝦醬炒飯,真係色香味俱全。😋👍香炸雞粒飯$64香炸雞粒,雞粒炸得好金黃香脆,肉質柔嫩,好香口,再有二片青瓜,蕃茄,仲有一個太陽蛋,好好餸飯。大大碗,低食。🥳🥳🥳

蝦醬炒飯$68

炸雞粒飯$64
外賣自取
自從幫襯過灣仔Freshlane之後都幾欣賞依個疫情下嘅餐廳運作模式👍🏻 今次叫嘅Bali Bowl就喺北角Freshlane入面,門口一樣有點餐機,不過喺餐廳官網落單更抵,有幾款食物on sale,自取仲有20% off~食印尼菜必點印尼炒飯Nasi Goreng,揀咗Balacan版,拌勻印尼辣椒醬更香口。辣醬可以另上,按自己口味加唔怕辣過頭。炒飯裏面嘅雞肉係雞柳嚟,幾嫩唔柴。另一碗炸雞飯就係on sale item,原價$100特價$64,當然要試下~炸雞外賣番到屋企仍然幾脆,重點係Sambal Embe—一種峇里參巴醬嘅煮法,混合炸乾蔥、洋蔥、蒜、辣椒粒、蝦醬,非常惹味,所以配白飯已經一流。兩碗飯都有跟蝦片同太陽蛋,蝦片都keep到脆卜卜唔太油。小食薯餅睇落普通但又幾好味,薯仔蓉加咗蔥再沾上蛋汁,外面脆脆地唔會太濕軟。食物整體嚟講係唔錯,食連鎖餐廳食到悶叫下特色印尼菜都係個幾好嘅選擇呢~

Nasi Goreng Balacan with Chicken

Crispy Chicken Bowl with Sambal Embe

兩碗飯都有跟蝦片同太陽蛋,蝦片都keep到脆卜卜唔太油。
Prawn  Crackers

Potato Fritters
  • Nasi Goreng Balacan
2022-09-02 37 瀏覽
Freshlane 有好多唔同嘅外賣店舖,唔想煮飯都會嚟買外賣食😀今次試吓間新開嘅印尼菜小店🤘🏻鐘意食炒飯嘅我叫咗個印尼炒飯,係用甜豉油炒嘅,感覺東南亞食物都會偏甜,口感亦都比中式炒飯濕潤,幾正宗特別。配料有魚旦,蝦,椰菜等等,仲有蝦片同太陽蛋,好大碗,幾抵食。另外一個係印尼炸雞飯,食得辣嘅人可以叫,炸雞好多粒幾脆口,用咗辣椒,香茅,葱同東南亞醬料一齊炒,好有風味,想食特別啲辣啲嘅可以試依個。仲要咗個薯餅小食,佢都唔係一般嘅薯餅,薯仔入面mix 咗葱同唔同嘅調味料。
今次試吓間新開嘅印尼菜小店🤘🏻
2022-08-28 24 瀏覽
適逢姐姐生日,唔知佢會唔會掛住家鄉菜,所以決定買啲印尼菜賀下佢搵到呢間新開嘅外賣印尼菜,專程去砲台山站附近叫咗幾款野食試試。唔太難搵,呢度上去就係,order定即刻有得拎,夠晒方便快捷簡單。疫情關係我都已經盡量減少外出堂食,有呢啲平台真係唔錯,唔使同咁多人接觸,安心啲。呢個薯餅因為顏色深,賣相雖然一般,但印尼風味十足,隔咗一段時間拎返屋企食都仲係好香脆可口,入面有啲洋蔥,幾啱食。唔少得要叫返個印尼炒飯!少辣,惹味隻蛋好大好靚仲有脆脆片,分開包裝。個飯仲有魚蛋、蝦仁,好足料。另一個飯係豬肉,白飯底,都係有大大片蕃茄、青瓜同煎蛋,都係好食嘅唔會太辣,飯量又唔會太多或太少。最緊要係姐姐同我哋都食得好開心呢餐絕對係香港人都啱食嘅印尼美食啊

唔少得要叫返個印尼炒飯!少辣,惹味

隻蛋好大好靚

仲有脆脆片,分開包裝。
個飯仲有魚蛋、蝦仁,好足料。

呢餐絕對係香港人都啱食嘅印尼美食啊

2022-08-28 30 瀏覽
Weekend 想叫個外賣,又唔想咁悶氣,於是就諗起新興嘅Fresh lane,貪佢夠多選擇,又有多國菜式。見到呢間泰式小店,菜式都幾特別,價錢又唔貴,所以一於試吓😌⭐️Crispy Chicken with Sambal Bowl ⭐️香噴噴嘅酥炸辣雞粒 ,最啱無辣不歡嘅我😍每件炸雞加上獨突的泰色配菜,酸酸辣辣,十分醒胃。一口炸雞粒,食起上嚟夠晒方便,加上香煎太陽配上泰國米飯,非常滿足😌⭐️Spicy Balacan Fried Rice⭐️ (Chicken, Seafood) - 熱辣辣嘅香煎太陽蛋配雞粒馬拉盞炒飯,入口香濃嘅蒜香辣味,雞粒嫩滑入味,脆口嘅菜粒、椰菜加埋秘製嘅醬汁,配上軟身嘅飯粒,炒起上黎,不減拌菜嘅爽脆,絕對係一個非常有層次嘅組合,除此之外呢個炒飯仲送咗兩塊炸蝦片,蝦味十足,十分滋味脆口😋😋⭐️Potato Fritters- ⭐️呢個菜式比較特別,外層有一層金黃色的薄皮再包住餡料十足的薯蓉,食落去十分香口,薯仔愛好者必選菜式👍👍👍

見到呢間泰式小店,菜式都幾特別,價錢又唔貴,所以一於試吓😌

⭐️Potato Fritters- ⭐️

2022-08-27
店鋪:Bali Bowl@Freshlane (北角)地址:北角電氣道233號城市中心1樓47A及59號舖Freshlane呢排天氣成日好反覆,就算放假但喺一落雨就唔想出街🌧。之前去過北角電氣道嘅Freshlane知道嗰度有好幾間嘅雲端廚房外賣店,見天陰陰,所以上網Order咗個外賣,趁無雨狗衝過去拎嘢食返去一邊睇書一邊食📖今次揀咗呢間主打印尼菜嘅@balibowl.hk 🇮🇩,因為上佢哋嘅官網落單滿$150仲可以即減$50😍,真喺平好多;買滿$300仲可以全港免費送貨,不過我住咁近就緊喺自己去拎啦😎✝️特式五花腩飯 $88用咗東南亞地區好常見嘅叄巴醬(Sambal)去炒五花腩,喺娘惹菜、星馬同印尼嘅街邊小食成日都會見到,裡面有炸紅蔥、炸蒜🧄、辣椒同蝦醬等材料,食落香辣惹味。五花腩切開一條條,一啖肉一啖肥膏真喺勁邪惡😈,另外仲配咗隻太陽蛋同炒豆角✝️海鮮蝦醬炒飯 $68本身睇顏色同埋見到個名寫住「蝦醬炒」以為會好濃味,點知食落又幾適中,當中加咗魚蛋、蝦乾🦐、椰菜、蔥花等,口感幾豐富,唔會好油膩,不過如果多啲其他海鮮配料就更好,同樣有隻太陽蛋。唔食海鮮嘅人仲可以揀雞肉蝦醬炒飯🐓✝️沙嗲雞肉串(
店鋪:Bali Bowl@Freshlane (北角)

✝️特式五花腩飯 $88
用咗東南亞地區好常見嘅叄巴醬(Sambal)去炒五花腩,
食落香辣惹味。

✝️海鮮蝦醬炒飯 $68
唔食海鮮嘅人仲可以揀雞肉蝦醬炒飯🐓

✝️沙嗲雞肉串(3串) $34
用香料醃製咗嘅雞肉串,雞肉唔算好嫩,不過又未到嚡口嘅程度,
有陣陣香茅味,蘸埋佢哋自家製嘅沙嗲花生醬就更加好食😋

如果就咁睇個價錢的確有啲貴,不過用咗滿$150減$50嘅優惠真喺抵食好多👍
2022-06-09