疫情期間好多人都叫多咗外賣,而買外賣亦逐漸變成我嘅習慣😂 有日喺北角俾我發現Freshlane呢個美食基地,佢係主打外賣嘅餐廳平台🥡 睇嚟隨著外賣嘅興起,餐飲業界都因而衍生出全新嘅經營模式呢~ Freshlane暫時喺西營盤、灣仔同北角都有分店,提供30多間餐廳品牌任客人選擇,佢哋最近仲喺荃灣新豐工業大厦開設新店⛳️ 我今次就去咗北角城市花園分店去買外賣😏當日去到北角Freshlane就見到門口位置有部自助點餐機,界面好user-friendly,入到去點餐頁面就見到有多款菜式可以揀,有日式、台式、港式都有,好多元化,我今次就揀咗我至愛嘅印尼菜「Bali Bowl」試吓😛 一order完等大約15分鐘就可以上1樓取餐智能櫃拎外賣,呢種取餐模式真係好新奇,成個過程都係自助唔會接觸到任何人,夠哂安全衞生😆 ❤️ 印尼香辣雞飯 Spicy Chicken Rica Bowl $118相信呢個係全店最辣嘅一道印尼菜,有標明兩個辣椒仔,而菜名Rica係有辣嘅意思🌶🌶 一個bowl有兩大嚿雞,雞肉用rica sauce去醃,餐廳用上8種唔同香草及香辛料混合而成,第一啖覺得辣度還好,點知後勁驚人🔥辣度真
相信呢個係全店最辣嘅一道印尼菜,有標明兩個辣椒仔,而菜名Rica係有辣嘅意思🌶🌶 一個bowl有兩大嚿雞,雞肉用rica sauce去醃,餐廳用上8種唔同香草及香辛料混合而成,第一啖覺得辣度還好,點知後勁驚人🔥辣度真係唔惹少🥵 不過辣醬無搶哂味,雞肉依然鮮滑,相當惹味😋 配埋太陽蛋、青瓜、生菜及蕃茄,分量好夠好飽啊🤰🏻

❤️ 巴東牛肉飯 Beef Rendang Bowl $118
呢碗同樣有太陽蛋、青瓜、生菜及蕃茄🍅
佢哋嘅巴東牛肉椰香十足,燉得香濃入味🥥 辣度比香辣雞溫和得多,落得唔算重手,醬汁濃且乾身,唔會水汪汪咁,好重香料味,香料味充斥成個口腔,送飯一流👅

❤️ 沙嗲雞肉串 Chicken Satay with Peanut Sauce 3pcs (跟餐+$38)
食印尼嘢必叫沙嗲😽 沙嗲連皮燒,雞肉燒得好香口,肉質唔嚡👌🏻 附上秘製醬汁,可按喜好蘸點或直接淋上沙嗲上,有濃郁香甜花生香,鹹中帶甜好滋味~

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
點餐同取餐過程都好順利同方便快捷,可以喺短時間內享受熱辣辣高質外賣😎 對我嚟講係全新嘅體驗呢~
外賣自取