香港好少專食汕頭牛肉嘅火鍋店, 616嘅火鍋出晒名多牛肉唔同嘅種類, 推介大家食匙柄同埋吊龍!匙柄:肉脂肪分布非常均勻,肉質柔軟,口感豐富,帶有豐富的肉汁同奶香味。其肉質細嫩,口感鮮美,且富有彈性,不會太過油膩或肥膩。吊龍:肉質好嫩同有彈性、口感好特別,細心品嚐會有一種甜味,油脂味會比匙柄濃,個人中意食吊龍多啲。醬汁:自助區有好多種類可以揀,同埋醬料區嘅衛生情況都OK,keep住會見到有人清理,所以食落都比較放心。

2021-10-23 1170 瀏覽
今日同屋企人一齊去食晚餐火鍋。如果食火鍋,通常我會選擇去食任食火鍋,選擇多d,樣樣都可以試下,唔駛一叫就一碟。但係我哥同大嫂好鐘意食牛肉,又未試過呢間,見餐廳離屋企唔遠,所以即日去book位,又俾我book到。個日去到發現原來餐廳地方唔太大,有小小逼,但地方都乾淨,有少少大排檔feel我地食晚餐第一圍的時段,但係某啲部位的牛肉都買曬/無供應?所以有點。食物好味,飲品都唔錯,但因為無紙仔寫住上菜的牛肉係咩部位,有1-2碟覺得好好食,想再encore,重複叫返都叫唔中,有啲可惜。整體黎講,散叫的話要人多d去食,可以試多幾款。
今日同屋企人一齊去食晚餐火鍋

2021-07-01 1206 瀏覽
第一次去616,呢間北角店絕對影響到我唔會幫襯其他分店,所謂店長態度都唔係咁好,同行有細路都完全唔識處理,就算d野幾好食都冇心情食,再講,又唔係想像中咁好食,只怪自己book錯,總之冇下次
2021-06-30
2021-06-20 973 瀏覽
呢間餐廳都算係個人心水打邊爐嘅餐廳之一之前喺其他分店食過幾次 不過今次係第一次寫616嘅食評 都覺得呢間餐廳嘅食物質素都幾穩定 唔會話一啲舖頭湯底濃啲或者淡啲 食材亦唔會話好唔新鮮 所以今次決定出文讚下同其他潮汕牛肉火鍋一樣 將唔同牛嘅部位細分 而每個部位都各有所長所長 有啲牛肉油香味重 有啲就爽口彈牙 有啲就肉質幼嫩 用呢個價錢可以食同認識到唔同牛嘅部位算係物超所值不過個人來講我都係最鍾意食佢嗰個鯇魚皮 嚟到嘅朋友可以試一試
呢間餐廳都算係個人心水打邊爐嘅餐廳之一

2021-05-26 1032 瀏覽
一講起打邊爐,我已經唔駛諗,一定首選616。如果鍾意食牛既朋友,616有好多出面揾唔到既牛部位,任你揀!(當然啦!要早少少,因為好快沽清)我同男朋友,2個人食到飽一飽,埋單都唔駛700蚊,仲要呢個質素,我完全諗唔明,點解仲會有人去任食?!佢每碟既價錢都係講緊48-68咁上下,份量岩岩好,仲可以叫到唔同既部位,岩曬我呢d咩都想試下既為食鬼!抵食程度但講環境呢!好明顯唔係食裝潢既,完全係憑實力取勝!最好早少少訂位!成日都爆囉!
一講起打邊爐,我已經唔駛諗,一定首選616。

(當然啦!要早少少,因為好快沽清

抵食程度

但講環境呢!好明顯唔係食裝潢既,完全係憑實力取勝!

最好早少少訂位!成日都爆囉!
2021-05-06
朋友同我都係食肉獸,2個人打邊爐又想叫多啲款式。616就啱晒要求,牛肉款色多,細碟得嚟價錢合理。牛肉為主嘅打邊爐,所以叫咗牛雜湯底😂再加咗3款店員推介比較肉味重嘅牛肉。1️⃣牛雜湯底 - $78 好足料,但唔夠惹味,可能差啲街頭風味(芥辣/辣椒油)2️⃣牛坑爪 - 最鐘意嘅一個部位,有牛肉味,有少少根又唔會韌👍🏻👍🏻👍🏻3️⃣牛駝峰 - 口感似肉眼較軟身👍🏻👍🏻4️⃣滑尾龍 - 加入雞蛋,口感滑,但食唔到牛肉原汁原味額外一提,店員服務超好,一入咗就問係咪第一次嚟,介紹咗一下點餐方式、醬料收費、牛肉款色,清晰得嚟有親切感!
3️⃣牛駝峰 - 口感似肉眼較軟身👍🏻👍🏻
4️⃣滑尾龍 - 加入雞蛋,口感滑,但食唔到牛肉原汁原味

2021-05-02
2021-04-03 607 瀏覽
舊年同朋友食過天后分店,覺得唔錯,前排醒起就喺OpenRice book咗食5點半,仲有85折。同男朋友食完都好失望,黃喉陣味騷不突止,淥完再點醬料都食得出臭味,質地唔爽仲好難𡁻😳 店員好好心地話幫我地入廚房換過碟,不過出返黎話內臟係有啲騷,可能係我地食唔慣,anyways佢幫我地cancel咗第一round d肉正正常常,去到叫多三碟肉就出事了...其中一碟係啡啡哋色,明顯係擺咗好耐勁唔新鮮,錄完之後啲肉唔止鞋口、無肉味,質地唔實仲散散地,唔講唔知自己食緊咩個鮮牛湯已經騷咗啲,不過牛腩質地好林,尚可接受;至於個麻辣湯就得個咸味同辣味,一啲都啱香同麻。成餐飯最好味係個油麥菜🤣🤣🤣 希望係咁啱果日水準問題啦

希望係咁啱果日水準問題啦
用餐優惠
優惠券
  • 油麥菜
2021-04-01 295 瀏覽
食過好幾次嘅邊爐🫕 主要係食牛🐮雖然環境比較似茶餐廳 但散叫嘅邊爐價錢唔貴好難得 仲要黃店💖唔好嘅係佢選擇好少 同埋限時90分鐘 一大班人又吹水又食就可能唔太適合🤩講幾樣我推介要嗌嘅嘢💁🏻‍♀️/🌶鴛鴦麻辣牛骨湯 一邊清清地一邊麻辣是必須的 牛滑湯勁香🐮牛舌雖然係薄切 但口感一流 有咬口又juicy😍🐮安格斯橫隔肌呢款比較厚 色澤比較鮮 牛味好出魷魚🦑份量都幾多下 好爽口 放落麻辣鍋嗰邊味道超夾🌶🍜烏冬唔好睇少烏冬呢樣嘢🤣識調味簡直可以將個味道昇華😂我同男朋友會放到最後先食烏冬 然後就會攞個另外一兜醬汁黎調味 🙆🏼‍♀️我就係會落少少牛肉汁+大量蔥花+唧少少青檸汁,然後就倒落兜烏冬度😍😍味道係超幸福的😋另外烏冬係好彈牙嘅口感 相信大家會鍾意😍🍺616手工啤酒鍾情於啤酒嘅我 打邊爐🍲點可以唔嗌啤酒🍻酒精唔高 仲要有啲fruity加花香味 易入口又抵食又黃嘅打邊爐店真係冇乜 即使呢間嘅選擇唔多 都可以令到我會黎幾次🍲佢都有佢嘅吸引之處🥰
食過好幾次嘅邊爐🫕 主要係食牛🐮

份量都幾多下 好爽口 放落麻辣鍋嗰邊味道超夾🌶

🍜烏冬

🍺616手工啤酒

2021-03-13 369 瀏覽
見北角有分店,因為食過好幾次不過都係係西環店食,咁試下北角尼間,點知北角分店無裝修,好簡漏,地方又細,無西環店有裝修,好懷舊,食物方面西環係新鮮好多,因為我係北角點既所有牛都唔係好鮮色,切功仲要係好麻麻,明明記得西環店出品既牛部位,件件都好齊整,有雪花架麻,點知北角尼間分店唔係同一樣嘢咯!仲要自助混醬區係細到不得了!舖頭已經細,坐得好逼,整體而言好唔舒服,加上食物唔係好似另一分店咁好食,比同樣既價錢,我會選擇去返自己覺得食得滿意既地方咯!
2021-03-03
2021-03-06 342 瀏覽
本身book 左今日8點半 ,諗住可以開開心心打邊爐 ,去到見個到幾爆 ,咁就等下,等左一陣,我同佢講話卜左8點半 ,佢話等等 ,要入左d 2個人入去,咁佢事前都問咗我咩電話落Booking,等左幾個字之後,先同我講話無位?其實入兩個人之前其實已經知道無位?但點解仲要叫我等?佢態度仲要勁差 ,佢仲講話無位就無位嫁啦,full booking 可以一早講 同埋可以一早講,態度可以唔使咁 差 !黃店?就係因為黃先幫襯,但係到頭來俾個男侍應hea耍我哋!
黃店?就係因為黃先幫襯,但係到頭來俾個男侍應hea耍我哋!
2021-03-06
𝟲𝟭𝟲牛肉火鍋專門店🐮Compare between 𝐌𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐁𝐞𝐞𝐟 牛大人 and 𝟲𝟭𝟲?! I believe they are very different and not much reason to be compared. 𝟲𝟭𝟲 is in 𝐚-𝐥𝐚-𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐡𝐨𝐭𝐩𝐨𝐭 𝐬𝐭𝐲𝐥𝐞 and all dishes with a reasonable price. They have a huge selection of beef with many rare parts. The dish portion was not big that allow you to try more different beef🥩 with different texture and flavour. I would say the beef was really good!😋😋For 𝐨𝐭𝐡𝐞𝐫 𝐢𝐧𝐠𝐫𝐞𝐝𝐢𝐞𝐧𝐭𝐬 𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐬𝐡𝐞𝐬, they were just alright and I would say below average. The 𝐬𝐨𝐮𝐩 🍲 w
𝟲𝟭𝟲牛肉火鍋專門店🐮

For 𝐨𝐭𝐡𝐞𝐫 𝐢𝐧𝐠𝐫𝐞𝐝𝐢𝐞𝐧𝐭𝐬 𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐬𝐡𝐞𝐬, they were just alright and I would say below average. The 𝐬𝐨𝐮𝐩 🍲 was just normal as well as the service. All 𝐬𝐭𝐚𝐟𝐟 was polite but too fresh that could not manage customers well. Although we booked at 8pm, we waited for 10 minutes and seeing the customer besides was shouting.

If you are a 𝐛𝐞𝐞𝐟 𝐥𝐨𝐯𝐞𝐫𝐬 and enjoy all rare parts of including haslets, I will definitely recommend 𝟲𝟭𝟲!

If you valued the balance among all dishes and like 𝐓𝐚𝐢𝐰𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐡𝐨𝐭𝐩𝐨𝐭 like 𝗠𝗘! I will definitely choose 𝐌𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐁𝐞𝐞𝐟! ❤️❤️ (extremely difficult to book now!)
2020-11-16 479 瀏覽
見近排天氣轉涼,即刻喚起咗小編打邊爐嘅心,急不及待咁即日約埋另一半去打番個邊爐☺️之前同朋友食過銅鑼灣果間616牛肉火鍋覺得幾正,所以今次決定encore👍🏻 ————————————由於我地無提前book位,去到銅鑼灣分店先發現full曬🙈好彩waitor即刻幫我地打去北角分店留位,就轉左場去北角🤣🥘鴛鴦麻辣湯底火鍋 $388🥘 (7.5/10)🍲湯底:鴛鴦麻辣牛骨湯底 (7/10)湯底方面我地嗌咗鴛鴦湯底,因為食辣之餘都想用清湯湯底黎食番牛肉本身既味道,同時亦用黎烚下菜☺️ 個麻辣湯底keep到水準,辣度得宜,唔會因為過辣而搶咗牛肉嘅味🤓牛骨清湯都幾唔錯同足料,都見到有2-3嚿牛肉🐥🥩牛肉:安格斯橫隔肌 (8/10)橫隔肌肉質偏厚實,好濃牛肉味,食落有嚼勁得黎完全唔韌,細心品嚐可以感受到牛肌肉紋理既分佈✨鍾意食有咬口既朋友絕對可以一試☺️🥩🍳牛肉:滑尾龍 (8.5/10)同橫隔肌相反,滑尾龍嘅肉質真係超滑嫩✨呢碟牛肉會連埋一隻生蛋上,食之前將牛肉同蛋液撈勻,然後將沾滿蛋液既牛肉擺喺湯底到淥幾秒就可以~塊肉比蛋液包裹住,食落口真係嫩滑到有d唔似食緊牛肉😂蛋液又可以鎖住牛肉既肉汁同保護肉質,
————————————

🥘鴛鴦麻辣湯底火鍋 $388🥘 (7.5/10)
🍲湯底:鴛鴦麻辣牛骨湯底 (7/10)

🥩牛肉:安格斯橫隔肌 (8/10)

🥩🍳牛肉:滑尾龍 (8.5/10)
同橫隔肌相反,滑尾龍嘅肉質真係超滑嫩✨呢碟牛肉會連埋一隻生蛋上,食之前將牛肉同蛋液撈勻,然後將沾滿蛋液既牛肉擺喺湯底到淥幾秒就可以~塊肉比蛋液包裹住,食落口真係嫩滑到有d唔似食緊牛肉😂蛋液又可以鎖住牛肉既肉汁同保護肉質,好有驚喜👍🏻🥰

🥩牛肉:匙柄 (7/10)
同上面果兩款比,匙柄就食落冇咩特別~油脂唔多,食落偏彈牙,不過肉質同味道都中規中矩,保險之選💁🏽‍♂️

🍤蝦滑(8/10)、🥬娃娃菜(6/10)、🍜公仔麵(6/10)
除咗食牛,我地仲叫左蝦滑、娃娃菜同公仔麵,蝦滑幾唔錯,食落好彈牙好足料👶🏻娃娃菜同公仔麵就正正常常啦,值得一提嘅係用麻辣湯底煮嘅公仔麵好惹味😋

🥤洛神玫瑰茶、烏梅汁 (6/10)
飲品方面就比較失色啦,因為兩款飲品都偏甜,一般啦🙈
————————————
餐廳既餐牌特別推薦左柑桔+牛肉汁呢個醬汁組合,我哋照跟住整左黎試,真係幾唔錯👶🏻同牛肉好夾,亦提到牛肉既鮮味✨

雖然野食唔會話樣樣好驚喜,但係完全滿足到我地食牛同打邊爐既心,係有水準既火鍋店,都推薦大家去嫁~💃🏻不過提提大家去食616嘅話記得提早少少book位啦😊
———————
😋味道:7.5/10
🤵🏻服務:7.5/10
💰抵食:7/10
⏳排隊時間:5分鐘
2020-10-10
  • 滑尾龍
2020-09-06 1174 瀏覽
要吃全牛火鍋,深圳八合里很出名,香港的話我會去616。店內設有多款牛肉部位選擇,可以滿足到各位牛魔王~火鍋混醬料不算豐富,但特別之處在於他的醬汁,分別有鮮牛油醬汁和秘製牛肉汁,牛油醬汁十分香,屬於鹹的醬汁。而我自己比較喜歡秘製牛肉汁,像吃日本燒肉沾的醬汁甜甜的,想不到配合火鍋料也是很夾啊~湯底我會點了兩個鴛鴦鍋,青花辣椒湯和鮮牛油麻辣湯配清湯,個人認為青花辣椒湯味道比較出眾,而且食用時間久了會更加辣,相反鮮牛油麻辣湯不太麻也不太辣。火鍋料方面,基本上大部份的牛部位我都有點,特別喜歡他的滑尾龍、牛舌和匙肉,首先這些部位不是全牛的火鍋店通常也沒有(香港的全牛的火鍋店比起一般火鍋店少很多)。他的牛舌切得薄薄的卻沒有失掉爽口的口感,還沒有試過牛是作火鍋料的人真的要試一試,吃過真的不能回頭哦~~而匙柄肉屬於肩腹肉的一部分,大致是肩胛小排的部位,西餐中稱作chuck rib。(但我想破頭皮也不知道為什麼他叫匙柄肉🤔)入口柔軟超彈,極有拉伸感,配合牛肉汁一流!另外還有一個款叫滑尾龍,就是滑蛋牛肉,先把牛肉與蛋黃混和然後一起放到火鍋,10多秒之後你就可以吃到名副其實的滑牛了,加上黏在牛肉上的蛋黃令牛肉

另外還有一個款叫滑尾龍,就是滑蛋牛肉,先把牛肉與蛋黃混和然後一起放到火鍋,10多秒之後你就可以吃到名副其實的滑牛了,加上黏在牛肉上的蛋黃令牛肉更加香,錦上添花。

最後吃那麼多牛肉每人也只是三百多,平常吃火鍋的牛肉起碼也需要二三百元一碟,這間火鍋算是很化算了👍🏻👍🏻

616牛肉火鍋專門店
北角建華街16號俊文樓地下A號舖
2020-07-11 960 瀏覽
616係一間專吃牛肉既火鍋專門店,有超過20多個牛肉部位!呢度叫嘢食係用平板落單📱每碟肉上枱時會有張紙仔,分清楚每個唔同部位!枱面仲有張圖講俾你知每個部分要淥幾多秒,唔驚煮過頭👍🏾 .呢度每碟牛平均$48至$68,細細碟,可以試多幾款唔同部位!一定要咁食,先會食得出每個部位肉味濃度同肉質😍.習慣左食高質牛肉火鍋,只會點一啲比較清既湯底,甘樣先可以試得出牛肉既味道,唔會被麻辣味蓋過牛肉既味道!所以今次我地簡左「牛雜湯底」!湯底入面有牛肚、牛肺、牛腸、牛蒡、蘿蔔等,煮得夠腍身入味👍🏾 而湯底都唔會太濃味,唔會蓋過牛肉既味道!.616有一款醬料係「秘製牛肉汁」。可以用黎蘸牛肉/加落烏冬提鮮👍🏾 .今次我地五個人嗌左7款牛: 📌封門柳 $68: 在橫膈膜下既封門柳, 每隻牛只有兩細塊,肉味係成隻牛入面最濃,入口夠腍!.📌匙柄: 匙柄係接近肋骨連住頸嘅位置, 牛味重有𡁻頭.📌美國天然肩胛翼板:牛既肩胛部份,正常發揮!.📌牛鴕峰:質感偏鞋.📌滑尾龍:牛如其名真係好滑! 堅滑👍🏾 溝蛋黃一齊食,牛肉既口感更加滑嫩,肥瘦適中!.📌吊龍伴好食!包裹腰脊兩旁既牛肉。有少量油份,香口👍🏾.📌牛坑爪位於前胸既
616有一款醬料係「秘製牛肉汁」。
可以用黎蘸牛肉/加落烏冬提鮮👍🏾
今次我地五個人嗌左7款牛:
📌封門柳 $68:
📌匙柄:
匙柄係接近肋骨連住頸嘅位置, 牛味重有𡁻頭
📌美國天然肩胛翼板:
牛既肩胛部份,正常發揮!
📌牛鴕峰:
質感偏鞋
📌滑尾龍:
📌吊龍伴
好食!包裹腰脊兩旁既牛肉。有少量油份,香口👍🏾
📌牛坑爪
位於前胸既牛肋條,帶有脂肪,
肉味濃,肉質軟腍。
平時我地打邊爐,食食下個湯底就會出現一啲灰色既凝血物,但係係度食完一輪之後,湯底仍然好清👍🏾湯頭更因為涮過各部位既牛肉,變得更濃更鮮🤤
所以食到甘上下可以叫番個稻庭烏冬
偏平既麵身,濃濃既牛肉湯掛係烏冬上面,吸收牛肉湯既精華🤤🤤🤤 正!
📌油趣魚皮
小辣又惹味既前菜,食落爽口
📌羽衣甘藍

打邊爐好食,輕輕淥下就Ok👍🏾
📌麻辣牛肉餃

無咩辣味,入面都夠肉汁
總括黎講,食物質素,環境同服務都唔錯!成張單唔算貴, 5個人去, 900幾蚊! 我地經openrice訂位,19:30入座,有9折優惠。
所以記得預先訂位!會回頭👍🏾
2020-01-21 1718 瀏覽
食過616都知呢間火鍋店主要食牛,每碟牛平均$50至$70不等,一次過試到牛唔同部位,例如牛舌、匙柄、橫隔肌、牛胸肉等,其他配料仲包括牛迷必食嘅牛丸、牛柏葉、牛肉餃、手打牛滑等。我最鍾意叫嘅部位係滑尾龍,溝蛋黃一齊食牛肉口感更滑嫩。牛肉整體肥瘦適中,每碟有五至八片。醬料吧供應秘制牛肉汁,蘸牛肉或加落烏冬味道更提升。食得辣可以揀鮮牛油麻辣拼牛骨湯,散叫幾碟牛肉、配料及啤酒,人均消費約$200。食開銅鑼灣同尖沙咀店,最近公司附近開咗新分店,除咗有午市套餐,仲有午市限定一人鍋,晏就打邊爐不是夢,過幾日食完再分享。火鍋店間中做優惠,最平試過6折就食到。每枱限時食90分鐘,宵夜時段都好多人幫襯,記得預先訂位。

2019-12-31
  • 滑尾龍