2020-11-16 479 瀏覽
見近排天氣轉涼,即刻喚起咗小編打邊爐嘅心,急不及待咁即日約埋另一半去打番個邊爐☺️之前同朋友食過銅鑼灣果間616牛肉火鍋覺得幾正,所以今次決定encore👍🏻 ————————————由於我地無提前book位,去到銅鑼灣分店先發現full曬🙈好彩waitor即刻幫我地打去北角分店留位,就轉左場去北角🤣🥘鴛鴦麻辣湯底火鍋 $388🥘 (7.5/10)🍲湯底:鴛鴦麻辣牛骨湯底 (7/10)湯底方面我地嗌咗鴛鴦湯底,因為食辣之餘都想用清湯湯底黎食番牛肉本身既味道,同時亦用黎烚下菜☺️ 個麻辣湯底keep到水準,辣度得宜,唔會因為過辣而搶咗牛肉嘅味🤓牛骨清湯都幾唔錯同足料,都見到有2-3嚿牛肉🐥🥩牛肉:安格斯橫隔肌 (8/10)橫隔肌肉質偏厚實,好濃牛肉味,食落有嚼勁得黎完全唔韌,細心品嚐可以感受到牛肌肉紋理既分佈✨鍾意食有咬口既朋友絕對可以一試☺️🥩🍳牛肉:滑尾龍 (8.5/10)同橫隔肌相反,滑尾龍嘅肉質真係超滑嫩✨呢碟牛肉會連埋一隻生蛋上,食之前將牛肉同蛋液撈勻,然後將沾滿蛋液既牛肉擺喺湯底到淥幾秒就可以~塊肉比蛋液包裹住,食落口真係嫩滑到有d唔似食緊牛肉😂蛋液又可以鎖住牛肉既肉汁同保護肉質,
————————————

🥘鴛鴦麻辣湯底火鍋 $388🥘 (7.5/10)
🍲湯底:鴛鴦麻辣牛骨湯底 (7/10)

🥩牛肉:安格斯橫隔肌 (8/10)

🥩🍳牛肉:滑尾龍 (8.5/10)
同橫隔肌相反,滑尾龍嘅肉質真係超滑嫩✨呢碟牛肉會連埋一隻生蛋上,食之前將牛肉同蛋液撈勻,然後將沾滿蛋液既牛肉擺喺湯底到淥幾秒就可以~塊肉比蛋液包裹住,食落口真係嫩滑到有d唔似食緊牛肉😂蛋液又可以鎖住牛肉既肉汁同保護肉質,好有驚喜👍🏻🥰

🥩牛肉:匙柄 (7/10)
同上面果兩款比,匙柄就食落冇咩特別~油脂唔多,食落偏彈牙,不過肉質同味道都中規中矩,保險之選💁🏽‍♂️

🍤蝦滑(8/10)、🥬娃娃菜(6/10)、🍜公仔麵(6/10)
除咗食牛,我地仲叫左蝦滑、娃娃菜同公仔麵,蝦滑幾唔錯,食落好彈牙好足料👶🏻娃娃菜同公仔麵就正正常常啦,值得一提嘅係用麻辣湯底煮嘅公仔麵好惹味😋

🥤洛神玫瑰茶、烏梅汁 (6/10)
飲品方面就比較失色啦,因為兩款飲品都偏甜,一般啦🙈
————————————
餐廳既餐牌特別推薦左柑桔+牛肉汁呢個醬汁組合,我哋照跟住整左黎試,真係幾唔錯👶🏻同牛肉好夾,亦提到牛肉既鮮味✨

雖然野食唔會話樣樣好驚喜,但係完全滿足到我地食牛同打邊爐既心,係有水準既火鍋店,都推薦大家去嫁~💃🏻不過提提大家去食616嘅話記得提早少少book位啦😊
———————
😋味道:7.5/10