2020-07-11 960 瀏覽
616係一間專吃牛肉既火鍋專門店,有超過20多個牛肉部位!呢度叫嘢食係用平板落單📱每碟肉上枱時會有張紙仔,分清楚每個唔同部位!枱面仲有張圖講俾你知每個部分要淥幾多秒,唔驚煮過頭👍🏾 .呢度每碟牛平均$48至$68,細細碟,可以試多幾款唔同部位!一定要咁食,先會食得出每個部位肉味濃度同肉質😍.習慣左食高質牛肉火鍋,只會點一啲比較清既湯底,甘樣先可以試得出牛肉既味道,唔會被麻辣味蓋過牛肉既味道!所以今次我地簡左「牛雜湯底」!湯底入面有牛肚、牛肺、牛腸、牛蒡、蘿蔔等,煮得夠腍身入味👍🏾 而湯底都唔會太濃味,唔會蓋過牛肉既味道!.616有一款醬料係「秘製牛肉汁」。可以用黎蘸牛肉/加落烏冬提鮮👍🏾 .今次我地五個人嗌左7款牛: 📌封門柳 $68: 在橫膈膜下既封門柳, 每隻牛只有兩細塊,肉味係成隻牛入面最濃,入口夠腍!.📌匙柄: 匙柄係接近肋骨連住頸嘅位置, 牛味重有𡁻頭.📌美國天然肩胛翼板:牛既肩胛部份,正常發揮!.📌牛鴕峰:質感偏鞋.📌滑尾龍:牛如其名真係好滑! 堅滑👍🏾 溝蛋黃一齊食,牛肉既口感更加滑嫩,肥瘦適中!.📌吊龍伴好食!包裹腰脊兩旁既牛肉。有少量油份,香口👍🏾.📌牛坑爪位於前胸既
616有一款醬料係「秘製牛肉汁」。
可以用黎蘸牛肉/加落烏冬提鮮👍🏾
今次我地五個人嗌左7款牛:
📌封門柳 $68:
📌匙柄:
匙柄係接近肋骨連住頸嘅位置, 牛味重有𡁻頭
📌美國天然肩胛翼板:
牛既肩胛部份,正常發揮!
📌牛鴕峰:
質感偏鞋
📌滑尾龍:
📌吊龍伴
好食!包裹腰脊兩旁既牛肉。有少量油份,香口👍🏾
📌牛坑爪
位於前胸既牛肋條,帶有脂肪,
肉味濃,肉質軟腍。
平時我地打邊爐,食食下個湯底就會出現一啲灰色既凝血物,但係係度食完一輪之後,湯底仍然好清👍🏾湯頭更因為涮過各部位既牛肉,變得更濃更鮮🤤
所以食到甘上下可以叫番個稻庭烏冬
偏平既麵身,濃濃既牛肉湯掛係烏冬上面,吸收牛肉湯既精華🤤🤤🤤 正!
📌油趣魚皮
小辣又惹味既前菜,食落爽口
📌羽衣甘藍

打邊爐好食,輕輕淥下就Ok👍🏾
📌麻辣牛肉餃

無咩辣味,入面都夠肉汁
總括黎講,食物質素,環境同服務都唔錯!成張單唔算貴, 5個人去, 900幾蚊! 我地經openrice訂位,19:30入座,有9折優惠。
所以記得預先訂位!會回頭👍🏾