朋友仔知道我鍾意日本居酒屋嘅美食,今日就特登帶埋我嚟到長沙灣呢一間「鵜舞」,餐廳最近同鹿兒島縣農政部農政課合作,推出鹿兒島限定菜單,主打各款鹿兒島時令食材,包括冬季極品美味鰤魚,鹿兒島茶美豚及鹿兒島和牛,啱晒我,一於去捧吓場先!———————————————————🔹 鹿兒島油甘魚刺身油甘魚油脂香氣十足,入口滑順,夠晒鮮味!———————————————————🔹 鹿兒島鯛王壽司 鹿兒島嘅鯛魚,肉質更結實,入口更鮮甜,必定要試!———————————————————🔹 茶美豚金桔沙律鹿兒島茶美豚襯托新鮮爽脆嘅沙律,再加入果香味突出嘅金桔,呢個組合夠出色!茶美豚豚肉入口夠滑嫩,油脂分佈平均,豚肉味夠晒香濃,再搭配沙律菜及新鮮金桔,入口清新,口感豐富!———————————————————🔹鹿兒島產障泥烏賊天婦羅  及 鹿兒島產甜薯天婦羅黎到「鵜舞」 ,點少得試埋招牌既天婦羅!來自鹿兒島產既甜薯,夠哂粉糯香甜,作為佐酒小食冇得頂!鹿兒島產障泥烏賊天婦羅,肉質爽彈,入口新鮮滑順,夠出色!———————————————————🔹 味噌茶美豚五花腩脆米紫菜卷 層次感十足既菜式!茶美豚五花腩以味噌

🔹 鹿兒島油甘魚刺身
油甘魚油脂香氣十足,入口滑順,夠晒鮮味!

🔹 鹿兒島鯛王壽司
鹿兒島嘅鯛魚,肉質更結實,入口更鮮甜,必定要試!

🔹 茶美豚金桔沙律

🔹鹿兒島產障泥烏賊天婦羅  及 鹿兒島產甜薯天婦羅

🔹 味噌茶美豚五花腩脆米紫菜卷
層次感十足既菜式!
茶美豚五花腩以味噌醃製,油脂感豐富,搭配下層既脆米通及紫菜片,卜卜脆得黎又增添豚肉既油香味,食得好過癮!

🔹 燒鹿兒島半生熟和牛肋眼
鹿兒島和牛係日本首屈一指嘅和牛品種!
餐廳用上牛肋眼部位,牛味更濃郁而且牛脂味突出,搭配埋伴碟既三款醬料,分別有檸檬汁,日式燒汁及柚子芥末醬,每一種均能提升牛肉既鮮味,別有一番風味!

🔹 茶美豚肉鍋
茶美豚肉鍋大大鍋,夠哂暖笠笠!材料加入大蔥、金菇、本菇、豆腐及娃娃菜,份量十足,令湯底更清甜!茶美豚肉夠豐富,大大片肉質粉嫩濃郁,大推!

🔹水信玄餅
呢度既水信玄餅大大件好吸睛!口感清爽涼浸浸,解膩一流,搭配黑糖及黃豆粉,食落更香甜更滿足!

餐廳:鵜舞
地址:荔枝角長義街9號D2 Place ONE 地下2號舖
2024-02-13
🌟餐廳:鵜舞📍地址:荔枝角長義街9號D2 Place ONE 地下2號舖💰價位:~$200 - $400⏰營業時間:星期一至日 12:00 - 15:00 / 18:00 - 23:00📱電話:27438011識我嘅朋友都知道我好鍾意食日式居酒屋,最近「鵜舞」居酒屋聯同鹿兒島縣農政部農政課,推出鹿兒島限定菜單,主打日本冬季極品美味鰤魚、肉質鮮嫩既鹿兒島茶美豚及日本首屈一指既鹿兒島和牛,事不宜遲即刻同朋友仔去大吃一餐先!———————————————————🔹 鹿兒島油甘魚刺身鹿兒島油甘魚含豐富油脂,肉質鮮嫩,入口口感豐潤,鮮味十足!———————————————————🔹 鹿兒島鯛王壽司 來自鹿兒島嘅鯛魚,肉質色澤粉嫩,口感結實而爽彈,入口鮮味香濃!———————————————————🔹 茶美豚金桔沙律沙律菜新鮮爽脆,上層鋪滿份量十足嘅鹿兒島茶美豚,層次感十足!茶美豚嘅肉味濃郁,鮮嫩多汁,脂肪分布均勻,係日本知名豚肉品種之一,沙律更加入新鮮金桔,果香味令豚肉味更突出,值得一試!———————————————————🔹 鹿兒島產甜薯 及 鹿兒島產障泥烏賊天婦羅  「鵜舞」 招牌菜式之一
🌟餐廳:鵜舞
💰價位:~$200 - $400
📱電話:27438011

🔹 鹿兒島油甘魚刺身
鹿兒島油甘魚含豐富油脂,肉質鮮嫩,入口口感豐潤,鮮味十足!

🔹 鹿兒島鯛王壽司

🔹 茶美豚金桔沙律

🔹 鹿兒島產甜薯 及 鹿兒島產障泥烏賊天婦羅
「鵜舞」 招牌菜式之一,就係由日本師傅主理嘅天婦羅!
首先試咗鹿兒島產甜薯天婦羅,甜薯入口香脆,口感帶點粉糯,香甜美味,加少少鹽嚟食,更能提升鮮甜味!
另一款鹿兒島產障泥烏賊天婦羅,質地非常滑嫩,口感帶點煙靭,夠晒鮮味!

🔹 味噌茶美豚五花腩脆米紫菜卷
賣相精緻,擺盤相當優美嘅菜式!
下層有脆米通及紫菜,再加入以味噌醃製嘅茶美豚五花腩,油脂香氣十足,啖啖肉夠晒豐富,層次感十足,必試!

🔹 燒鹿兒島半生熟和牛肋眼
呢款鹿兒島和牛牛肋眼,肉質粉嫩多汁,牛脂感滿溢!餐廳提供三款醬料,包括檸檬、日式燒汁及柚子芥末,特別推介柚子芥末,更能提升和牛牛肉濃郁嘅味道!

🔹 茶美豚肉鍋
最後當然要嘆埋呢一款熱辣辣香噴噴嘅茶美豚肉鍋,咁至夠滿足!鍋底加入日式大蔥、金菇、本菇、滑豆腐及娃娃菜等配料,湯頭夠晒清甜,主角嘅茶美豚肉份量十足,肉質嫩滑多汁,值得一試!

🔹水信玄餅
最後當然要試埋日式水信玄餅作結!呢度嘅水信玄餅,大大件晶瑩剔透,入口口感清涼,加入甜蜜蜜嘅黑糖及黃豆粉,食得更滿足!

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳以當季時令食材,推出限定嘅鹿兒島美食,充分體現鹿兒島美食既魅力!環境方面,餐廳裝修走日系居酒屋風及環境充滿濃厚日本漁村風味,用餐氛圍一流!
2024-02-07
2023-12-04 2275 瀏覽
呢日行完D2 Place去左一間充滿東瀛風嘅一間居酒屋🏮叫左個週日晚市四人套餐~📌鵜舞沙律份量都幾多,除左沙律🥗菜之外仲有三大球沙律:雞蛋🥚·吞拿魚·薯蓉,清新開胃📌季節刺身5點賣相吸引🤩刺身都好新鮮,有油甘魚 、赤身、白鯛、牡丹蝦同赤貝📌 鵝肝北海道海膽日式蒸蛋蛋香滑溜,熟度剛好,承載住肥美嘅鵝肝同埋海膽,鵝肝幼滑細膩,獨有嘅甘香包裹住味蕾,好幸福啊🥰📌 德島阿波尾雞雞翼「阿波尾雞」喺日本產量第一嘅走地雞,起四國德島縣休閒嘅自然環境中成長,肉味香濃,而且飼養日數有嚴格嘅規定,雞翼嘅size比一般嘅大。因為雞肉脂肪少,所以比一般燒雞翼烤得更香脆,肉質鮮嫩多汁😋鍾意佢只簡單用鹽調味,更能突出雞肉香氣📌 青森山芋切成厚片,口感爽脆之餘,保留少少黏黏口感,健康之選❤️📌 鹽燒特上牛舌牛舌厚切,食落爽口好有口感,配埋柚子胡椒一齊食,辣辣地又幾惹味📌 澳洲和牛燒和牛外層焦香,肉質粉嫩,入口肉香四溢📌 三文魚及三文魚籽釜飯打開係充滿魚油香嘅釜飯同三文魚塊,釜飯粒粒分明,建議將三文魚塊拌勻後,再加入三文魚籽,雙重滋味😋📌 是日雪糕(抹茶)有唔同口味可以揀,芝麻、荔枝、榴槤,我就揀咗抹茶🍵味,有淡淡茶香

📌鵜舞沙律

📌季節刺身5點

📌 鵝肝北海道海膽日式蒸蛋

📌 德島阿波尾雞雞翼

📌 青森山芋
切成厚片,口感爽脆之餘,保留少少黏黏口感,健康之選❤️

📌 鹽燒特上牛舌

📌 澳洲和牛燒
和牛外層焦香,肉質粉嫩,入口肉香四溢

📌 三文魚及三文魚籽釜飯

📌 是日雪糕(抹茶)
有唔同口味可以揀,芝麻、荔枝、榴槤,我就揀咗抹茶🍵味,有淡淡茶香,食落唔會好甜
  • 鵜舞沙律
  • 阿波尾雞雞翼
  • 鵝肝北海道海膽日式蒸蛋
  • 青森山芋
  • 三文魚及三文魚籽釜飯
最近到了這家非常受歡迎的居酒屋店內位置非常寬敞由日藉師傅主理,用上了很多日本的時令/特色食材!位置就在D2 Place的地舖非常方便地鐵站一出就到達了為了試一下他們期間限定的和味雞肉祭꙳ ⋆ 𓈒𓏸 燒大和雞雞皮$84只用鹽作簡單調味,更能吃到本來的油香!雞皮非常脆,但又完全不油膩꙳ ⋆ 𓈒𓏸 炸大和雞雞槌$108醃製之後的雞用小麥粉鎖緊水份以唐揚方式炸好最後加上檸檬汁 清新之餘又脆口雞肉依然鮮嫩多汁꙳ ⋆ 𓈒𓏸 阿波尾雞翼$42/隻燒得金黃的雞皮加上多汁的肉,串好的雞全翼方便食用꙳ ⋆ 𓈒𓏸 照燒阿波尾雞腿肉$138最期待的啖啖肉雞腿肉!一放近口就感受到炭火火候足的焦香,咬落非常juicy加上帶甜味的照燒醬,更感受到雞肉的鮮味꙳ ⋆ 𓈒𓏸 燒靜岡沙甸魚苗薄脆$68非常香口適合下酒,能吃得到沙甸魚的魚香!꙳ ⋆ 𓈒𓏸 天婦羅魷魚絲$58第一次吃到包裹著炸漿的魷魚絲,本來就濃香的魷魚絲加上香脆的口感,又是佐酒必備꙳ ⋆ 𓈒𓏸 燒厚揚豆腐 $68一邊是用了柴魚片,一邊是醬油兩種口味都很配結實又吸味的厚豆腐꙳ ⋆ 𓈒𓏸 特色凍蕎麥麵$80食了不少炭火燒物後,來一碗冷蕎麥麵非常清爽又飽肚,拌進溫
最近到了這家非常受歡迎的居酒屋
店內位置非常寬敞
由日藉師傅主理,用上了很多日本的時令/特色食材!
位置就在D2 Place的地舖非常方便
地鐵站一出就到達了
為了試一下他們期間限定的和味雞肉祭

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 燒大和雞雞皮$84
只用鹽作簡單調味,
更能吃到本來的油香!
雞皮非常脆,但又完全不油膩
燒大和雞雞皮

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 炸大和雞雞槌$108
醃製之後的雞用小麥粉鎖緊水份
以唐揚方式炸好
最後加上檸檬汁 清新之餘又脆口
雞肉依然鮮嫩多汁
炸大和雞雞槌

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 阿波尾雞翼$42/隻
燒得金黃的雞皮加上多汁的肉,
串好的雞全翼方便食用
阿波尾雞翼

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 照燒阿波尾雞腿肉$138
最期待的啖啖肉雞腿肉!
一放近口就感受到炭火火候足的焦香,
咬落非常juicy
加上帶甜味的照燒醬,
更感受到雞肉的鮮味
照燒阿波尾雞腿肉

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 燒靜岡沙甸魚苗薄脆$68
非常香口適合下酒,能吃得到沙甸魚的魚香!
燒靜岡沙甸魚苗薄脆

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 天婦羅魷魚絲$58
第一次吃到包裹著炸漿的魷魚絲,
本來就濃香的魷魚絲加上香脆的口感,
又是佐酒必備
天婦羅魷魚絲

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 燒厚揚豆腐 $68
一邊是用了柴魚片,一邊是醬油
兩種口味都很配結實又吸味的厚豆腐
燒厚揚豆腐

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 特色凍蕎麥麵$80
食了不少炭火燒物後,來一碗冷蕎麥麵非常清爽又飽肚,拌進溫泉蛋更爽滑

꙳ ⋆ 𓈒𓏸 水信玄餅$96
清爽的透明寒天水信玄餅,加上黑蜜和黃豆粉,也很適合
水信玄餅
  • 照燒阿波尾雞腿肉
3天前 0 瀏覽
去過鵜舞多次,不過現在質素每況愈下,價錢亦偏高。服務也大不如前。刺身粒貝($598)在沒有被告知價錢下,店員介紹。粒貝是新鮮的,好味,不過單價太高。時令生蠔($168)新鮮生蠔兩隻。阿波尾雞翼($210)一如以往的好味,不過單價$42 一隻。燒牛肉卷($88)好味燒牛肉卷,每次都叫。還有其他食物,不再一一盡錄。食物是好味的,是有質素的,不過價錢越來越貴,似乎已跟不上現在香港的要求。店員也似乎有點刻意隱瞞價錢,這是這餐最不舒服的。

刺身粒貝($598)

時令生蠔($168)
新鮮生蠔兩隻。

阿波尾雞翼($210)
一如以往的好味,不過單價$42 一隻。

燒牛肉卷($88)
好味燒牛肉卷,每次都叫。
還有其他食物,不再一一盡錄。
整體好食 😋 職員好熱心介紹❤️ 但少少偏貴 💸 但始終即叫即整/燒 都物有所值😋最有驚喜係醬油燒飯團我自己就好鍾意食就好似煲仔飯嘅飯焦咁!但個friend就話有啲痴牙🤣 其次豚肉蔥卷啲蔥特別香!天婦羅就冇想像中好食佢呢款係點鹽,無跟天婦羅汁我個friend就都係投豚肉春卷一票另外佢鍾意食明太子玉子燒首推 燒飯團🍙 (平民首選)天婦羅 (菜) 職員推介粟米芯都唔錯(最左)鰻魚牛油果小卷 (牛油果太少 食唔出)(上) 大蔥雞肉串 - 正常(下)黃金蛋雞付 - 😂以為係鹹蛋 雞肉串 要點蛋黃食 蛋黃幾有蛋味😂呢個唔記得叫咩名 乜乜豆腐但係好食嘅紫蘇葉蝦滑天婦羅 - 🤔似中式鯪魚球味
整體好食 😋 職員好熱心介紹❤️
但少少偏貴 💸 但始終即叫即整/燒
都物有所值😋

最有驚喜係醬油燒飯團
我自己就好鍾意食
就好似煲仔飯嘅飯焦咁!
但個friend就話有啲痴牙🤣

其次豚肉蔥卷
啲蔥特別香!

天婦羅就冇想像中好食
佢呢款係點鹽,

無跟天婦羅汁

我個friend就都係投豚肉春卷一票
另外佢鍾意食明太子玉子燒

首推 燒飯團🍙 (平民首選)

天婦羅 (菜)
職員推介粟米芯都唔錯(最左)
鰻魚牛油果小卷 (牛油果太少 食唔出)

(上) 大蔥雞肉串 - 正常

紫蘇葉蝦滑天婦羅 - 🤔似中式鯪魚球味
2024-04-14
  • 厚燒明太子蛋卷
2024-04-14 26 瀏覽
之前同同事都黎過鵜舞食飯同事生日餐廳都好有心思準備甜品唱生日歌氣氛好好介紹食物都好好落堂之後打算同男朋友仔橕枱腳 支持香港經濟當時已經八點幾都怕唔夠時間食都特登打去餐廳問截單時間同幾時閂門記得係女仔聽電話 話截單時間係十點三 收十一點問最遲十點二到 有冇問題答冇問題 需唔需要留枱 咁我都衰話唔需要留枱諗住問男朋友仔去唔去再決定但冇理解錯十點三即係十點十五分我哋十點已經到 但當時門口黑色衫男仔話已經截單 冇得食啦 語氣仲串七七咁 冇啦 走啦心諗下?下?又話十點三截單 十點到都冇得食山長水遠 由港島去荔枝角 黎到先話冇得食到底係聽電話個女仔有問題定門口個男仔有問題好笑嘅係門口個營業牌又寫至十點半真係唔好怪點解港人北上 香港冇生意唔該貴公司做好員工訓培同搞清楚到底幾點截單之前食過係好好食 但真係冇下次 唔會再黎
之前同同事都黎過鵜舞食飯
唔該貴公司做好員工訓培同搞清楚到底幾點截單
之前食過係好好食 但真係冇下次 唔會再黎
2024-04-11
2024-04-11 24 瀏覽
bookmark 左好耐,咁岩與同事慶祝生日,加上當時疫情就order 外賣D2 Place行返公司都係分鐘左右不過餐廳突然唔接單,又唔取消,又唔通知,都幾冇交代,而且又話好多菜式都唔做外賣,好麻煩同事極力推薦阿波尾雞翼,$42/隻其實都唔平雞皮係燒得金黃,加埋油脂好香口,不過始終外賣都係差啲,唔夠脆口下次再想堂食試下燒多春魚、自家製雞肉串,中規中矩,沒有什麼特別驚艶到日式醬油燒飯團反而燒得比較干硬,無焦脆口感,可能又係因為外賣啦主食配埋蒸蛋同埋麵豉湯分別叫左銀鱈魚西京燒,醃製得幾入味,甜甜鹹鹹配上白飯好開胃另一款吉列豬扒,粉漿係幾薄幾鬆,肉質就厚實,但裡面又未至於好有肉汁好juicy
D2 Place行返公司都係分鐘左右

同事極力推薦阿波尾雞翼,$42/隻其實都唔平
下次再想堂食試下

燒多春魚、自家製雞肉串,中規中矩,沒有什麼特別驚艶到

主食配埋蒸蛋同埋麵豉湯
分別叫左銀鱈魚西京燒,醃製得幾入味,甜甜鹹鹹配上白飯好開胃
2024-03-28 73 瀏覽
又去食好西的時候,朋友提議去到荔枝角嘆日本菜,想食得有氣氛又地道,我哋去到荔枝角D2 place 品嚐揉合東京小巷裝修設計的摩登居酒屋 - UMAI鵜舞!到了居酒屋果然很有日式的氣息,門口大大的木系招牌,還有一開門經過中間長長掛滿了燈籠的走廊,絕對是打卡必影!左邊位置就是吧枱,右邊是四人枱位置,走進再入有一間間廂房,每一間都有駐場師傅在烹調食物,墜入的左手位置就是卡位位置,感覺很有私隱度及坐得舒適!見到餐牌樣樣美食都想試吓,最後我哋一個order了明太子玉子燒,青梅甘露煮天婦羅,鵜舞沙律,燒厚揚豆腐,燒阿波尾雞雞翼,鹽燒特上牛舌,鵜舞釜飯,水信玄餅,每一款都各具特色!就讓我同大家介紹當中幾款我最愛嘅美食吧!明太子玉子燒是我這位雞蛋控必食之選,玉子燒長長的好大件,內餡有滿滿的明太子,食落去蛋香香濃口感滑溜!非常特別的炸物菜式-青梅甘露煮天婦羅,確實係第一次品嚐,總廚將自家醃浸的青梅炸成天婦羅,驟眼睇外皮炸得很薄,一放進口裏咀嚼非常香甜爽脆!燒厚揚豆腐5大件厚厚多汁的油豆腐,外皮帶點香脆,豆腐非常滑溜,食時不斷湧出豆腐汁,鮮味十足!鹽燒特上牛舌-咬一啖牛舌裏面呈微粉嫩色,煮得恰到好處烹調得

就讓我同大家介紹當中幾款我最愛嘅美食吧!

鹽燒特上牛舌-咬一啖牛舌裏面呈微粉嫩色,煮得恰到好處烹調得好林身,因此口感非常軟嫩帶點彈牙,並散發出獨特嘅肉味!

水信玄餅當中嘅黑糖甜甜地,還有旁邊的黑糖粉作點綴,可以自己調校甜度,食完都覺得好滿足!
上次同朋友去荔枝角D2 One呢間食Lunch吾錯,今日中午自己一個突擊再去試多次,叫了個九洲黑毛和牛壽喜歡午餐套餐$168,個煲-來到,我又哇了,份量幾夠,D和牛又嫩,配菜都好十足,又有茶碗蒸,加埋個飯,吾飽就奇,以這價錢都算幾抵食,果然冇來錯😍🤤,見還有好多午餐款式,見有個咖哩吉列三元豚午餐套餐好想食🤤要留下次,但要快啲找日再同朋友來試下晚餐飲下sake感受下這間以漁船裝修為主的居酒屋D氣氛了🤪
黑毛和牛壽喜燒
2024-02-01
黑毛和牛壽喜燒
2024-03-01 78 瀏覽
早兩日約朋友到D2 place 人氣居酒屋晚飯,我們約了6:30,食餐時段是1 個半鐘。由我們6:45開始,直至到我們7:44埋單,員工催我們八點要交枱少三~四次,無論食物幾好,下次一定唔會再去。餐廳環境非常有日風,食物亦有相當水準日式醬油燒飯團:上枱時候外面卜卜脆燒紫菜年糕:份量雖然唔多,但濃濃醬油都值得讚嘅鰻魚玉子燒:餐廳推介之一,味道好,好有蛋香,但略嫌唔夠熱還叫了幾樣其他串燒,都不錯。由我們坐低至下單已經催了兩次8:00交枱,再好味食慾都冇晒,如果大家唔介意要食快餐居酒屋嘅就可以考慮呢間餐廳。

餐廳環境非常有日風,食物亦有相當水準
日式醬油燒飯團:上枱時候外面卜卜脆
燒紫菜年糕:份量雖然唔多,但濃濃醬油都值得讚嘅
鰻魚玉子燒:餐廳推介之一,味道好,好有蛋香,但略嫌唔夠熱
還叫了幾樣其他串燒,都不錯。

清酒煮蜆
燒多春魚
日式醬油燒飯團
燒紫菜年糕
自家製雞肉串
記得以前喺長沙灣做嘢成日lunch都會去呢間好正宗嘅日本居酒屋食個Lunch 今次就同屋企人試吓佢嘅晚餐就係登登登登 ✨✨✨設計裝潢揉合東京新宿西口站小巷的居酒屋🏮「 鵜舞UMAI 」🏮而餐廳名的日語UMAI其實係解為鵜鶘的舞蹈同音亦解為「鮮味」所以每一次走進居酒屋內都感受到小漁港簡樸的居酒屋風情及氣氛還有舒適自在的感覺令每一餐飯都能食出鮮味又滿足喔❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨今次我哋一行四人Order咗10款小食、主菜及甜品大家開心share一齊食以下幾款菜式令我記憶猶新 ⬇️ 💛【 黃金芝士西京燒 】一份有六件表面燒成金黃色的西京燒咬一啖裏面香濃的芝士滲出口感相當軟嫰幼滑🖤【 鮪魚中卷 】喜歡一小件的壽司一啖放進口裏咀嚼裏面的香蔥吞拿魚蓉口感即溶軟綿綿的而且鮮味滿滿呢❤️【 鵜舞沙律 】這一份賣相七彩繽紛的沙律三個波波球當中有我最喜歡的碎蛋沙律還有鮮甜多汁的蕃茄仔配上新鮮又爽脆的蔬菜醬汁酸酸甜甜好開胃呢🧡【 燒阿波尾雞雞翼 】雞翼外皮燒到好香脆整體來說燒得恰到好處雞肉唔會太老又唔會太生有肉質彈牙嘅口感🤍【 鵜舞釜飯 】一打開鍋蓋聞到的香甜的高湯味釜飯裏
記得以前喺長沙灣做嘢

設計裝潢揉合東京新宿西口站小巷的居酒屋
🏮「 鵜舞UMAI 」🏮
而餐廳名的日語UMAI
其實係解為鵜鶘的舞蹈
同音亦解為「鮮味」

所以每一次走進居酒屋內

有肉質彈牙嘅口感

🤍【 鵜舞釜飯 】

一打開鍋蓋聞到的香甜的高湯味
釜飯裏面的配料用上不同時令食材
包括三文魚、蟹肉、帶子及魚籽等
三文魚油香滲進米飯後
每一口飯也流露甘香
而且有多重嘅口感
食完都感到好滿足
午餐時間的荔枝角,其實很多客人 到處也沒有什麼位置 還好今天是差不多2:00的時候來到這裏 有一些吧枱的位置空餘出來 有位置已經很開心了 這個店已經開了有差不多10年了吧 這是才是第一次幫襯 意想不到的是午餐也有員工在介紹菜式 一坐下他們便告訴我今天的特別菜式是什麼 還有什麼不在菜單上面的套餐 說真的 這個服務水平不是酒店已經很少見到了 尤其是非常繁忙的午餐時段 證明員工的服務水平也是相當到位 食物質素 點了兩個套餐 其實中規中矩吧 荔枝角區差不多$200 一份午餐來說 我沒有什麼特別驚艶到 就是另外單點的天婦羅白子很好吃 套餐來說正常吧 樓面的服務人員的服務和介紹 令這個店拿到5分

樓面的服務人員的服務和介紹 令這個店拿到5分
  • 天婦羅白子
2024-02-20 56 瀏覽
又到同朋友飲酒食飯嘅好日子!呢次去食鵜舞食鹿兒島期間限定料理,同朋友試吓新菜式一齊飲返兩杯爽吓。門面好有味道真係好似去咗日本咁!餐廳裡裡外外氣氛都好正仲要價錢唔貴,所以我同老婆大人成日都會約朋友嚟食飯。呢一餐由健康嘅茶美豚肉金柑沙律出發!肉味香濃嘅茶美豚肉食落幾軟滑唔會鞋口,加埋啲好香嘅金柑呢個沙律勁爽口開胃。然後嚟一份我最鍾意嘅油甘魚刺身!厚切嘅油甘魚好紅潤好有光澤,食落去魚油好香而且味道真係好鬼鮮甜正喎。有刺身唔爭在食埋壽司叫咗呢個爽口嘅鯛王壽司!肉質細緻軟嫩嘅鯛王味道淡雅得嚟好鮮嫩,鍾意溫柔嘅刺身朋友要試呢個。食完刺身壽司開始食啲熱嘢整個泥烏賊天婦羅嘆吓先!墨魚食落去好煙韌彈牙仲幾鮮味添,用嚟做天婦羅口感味道都幾出色。跟住見有呢個甜薯天婦羅梗係要嗌俾老婆大人食啦!又粉又淋嘅香甜番薯要嚟做天婦羅好啱Key喎。呢一個茶美豚鍋味道都好唔錯!入面除咗有肉味香濃嘅茶美豚之外仲有滑捋捋嘅豆腐,跟住仲有大白菜同埋冬菇浸喺個清甜嘅湯底入面,食落真係好舒服好好味感覺仲好健康添。呢個係鹿兒島茶美豚五花腩脆米紫菜卷,紫菜我食唔到不過可以食豚肉五花腩,加咗個特製醬汁味道又另有一番境界幾特別㗎。牛魔王嘅我

牛魔王嘅我梗係要叫埋呢個鹿兒島半生熟和牛肋眼嘆吓啦!熟度啱啱好嘅牛肋眼食落去好腍滑牛味都好唔錯,鍾意食和牛嘅朋友可以叫佢嚟試吓。

最後嘅甜品我哋叫咗呢個亮晶晶嘅水信玄餅!食落去好爽滑嘅水信玄餅配咗香甜嘅黑糖同埋黃豆粉真係好夾,不過食嘅時候小心唔好俾啲黃豆粉濁親呀哈哈。
2024-02-01
2024-02-18 117 瀏覽
今天我們兩大兩小到了這間日本餐廳午膳,點了牛肉烏冬、炸蠔、吞拿魚蓉飯、燒雞腎、燒大蔥雞肉、炸軟殼蟹卷食物。進入餐廳前小朋友見到有得在門口有抽獎,食夠$800就有得抽,他們都10分興奮,希望吃完飯可以玩一玩。我們最終埋單為$798,當我們問侍應能否抽獎,我們可多付$2,但他們說要問經理,經理也沒有跟我們解釋,我們到門口看着抽獎,她也只是跟着我們,小朋友們非常失望。其實當天午餐只是得幾台客,現時香港飲食業情況嚴峻,只差$2,其實比小朋友開心一下,做父母的也很開心。本來已約了幾位家長週四在此餐廳午餐,我們也即時取消了。因為附近有很多價錢差不多的餐廳給我選擇,今次午膳非常失望。而且食物也偏鹹,炸蠔的粉漿也十分之厚,很不好吃,牛肉烏冬偏甜,味道是怪怪的。應該我們唔會再幫襯。

2024-02-18