朋友仔知道我鍾意日本居酒屋嘅美食,今日就特登帶埋我嚟到長沙灣呢一間「鵜舞」,餐廳最近同鹿兒島縣農政部農政課合作,推出鹿兒島限定菜單,主打各款鹿兒島時令食材,包括冬季極品美味鰤魚,鹿兒島茶美豚及鹿兒島和牛,啱晒我,一於去捧吓場先!———————————————————🔹 鹿兒島油甘魚刺身油甘魚油脂香氣十足,入口滑順,夠晒鮮味!———————————————————🔹 鹿兒島鯛王壽司 鹿兒島嘅鯛魚,肉質更結實,入口更鮮甜,必定要試!———————————————————🔹 茶美豚金桔沙律鹿兒島茶美豚襯托新鮮爽脆嘅沙律,再加入果香味突出嘅金桔,呢個組合夠出色!茶美豚豚肉入口夠滑嫩,油脂分佈平均,豚肉味夠晒香濃,再搭配沙律菜及新鮮金桔,入口清新,口感豐富!———————————————————🔹鹿兒島產障泥烏賊天婦羅  及 鹿兒島產甜薯天婦羅黎到「鵜舞」 ,點少得試埋招牌既天婦羅!來自鹿兒島產既甜薯,夠哂粉糯香甜,作為佐酒小食冇得頂!鹿兒島產障泥烏賊天婦羅,肉質爽彈,入口新鮮滑順,夠出色!———————————————————🔹 味噌茶美豚五花腩脆米紫菜卷 層次感十足既菜式!茶美豚五花腩以味噌

🔹 鹿兒島油甘魚刺身
油甘魚油脂香氣十足,入口滑順,夠晒鮮味!

🔹 鹿兒島鯛王壽司
鹿兒島嘅鯛魚,肉質更結實,入口更鮮甜,必定要試!

🔹 茶美豚金桔沙律

🔹鹿兒島產障泥烏賊天婦羅  及 鹿兒島產甜薯天婦羅

🔹 味噌茶美豚五花腩脆米紫菜卷
層次感十足既菜式!
茶美豚五花腩以味噌醃製,油脂感豐富,搭配下層既脆米通及紫菜片,卜卜脆得黎又增添豚肉既油香味,食得好過癮!

🔹 燒鹿兒島半生熟和牛肋眼
鹿兒島和牛係日本首屈一指嘅和牛品種!
餐廳用上牛肋眼部位,牛味更濃郁而且牛脂味突出,搭配埋伴碟既三款醬料,分別有檸檬汁,日式燒汁及柚子芥末醬,每一種均能提升牛肉既鮮味,別有一番風味!

🔹 茶美豚肉鍋
茶美豚肉鍋大大鍋,夠哂暖笠笠!材料加入大蔥、金菇、本菇、豆腐及娃娃菜,份量十足,令湯底更清甜!茶美豚肉夠豐富,大大片肉質粉嫩濃郁,大推!

🔹水信玄餅
呢度既水信玄餅大大件好吸睛!口感清爽涼浸浸,解膩一流,搭配黑糖及黃豆粉,食落更香甜更滿足!

餐廳:鵜舞
地址:荔枝角長義街9號D2 Place ONE 地下2號舖