同朋友👷🏻‍♀️一齊喺銅鑼灣,大家都想食碗拉麵🍜🇯🇵,咁我諗咗2秒,就決定同朋友👷🏻‍♀️嚟呢間拉麵店🍜開餐😆我哋叫咗2碗麵,一碗係 $140「增量叉燒 x 2 麻辣味噌拉麵」,加 $15「溏心蛋」同埋 都係 $15「豆芽菜」;另外一碗係 $105「辣麻肉碎拌麵」, 加 $15「溏心蛋」 同埋都係 $15「玉米筍」🤩「增量叉燒x2 麻辣味噌拉麵」:2件日式🇯🇵叉燒勁巨型😆,咁大件依然煮得好腍,叉燒約20%肥80%瘦,夠晒甘香😋;麵嘅 麻同辣嘅 程度可以分開選擇,拉麵揀咗「小辣小麻」拌麵揀咗「中辣中麻」😆,等我哋可以對比吓 辣同麻 嘅程度🤣「辣麻肉碎拌麵」撈咗好多豬肉碎同花生碎,香口惹味😆「玉米筍🌽」同埋「豆芽菜」都爽脆😋,「溏心蛋」夠晒 溏心👍

「辣麻肉碎拌麵」撈咗好多豬肉碎同花生碎,香口惹味😆

「玉米筍🌽」同埋「豆芽菜」都爽脆😋,「溏心蛋」夠晒 溏心👍
2024-04-06 30 瀏覽
本人好喜歡食辣野,不過都係局限於小麻小辣🤣,好耐都無嚟食呢到嘅麻辣拉麵啦!我同朋友都揀咗增量叉燒辣麻味噌拉麵,加味玉🥚,再配可樂🥤。佢舊增量叉燒真係太好味!厚身得嚟煮得又夠腍👍🏻。拉麵佢主要係粗麵,可以掛到啲湯汁,我自己叫咗小辣小麻,感覺都唔係太辣,下次可以再試吓挑戰中麻中辣😆,味玉就係煮到啱啱好嘅糖心蛋,加埋罐可樂gur一gur真係絕配!最後見到隔離開咗間新嘅鬼金棒😮,主打牛骨拉麵,下次試下新野先!

我同朋友都揀咗增量叉燒辣麻味噌拉麵,加味玉🥚,再配可樂🥤。

間唔中就掛住鄉下嘅味道,就同朋友嚟呢間度食吓佢嘅辣麻味噌拉麵鍾意食辣同埋麻嘅朋友一定唔會錯過啦,拉麵方面可以揀拉麵或者沾麵,而且可以揀唔同嘅配料例如半熟蛋,叉燒,芽菜,芫荽等等。朋友食量比較大,就叫咗增量叉燒X2,真係兩大塊超厚嘅叉燒,食落去肥瘦均勻,勁邪惡,鍾意食辣嘅仲可以揀中辣甚至係大辣添,而我就揀咗味玉拉麵,有一隻大大嘅半熟蛋值得一讚嘅係佢嘅熟度非常之好,食落去啱啱好留心,今次仲嗌咗餃子做小食,望到廚房入邊係即叫即煎啱啱好煎到脆皮,勁好食 每次想食拉麵都會考慮呢度,亦都冇一次令我失望

朋友食量比較大,就叫咗增量叉燒X2,
真係兩大塊超厚嘅叉燒,食落去肥瘦均勻,
值得一讚嘅係佢嘅熟度非常之好,食落去啱啱好留心,
今次仲嗌咗餃子做小食,望到廚房入邊係即叫即煎
啱啱好煎到脆皮,勁好食

每次想食拉麵都會考慮呢度,亦都冇一次令我失望
2024-02-27
鬼金棒係一間來自東京嘅過江龍辣麻拉麵店,位於銅鑼灣謝斐道,門口有一支巨型狼牙棒,好有特色。餐廳裝修以日本神怪為主題,有鬼面具同鬼公仔,氣氛好好。鬼金棒嘅特色係可以自己選擇辣度同麻度,由無辣無麻到鬼增辣,有25種組合。味玉辣麻味噌拉麵 (無辣,無麻) 今次我選咗無辣無麻,因為我唔食辣。湯底用咗豬骨、雞殼、魚鮮同蔬菜等熬製,再加入四種味噌調味,味道好香濃,唔會太鹹。拉麵係粗身帶曲,好彈牙,好掛湯。配料有半舊叉燒、芽菜、玉米荀同味玉。叉燒係厚切五花肉,肥瘦分明,肉質鮮嫩,好入味。味玉係流心蛋,蛋白好滑,蛋黃好濃郁,好好味。芽菜同玉米荀都好爽口,增加咗鮮甜同脆度。增量叉燒辣麻味噌拉麵 (小辣,無麻),呢個同我嘅拉麵唔同嘅係,呢碗有增量叉燒,份量好足。增量叉燒係好厚嘅一大條,有啲似中式嘅東坡肉,燉得好軟滑,肥肉好香,瘦肉好嫩,好好食。呢個湯底係小辣無麻,辣度剛好,唔會辣到流汗,但又有啲刺激。煎餃 (六隻):煎餃係一大盤,每隻都好大隻,皮薄餡多,煎得金黃香脆,肉汁滿滿,好彈牙。餡料係豬肉同白菜,味道好鮮甜,配上醋同辣椒油,更加開胃。

2024-03-04 53 瀏覽
喺日本都見過依間拉麵,終於可以喺香港試一試鍾意芫荽嘅朋友,一定唔好錯過佢嘅芫荽辣麻味噌拉麵。聽到隔籬枱話好好食。今日叫咗兩個拉麵:炒芽菜辣麻味噌拉麵(走辣)本身以為依間拉麵淨係出名食麻辣,但係點知走辣湯底都係好濃郁,好香。 本身好鍾意食芽菜,加上拉麵 🍜 更多層次 更爽口。特別既係佢既麵,比較粗身同埋爽,掛到湯汁 好好食。 另外 碗麵配一舊豚角煮 全隻溏心蛋 同一條粟米仔。 豚角煮好入味,好淋,唔會攝牙啦。 肥肉同瘦肉層次分明 口感豐富👍🏻 。 最後, 溏心蛋 蛋黃係橙色流心 好有食慾😻 另外,一碗特製麻辣味噌拉麵 。 有兩舊豚角煮🥹 好羨慕。 男朋友話湯底好香 麵質都係粗身爽口 掛到汁 😍 會再嚟食👍🏻👍🏻 本身好想叫埋餃子,不過食完碗麵實在太飽,最後都係冇叫到,下次要試吓舖頭推介嘅餃子👍🏻

喺日本都見過依間拉麵,終於可以喺香港試一試

2024-02-23 58 瀏覽
心動不如行動今日就去食拉麵,銅鑼灣的鬼金棒店外有點工程吧!差點找不到。朋友喜歡多肉,所以「增量叉燒辣麻味噌拉麵」是他的首選,加了味玉,當然要加辣加麻才吃到鬼的特色。極厚的叉燒扎實的外型,肉質鬆軟富油香,一口肉香和醬香,味玉半熟狀態颜色橙黃,好有蛋香味。粗麵條吸收了湯中的辣與麻,好香口。「芫荽辣麻味噌拉麵」小辣中麻,加了增量豆芽菜一大碗,芫荽是我的最愛由其是放於濃湯中,芫荽獨特的香味散發出來,本身已有的炒豆牙菜令拉麵更爽更有口感,今日口感加倍,一碗清香的炒豆芽菜可以就咁食,又可以加於湯中口感提升,吃拉麵總想來個Cola,爽。

2024-02-18 77 瀏覽
呢間位於銅鑼灣既拉麵店小編都食過幾次,Menu選擇唔多但味道好有驚喜,今次試左2款都好好食辣麻味噌拉麵 $95湯底可選辣度同麻度,湯底味道濃郁,拉麵口感勁道爽彈,入面加左入味既豚肉,好香又惹味另外仲特別有啲芽菜口感更佳更清爽辣麻肉碎拌麵 $105拌麵加入黑木耳、洋蔥、炒肉碎等配料,再淋上拌麵醬汁,入口帶麻辣味同時又夠香口,鐘意食拌麵既朋友仔要試下煎餃(六隻)$45外皮幾薄煎至香脆,食餡好豐富,可以配上醬汁一齊食更惹味雪碧/可樂 $15飲品仲有梳打同酒果啲,飲完透心涼

辣麻味噌拉麵 $95
另外仲特別有啲芽菜口感更佳更清爽

辣麻肉碎拌麵 $105
鐘意食拌麵既朋友仔要試下

煎餃(六隻)$45
外皮幾薄煎至香脆,食餡好豐富,可以配上醬汁一齊食更惹味

雪碧/可樂 $15
飲品仲有梳打同酒果啲,飲完透心涼

2024-02-12 56 瀏覽
見好多朋友食完都推薦,終於黎銅鑼灣分店打卡鬼金棒芫荽控必食💚芫荽麻辣味增拉麵(小辣小麻)湯底濃郁,拉麵偏粗,好有口感,一啖芫荽拉麵湯超級滿足。食辣廢柴都可以食到小辣小麻,食到辣嘅可以由中辣開始嘗試。另外揀左:增量叉燒麻辣味增拉麵(小辣小麻)叉燒厚度差不多有3cm,超大塊,如果胃口細嘅女仔可以兩個人share,湯底一樣好濃郁,溏心蛋熟度啱啱好。晚市建議6:30前入座,6:30後陸陸續續多人,需要等位。
見好多朋友食完都推薦,終於黎銅鑼灣分店打卡鬼金棒

芫荽控必食💚芫荽麻辣味增拉麵(小辣小麻)

另外揀左:增量叉燒麻辣味增拉麵(小辣小麻)

晚市建議6:30前入座,6:30後陸陸續續多人,需要等位。
  • 芫荽辣麻味噌拉麵
  • 增量叉燒辣麻味噌拉麵
2024-02-09 49 瀏覽
同個friend行銅鑼灣行到餓餓地想食下拉麵,見到呢間鬼金棒門面logo幾特別想試下。距離銅鑼灣地鐵站同sogo兩分鐘到路程,食完再shopping, perfect!🍜餐廳環境都相當唔錯,裝修很符合店名,日本鬼怪主題,吧台可以見到厨房,亦有普通座位。店員態度亦非常好,熱情周到。我地點咗特製麻辣味噌拉面, 增量叉燒麻辣味噌拉面同埋煎餃。呢度拉麵嘅辣度同麻度有5個級別可以自由選擇,我地今次同時揀左小辣同小麻。特製麻辣味噌拉麵,好大碗好足料,一入口就被濃郁嘅麻辣味噌深深吸引,拉麵麵條偏硬Q彈有口感,湯底口感層次豐富,濃郁得黎又唔會過鹹同肥膩。拉面嘅面條Q彈有嚼勁,每一啖都能感受到面條同麻辣味噌湯底嘅完美融合。而最讓人驚喜嘅是,麻辣味並唔會過於強烈,反而比人一種溫和嘅感覺。唔係好食得辣嘅都應該接受到小辣小麻,隱約停留係嘴入面嘅麻辣感,不斷刺激味蕾,令人忍唔住一啖接一啖。厚切叉燒肥瘦啱啱好,煮得非常入味,糖心蛋更係點睛之筆。如果鍾意食叉燒可以試下增量叉燒麻辣味噌拉麵,叉燒真係超級大塊,肉汁更加juicy,配上獨特嘅麻辣味噌湯底,日式煎餃嘅外皮煎得金黃酥脆,餡料飽滿,味道都非常唔錯。

2024-02-08 25 瀏覽
一到冬天就要去食一碗拉麵暖身,鬼金棒主打有麻有辣既拉麵,平日晚上客人不多,不用趕著吃店舖有單人座位及2人,4人座位,每張檯麵有一定距離,每張檯基本有辣粉,水提供,自助下單味玉辣麻味噌拉麵$105 麻同辣都可以先選大中小辣度,仲可以加入碗菜,當日加左一份蔥同多一隻蛋上檯已經忍不住先喝一口湯,味噌味濃,小辣小麻都是普通的辣每碗都附上一件肥厚的叉燒還有一條粟米芯,好夾甜重點點了兩隻溏心蛋是因為雞蛋做得好出色,橙紅色的蛋黃非常吸睛,2隻絕對應吃下去

味玉辣麻味噌拉麵$105

上檯已經忍不住先喝一口湯,味噌味濃,小辣小麻都是普通的辣

每碗都附上一件肥厚的叉燒

還有一條粟米芯,好夾甜

重點

• 味玉辣麻味噌拉麵
2024-02-05 40 瀏覽
鬼金棒不時都是長龍店,唔想等要早啲嚟,今日星期六6:00左右到,有位揀。坐吧枱有氣氛,但坐枱就舒服啲。見到有新產品,試咗。辣麻肉碎伴麵 $105 加叉燒 $35小麻小辣嘅醬汁味道很豐富,粗粗哋嘅麵條吸晒啲醬汁,食落好有味道,蔥花肉碎都唔少,不過我鍾意食呢度啲叉燒,所以加嚿大叉燒更加夠食。煎餃六隻 $45第一次食呢度嘅煎餃,皮薄餡靚好好食,煎得又香脆。芫荽辣麻辣味噌拉麵 $115呢碗係招牌次次都會食,好鍾意啲芫荽香,非常勁份量,小麻小辣的湯最啱我口味,連湯都可以飲得,五花腩叉燒香軟味道又濃郁,係冇溫泉蛋啫,下次自己追加一隻!

坐吧枱有氣氛,但坐枱就舒服啲。

見到有新產品,試咗。

辣麻肉碎伴麵 $105 加叉燒 $35

煎餃六隻 $45
第一次食呢度嘅煎餃,皮薄餡靚好好食,煎得又香脆。

芫荽辣麻辣味噌拉麵 $115
今日中午剛好在銅鑼灣,午餐就腳去位於銅鑼灣謝斐道530號地鋪鬼金棒,鬼金捧是來自東京的過江龍辣麻拉面店,在香港開有多家連鎖店。店堂裝修以日本神怪為主題,非常之有特色。有25種配搭的麻辣拉面,辣度及麻度分成5個級別供顧客自由選擇。招牌特制麻辣味噌叉燒拉麵:長時間熬煮湯底鮮甜濃厚,厚切叉燒肥瘦相夾好大塊,入口甘香回味無窮,糖心蛋熟度恰到好處,粟米荀清甜,芽菜爽口,加量芽菜和芫荽,解油又健康。-碗拉麵入肚好飽勁滿足。以後還會光顧!
東京過江龍拉麵店✨ 鬼金棒💫..好耐冇食呢間過江龍拉麵🍜,經過銅鑼灣心思思想回味一下,香濃重口味之選,配上粗身拉麵帶點咬勁,是我喜歡既質感,足料濃味耐唔時食下都幾過癮喔!🔸芫荽辣麻味噌拉麵 $130(小辣, 小麻) 加左味玉,蘭王半流心效果很吸引!芫茜香味💚 充斥整碗湯底,🍜拉麵香濃。🔸玉米筍辣麻味噌拉麵 $120(中辣, 中麻) 同樣加左味玉,🌽玉米筍脆嫩,拉麵沾上湯汁中辣中麻更惹味。🔸煎餃 (六隻) $45不過不失既煎餃🥟,過過口癮。..×××××ש銅鑼灣謝斐道530號地舖..

東京過江龍拉麵店✨ 鬼金棒💫

足料濃味耐唔時食下都幾過癮喔!

🔸芫荽辣麻味噌拉麵 $130
(小辣, 小麻) 加左味玉,蘭王半流心效果很吸引!

芫茜香味💚 充斥整碗湯底,🍜拉麵香濃。

🔸玉米筍辣麻味噌拉麵 $120
(中辣, 中麻) 同樣加左味玉,🌽玉米筍脆嫩,

拉麵沾上湯汁中辣中麻更惹味。

🔸煎餃 (六隻) $45

不過不失既煎餃🥟,過過口癮。
×××[鬼金棒 -Kikanbo]×××