2023-10-22 1547 瀏覽
一間來自東京過江龍嘅拉麵,喺銅鑼灣尖沙咀都有,今日同同事落銅鑼灣做嘢,終於有時間試一試!門口有一支鬼太郎嘅棒棒,係搞笑嘅😝又幾有特色,好入腦!呢間拉麵嘅特色就係麻辣同辣,都可以自己選擇!QR code點餐非常方便👍🏻仲有呢度嘅拉麵真係好大碗,我就真係食唔晒,真係好足料!味玉辣麻味噌拉麵 ($105)(無辣,無麻)雖然今日叫咗一碗完全唔辣嘅拉麵,但係一啲都唔差!豬骨味香濃,拉麵粗粗地,好有口感!佢嘅糖心蛋裏面係深橙色,我係第一次見有咁樣嘅顏色嘅蛋😜增量叉燒麻辣味噌拉麵 ($120)(小辣,小麻)同事話唔算好辣,同埋都唔算好麻辣,接受到,我同事仲話下次可以試吓揀二級辣,麻辣😆估唔到叉燒都幾大嚿,真係好飽肚,另外我同事仲加多隻蛋添😅煎餃,六隻🥟 ($45)我哋都加咗一客餃子,一客有六件,皮薄餡靚,係豬肉餡,仲有啲雜菜,都煎得好均勻!好食!呢間拉麵可以encore👏🏻推!!!!!

門口有一支鬼太郎嘅棒棒,係搞笑嘅😝又幾有特色,好入腦!

呢間拉麵嘅特色就係麻辣同辣,都可以自己選擇!

QR code點餐非常方便👍🏻

仲有呢度嘅拉麵真係好大碗,我就真係食唔晒,真係好足料!

味玉辣麻味噌拉麵 ($105)
(無辣,無麻)

增量叉燒麻辣味噌拉麵 ($120)
(小辣,小麻)
估唔到叉燒都幾大嚿,真係好飽肚,另外我同事仲加多隻蛋添😅

煎餃,六隻🥟 ($45)

呢間拉麵可以encore👏🏻
推!!!!!
2023-10-19
2023-10-19 77 瀏覽
招牌菜味玉辣麻味噌拉麵。這碗拉麵采用了濃郁的麻味噌湯底,湯底的口感濃郁而豐富,帶有微微的辣味。拉麵麵條煮得剛剛好,有嚼勁但不過於硬。配料方面,麵上擺放著滑嫩的煮蛋、鮮嫩的豬肉和蔥花,增添了豐富的口感和風味層次。整體而言,這碗味玉辣麻味噌拉麵絕對是一道令人垂涎欲滴的美食。莞荽辣麻味噌拉麵。這碗拉麵的湯底與招牌菜相似,同樣濃郁而香辣。然而,莞荽的加入為整體帶來了一絲清新的風味,使得這碗拉麵更加獨特。莞荽的香氣與湯底的辣味相融合,給人一種清新又刺激的感覺。鬼金棒的煎餃也是一道不容錯過的小吃。煎餃的外皮煎至金黃酥脆,內餡則嫩滑多汁。每口咬下去,都能感受到餡料的鮮美和煎餃的香氣,絕對是下酒或者單獨品嚐的絕佳選擇。

有麻又有辣既拉麵🔥📍銅鑼灣謝斐道530號地舖🔆叉燒麻辣味噌拉麵可分別選麻度及辣度🔥叉燒份量十足, 厚厚既豬腩肉, 入味而且軟腍, 但唔算肥膩👍湯底有芽菜,栗米荀,蔥花拉麵比普通拉麵粗身,更易掛上麻辣湯汁😋我地叫左小辣多麻, 都唔算太辣但麻度十足🔥🔥唔想甘刺激既朋友仔都可以叫無麻無辣黎享受一碗東京過江龍拉麵
有麻又有辣既拉麵🔥

📍銅鑼灣謝斐道530號地舖

🔆叉燒麻辣味噌拉麵
可分別選麻度及辣度🔥
湯底有芽菜,栗米荀,蔥花
拉麵比普通拉麵粗身,更易掛上麻辣湯汁😋

我地叫左小辣多麻, 都唔算太辣但麻度十足🔥🔥
唔想甘刺激既朋友仔都可以叫無麻無辣黎享受一碗東京過江龍拉麵
2023-10-14 70 瀏覽
今日同事話想食拉麵,問我有邊間好食。我就帶咗佢去鬼金棒度食喇。店員話我哋坐吧枱或者非吧枱位置都得。我哋就想睇住廚師煮嘢食,所以揀咗吧枱坐。同事見到有啲魔鬼面譜喺牆上面,話幾有特色。坐低QR code落單,我哋叫咗以下食物。特製麻辣味噌拉麵($125):我推介同事食嘅(因為之前食過好味)。佢都知道日式辣唔係話真係好辣,所以揀咗中麻中辣,佢話呢個辣度啱佢(平時佢食開譚仔10小辣)。碗麵入邊有兩舊叉燒同埋一隻糖心蛋。同事話第一次見咁厚嘅日式叉燒,有肉汁味道唔錯。糖心蛋真係好唐心,深橙色嘅蛋汁見到都想食。芫荽辣麻味噌拉麵($115):呢個上次已經想點,今次再訪就點左佢。嚟到真係成個碗面都鋪滿芫荽!啱晒芫荽怪!呢碗拉麵有一嚿叉燒,如果唔想食太多肉嘅朋友,呢碗就啱晒。好鍾意鬼金棒嘅麻同埋辣可以分開揀,flexible d. 今次在再訪,佢嘅湯底依然都係咁濃郁。我另外+$15加芽菜,份量都唔少,要讚吓佢嘅芽菜係真係有炒過先至擺上去拉麵上面,冇咗芽菜嗰陣草青味。煎餃($45):一客有六隻,餃子皮煎得香脆,皮薄多餡(豬肉餡)。好味嘅。

坐低QR code落單,我哋叫咗以下食物。

銅鑼灣呢間拉麵店店舖雖然唔算好大但拉麵嘅質數超越哂其他拉麵吧台位置.仲可以隔住玻璃見到師傅即時製作炒芽菜嗰下...火光紅紅.好有鑊氣餐廳仲好貼心提供小圍裙免得我穿白色衫 論盡又彈汁✨芫茜麻辣味噌拉麵海量嘅芫茜掩蓋整碗拉麵加咗滑嘟嘟嘅味玉,帶點流心嘅質感✨玉米筍辣麻味噌拉麵大量玉米筍爽口叉燒超厚又軟腍.入口即溶麵質夠粗身有口感大大碗.好有份量湯底夠濃郁,而且唔油膩✨煎餃熱辣辣餃子.餃皮唔會太厚肉汁豐富好Juicy

銅鑼灣呢間拉麵店

餐廳仲好貼心提供小圍裙
免得我穿白色衫 論盡又彈汁

✨芫茜麻辣味噌拉麵
海量嘅芫茜掩蓋整碗拉麵
加咗滑嘟嘟嘅味玉,帶點流心嘅質感

✨玉米筍辣麻味噌拉麵
大量玉米筍爽口

叉燒超厚又軟腍.入口即溶
麵質夠粗身有口感大大碗.好有份量
湯底夠濃郁,而且唔油膩

✨煎餃
熱辣辣餃子.餃皮唔會太厚
肉汁豐富好Juicy

2023-10-12
2023-10-12 35 瀏覽
久久沒吃辣,朋友就說吃辣麻味噌拉麵,這間拉麵店很好找,在銅鑼灣世貿中心對面!一上桌,濃郁的麻辣香氣撲鼻而來,讓人垂涎欲滴。麵條細而富有彈性,入口即化,完美搭配麻辣鮮香的湯底。👄🍜而且辣麻味噌拉麵還可以選擇加入增量叉燒,簡直是人間美味!那肥美多汁的叉燒,一口咬下去,肉汁四溢,配上辣麻味噌的濃郁口感,簡直是絕配!🔥🐷我個人非常喜歡這家店的調味,麻辣中帶有一絲微甜,讓人回味無窮。而且辣度可以根據個人口味選擇,對於辣控來說絕對不會讓你失望!🌶️👅總的來說,這家店的莞荽辣麻味噌拉麵加味玉真的是一道讓人回味無窮的美食!如果你也是辣控,千萬不要錯過這個絕佳的選擇!🔥🍜#辣控福音 #麻辣味噌 #增量叉燒 #回味無窮

如果你也是辣控,千萬不要錯過這個絕佳的選擇!🔥🍜

#辣控福音 #麻辣味噌 #增量叉燒 #回味無窮
2023-10-06 47 瀏覽
Lunch Time 跟左個極中意食拉麵同事一齊食,佢介紹左間過江龍東京人氣拉麵店,間拉麵店叫『鬼金棒』,聽個店名同拉麵聯想唔到任何關係,但去到鋪面終於知道點解幫間鋪頭改做『鬼金棒』。鋪頭門口左手面,放左一大支細細個睇鬼太郎,一大班小鬼最中意揸住的棒,另外,見鋪頭個裝修都凝造左『鬼』氣氛,牆上一排一排有唔少『鬼』面具,可以話係鋪如其名。主打的拉面,都一如其名,係主打『麻』、『辣』,而『麻』或『辣』都可以有唔同程度去揀,我呢D就小麻、小辣,但就揀左個🍜增量叉烧辣麻味噌拉麵,拉麵控就揀左🍜『味玉辣麻味噌拉麵』,話拉麵其中一個靈魂就係溫泉蛋。另外,再叫多左個煎餃一齊Share,再加多兩罐汽水。當個增量叉烧辣麻味噌拉麵送到枱面的時候,我呆左陣,估唔到增量的叉燒份量可以大舊到咁。同時,拉麵控同事話,食拉麵除左個湯底好唔好味,仲有個因素影響碗拉麵就係個湯夠唔夠熱。食落個拉麵,又真係感受到要趁熱食,另外,個湯底小麻小辣,食落又幾惹味。埋單$300,人均$150,拉麵份量,再加埋一人一半的餃子,仲有一罐汽水,咁ge 價錢,飽住走,係銅鑼灣地段,可以話係合理,仲要質素高。
2023-10-05
  • 味玉辣麻味噌拉麵
  • 增量叉燒辣麻味噌拉麵
中午與同事過來銅鑼灣食lunch這間鬼金捧主打麻辣味增湯底拉麵,實屬罕見,決定品嘗一下店面不大,店員安排了我們坐Bar枱,所以舒適度一般餐廳佈滿左日本鬼怪面具嘅擺設,裝修和燈光亦偏向暗黑系,是一間值得打卡的餐廳味玉辣麻味噌拉麵🍜 (少麻少辣)($105)食拉麵先試頭啖湯,由於選擇了少麻少辣,麻辣味道不太突出,不過勝在湯頭濃厚。拉麵麵質比較粗身偏硬,口感煙韌彈牙,配料有味玉、粟米筍、芽菜、仲有大大塊叉燒。叉燒不是一片片,而是像東坡肉似的一大磚,肉質尚算軟嫩入味,不過味玉就偏熟,蛋黃內層半熟,有橙紅色蛋黃汁慢慢流出黎,不過蛋黃外層已經是固體。増量叉燒辣麻味噌拉麵🍜(少麻少辣)($120)同事的増量叉燒辣麻味噌拉麵,主要分別是沒有味玉,而增量叉燒的份量,果然有夠增量,好大條好足料。煎餃子($45)+ 罐裝飲品($15/罐)我們另外點了一客煎餃子和兩罐罐裝飲品。煎餃子味道不錯,不過餡料不夠飽滿。而$15一罐罐裝汽水實屬昂貴。總結: 食物中上 環境與典型拉麵店鋪一樣較狹窄,用餐不夠舒適價錢略貴 CP值不高 間中嘗試的話也可接受味道: 8.5/10服務: 6/10環境: 6/10打卡: 7/10C
中午與同事過來銅鑼灣食lunch
這間鬼金捧主打麻辣味增湯底拉麵,實屬罕見,決定品嘗一下

店面不大,店員安排了我們坐Bar枱,所以舒適度一般

味玉辣麻味噌拉麵🍜 (少麻少辣)($105)
味玉辣麻味噌拉麵(少麻少辣)

増量叉燒辣麻味噌拉麵🍜(少麻少辣)($120)
増量叉燒辣麻味噌拉麵(少麻少辣)

煎餃子($45)+ 罐裝飲品($15/罐)
煎餃子

打卡: 7/10
CP值: 5/10
推介值:6/10
2023-10-05
味玉辣麻味噌拉麵(少麻少辣)
増量叉燒辣麻味噌拉麵(少麻少辣)
煎餃子
  • 味玉辣麻味噌拉麵
2023-09-30 38 瀏覽
區區搵食🙌🏻🙌🏻呢間拉麵店位於銅鑼灣世貿中心斜對面,成日都見到有人排隊,店面不算大,裝修卻好有特色。✨增量叉燒味噌拉麵呢度嘅叉燒,有別於一般薄切嘅日式叉燒,用上五花腩整,好大件,肉質鮮嫩多汁,咬下去散發出濃郁肉香,食肉獸一定啱哂,豐盈嘅湯汁色澤橙紅,有濃郁豬骨湯味。拉麵麵條彈牙有彈性。✨味玉叉燒粟米筍辣麻拉麵味玉即係溏心蛋,深橙色嘅蛋黃好香又juicy,炒過嘅粟米筍口感脆爽,令整碗拉麵更加有層次感。個人推介選擇辣麻湯汁,味道濃烈,麻辣滋味瞬間充斥口腔,好惹味,為整碗拉麵增添了更特殊風味。

區區搵食🙌🏻🙌🏻

✨增量叉燒味噌拉麵

✨味玉叉燒粟米筍辣麻拉麵
呢間拉麵店一向以濃郁嘅湯底吸引食客🤩店內嘅座位不多,星期六日或者繁忙時段,真係要排好耐隊架!增量叉燒辣麻味噌拉麵店家嘅辣麻味噌湯底絕對係辣味愛好者嘅天堂,湯底入口麻辣中帶甘,配料嘅叉燒大大件,質感有啲似東坡肉,好入味!拉麵嘅麵條係粗麵,有咬勁,同湯汁一齊入口,辣麻感十足。除咗拉麵,肉飯都係亮點✨有大肉飯和肉碎飯兩款,由於我哋拉麵已經食咗大肉,就order咗肉碎飯,上面鋪滿了炒過嘅碎肉,撒上一些蔥花,整體人口入口甜甜地又有濃郁肉香香,唔錯!

增量叉燒辣麻味噌拉麵

除咗拉麵,肉飯都係亮點✨
2023-09-29 15 瀏覽
日本嘢永遠都係最吸引。有時候心血來潮就想食碗拉麵,就會即時諗到鬼金棒。鬼金棒都有唔少分店,今日行開港島區,就決定同朋友去銅鑼灣嗰間食夜晚。餐廳嘅裝潢好有日本feel,有吧枱位置望到廚師為你整拉麵,仲有好得意嘅日本裝飾,有種日本古色古香的感覺。之前見到佢個芫荽拉麵都覺得好吸引,今日就試吓佢。芫荽辣麻味噌拉麵$115我本人十分喜愛芫荽,上到枱成碗綠色感覺好正。麻辣味噌湯底超級濃郁,將啲芫荽浸晒落湯底到,超級惹味。叉燒肥瘦相間,入口充滿油脂香,即刻溶化,非常好吃。增量叉燒辣麻味噌拉麵$120叉燒就真係好大舊,女仔食晒成嚿應該都好飽。我好鍾意呢度嘅拉麵質感,軟硬適中,好有咬口。就算慢慢食,麵條浸住湯底都唔會變諗。湯底充滿蒜香,麻香,仲有唔少芽菜,香蔥等配菜,入口爽脆。煎餃 $45豬肉餃子煎得好香口,餃子皮較薄,沾上帶有點醋的醬油,好正。

之前見到佢個芫荽拉麵都覺得好吸引,今日就試吓佢。

芫荽辣麻味噌拉麵$115

我本人十分喜愛芫荽,上到枱成碗綠色感覺好正。

增量叉燒辣麻味噌拉麵$120

煎餃 $45

豬肉餃子煎得好香口,餃子皮較薄,沾上帶有點醋的醬油,好正。

• 芫荽辣麻味噌拉麵
2023-09-22 50 瀏覽
呢間日本過江龍嘅日本拉麵,已經bookmark咗好耐~~因為唔食得辣嘅朋友,都可以揀冇辣又有麻😍 炒豆芽菜辣麻味噌拉麵呢款揀咗無辣、中麻、走蔥😍上面嘅係韭菜,湯底濃郁又帶有麻香油香~令人有種上癮嘅感覺🥰芽菜三間拉麵嘅口感,更加清爽😋增量叉燒x2辣麻味噌拉麵呢款揀咗小辣、中麻、+玉米筍😍對比之下叉燒份量真係好驚人,有兩大條又厚切🤩肥肉部份有入口即溶嘅感覺,整體都好軟腍好入味💕Drink 飲品就揀咗芬達&雪碧~食辣嘢配汽水就最啱😍

炒豆芽菜辣麻味噌拉麵

增量叉燒x2辣麻味噌拉麵

Drink
飲品就揀咗芬達&雪碧~食辣嘢配汽水就最啱😍

東京人氣拉麵店鬼金棒開咗嚟香港之後,一直都未試過,以為佢淨係得辣,但係原來每一個拉麵嘅辣度或者麻度都可以自己揀,共有二十五種辣度,又或者完全唔辣都得。唔辣就可以試真啲佢哋熬足8小時嘅濃厚味增湯頭,鍾意辣嘅就可以挑戰吓食辣度最高果種。店舖以日本鬼怪文化為主題,入到佈滿好多妖怪面具同吊飾,都幾有心思,而碗上面印有惡魔拎住狼牙棒嘅圖像,相信死神級辣度非常可怕🥶炒豆芽菜味噌拉麵(無辣, 無麻)- 呢款拉麵特別多芽菜,夾雜住麵條食,增加口感。叉燒同平時見到嘅有唔同,一件過非常厚實,以慢火炆煮,似平日食開嘅豬軟骨,煮得非常之腍。增量叉燒味噌拉麵(無辣, 無麻)- 而呢個增量叉燒岩晒鍾意食肉嘅朋友,除咗2倍增量,仲有4倍增量,十分飽肚。煎餃 (六隻)另外追加咗煎餃,餃子皮薄,餡料內多雜菜,亦煎得唔錯呀~🛎️必試指數:8/10🔆

煎餃 (六隻)
另外追加咗煎餃,餃子皮薄,餡料內多雜菜,亦煎得唔錯呀~

🛎️必試指數:8/10🔆
2023-09-20
  • 炒豆芽菜辣麻味噌拉麵
  • 增量叉燒辣麻味噌拉麵
大太陽下在銅鑼灣走走, 有昏脹的頭痛,便進去歇歇. 12 noon 客人不多, 環境安靜清潔, 裝飾有可欣賞處, 有趣, 農曆七月, 應境, 可添另類味兒.  今天點了芫茜拉麵豬骨味噌湯底和餃子, 因聽說芫茜消暑解毒, 喜歡它的人就是喜歡, 加上本身是個餃子控, 單看這個組合已滿意. 食物雖不名貴, 然滿足而舒適, 是我的comfort food, 還沒有半點MSG, 每次吃完, 對我這個對味精極度敏感的人, 全無不適反應(沒有喉乾口渴, 失睡等). 店員並不熱情但有耐性有效率, 總是恰到好處. 當天離開前頭痛已完全消失, 主觀覺得是芫茜的藥力,哈.
芫茜拉麵味噌湯,餃子
2023-08-21
芫茜拉麵味噌湯,餃子
  • 芫茜拉麵味噌湯
  • 餃子
2023-08-30 43 瀏覽
鬼金棒特別之處係可自選辣度及麻度~ 可惜拌麵賣曬&沾麵已經冇賣🥲 味玉辣麻味噌拉麵 $105 : 五花肉皮厚肉嫩✨ 肉質一絲絲👏🏼 溏心蛋好流心🥚 呈橙紅色好鮮豔😄 但係有少少蛋殼😖 希望下次小心啲清乾淨啲~ 有芽菜、粟米荀、蔥等,味噌湯底唔咸而幾香! 小辣小麻幾惹味🧐 麵質爽身唔淋 幾掛湯😁煎餃(六隻) $45: 底部煎得好脆 餃皮夠脆😆 豬肉餡幾juicy💖肉飯 $45: 五花肉同拉麵一樣! 仲有肉汁撈飯食 真係好滿足👍🏼

味玉辣麻味噌拉麵 $105

煎餃(六隻) $45