chantszyingcty

Japanlover ❤
chantszying.cty@gmail.com
Instagram: chantszying
訊息
正顯示第 110 篇(共 194 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵 Seared Scallop Taghatelle
16oz 意式烤安格斯肉扒配澳洲西蘭花苗 16oz Grilled Tuscan Angus Rib Eye Steak
香草烤原條鱸魚 Oven Baked Whole Seabass
是日餐湯 - 甘筍湯 Carrot Soup - Soup of the day
巴馬火腿藜麥牛油果沙律 Parma Ham Quinoa Avocado Salad
Dessert of the day
Dessert of the day
Tiramisu
Tiramisu
Cheesecake Martini
Cheesecake Martini
2024-02-21
是次消費
每人約$500 (晚餐)
MAR 24

今日同屋企人去左MANO食飯。呢到環境都唔錯,可以同朋友食下生日飯。一見到二人餐都幾吸引,前菜、主菜同甜品都幾岩食。於是我哋決定嗌一個二人餐再散點一個意粉。 <Mano Set for 2,$888><巴馬火腿藜麥牛油果沙律,Set for 2> <Parma Ham Quinoa Avocado Salad ,Set for 2> Parma ham嘅味道好香,唔係淨係得個鹹字。<是日餐湯 - 甘筍湯,Set for 2> <Carrot Soup - Soup of the day,Set for 2> 呢個湯有驚喜,本身驚好重草青味,點知唔係!淨係得香甜嘅甘筍味。<16oz 意式烤安格斯肉扒...
玉米筍辣麻味噌拉麵加味玉
玉米筍辣麻味噌拉麵加味玉
煎餃
煎餃
2024-01-09
是次消費
每人約$145 (晚餐)
JAN 24

經典日式拉麵嘅門面,好有去左日本橫街嘅風味。 嚴格嚟講得一款拉麵,但可以添加唔同嘅配料。 可以隨個人喜好挑選辣麻程度。 入到去有可以選擇吧台桌或普通桌位,而且入面好多睡魔嘅裝飾,好似真係去咗日本食拉麵咁。 <味玉辣麻味噌拉麵,$105> 普通嘅拉麵都配有一條玉米筍、芽茶同蔥花。 濃郁嘅豬骨湯加左少少麻少少辣,勁惹味。味道都算適中,唔算太鹹。叉燒勁好味,好似東坡肉咁!雖然有少少肥,但一啲都唔膩。 拉麵偏粗身,食落好煙韌好有口感。 拉麵必加味玉!係溏心蛋,好好味! <玉米筍辣麻味噌拉麵加味玉,$120>...
西京味噌牛舌
西京味噌牛舌
鵝肝多士
鵝肝多士
金馬倫芝士卷
金馬倫芝士卷
2023-04-12
是次消費
每人約$300 (晚餐)
MAY 23

今次就去左尖沙咀嘅居酒屋,呢到好多野食選擇,刺身壽司串燒熱食乜都有。 <鵝肝多士,$88> 呢個鵝肝多士唔錯,多士脆卜卜,鵝肝入口即融! <西京味噌牛舌,$78> 朋友點嘅牛舌,唔太喜好味噌嘅我覺得有啲咸,同埋如果牛舌切厚多少少仲有口感!但整體都不錯。 <金馬倫芝士卷,$68> 原本唔知呢個咩嚟,我哋就決定點嚟試下。 原來係芝士多士,唔算好膩,但係芝士發燒友表示我想再多啲芝士。 <黑糖壽喜燒鍋,安格斯牛小排,$238> 估唔到有壽喜燒食,仲整左棉花糖,好靚。 略嫌甜左少少。 <廣島燒餅,$88...
2022-10-20
是次消費
每人約$220 (晚餐)
NOV 22

今次同朋友去左食立燒,原本以為真係要企係到食,不過係有位坐架。 <前菜,$8> 位位都有嘅前菜。 <極尚和牛定食,$168> 一共有三款牛,A4肉眼2pcs、A4西冷2pcs同牛舌2pcs。另外仲有埋牛肚,想食燒肉又唔想諗唔想揀,揀呢個SET就岩哂喇。 啲牛嘅質量唔錯,都幾腍而且有牛嘅香味。 不過略嫌個飯太濕,口感無咁好。 <阿久根和牛涮鍋,$148> 胸腹肉3pcs(前胸腹肉1pc、後胸腹肉2pcs)、三角肋肉2pcs同A4肉眼1pc 我好喜歡呢個和牛涮鍋,有菜有雞蛋有薯粉仲有烏冬,配埋甜豉油湯底無得輸。啲牛烚左好好食,好...
Caramel  Latte
Caramel  Latte
Pepperoni Pizza 辣肉腸薄餅
Pepperoni Pizza 辣肉腸薄餅
2022-09-26
是次消費
每人約$270 (晚餐)
OCT 22

今日去左食一間幾唔錯嘅餐廳。半開放設計,想chill嘅可以坐門口位,我哋個位咁岩有張吊椅,可以打下卡。<Pepperoni Pizza 辣肉腸薄餅,$178> 我哋點左pepperoni,個pizza係薄批,係脆卜卜嘅好正。上面仲有滿滿嘅芝士,好好味,而且唔重油膩感。辣肉腸好食過平時嗰啲,比較厚身,有口感啲,同埋無咁油。但係好似辣少少,如果怕辣嘅人就要諗諗。推介比鐘意食辣嘅你。<Linguine Aglio e Olio with Tiger Prawn香蒜虎蝦橄欖油意粉,$188> 另外點左個意粉。我覺得都好好食,雖然意粉油左少少,但係橄欖油,所以都唔會...
2022-09-06
是次消費
每人約$250 (晚餐)
SEP 22

今日同朋友想食小龍包,就諗起樂天皇朝喇。<蘿蔔絲酥餅,$45> 蘿蔔絲酥餅雖然無金黃色嘅外表,仲以為會唔係太好食。點知食落係絕對驚喜! 岩岩炸好,熱辣辣,酥餅好鬆脆,餡料充滿juicy嘅蘿蔔絲。<蟹粉小籠包6pcs,$138> 原本諗住嗌八色小籠包,但一嚟驚太多食唔晒,二嚟無得大家都試同一款味道,所以我哋最後就決定蟹粉小籠包。個皮好薄,入邊充滿晒湯,好好味。蟹粉味道都重,不過我個人偏好原味。<重慶紅油鮮蝦抄手,$78> 呢個紅油抄手唔算太辣,但又幾惹味。仲要有得揀鮮蝦雲吞,好味。<糖醋魚片,$98> 無骨嘅魚片...
3 推介
Natsze
chanwai.97128
SanSan8
Seafood Combo
Crab Meat Linguine Carbonara 蟹肉卡邦尼扁意粉
2022-08-15
SEP 22

上次係灣仔食完海鮮袋,一直都仲好掛住。今日發現原來唔過海,係尖沙咀都有得食。 呢到同灣仔嘅餐牌唔同,無二人餐,我哋就散叫。<Seafood Combo - Manila Clam 馬尼拉蜆,Prawn 海蝦,Seawhelk 海螺w Mr. Crab Cajun Sauce,$418> 必點嘅海鮮袋,今次㨂左馬尼拉蜆,海蝦同 海螺,個汁都係㨂左小辣。 馬尼拉蜆比想像中大粒,完全無沙又好甜。 海蝦同上次一樣都係好鮮甜,不過今次比上次細隻少少。 海螺好大隻好多肉。 今次都係點左小辣<Louisiana Crab Cake 路易斯安那爆谷蟹餅,$118> 上次食咗個蟹...
Devil  Chocolate
Prawn
Prawn
2022-08-10
是次消費
每人約$449 (晚餐)
AUG 22

今日想食海鮮袋,就去左灣仔食Mr. Crab。 我哋唔想太多選擇,所以簡簡單單點個二人餐。 <Set for 2,$768> <Seafood Combo - Squid 原隻去頭魷魚,Prawn 海蝦,Mussel 藍青口 w Mr. Crab Cajun Sauce> 海鮮袋好好食,個汁勁惹味。 我哋點左小辣,真係少少辣,唔太食到辣嘅人都應該無問題。 海蝦比預期中好食好多,爽口又彈牙。 藍青口都好鮮味,又無草。 仲有大大件魷魚 <Louisiana Crab Cake Poppers 5pcs 路易斯安那爆谷蟹餅 5pcs> 小食我哋就揀左蟹餅,外面好脆,入面超...
肉肉滿滿餃子
肉肉滿滿餃子
JUN 22

今日去左食呢個東京拉麵show五知冠軍嘅拉麵!呢到嘅選擇都算多,有沾麵有拉麵,而且仲有唔同嘅味道。 <富山灣白鹽蝦拉麵,$85> 白鹽蝦拉麵,味道唔算好濃,淡淡嘅蝦湯,都唔錯。 <魚介黑醬油沾麵,$90> 魚介黑醬油個拉麵,個湯底唔錯,有好香嘅魚味,不過以沾麵嘅湯底嚟講就略嫌太稀。 <富山雞翼,$48> 雞翼應該係先炸再搽醬油,有少少脆感但又唔係好熱氣。 <肉肉滿滿餃子,$42> 餃子唔錯,個皮嘅厚薄度岩岩好,有啲口感又唔會搶左個餡嘅感覺,唔會好膩。
1 推介
FoodieTongTong
提拉米蘇梳乎厘
提拉米蘇梳乎厘
2022-05-17
是次消費
每人約$205 (晚餐)
MAY 22

今日同朋友經過見到呢間餐廳好似幾靚幾chill咁,我同朋友入去試吓,都估唔到有驚喜。 <提拉米蘇梳乎厘,$128> 梳乎厘好好食,有好香嘅蛋味,而且都算做到入口即溶嘅口感。不過tiramisu嘅味道唔算突出,前面嘅手指餅就好似食緊Tiramisu咁,但係有啲硬。 <煙肉炒蛋牛角包,$72> 牛角包有焗返熱,拎出嚟有啲煙,不過我哋食嗰整已經凍左,如果唔係應該脆嘅。煙肉同炒蛋都還好。 <傳統卡邦尼意粉,$89> 卡邦尼意粉整得唔錯,以為好少但食食吓都好多。有好香濃嘅芝士但係又唔算太膩,意粉個軟硬度適中。煙肉係好粗...
Top