餐廳: 駿景軒
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-09-02 132 瀏覽
這家餐廳位於跑馬地的駿景酒店,很多遊客和本地食客慕名而來。有套餐選擇,價錢也很合理。⭐️瓦罉焗胡椒蝦$448這道菜是瓦罉焗胡椒蝦,賣相非常有趣,用了很多胡椒粒包著原隻蝦,蝦外表乾,剝開之後入口彈牙,有淡淡胡椒香氣。⭐️川味口水雞&椒鹽九肚魚川味口水雞最特別的地方就是醬料,醬料非常出色,入口麻香無比,可以直接淋在雞肉上。雞肉很滑,十分美味。椒鹽九肚魚炸得很酥脆,外酥內嫩,魚肉鮮美。⭐️水煮鮮魚片水煮鮮魚片是一道川菜,以魚片、芽菜、辣椒和薯粉等食材製成。份量很多,可以四個人分享,魚片鮮嫩,芽菜爽脆,辣椒和薯粉增添了風味。
這家餐廳位於跑馬地的駿景酒店,很多遊客和本地食客慕名而來。

有套餐選擇,價錢也很合理。

⭐️瓦罉焗胡椒蝦$448

⭐️川味口水雞&椒鹽九肚魚

椒鹽九肚魚炸得很酥脆,外酥內嫩,魚肉鮮美。

⭐️水煮鮮魚片

2023-08-29 108 瀏覽
駿景軒 (灣仔).位於酒店中菜廳,環境舒適,店員有禮.粟米鱈魚球.鱈魚炸得金黃色,炸粉好薄,一咬落非常酥脆。一客六件,對於我倆二人吃一人三件有啲吃力,但真係非常好食將粟米粒羹淋上,咬落脆卜卜之餘粟米粒非常甜,精緻又美味🌽.醬油安格斯牛肉石窩炒飯.份量充足,非常大鍋。安格斯牛肉切到粒狀,石鍋上嘅炒飯充滿鑊氣,粒粒分明又乾身上面充滿木魚絲,店員仲會好細心咁幫你分好.駿景軒 (灣仔)灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓舖
駿景軒 (灣仔)
位於酒店中菜廳,環境舒適,店員有禮

粟米鱈魚球
鱈魚炸得金黃色,炸粉好薄,一咬落非常酥脆。
一客六件,對於我倆二人吃一人三件有啲吃力,但真係非常好食
將粟米粒羹淋上,咬落脆卜卜之餘粟米粒非常甜,精緻又美味🌽

醬油安格斯牛肉石窩炒飯
上面充滿木魚絲,店員仲會好細心咁幫你分好
灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓舖
2023-08-26 112 瀏覽
駿景軒 (灣仔).地點唔算係好就腳,但勝在中菜質素好,服務態度一流.▪️脆皮黑松露炸雞▪️.呢個係一啲較高檔嘅中菜廳食過類似,將雞手撕然後皮另外鋪係面,黑松露碎同手撕雞撈埋,面頭仲有黑松露片炸雞外皮香,有少少油膩,仲脆口,再包少少手撕雞一齊食,一流!.▪️炸蟹鉗▪️.呢個好似平日我地去飲宴食到,不過真係超巨形😂 真材實料嘅大蟹鉗再加上蝦膠,炸至金黃色,配上酸甜醬汁!.📌 駿景軒 (灣仔)灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
駿景軒 (灣仔)

地點唔算係好就腳,但勝在中菜質素好,服務態度一流

▪️脆皮黑松露炸雞▪️

▪️炸蟹鉗▪️
📌 駿景軒 (灣仔)
灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-07-15 515 瀏覽
我曾經是駿景軒腸粉的忠實愛好者,這道腸粉的口感和味道一直是我在駿景軒用餐的重要原因之一。軟嫩的腸粉包裹著清爽的蘿蔔絲,配上醬汁的調味,味道清新、酸甜可口,讓人回味無窮。但是,最近我再次造訪駿景軒時,卻得知這款美食已經停止供應。這個消息真的讓我非常失望,無法再次品嚐這道令我著迷的美食,讓我感到非常遺憾。因此,我真心希望駿景軒能夠重新提供這道美食,或者推出類似的點心,讓像我一樣的忠實顧客能夠再次品嚐到這道美味佳餚。

2023-06-23 522 瀏覽
與友人到此staycation ,晚上到駿景軒吃飯。地方不大,環境舒適簡潔,食物有質素。我們點了「特選南非鮑魚」套餐,份量足而味道好,真是值得推介,是一個極致的美食體驗。首先是「駿景軒的明火例湯」。簡單的湯,配合着紅蘿蔔、粟米等家常湯料,清甜夠火喉。之後是拔絲咕嚕肉。咕嚕肉甜甜酸酸的,炸得爽脆,甜香味道讓我忍不住一口接一口地品嚐。而特選原隻南非鮑魚扣鵝掌更是令人驚艷,鵝掌肉質鮮嫩細軟,配上南非鮑魚更是絕配,口感豐富,回味無窮。此外,鮑汁唐生菜膽和水煮魚片的辣味和鮮味也讓人回味無窮。沙薑雞的香氣四溢,瑤柱蛋白炒飯的口感綿密,福果腐竹薏米則是一道清爽的點心,為這道菜品增添了不少色彩。整體來說,駿景軒這個特選南非鮑魚套餐非常出色,令人會想再次來到這裏,渡過一個玩愉快的晚上。整體來說,駿景軒這個特選南非鮑魚套餐非常出色。

2023-04-04 1186 瀏覽
跟朋友去「搵嘢食」,去到灣仔英皇駿景酒店🏨嘅中菜餐廳🍴—駿景軒,聽講有幾款必食嘅菜式,環境舒適,嘆住紅酒🍷慢慢享受🫰🏻.———————————————————————————.🥢水煮滑牛肉🌶🥩💬端上枱嘅氣勢已夠霸氣,辣度麻度強勁,非常正宗嘅水準,滑牛爽口,配埋大量寬粉、大豆芽菜等,係辣得有道理🫰🏻.🥢伯爵茶燻雞🐔💬最最最喜歡茶燻雞,燻到連骨都吮到味出嚟,煙燻茶香撲鼻,雞肉嫩滑,追食再食唔會停🫰🏻.🥢咖喱豬髀仔🐽💬咖喱汁比較杰身,但係香濃微辣,配有烘過嘅麵包粒,當然主角烤焗豬髀仔,一支骨啖啖肉,錫字包住揸住食,方便又企理🫰🏻.🥢石板脆鱈魚🐟💬鱈魚炸到香脆,粉漿唔會厚,魚肉嫩滑,放在石板上夾埋京蔥一齊食,非常美味🫰🏻.🥢沙參玉竹麥冬煲唐排💬一餐飯點可以無老火湯,無油膩感,夠晒火喉,飲完一碗又一碗,暖身又暖胃🫰🏻
———————————————————————————
🥢水煮滑牛肉🌶🥩
🥢伯爵茶燻雞🐔
🥢咖喱豬髀仔🐽
🥢石板脆鱈魚🐟
🥢沙參玉竹麥冬煲唐排
2023-03-08 885 瀏覽
[🇭🇰香港- 灣仔].初訪 - 可惜有d失望😢 可能因為朋友話呢度嘅小菜好好食,所以有好大期望邊爐嘅材料不過不失, 湯底冇話好有驚喜, 價錢都唔平🥲.🔻🍽 駿景軒📌 地址: 灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓.#tummysreadyatwanchai #tummysreadyforhongkongstyle #tummysreadyforchinese #tummysreadyforhotpot
[🇭🇰香港- 灣仔]
初訪 - 可惜有d失望😢
可能因為朋友話呢度嘅小菜好好食,所以有好大期望
邊爐嘅材料不過不失, 湯底冇話好有驚喜, 價錢都唔平🥲
🔻
🍽 駿景軒
📌 地址: 灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓
2022-10-28 2163 瀏覽
上次staycation的套餐非常美味,今晚跟朋友單點也相當不錯,沙薑雞能保持水準,肉滑又不會過鹹,配薑蓉一起吃非常美味👍另外拔絲咕嚕肉皮脆,肉也新鮮;其他幾款菜式有生炒糯米飯、蒜泥白肉、椒鹽九肚魚及四川臘味炒芥蘭質素也有一定水準,另贈送的福果薏米糖水也非常足料,所以下次如果喺銅鑼灣或灣仔附近,可以再次到訪😋😋😋所以下次如果喺銅鑼灣或灣仔附近,可以再次到訪😋😋😋
所以下次如果喺銅鑼灣或灣仔附近,可以再次到訪😋😋😋
2022-04-04 3432 瀏覽
朋友大力推薦依間中菜🙌🏻 想搵個地方靜靜地傾偈又坐得舒服真係唔錯嘅選擇👍🏻 叫咗幾個招牌菜都冇失望 咕嚕肉脆口肉質肥美🤗 酸菜魚麻得過癮😻 脆皮炸子雞肉嫩入味🤤  📸: 駿景脆皮炸子雞 ($308/半隻) 拔絲咕嚕肉 ($268) 蒜泥白肉 ($108) 酸菜桂魚片 ($338)

📸:

駿景脆皮炸子雞 ($308/半隻)

拔絲咕嚕肉 ($268)

蒜泥白肉 ($108)

酸菜桂魚片 ($338)
2021-11-17 2493 瀏覽
令我印象深刻就係第三道餸椒鹽田雞腿 平時田雞肉已經比較難食到 今次仲加咗椒鹽 肉身非常有咬口👍🏻然後仲飲咗杏汁白肺湯 養顏滋陰補肺想飲呢碗湯一般工序都幾繁複 但好好飲而另外一款海鮮 金銀蒜粉絲蒸元貝就比較大眾化今次就可以配爽酒 佢係一支純米大吟釀 香氣以及味道都係非常簡單爽快 係百搭嘅酒 可以用係一啲味道纖細 簡單明快料理身上而另外個胡椒蝦 喺呢度嘅主打蝦夠新鮮 胡椒焗香左個蝦殼 好正呀呀配上熟酒 佢係一款以重鮮味及濃郁為特徵嘅醇酒 與帶有鮮味濃厚的海鮮或是鹽分適中的料理亦相當匹配👍🏻👍🏻另外仲可以配搭水煮魚 鍾意食辣嘅朋友就要飲埋呢款醇酒 水煮魚充滿辣油 而醇酒 就係適宜配搭喺油脂豐富 香辛料味重等的料理身上就可以令到海鮮味道更加出色👏🏻
令我印象深刻就係第三道餸椒鹽田雞腿

水煮魚充滿辣油 而醇酒 就係適宜配搭喺
油脂豐富 香辛料味重等的料理身上
就可以令到海鮮味道更加出色👏🏻
2021-11-17 1686 瀏覽
愛上你是我眼睛的錯海鮮愛上清酒SEAFOOD LOVES SAKE 才能才稱得上是絕配廣東海鮮好少加上日本清酒原來味道一樣咁夾!清酒有分四類分別係薰、熟、爽及醇 襯落唔同嘅海鮮🦞都有唔同嘅味道同效果全新日本清酒x 廣東海鮮晚宴絕對令你眼前一亮 各款唔同嘅菜式巧妙地配上清酒絕對帶俾你非同凡響嘅感受黃金炸魚皮打響頭炮 無需要加任何清酒夠脆夠香口😽而蒜泥白肉卷就比較濃味 襯甜甜地嘅開胃清酒 薰酒 富有果酸感覺 有酵母發酵的感覺佢香氣輕盈 與呢款菜味道相配如果料理本身如果帶有金橘類或酸味會更上一層樓 展現出更美好的相配程度
愛上你是我眼睛的錯
海鮮愛上清酒SEAFOOD LOVES SAKE
才能才稱得上是絕配

廣東海鮮好少加上日本清酒
原來味道一樣咁夾!
清酒有分四類分別係薰、熟、爽及醇
襯落唔同嘅海鮮🦞都有唔同嘅味道同效果

佢香氣輕盈 與呢款菜味道相配

如果料理本身如果帶有金橘類或酸味
會更上一層樓 展現出更美好的相配程度

2021-11-16 2956 瀏覽
近排去咗Staycation足一個月,夜晚最好嘅節目當然係飲返杯~酒鬼就是這樣練成的!晚晚調酒玩到悶,當然想搵下啲新玩意!最近除咗有Wine and Dine 之外,仲見到有由JFOODO舉辦嘅大型清酒活動-SEAFOOD LOVES SAKE.~全港約有100間餐廳參與,每款「清酒x海鮮」都係由國際唎酒師Ivan Sean親自配搭~平時食中菜又真係未試過用清酒去配搭!一於去試下有幾特別!咁多間餐廳入面,今次去咗間多次獲米芝蓮星級推介嘅川粵菜廳-駿景軒~當晚嘅菜式會有薰酒、爽酒、熟酒、醇酒,4款唔同嘅清酒配搭。當中最令人意外嘅係,竟然連水煮魚咁濃味嘅菜式都配到清酒!即刻同大家分享吓當日嘅配搭~!黃金炸魚皮、椒鹽田雞腿、蒜泥白五卷(薰酒-月桂冠 愛說話的鯨魚 純米酒 )第一款配有清酒嘅菜式係黃金炸魚皮,黃金炸魚皮入口鬆脆,加上滿滿嘅鹹蛋黃,香脆非常!而「愛說話的鯨魚」入口香甜,感覺清新,平衡返魚皮嘅鹹香同油膩感,濃淡相易,食多幾件都唔怕~另外,仲試咗佢地嘅椒鹽田雞腿同蒜泥白五卷,田雞腿帶微辣,肉質嫩滑,隻脾仔都幾肥美~而蒜泥白五卷就比想像中辣,食落非常惹味刺激!杏汁白肺湯奶白色嘅杏汁白肺

黃金炸魚皮、椒鹽田雞腿、蒜泥白五卷
(薰酒-月桂冠 愛說話的鯨魚 純米酒 )

杏汁白肺湯
奶白色嘅杏汁白肺湯,好少地方做到咁出色,一入口已經飲到濃濃嘅杏仁香,但又唔會過濃,豬肺唔會有腥味,鮮甜非常!

金銀蒜粉絲蒸元貝
(爽酒-嘉美心 備中流 純米大吟釀)
第二款配有清酒嘅係金銀蒜粉絲蒸元貝~作為
爽酒嘅備中流 純米大吟釀,味道同樣輕盈清新,少咗第一款嘅甜味,但帶有淡淡米香。元貝大大粒,鮮甜彈牙,呷完一啖再食,令元貝嘅鮮味更加突出~

瓦罉胡椒蝦
(醇酒-真野鶴 鶴 辛口 本釀造)
第三款配有清酒嘅係瓦罉胡椒蝦,打開瓦罉後,立即傳來濃濃的胡椒香!刺激嘅胡椒香同大蝦味道好夾,而醇酒嘅酒香相對濃郁,唔會俾胡椒味蓋過,既能令海鮮提鮮,更多添了一份酒香。

拔絲咕嚕肉
餐廳用咗豬頸肉去代替一般嘅排骨,外層由一層又薄又脆嘅糖衣包住,拉起時,表面嘅糖衣仲會拉起絲~入口肉質嫩滑,外脆內軟,配上酸甜醬汁,非常醒胃!

水煮桂魚片
( 熟酒- 達磨正宗三年)
睇到紅噹噹嘅顏色就知道一定惹味非常!大大塊嘅桂魚片,口感十足,魚片入口嫩滑帶點麻辣,如果想刺激一啲,底下嘅粉條絕對能夠滿足到你!4款清酒當中,以依款味道最女濃厚,熟酒嘅年份越高,顏色會較深。而3年嘅熟酒顏色為金黃色,味道有點像中式的花雕,熟酒的濃醇配上麻辣的感覺,令味道變得更加豐富,刺激非常!

黑松露手撕炸子雞
松露手撕炸子雞的精髓,絕對是上方薄薄的脆皮,雞皮炸得金黃香脆,而手撕雞則混入了黑松露,令味道大大提升了!

生炒糯米飯
臨近尾聲,再來一個生炒糯米飯!糯米飯加入了大量臘腸、臘肉、蝦米、蛋花及蔥花等,飯粒口感煙韌,粒粒分明。每啖也充滿著臘味的香味。清酒唔一定只能海鮮!達磨正宗三年同生炒糯米飯嘅味道都非當配合呢!

芋蓉煎堆仔
最後當然係甜品!其實食完以上咁多款菜式已經飽飽,但最後都想食啲甜品作結~芋蓉煎堆仔入口香脆,帶點軟糯口感,入面包裹著少量芋蓉,帶點芋頭香,整體唔會太甜,為一餐豐盛嘅晚餐畫上完美嘅句號。

📍📍📍📍📍📍📍📍
灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓
📍📍📍📍📍📍📍📍

係快要跟2021年說再見,倒數仲有60日左右既時候,當然要點算下米芝蓮既星星摘得如何喇!早前就去左一直係To eat list好耐既駿景軒,品嘗「清酒x海鮮」配搭餐單,最特別係呢個係同日本JFOODO合作既SEAFOOD LOVES SAKE.既特別menu,當中有幾道菜係配上咗唔同既sake。真心試過先知道原來sake唔一定淨係可以配日本菜,原來同中菜一樣可以咁夾,將菜式加以提升~ 駿景軒既位置係位於英皇駿景酒店,呢次既晚宴就係一個私隱度都幾高既「貴賓廳」進行,實在令人期待! 黃金炸魚皮 x 蒜泥白五卷 x 椒鹽田雞腿先黎既前菜係一式三款既— 黃金炸魚皮本身已經令人一食難忘,金香既蛋黃將魚皮「重重包圍」,本來已經係一個好balance既配搭。《1. 月桂冠愛說話的鯨魚純米酒-薰酒》黃金炸魚皮香脆之餘帶全水醇厚既咸香,與帶住香甜清新口味既「月桂冠愛說話的鯨魚純米酒-薰酒」剛好做到濃淡相宜,味道相襯。值得一提既呢款清酒都係席上朋友當晚既最愛呢。蒜泥白肉本身既麻辣香就好醒胃;加埋惹味而肉質有彈性既椒鹽田雞腿,三款前菜確係互相輝映。(主菜)杏汁白肺湯呢款湯向來都係駿景軒嘅名物,一飲就知道係真

黃金炸魚皮 x 蒜泥白五卷 x 椒鹽田雞腿

《1. 月桂冠愛說話的鯨魚純米酒-薰酒》

(主菜)
杏汁白肺湯
呢款湯向來都係駿景軒嘅名物,一飲就知道係真材實料,而且冇過分誇大既杏味,湯中既豬肺亦能夠食得出係清洗過程很細緻的。

金銀蒜粉絲蒸元貝
肉厚肥美既元貝雪白,而「識食」既朋友梗係會知道精華更加係粵式金銀蒜同粉絲既部分,掛汁能力強。

《2. 嘉美心備中流 純米大吟釀 – 爽酒》
「嘉美心備中流 純米大吟釀 – 爽酒」輕盈清新既味道將元貝既鮮味極大化咁展現左出黎,正正同當中既金銀蒜同粉絲一樣,令主角元貝更添多種層次同口感。

瓦罉胡椒蝦
呢個亦係駿景軒既必點名物,胡椒既刺激同蝦既鮮甜兩者本黎已係天作之合,為味蕾帶黎刺激感。

《3. 真野鶴鶴辛口 本釀造 – 醇酒》
進階既係配一口「真野鶴鶴辛口 本釀造 – 醇酒」既香醇,令海鮮鮮味倍增之餘,仲多添一份帶著酒香既餘韻,確係令人意猶未盡之感~

拔絲咕嚕肉
如果要揀一道當晚做得最好既菜式,定必係呢道睇黎似係家常小菜而已既咕嚕肉,事實係脆漿能夠做到薄如紙,肉不鞋身,便足以見到其功力了,令人回味~

水煮桂魚片
個人品評呢款菜式屬中上既辣度,魚肉新鮮而有彈性,墊底既麵條掛汁力強,係一道有覇氣既菜式;

《4. 達磨正宗三年 – 熟酒》
麻、辣、鮮三方平衡係呢度菜式裏可以充分體現,如果再加上「達磨正宗三年 – 熟酒」既濃醇,令本黎已經豐富多彩既味道更上一層樓,呢支古酒更自帶話梅香味,令味蕾飽受刺激!

黑松露手撕炸子雞
炸子雞既重點係薄而紙般香口既見雞皮,每片以少量黑松露鋪面,輕巧既黑松露香氣乃係畫龍點睛既

鮮茄濃湯浸菜苗
呢一道既菜苗湯乃係平實既,效果有如西式fine dining既雪芭吧,稍為過場一下吧~

(飯)
生炒糯米飯
黎到澱粉既部分前,已經頗有飽肚感,係挺有涼意既天氣下,係能夠倍添暖意的。

(甜品)
雪耳海底椰 x 芋蓉煎堆仔
即使吃得多飽也好,個人認為甜品部分係都唔能夠錯過的,前者香甜潤喉,後者「皮薄餡靚」,有令人食完一口又一口既魔力,令豐富而有質素既晚宴圓滿落幕。

經過呢晚之後,深深感受到日本清酒x廣東海鮮料理既配搭係非常罕見而新潮,又好有驚喜,特別感謝專業侍酒師既詳細解說,如果有機會既都真係好值得發掘下呀!
2021-11-08 733 瀏覽
週末去「駿景軒」飲茶,同相熟嘅Carson哥哥閒談間得悉酒店正忙於籌備一個叫「Seafood Loves Sake」嘅日本清酒配海鮮菜式推廣,並提及到客人於活動期間享用過特定配酒餐單後於OpenRice撰寫食評即有機會贏取獎品,小則有日本清酒,大則仲有staycation套票,食、飲、住,似足大三元咁啱哂XO仔喎,當然係叫佢一開波即通知細佬去訂位啦!嘻嘻,冇諗到第一日玩試菜竟然真係留到個靚位俾小肥,仲要係以優惠價品嚐十三道晚餐,感覺已經似中咗半個頭獎!酒店餐廳樓底高高,大方舒適,加上服務一向稱心,絕對有信心嘅保證。餐桌上除咗有齊備嘅自用及公用餐具之外,最搶眼就係為配酒晚餐特設嘅酒杯陣!場內一角亦有展出當晚配餐嘅四款薰、爽、醇、熟日本清酒。有關配酒嘅竅門秘訣則印於附有彩圖嘅小冊子內。等待食物上場時,哥哥先斟出第一款日本清酒「月桂冠 愛說話的鯨魚 純米酒」,酒名同藍樽上幅「星空月下的鯨魚」一樣咁可愛。屬薰酒嘅「星空月下的鯨魚」甜得黎帶有一陣微微嘅酵母味。黃金炸魚皮、蒜泥白肉卷、椒鹽田雞腿:原來餐牌上頭三味為三式前菜拼盤,其中清酒主要係配前菜中嘅海鮮菜式,即中間兩件黃金炸魚皮。大大片黃金炸魚
,當然係叫佢一開波即通知細佬去訂位啦!
場內一角亦有展出當晚配餐嘅四款薰、爽、醇、熟日本清酒。
有關配酒嘅竅門秘訣則印於附有彩圖嘅小冊子內。
。屬薰酒嘅「星空月下的鯨魚」甜得黎帶有一陣微微嘅酵母味。
月桂冠 愛說話的鯨魚 純米酒
。大大片黃金炸魚皮好夠脆卜卜,面層仍濕潤嘅咸蛋黃醬又唔會過咸或者好溜,份量同味道恰到好處;食完一塊再飲返啖酒,薰酒冇咁甜,彷彿「愛說話的鯨魚」頓變得成熟咗,冇咁油腔滑調
黃金炸魚皮、蒜泥白肉卷、椒鹽田雞腿
碟上最右方嘅椒鹽田雞腿外脆內軟嫩,比魚皮輕巧得多。
黃金炸魚皮、蒜泥白肉卷、椒鹽田雞腿
羮上件招牌蒜泥白肉卷爽潤香辣,醒神又醒胃,不過當中嘅辣味遮蓋哂清酒嘅味道,搞到「愛說話的鯨魚」當堂冇聲出
蒜泥白肉卷
杏汁白肺湯:呈奶白色嘅豬肺湯內含軟腍嘅豬肺,足料又夠火候。暖胃嘅靚湯甜濃滋潤,剛好中和返蒜泥白肉卷堅搶嘅辣勁。
杏汁白肺湯
金銀蒜粉絲蒸元貝:第二道海鮮菜式為原隻新鮮元貝,配上嘅「嘉美心 備中流 純米大吟釀」同「愛說話的鯨魚」一樣甜得黎帶有果香,但就清麗優雅得多,亦係四款酒中最能取悅到XO仔嘅
!個人覺得元貝因過熟而變得老嚡咗少少,但選以金銀蒜蒸煮尤其吊出帶子嘅鮮甜,簡單拌入粉絲可索盡流失咗嘅精華,一啲都唔會浪費。
金銀蒜粉絲蒸元貝
正當小肥以為清酒蒜蓉嘅味道有機會相撞時,味蕾卻嚐到更濃烈嘅鮮味,提鮮之效顯然易見
金銀蒜粉絲蒸元貝 x 嘉美心 備中流 純米大吟釀
瓦罉胡椒蝦蝦蝦爽脆彈牙,但要記緊連殼食先可食得出好似煙燻咁輕盈嘅胡椒香
瓦罉胡椒蝦
襯上嘅醇酒「真野鶴 鶴 辛口 本釀造」飲落好似重身啲,同米味濃郁啲,個人覺得冇之前嗰兩隻甜甜嘅咁易入口。
真野鶴 鶴 辛口 本釀造
拔絲咕嚕肉:用上半肥瘦豬頸肉烹調嘅拔絲咕嚕肉皮層香脆,肉質鬆爽,黏上嘅果香甜美可口
,必吃推介也!
拔絲咕嚕肉
水煮桂魚片:如相所示,原本白雪雪嘅桂魚片都染上辣油嘅橙艷色調,最有驚喜係入口時雖則多咗份麻,其辣度卻冇前菜蒜泥白肉咁激,魚肉軟嫩滑溜
,實屬好
水煮桂魚片
配對辣辣嘅水煮魚自然要搵隻重口味啲嘅古酒或熟酒,唎酒師所選嘅「達磨正宗三年」因經熟成過而令其色澤變得金黃,聞落其實有啲似西洋烈酒咁啃,但意外地濃縮嘅酒味於微麻嘅舌上散法出一股猶如話梅嘅芳香,好有驚喜
達磨正宗三年
黑松露手撕炸子雞:舖面嘅炸子雞皮巧薄香脆,毫不油膩,可惜皮下嘅手絲雞肉卻有點粗糙嚡口
,未為最幼嫩,加上黑松露嘅淡香亦被「達磨正宗三年」奪去,略為失色。
黑松露手撕炸子雞
鮮茄濃湯浸菜苗白菜仔翠綠清甜,濃湯正好為味蕾洗滌一番。
鮮茄濃湯浸菜苗
生炒糯米飯:單尾嘅生炒糯米飯軟硬適中,富油香得黎絕不膩口,臘腸膶腸粒粒香濃甜美,煙韌有咬口,簡單味佳。
生炒糯米飯
雪耳海底椰:滋陰養顏嘅雪耳海底椰清潤微甜。
雪耳海底椰
芋蓉煎堆仔:熱辣辣嘅煎堆仔外脆內糯,不過食完真係有少少滯。
芋蓉煎堆仔
酒店中菜廳「駿景軒」環境雅致大方,服務生友善體貼,快將推廣嘅「海鮮愛清酒」配酒套餐嘅配搭新穎,其實都幾有諗頭,當中以古酒達磨正宗三年」襯托麻辣嘅水煮魚精妙尤甚
,XO仔有份參與首輪試菜,深感榮幸萬分。小弟愚見,如果餐單可加插節令嘅蟹蟹可能更易吸引一眾海鮮迷一試,不過當然定價亦會有一定嘅影響力。
蒜泥白肉卷
金銀蒜粉絲蒸元貝 x 嘉美心 備中流 純米大吟釀
達磨正宗三年
雪耳海底椰
芋蓉煎堆仔
-今次來左英皇駿景酒店米芝連一星餐廳 - 駿景軒 (喂!系駿景軒 唔好讀歪咗!唔系張敬軒!) 🤪中菜廳位於酒店嘅一樓及二樓 地方唔算好大 比較小型環境都好靜好舒服 👨‍👩‍👧‍👦🥰感覺比較啱一家大細嚟食飯嗰種🍽食fine dining 用酒去mix&match餸菜相信大家應該耳熟能詳 好多時都系西餐居多 紅白酒相間 廣東海鮮 + Jfoodo日本清酒 wine paring crossover 你又試過未呢?😮原來香港都有超過100間餐廳做緊呢種活動本是酒鬼既我⋯當然要試哂4款有配搭SAKE既菜色😋💁🏻‍♀️今次中菜用左 “薰、爽、醇、熟” 既清酒🍶來做撘配用日本清酒帶起廣東菜既味道 真系第一次首先⋯聞一聞清酒既香氣先飲酒 後食餸 / 先食餸 後飲酒 明顯會有兩種唔同感受👍🏼🍶薰酒 - 月桂冠 愛說話的鯨魚 純米酒(保留到比較重Yeast既味道)🍶爽酒 - 嘉美心 備中流 純米大吟釀(比起上一隻會帶多少少甜味)🍶醇酒 - 真野鶴 鶴 辛口 本釀造 (味道比較淡 當中最易入口既一種)🍶熟酒 - 達磨正宗三年(味道最為濃烈適合配襯辛味食品)當中我最為有記憶點既一款就係熟酒 配上 🥢水煮桂魚片
今次來左英皇駿景酒店米芝連一星餐廳 - 駿景軒
本是酒鬼既我⋯當然要試哂4款有配搭SAKE既菜色😋

用日本清酒帶起廣東菜既味道 真系第一次
首先⋯聞一聞清酒既香氣

🍶薰酒 - 月桂冠 愛說話的鯨魚 純米酒
(保留到比較重Yeast既味道)
🍶爽酒 - 嘉美心 備中流 純米大吟釀
(比起上一隻會帶多少少甜味)
🍶醇酒 - 真野鶴 鶴 辛口 本釀造
(味道比較淡 當中最易入口既一種)
🍶熟酒 - 達磨正宗三年
(味道最為濃烈適合配襯辛味食品)

當中我最為有記憶點既一款就係熟酒 配上 🥢水煮桂魚片
可以令到辛辣嘅口感 繼續喺口腔入邊逗留更久嘅時間