長洲另一款賣到全香港都認識的食物就是陳通記的沙嗲牛肉。曾有網台專程到長洲報導,老闆都老實不客氣,直話直說,自已的沙嗲牛肉沒甚麼特別。沙嗲汁都是取貨,牛肉就用較新鮮,加用正常方法調味醃制。這個長洲2日1之夜在第2天一早就起來試試。這裡沒有套餐,全部都是散叫。陳通記另一個特別的地方是可以點出面很罕有的米通粉。米通粉即是米粉的通粉版。比平常食的通粉較煙韌,內熱較高。不易腍。沙嗲牛肉米通-$36這個沙嗲汁真的如坊間所說,沙嗲汁濃郁,花生夥粒感重。最有驚喜是牛肉很多之餘,牛肉本身質素亦都高。絕對是值得這個價。蕃茄蛋治-$18蕃茄蛋治就與其他食店的分別不大。單是這個沙嗲牛肉已經值得來這裡光顧,不會失望。
長洲另一款賣到全香港都認識的食物就是陳通記的沙嗲牛肉。

沙嗲汁都是取貨,牛肉就用較新鮮,加用正常方法調味醃制。

這個長洲2日1之夜在第2天一早就起來試試。

這裡沒有套餐,全部都是散叫。

陳通記另一個特別的地方是可以點出面很罕有的米通粉。

沙嗲牛肉米通-$36

沙嗲牛肉米通
這個沙嗲汁真的如坊間所說,沙嗲汁濃郁,花生夥粒感重。

蕃茄蛋治-$18
蕃茄蛋治
蕃茄蛋治就與其他食店的分別不大。
單是這個沙嗲牛肉已經值得來這裡光顧,不會失望。

2023-10-21
$45 (早餐)
  • 沙嗲牛肉米通
陳通記沙嗲牛肉米通粉沙嗲牛肉米通粉、沙嗲牛肉出前一丁各$36 (一丁+$6)牛肉厚切新鮮,每塊都好嫩滑!沙嗲醬有加蝦米同花生炒過,鹹香鹹香,沙嗲醬堅濃郁,成個湯都係醬既顏色就知啦😉花生粒感重~沙嗲同米通粉真係好夾啊,米做既通粉,口感較煙韌,唔易腍,更能吸收了湯底濃郁的精華!凍奶茶、凍檸檬 各$18茶底好濃,未有回甘,個人幾欣賞佢地檸茶🍋如果怕熱記得去室內等冷氣房呀~呢度都好多街坊嚟食,當然都有旅客,我地等左陣就同韓國家庭一齊坐一張枱😬一出嚟仲見到貓貓添😍By fishenjoylife
陳通記沙嗲牛肉米通粉

沙嗲牛肉米通粉、沙嗲牛肉出前一丁各$36 (一丁+$6)
牛肉厚切新鮮,每塊都好嫩滑!

凍奶茶、凍檸檬 各$18
茶底好濃,未有回甘,個人幾欣賞佢地檸茶🍋

如果怕熱記得去室內等冷氣房呀~

By fishenjoylife
  • 沙嗲鮮牛肉
  • 茶走
  • 沙嗲鮮牛肉米通
2024-04-29 35 瀏覽
又到週末啦,係時候出嚟發掘好食嘅餐廳。今日就嚟到長洲,身為沙嗲牛關注組嘅一員,就梗係要嚟試一試長洲呢度嘅沙嗲牛啦😈🔖 沙嗲牛肉米粉牛肉大大塊,每一舊都好嫩滑,沙嗲湯底飲得出係加咗啲花生醬,甚至仲有花生碎喺入面添🥜每碗入邊都會有一兩條新鮮生菜。本身懶係想健康啲,嗌咗米粉。但米粉其實唔係好夾,推介大家都係嗌返出前一丁🤣🔖餐牌🔖環境週末時間嚟到,大概一點到已經好多,不過勝在呢度好多位,所以好快就搵到位坐。

🔖 沙嗲牛肉米粉

🔖餐牌

🔖環境
2024-04-17 17 瀏覽
估唔到一個外賣沙嗲牛肉麵要等成20分鐘,店員冇乜禮貌,話自己好多單,如果態度好少少嘅話其實冇乜特別問題,但係現場睇落人流就唔係話好多,放外賣都係長期一兩個我估啲牛肉係現場即刻切?🤣所以需要等咁耐。不過都係服務態度嘅問題啫,食物質素OK嘅

我估啲牛肉係現場即刻切?🤣所以需要等咁耐。
不過都係服務態度嘅問題啫,食物質素OK嘅
餐廳位於熟食市場,環境似大排檔,當日天氣好熱,可惜只有風扇,食埋碗熱辣辣嘅麵,食到成身汗。雖然位於熟食市場,不過侍應抹枱都幾認真,環境衛生都算唔錯。11點45分到達,人頭湧湧,要自己搵位都有啲難度。嗌咗一碗沙嗲牛肉米通$38+雞蛋$6,等咗超過半個鐘,終於有嘢食。本來以為米通即係米粉加通粉,但原來係米做嘅通粉,可惜呢個麵嘅質地唔係好索湯,我覺得有啲嘥咗個沙嗲湯底,可能米粉或者公仔麵會夾啲。沙嗲湯底我覺得唔算好濃郁,下次未必會再去。.陳通記 (長洲)長洲大興堤路2號長洲市政大廈地下熟食中心13號舖
雖然位於熟食市場,不過侍應抹枱都幾認真,環境衛生都算唔錯。
11點45分到達,人頭湧湧,要自己搵位都有啲難度。
沙嗲湯底我覺得唔算好濃郁,下次未必會再去。
沙嗲牛肉雞蛋米通

陳通記 (長洲)
長洲大興堤路2號長洲市政大廈地下熟食中心13號舖
2024-04-01 98 瀏覽
趁着四天連假,去長州玩下,因為好多人北上,長州無人逼人,但都人山人海,好熱鬧。一場嚟到,先去陳通記食碗沙嗲米通,有幾出名唔使講,坐無虛席,無人龍排隊等位,問一問先知要自己搵位,咁我企喺度等張就嚟食完嘅枱,有個綁住辮,隻手有啲紋身嘅後生,佢又無拎住食物,雙手擺後面,特登用膊頭撞埋嚟,唔好意思又唔講,如果真係唔想咁多人幫襯,其實可以關門放假,唔好又賺錢又比啲咁嘅服務態度,未食都一肚氣,另一邊我朋友都等到位,坐底,有個中年人同後生女態度都ok, 沙嗲米通,加咗一粒粒嘅花生更香口,味道都ok,38唔包飲品如果喺長洲係好合理,加咗份咸牛治,都唔錯嘅,環境出面食就無冷氣,都係食個風味,但人情味就一定無,更加唔好怪點解少咗人入嚟玩

2024-03-31 63 瀏覽
第一次嚟環境好差、好逼,啲食物係唔錯,但係上菜速度真係好慢,幾好食都冇用,無了期咁等等左差唔多45分鐘,然後催催個後生仔侍應又串串貢咁,大佬我地消費者嚟,應該唔會再嚟
2024-03-19 164 瀏覽
陳通記是一家位於長洲的大排檔式茶餐廳,環境就一般,但沙嗲真的很好吃!跟朋友都分別點了 🍜沙嗲牛肉米通 和 🥤凍檸茶~🍜沙嗲牛肉米通:▫️湯底十分濃郁!能吃到花生碎,又帶一點點辣,甜辣甜辣的,非常惹味!▫️米通粉比通心粉更煙韌又能掛湯,每一口都能吃到濃濃的沙嗲味~▫️牛肉也很嫩,不是那種硬加很多生粉而鬆軟的,仍有嚼勁!幸好每人點了一碗,一口接一口的,一定吃不夠啊!🥤凍檸茶:▫️有茶味又不會過濃,甜味和檸檬味都很平均,是我喜歡的!

跟朋友都分別點了 🍜沙嗲牛肉米通 和 🥤凍檸茶~

🍜沙嗲牛肉米通:
▫️牛肉也很嫩,不是那種硬加很多生粉而鬆軟的,仍有嚼勁!

幸好每人點了一碗,一口接一口的,一定吃不夠啊!

🥤凍檸茶:
▫️有茶味又不會過濃,甜味和檸檬味都很平均,是我喜歡的!
2024-03-13 142 瀏覽
位於長洲市政大廈地下熟食中心的陳通記,以招牌美食沙嗲牛肉米通,吸引街坊和遊客慕名而來。沙嗲牛肉米通的湯底帶有濃郁花生香氣,米通較坊間的通粉長身,口感煙韌,充分吸收湯汁的精華,難怪成為長洲早餐的人氣選擇。The signature dish of Tung Kee Noodle Restaurant is their satay beef rice macaroni, with the chewy rice macaroni perfectly soaks the rich broth with peanut aroma, no wonder almost every table orders it.
沙嗲牛肉米通
傳聞一碗米通落完單要等好耐先有得食,但我地星期六晏晝去到,其實都只係等左10分鐘左右就有得食,都唔算話好多人。🍜沙嗲牛肉米通$38🍜沙嗲雞翼米通$38全碗米通入邊食到一兩啖米通仲未煮到全熟,同埋沙嗲牛肉同雞翼味道都係普通,唔會話好有驚喜,但勝在一碗沙嗲牛肉米通入面有十幾嚿牛肉,份量十足。而且個湯底既沙嗲味好濃郁,啖啖都食到花生碎。如果驚湯底太濃或帶小朋友去食嘅朋友就可以揀沙嗲另上,咁就可以自己着量加沙嗲啦!

🍜沙嗲牛肉米通$38

🍜沙嗲雞翼米通$38

2024-02-28 134 瀏覽
帶狗狗嚟長洲放電,長洲太多美食,落船呢餐諗住簡簡單單食個粉面,長洲街市附近有好多粉麵茶餐廳,就揀咗陳通記,叫左沙嗲牛肉米通,湯底極濃微辣,還食到蒜蓉同花生碎,沙嗲牛肉唔係一定要配公仔麵,配米通都極之夾。最唔好就係等餐時間真係好耐。
2024-02-06 329 瀏覽
💁🏻‍♀️沙嗲牛肉米通 $36碗碗即叫即做 食好野 係要俾啲耐性等下 當日都等咗好似20分鐘以上 起沙嘅湯🤤 濃郁嘅沙嗲味🤤 再夾雜花生碎粒🤤仲有嫩滑嘅牛肉 真心為咗想回味一下呢碗沙嗲牛 山長水遠入嚟🤭💁🏻‍♀️淨鮮魷魚(細) $40份量一啲都唔少 以為味道冇咩特別 就咁湯魷魚 原來已經超鮮甜🤩 平時怕難消化胃痛嘅我 鮮魷係少食 但今次都忍唔住係咁密密食😍💁🏻‍♀️西多士 $26傳統整法 唔需要太多花巧野 餡料夠足 每啖食落去都充滿牛油香🤤 真係想過份到自己清咗成個佢😝
💁🏻‍♀️沙嗲牛肉米通 $36

💁🏻‍♀️淨鮮魷魚(細) $40

💁🏻‍♀️西多士 $26
2024-01-28 261 瀏覽
長洲呢間陳通記成日大排長龍,呢日嚟到長洲竟然唔使排隊,咁就一於係掃街之前試下先😆😆❣️沙爹牛肉米通 $36有多款麵底可以揀,一場嚟到,一定要試下佢出名嘅米通,一碗份量都幾多,沙爹湯底好濃郁,仲食到粒粒花生碎,米通彈牙,口感就係通粉咁,牛肉就普普通通,如果一場嚟到可以試下,排隊就不了🤓❣️花生醬西多士 $26西多士個餡可以揀花生醬或者咖央,咁就揀左一定唔會中伏嘅花生醬啦🤪,西多士即叫即整,所以可以令到塊牛油完全溶化,係一塊正常發揮嘅西多士🤣🏦是次消費總額 $62(人均消費 $31)👅好味度:7.5(10分滿分)如果一場嚟到長洲,又唔使排隊嘅話不妨可以試下,特登嚟就唔使啦🤷🏻

❣️沙爹牛肉米通 $36

❣️花生醬西多士 $26

🏦是次消費總額 $62(人均消費 $31)

👅好味度:7.5(10分滿分)
2024-01-21 217 瀏覽
🌸沙嗲牛公仔麵🌸$38即叫即整,等左大約10 分鐘就上枱。料好足而且好夠熱,食到最後麵出熱。沙嗲味好濃低又唔會太鹹,就咁飲啲湯都唔會覺好渴。傳統沙嗲牛一定要食到花生同花生醬味,陳通記就好足味啦然麵就香左公仔麵,都煮得岩岩好。牛肉都幾爽口。不過本身期望個湯會稠少少,所以有啲失望🥲朋友就叫左米通,個人認為米通先係必食!出面唔會食到,十分煙靱又食到啲米漿味。另外店內嘅黑貓刀疤都十分盞鬼,絕對係場內嘅生招牌🤣🤣
🌸沙嗲牛公仔麵🌸$38

另外店內嘅黑貓刀疤都十分盞鬼,絕對係場內嘅生招牌🤣🤣
沙嗲米通
沙嗲米通
2024-01-14 214 瀏覽
一場黎到長洲終於可以試下陳通記,佢哋招牌係沙爹牛肉米通,湯底真係好濃沙爹香味👍🏻偏重花生味🥜食食到粒粒花生碎,個人就覺得啲碎太多,食食下差啲濁親🥲🙈另外叫左個炸雞翼米通,雞翼都炸得香口,不過另上會好啲,如果唔係食食下好快又浸淋左🤣不過價錢真係好貼地,仲有30幾蚊碗!雞翼通係蠢左,其實應該要加錢轉沙嗲湯底,不過唔緊要啦,喺朋友嗰度拎咗啲超濃郁嘅過嚟😂📍#陳通記 (#長洲美食)#長洲 大興堤路2號長洲市政大廈地下熟食中心13號舖

不過價錢真係好貼地,仲有30幾蚊碗!

📍#陳通記 (#長洲美食)
#長洲 大興堤路2號長洲市政大廈地下熟食中心13號舖