2023-09-02 403 瀏覽
話說早排入長洲遲左出門,結果走左班慢船,搭下班快船,落左船班朋友就話黎呢間嘢度等。一落船收左msg, 突然就諗,我朋友入面有人係隱藏版foodie黎,岩呀,係佢。 通記沙牛米通。長洲名物之一但出奇地唔駛點排隊。米通煮得比爽口,介乎通粉同埋米線之間,沙嗲湯都有濃郁花生香,牛肉反而有點似係陪襯。重點係,落單一定要講清楚係米通。
話說早排入長洲遲左出門,
結果走左班慢船,搭下班快船,
落左船班朋友就話黎呢間嘢度等。

一落船收左msg, 突然就諗,
我朋友入面有人係隱藏版foodie黎,
岩呀,係佢。 通記沙牛米通。

長洲名物之一
但出奇地唔駛點排隊。
米通煮得比爽口,介乎通粉同埋米線之間,
沙嗲湯都有濃郁花生香,
牛肉反而有點似係陪襯。
重點係,落單一定要講清楚係米通。
2023-09-01 329 瀏覽
其實每年都一定會去一兩次長洲行下食下野但都係同事介紹 近呢兩年先知道呢間野😓知得太遲 知道咗之後覺得入長洲 沙嗲牛肉米通真係必食🤩因為真係唔多地方有米通食🤭天氣太熱黎呢度食 簡直係一路食一路減肥嘅感覺 會爆汗 因為佢係係啲大排檔嘅中間其中一間餐廳 室內位等唔到嘅話 真係建議涼返少少先黎食🥵😓💁🏻‍♀️沙嗲牛肉米通/沙嗲叉燒米通 $36湯濃郁👍🏻食到花生粒 最鍾意個種起沙咁濃嘅沙嗲湯粉🤤 米通軟硬適中 滑捋捋 粒粒米通都有沙嗲汁係中間 心急食都辣親口 好正🤩 牛肉同叉燒就正正常常 唔係好小氣嘅肉 都ok大塊 食幾啖再加佢地個啲辣油食 真係又辣又熱 食到出晒汗 但好爽🤭 💁🏻‍♀️西多士 $26正常發揮 同同事share 少少爭食份外好味😜因為食物都即叫即整 所以熱辣辣一定唔會太差 不過純粹過下口癮 唔算非常出色😆💁🏻‍♀️凍橙檸 $18第一次飲 幾有新鮮感 好Fresh好夾而且唔係假果汁味 我覺得幾有驚喜 襯熱野辣野非常解渴 但有同事堅持飲熱野 佢就叫咗個熱橙檸 er.......本人覺得似感冒煲黎飲個種太健康嘅感覺😜 都係凍好飲好多 🤭🤭
其實每年都一定會去一兩次長洲行下食下野
但都係同事介紹 近呢兩年先知道呢間野
😓知得太遲 知道咗之後
覺得入長洲 沙嗲牛肉米通真係必食🤩
因為真係唔多地方有米通食🤭

💁🏻‍♀️沙嗲牛肉米通/沙嗲叉燒米通 $36

💁🏻‍♀️西多士 $26

💁🏻‍♀️凍橙檸 $18
$60 (早餐)
  • 沙嗲牛肉米通
  • 凍橙檸
2023-08-18 258 瀏覽
個個都遊客都係叫沙嗲牛米通但本地人話你知 沙嗲湯地食通粉先吸湯米通唔夠吸湯另外我怕牛肉會硬 所以叫左雪菜肉絲同茶餐廳早餐雪菜肉絲米完全唔一樣豬肉肥瘦均勻 每一啖同有整豬肉 紅蘿蔔 雪菜37蚊好大碗
個個都遊客都係叫沙嗲牛米通
但本地人話你知 沙嗲湯地食通粉先吸湯
米通唔夠吸湯
另外我怕牛肉會硬 所以叫左雪菜肉絲
同茶餐廳早餐雪菜肉絲米完全唔一樣
豬肉肥瘦均勻 每一啖同有整豬肉 紅蘿蔔 雪菜
37蚊好大碗

15 分鐘 (外賣自取)
2023-08-13 252 瀏覽
肺炎疫情擾攘多年,最近幾年都沒有到訪長洲,這天趁著放假,特地到訪,順便到這個長洲有名的大牌檔吃個早餐。前次到來,吃的是「沙嗲牛肉麵」,教人念念不忘。今次再訪,吃的則是更為特別的「沙嗲牛肉米通」($36)。所謂米通,其實是以米做成的通粉,香濃的沙嗲湯,裡面夾雜著花生碎,份外香口,配以軟滑的米通和牛肉片,的確甚有水準。如果數「沙嗲牛肉麵」,它未必是最頂兒尖兒的存在,但很可能是只此一家的「沙嗲牛肉米通」,它就一定穩奪冠軍。一場來到,飲品也想喝點特別些的,就點來前次到來也有點選的「橙檸」($22)做飲品。橙汁混和了檸檬,清涼的果汁味,在酷熱的天氣下讓人特別感到受用,可惜這天的天氣實在太炎熱了,讓本想在長洲逗留到下午的我在午飯前便已離開,這小島的其他食店,就唯有留待下次天氣沒有那麼熱後我再次到訪才能一試了。
早餐
  • 沙嗲牛肉米通
2023-08-03 226 瀏覽
山長水遠入到長洲,梗係要食吓長洲名物啦😂▪️沙嗲牛肉米通沙嗲湯底好濃郁,有好多粗粒花生喺入面,帶少少辣。鮮牛肉唔韌,份量都多。米通唔係周圍食到,好滑身,食落有咬口,又好香米味,中間就索晒啲湯。整體幾抵食▪️鹹牛肉蛋治麵包鬆軟,烘到面頭脆脆哋,蛋唔會老,包住滿滿嘅鹹牛肉陳通記📍長洲海傍街熟食中心13號舖
山長水遠入到長洲,梗係要食吓長洲名物啦😂

▪️沙嗲牛肉米通

▪️鹹牛肉蛋治
麵包鬆軟,烘到面頭脆脆哋,蛋唔會老,包住滿滿嘅鹹牛肉

陳通記
📍長洲海傍街熟食中心13號舖
上年去長洲諗住朝聖下,點知原來佢下晝4點就關門,摸門釘🥲今次終於食到了!唔知係咪因為天氣太熱,當日去長洲既賓客人數唔多🤣,我地唔洗排隊就直入了!推薦指數:🐷🐷🐷(5分滿分)(原因:上菜速度較慢,如果要排長龍就唔太值得了)🐮沙嗲牛加雞翼米通 𝐇𝐊𝐃 46沙嗲好濃郁,仲食到花生碎好香🤩,帶點辛辣,牛肉入味唔會韌,好味👍🏻!而且佢有出面茶餐廳少見既米通,不過🐷話米通質地只係不過不失,唔夠彈牙🥲,我小食就覺得都唔錯,滑溜溜的,雞翼都好香唔會乾身🐮沙嗲牛加豬扒米通 𝐇𝐊𝐃 46一樣既沙嗲牛,但豬扒唔記得叫另上,浸哂落d湯到淋哂😩重點係豬扒好乾😂😂😂腌料好味但口感好扣分🙈🥤凍奶茶 𝐇𝐊𝐃 18冇得跟餐配,18蚊一杯只能說非常一般🙈而且奶茶好快就上左,等到碗米通到杯奶茶已經溶晒冰😩建議大家出到去買其他野飲仲好😟環境:有室內户外area,好彩我地坐到入面,夏天坐出面仲要等咁耐真係會燥😂😂(沙嗲牛我地等左半個鐘🫠)

推薦指數:🐷🐷🐷
(5分滿分)
(原因:上菜速度較慢,如果要排長龍就唔太值得了)

🐮沙嗲牛加雞翼米通 𝐇𝐊𝐃 46

🐮沙嗲牛加豬扒米通 𝐇𝐊𝐃 46

🥤凍奶茶 𝐇𝐊𝐃 18

2023-07-23 198 瀏覽
星期日入長洲行吓,中午親戚提議不如去附近大排檔買外賣,食茶餐廳粉麵,天氣咁熱梗係舉腳贊成啦睇完餐牌,隨便叫咗個沙嗲牛肉公仔麵,$37,一打開…哇個湯頭咁濃郁嘅食落超正有別於其他店淥咗個公仔麵之後喺上面+沙嗲牛肉醬汁…呢度係成個都係沙嗲湯底食落有啲花生粒同埋啲牛肉好多件好足料食味好濃郁食完之後親戚問好唔好食,我梗係讚不絕口跟住佢話原來好多遊客特登入嚟食,話好出名食完先知,自己誤打誤撞食咗個咁出名嘅沙嗲牛肉麵跟住上網睇食評,原來沙嗲牛肉米通都好出名,下次要試吓

睇完餐牌,隨便叫咗個沙嗲牛肉公仔麵,$37,一打開…
個湯頭咁濃郁嘅
食落超正
食落有啲花生粒
同埋啲牛肉好多件好足料
食味好濃郁

食完之後親戚問好唔好食,我梗係讚不絕口
跟住佢話原來好多遊客特登入嚟食,話好出名
食完先知,自己誤打誤撞食咗個咁出名嘅沙嗲牛肉麵

跟住上網睇食評,原來沙嗲牛肉米通都好出名,下次要試吓
2023-07-23
外賣自取
  • 沙嗲牛肉麵
2023-07-15 205 瀏覽
之前已經介紹咗#長洲 🏝️兩間餐廳,今日介紹呢間餐廳本身已經好出名,好多名人🕺🏻都去幫襯過,就等我哋去試吓😚,究竟好唔好食啦🧐。呢間餐廳位於長洲碼頭⛴️旁邊嘅熟食中心,因為係搬露天嘅關係,所以如果大家夏天嚟嘅話就可能會有啲熱啦☀️,而家呢個天氣嚟就啱啱好🍃!我哋就叫咗佢出名嘅沙嗲肥牛米通($36)🍜,同埋叫多份咸牛肉蛋治($18)🥪。平時喺茶餐廳大家就食得多沙嗲牛肉麵,但係呢度就有沙嗲肥牛💕!食落去同沙嗲牛肉最大嘅分別,除咗口感好唔同之外,沙嗲肥牛仲有好重好濃郁嘅牛味,同埋油脂感🤩,的確比普通沙嗲肥牛,好食好多🤤。但係碗米通嘅長短就好唔一致,望落感覺好似好碎咁,食落口都偏腍嘅🥴。咸牛肉蛋治一上枱,就覺得佢烘得好靚🔥,食落口亦的確好酥脆,好香🥳!!但係略嫌唔係好食得出咸牛肉嘅感覺,可能係因為加咗蛋嘅關係,或者蛋同牛肉嘅比例🤔。整體嚟講,如果大家只係來玩一日,就建議大家留返個肚去食其他嘢🤓。但係如果大家係會長洲嚟過夜,咁大家第二日朝早就可以嚟呢度食個早餐啦✌🏻🤩!

2023-03-09
2023-07-03 181 瀏覽
- ¨̮♡︎ Haven't been to Cheung Chau for ages. It was raining in the morning so my friend and I both brought umbrella. But it turned out really sunny and hot in the afternoon😂 We decided to have lunch in Cheung Chau but had no idea what to eat. Did some googling and saw many guide articles suggesting this chan chaan teng. So we went straight to this place once we got off the ferry😝We both ordered its signature satay beef rice macaroni with iced lemon tea. Iced lemon tea came to table first. I gave i
- ¨̮♡︎

We both ordered its signature satay beef rice macaroni with iced lemon tea. Iced lemon tea came to table first. I gave it a 10 out of 10 cuz you know iced lemon tea served at cha chaan tengs could never go wrong💯🍋 Iced drink on summer day was like a savior, one sip brought you straight to heaven🥹🧊

Next came the satay beef rice macaroni. Satay soup base was super rich and thick, peanuts bits in it gave a nutty flavor🥜 But it tasted quite salty when I had more. Beef was tender, easy to chew and swallow. This was my first time trying rice macaroni, very chewy n I like the texture a lot. A big thumb up to it and would recommend you to visit if you go Cheung Chau😎
2023-06-23 364 瀏覽
上次嚟長洲已經想試下佢個沙嗲牛,點知撞正星期一休息,唯有等到一年後嚟長洲先至再試!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~我地搭快船,大約12點幾,一落船第一站就搵陳通記,搵左一輪先搵到~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~個沙嗲牛肉米通好出色!個沙嗲湯好濃,食到好多花生粒🥜而個牛肉都夠牛肉味,唔會醃到無味😍仲有個米通口感有少煙煙韌韌嘅感受,再吸埋個沙嗲湯底,令到成個沙嗲牛米通都昇華晒😋~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~我地仲叫左西多同兩杯凍奶茶,都值得一試😚

沙嗲牛肉米通

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
我地仲叫左西多同兩杯凍奶茶,都值得一試😚

西多士

2023-06-23
沙嗲牛肉米通
西多士
一早起身就衝過嚟陳通記食長洲名物, 人人都嗌咗碗沙嗲牛肉米通湯底極濃郁, 有花生粒粒, 牛肉食落亦嫩身, 米通真係好少係茶餐廳食, 佢係由米粉做嘅通粉, 口感Q彈幾特別😋再嗌咗兩款唔同口味嘅西多士一款係加花生醬, 另一款係加咖央, 上面加上滿滿牛油同煉奶, 爆邪惡, 但小丸子真係好中意食西多士!!!🤤🤤🤤.📌陳通記長洲海傍街熟食中心13號舖.#hkig #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #foodstagram #foodies #foodlover #foodporn #foodphotography #likesforlike #instalike #followforfollowback #cheungchau #長洲 #西多士 #茶餐廳 #米通 #沙嗲肥牛 #沙嗲牛肉

再嗌咗兩款唔同口味嘅西多士

📌陳通記
長洲海傍街熟食中心13號舖
💛陳通記 (長洲)👍🏻鹹牛肉蛋治 $18牛肉入味,嫩滑😋略嫌炒蛋熟左啲🤏🏻(平時有烘底,不過我走左🤣).👍🏻沙嗲牛肉麵 $34湯底有粒粒花生碎,花生味濃郁🥜普普通通,未到驚豔既地步🙌🏻(佢米通係特別,不過我想食公仔麵🤣)📸02.01.2022.💁🏻‍♀️山長水遠黎到長洲緊係要試下 #長洲名物 #沙嗲牛麵抵食、足料、味道未算驚豔✨.一月份黎,坐室外涼涼地都幾舒服😮‍💨如果夏天黎,應該會食到爆汗🥵💦
💛陳通記 (長洲)
👍🏻鹹牛肉蛋治 $18
牛肉入味,嫩滑😋
略嫌炒蛋熟左啲🤏🏻
(平時有烘底,不過我走左🤣)
👍🏻沙嗲牛肉麵 $34
湯底有粒粒花生碎,花生味濃郁🥜
普普通通,未到驚豔既地步🙌🏻
(佢米通係特別,不過我想食公仔麵🤣)
📸02.01.2022
💁🏻‍♀️山長水遠黎到長洲
緊係要試下 #長洲名物 #沙嗲牛麵
抵食、足料、味道未算驚豔✨
一月份黎,坐室外涼涼地都幾舒服😮‍💨
如果夏天黎,應該會食到爆汗🥵💦
鹹牛肉蛋治
鹹牛肉蛋治
2023-06-08 165 瀏覽
感覺細個去長洲玩既時候有跟大人食過(?) 但大過黎食係第一次 以前黎長洲都係食大魚蛋炸豆卜為多😆 朋友推介沙嗲牛肉麵 都幾好食😋 好似食緊打binlo最後會食既麵咁 唔知係個碗保溫定碗麵煮得好熱食完除咗我出晒汗之外 個碗都仲出緊煙🤯 好神奇lol
唔知係個碗保溫定碗麵煮得好熱
食完除咗我出晒汗之外 個碗都仲出緊煙🤯 好神奇lol
2023-06-07 142 瀏覽
🌸沙爹肥牛米通|$36湯底非常濃稠,而且有好多粗粒花生既口感。米通食落香滑重米味,份量十足而且好掛湯。🌸橙檸(橙汁+檸檬)|$22系呢度招牌飲品,好清新既配搭🤣甜甜酸酸咁。呢度叫野飲系冇加配優惠的~只有單點。

🌸沙爹肥牛米通|$36

🌸橙檸(橙汁+檸檬)|$22
2023-05-21 260 瀏覽
非常出名嘅沙嗲米通,滿心期待去朝聖🤔但⋯⋯不是我杯茶😅,當天天氣好熱,去到陳通記搵座位時,已經被非常霸氣侍應,嚇到😖😖⋯⋯都明白天氣熱,大家自然燥底,都不影響我對沙嗲米通嘅期待,我食到第一口沙嗲米通時,只好說希望越大失望越大,雖然湯底好似有好多花生粒,但係只係吃到花生既油味,沒有鹹味同甜味,感覺非常油膩~ 吃了幾口,已經吃不下😅⋯⋯