今日同男朋友去到我中學放學每日必去嘅葵涌廣場搵食!雖然而家已經變成一個全香港人都嚟掃街嘅油煙味商場🫣不過每次當我想搵食嘅時候第一吓都會諗起依度!每次去到葵廣唔想周圍買嘢食,一定諗到嘅餐廳就係鄧媽媽水餃啦🥟🥢酸菜麻辣雞上海麵⭐️⭐️⭐️⭐️基本上每次嚟呢度都會食佢,不過今次就唔係食米線轉咗做上海麵,酸菜同埋雞嘅份量都啱啱好!而且味道酸酸辣辣咁樣,忍唔住一啖接一啖🥹😊咁嘅價錢嚟講叫做好高分啦!!🥢韭菜豬肉餃 椰菜豬肉餃 ⭐️⭐️⭐️⭐️未到就不過不失啦,不過我自己就鍾意韭菜多啲比較夠味少少!🥟而且口味亦都非常之清淡侍應鐘好貼心地會送上一小疊嘅薑醋汁!最中意點薑醋汁了🥰🥢蠔仔肉碎湯飯⭐️⭐️⭐️男朋友一開始話啲肉碎顏色怪怪地,不過識落又冇乜嘢喎,而且大大碗,我試過少少都幾鮮甜😊☺️但係始終係泡飯嘅關係,所以佢好快又會肚餓了~~~總括而言都係冇退步咗嚟緊如果嚟到葵廣想坐定定食清少少嘅話,都會諗起佢!努力啊鄧媽媽~

🥢酸菜麻辣雞上海麵⭐️⭐️⭐️⭐️

🥢韭菜豬肉餃 椰菜豬肉餃 ⭐️⭐️⭐️⭐️

🥢蠔仔肉碎湯飯⭐️⭐️⭐️

2023-05-04 720 瀏覽
這家水餃店的水餃十分美味,外皮薄軟有嚼勁,內餡鮮美多汁。店家還提供了各種不同口味的水餃,如韭菜、豬肉、鮮蝦等,讓食客可以根據自己的口味喜好選擇。店家的價格比較實惠,是一個非常適合大眾消費的美食店。如果你喜歡吃水餃,不妨來這裡試試看,或許你會像我一樣愛上這裡的水餃!
2023-04-21 556 瀏覽
<#🐳肥肥食記🐳>👧🏻 葵芳|蠔仔肉碎泡飯 $55中式📍地址:鄧媽媽過橋水餃 (葵芳)葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓C41號舖🍚蠔仔肉碎泡飯足料正 多蠔仔 不起總會見到蠔仔 食極都仲有 將成碗食完超級飽 冬天食簡直一流 一口熱騰騰的泡飯入口 肚變得暖笠笠起來有熱飲送 叫咗杯檸檬水 檸檬唔澀 唔苦 就算唔落糖都好飲🏠環境雖然係細舖 但係移動空間很大 🌟總結推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數:⭐️⭐️⭐️服務指數:⭐️⭐️⭐️
<#🐳肥肥食記🐳>
👧🏻 葵芳|蠔仔肉碎泡飯 $55
中式

📍地址:鄧媽媽過橋水餃 (葵芳)

🍚蠔仔肉碎泡飯

環境指數:⭐️⭐️⭐️
服務指數:⭐️⭐️⭐️
蠔仔泡飯
2023-04-12 533 瀏覽
位於葵涌廣場3樓的鄧媽媽過橋水餃,收工時間無論堂食外賣都好多人。餃子有煎餃同烚餃2種,餡料分左韮菜同椰菜兩種。另加$16可以跟上海麵,米線,米粉或拉麵認真飽肚。今晚叫左12隻煎韮菜餃$54,皮脆多汁,配上醋,好開胃,唔油膩。我另外加$16要上海麵,跟左小量芽菜好爽口,湯底係豬骨湯,好飲唔會有味精,而且湯面沒有油,十分健康,再加$6飲凍檸茶,茶色好靚似茶餐廳出品,檸檬新鮮唔酸,是滿足的晚餐#美食 #foodie #hkfoodie #hkfood
煎餃
2023-04-11
煎餃
📍 鄧媽媽過橋水餃呢間係🐷由細食到大嘅舖頭,由兩間舖食到宜家得翻一間舖,係葵廣咁大競爭嘅地方,當然啦!仲要佢係天橋入口黃金位!老闆好nice的!🐷應該都食過曬成個menu,今次就介紹次次最常食嘅combination比大家!—————————————————————❣️椒鹽雞翼(4隻) $36✅推!要嗌!雞翼好有水準,醃得好入味,炸嘅火候時間都控制得好好,外皮好香脆,肉汁豐富而且肉質鮮嫩!.❣️香煎韮菜餃5隻 $34可以揀5隻或者8隻,亦可以揀煎或都烚!餃子夠大隻,餡料份量都多!餃子皮煎到啱啱好,脆卜卜,不過會略嫌微油膩❣️鮮蠔仔肉碎泡飯 $55 呢個係🐷幾乎次次都嗌,清清地!有好多隻蠔仔,都有成20粒,🐷食咁多次都冇屙!嗱事先聲明食完有小小口渴嘅!—————————————————————不專業評分👅好味指數: 8/10💰性價比:9/10👍🏻推薦:8/10 —————————————————————🏡地址: 鄧媽媽過橋水餃 (葵芳)葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓C41號舖🕑營業時間:冇講 不過🐷以為中學lunch到夜晚等埋媽咪收工成9點幾都仲食到!好小見佢拉閘😂————————————————

📍 鄧媽媽過橋水餃

👅好味指數: 8/10
💰性價比:9/10
👍🏻推薦:8/10
—————————————————————
🏡地址: 鄧媽媽過橋水餃 (葵芳)
🕑營業時間:
2022-07-20
椒鹽雞翼
2022-08-29 559 瀏覽
琴日foodpanda叫外賣黎食 本身好開心 因為間野幾好味 點知送到黎 叫泡飯唔比飯 要餐具唔比餐具 叫泡飯唔比飯已經唔係第一次 點解會犯埋啲低級錯? 定係私底下將泡飯變左泡湯但唔改餐牌? 啲服務質素好番少少得唔得?
2022-08-28
外賣送餐
2022-05-14 808 瀏覽
和太太在葵芳看中醫之前, 在葵涌廣場走了一轉, 回憶起以前大學和初出來工作時, 在那裡掃街的青春時間. 很多店家已經改頭換面, 但小雨天米線和這家鄧媽媽依然屹立不倒, 不同的是, 小雨天依然保持着以前的裝修, 但鄧媽媽明顯重新裝修過, 感覺較為光鮮.來到鄧媽媽, 主要吃其水餃和湯飯, 煎水餃有點令人失望, 內餡夠Juicy, 但外皮煎得不夠香脆, 不夠燙口之餘, 吃起來也有種油膩感, 也許吃湯餃應該比煎餃更能滿足到我. 炸雞翼水準不錯, 沒有特別味道和手法, 就是炸的火候控制得宜, 外皮夠香脆, 肉汁豐富而且肉質鮮嫩, 比煎水餃感覺好多了.湯飯份量夠多, 一碗能令兩人吃飽, 湯底味道清淡, 不會令人覺得口渴, 辣肉醬, 說是肉醬, 不如說是肉臊, 口感實在偏硬, 辣度柔和, 反而蠔仔鮮味夠, 沒有尿臊和金屬味, 口感嫩滑, 出奇地做得好. Tang MaMa has been established at Kwai Ching Plaza for many years. She is famous for her dumplings and soup rice. The pan-fri

Tang MaMa has been established at Kwai Ching Plaza for many years. She is famous for her dumplings and soup rice. The pan-fried dumplings is fresh but it is not hot and crispy enough. The soup base of the soup rice is made by the pork bone which has no MSG. The taste is really natural. The spicy minced pork is really firm in texture and the spicy flavor is not strong. The oysters in the soup rice is really fresh without any annoying flavor which is quite surprising.

2022-04-04 548 瀏覽
由於附近比較多野食,第一次發現呢間鋪係響隔離買左野,等外賣個陣發現嘅。見到餐牌幾吸引就埋去望下,齋睇唔買老闆都好熱情招待,仲會唔緊要,歡迎下次光臨。出黎做人就講口齒嘅,於是下次就試左煎+煮餃子同雞翼豬扒,只能講用料一流,誠意十足,餃子餡豐滿多汁,豬扒用嘅係豬柳非茶記頹飯用料,即炸雞翼脆皮夠熱,總之值得一試~👍 BTW 圖片係近期外賣相,可能樣衰啲,而且比較少,之後會繼續努力影返多啲靚相同介紹多啲餐廳比大家,多謝支持!

2022-04-02
2022-02-12 540 瀏覽
好耐冇去葵廣掃街,買咗一堆嘢食上朋友屋企慢慢嘆~○ 香煎韭菜餃 12隻 $54呢間煎餃幾抵食!得白菜同韭菜兩款大大隻又煎得幾靚 重韭菜味又食到肉😋鄧媽媽過橋水餃葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓C41號舖
好耐冇去葵廣掃街,買咗一堆嘢食上朋友屋企慢慢嘆~

○ 香煎韭菜餃 12隻 $54

呢間煎餃幾抵食!得白菜同韭菜兩款
大大隻又煎得幾靚 重韭菜味又食到肉😋

鄧媽媽過橋水餃
2021-12-20 437 瀏覽
鄧媽媽過橋水餃 地址:葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓C41號舖響葵廣掃街就多,坐低食真係好少,今次心血來潮想係呢個商場坐低食下先。香煎餃椰菜 (8隻) 🥟 $40 餃子夠大隻,餡料份量多。餃子皮煎到啱啱好,脆卜卜,唔會太過油膩或皮硬,不錯。烚椰鴛鴦餃子 (8隻) 🥟 $38韭菜同椰菜鮮肉啲餃子夠大隻,餡料都多。豬肉同椰菜味道都算鮮美,不錯。#nicefoodie葵芳
鄧媽媽過橋水餃
地址:葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓C41號舖

香煎餃椰菜 (8隻) 🥟 $40

烚椰鴛鴦餃子 (8隻) 🥟 $38

#nicefoodie葵芳

2021-12-16 381 瀏覽
今日行過突然好想食餃子又想食泡飯,就想起當年有兩個鋪位鄧嫲嫲外賣,依家得番一個位,又無人現場包餃子,唔知係咪已經轉咗手。叫咗酸菜肉碎炮飯,又想食餃子, 就問佢最少加幾多錢….點知原來$15得兩隻😰😰最後我都加咗…因為想食又唔想比$30/ 5隻咁多拎到返屋企打開佢,發現大不如前,以前泡飯一定有花生,真係後悔冇問一問夥計,成碗野得酸菜同肉碎,加一碗白飯,酸菜味道又好似唔同咗,得個咸字,又無加花同芫荽,總之$40+ $15我就覺得好唔抵,唔抵係因為唔好食!

經過葵芳,又好想食餃子,就試吓鄧媽媽餃子🥟要咗一個外賣,外賣係分開餃子,同湯底。所以啲餃子皮🥟唔會浸到林晒不過要另外加$2, 一個係分隔器,一個係湯器皿。餃子- 皮唔算特別薄,不過拼埋餃子比例可以- 餃子餡唔算特別多,見到有好多空位,有空間可以放多啲餡-不過一啖一餃子,都算叫做合格湯底-有驚喜- 因為係熱辣辣嘅魚湯,少少奶白色-有加芽菜、芫荽、其他菜,份量可以同一個麵食比較-所以➕餃子係一個健康小食總結:性價比高。$35.5隻餃子🥟。外賣🥡➕ $2,總共$37有五隻餃子➕魚湯。可以係想食少啲澱粉質,又飲多啲湯水嘅不錯選擇
經過葵芳,又好想食餃子,就試吓鄧媽媽餃子🥟

要咗一個外賣,外賣係分開餃子,同湯底。
所以啲餃子皮🥟唔會浸到林晒

不過要另外加$2, 一個係分隔器,一個係湯器皿。

餃子
- 皮唔算特別薄,不過拼埋餃子比例可以
- 餃子餡唔算特別多,見到有好多空位,有空間可以放多啲餡
-不過一啖一餃子,都算叫做合格

湯底
-有驚喜

- 因為係熱辣辣嘅魚湯,少少奶白色
-有加芽菜、芫荽、其他菜,份量可以同一個麵食比較
-所以➕餃子係一個健康小食

魚湯
外賣餃子
2021-12-12
外賣自取
魚湯
外賣餃子
2021-11-28 253 瀏覽
今日去葵青劇院睇show, 喺度度都無謂嘅情況底下,嚟咗葵廣呢一個美食勝地,竟然唔使等位底下,三個人都可以從容地享用晚餐。以為將貨就價,對食物質素冇乜期望,叫咗個紅油抄手,以為好似出邊咁一劈紅油墊底,做好了色誘你嘅準備,上枱時驚喜嘅係,一啲都唔油,仲落了蒜蓉,一啲都唔似出邊嘅做法,一口咬落去,有酸酸辣辣嘅感覺,還有蒜蓉的香氣,好醒胃,係椰菜豬肉餃,肉質新鮮有肉味,不是薄皮餃,但有媽媽包水餃嘅感覺,呢個紅油抄手絕對值得再幫襯。
  • 紅油抄手
2021-10-23 347 瀏覽
鄧媽媽真係中學回憶黎,以前放早食晏就會落黎葵廣,又抵又好食😋😋酸菜辣雞米線 ($44) (熱檸水跟餐+$6):今日突然想食重口味啲,所以嗌左個辣雞米線,不過驚佢太辣所以落單個陣同佢強調左「少少辣」😂😂😂等左10分鐘左右就黎左,真係得好少嘅辣,完全接受到,望落同食落都唔會太油,酸菜都幾多,加埋一齊有少少食緊酸菜魚嘅錯覺🤩 除左辣雞同酸菜,仲有啲豆卜,索曬啲湯嘅精華好入味!呢個價錢有呢個質素,無野好批評🤪朋友就嗌左個脆炸雞翼米線 ($44),佢話佢咁多年黎都覺得好好食,次次黎都一定嗌,雞翼同米線會分上,令雞翼保持香脆,但係我就略嫌個米線太清,無種好滿足嘅感覺😂😂

酸菜辣雞米線

呢個價錢有呢個質素,無野好批評🤪

2021-10-21
酸菜辣雞米線
2021-08-19 444 瀏覽
第一次去睇舞台劇,支持本地藝術團!睇之前硬係要醫飽個肚先啦!葵廣除左快餐店,多數都係掃街,有得坐既餐廳比較少。揀左鄧媽媽過橋水餃店,貪佢係小店,又唔洗食熱氣野因為小店既關係,座位唔多,好在好多食客食完就走!餐點方面:有唔同既水餃份量同泡飯選擇。我揀左雙拼水餃(椰菜+韭菜)8粒加配上海麵!水餃冇想像中咁大粒,$16加配上海麵份量正常,但係冇咩配料,係芽菜最多!食落去就中規中矩,冇自家制菜蒲或者辣椒油提供。得買番黎一包包既辣椒油,有d失色
第一次去睇舞台劇,支持本地藝術團!

睇之前硬係要醫飽個肚先啦!

葵廣除左快餐店,多數都係掃街,有得坐既餐廳比較少。

揀左鄧媽媽過橋水餃店,貪佢係小店,又唔洗食熱氣野

因為小店既關係,座位唔多,好在好多食客食完就走!

餐點方面:
有唔同既水餃份量同泡飯選擇。
我揀左雙拼水餃(椰菜+韭菜)8粒加配上海麵!