2014-12-07 808 瀏覽
早兩日心癢癢想食蠔仔肉碎泡飯今日專誠到「鄧媽媽」一嚐呢個卑微的小心願泡飯一如以往的好吃, 再加上生菜絲, 減低左少少肉碎的肉感另外再加了一客八隻的韮菜餃皮厚料少, 強差人意, 果然, 鄧媽媽都係食返泡飯好d~~~
早兩日心癢癢想食蠔仔肉碎泡飯

今日專誠到「鄧媽媽」一嚐呢個卑微的小心願
蠔仔肉碎汴泡飯
泡飯一如以往的好吃, 再加上生菜絲, 減低左少少肉碎的肉感

另外再加了一客八隻的韮菜餃
2014-12-03
2014-10-17 1208 瀏覽
由於沒有買晚飯回家,所以要勞煩家人回家時給我買點吃的,葵涌廣場入大部份商舖也吃過很多次,今次就試一下剛裝修好重的「鄧媽媽」吧牛腩泡飯雖然湯與飯分開擺放,但飯粒本身已經比較淋身,加上牛腩汁已把部分飯粒弄得軟軟的,牛腩看似份量十足,但仔細一看其實大多是蘿蔔,只有3分1是牛腩把湯加入後,飯粒過淋,完全沒有口感可信,清湯味道亦不太鮮甜牛腩呈深啡色,看似醃得十分入味及腍身,但一試之下,發現肉色頗韌,而且肉質粗糙,味道不濃,深啡色可能是因為加入了較多的老抽,染色了吧. . .感覺最好的算是蘿蔔了,蘿蔔本身已有其鮮甜味,幸好總算煮淋了,不過即使好吃,但比例上還是比較想多要幾舊牛腩吧. . .
牛腩泡飯
把湯加入後,飯粒過淋,完全沒有口感可信,清湯味道亦不太鮮甜

2014-10-16
5 分鐘 (外賣自取)
2014-07-09 1202 瀏覽
跟友人在葵芳血拚,到鄧媽媽餃子麵吃晚飯。友人勁愛吃餃子,當然要吃韭餃子(八隻)HK$32。32蚊已經有八隻,算好抵吃。餃皮不錯,不過肉不鮮,而且很咸,完全吃不出肉味和菜味,我便不會付32蚊吃它了。小妹想吃清淡一點,要了雙魚奪金米粉。魚片不多,加上豆卜絲和冬菇絲,沒有一樣是合格的。魚片又乾又碎,其他都太咸。48蚊一碗細細的,只能慨嘆生意難做。整餐最好的就是香濃好立克了。
跟友人在葵芳血拚,到鄧媽媽餃子麵吃晚飯。

友人勁愛吃餃子,當然要吃韭餃子(八隻)HK$32。
韭菜餃子
32蚊已經有八隻,算好抵吃。

小妹想吃清淡一點,要了雙魚奪金米粉。
雙魚奪金米粉
魚片不多,加上豆卜絲和冬菇絲,沒有一樣是合格的。

整餐最好的就是香濃好立克了。
2014-06-28
2014-06-19 925 瀏覽
係下午1點幾果時經KF 見到呢間野人流唔少, 就志在試下係櫃枱落左單之後就搵個位坐左, D野食黎得幾快個酸菜肉醬鴛鴦餃子泡飯 ($42) 個名聽落去好似好多野咁, 不過實際唔多, 大食既人仲可能會覺得5夠...而且我覺得個泡飯既湯個味唔夠鮮唔知點解個味有d似落左好多五香粉個味係幾重下佢個水餃是OK的個味調得幾好, 食完2隻之後其實想再食, 不過個水餃肉既比例偏少  見到佢果度有人係度即場包水餃, 所以應該幾新鮮個lemon tea ($8) 少甜除左多左少少冰就大致上ok總結黎講唔算抵食
係下午1點幾果時經KF 見到呢間野人流唔少, 就志在試下

係櫃枱落左單之後就搵個位坐左, D野食黎得幾快

而且我覺得個泡飯既湯個味唔夠鮮
唔知點解個味有d似落左好多五香粉
個味係幾重下
佢個水餃是OK的
個味調得幾好, 食完2隻之後其實想再食
, 不過個水餃肉既比例偏少

見到佢果度有人係度即場包水餃, 所以應該幾新鮮

總結黎講唔算抵食

酸菜肉醬鴛鴦餃子泡飯
凍ot少甜
2014-06-18
2014-02-26 1425 瀏覽
為了最後1日的Haagen Dazs買一送一而來葵芳一趟,吃完太夜,惟有轉來葵涌廣場,便想到吃餃子這間鄧媽媽跟在旁的泡飯是同一家的,各人可因應自己喜好決定吃什麼我跟老公選好了便到收銀處下單,及後有員工送到我們枱上醬燒骨米線排骨濃郁惹味,醬油味香氣撲鼻,而且見到幾片薑片,應已醃製一段時間,但排骨比較碎散,每塊也是少少的,加上肉質太乾硬,只有僅有肥膏的那塊才可接受,不知是否醃製時間太久,排骨底加配少許椰菜絲可中和排骨的濃醬以及油膩感,湯底染滿排骨醬汁的味道,十分惹味,而且米線軟硬度適中,整體尚可接受鴛鴦餃上枱才知是沒湯的餃子,餃皮相對較乾,配黑醋同吃,本可微帶出肉的鮮味,可是肉的比例亦欠奉,完全沒有嚼勁鴛鴦餃包括韭菜豬肉餃及椰菜豬肉餃,韭菜餃應有強烈的韭菜味,才為上品,可是咬下味道未見特出;椰菜餃亦應有椰菜獨有的爽脆口感,也是感受不到,尺寸也比一般吃的較少,而且餃皮偏厚,卻以此為招牌,感覺有點失望食物只屬一般,要數好味的水餃還是太子的美味餃子店最得我心

我跟老公選好了便到收銀處下單,及後有員工送到我們枱上
醬燒骨米線
醬燒骨米線

鴛鴦餃
過橋餃子

食物只屬一般,要數好味的水餃還是太子的美味餃子店最得我心
2014-02-25
2013-09-14 982 瀏覽
A very random bus trip took us to Kwai Fong and a random walk brought us to this dumpling place. Excellent dumplings, freshly made (the ladies were practically sitting next to us making dumplings!). Excellent Taiwanese style beef with rice, the pig trotters were tasty. Even the bubble tea was quite good!It's inside a noisy shopping mall, but it's a great quick eatery.
all dishes
2013-08-04
all dishes
2013-06-25 810 瀏覽
來過葵涌廣場無數次,無論去郵局抑或去球場,總會要經過葵涌廣場才能到達目的地。今天來到葵涌廣場,不是要去郵局或球,只是覓食而已。一直以來,都沒想到要來鄧媽媽作為在下的下午茶的落腳點,是因為在下不想走到荃灣去,只好選手在葵涌廣場的鄧媽媽。這裡要先購票,然後找個坐位坐下。既然鄧媽媽主打水餃,一於就試下水餃。點了一客韮菜餃子,原本想要上湯的,但後來改變主意要生煎的。生煎了的韮菜餃,幾乎每一個都全隻煎得很燶,皮還不算厚,內裡饀料鮮甜,亦怠到爽口彈牙。豆漿略為普通了一點,味道偏甜及沒有豆香的味道,而且沒有半點豆的香濃。除了豆漿,菲菜餃還是不錯呢!

除了豆漿,菲菜餃還是不錯呢!
2013-06-25
點了碗 咸酸菜焉鴦餃粉線 41元 ,咸酸菜沒有帶點醒胃感覺,得個咸字又渣口 難頂,餃子及米線 糊晒口喇 食品最底水平也毫無;原來還有些肉碎伴粉線食 肉碎味道象是食口鹽 非常可惡 以前八年前好有水準 點解會咁Q差 點解?
2013-05-07
2013-05-09 533 瀏覽
每次到葵芳廣場, 都是到頂層掃掃街, 吃吃雪糕, 卻沒試過坐下來吃正餐是日和男友來到已是下午兩點, 未吃午飯, 我就提議到鄧媽媽試試店子採買票方式, 先坐下看餐牌, 然後到外面買票, 而不是由侍者落單的來到水餃店, 當然點了水餃, 要了八隻雙拼湯餃, 四隻韮菜豬肉, 四隻椰菜豬肉然後再來一碗鹹菜胡椒豬肚雞肉米線, 看餐牌推介, 應該不錯先來的是米線, 老實說賣相很一般, 沒有精細的排位, 彷彿將所有材料一次過倒入碗中先嚐一口胡椒湯, 味道出乎意料地濃, 因為胡椒味重, 所以味道頗辣的, 有暖胃的感覺鹹菜亦相當好吃, 不會煮至毫無味道, 吃時爽且帶鹹至於豬肚和雞肉各有幾件, 其中個人認為豬肚略為削一點, 不過仍算爽口不韌, 容易咬開雞肉切得大大件, 賣相不仔細, 極像在家中吃到的本以為切得這樣粗豪的雞肉會像它的外表一樣粗鞋, 誰知肉質比想像中滑得多, 有驚喜!最後米線不過不失, 入口滑溜但不夠咬口, 不是做得不好, 只是比起其他略為失色, 但整體仍是很不錯的輪到湯餃子, 這裡無論點乾餃還是湯餃都會奉上一碟醋加薑絲單看就能見到餃子皮下滿滿的餡料, 深色的是韮菜, 淺色的就是椰菜, 一次過就

然後再來一碗鹹菜胡椒豬肚雞肉米線, 看餐牌推介, 應該不錯

鹹菜亦相當好吃, 不會煮至毫無味道, 吃時爽且帶鹹
雞肉切得大大件, 賣相不仔細, 極像在家中吃到的
輪到湯餃子, 這裡無論點乾餃還是湯餃都會奉上一碟醋加薑絲
單看就能見到餃子皮下滿滿的餡料, 深色的是韮菜, 淺色的就是椰菜, 一次過就能試勻兩種口味
先試韮菜豬肉餃, 湯餃吸收了湯汁, 咬落會帶多點肉汁
餃子外皮不是非常薄但仍滑溜, 而且包得穩打穩紮, 吃了幾隻都沒有出現散開的情況
裡頭的餡料份量充足, 吃至最後都不會只剩下一口皮
椰菜豬肉餃味道比韮菜淡一點也較清新, 口感方面則沒有大分別, 個人喜歡濃味的韮菜餃多點
兩款餃子沾上少量醋後都更開胃美味, 一人四隻好像有點不夠喉

吃罷看見一位女店員正在包餃, 手勢非常純熟, 三兩下就包完一隻
下次再來葵芳廣場, 一定會再來品嚐媽媽的自家味道
順帶一提, 這裡的餃子分5隻, 8隻和12隻, 無論是飽是餓都有選擇
2013-05-05
2013-02-06 348 瀏覽
一月十二日 (星期六)是日與食友相約到馬灣,先來到葵芳,時間尚早,不如到葵涌廣場找點吃,就當是遲來的早餐已久聞鄧媽媽的大名,擇日不如撞日,就來試試食客眾多,店內位置也較迫夾,不過,全是可預期的正想點菜時,才發覺店子的運作模式有點像快餐店,先到門口的收銀處買票,後就會有伙計送上可選煎或蒸的怕熱氣,點了個蒸的餃子餃子皮略厚,不過仍算可接受的程度,皮煙韌結實不易破餡料是韮王豬肉,質地爽口彈牙,味道討好,覺得甚有水準的菜肉雲吞的餡料擠得滿滿,用料甚豐豬肉比椰菜份量還要多豬肉甘香豐腴,吃落挺彈牙的還值得一讚的,是附上的湯內附有不少生菜,湯底亦不見油膩,吃得更健康最後喝的奶茶味道則較普通,茶味不算濃,反覺甜度是高了一點架架妹最重視的珍珠挺彈牙有嚼口的,整體還算不錯~
一月十二日 (星期六)

已久聞鄧媽媽的大名,擇日不如撞日,就來試試
食客眾多,店內位置也較迫夾,不過,全是可預期的
可選煎或蒸的
怕熱氣,點了個蒸的餃子
餃子皮略厚,不過仍算可接受的程度,皮煙韌結實不易破
餡料是韮王豬肉,質地爽口彈牙,味道討好,覺得甚有水準的
菜肉雲吞的餡料擠得滿滿,用料甚豐
豬肉比椰菜份量還要多
豬肉甘香豐腴,吃落挺彈牙的
最後喝的奶茶味道則較普通,茶味不算濃,反覺甜度是高了一點
架架妹最重視的珍珠挺彈牙有嚼口的,整體還算不錯~

2013-01-12
$24 (早餐)
2012-11-28 247 瀏覽
葵青區一帶一向高水準的食店不多, 街坊食肆則多不勝數。要數葵芳的有名街坊食肆就要看舊舊的葵涌廣場入面一連三家的店, 它們在這區最少十五六年, 之前主打是湯飯。到現在, 湯飯, 過橋米線仍存在, 而這家餃子一開始時只是與湯飯掛鉤的, 後來名氣大了, 又得到一些獎項便另闢一店。已經很久沒在這樣吃吃, 星期天到朋友家前吃吃這個暖暖胃。餐牌選擇其實不多, 水餃麵食為主, 還加少少小吃及飲品。我們兩個人點了一客8隻的過橋鴛鴦餃及一碗8隻的上湯鴛鴦餃。兩者其實差別不大, 只不過是一個乾吃, 一個濕吃而已。過橋餃即是用上湯水煮之後拖乾水上碟, 所以可吃到直接爽滑的水餃皮。雖然不至很薄, 但水餃皮口感很好, 嫩滑而吸引, 值得一吃再吃。 而湯餃的話, 水餃皮表現較軟, 依然滑溜, 但沒有了之前的爽口, 吸入湯後味道還強一些。而水餃餡料方法, 鴛鴦餃則是兩款餡料: 一款是韮菜豬肉餃, 而另一款是椰菜豬肉餃, 口感味道各有不同。前者香味挑逗吸引, 能令味蕾一刻給霸佔; 後者味道較淡, 但口感更好, 椰菜咬落爽脆, 嘞嘞作響。就個人而言, 我較喜愛前者。除了主打的水餃外, 我們還點了一客麻辣牛展。這個牛展切

餐牌選擇其實不多, 水餃麵食為主, 還加少少小吃及飲品。

除了主打的水餃外, 我們還點了一客麻辣牛展。這個牛展切得太厚, 縱然炆得鬆化, 回冷速度慢令肉質不會收縮得太緊要, 但口感還是薄一點比較好。灑在表面的辣粉, 辣味不足而且有點牽強, 沾上鹵水汁後更加鹹得很, 是個很一般的小吃。

整體來說, 以街坊角度, 水餃的表現已經沒有投訴, 而且餐廳分5隻, 8 隻, 12隻不同價錢, 豐儉由人, 選擇多。不過價錢方面就比"街坊價"貴了一點, 畢竟來料成本各樣真的高了很多。可是小吃一類就算不上可以了!
2012-11-25
  • 水餃
2012-08-18 164 瀏覽
胃口唔太好,心血來潮好想食餃子,路經此處就即管試下~之前從未幫襯過,望望openrice,大部分人都讚水餃好味,一個人就一於叫份水餃來試試!餐牌都好多選擇,下午茶全部免費跟一杯飲品~叫左8隻韮菜鮮肉餃,等一陣就送來,都幾大隻!餡料豐富而且好味,我覺得最正係佢個黑醋汁酸酸甜甜勁醒胃,帶起餃子的味道,果然係美味!食過一次之前就有D念念不忘,有次貪近去樓下食八方雲集,價錢一樣但係冇呢度的餃子咁好食架!回想返覺得呢度D水餃皮厚適中、餡料新鮮、醋汁美味,真係好食D,下次再經過我都會幫襯!
胃口唔太好,心血來潮好想食餃子,路經此處就即管試下~

餐牌都好多選擇,下午茶全部免費跟一杯飲品~
叫左8隻韮菜鮮肉餃,等一陣就送來,都幾大隻!

2012-07-30
2012-06-22 87 瀏覽
餃子,"搶手"(其實係抄手):好好味!皮5厚,肉又多,不過5算好便宜架!擔擔麵($25):都算幾好味,佢有好多細細粒嘅肉,不過D湯就有加味精。佢地有好多人幫親,不過都5駛等好耐!
呢間餃子店黎過唔少次第一次經同事介紹後就愛上了~(可能係因為我喜歡吃泡飯啦=D)每次帶朋友黎食,朋友都說讚!今次因為唔係太肚餓,所以只係叫左個泡飯、冇叫水餃&餃子。冬瓜粒肉醉泡飯:幾乎每次都會叫呢個泡飯~真係好好味湯味夠濃,少味精,配飯吃一流瓜粒同肉醉都好夠味!!不過不喜歡吃莞茜的朋友要注意了!每碗都會加有莞茜,如果要的話,在order時要早講啊!=)水餃&餃子都好正,全部人手包的,皮夠薄!!暫時係我食過咁多間最好味既米線都食過一次,都唔錯.不過還是覺得泡飯配搭最好!!另外,下午茶時間跟一餐飲啊!!所以都幾抵食!

呢間餃子店黎過唔少次
第一次經同事介紹後就愛上了~
(可能係因為我喜歡吃泡飯啦=D)
每次帶朋友黎食,朋友都說讚!

今次因為唔係太肚餓,
所以只係叫左個泡飯、冇叫水餃&餃子。

冬瓜粒肉醉泡飯:
好好味!!:P
幾乎每次都會叫呢個泡飯~真係好好味

湯味夠濃,少味精,配飯吃一流
瓜粒同肉醉都好夠味!!
不過不喜歡吃莞茜的朋友要注意了!每碗都會加有莞茜,
如果要的話,在order時要早講啊!=)

米線都食過一次,都唔錯.不過還是覺得泡飯配搭最好!!

另外,下午茶時間跟一餐飲啊!!
所以都幾抵食!
2011-12-11
好好味!!:P
  • 冬瓜粒肉醉泡飯
  • 水餃
  • 餃子
2011-12-07 37 瀏覽
黎過兩次光顧食餃子 餃子皮係我食過既最好味~第一次無寫食評,今次補番; 第一次黎點咗香麻牛展面(唔記得個名)$34啲牛展唔錯,係分開上既,拉面係清湯底 紅油抄手5/$23,男友話食過咁多次抄手,哩間最好味,其實紅油抄手應該係辣,但哩度唔辣,皮薄,一定要試 (不過我覺得貴咗啲)镇江排骨米線(都係唔記得個名)$32,唔記得個味道LU 第二次黎食午餐,點咗雙拼餃子面$28有韭菜同椰菜餃,係個面無乜味啲餃子都好好食,加餐飲至尊熱朱古力奶茶$6 咸菜胡椒豬肚米線$33,湯底幾入味,唔錯,加餐飲凍柠茶$7 如果妳係鍾意食餃子又鍾意清清地既,一定要黎試試~

黎過兩次光顧食餃子
餃子皮係我食過既最好味~
第一次無寫食評,今次補番;

(不過我覺得貴咗啲)
镇江排骨米線(都係唔記得個名)$32,唔記得個味道LU

咸菜胡椒豬肚米線$33,湯底幾入味,唔錯,加餐飲凍柠茶$7

如果妳係鍾意食餃子又鍾意清清地既,一定要黎試試~

有五隻餃子~
咸菜胡椒豬肚米線~
2011-12-07
有五隻餃子~
咸菜胡椒豬肚米線~
  • 紅油抄手/搶手