2017-07-04 485 瀏覽
回頭指數 🌖🌑🌑🌑🌑行街行到攰攰地,隨便搵間餐廳食見到哩間門面都正正常常而且主打泡飯,都頗為吸引菜牌選擇都唔少,而且價錢尚算合理好似樣樣都幾正常OK我自己就叫左一碗鮮蠔肉碎泡飯45大洋一碗,而且無加一嘛!!睇落真係好大碗不過實際上非常稀飯的確系好多粒,不過蠔就唔多覺喇其實都理解不過,重點係個湯真係放左好多好多調味料雖然飲落都係覺得好稀但係全部都係味精之類嘅感覺近排注意左飲食健康,所以唔係咁鍾意反正後半程一直都好口乾吖吖吖
回頭指數 🌖🌑🌑🌑🌑

行街行到攰攰地,隨便搵間餐廳食
見到哩間門面都正正常常
而且主打泡飯,都頗為吸引

菜牌選擇都唔少,而且價錢尚算合理
好似樣樣都幾正常OK

我自己就叫左一碗鮮蠔肉碎泡飯
45大洋一碗,而且無加一嘛!!

睇落真係好大碗
不過實際上非常稀
飯的確系好多粒,不過蠔就唔多覺喇
其實都理解
不過,重點係個湯真係放左好多好多調味料
雖然飲落都係覺得好稀
但係全部都係味精之類嘅感覺

近排注意左飲食健康,所以唔係咁鍾意
反正後半程一直都好口乾吖吖吖
2016-09-09
2017-06-18 400 瀏覽
今日天氣好壞,落咗成日大雨,最好就係去行商場啦,今日就去左葵涌廣場,行都非常之攰,就經過鄧媽媽,鄧媽媽實在太奈都冇食過啦,令人非常回味今日就去食啦,叫咗一個冬瓜海鮮泡飯,另外再點一個韭菜餃,五隻,再加杯熱檸茶,都係$60,十分超值先食韭菜餃,皮唔算好薄但是個餡料非常足料,非常juicy,肉類好似咇啲汁出嚟架嘛,非常之好食另外就係食湯飯,湯飯係鄧媽媽鋪頭來講非常之出名,太奈無來食啦,食落去個味道依然一樣咁好食湯,非常清甜,湯加飯這個配搭天衣無縫
先食韭菜餃,皮唔算好
薄但是

2017-06-11 285 瀏覽
呢間餐廳係葵芳已經有多年,愈開愈大間。好耐都無黎食過,所以就同朋友黎重溫一下。我地點左個冬瓜肉粒湯飯,蠔仔湯飯同招牌水餃。買飛後就等佢地送黎。首先講下餃子。個餃子皮厚薄均勻,入面有白菜豬肉,食起時多汁料多。再點埋醋一流。冬瓜肉粒湯飯-入面有冬瓜,肉粒外,仲有蟹柳,冬菇,都算幾多料,個湯就清清地,都唔錯之後就到蠔仔湯飯,最喜歡佢地有加方魚塊,同莞茜,再加埋白胡椒粉,惹味非常。不過蠔仔就唔算多以呢到既價錢,性價比算高
呢間餐廳係葵芳已經有多年,愈開愈大間。
好耐都無黎食過,所以就同朋友黎重溫一下。

首先講下餃子。

以呢到既價錢,性價比算高
2017-01-06 1131 瀏覽
『花啓飲食誌之七』由新都會廣場天橋過葵涌廣場轉右,鄧媽媽和一泡而紅就在身邊,食店雖有一定歷史,但就始終未試過。本身也沒一試的興致,但剛好五歲的姨甥女渝渝是其「餃粉」,這晚就試試看好了。選好就在店面外排隊落單,再告知座位位置,不準調位,指示其實都很清晰的。主角的椰菜鮮肉餃,入口先感受到餃皮較為軟口的口感,個人較喜歡稍有咬口的餃皮。饀料的椰菜和鮮內已切細粒並融為一體,調味並預計中重味,有些咸香。麻香牛𦟌上海麵,牛𦟌是冷盤,肉質正常不太硬有咬感,上面灑了些麻味粉,伴碟的是調過味後不太辣的汁料,整體配搭不俗是幾夾味的。
『花啓飲食誌之七』

椰菜鮮肉餃上海麵
麻香牛𦟌上海麵
2017-01-04
麻香牛𦟌上海麵
2016-12-13 690 瀏覽
因為有病在身,冇得出去覓食,只好叫老公代我買,突然好想食泡飯,就叫佢去左鄧媽媽買左個蠔仔肉碎泡飯比我,湯底好淡...完全冇咩味....肉碎好多,蠔仔就得幾粒咁,但泡飯入面個2隻冬菇就炆得十分入味,好正。
外賣自取
2016-10-30 797 瀏覽
今日星期日過去葵芳廣場,去鄧媽媽食午餐,叫左兩個泡飯,一個草根泡飯, 清淡健康。 另一個醬骨泡飯好惹味,啖啖肉。 凍檸茶的茶味太淡, 下次不會再飲, 但是葵芳食野真係比較平呀!
草根泡飯$38, 醬骨泡飯$42
2016-10-30
草根泡飯$38, 醬骨泡飯$42
2016-08-28 1123 瀏覽
收左工去葵涌廣場行街,行之前梗係要填左個肚先啦七點幾到左呢度,已經座無虛席,不過職員都好快手甘幫我地搵位鄧媽媽燒骨米線因為知道呢度啲泡飯好大碗,怕食唔哂,所以叫左米線。個燒骨真係好好味燒得入味又淋! 送飯一流鮮蠔肉碎泡飯都有好多粒蠔仔 個湯鹹左少少,但個味唔錯 嫌佢個湯唔夠熱,因為啲飯仲好硬同我心目中熱辣辣既湯泡飯有少少出入
收左工去葵涌廣場行街,行之前梗係要填左個肚先啦

七點幾到左呢度,已經座無虛席,不過職員都好快手甘幫我地搵位

鄧媽媽燒骨米線
因為知道呢度啲泡飯好大碗,怕食唔哂,所以叫左米線。
個燒骨真係好好味
燒得入味又淋! 送飯一流

鮮蠔肉碎泡飯
鮮蠔肉碎泡飯
都有好多粒蠔仔 個湯鹹左少少,但個味唔錯
嫌佢個湯唔夠熱,因為啲飯仲好硬
同我心目中熱辣辣既湯泡飯有少少出入
2016-08-26
2016-07-02 1401 瀏覽
泡飯專門店做泡飯當然會有一定水準,我覺得最好食係辣肉蠔仔泡飯,其次蕃茄薯仔湯底都唔錯。反而佢推介嘅雙魚泡飯就一般般。紅油炒手蒜香香氣撲鼻,未食已經贏左半條街,味道比煎餃子好食。其實煎餃子味道都唔差。位置極多人流,如果唔趕時間,可以選擇非繁忙時間去食。
Girls must know this mall very well and I can spend up to a whole afternoon shopping here. After several feasts, I wasn't in the mood of eating that much, thus suggesting my friend for a light and casual dinner before movie. 鄧媽媽 is in a row of eateries such as 小雨天 and 一泡而紅, not sure if they are really under the same management as I saw food going here and there across the "borders".To make a balance out of carbohydrates, we ordered a bowl of noodles with oysters, 2 snacks and a dish of mixed dum
To make a balance out of carbohydrates, we ordered a bowl of noodles with oysters, 2 snacks and a dish of mixed dumplings.
Oysters weren't that big, but suffice to add savory seafood aroma to the plain noodles.
蠔油香菇 were impressive, however a bit small which makes it quite pricey for $25.
蠔油香菇
Dumplings should be sort of a signature dish here which shouldn't be missed. In order not to put all eggs into one basket, we got half 韭菜 and half 椰菜 fillings.
餃子
韭菜餃
椰菜餃
Both fillings tasted good, however a bit dry inside as there wasn't any trace of soup in the bites.
麻香牛展
Surprise came when we had 麻香牛展. Although it was a cold dish, the spice was the highlight which wasn't spicy but with aroma of chilli. Would go for this one again for our next visit.

餃子
麻香牛展
2016-05-18 829 瀏覽
中午又黎到葵涌廣場,太多食店,但又不想食得太重口味,看到鄧媽媽水餃,本身真的有好多不同的泡飯丫,湯面,但最後只想吃淨水餃,點了上湯水餃😋😋有湯伴的水餃好食點😋😋😋呢到的水餃叫鴛鴦的就是椰菜同九菜餃,每粒的大大料,肉汁多,又鮮味,不過就等左好幾個字先有得。個人建議食得辣可點辣油入個醋到,再點餃子,會好好食啲,今次點左上湯上,入面仲會有幾多生菜下,一個女仔食的都夠,或可叫十二隻餃,今次的只有八隻,不錯,😊不想的食面的都可叫。另加面都不會太貴

上湯鴛鴦水餃
2016-05-13
上湯鴛鴦水餃
2016-05-05 520 瀏覽
正是大家都知道葵芳其實好少餐廳選擇,因為附近好多工廠同商業大廈,每一間餐廳其實中午都好多人等位。所以今日行過就入咗去一間冇咁多人嘅一炮而紅,食下好耐冇食過嘅泡飯。一個人去食,只係叫咗一個燒醬骨泡飯($42)。其實睇個餐牌選擇真係唔多。咁就問吓個員工可唔可以將個燒醬骨拉麵轉做泡飯,佢話ok。佢哋呢度要自己出去收銀到比完錢先,然後再坐返埋位等,等咗大概幾分鐘就送到黎。個泡飯湯底主要都係食到啲醬骨既味,啲肉做得好腍身,配搭埋個泡飯,都幾惹味,而如果平時冇乜胃口或者唔想食太重口味都可以嚟呢度試吓。

其實睇個餐牌選擇真係唔多。

2015-06-08 1113 瀏覽
出糧了又想去葵涌廣場 shopping,下班後時間很少,所以決定在葵涌廣場內吃個快晚餐。點了擔擔麵、醬燒豬手米線、餃子。擔擔麵  $34沒有辣味,花生醬味偏重,肉碎配料頗多。下午喝了凍檸茶,於是點凍檸檳 $11 試試,利賓納份量較少,味道未夠甜,試一次就好。醬燒豬手米線 $42豬手相當入味,有少少醋味好香,豬皮入口即融,肉質鬆化,下次可以再吃!!餃子 $23 (5隻)也算得上皮薄餡靚,有菜有肉,但味道不算太特別,不過不失。

擔擔麵 $34

凍檸檳 $11

醬燒豬手米線 $42

醬燒豬手米線

餃子 $23 (5隻)
餃子 $23

也算得上皮薄餡靚,有菜有肉,但味道不算太特別,不過不失。
餃子 $23
2015-04-30
2014-12-22 1266 瀏覽
有一些店,你經過很多次都不會嘗試,可是,只試了一次以後,就回不了頭,你會發現它比你平常在吃的店好吃得­多了。鄧媽媽就是其中之一。下午或晚上的時候,總是排著長龍,一定有它的原因。名字叫做鄧媽媽,鄧媽媽真有­其人,時不時會在收銀處幫忙,有緣的話可是會遇到喔。鄧媽媽有很多有名的食物,米線泡飯醬骨水餃。我最愛的兩樣,是泡飯跟水餃。如果你喜歡清淡的話,可以選冬瓜­湯底,好幾次我生病的時候,吃了太多白粥想要吃一點味道的話,這可很適合。但我最喜歡的是胡椒豬肚泡飯,真­的很惹味,有很濃的胡椒香味配搭著軟軟的豬肚,喔,真的想起都好想吃,很可惜因為非常受歡迎,很多時候都賣­完了,吃不吃到要看運數喔!第二樣我最愛的就是這裡的水餃,我本來也不太喜歡吃水餃,真的是這裡改變了我。我最怕吃到水餃皮太厚太粉,­真的吃到會很生氣。可是這裡的水餃真的皮薄餡夠,咬下去滿口都是甜菜味,這裡也幫我克服了不吃韮菜的習慣,­果然是媽媽級的力量喔!

2014-12-19 1010 瀏覽
剛巧經過葵芳而媽媽又很想吃湯飯, 所以就試試鄧媽媽。媽媽本來是想試他們的蠔仔湯飯,但我認為牛腩湯飯比少見,所以我便建議她試這個牛腩湯飯。雖然這個飯是媽媽的,但我也有試一試。我和媽媽一致認為味道是不錯的,有著香濃的八角味,但牛腩不夠淋。湯底也有香濃的牛腩味,又不會有越飲越渴的情況出現。生菜也頗多,佩上香濃的腩汁,我以為生菜會變得更美味,但生菜沒有因此而特別好味道。真的奇怪!老實說雲吞方面,不太有鮮味,但味道尚算是可以的。而醬汁不會很辣,卻很惹味,有著很香的蒜味,這醬汁確實不錯!這裡的食物仍然有進步間,希望下次點的食物會更美味!
剛巧經過葵芳而媽媽又很想吃湯飯, 所以就試試鄧媽媽。
牛腩湯飯
腩汁生菜
紅油抄手

這裡的食物仍然有進步間,希望下次點的食物會更美味!
2014-12-17
2014-12-19 773 瀏覽
平時食飯,一般都慢慢享受,但去到葵芳呢個商場,個個都好趕時間咁,店舖條條長龍,看到以前出名的鄧媽媽,不用等太耐,便去試下 ,呢到要先購票,再入坐,所以人流好快便排到 ,由於快入快食快走,所以只點了冬瓜肉碎泡飯,同雜果賓治,佢地呢到標榜湯無味精,所以叫了冬瓜肉碎飯,外表好似好大碗,其實碗大,飯唔多 中間加了冬菇,冬菜,配埋瓜粒肉碎,十分開胃,湯也十分甜,而杯特飲正常餐廳出品,沒什麼特別,但加6元就好低飲
,呢到要先購票,再入坐,所以人流好快便排到
瓜粒肉碎泡飯
雜果賓治