2019-01-13 608 瀏覽
經過好多人食所以試吓🎊不過之前已經聽過佢哋個名🙆‍♀️我揀咗蠔肉碎湯飯,首先d蠔既份量都幾多好足料👍而個湯好清甜,應該冇落味精🤭個雞翼炸到金黃色賣相好吸引😍但我覺得唔夠味😪但整體來講可以值得一試👍
經過好多人食所以試吓🎊不過之前已經聽過佢哋個名🙆‍♀️
2018-11-22 764 瀏覽
假日到葵芳行街,行到很累找個地方食lunch, 剛好經過鄧媽媽過橋水餃門口聞到酸辣的味道, 就入去找好吃的! 點了一碗酸菜麻辣雞米線$42,擔擔麵$38,韭菜餃$27,茶走$6,熱檸水$6。擔擔麵 ~ 味道普通。酸菜麻辣雞米線 ~ 酸酸辣辣的湯底,但雞比較硬。韮菜餃 ~ 水餃餡料足料, 韭菜和鮮肉以融為一體, 每一啖都聞到陣陣的韭菜香,餃皮質地軟硬適中, 皮薄餡靚,好味。熱檸水和茶走都是茶餐廳正常的味道。看見餐牌上還有泡飯和煎餃子,下次有機會可以試下泡飯,唔知味道又是如何呢?

擔擔麵 ~ 味道普通。
擔擔麵

酸菜麻辣雞米線 ~ 酸酸辣辣的湯底,但雞比較硬。
酸菜麻辣雞米線

韮菜餃

熱檸水和茶走都是茶餐廳正常的味道。

2018-11-18
韮菜餃
2018-11-17 399 瀏覽
呢个广埸真系好多人,但系食肆林立,这间饺子店很受欢迎,叫了蒸白菜铰和韭菜铰各半打,饺子皮簿馅靓,肉汁丰富,配以辣油,沄惹味非常,再来一客蚝仔肉碎汤钣,鲜甜美味,十分满足。只是座位不太舒适及只收现金,美中不足。
2018-08-17 861 瀏覽
黎到葵涌廣場,除左買衫之外,就係喺度食野。有超多小食㨂,不過我最鍾意黎呢度食湯飯。一來巿面好少湯飯食,二來抵食,三來好食佢仲有其他住家飯餸菜式,一兩個人想簡單食個飯再買野嘅話,呢度就係好選擇。今日仲好為食叫左碟餃,叫得太多差啲做大嘥鬼⋯⋯皮脆,夠熱,正叫埋雞翼。雞翼無特別,煎得香,無雪味,無燶。就係鍾意佢地簡簡單單,好似媽媽煮飯咁,唔使太浮誇。次次老闆都好好禮貌,人流咁多都無燥底,而且買完坐低就得,佢地會記得你坐邊叫左乜,真心覺得勁

2018-08-14 610 瀏覽
來到葵涌廣場一定唔會無聽過鄧媽媽,我算係由細食到大,最經典的一定係食鄧媽媽的水餃泡飯,因為呢度的水餃真係好正宗。響呢度食野唔會有Waitress走過來幫你叫野食,一般都要行出去自己叫,最神奇係d姐姐永遠都知道你坐邊,明明叫野食過陣無提過自己坐邊,食物的種類好多,主要係泡飯,米線等,全部都好足料。因為平是泡飯果d都食得多,今次就想試試呢底的招牌擔擔面,睇下同其他面店有咩差別。首先值得一讚係呢度花生醬好足料, 撈勻咗啲料之後每一條面都佈滿咗花生醬,加上個湯低,真係十級滿足! 唯一可惜嘅係佢啲湯底嘅辣味唔夠,無左我想要的辣的感覺,如果唔係就完美。除此之外我都嗌咗等媽媽嘅水餃,呢果水餃我係十級推薦,真係得呢度先食到, 我叫嘅係煮嘅水餃,當然好多人都選擇煎嘅水餃,水餃的料好足,肉味同菜味都好足,餃皮好有口感,加埋醬料真係無得彈!

2018-08-13
2018-08-06 337 瀏覽
位於葵芳嘅葵涌廣場,除左係一個非常地道嘅購物中心之餘,亦都係一個美食天堂。比較多人提及嘅係佢哋嘅小食同飲品,不過其實仲有好多店舖係非常之抵食。我自己都幾鍾意去呢間鋪頭食湯飯。另外呢度嘅煎餃都係非常抵食,大大隻十分足料。今日為食,叫埋煎雞翼。對於我哋呢啲冇住家飯食嘅人,間唔中嚟呢度食飯都有啲似返咗娘家。菜式唔使好特別,唔需要好浮誇嘅宣傳,只要食得飽,簡簡單單就好。仲有一樣好神奇嘅地方係,佢哋會記得邊一個客啲咩嘢食,收銀嘅老闆無論幾忙都係咁有禮貌,敬業精神亦都係值得一讚。

另外呢度嘅煎餃都係非常抵食,大大隻十分足料。

今日為食,叫埋煎雞翼。

2018-06-16 548 瀏覽
鄧媽媽呢款辣雞酸菜飯真係我最喜歡既食物中數一數二既美食😍😋第一,雞翼去哂皮,吾肥吾膩,配埋辣椒炒,勁入味第二,酸菜應該有洗過,所以吾會勁酸,酸咪岩岩好第三,入面仲有幾塊豆卜,係勁入味既豆卜👍🏻最佳食法:一匙羹一淡雞肉酸菜加飯 超正👍🏻👍🏻👍🏻
鄧媽媽呢款辣雞酸菜飯真係我最喜歡既食物中數一數二既美食😍😋
第一,雞翼去哂皮,吾肥吾膩,配埋辣椒炒,勁入味
第二,酸菜應該有洗過,所以吾會勁酸,酸咪岩岩好
第三,入面仲有幾塊豆卜,係勁入味既豆卜👍🏻
最佳食法:一匙羹一淡雞肉酸菜加飯 超正👍🏻👍🏻👍🏻
2018-06-15
2018-04-30 705 瀏覽
鄧媽媽的水餃一向是我最喜歡光顧,因為鄧媽媽的水餃都是自己製作的,皮薄餡靚。而且加上都是用骨湯來煮,吃起來鮮味十足,餃子的餡料十足。個人十分喜歡,肚餓的時候,可以吃夠兩碗,感覺十分滿足。
2018-03-15 612 瀏覽
 Before I visited this eatery, I saw reviews in openrice and usually positive. Therefore, I tried 醬燒骨米線, thinking that it should not be bad. There was a layer of oil but I was satisfied with the meat which was a bit vinegary. There was a few large slices of thin ginger which also was deeply flavoured. It was pity that I could bear ginger because of the hot, otherwise I must eat them all and I must try this dish again but will request the meat separately placed.
題外話/補充資料: Pay at counter first, then find a seat and the dish would be served. There were many dinners at the time I ate.
2018-03-03
很多年前, 在葵涌讀書, 成日都食鄧媽媽! 很多年過去, 當時的同學已失去聯絡了, 而我身邊又有另一批好朋友陪伴左右。今天又是很開心地, 同A小姐到這個商場逛街! 當然購物之前一定要醫肚。想也沒想, 就到了鄧媽媽這裡。鹹菜胡椒豬肚泡飯 HKD 44.00因為成日同肥膏飲胡椒豬肚湯, 所以搞到我都喜歡上這味道。不過媽媽的胡椒豬肚湯底, 胡椒味很淡, 但味道是好的。豬肚洗得好乾淨, 沒有異味。不過就好韌, 有點難咬。酸菜辣雞泡飯 HKD 40.00A小姐點的, 她說味道很好, 酸酸辣辣的, 很醒胃。不過就有點油。脆炸雞中翼(四隻) HKD 23.00我們還點了一個小食, 雞中翼。以前的雞中翼, 是跟沙嗲皇的牛油雞翼一樣的, 超香口好味。不過現在改為這樣直接炸, 沒有裹粉漿。雞翼是幾入味的, 炸得也外脆肉嫩, 是不錯。雖然鄧媽媽不是最好味的, 但以一般的餐廳來說, 也可以一食。
很多年前, 在葵涌讀書, 成日都食鄧媽媽!

想也沒想, 就到了鄧媽媽這裡。

鹹菜胡椒豬肚泡飯 HKD 44.00
因為成日同肥膏飲胡椒豬肚湯, 所以搞到我都喜歡上這味道。
不過媽媽的胡椒豬肚湯底, 胡椒味很淡, 但味道是好的。
豬肚洗得好乾淨, 沒有異味。不過就好韌, 有點難咬。

酸菜辣雞泡飯 HKD 40.00
A小姐點的, 她說味道很好, 酸酸辣辣的, 很醒胃。
不過就有點油。

炸雞中翼(四隻) HKD 23.00
我們還點了一個小食, 雞中翼。
以前的雞中翼, 是跟沙嗲皇的牛油雞翼一樣的, 超香口好味。
不過現在改為這樣直接炸, 沒有裹粉漿。
雞翼是幾入味的, 炸得也外脆肉嫩, 是不錯。

2017-12-26 643 瀏覽
近年來葵涌廣場嘅食店餐廳 真係百花齊放你想食咩嘢都有得選擇 平嘅 貴嘅中等價錢樣樣都有 但係我鍾情嘅就係鄧媽媽 鄧媽媽一泡飯真係一絕價錢十分實惠40蚊樓下已經有一碗泡飯 我叫咗佢個海鮮泡飯 十分之足料,有蝦有魷魚 再有啲花生,炸過嘅花生呀落去香口,配埋湯飯一齊食,簡直頂呱呱 最終要鄧媽媽有質素之餘,仲講究健康, 飲曬成碗湯,都唔會覺得口渴,唔會覺得喉嚨痛,因為係冇味精 ,真係真材實料有保證 唯一缺點就係太多人食,好快吹你走,但真係冇得好講,呢個價錢, 冇得輸呀
2017-12-05 589 瀏覽
因為葵芳大型商場岩岩裝修完專承去睇下有咩特別 有聖誕裝飾同活動睇完去隔離葵廣搵野食 食完小食都要食正餐 然後第一次去鄧媽媽到試下泡飯由於小弟大病 冇選擇辣嘅泡飯 最後叫左醬燒肉泡飯 同埋6隻餃子6隻餃子一半係白菜餃 一半係九菜餃白菜餃小弟好鍾意食 而且佢所有餃子都新鮮即場包㗎! 九菜餃就留返比朋友吃另外個泡飯都好大碗下 我地兩個人食 飯都夠多又可能因為小弟病左冇食咁多野不整體份量ok個醬汁湯都幾入味 入味得黎唔會太油喎又個肉雖然放左入湯 但一樣入味 整體黎講 員工服務唔錯 有善 食物ok
因為葵芳大型商場岩岩裝修完

冇選擇辣嘅泡飯
最後叫左醬燒肉泡飯
同埋6隻餃子
6隻餃子一半係白菜餃 一半係九菜餃
白菜餃小弟好鍾意食 而且佢所有餃子都新鮮即場包㗎!
九菜餃就留返比朋友吃

個肉雖然放左入湯 但一樣入味
整體黎講 員工服務唔錯 有善
食物ok
2017-11-16 441 瀏覽
與媽咪經過鄧媽媽,計劃叫水餃,見餐牌有豬手,便點給愛吃豬手的媽咪.豬手飯基本上賣相一般,故亦不抱大期望. 但想不到,吃下後,發現原來好入味,鹵水汁完全滲入,媽咪亦忍不住讚好,豬手亦不會太大件,好適合嘴饞. 連當天病著的我,都可在病中享受到食物帶來的滿足感.水餃是此店招牌食物,質素一直保持得不錯,當然要吃!媽咪只顧吃豬手飯,不時讚2句好味,雖店舖細小,我的座位不時被經過的顧客及職員碰到,但都會再惠顧惹味的豬手的!

水餃是此店招牌食物,質素一直保持得不錯,當然要吃!

2017-10-08
次次經過葵廣,都係食小食為主,或者掃街(當然唔小得買野)今次一於食啲有得坐嘅地方煎餃雙拼(包括椰菜同韮菜)外皮都煎得幾香脆,可惜皮比較厚,令到口感一般。另外唔點餃子汁會比較油,建議點小小汁一起食,味道都會好啲個人偏好韮菜煎餃,雖然食完個口一陣味,但煎餃都係韮菜比較合適,椰菜會少左一種味道上湯雲吞原本以為係平時食嘅雲吞咁,有小小蝦肉。但估唔到呢個雲吞係用左椰菜餃嘅料,雲吞樣!真係有小小失望而奶茶就唔錯茶味十足而又夠滑,一點都唔鞋口,值得一讚
次次經過葵廣,都係食小食為主,或者掃街(當然唔小得買野
)今次一於食啲有得坐嘅地方

煎餃雙拼(包括椰菜同韮菜)

上湯雲吞

而奶茶就唔錯

茶味十足而又夠滑,一點都唔鞋口,值得一讚

2017-07-09 671 瀏覽
話說我哋好耐好耐好耐以前喺葵芳附近讀中學所以午飯時間或者放學之後都會喺呢間葵涌廣場四圍行中學時代當然冇乜錢$20以上嘅午餐可以加凍飲已經係非常豪氣我老婆最鍾意食豆腐泡湯飯味道咁多年來都無變今日點左豪仔碎肉湯飯豪仔雖然細細粒但係好新鮮粒粒都好好味肉碎嘅顏色亦都好新鮮我就鍾意食擔擔麵呢度嘅擔擔將唔spicy,而且花生醬味好濃我覺得好好味!呢度嘅雞翼非常好味香脆而且味美兩個人埋單$126以中學時代嘅價錢來講我哋做咗大豪客
話說我哋好耐好耐好耐以前

但係好新鮮
粒粒都好好味
肉碎嘅顏色亦都好新鮮

我就鍾意食擔擔麵
呢度嘅擔擔將唔spicy,而且花生醬味好濃
我覺得好好味!

呢度嘅雞翼非常好味