2023-06-10 1080 瀏覽
都係第一次自己整,其實都幾簡單,唔使咁擔心,如果唔識店員都會好樂意幫同教你。係一個好有趣嘅experience。佢哋午市會有放題,最平只需要158,其實都幾抵,因為如果你叫一個御好燒都要$100,叫埋個嘢飲都140,不過放提係要兩個人起先可以,自己一個去食就唔可以放題。
2023-05-18 980 瀏覽
這家店沒次經過都很多人 都要排好久的隊。這次特別先訂位來吃。原本以為是會有店員在旁邊幫忙做的大阪燒 但竟然是自己動手做。菜單都有很清楚的教學 也不太難。算是一個蠻有趣的一個拍拖餐廳 味道也很正宗很好吃!
2023-05-05 724 瀏覽
Employees are very rude and not helpful. They told us that there was a minimum charge per person after we have finished our meal and were waiting for them to give us the bill. She insisted that we should have known because it was written in a small box on a corner on the first page of the menu. In conclusion, the management of the restaurant should probably conduct more trainings for their employees so that they know what basic customer service is.

2023-05-04 571 瀏覽
如果接受phone reservation, 但又長期無人接電話係點呢?結果打咗去cwb 嗰間有人聽,知道我想book嘅時間係接受reserve 嘅,但我係想book tst 喎,要打到幾時呢?

2023-05-01 608 瀏覽
真可以啊! 我是从这个app从大陆过来 想试吃一下这个.来到这里点了300的单人午式自助餐,感觉真的不行啊.肉质有点发黑(牛肉),调味料的口味太单调了吧,感觉都是在吃这个味道.其实对香港自助餐非常有期待,老是刷到香港自助餐,通过这次就….我建议一下过来吃饭的朋友们,第一次问店员拿饮品跟我说没有,第二次问其他店员就有!想一想就有趣,300的自助餐只有白开水的话,可能是我太孤陋寡闻了.希望不是里面某一个店员对憧憬于香港自助餐的大陆人的歧视吧
2023-05-01
2023-04-17 454 瀏覽
個個去晒日本旅行,我同老公就唔去日本同人迫,係香港食日本餐F當去旅行先,去日本一定要食章魚小丸子 / 大阪燒,所以黎到呢間店叫大阪燒是必須的 >< 怕唔夠飽所以叫咗炒麵。呢到既大阪燒都有好幾款選擇,我地就選咗最經典既章魚大阪燒,呢到既體驗可以話係接近滿分,佢會俾個預拌料俾你撈好咗之後就可以加油落去煎,可以整咩形狀都得,我地就整番最經典既圓形,重頭戲黎啦,可以加紫菜、鰹魚碎、大阪燒汁、蛋黃醬,呢幾個配料/醬料可以話缺落好晒醬料之後可以上碟食得了。炒麵就叫咗個肉類雜錦炒麵,同大阪燒一樣都會有guideline 教點燒,我地就落埋蔬菜、肉類同麵去炒再加埋紫菜、鰹魚碎、大阪燒汁、蛋黃醬就食得啦!想體驗一下日本美食既一定要黎試試,勝價比高,人均消費大概$100,有得玩又有得食~

2023-04-03 470 瀏覽
📍《 道頓堀御好燒專門店 》河內道18號K11購物藝術館2樓210號舖👦🏻👧🏻都好耐冇去日本所以揀咗呢間🇯🇵🥹 好玩得嚟又幾好食,仲好有成功感!好啱拍拖/一家大細黎😝▫️ 道頓堀生特選御好燒 $108鐘意食海鮮既可以揀呢個御好燒,特選就有埋麵底同埋蛋🍝🍳 店員會開爐預熱,之後自己睇返menu圖文教學 👦🏻👧🏻廚藝普通都整到個shape,加埋醬油、沙律醬、紫菜粉、鰹魚粉就搞掂!😋 ▫️年糕芝士御好燒 $85👧🏻出哂名係煙靭控,見到芝士同年糕就即刻忍唔住想試😆有2舊年糕,食落去有拉絲不過口感冇第一款咁豐富,芝士味都唔係好出,試一次都可以嘅~ 由於係第二次整,我地試下整心形❤️又幾成功喎🥰 快啲save低同女/男朋友一齊去啦!人均消費 $100-150推介度🌕🌕🌕🌕🌗— 分店 —旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓13號舖銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1202號舖#hongkongfoodie #香港美食 #打卡餐廳 #thefoodie #foodie #foodiehk #foodpics #foodphotography #foodblogger #instafood #香港必食 #香港好去處
📍《 道頓堀御好燒專門店 》

推介度🌕🌕🌕🌕🌗

— 分店 —
旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓13號舖
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1202號舖

#hongkongfoodie #香港美食 #打卡餐廳 #thefoodie #foodie #foodiehk #foodpics #foodphotography #foodblogger #instafood #香港必食 #香港好去處 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #尖沙咀好去處 #tsimshatsui #diyresto
2023-04-01 343 瀏覽
今日一行四人, 出動吃喝玩樂, 唱完k, 就輪到搵食時段。 小叔提議而家冇得去日本旅行,不如就食大阪燒同埋廣島燒 。真係好提議 ,因為我未食過 。嚟到呢間好有日本feel嘅餐廳, 道頓崛, 個餐廳名都幾難讀, 不過啲食物就幾特別, 畀一堆生嘅食物畀你,自己整熟佢,然後加鹽加醋, 加自己鍾意嘅調料 ,炒來炒去, 炒到熟就可以食,真係幾好玩 。有張圖教你按圖索驥, 整出嚟嘅效果都幾好 ,估唔到我同妯娌兩個好合拍 ,夾手夾腳整咗一餐 ,畀兩位男士食, 覺得好好玩 。我哋揀咗一個大阪燒, 一個廣島燒, 仲有啲蔬菜同肉, 個大阪燒就簡單啲, 因為份量少,比較容易搞, 入面有啲海鮮,有啲椰菜, 仲有麵糊,跟住我哋加咗啲海苔 ,再加啲鹽 ,再加啲魚粉 ,整出嚟就係一個煎餅咁嘅樣 ,香香地, 個賣相都唔係太醜怪 。輪到廣島燒就論盡啲啦 ,因為比較多嘢, 有一大堆牙菜同椰菜 ,又要炒麵又要煎蛋 ,我哋兩個玩到雞手鴨腳 ,不過最終都搞掂 。最少係煮熟曬所有嘢, 呢一餐食得好搞笑, 埋單只係三百幾蚊,因為有人有coupon減咗百五蚊, 真係抵食。原來自己動手豐衣足食嘅感覺係幾開心嘅。今餐係娛樂性豐富,味道就

輪到廣島燒就論盡啲啦 ,

今餐係娛樂性豐富,味道就普通。
好幾次逛K11時,路過道頓堀禦好燒門前的小狸貓,都不禁感到好奇,到底實際餐單有什麼吃?.終於在這趟吃到了!道頓堀禦好燒專門店是日本大型連鎖餐廳的過江龍分店,除了會引入地道的人氣菜單外,當中自製「大阪燒」的食法最為港人熟悉。不過原來餐廳還有許多不同種類的特色創意料理,很值得一試!先分享一下我們當日點了什麼套餐:二人分享套餐($398),包含了前菜(栗米沙律)、御好燒(牛/豬/雞選一)、廣島燒、鐵板燒(牛油墨魚仔,以及牛板腱或是厚切加拿大豬腩肉/雞肉)、兩杯飲料、兩份甜品。原來「大阪燒」分很多種類,其中「御好燒」、「廣島燒」、「文字燒」最易混淆。三者的製法及食法都不一樣!今天算是長知識!.由於是自助DIY燒,餐廳會提供詳細的教學示範牌,一一列出不同料理的製作方法。有教學就不怕失敗了!我們首先燒了看似簡單一點的「御好燒」,按照教學方法,把所有食材攪拌後,便倒進鐵板上耐心等候。餐桌上有一個計時器,提示客人要按時計算燒製時間,以免料理過生或者燒焦。.淋上蛋黃醬、特製醬汁、並撒上海苔粉及鰹魚片,整碟地道的「御好燒」就成功做好了!不得不說,顏值和味道都很高分(是不是自己燒,就特別好吃?)接下來便到「

御好燒

接下來便到「廣島燒」,材料比較豐富和複雜,主要是在煎燒餅的同時,得先後處理炒麵和雞蛋,最後把它們翻面合併。
由於用上同樣的調味(蛋黃醬、醬汁、海苔粉及鰹魚片),基本上味覺跟「御好燒」相似,不過「廣島燒」比較飽腹和多層次。大阪燒就是吃一堆日式醬料的煎餅料理!
廣島燒

另外我們還燒了墨魚仔,鮮甜細嫩,配合即場燒溶的牛油,更是香氣撲鼻。
牛油墨魚仔
剛才的燒餅有肉類(一豬一牛),不過被麵粉、炒麵和濃濃醬料蓋著,當然跟直接吃牛肉的口感不一樣!儘管是脂肪較少的牛板腱,但是肉質格外細緻,口感柔嫩,是美味可口的薄片。
牛板腱

在等候煎餅期間,先吃幾口清新開胃前菜 - 栗米沙律。這份套餐沙律亦十分有誠意,並非一撮小生菜和幾粒栗米的模樣,份量很夠。
栗米沙律

甜品是雲呢拿和柚子味雪糕球,吃完就滿載而歸!整個用餐很是滿意!

2022-11-19
御好燒
廣島燒
牛油墨魚仔
牛板腱
2022-11-23 1206 瀏覽
今日去左K11食大阪燒, 之前成日見門口好多人等。 今日早左到見門口冇咩人就同朋友入去試下。 點餐後, d野送到黎, 我同朋友開始落材料 、搞面糊落鑊。 因為我地都係第一次整都有少少雞手鴨腳, 店員見到都有幫手。 🤣🤣 今餐都係一個不錯的體驗,自己親自整。
2022-11-19 876 瀏覽
聽日中午同朋友行街去尖沙咀搵食,見到呢間鐵板燒做緊全日放題有三款唔同價錢嘅選擇 我哋中午就要咗最平嗰款 因為都食得唔多雖然係咁選擇都唔少 而且啲肉類都好 又好食,特別推介牛五花同埋豬頸肉 超好味不過食完成身油😂😂
聽日中午同朋友行街去尖沙咀搵食,見到呢間鐵板燒做緊全日放題
不過食完成身油😂😂
  • 大阪燒
  • 道頓崛雜錦
輕食自助式的鐵板燒,人人都可以享受做一刻的👨‍🍳👩🏻‍🍳。 有點似燒肉店,但又提供所有食材比你自己煮,本人就覺得一般般,因為本身唔太喜歡這玩意😌除了沙律🥗及甜品🍮之外,全部食材都要自己煮熟🍳。 係咁易叫咗小小試下😌明太子煎餃子🥟 ~ 一向喜歡明太子,夠濃味和風蕃茄沙律🍅🥗牛板腱🥩 ~ 肉質尚可,慶幸牛肉燒一,兩下就可以食,同平日的燒肉差不多雞肉 ~ 還可以道頓堀炒麵(醬汁鹽)🍝 ~ 有一堆材料,賣相都不錯,口感普通😌

明太子煎餃子🥟 ~ 一向喜歡明太子,夠濃味

和風蕃茄沙律🍅🥗

雞肉 ~ 還可以

2022-10-23 800 瀏覽
DIY日本大板燒體驗🥰🥰道頓堀御好燒專門店小編有差不多3年無去過日本,同好多香港人一樣都很掛念日本旅行既時光😭,今次黎到尖沙咀K11 Art mall 的御好燒專門店體驗一下自製大板燒。小編點左一份牛板脻($95),一份雞肉&豬五花 ($72)另外加上芝士薯仔年糕御好燒($95)。調味料及油可以按自己喜好添加🥰🥰DIY過程都幾有趣,總括來說味道不錯,但份量偏少,建議大家可以選擇任食,大概$128-$158一位,會相對抵食好多🥰🥰。PS:今日午餐時間相對比較少人,餐廳只有2位侍應,但serve小編們只有男侍應😄態度都非常好🫣🫣
DIY日本大板燒體驗🥰🥰
道頓堀御好燒專門店

道頓堀最吸引人的一定是可以自己親手製作御好燒,文字燒等🤤,它有圖片配以文字教你如何製作御好燒,文字燒及廣島燒,所以像我一樣的手殘人士也是輕鬆沒難度 🤭 但注意製作時小心觸碰鐵板❗️❗️ 道頓堀豪華七品 $118🍽午餐~基本上只要你最後加上蛋黃醬,海苔及鰹魚碎,味道一定不會伏 🤪 海鮮炒烏冬 $88🍽午餐~建議烏冬可以多加醬汁,要不然味道會有點淡 🙈總結: 很好玩,非常建議體驗一次,至於弄得好不好吃就要看你的手勢了🤪 不過等候時間頗長,等了差不多一小時才能進去,所以最好預留時間喔 🙈

道頓堀豪華七品

道頓堀豪華七品 $118
🍽午餐~

海鮮炒烏冬 $88
🍽午餐~
建議烏冬可以多加醬汁,要不然味道會有點淡 🙈

道頓堀豪華七品
  • 道頓堀豪華7品
2022-07-29 1529 瀏覽
7月29號五點打去book枱食飯,然後個waiter 話聽日full左然後直接cut咗我線,我仲想問佢係咪可以walk in。算數,搵第二間食自己員工到自己米。我係老闆會好心痛
自己員工到自己米。我係老闆會好心痛