2022-07-28 1462 瀏覽
DIY大板燒-道頓堀御好燒專門店Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station小仙子同小🐷又黎偽日本之旅🤪今次試試自己動手做大板燒,weekend時間walk in都唔使等位,唔使諗就點左個2人set,先黎沙律,其實有步驟教你點燒,跟住都唔太難…🤣道頓堀雜錦燒: 最易既level,只係攪勻佢就得🤣🤣已經可以直接燒,最後加埋醬料廣島燒: level up😂好多材料唔知點燒,有炒麵、椰菜、豚肉同燒魷魚,反個下已經跌哂出黎😅散左…不過最尾加埋醬料都好似架🤣不過底個塊蛋片怪怪地,其他材料唔match上級牛助肉: 因為太薄,其實一放落鐵板已經過熟feel😅唔好預好好食魷魚 🦑: 都好爽口,味道就較淡😅自己調味🤪2人set都食到小仙子同小🐷好full😬其實仲有放題選擇架,大胃王可以挑戰下😂
DIY大板燒-道頓堀御好燒專門店
Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station

魷魚 🦑: 都好爽口,味道就較淡😅自己調味🤪

2022-06-17 1904 瀏覽
因為有些事情落場時間要處理所以今天就不回家了把事情做好後還有大概一小時就在附近找個吃的吧這家 常常走過卻沒光顧過的店下午時份店裡都沒客人這也正正是在下喜歡這段時間吃飯的原因先坐下再看餐牌招呼是普普通通喇畢竟這同是別人的吃飯時間剩一位服務生在整理午巿後的東西那在下也不好搔擾別人就自己慢慢研究吧~午巿套餐還能點 直到5:00才會變晚巿換句話說就是他們沒有下午茶這回事看了一下決定直接用QR 的點餐模式觀看今天腦袋不太精靈看實體Memu有點障礙看App似乎有更大的礙障App裡的圖示小小的 又多錯字😑頁面會不正常地顯示沒差啦 這也只是讓在下更花時間去落餐而已最終選了芝士薯仔年糕禦好燒 $148“美元”看來這餐吃下去就要破千了..等了食物到在下才開始進入狀態噢…原來是這一回事..餐牌堆中有一張鐵板教學的簡單來說 就是把材料攪拌勻放上版等吃自行制作這點是最吸引在下的地方因為 在下喜歡烹飪嘛燒著燒著邊等邊吃沙律芝士年糕要放在旁邊位置慢慢燒熱才能有外脆內軟的效果其實這餐 真的令在下覺得開心離開廚房接近一年的時間今天再次自己弄午餐給自己就只差在不是自己去採購薄切的牛舌也可以稍放一下最後就是禦好燒了把一邊燒

因為有些事情落場時間要處理
招呼是普普通通喇
畢竟這同是別人的吃飯時間
剩一位服務生在整理午巿後的東西
那在下也不好搔擾別人
就自己慢慢研究吧~
午巿套餐還能點 直到5:00才會變晚巿

看App似乎有更大的礙障
App裡的圖示小小的 又多錯字😑
頁面會不正常地顯示
沒差啦 這也只是讓在下更花時間去落餐而已

最終選了芝士薯仔年糕禦好燒 $148“美元”
看來這餐吃下去就要破千了..
等了食物到
在下才開始進入狀態
噢…原來是這一回事..

餐牌堆中有一張鐵板教學的

一口朱古力一口冰淇淋的食法其實是恰好的配合
在在下手中大概可稱之為浪費吧…😅
完美的High Tea書此畫上句號
2022-06-10 1421 瀏覽
食嘅時候,發現很多人望住個教學,都係唔知點樣整咁,希望員工能夠多多幫忙首先,御好燒要攪拌先倒落鐵板,攪多d可以令御好燒加入更多空氣,食落鬆軟d。鐘意鬆軟口感的話,記得個御好燒堆高少少(大約5蚊直徑咁高?),唔好攤太平。跟住係文字燒,要減晒d料落鐵板先,留返d汁,d年糕呀海鮮之類就擺隔離燒住先,d菜就斬碎佢,斬到好碎,好似鐵板師傅咁係咁砌落去,企係到砌會就力好多。係咁易炒下d碎料,跟住就圍個圈,分幾次倒汁落去,每倒一次汁就圍大d個圈。倒晒d汁就將你隔離d海鮮/年糕/芝士碎擺落個圈到切碎,跟住再同其他碎料撈埋一齊,然後攤平!⋯ 因為文字燒,其實就係食焦!跟住就可以用你個小鏟子,壓住一忽仔,係個鐵板到拖,果忽野就會痴住你個鏟仔,然後放入口!小心睇熱!

• 芝士文字燒
2022-05-26 1241 瀏覽
2小時任食但只包1柸飲品, 趕頭趕命,唔 食咗啲咩。 食物質素一般,其實所有野都一個味道。 服務方面,廣島燒到咗,無從入手,職員亦都冇理我哋 ,今時今日嘅服務態度仲咁樣,又點會再嚟。仲有抽油煙機唔掂,好大煙,又冇乜冷氣,好熱 🥵。餐點剩餘45分鐘時就last order 。。無客又好準時吹你走人。服務真令人失望。無下次😑
2022-05-23 1146 瀏覽
每次經過見到啲人喺度燒啊燒今次終於輪到我玩啦yeah~每張枱都有張教學等大家可以跟著嚟整😆例如御好燒、文字燒、廣東燒、富士山等等所以就算平時唔落廚房嘅嚟到都可以秒變大廚!四人分享套餐 $750🍅 和風蕃茄沙律基本上得蕃茄🤣 酸酸甜甜咁當前菜開吓胃都唔錯!🥞 芝士四重奏御好燒(上圖)製作過程:將食物混合,無炒麵口感鬆軟,製作中記得唔好用鏟子壓!🥪 廣東燒(下圖)口感結實,加埋炒麵飽足感滿滿的~製作難度比較高,製作中記得要用鏟子壓!🍜 肉類雜錦炒麵(醬汁/鹽)份量都算足,鹹味甜到自己調~🥘 鐵板燒配料包括雞肉、牛油帶子、牛板腱鐵板泡菜魷魚同杏鮑菇煙肉每個嘅份量都唔多,但燒吓燒吓幾過癮味道都OK!唔會話邊樣特別好食但整體唔錯🍹 飲料有得揀可樂,七喜或烏龍茶加$10轉啤酒/梳打(味道正常發揮)🍨 甜品有雲呢拿或者柚子單球雪糕(推介!)加$10轉迷你芭菲(朱古力/雜莓)⭐️ CP值:🐘🐘🐘.5 ⭐️ 打卡able:🐘🐘🐘🐘.5⭐️ 舒適度:🐘🐘🐘🐘⭐️ 再食指數:🐘🐘🐘(5 星為滿分)其他分店:1️⃣ 旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓13號舖2️⃣ 荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓321-323號舖3️⃣ 銅鑼灣軒尼詩
每次經過見到啲人喺度燒啊燒
今次終於輪到我玩啦yeah~
每張枱都有張教學等大家可以跟著嚟整😆
例如御好燒、文字燒、廣東燒、富士山等等
所以就算平時唔落廚房嘅嚟到都可以秒變大廚!

四人分享套餐 $750

🍅 和風蕃茄沙律
基本上得蕃茄🤣 酸酸甜甜咁
當前菜開吓胃都唔錯!

🥞 芝士四重奏御好燒(上圖)
製作過程:將食物混合,無炒麵
口感鬆軟,製作中記得唔好用鏟子壓!

🥪 廣東燒(下圖)
口感結實,加埋炒麵飽足感滿滿的~
製作難度比較高,製作中記得要用鏟子壓!

🍜 肉類雜錦炒麵(醬汁/鹽)
份量都算足,鹹味甜到自己調~

🥘 鐵板燒
配料包括雞肉、牛油帶子、牛板腱
鐵板泡菜魷魚同杏鮑菇煙肉
每個嘅份量都唔多,但燒吓燒吓幾過癮
味道都OK!唔會話邊樣特別好食但整體唔錯

🍹 飲料
有得揀可樂,七喜或烏龍茶
加$10轉啤酒/梳打(味道正常發揮)

🍨 甜品
有雲呢拿或者柚子單球雪糕(推介!)
加$10轉迷你芭菲(朱古力/雜莓)

⭐️ CP值:🐘🐘🐘.5
⭐️ 打卡able:🐘🐘🐘🐘.5
⭐️ 舒適度:🐘🐘🐘🐘
⭐️ 再食指數:🐘🐘🐘
(5 星為滿分)

其他分店:
1️⃣ 旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓13號舖
2️⃣ 荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓321-323號舖
3️⃣ 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1202號舖
依家冇得去旅行✈️掛住日本嘅大板燒 ♡~所以去咗依間專門店餐廳有多款唔同種類嘅꒰⑅ ॣ•͈૦•͈ ॣ꒱໊御好燒//文字燒//廣島燒//炒麵…每款質素都唔錯💕✨餐廳特別嘅係全部食物都係要自助式製作佢哋會提供步驟同埋說明俾我哋跟住去慢慢煮👩🏻‍🍳有需要仲可以搵店員幫手所以唔使驚失敗😂鍾意煮嘢食嘅都可以去試吓💓御好燒 🫓🌊 海鮮5品 ($98): 4/5有五款唔同嘅海鮮有帶子, 明太子, 魷魚🦑章魚🐙 同蝦🦐海鮮都幾新鮮御好燒嘅製作方法都算簡單~(˘▾˘~)將預備好嘅粉漿同餡料撈勻然後煎熟, 再根據個人喜好❤️加上日式燒汁, 沙律醬海苔粉同柴魚片🫙就可以食啦 ( ´ ∀ ` )粉漿唔會太厚太杰💓餡料豐富, 配上惹味嘅醬汁御好燒又香又惹味食得好滿足(´。• ω •。`)🥩 薑蔥牛筋炒麵 ($88): 3.5/5炒麵份量都幾多🧡麵算都唔錯 幾彈牙好有咬口, 但牛肉份量就唔太多食落去冇乜特別(つ﹏<。)所以炒麵比起御好燒就稍為遜色不過不失ヽ(´□`。)ノ整體食物味道唔錯👍🏻 都食得幾開心ヽ(∀`ヽ●)但略嫌抽油煙機系統唔夠強勁油煙都比較多(´∩`。)📍 道頓堀御好燒專門店 (尖沙咀)🐰: 3.5/5#e

依家冇得去旅行✈️
掛住日本嘅大板燒 ♡~
所以去咗依間專門店
餐廳有多款唔同種類嘅꒰⑅ ॣ•͈૦•͈ ॣ꒱໊
御好燒//文字燒//廣島燒//炒麵…
每款質素都唔錯💕
鍾意煮嘢食嘅都可以去試吓💓

御好燒 🫓
🌊 海鮮5品 ($98): 4/5

有五款唔同嘅海鮮
有帶子, 明太子, 魷魚🦑
章魚🐙 同蝦🦐
海鮮都幾新鮮
御好燒嘅製作方法都算簡單~(˘▾˘~)
將預備好嘅粉漿同餡料撈勻
然後煎熟, 再根據個人喜好❤️
加上日式燒汁, 沙律醬
海苔粉同柴魚片🫙
就可以食啦 ( ´ ∀ ` )
粉漿唔會太厚太杰💓
餡料豐富, 配上惹味嘅醬汁
御好燒又香又惹味
食得好滿足(´。• ω •。`)

🥩 薑蔥牛筋炒麵 ($88): 3.5/5

炒麵份量都幾多🧡
麵算都唔錯 幾彈牙
好有咬口, 但牛肉份量就唔太多
食落去冇乜特別(つ﹏<。)
所以炒麵比起御好燒就稍為遜色
不過不失ヽ(´□`。)ノ

整體食物味道唔錯👍🏻
都食得幾開心ヽ(∀`ヽ●)
但略嫌抽油煙機系統唔夠強勁
油煙都比較多(´∩`。)

📍 道頓堀御好燒專門店 (尖沙咀)
🐰: 3.5/5

#eatwithkeikei #hkfoodie
#sweetiedaily_tst #k11artmall
  • 御好燒
2022-02-21 1222 瀏覽
想食個燒餅姐,唔使比呢啲嘢我玩掛,我本來以為燒完出嚟我俾我食!一入到去,原來要自己嚟㗎!即係考我廚藝啦!叫咗兩款唔同嘅燒餅,其中一個我唔記得個名!另外一個喺廣島開頭嘅!用餐當日天氣嚴寒,俾咗個沙律我,都只係可以食到少少,但味道唔錯的另外兩個燒餅味道OK嘅,炒麵嘅質地都唔錯,不過要炒得靚就真係好考功夫啦!首先要落啲油,雖然佢有指示教,但係煮餸唔叻嘅小編!煮得真係麻麻哋,不過整體來講啲材料都靚,餐廳職員都有象徵式幫過下手嘅!服務都算唔錯!裏面有蝦同炒麵,都算新鮮嘅,至於味道濃厚由自己決定啦!服務態度方面OK嘅!

裏面有蝦同炒麵,都算新鮮嘅,至於味道濃厚由自己決定啦!
服務態度方面OK嘅!
2022-02-21
2022-01-26 975 瀏覽
今日唔係好肚餓, 但到咗午飯時間點都要食啲嘢, 見OpenRice有外賣自取優惠, 去咗買御好燒外賣<道頓堀豪華七品御好燒>堂食嘅御好燒可以自己DIY, 而外賣佢會燒好俾你, 啱晒今日想偷懶嘅大食妹七品御好燒同醬料係分開裝嘅, 咁就唔使驚食嘅時候林晒啦幾體貼豪華七品御好燒唔算好豪華, 雖然裏面加入咗少少海鮮, 但最主要都係椰菜同麵粉, 食落有少少薑味, 一定要沾燒汁同沙律醬先至好食<鐵板泡菜豚肉>因為外賣自取優惠有min charge, 我哋再嗌多左份鐵板泡菜豚肉唔打唔撞發現鐵板泡菜豚肉更好食泡菜酸酸辣辣好開胃, 豚肉亦相當爽口
<道頓堀豪華七品御好燒>
七品御好燒同醬料係分開裝嘅, 咁就唔使驚食嘅時候林晒啦
幾體貼
<鐵板泡菜豚肉>
唔打唔撞發現鐵板泡菜豚肉更好食
泡菜酸酸辣辣好開胃, 豚肉亦相當爽口
外賣自取
  • 鐵板泡菜豚肉
2022-01-04 767 瀏覽
道頓堀御好燒地址: 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓210號舖57品鐵板燒き放題 🍳$268,供應咗唔少文字燒,御好燒,廣島燒,海鮮同埋肉類。其實文字燒,御好燒,廣島燒啲材料係一份份咁上檯,所以就算賣相整到失敗了, 味道都唔會太差(但燒燶就另計啦~😂)自問係地獄廚神嘅你請大膽去挑戰下😂。但明明 @dohtonbori.hk  係專食文字燒,但我地叫到好似去咗食燒肉放題咁,係不停咁叫牛五花🐂 & 牛舌👅 等肉肉肉。其中最好食係牛五花,薄薄地幾入口軟腍而且都有少少咬口,不錯。
道頓堀御好燒
地址: 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓210號舖

2021-11-15 1274 瀏覽
好耐沒去日本,好掛住日本啲嘢食,今次約埋啲同事一齊去食大阪燒啦。道頓堀禦好燒專門店好耐前食過,唔算貴,質素OK,宜家仲做更放題,最平208HKD已經包埋大阪燒,燒肉,沙律同一杯飲品雪糕,當然要揀哩嗰最平啲放題試試啦。我們揀咗肉類雜錦御好燒,泡菜豚肉文字燒,雞翼,豬頸肉,豬五花,芝士煙肉杏鮑菇,蒸餃子同埋啲沙律。啲餸好快到左,餃子要蒸20分鐘。同事喺第一次玩御好燒,對住張紙仔一邊學一邊煮,都幾有樂趣。我就好快燒埋雞翼,豬頸肉同豬五花。豬五花好薄身,1-2分鐘已經熟左,點埋啲醬汁一齊食,好香口,不過食多幾件就油左啲。豬頸肉燒得耐少少,要4-5分鐘,食落好彈牙,我就覺得有少少硬,同事就覺得好好味,仲encore左3轉。雞翼已經喺切開左,只得半邊,所以燒得好快,食落冇雪味,好食。食完一轉燒肉,禦好燒已經可以食,啲醬汁同御好燒好夾,食落好好味。最好味啲估唔到喺果嗰蒸餃子,皮好滑,食落似白菜豬肉餡,點埋餃子醬汁,好清爽,好like!哩嗰放題好抵食,平平哋已經食到更多嘢,最後仲送埋雪糕,OK喎!

2021-11-05
2021-11-03 1086 瀏覽
想了很久 終於約到朋友一齊黎玩🤪因為有朋友上次叫左自助餐然後話成餐飯都好忙 所以我地選擇左單叫😂😂叫左廣島燒 雞肉 魷魚 飯團 加飲品雖然玩既過程有點failed 但系成品都系好吾錯既🥳🥳 調味方面 好睇玩既時候落幾多 鹹左淡左自己負責😂 我地都好中意海苔 所以狂落😂 遠望有啲似青苔雞肉同魷魚都正常 份量兩個人黎講都夠 但如果四個人既話就太少了 因為我中意食飯 所以忍吾住叫左個飯團😌 食落都好okay 系吾覺意整到啲芝士有點lon 😅最後我地廣島燒剩低左既菜比我地即興炒起 味道又幾吾錯喎 (我系調味員🤪)朋友叫柚子茶加冰 話味道淡 而我既柚子蜜味道幾好 吾太甜
想了很久 終於約到朋友一齊黎玩🤪

自制炒椰菜絲

柚子酒加冰  vs  柚子蜜

朋友叫柚子茶加冰 話味道淡 而我既柚子蜜味道幾好 吾太甜

2021-11-01
今日去左少沙咀舊K11試下商場入面既餐廳,見到有一間係做自助大板燒,我地叫左份單點就夠,其實叫兩份,兩個人食,都已經夠飽。因為佢啲醬料好油膩,好飽肚,叫自助好似好曬錢!我地分別點左1份1 CM厚切加拿大自然豬腩肉同埋雞牛豬炒麵,佢其餘果啲款式其實都係萬變不離其中,都係大板燒,我地想兩款食物都試下,就試下叫個炒麵,但諗番起其實唔抵同埋唔應該!個炒麵同平時係茶記既冇咩分別,仲要自己比貴啲錢去自己炒......味道方面就毋須要評價吧,畢竟都係自己炒,自己落配料及醬汁。1. 1 CM厚切加拿大自然豬腩肉 8/10呢份豬腩肉質素頗佳,新鮮味美,幾有肉地,幾好咬口,我幾鐘意!大板醬同食材中規中矩,比得呢個價錢,預左佢個味道同啲小食舖其實相差不遠,但真係感受下自己既個人參與度同埋同朋友既互動,志在參與!2. 炒麵 5/10自製乾炒牛河,冇咩特別,自己洗多一百蚊比自己去煮,好似好傻。建議大家唔好去到點呢一個。

1. 1 CM厚切加拿大自然豬腩肉 8/10

2. 炒麵 5/10
2021-10-25
  • 大阪燒
  • 廣島燒
2021-10-16 3191 瀏覽
2021年10月14日 晴今日黎到想玩好耐ge 餐廳本身去到7點幾就黎8點,前面都仲有幾張枱等,店員話如果呢兩張你地入唔到都冇咩機會食gala。好彩前面個幾張飛ge 人走左,我地先有位入ja等位個陣諗如果要食牛不如去燒牛店仲好,個價都唔係平,所以最後揀左最平38品放題,每人$208,假日+$10。包左杯$22 或以下飲品,但一杯唔係幾夠每張枱都有呢張教學教你唔同ge 做法。4重芝士文字燒跟住教學整都似模似樣ga小食仲有炒菇豬同雞都唔錯仲有好多配料可以叫,38品其實都好夠食雜錦肉炒面,另外加左蛋同泡菜炒,再整左個蛋皮做奄列。好靚,仲好好食係呢到可以俾大家發揮創意同廚神藝泡菜豬肉御好燒明太子年糕文字燒再自己加豬肉再加蛋包住佢,好靚 發現自己都幾有天份。haha我地仲叫左好多其他野食,可惜冇曬蒸餃成晚都好忙係咁整,但整完係開心ge 整到男朋友問我係咪黎做廚師整緊又食唔到,好忙啊同埋好多油煙,食完成面油不過係好食ge
2021年10月14日 晴

今日黎到想玩好耐ge 餐廳

每張枱都有呢張教學教你唔同ge 做法。

4重芝士文字燒

跟住教學整都似模似樣ga

小食仲有炒菇

豬同雞都唔錯

仲有好多配料可以叫,38品其實都好夠食

雜錦肉炒面,另外加左蛋同泡菜炒,再整左個蛋皮做奄列。

好靚,仲好好食
係呢到可以俾大家發揮創意同廚神藝

泡菜豬肉御好燒

明太子年糕文字燒再自己加豬肉

再加蛋包住佢,好靚
發現自己都幾有天份。haha

我地仲叫左好多其他野食,可惜冇曬蒸餃
成晚都好忙係咁整,但整完係開心ge
整到男朋友問我係咪黎做廚師
整緊又食唔到,好忙啊
同埋好多油煙,食完成面油
不過係好食ge
2021-10-14
2021-10-02 929 瀏覽
鍾意自己做COOKING CHEF👩🏻‍🍳 或者偶爾去客串 呢間就絕對岩哂你心水自由揀左自己想食既 就可以落手整 佢仲有啲圖文並茂解說步驟式教你點整啲醬汁落多落少完全掌握你手中所以係包生仔成功嫁👍🏻兩個去食 或者幾個三五知己一齊做下廚神 都幾開心嫁♥️•芝士四重奏御好燒•海鮮炒烏冬•奄列蛋包炒麵•芝士味噌飯團
鍾意自己做COOKING CHEF👩🏻‍🍳

•海鮮炒烏冬
•奄列蛋包炒麵
•芝士味噌飯團

2021-09-07 1277 瀏覽
好掛住去旅行既日子, 尤其是日本🇯🇵, 唔知幾耐先可以再飛, 唯有去食啲地道野解下單思之苦😅呢間食大板燒餅為主, 可以散叫, 可以放題 - 放題分3個價錢 - $208 (38品) / $268 (57品) / $328 (75品), 可以揀既野食種類多與少☺️另外會包一杯飲品和一杯雪糕, 亦都可以 +$22任飲 , +$38 任飲酒精類添!!今次揀左中價嗰款, 多左啲肉類可以燒下🤩 咁多款燒餅, 我最鐘意就御好燒, 配合燒餅醬真係好好架🥰

2021-09-01