2019-10-10 1676 瀏覽
這間餐廳放在wish list 一段時間,這次終於試到了!在大阪有試過大阪燒,望著師傅做,已經覺得很有趣,這次動手燒,更好玩(☆∀☆)我們選擇了2人套餐,分別有一個大阪燒和一個御好燒?(有炒麵的)他們會有詳細的教學圖教的,所以不用擔心做不到出來~如果不懂做的話,可請教店員喔。跟朋友一手一腳做出來,感覺更美味~加上美滋醬是不是很專業的樣子🤣跟餐會有沙律,帆立貝,雪糕和飲品,2人吃也超級飽了~另外店員人也很好,我們是last order才進店,他們也不會趕我們走,還很有耐心等待我們用餐。
這間餐廳放在wish list 一段時間,
這次終於試到了!

在大阪有試過大阪燒,
望著師傅做,已經覺得很有趣,
這次動手燒,更好玩(☆∀☆)

我們選擇了2人套餐,
分別有一個大阪燒和一個御好燒?(有炒麵的)
他們會有詳細的教學圖教的,
所以不用擔心做不到出來~
如果不懂做的話,可請教店員喔。
跟朋友一手一腳做出來,感覺更美味~

加上美滋醬是不是很專業的樣子🤣

跟餐會有沙律,帆立貝,雪糕和飲品,
2人吃也超級飽了~

另外店員人也很好,我們是last order才進店,
他們也不會趕我們走,還很有耐心等待我們用餐。
2019-09-28 1466 瀏覽
道頓堀御好燒專門店有多間分店,我幾間都有幫襯過,說真的,每一間的員工都很好,很樂意幫我們「生手」的食客「落場」替燒,我喜愛食御好燒是必然的,更可以自己親手製作一個,玩著吃更加開心,餐牌上基本上有的我們都試過了,最喜歡的都是道頓堀雜錦燒(即是雜錦海鮮加肉),道頓堀特選御好燒(有肉有炒麪,雞蛋),道頓堀豪華七品(午餐menu) 和厚切豬腩肉(有男士一起來必定叫,一定可以全吃掉)反而文字燒見人見智,我就一般,因為本人大食,都是喜歡比較多「固體」狀的食物,御好燒比起文字燒上來,較多滿足感。
2019-09-26 1260 瀏覽
成日都係社交平台見到朋友係呢度整大阪燒,今次同朋友補祝生日就一於黎呢度試試!我地一早已經訂左位,所以都唔洗等好耐。其實7點鐘到餐廳個陣都未算好多人嘅~門口嘅裝修都好日式。我地兩個叫左一個二人餐,有前菜、主食、甜品仲包一杯野飲,都好豐富!前菜就係一個普通嘅沙律。當我地差唔多食哂嘅時候,店員提醒我哋原來隔離塊煙肉係要自己煎完擺落去一齊食😂😂主食方面就有御好燒、廣島燒同埋鐵板燒。由於我地係第一次整,開頭真係無從下手。好彩呢度有圖逐個步驟教你點整,由落油、落料、等待時間同翻面都一一解說,有跟住做真係容易好多!最後我地都成功製作兩個餅,都算係咁啦😋😋味道方面其實同平時食開既大阪燒差唔多,自己落手落腳整又係另一種體驗同味道😛不過我地叫個隻道頓堀雜錦裡面有啲紅薑碎,唔鐘意有薑味記得要留意啦!仲有肉同帶子可以燒黎食,咁多樣主食我地兩個人都食到超級飽,大滿足!甜品方面就可以揀雪糕口味,我地就揀左柚子味。整體黎講都唔錯,食物都好味,餐廳都乾淨,係個枱面有少少油笠笠。90分鐘限時食,我地就食到時間岩岩好就走人,鐘意食飯吹水嘅話可能就要留意番時間啦😆

主食方面就有御好燒、廣島燒同埋鐵板燒。

甜品方面就可以揀雪糕口味,我地就揀左柚子味。

2019-09-25
  • 廣島燒
  • 上級牛肋肉
  • 道頓崛雜錦
2019-09-22 797 瀏覽
Wanted to try something new and fun this time. So we went to this restaurant, a place for you to DIY. We have tried to make it ourselves. It was actually quite fun but also difficult to make it look good as we are not experts. Very fun to make this with friends and family. Nice experience. But the taste is not as good as I expected. Lol. It’s fun tho.

2019-09-06 1271 瀏覽
我地兩個人叫咗文字燒、大板燒同海鮮炒飯餐廳好貼心,menu上有好清楚的教學教你點樣整每一款的食物,仲有QR code scan完有教學短片。第一樣上菜的係十字燒,文字燒的面底比較濕,啲菜要切到極細,我地好努力咁切,但都唔成功,最後都要店員幫忙。味道方面,文字燒比較濕同lim, 勁痴底,要食得快啲。食完文字燒個鐵板已經好焦,店員好好幫我地剷走啲焦大板燒相對容易啲整到,仲可以用大板燒醬係上面唧花紋,好好玩,但味道就一般,勝在有得自己落手玩下
我地兩個人叫咗文字燒、大板燒同海鮮炒飯

食完文字燒個鐵板已經好焦,店員好好幫我地剷走啲焦

2019-09-04 934 瀏覽
#中意嘅請分享請點讚🍻----------😋雜錦廣島燒 $118材料有麵粉、五花肉、炒麵、椰菜、蛋,最後加上燒汁、沙律醬、海苔粉和木魚粉。廣島燒、炒麵、文字燒嘅味道方面主要來自醬料。所以3款嘅味道都係差不多。😋道頓掘炒麵 $88材料有蝦、八爪魚、五花肉、魷魚、燒汁,海鮮類都好新鮮爽口。😋道頓掘豪華文字燒 $108材料有低筋麵粉、水、燒汁、椰菜、八爪魚、魷魚、五花肉、帆立貝、蛋,製作步驟比其他食品繁複,文字燒比廣島燒濕潤黏稠,煎好文字燒之後再用小鏟子直接食。😋芝士薯仔年糕 $38年糕上面會有2舊牛油,牛油令年糕更香,做到外脆內軟,入面嘅芝士夠流心。😋上級牛肋肉 $75牛肋肉脂肪適中,肉質軟嫩,已調味所以就咁食已經好夠味,而且肉味比較濃。----------呢度賣點係可以親手整,又可以玩,又可以食,一次過滿足你三個願望,而且絕對飽肚因為有炒麵又有麵粉。Menu上有教學,仲有QR Code可以上youtube睇示範,如果唔識可以叫店員幫手燒。----------🔎道頓堀御好燒專門店🚩尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓210號舖🚩旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓13號舖🚩荃灣大壩街4-30號荃
#中意嘅請分享請點讚🍻

😋雜錦廣島燒 $118
😋道頓掘炒麵 $88
材料有蝦、八爪魚、五花肉、魷魚、燒汁,海鮮類都好新鮮爽口。
😋道頓掘豪華文字燒 $108

🚩大埔安邦路9號大埔超級城C區地下542-548號舖
🚩紅磡黃埔天地第5及6期AEON Style地下G01號舖
🚩大角咀海庭道18號奧海城二期地下G73A-B號舖
2019-08-28 921 瀏覽
香港人甘忙, 拍拖節目都係行街、睇戲同食飯。想試下另一伴下廚既機會真係好少。 如果同男朋友一齊試下煎下野, 一邊笑、一邊整, 可能你會發現另一半多一個優點🥰。等候時間都唔算耐, 約20分鐘。上菜時候都係約10分。但當你點完食物之後, 如果想你另一半有一個難忘的晚上, 我建意你睇一睇你所點的餐, 旁邊會有YouTube 教你點整。 同時店內亦有卡紙寫上其步驟。 免失手😂雜錦廣島整作過程比較複雜,對於少入廚人士可能會有少少難度。會肉類雜錦,相對做法比較簡單, 但因為用油比較多, 建議叫多一份沙律, 吸下油, 無甘油膩。👍🏻

凱撒沙律
雜錦廣島燒
肉類雜錦
雜錦廣島燒
肉類雜錦
2019-08-16 958 瀏覽
今日同閨蜜去食晚餐,揀咗呢間日本大阪燒去試下,佢嘅款式唔算太多大概有十幾款。但係其實佢有分唔同嘅做法! 講真食物質素,冇話有咩特別因為係自己撈嗰個麵團,而入面有唔同配料。但我覺得成餐飯最重要嘅係可以喺可以自己整自己食嘅嘢, 我哋成班女仔玩得好開心,我哋甚至喺我哋嘅大阪燒上面畫咗一啲公仔同花玟。成班女仔喺度diy好似做勞作咁。 講真自己整嘅嘢食幾難食都會話好食㗎喇,所以呢餐飯真係特別好味㗎。但係價錢有d貴,一個人要130蚊,份量又5多,大食既朋友要留意!
2019-08-13 653 瀏覽
坦白講,廣島燒呢啲味道唔會差得去邊。但係,而家勝在有得自己落手整,仲有好清晰嘅指引教你整,遇到唔明白員工都好主動走埋嚟幫你。但係,肉就真係太少喇,廣島燒基本上得兩塊豬肉,似乎太孤寒了。其他份量都還可以嘅
有得食😋有得玩👩🏻‍🍳御好燒💓整體味道唔錯😊除咗帶子唔好食😂🙈一個set餐包曬前菜🥗主食🥓甜品🍮如果搞唔掂 整到一pat🙈可以搵職員幫你🤣
2019-08-04 675 瀏覽
香港食大阪燒。個人黎講其實幾鍾意食大阪燒呢間係自己落手落腳燒。我係日本食過一間大阪燒本身想係自己燒,點知入到去係佢拎一舊原整既黎放係板到加熱而今日係我地自己一手一腳係板到燒出黎今日黎到叫左2人set有兩個大阪燒,.一份燒牛,一份帆立貝,兩杯飲品兩個甜品每個大阪燒都有唔同既燒法。台有好多教學。無既都可以問職員。佢地好樂意教你之後基於我地燒到一舊舊唔成形之後職員黎左幫我地燒😞😞😞😞😞😞味道好食,自己有份燒出黎係覺得特別好食燒牛肉,帆立貝味道不過不失飲品叫左杯西柚梳打,佢無糖落。靠水果本身個汁去調味。個人非常唔鍾意呢杯飲品重點係個爐上面個通風唔夠勁我焗到頭痛,頂唔住甜品超好食,食左抹茶同柚子雪糕。味道超好。好清新好香我燒既佢燒出黎既野🤣
香港食大阪燒。個人黎講其實幾鍾意食大阪燒
而今日係我地自己一手一腳係板到燒出黎
今日黎到叫左2人set
有兩個大阪燒,.一份燒牛,一份帆立貝,兩杯飲品兩個甜品
味道好食,自己有份燒出黎係覺得特別好食
燒牛肉,帆立貝味道不過不失
重點係個爐上面個通風唔夠勁
我焗到頭痛,頂唔住
甜品超好食,食左抹茶同柚子雪糕。味道超好。好清新好香
我燒既

佢燒出黎既野🤣
Happy Friday night,約人出街食晚飯,同行飯腳提議來這間,聽聞這間一向很多人,而且等位要等很久,所以很早便來,幸好黃昏六點半店內只有兩三桌客人。我們一行四人點了一個二人餐,再額外加點一個文字燒和蒜香炒飯。上桌的大部分都是食材,要我們自行用鐵板煎或炒,由於我一向都是在家負責煮飯,難得出街吃飯都要自己煮實在不感興趣,但同行飯腳卻十分喜歡,覺得很有趣,那就由得他們出手吧。我們要用鐵板自行煮一個廣島燒、一個禦好燒、一個文字燒、蒜香炒飯,因為不太熟手的關係,所以我們一個一個煮,旁邊有空位就用來煎牛肉片和牛油帶子,煮的期間很忙碌,連食也來不及,只是煮了頭三樣,便有侍應來告知我們只剩下三十分鐘---- 限時90分鐘對於我們來說真的有點急迫。不過值得一提的是:當我們手忙腳亂的時候,總會有侍應來幫幫忙,讚!至於各種食品的味道,算是不過不失啦,加上大阪燒醬汁和蛋黃醬,無論如何總不會失手吧。其實我們都專注於煮,吃的時候匆匆忙忙,沒有好好細味我們煮的成果😅
二人餐中的牛油帶子和牛肉片
二人餐中的禦好燒
廣島燒材料
廣島燒
蒜香炒飯材料
2019-07-26
2019-05-26 3516 瀏覽
一直同男友夾時間同機會去失敗左,終於去到啦,好開心🥰十一點開門就入左去完全唔洗排隊,餐廳爐頭長期開住,所以有d熱。店員應是新手,唔係好知落單同優惠。最後點左二人餐。 一個禦好燒一個大板燒(好似係)餐牌一早教曬步驟,而食材安排得好好,好易上手。二人餐另有帶子、牛肉同沙律,整野食既中間空檔都有野落肚,唔會得個等字。反舊餅真係好考天份,大大手勢好過我。😆完成品,可以街邊開檔啦原以為唔夠飽想嗌多小小野,最後好彩冇嗌,好飽呀!🥴
一直同男友夾時間同機會去失敗左,終於去到啦,好開心🥰

餐牌一早教曬步驟,而食材安排得好好,好易上手。

反舊餅真係好考天份,大大手勢好過我。😆

完成品,可以街邊開檔啦

原以為唔夠飽想嗌多小小野,最後好彩冇嗌,好飽呀!🥴
2019-05-19 2432 瀏覽
於西方工作既朋友又回來香港,今次又同佢食東方食品。我地揀左日式鐵板燒。原以為有廚師幫我地燒,原來係要自己燒的,不過又幾好玩喎👍🏻 好適合情侶黎拍拖煮野食。點咗豬臉頰,好有咬口,太韌。(可能同煮食技巧有關😂)仲有芝士燒同雜錦燒。雖然有燒烤教學但都係失敗左。🤦🏻‍♀️呢間餐廳最好係店員會立刻打救你,然後你既食物會變番好好味。最後一件餅我地要求店員幫我地整,整後好靚仔。😋 仲好好味,又唔算太䶢。 入口每啖都有肉,軟得黎又有d脆。👍🏻👍🏻👍🏻大家下次拍拖可以去呢個廚房玩吓。溫馨提示:可以問店員拎圍裙先,不過食完都會成頭成身油煙味🤢
於西方工作既朋友又回來香港,今次又同佢食東方食品。

點咗豬臉頰,好有咬口,太韌。(可能同煮食技巧有關😂)
仲有芝士燒同雜錦燒。雖然有燒烤教學但都係失敗左。🤦🏻‍♀️

呢間餐廳最好係店員會立刻打救你,然後你既食物會變番好好味。

大家下次拍拖可以去呢個廚房玩吓。
溫馨提示:可以問店員拎圍裙先,不過食完都會成頭成身油煙味🤢
2019-05-13 1889 瀏覽
呢道最大問題系要等好耐位真系早少少黎食好 否則你會好後悔坐系舒服嘅 兩個人都會友四個人嘅位你自己整廣島燒系好有gimmick 嘅亦系各位大廚大顯身手之日啦有menu教你點整 好難失敗嘅😂😂
呢道最大問題系要等好耐位
真系早少少黎食好 否則你會好後悔