2019-09-05 504 瀏覽
唔係講笑,呢間位於粉嵿的越一的PHO真係好正,個牛肉湯底令我想飲哂佢,價錢仲要都幾平!真心推介俾所有朋友仔!d梳化位又靚又坐得舒服樣樣野食都好吸引,又抵食綜合牛肉湯粉(生牛肉,牛丸,牛腩), 一個實而不華的名字,卻是一碗非凡的美食!pho最緊要係個湯底同牛肉,佢質素唔單止好,仲要夠份量,牛肉又新鮮,冇得彈!呢個香茅浸大蜆必點,超級超級鮮甜好味,我成煲湯飲哂,香草控大大大愛!蜆的鮮甜配上n咁多種東南亞香料,果種味道完美到唔識形容,你睇下d香料幾足料就知,每一啖湯我一定聞過先飲,太香了,好正!然後是烤牛肉撈濛,落左勁多濛粉汁,酸酸地勁開胃,食到勁飽牛肉新鮮,睇下d顏色就知!係咪好想食呢?燒虎蝦勁香口,蝦殼燒到透哂,想連殼食,不過虎蝦殼都唔簡單,幾厚,3隻有d唔夠喉,勁想加單原來有鮮果汁叫,同家人一人一杯,再兩溝,甘筍燈汁,冇得輸!真係食得盡興,估唔到粉嶺都有好野食

d梳化位又靚又坐得舒服

樣樣野食都好吸引,又抵食

综合牛肉湯粉

香茅浸大蜆

然後是烤牛肉撈濛,落左勁多濛粉汁,酸酸地勁開胃,食到勁飽
牛肉新鮮,睇下d顏色就知!

係咪好想食呢?

2019-08-29
综合牛肉湯粉
香茅浸大蜆
2019-09-05 119 瀏覽
呢間越南菜其實都開咗一段日子,門面幾光鮮,一直都想試下。閒日七點嚟到,都算多人。全日免加一,價錢合理。薏米水 $22除咗有大量薏米,仲落咗糖冬瓜同薑一齊煲,消暑得嚟唔會寒涼,好味又健康燒大蝦柚子沙律 $78燒大蝦香口惹味卜卜脆,配搭酸辣越式沙律汁同柚子肉,清新開胃咖哩牛腩配法包 $118新鮮滾熱辣,上台嗰陣仲熱到起緊泡泡咖哩汁香濃得嚟又唔會太辣,啱曬唔係好食得辣嘅我哋!牛腩好夠腍好正,份量仲幾多個「法包」似蒜蓉多士多啲,外脆內軟,唔洗點咖哩已經好好食。越式炒金邊粉 $88有豬頸肉、大蝦、芽菜、花生碎、雞蛋、蔥、金邊粉等材料,口感豐富、好有鑊氣而且食落唔會覺得好油,再擠多幾滴青檸汁吊味,爽曬!啲甜品好吸引,但我哋實在太飽喇,下次一定會試
呢間越南菜其實都開咗一段日子,門面幾光鮮,一直都想試下。
閒日七點嚟到,都算多人。

全日免加一,價錢合理。

薏米水 $22

燒大蝦柚子沙律
燒大蝦柚子沙律 $78
燒大蝦香口惹味卜卜脆,配搭酸辣越式沙律汁同柚子肉,清新開胃

咖哩牛腩配法包 $118
新鮮滾熱辣,上台嗰陣仲熱到起緊泡泡

個「法包」似蒜蓉多士多啲,外脆內軟,唔洗點咖哩已經好好食。

越式炒金邊粉
越式炒金邊粉 $88

而且食落唔會覺得好油,再擠多幾滴青檸汁吊味,爽曬!

甜品好吸引,但我哋實在太飽喇,下次一定會試
燒大蝦柚子沙律
越式炒金邊粉
2019-09-03 88 瀏覽
星期六日行過都見到呢一間越南店大排長龍。我成日都話粉嶺係美食沙漠,所以今次難得有越南美食入注粉嶺,同老公決定平日晚上避開最多的人潮去食一餐。😚我同老公坐咗二人卡位,我最怕好迫的坐位,今次呢個坐位好闊落坐得好舒服。好啱兩個人晚上靜靜地傾吓計。店員推介我哋飲薏米水,我哋一於試一試😍來到見到好大杯,而且唔係好甜! 薏米可以美白去水腫,好岩女士們飲。後來聽呢間嘅員工得知,佢哋嘅薏米水係用薑嚟煲的。$22蚊大大杯就係好抵! 跟住我哋嗌左虾頭膏炒飯,好大碟好足料,入邊啲蝦好彈牙,而且鹹香味好正,食得好開胃。而且唔會真係好咸。$88大大碟好抵食!我同老公兩個人都食唔晒。跟住要左碟馬拉盞炒通菜,正常發揮,肉碎好多。不過價錢就比其他越南菜餐廳平少少,$58一碟大大碟另外我哋仲有叫軟殼蟹芒果米卷和越式春卷,兩者之中我老公就鍾意越式春卷,內暖外脆,有夠足料,外邊再加生菜,用來夾住春卷食,即刻冇咁油膩,同埋冇咁罪惡感! 兩者也十分之夾,感覺好freshhhhhhhOverall ,呢間越南菜餐廳性價比超高!黎粉嶺,不妨來食下!
星期六日行過都見到呢一間越南店大排長龍。

Overall ,呢間越南菜餐廳性價比超高!
黎粉嶺,不妨來食下!
泰式春卷
2019-09-02
泰式春卷
  • 越式春卷
2019-08-02 154 瀏覽
難得放假出咗去食個下午茶,🌪橫風橫雨⛈都係附近搵個地方靜下坐下,聽說呢間越南🇻🇳餐廳都係幾多好評,試一試佢先🤡.🍜綜合牛肉湯粉。一碗河粉份量適量,生熟牛肉🐮同牛丸質素都不錯,配料同香葉都係充足,略嫌湯底唔夠味道,清淡咗少少,唔係太夠層次,係同大型連鎖店嘅略遜一籌,但勝在價錢💲超值,性價比高↗️.🥢下午茶餐包一杯餐飲☕️🍹,亦可追加多款香口小吃,總有一款啱你心意,襯尚未爆滿,吃多幾次先🤡
🍜綜合牛肉湯粉
2019-08-02 114 瀏覽
今日同朋友喺粉嶺食飯,見到呢間越一嘅牛肉湯粉好似幾吸引,lunch set 又唔貴,一於試一試。我地一人點咗一個lunch set,再加咗兩個小食。火車頭湯粉個湯幾好味,又唔會太鹹,河粉好滑,而且幾足料,有生牛肉,牛腩片,牛丸,牛柏葉,非常豐富。海南雞飯雞肉好滑,連皮食更加香滑,份量也大方。燒豬頸肉唔會太乾,點泰式醬食好惹味。酸辣鳳爪無骨鳳爪酸酸辣辣非常開胃。椰子三色冰甜度濃度都剛剛好,口感豐富,清爽冰涼。薏米水微甜,薏米份量夠,健康養生之選。整體來說食物不錯,價錢合理,環境簡單舒適,下次想食越南野又多個好選擇。

我地一人點咗一個lunch set,再加咗兩個小食。

火車頭湯粉

海南雞飯
雞肉好滑,連皮食更加香滑,份量也大方。

燒豬頸肉
唔會太乾,點泰式醬食好惹味。

酸辣鳳爪
無骨鳳爪酸酸辣辣非常開胃。

椰子三色冰
甜度濃度都剛剛好,口感豐富,清爽冰涼。

薏米水
微甜,薏米份量夠,健康養生之選。

2019-07-31
  • 海南雞飯
2019-07-30 116 瀏覽
身為粉嶺人,越菜選擇唔多(泰國菜好多🙈)。見到粉嶺中心呢個鋪位開越菜,好開心要試!🥗 燒大蝦柚子沙律 🥗柚子大粒漲卜卜好有口感而且完全冇苦澀味,柚子外主要就係原粒腰果、紅洋蔥同兩隻大蝦🦐🦐。少少辣嘅汁配埋花生碎,香口又開胃。🦑燒魷魚筒🦑熱辣辣嘅原條醬燒魷魚❤️ 唔係普通燒汁燒,因為有少少辛辣,非常惹味😋。魷魚質感唔會話太韌,口感爽彈,而我最鍾意魷魚鬚帶點焦香,要同爸爸爭食🤣🍍大蝦菠蘿炒飯🍍連菠蘿上嘅炒飯,成功先呃like影相🤳🏻。加入大量紅蝦仔,非常鮮味!欣賞佢菠蘿唔會切到太細粒,保持口感,咬中甜甜嘅菠蘿果時,有種幸福感(菠蘿控好浮誇🤣)。仲有魷魚圈增加口感!烤焗嘅大蝦非常香噴噴,如果去埋殼先上碟更好(媽媽比較懶🙈)。炒飯炒得夠乾食,就算有菠蘿都冇影響到👍🏻🍊橙汁 & 冬薏米水🍊橙汁係全鮮榨橙汁,好驚喜😍 冬薏米水好足料,1/3杯冬薏米,食都食飽🤣

🥗 燒大蝦柚子沙律 🥗

🦑燒魷魚筒🦑

🍍大蝦菠蘿炒飯🍍

🍊橙汁 & 冬薏米水🍊
2019-07-29
  • 燒魷魚筒
2019-07-27 53 瀏覽
呢間開左唔算好耐嘅越南食店──越一越南牛肉粉專門店,之前有聽過佢地嘅分店,今日就第一次去食。叫左火車頭湯金邊粉,海南雞飯,加配小食就叫左扎肉蒸粉包,燒豬頸肉。野飲就叫左鹹檸七同越式滴漏咖啡。鋪頭闊落,坐得舒服。火車頭湯金邊粉用料唔錯,牛腩片帶筋但唔難咬,生牛肉浸完湯都唔韌,而且唔騷,牛丸幾彈牙,湯底唔算重味,金邊粉份量正常,唔會黏埋一齊。海南雞飯,雞好香滑,份量都OK,而油飯就略嫌唔夠油,但都有少少油香。扎肉蒸粉包幾特別,皮有D似腸粉皮,餡有豬肉碎,木耳,甘筍等等,食落口感有D似粉果,可以一試!燒豬頸肉肉質肥瘦分佈均勻,燒嘅火候啱啱好,整得幾好。越式滴漏咖啡用煉奶,咖啡夠香滑。鹹檸七就正正常常。

2019-07-25
2019-07-12 79 瀏覽
難得粉嶺中心附近有一間越南菜,今晚就特意去試一下。揸車人士非常方便,可以直接泊入粉嶺中心入面。餐廳門面非常開陽,燈光非常耀眼,遠處已經見到招牌。餐廳裝修格局以綠色為主,感覺清新舒適。店員安排我們兩人坐卡位窗口位置,並奉上兩杯水,服務體貼。餐牌食物圖文並茂,多款選擇。隨即點了呢度嘅招牌菜綜合牛肉湯河粉,牛魔王可以一次過食到牛丸、牛筋、生牛肉等,最欣賞就係牛肉湯底非常非常非常濃郁,好好飲!難怪河粉非常入味,嚟到一定必試!另外朋友就叫了香草辣肉碎煎蛋飯,他說小小辣好滋味。當然要叫一份馬拉盞炒椰菜苗清一清腸胃,椰菜粒粒好爽口,馬拉盞味道好惹味!西瓜汁味道好鮮甜。最後點了西米燉蛋和曲奇雪糕,為呢一餐美味而豐盛嘅越南菜畫上句號。總括而言,這一間越南菜性價比高,值得再encore。

餐廳門面非常開陽,燈光非常耀眼,遠處已經見到招牌。

餐牌食物圖文並茂,多款選擇。

另外朋友就叫了香草辣肉碎煎蛋飯,他說小小辣好滋味。

西瓜汁味道好鮮甜。

總括而言,這一間越南菜性價比高,值得再encore。

2019-07-08 63 瀏覽
粉嶺一日遊,中午的午餐揀了在粉嶺中心食,一出火車站行過第二個商場就到了,餐廳在地下,唔熟路其實都幾難搵㗎,好彩今日同一位地膽來,轉個彎就到。午餐set大約五十蚊左右,有一杯餐飲送,可以加錢轉特飲。自己揀左要海南雞飯,無特別問所以跟左白飯,無油飯咁香,但白飯健康啲呀,海南雞夠滑,已去骨,皮下脂肪亦不多,點埋醬汁勁正,個人較貪心加重口味,點齊薑蒜豉油好味呀。朋友個香辣肉碎煎蛋飯幾靚仔,隻蛋黃超正,最鍾意蛋汁撈飯,肉碎香口微辣,又係好好撈飯。飲品轉左三色冰同鹹檸疏打,冰涼透心,夏天飲超勁舒服。

午餐set大約五十蚊左右,有一杯餐飲送,可以加錢轉特飲。

飲品轉左三色冰同鹹檸疏打,冰涼透心,夏天飲超勁舒服。

2019-07-06
2019-07-04 92 瀏覽
食越南粉,點可以唔試下生牛肉湯粉,今次叫咗個生牛肉金邊粉,個碗size 係一般size,不過食食下就知金邊粉份量好多,2個女仔share食都夠,哈哈,睇嚟呢個有下次,因為碗生牛粉價錢經濟,份量多多,好啱大食既我。另外配有芽菜、香草,隨個人鍾意落唔,我就鍾意落晒入湯調下味。生牛肉同平時出面食既牛肉唔同,肉比較厚D,牛肉味濃D,好正。另外叫咗杯薏米水,大大杯,本身都冇冰但又夠冰凍,超多既薏米,相信淨食薏米都可以飽肚,最讚就係呢杯薏米水唔太甜,推介!
食越南粉,
點可以唔試下生牛肉湯粉,
今次叫咗個生牛肉金邊粉,
個碗size 係一般size,
不過食食下就知金邊粉份量好多,
2個女仔share食都夠,
哈哈,睇嚟呢個有下次,
因為碗生牛粉價錢經濟,份量多多,好啱大食既我。

另外配有芽菜、香草,
隨個人鍾意落唔,
我就鍾意落晒入湯調下味。

生牛肉同平時出面食既牛肉唔同,
肉比較厚D,牛肉味濃D,
好正。

另外叫咗杯薏米水,
大大杯,本身都冇冰但又夠冰凍,
超多既薏米,相信淨食薏米都可以飽肚,
最讚就係呢杯薏米水唔太甜,
推介!
生牛肉湯粉
題外話/補充資料: 要額外讚一讚,越一越南牛肉粉專門店裝修靚靚,服務又好,但就全日不設加一服務收費,呢D餐廳真係越來越少,支持!
  • 薏米水
2019-06-30 98 瀏覽
粉中啲食肆都開得嘅靚,其中呢間越一我自己都幾鐘意。尤其是呢排好熱好焗真係想食啲清新啲嘅嘢,越南菜啱晒呀!特飲就唔少得啦,熱到咁樣!!青檸疏打,三色冰,薏米水,正呀涼透心!老友去到邊度都係食海南雞,而佢話,粉嶺嘅海南雞,呢間水準排第二高!咁都幾高㗎喇,佢好少會讚嘢好食㗎。生熟牛肉檬粉,呢度嘅招牌菜啦,份量好大,唔錯!牛肉份量都多嘅,夾埋啲生洋葱,生芽菜,爽口!湯頭幾好,見到都覺得唔油膩,甜甜地,調味對胃唔口渴,可以飲清碗!香茅豬扒撈檬又係必食,塊豬扒大到要Share比啲男同事先食得晒!乾花生蒜粒夠多,我覺得酸蘿蔔絲就少咗啲,欠咗少少酸勁。呢度嘅魚露都係偏淡嘅,咁食就健康啲,但係好鐘意酸嘅我就覺得如果再重口味啲就更加好。豬扒真係好厚切㗎!煎得唔錯,香茅味就弱少少,不過最近食過咁多地方嘅香茅豬扒,都係香茅味弱,唔知係咪香港香茅貴?今日5個同事一齊食,就叫多咗個避風塘Style軟殼蟹試下。嘩~好大碟,係好大碟!我都未見過咁大隻軟殼蟹!!我諗呢度起碼都有兩三隻,好多肉,唔係出面得個殼得啲炸粉嘅質素,超正!啲避風塘用來撈落啲撈檬度好正,辣辣地咁!整體嚟講,抵食嘅,晚飯時間講真間間都差唔多錢㗎喇,咁

生熟牛肉檬粉,呢度嘅招牌菜啦,份量好大,唔錯!

牛肉份量都多嘅,夾埋啲生洋葱,生芽菜,爽口!

今日5個同事一齊食,就叫多咗個避風塘Style軟殼蟹試下。嘩~好大碟,係好大碟!我都未見過咁大隻軟殼蟹!!我諗呢度起碼都有兩三隻,好多肉,唔係出面得個殼得啲炸粉嘅質素,超正!啲避風塘用來撈落啲撈檬度好正,辣辣地咁!整體嚟講,抵食嘅,晚飯時間講真間間都差唔多錢㗎喇,咁揀間啱食會開心好多。
2019-06-29 90 瀏覽
約朋友食野,因為大家都住粉嶺,所以近近地約咗食火車站附近嘅呢間越南野。點知服務態度真係好差,野食又麻麻,仲要有烏蠅... 食到一肚氣,無下次!星期六晚飯時間好多人,等位起碼等咗半個幾鐘,想食最好早少少落去排隊。叫咗個火車頭湯河,二人份量,好大碗,味道還可。但可惜d河粉太淋,味道一般。另外叫咗個蝦多士同炒菜,價錢偏貴,唔係得別好食。男侍應兇神惡煞咁,第一次見態度咁差嘅侍應。叫咗三次先記得拎水俾我地,仲要成晚隻大烏蠅飛嚟飛去。埋單平均每人約$100,唔抵食。

另外叫咗個蝦多士同炒菜,價錢偏貴,唔係得別好食。

粉嶺站一帶的商場食店,一向種類不多,相信越一越的進駐為附近街坊帶來喜訊,如果想食泰國菜會去粉嶺聯和墟,現在終於可以多一個選擇了,想食越南菜,可以去粉嶺中心。美食當前,再加上繽紛色彩的裝修,為沉悶的粉嶺增添新氣象,心情都會好,胃口都特別好。<海南雞飯 $62>邊看餐牌,邊聽到很多客人外賣海南雞半隻,看來這家海南雞口碑不錯,今次一食,下次加餸,除了去買燒味,都可以考慮過來買半隻海南雞。冇骨海南雞飯雞肉嫩滑,油飯是乾爽那種,味道都好好食。不過個人還是比較喜歡那種偏濕的海南雞油飯,亦越來越少地方食到了,努力尋找中,希望可以遇上。<鹽燒烏頭 $98>平時食烏頭多數是在潮州打冷店食,第一次在越南餐廳食烏頭,更是鹽燒烏頭,厚厚的鹽舖滿魚身,鹽都焗到硬了,但魚肉卻仍保留魚肉的嫩滑,沒有魚腥味,而這條烏頭更有少許黃油。如果不怕辣,魚肉可以配附上的醬汁, 有點似泰式生蝦刺身的醬汁味道。

<海南雞飯 $62>

冇骨海南雞飯雞肉嫩滑,油飯是乾爽那種,味道都好好食。

<鹽燒烏頭 $98>

2019-06-26 53 瀏覽
原本求其去大快活食,但個friend話食厭左。就佢主意,帶我去呢度食越南粉。位置同價錢都算係街坊生意,店內光猛而且有唔同座位組合,座位都幾闊落。火車頭湯粉(金邊粉)- 生牛肉、牛腩片,牛柏葉、牛丸;份量好多,唔會每樣得一塊半塊,Menu話二人份量,但我地分到四碗出嚟。啲料都幾新鮮,尤其是生牛肉,用熱湯浸熟,good!串燒豬、牛、雞 - 全部上枱熱辣辣,好香BBQ味,配埋個沙嗲醬都幾惹味,$38有三串,抵!馬拉盞炒椰菜苗 - 呢度嘅馬拉盞要讚,椰菜苗唔係間間餐廳有得食。椰菜苗本身冇咩味,但呢個馬拉盞剛剛好配合到椰菜,都幾爽脆惹味~價錢公道,環境同服務幾好,近港鐵站,回頭指數:🌟🌟🌟🌟

火車頭湯粉(金邊粉)

串燒豬、牛、雞

馬拉盞炒椰菜苗

價錢公道,環境同服務幾好,近港鐵站,回頭指數:🌟🌟🌟🌟
火車頭湯粉(金邊粉)
串燒豬、牛、雞
馬拉盞炒椰菜苗
⚾咖哩牛腩配法包 $118都有好多夠牛腩🐮有啲好淋但有啲就比較韌🤔個咖哩汁就小小辣,咖哩味幾香,同埋幾香椰汁味😛😛法包焗得好脆,但如果係蒜蓉包會更好🤤🤤🤤.⚾️海南雞飯 $62啲雞好滑,食落都冇乜雪藏味😛但個飯冇乜雞油味,同埋好乾🤨🤨.⚾️香茅豬扒撈檬 $56撈檬係其中一個我好鐘意既越南菜🤤(其實主要都係食個汁既味lol)夏天食又唔會好熱💙💙麵唔會煮得太淋,撈埋啲菜同個汁好正😍豬扒都煎得幾香既🤓好似有啲甜味🤔🤤但就唔夠淋🐽🐽.⚾️ 火車頭湯粉 $118火車頭係二人份量黎既,入面有生牛肉牛腩片牛丸牛柏葉🐮🐮牛腩有啲小韌🤨不過都幾有牛味😛牛丸幾juicy同埋牛味幾濃👍🏻肥牛片就普通,牛栢葉都冇乜味🧐🧐入面仲有啲洋蔥幾甜,湯底就不過不失,都唔會話超級油😬.⚾️小食拼盤 $138對選擇困難症又多人一齊食黎講,拼盤就冇死啦😆入面有蔗蝦粉包春卷牛油雞翼各3件😛最好食係春卷🤤又夠脆,調味啱啱好,加埋個汁酸酸甜甜好正👍🏻粉卷都好夠味,不過要趁熱食會好食啲🤡牛油雞翼都幾香蒜頭同牛油味,但個外皮層粉偏厚,同埋偏油🤔蔗蝦就...普通 🤡🤡.⚾️青檸梳打 $26正常發揮😂😂幾香青檸味😛如果再甜少少會更好😬.💣串燒 $3
⚾咖哩牛腩配法包 $118
⚾️海南雞飯 $62
啲雞好滑,食落都冇乜雪藏味😛但個飯冇乜雞油味,同埋好乾🤨🤨
香茅豬扒撈檬
⚾️青檸梳打 $26
正常發揮😂😂幾香青檸味😛如果再甜少少會更好😬
串燒
💣串燒 $38
有豬牛雞揀,每份有3串🍢但就唔夠熱同唔夠香🤨個沙嗲醬又啲似罐頭🤡🤡又冇花生🙁串燒不推薦💩
⚽總評⚽
整體而言除左串燒其他野都係唔錯的👍🏻都唔算好貴🤑份量都好足夠😀係粉嶺想食下越南野都可以一戰!