大家好今日帶大家去到元朗一間,價錢超平嘅平民壽司店,但係質素可以媲美一啲貴價嘅餐廳 一板海膽嘅價錢,都係98蚊,但係佢嘅質素絕對係港島到嘅話起碼要賣到180蚊左右先食到,但係喺呢度已經可以食到咁高質素嘅海膽海鮮味非常之豐富絕對係嚟呢間食嘅首選 另外5款自選刺身丼 我揀咗,三文魚,吞拿魚,魷魚,帶子,北寄貝除此之外仲有好多比你自由選擇自由配搭 三文魚同吞拿魚非常之厚肉,而且非常新鮮咬落去啖啖香甜,墨魚新鮮彈牙, 北寄貝非常爽口,帶子非常大粒新鮮 另外叫左個刺身拼盤 三文魚油甘魚北寄貝帶子同埋甜蝦,樣樣都非常之新鮮 除咗壽司之外最重要介紹嘅就係呢個,燒得非常之香脆而且好好味嘅雞泡魚乾,食得令人一試回味 另外仲有多款壽司畀你選擇樣樣都好好味㗎 火炙壽司亦都係我至愛之一仲有好難得先有得食嘅左口壽司 燒牛舌嘅味道非常之香濃食咗咁多咁漏嘅刺身之後,食番少少肉令到個身心都平衡啲 總括嚟講呢間餐廳非常之好食亦都價錢非常之平絕對係好食嘅推介

另外仲有多款壽司畀你選擇樣樣都好好味㗎

火炙壽司亦都係我至愛之一仲有好難得先有得食嘅左口壽司

總括嚟講呢間餐廳非常之好食亦都價錢非常之平
絕對係好食嘅推介
  • 雞泡魚乾
  • 海膽
2018-09-20 84 瀏覽
屋企人生日 今次我做搞手 梗係要徵詢各人意見啦 結果好正路 一致裁定 食日本嘢啦 而我梗係醒目啦 搵咗間冇耐之前食過覺得好好食嘅同佢哋去餐廳後面就有停車場 一家大細 最緊要就腳同方便食日本嘢最好㗎啦 各自揀番自己鍾意食嘅 唔使爭咁我當然 第一時間叫咗鵝肝壽司喇 上次嚟都有食 鍾意佢面頭有層薄薄嘅脆焦糖 味道同鵝肝都幾match 鵝肝非常 juicy 值得一提 壽司飯係有啲特別 我見多數係喺啲高級壽司鋪先會用到中拖色澤同味道都非常好 入口即溶完全冇根帶子超厚切 一啖一粒質滿個口 黏口的一整條的鰻魚燒得很香脆 一上枱就食曬小朋友最鍾意食依個一口和牛 22蚊串幾抵食雞軟骨同雞泡魚乾 最啱用嚟送酒 雞泡魚乾一食停唔到口完全喺我預期之內 大家都好滿意 這個晚餐
而我梗係醒目啦 搵咗間冇耐之前食過覺得好好食嘅同佢哋去

小朋友最鍾意食依個一口和牛 22蚊串幾抵食

雞軟骨同雞泡魚乾 最啱用嚟送酒 雞泡魚乾一食停唔到口

完全喺我預期之內 大家都好滿意 這個晚餐
2018-09-18 91 瀏覽
我同屋企人好耐冇食日本菜,這晩就特意揾左呢間,這是新開張的日本歺廳未點菜就有小食沙律,是新開張送當然最愛食刺身的我就第一時間點叫,呢條鰻魚超長,非常surprise, 足足有隻碟的size 咁大件,好正sushi 一D都吾簡單,點叫左三文魚魚子,熟籽子三文魚,海膽三文魚,鵝肝sushi等芝士焗蠔難得平時吾食呢碟蠔都特意點叫,芝士蠔熱烘烘,烤得熱,最后有呢碟雪糕泡芙,雪糕係雲呢拿,大大粒,又係送的,今晚非帶驚喜,

未點菜就有小食沙律,是新開張送

當然最愛食刺身的我就第一時間點叫,

sushi

芝士焗蠔

難得平時吾食呢碟蠔都特意點叫,芝士蠔熱烘烘,烤得熱,

2018-09-18 1826 瀏覽
今年我的第二餐生日飯,咁岩又係遇上滂沱大雨的一晚。本來我們兩個新界西之友打算出九龍食大餐,但最後因為太大兩,於是朋友說希望返入元朗食飯。朋友說有一次經過這間日本料理 - 赤葉日本料理,她一直都沒有時間去試試,所以最後我們今餐便去這裡食生日飯了。看看牆上的餐牌精選,這裡的刺身價錢都算抵食喎。還有比較罕見的網燒雞泡魚干、黃金香芋丸等小食,睇到個名都開始流口水。可惜朋友卻沒有興趣,那唯有等我下次再來自私食啦。這裡的玄米茶是任斟的,飲完後侍應都會主動換上另一個茶壺,服務都相當貼心。點菜紙的食物選擇都很多,亦有提供外賣服務,這晚雖然落住大雨,但仍然不時有些客人進來叫外賣。店舖送我們每人一碗味噌湯,湯底的用料都相當豐富,有三文魚、洋葱、海帶等,味道都幾濃郁美味。和風柚子大蝦沙律 - 沙律菜和車厘茄都很新鮮,淋上柚子醬汁,味道酸酸甜甜之中帶點柚子的甘香,非常醒胃。大蝦味道都鮮甜唔腥,沾了少許柚子醬汁後,更帶出大蝦的鮮美。有頭甘蝦 (左)、挪威直送三文魚腩刺身(4切) (右),甘蝦味道很鮮甜,口感滑潺潺好新鮮。三文魚腩很厚身,入口咬落去有陣陣魚油香,非常好味。珍寶海鮮丼 - 集合了牡丹蝦、挪威三文魚腩

看看牆上的餐牌精選,這裡的刺身價錢都算抵食喎。

和風柚子大蝦沙律

有頭甘蝦、挪威直送三文魚腩刺身(4切)

有頭甘蝦、挪威直送三文魚腩刺身(4切)

珍寶海鮮丼 - 集合了牡丹蝦、挪威三文魚腩、墨魚、油甘魚腩、珍寶帶子、三文魚籽等豐富材料,分量十足。
​​​​​​​這些魚生都很新鮮又鮮美。比較特別的是飯底以醬油烹調,味道帶少許鹹,令整體味道層次增添豐富,有別於別家丼飯的醋味。

珍寶海鮮丼

朋友叫了一個蟹棒壽司卷,她說蟹棒味道都很鮮甜。

芝士年糕 - 上碟的時候是熱辣辣的,年糕口感煙煙靭靭,中間的芝士帶點流心,外皮薄脆,亦都相當滋味。
芝士年糕

芝士牛油果軟殼蟹卷 - 卷物上炙燒過的芝士,既增添了食物的美感,也增添了軟滑的鹹香。
芝士牛油果軟殼蟹卷

卷物的飯粒握得都夠扎實,不會一夾便散開,值得一讚。
軟殼蟹相當脆口,跟牛油果軟淋淋的口感,一脆一軟的口感,美味得來也配合出中庸之道。
芝士牛油果軟殼蟹卷

日式炒雜菜 - 混合了椰菜、白菜、金菇,舖上了一球木魚絲,感覺就頓時變得很日式,木魚絲更為原本平淡的雜菜,添上鹹鹹香香的味道。
日式炒雜菜

我們二人這晚食到好飽,不過平均每人消費都係 $175 左右,食材新鮮,菜式水準都不錯,覺得真係好抵食。
2018-08-29
  • 珍寶海鮮丼
  • 芝士年糕
  • 芝士牛油果軟殼蟹卷
2018-09-18 85 瀏覽
今日約左朋友行街😍😍我地去左買家居用品,行到麵包店隔離見到間壽司店,朋友話想食壽司🍣~我地就入左去~睇下有咩食先~首先點左個午餐,好豐富,價錢好抵食,有一個烏冬麵,4件壽司,壽司夠新鮮 🤤~烏冬香滑彈牙 👍🏻,仲有天婦羅點左番薯同南瓜,好香口,一咬落去酥脆可口又夠甜,必點👍🏻👍🏻~地獄拉麵(轉左烏冬)朋友點的 但我也食左小小,湯底夠香辣,叉燒又厚又大塊,有4塊,夠軟淋,一試愛上~仲有mango蟹子沙津~雞pa炸到好鬆脆,令到我食完一口再一口,當然 一定要點埋沙律醬,絕配😆😆~今日試完,同朋友約定下星期再去👍🏻👍🏻

我地就入左去~睇下有咩食先~

首先點左個午餐,好豐富,價錢好抵食,有一個烏冬麵,4件壽司壽司夠新鮮 🤤~烏冬香滑彈牙 👍🏻,仲有天婦羅點左番薯同南瓜,好香口,一咬落去酥脆可口又夠甜,必點👍🏻👍🏻~

仲有mango蟹子沙津~

今日試完,同朋友約定下星期再去👍🏻👍🏻
2018-09-03
2018-09-12 91 瀏覽
作為日本控嘅我,壽司燒肉拉麵日本小食我都喜歡,新界區來講元郎都算多出名壽司店,價錢貴的當然好食,但有時價錢合理都搵到筍野!到喺永年隔離開咗一間日本料理、赤葉、門口裝修已經係日本居酒屋🏮feel 就係鍾意係居酒屋選擇多,刺身熟食拉麵串燒乜都有,可以滿足晒所有人😌很多item都寫住日本直送,果然新鮮,吞拿魚壽司肥美,入口即溶😋顏色就能看到他的新鮮🍣珍寶帶子壽司厚厚的,比起連鎖壽司店好味好多,而且價錢平一大截🤤焦糖鵝肝壽司就更加突出,焦糖脆脆仲喺面度,好香好香的鵝肝油香,溶入壽司飯,算係我食過最好味嘅鵝肝壽司👍值得一讚呢度嘅壽司飯係調左味嘅,特別喜歡這味道不太鹹,更添飯香,配上火炙壽司就更加香口。雞泡魚干送酒一流,香脆有咬口,點上沙律醬,正!赤蝦壽司看得出的新鮮,即叫即削,蝦肉黏口鮮甜😋仲有一囗和牛串,和牛松軟,加上黑椒鋪面焼,惹味,羊架so so 地,I like it 😝連蕃薯天婦羅都是日本直送的,難怪特別甜牛肉烏冬豬骨湯底,配料很足,溏心蛋好好味呀!真係價錢平,質素高,選擇多,我諗要來試多幾次先試得晒啦😅

雞泡魚干送酒一流,香脆有咬口,點上沙律醬,正!

赤蝦壽司看得出的新鮮,即叫即削,蝦肉黏口鮮甜😋

連蕃薯天婦羅都是日本直送的,難怪特別甜

牛肉烏冬豬骨湯底,配料很足,溏心蛋好好味呀!

真係價錢平,質素高,選擇多,我諗要來試多幾次先試得晒啦😅

2018-09-12 626 瀏覽
我哋啲無飯主婦,經常都要發掘一啲新嘅餐廳先至唔會俾老公投訴🤣上次食永年見到呢間新開日本餐廳,今日就黎試吓,就係永年隔離,仲俾老公發現咗一個隱蔽停車場,好近👍歺廳充滿日本風情,裝修似日本嘅居酒屋,乾淨企理,店員全都是後生仔,好親切,又靚仔☺️☺️有老公至愛嘅鵝肝壽司 好特別焦糖面脆脆地入口即溶好 creamy ,好少壽司店做做得咁好味👍蟹子芒果沙律🥗,芒果份量好足,青瓜絲仲足呢,大盤到起碼要四個人食另一大份量之選莫過於炸雞軟骨,真係超級超級多食到最尾都未食晒,酥脆爽口冇雪味,加埋沙律醬同檸檬🍋,fresh小食出色壽司都出色,價錢合理大大件馬糞海膽壽司一啲都唔識海膽份量很足,紫菜仲好脆添,日本直送零舍唔同珍寶帶子壽司真係厚度呢,鮮甜爽口一啖擺落口超級滿足,呢個珍寶真係夠珍寶👍試吓佢嘅中拖壽司,好味!但可以在肥啲所以下次決定試大拖😂三文魚籽壽司一啲都唔識,價錢一定平過出面完條鰻魚就喊咗小小,如果攞嚟送飯就啱啱好呢個發現好滿意,老公都即刻提議下個禮拜再嚟食

有老公至愛嘅鵝肝壽司
蕉糖鵝肝壽司

蟹子芒果沙律

炸雞軟骨

小食出色壽司都出色,價錢合理大大件

馬糞海膽壽司

珍寶帶子壽司

試吓佢嘅中拖壽司,好味!但可以在肥啲所以下次決定試大拖😂

中拖吞拿魚壽司

三文魚籽壽司一啲都唔識,價錢一定平過出面
三文魚子壽司

完條鰻魚就喊咗小小,如果攞嚟送飯就啱啱好
原條鰻魚

呢個發現好滿意,老公都即刻提議下個禮拜再嚟食

蕉糖鵝肝壽司
中拖吞拿魚壽司
三文魚子壽司
原條鰻魚
2018-09-06 58 瀏覽
元朗美食越來越多,要食日本料理,元朗隨處可見。不過競爭多,也未必一定壞。行家的食物質素、服務態度自然因競爭而提升,做得越來越好。這間餐廳雖然開業不久,但憑著用心經營,小店也能做出好成績。生熟食物都處理不錯。三文魚、三文魚籽花之戀等新鮮美味。焦糖鵝肝火炙外邊脆口,鵝肝入口即融。吞拿魚沙律壽司醬多,開胃易入口。炸軟殻蟹天婦羅的炸粉不多,啖啖蟹肉,減少罪惡感。和牛粒以黑椒調味,令和牛香味提升。原條鰻魚的蒲燒汁多,甜度蓋過魚腥味。銀鱈魚爽滑,不膩口。芝士燒生蠔力推,即燒的滋味香噴噴,吃之前已經知道芝士跟蠔的配搭相當出色。最後再吃碗豬軟骨拉麵,咪道不錯,肉多而腍身,多飽也全吃下去。

生熟食物都處理不錯。
三文魚、三文魚籽花之戀等新鮮美味。
焦糖鵝肝火炙外邊脆口,鵝肝入口即融。

吞拿魚沙律壽司醬多,開胃易入口。

炸軟殻蟹天婦羅的炸粉不多,啖啖蟹肉,減少罪惡感。

和牛粒以黑椒調味,令和牛香味提升。

原條鰻魚的蒲燒汁多,甜度蓋過魚腥味。

銀鱈魚爽滑,不膩口。

日本餐廳係元朗真係好多。。最近發現到間係 永X附近新開嘅, 於是就入去試下。一坐低侍應就畀咗碗湯我哋,開頭以為係普通麵豉湯啦,點知原來入面有好多三文魚肉可, 好似去壽司舖叫嘅三文魚頭湯一樣咁好味。叫咗個軟殼蟹手捲,軟殼蟹都幾大隻,仲係熱嘅,同幾脆口,不過紫菜就冧咗啲啦。南瓜同蟹棒天婦羅雙拼,個天婦羅幾有水準,個脆粉好薄身,而且都夠味唔使話再點好多豉油。 個三文魚頭連埋個如膠體積好大 燒到皮好脆燒到個皮都好脆 好簡單用咗少少鹽喺面頭咁已經好入味啦 想念住都係熱辣辣再加埋個籮白醋食完呢個魚頭都已經飽曬啦葉精選海鮮丼, 有牡丹蝦,拖羅,油甘魚腩,劍魚腩,馬糞海膽,吞拿魚蓉 ,帶子 同三文魚子。 咁多料都只係168蚊 !!而且刺身嘅質素唔低, 鮮甜又新鮮地獄龍之卷: 其實即係炸蝦卷,不過佢上面加咗啲辣椒葉喺度,食落去有淡淡嘅辣椒香,但又唔會真係辣。呢間小店真係有啲喜出望外, 價錢都算係低,而且食物質數都唔錯, 佢仲有個自選丼飯,好似車仔麵咁可以自己加刺身配料。下次嚟都會試下呢個。

2018-09-05 334 瀏覽
山長水遠嚟到元朗,無理由又食B仔咁悶嫁嘛。今次就試下呢間赤葉,聽講好似唔貴又唔錯咁一嚟到就諗都唔洗諗,叫左幾碟壽司醫下個肚先,識食Tuna一定食中腩,中腩比赤身肥,但同時又無大腩咁油赤葉既壽司好新鮮,食落唔會話一陣雪味。除左Tuna,我覺得左口魚都好好味南瓜天婦羅牛肉可樂餅一口和牛粒 呢個好出色,牛柳粒出面食都食得多,但未食過一間係入口即溶。好食雞肉鍋好大,我地5個人食都食唔曬飲品非常特別,有綠茶可樂,白提梳打,幾得意

南瓜天婦羅

牛肉可樂餅

一口和牛粒

雞肉鍋好大,我地5個人食都食唔曬

飲品非常特別,有綠茶可樂,白提梳打,幾得意
2018-08-19
2018-09-03 83 瀏覽
今日接呀仔放學,呀仔話食日本野,見係學校附近有間赤葉新開無耐,而且評價都幾高,就去試吓啦!大概12:30,好在有位唔使排,過多十五分鐘就滿坐,好彩!入到去已經比午餐餐牌吸引住,因為啲定食好抵食!點左一個麻將冷麵壽司定食$58蚊冷麵係師傅預先調教好味道撈埋上碟,加上紫菜絲,又幾夾喎,壽司質素非常高,油甘魚,三文魚非常肥美,帶子甜蝦十分鮮甜,淨係壽司加兩大片三文魚都超過定食價錢!另外點了兩份燒牛舌,牛味香,加上黑椒好惹味一口豚肉串燒,雞亦燒得好香,配上日式燒汁一齊燒,味道好夾壽司唔講以為食緊廚師發板支持小店,希望能夠繼續比到高質素嘅食物元朗人!

大概12:30,好在有位唔使排,過多十五分鐘就滿坐,好彩!

入到去已經比午餐餐牌吸引住,因為啲定食好抵食!

點左一個麻將冷麵壽司定食$58蚊
冷麵係師傅預先調教好味道撈埋上碟,加上紫菜絲,又幾夾喎,

另外點了兩份燒牛舌,牛味香,加上黑椒好惹味
一口豚肉串燒,雞亦燒得好香,配上日式燒汁一齊燒,味道好夾

壽司唔講以為食緊廚師發板

支持小店,希望能夠繼續比到高質素嘅食物元朗人!

2018-09-03 64 瀏覽
是咁的~身為半個元朗人呢排發現左有間新開嘅日本野口碑唔錯 加上睇過價錢都好似好抵食咁既然黎到元朗就同埋女朋友仔黎試試lunch試下水溫先大約點半黎到 唔知係咩因為落雨定鋪頭新開 都唔算多人 店鋪坐位唔算多但係裝修格局都企企理理Lunch有套餐 我就叫左個精選魚生丼 我諗應該係睇果日有咩新鮮就有咩食 女朋友仔就加左個牛肉壽喜燒 俾多十蚊仲可以加份烏冬tim跟餐會有湯同沙律送 通常呢d日本野送嘅沙律一係就係青瓜蟹籽 一係就沙律菜 呢到嘅沙律竟然係蛋沙律 而且一d都唔hea 蛋黃係額外刮左出黎加d黑椒 少少沙律醬咁攪再撈番d熟蛋白 咁樣令到蛋黃個口感冇咁乾 creamy得黎又有黑椒吊味 都幾好食個三文魚湯仲正 飲落好香好鮮甜 冇魚腥味 飲飲下發現原來廚師加左南瓜一齊整個湯 大家聽落都覺得奇怪 三文魚頭/骨湯通常都係落白蘿白炸啫 南瓜好似唔係咁match 我都唔知點解釋 但呢碗湯真係特別好飲 唔係味精/糖果種死甜 所以加南瓜可能就係個秘訣好喇講番個刺身飯先 咁足料都係講緊68蚊 有甜蝦 三文魚籽 三文魚同腩 油甘魚兩片 同劍魚腩 68蚊有呢d食已經超值 而且用料都好新解 甜蝦新鮮俾埋個頭你睇
既然黎到元朗就同埋女朋友仔黎試試lunch試下水溫先

好喇講番個刺身飯先 咁足料都係講緊68蚊 有甜蝦 三文魚籽 三文魚同腩 油甘魚兩片 同劍魚腩 68蚊有呢d食已經超值 而且用料都好新解 甜蝦新鮮俾埋個頭你睇 冇發黑就知係新鮮野 三文魚同腩雖然唔係厚切但都鮮甜肥美 油甘魚就更加就色 油甘魚獨特嘅魚油香真係好正 用黎左刺身飯真係好match
不過劍魚腩就有d敗筆喇 冇腩位嘅香味亦冇魚肉嘅香味 而且食落都有一大舊筋喺到 可能咁啱切錯俾我 呢塊就有d fail扣左少少分喇

牛肉壽喜燒份量多到..
另加嘅十蚊烏冬亦係大大碗 睇圖以為冇咩牛肉?咁就錯喇 係真係太多配料遮住左啫 牛肉俾左好多 上枱時啱啱好熟左 而且牛味濃唔會太多肥肉 令個湯仍然能夠保持清甜唔油膩 配料有紹菜 白菜仔 冬菇 金菇 蟹柳 大蔥 仲有隻唔記得咩名嘅菇 健康得黎又唔會冇味 熱辣辣咁食好正
個烏冬亦唔差 雖然唔係手打咁煙un 但都唔會好快浸到淋曬 仍然保持到口感 本身配嘅湯偏甜 配冷烏冬咁食就應該好正 不過呢個熱烏冬應該要配番個咸味嘅湯 所以我地就將d烏冬放曬落牛肉鍋到食 果然好正

總括黎講 呢間新開嘅日本野好正 環境唔錯(廁所非常乾淨 企理)野食又好味又抵食 下次要黎食晚餐

p.s.好多日本野嘅lunch都唔洗加一 不過呢間就要喇 所以大家要留意番
2018-09-03 53 瀏覽
前幾日突然想食日本野 🍣🍣🍣甘聽好多朋友都推薦赤葉日本料理甘就專燈去左元朗試試佢甘我地就叫左一板海膽 一個魚生飯4件鵝肝壽司仲有2款蝦嘅刺身個海膽好新鮮超鮮甜 仲配埋紫菜同埋壽司size 嘅飯團🍙🍙魚生飯就勁好佢可以自己選要咩魚生有好多款選擇你自己鐘意食邊款就寫要幾多塊 好小地方魚生飯可以甘樣選擇 依方面餐廳好細心鵝肝壽司依個真係一定一定要試我地本身只係叫左2件之後忍吾住要再叫鵝肝煎得好香 好大塊好厚價錢又吾貴2款蝦嘅刺身都好正 好鮮甜蝦頭仲有膏 勁正😍
前幾日突然想食日本野 🍣🍣🍣
魚生飯就勁好佢可以自己選要咩魚生
有好多款選擇
鵝肝煎得好香 好大塊好厚價錢又吾貴
2款蝦嘅刺身都好正 好鮮甜蝦頭仲有膏 勁正😍
餐廳走平價日式食堂路線,刺身、壽司、爐端燒、炸物飯類樣樣有,酒類選擇不多,因此餐廳走的絶非居酒屋路線。看罷菜牌,決定刺身、燒物、飯麵各點一份。最先到的是前菜及南瓜三文魚麵豉湯。未把前菜放入口中亦未知是何許食物,一嚐方知是以雞蛋黃混和蛋白、胡椒粒及蛋黃醬的全蛋沙律,胡椒跟蛋味出奇的合拍,蛋黃的香氣提昇了許多許多。湯的甜味甚足,以三文魚肉、白蘿蔔、南瓜蓉及麵豉煮成,材料勁足。日本珍味刺身拼盤,有四片金目鯛及兩片大拖羅。魚肉外觀充滿光澤,外表已告訴了你兩者同樣新鮮。金目鯛略經火炙後帶有焦香,味道更為豐富,大拖羅是預期的甘香甜美,店雖小但用料絶不馬虎。爐端燒水準合理,雞翼外皮香脆,肉汁含量一般。牛舌及羊架很出色,牛舌只賣HK$18/串,卻只用舌心軟滑部份,沒有將貨就價。羊架肉嫩汁豐,羶味不會過重,用的亦是揀手貨色。鰻魚飯用上半條蒲燒鰻,很慷慨的份量,鰻魚有約5mm 的厚度,皮燒得風脆,肉質香糯。以HK$48免加一的的價錢,可以吃到連前菜及麵豉湯的定食,性價比相當的高!日式胡麻醬跟秋葵味道甚合,配以冷麵,味道酸酸甜甜的,適合夏天食用。吃罷衆多食物,總體來說,以刺身水準最佳,鰻魚飯性價比最高,燒物

餐廳走平價日式食堂路線,刺身壽司、爐端燒、炸物飯類樣樣有,酒類選擇不多,因此餐廳走的絶非居酒屋路線。

看罷菜牌,決定刺身、燒物、飯麵各點一份。

吃罷衆多食物,總體來說,以刺身水準最佳,鰻魚飯性價比最高,燒物中的牛舌羊架亦有水準。
  • 鰻魚飯
  • 日本珍味刺身拼盤
2018-08-27 62 瀏覽
跟朋友中午飯時間在元朗買了心愛的手袋,朋友心情好靚,她介紹我來到位於元朗的赤葉日本料理因早前她上網見過覺得幾好,順便來食番餐, 一入店中見的都是日本風味料理。每人叫了一個定食是西京燒銀雪魚定食和壽司套餐定食D。先上有三文魚的雜味噌湯,很有三文魚湯鮮味仲可食堆三文魚肉。前菜有蛋加似是薯仔粒,再有醬汁成了沙津。西京燒銀雪魚定食,見到厚身的銀雪魚無論加醬汁或清食銀雪魚都很肉滑。壽司套餐定食D,食了幾種不同壽司,包含厚切浦燒鰻魚,赤葉玉子燒、炙燒左口魚、火之戀、炙燒芝士大蝦... 3件炸雞仍保持到雞的香口,中華冷麵食出清新口感可能是冷麵的關係。牡丹蝦是刺身上,蝦身大隻肉厚,想食多些,於是問朋友是不是能食埋蝦頭。芝士松葉蟹棒壽司,多一次食好味壽司的機會。

每人叫了一個定食是西京燒銀雪魚定食和壽司套餐定食D。

芝士松葉蟹棒壽司,多一次食好味壽司的機會。