2019-05-16 363 瀏覽
平時行過都見佢無咩客人既,就算星期六日都坐唔爆既~見open rice咁多好食評就來試下啦~但原來係好普通既日本餐廳,店內無主打代表到自己店既食物,又無特色或自創食物推介!最驚既係呢個鹽燒油金魚頭,原來只係外面熟架咋,入面係生既重係生到有血水流緊架!!🤮🤮咁同返樓面講啦~樓面回覆話(師傅話係咁架~你都係食外面d肉姐,唔會食入面架麻!)我真係O晒嘴😒😒,佢咁講我唔再比意見啦~講真個師傅唔比人地成個魚頭拆骨食架!點解係食外面個dd既面珠肉呢?章紅魚刺身,肉鬆散淋啤啤,無乜魚味👎👎👎呢個沙律我真係唔知係咪日本野係有架羅,原來係薯仔甘筍沙律黎,失望😔😔香蒜牛柳粒~成晚最好食架啦~好香蒜味,牛味都可以,係唔錯既呢個好似係鰻魚卷,味道普通,好少鰻魚 所以食唔到咩鰻魚味~蟹肉蟹膏卷~ok啦~都係唔。會太鮮味羅~花之戀,三文魚都唔係咁新鮮美味,正常有沙律醬都唔會唔好食既~玉子旦壽司就唔錯喎,旦重有少少流心,所以入口溶化,呢個係成晚最好食既壽司 所以有再追加一客三文魚唔太鮮甜,鰻魚普通,唔太juicy食落去無滿足感😔😔總括黎講,佢咁既價錢,咁既貨識,我唔會再黎食~

章紅魚刺身,肉鬆散淋啤啤,無乜魚味👎👎👎

香蒜牛柳粒~成晚最好食架啦~好香蒜味,牛味都可以,係唔錯既

呢個好似係鰻魚卷,味道普通,好少鰻魚 所以食唔到咩鰻魚味~

蟹肉蟹膏卷~ok啦~都係唔。會太鮮味羅~

三文魚唔太鮮甜,鰻魚普通,唔太juicy食落去無滿足感😔😔

總括黎講,佢咁既價錢,咁既貨識,我唔會再黎食~
2019-03-24 567 瀏覽
很久沒吃日本料理了,心血來潮來元朗找了這家小店,門面整潔,裡面裝飾頗有居酒屋的味道,兩個人點了刺身拼盤,其中的拖羅賣相嬌貴,粉嫩滲著玉白色,入口軟糯一流;玉子豆腐溫泉蛋也是極好的,芝麻灑在溫泉蛋上,用筷子一戳,流心四溢,伴著沙律菜清新可口,還有可愛的小章魚粒呢!最讓我驚艷的是這碟鰻魚炒飯,鰻魚雖不多,兩塊鋪面,炒飯裡也夾雜著些鰻魚,可這飯伴著鰻魚汁粒粒圓潤飽滿,不粘牙卻有嚼勁,是今晚的極品首選,令人難忘。💕💕💕
2019-02-25 554 瀏覽
朋友介紹下呢咗赤葉食壽司, 心諗日本小店一定好貴。。 但原來佢高質得黎係平民價。😍食日本嘢一定要叫雞泡魚乾。😍😍 超級香口。另外我哋叫咗兩款卷物同埋燒青魚:第一次落單叫咗幾款壽司, 最令人意外嘅係甜蝦壽司, 竟然有四隻蝦。。😍😍 另外佢嘅手握飯份量剛剛好,一口一件。 佢唔係用普通壽司醋飯(白米), 佢加左料。。 成個感覺好特別,味道上又唔會好奇怪。😂👍👍軟殼蟹手捲一嚟到超級香🤤, 仲暖笠笠, 一定要趁熱食。 我覺得凍咗會有一陣油益味。。🙊三個女仔食咗咁多嘢, 每人都係130蚊左右 ,畀大家參考下:

食日本嘢一定要叫雞泡魚乾。😍😍 超級香口。

另外我哋叫咗兩款卷物同埋燒青魚:

2019-02-18
2019-02-08 416 瀏覽
Lunch time 經過,見人唔多評價又ok,入黎嘗試!lunch menu 有set餐,叫咗兩個set, 一個烏冬set, 一個滑蛋豬扒!成餐飯,最驚喜絶對係個湯,誠意十足,有三文魚,又有豆腐,味道仲唔錯!之後到前菜,對唔中意食蛋嘅小編黎講,呢個係折磨!用蛋黃包住d蛋白🤦‍♀️係有創意,但味道都係蛋味!中意食蛋嘅朋友應該會中意!手打烏冬!淨係可以話佢個名可能係”手打烏冬”,唔煙韌之余,仲有d淋!刺身壽司正常日本嘢水準!滑蛋豬扒好正常,係好食嘅!價錢適中,但味道唔係太好味。正常日本料理餐牌之余,有小小創新,有加分!

滑蛋豬扒好正常,係好食嘅!

2019-01-26
2019-02-04 319 瀏覽
赤葉日本料理🍁 | #元朗 教育路前排咁岩行開元朗 諗唔到食咩🙈 就去試下依間都算新開既日本野🤣 價錢都幾大眾化 食物就正正常常咁啦😌~元朗雖然係多日本野🧐 但始終未有一間及得上太和既御和亭 同 尖沙咀/CWB既DORAYA🤤🤤午市 | 時令精選刺身丼🍱 | $68附 味噌湯、前菜刺身有三文魚腩、油甘魚、劍魚、蝦、三文魚~ 大部分質素都正常 當中以三文魚腩最好食🤣 但飯既質素就好麻麻🤧 係醋飯黎 但冇咩味 而且似雪到乾哂水 硬硬削削咁🤕 而前菜係蛋沙律都不錯的 味噌湯都係有啲料~ 整體都可以講係一般咁 普通既一餐午餐😂
赤葉日本料理🍁 | #元朗 教育路

午市 | 時令精選刺身丼🍱 | $68
附 味噌湯、前菜
LUNCH 時令精選刺身丼

2018-12-19 265 瀏覽
本來沒打算在這邊吃日本菜,但碰巧隔壁還沒開門,所以看著這間的菜單好像很不錯,就進來試試~因為想吃熱一點的東西,所以沒點最吸引的四色井,而點了火焰井。三文魚和比目魚微燒過後,有少少油脂,很香,魚也很新鮮。鰻魚都叫厚身,醬汁調得很不錯,好久沒吃過這麼好吃的鰻魚。井上的是蟹棒,不是蟹柳,這點要加分還有這個飯底,有加醬汁,弄得整個飯暖暖的,很好 (我一直覺得火炙的壽司配微涼的飯,真是很奇怪)午餐有碟小沙律和麵豉湯~本人覺得這午餐CP值挺高的

還有這個飯底,有加醬汁,弄得整個飯暖暖的,很好
(我一直覺得火炙的壽司配微涼的飯,真是很奇怪)

午餐有碟小沙律和麵豉湯~

本人覺得這午餐CP值挺高的

2018-11-16 188 瀏覽
😋元朗新開的赤葉日本料理食材好新鮮,冇魚腥味。要特別讚一下灸燒過拖羅壽司,鰻魚卷,一口牛。灸燒過的壽司有少許鹽,再配上灸燒過,令味道更特岀👍🏻鰻魚卷內有玉子同青瓜,大大件,加上鰻魚好厚身,差不多係成條鰻魚($78)好抵食😋燒物一口牛,脂肪分布平均,不會燒得很油膩,再有海鹽在上面,味道更清新🤗
😋元朗新開的赤葉日本料理
食材
好新鮮,冇魚腥味。
要特別讚一下灸燒過拖羅壽司,鰻魚卷,一口牛。
灸燒過的壽司有少許鹽,再配上灸燒過,令味道更特岀👍🏻

2018-10-25 189 瀏覽
九龍人無乜事真係唔會入元朗,遠到可以去到一之台灣,唯一吸引到我入去既當然就係美食啦!今日去左一間出名性價比高既日本餐廳 - 赤葉中拖羅刺身+油甘魚刺身+帶子刺身 - 刺身價錢都幾抵,算合格,最好味係帶子厚切三文魚腩壽司+灸燒大拖羅壽司+厚切鰻魚壽司 - 灸燒拖羅好味過拖羅刺身吞拿魚腩蓉軍艦+蟹膏蟹肉軍艦 - 呢個味道一般燒銀鱈魚 - 全晚最出色係呢樣,似係掃左少少蜜糖去燒,幾特別燒雞泡魚干 - 呢個抵食!紫心香芋丸 - 純粹好奇叫左呢樣,無咩特別牡丹蝦刺身 - 貴左少少牛舌串+燒雞腎串 - 普通

吞拿魚腩蓉軍艦+蟹膏蟹肉軍艦 - 呢個味道一般

燒雞泡魚干 - 呢個抵食!

紫心香芋丸 - 純粹好奇叫左呢樣,無咩特別

牡丹蝦刺身 - 貴左少少

牛舌串+燒雞腎串 - 普通

2018-10-25 149 瀏覽
今晚收工約了朋友在元朗食晚飯,能與朋友一起共進晚餐是開心時刻。想食日本料理,朋友即刻帶我去附近的赤葉日本料理。原來之前她曾在這裡食午餐,覺得很不錯,想食牌餐上其他的菜式,因此特意再來此食一下。首先,我自己叫了炭燒豬軟骨拉麵。拉麵麵質具彈性兼爽夾滑固之然,而炭燒豬軟骨肉汁香味煙韌就質爽滋味,再加埋配以豬骨濃湯更惹味潤喉。而我朋友則叫了和風肥牛拉麵,和風肥牛連牛根咬落一樣那麼煙韌嫩滑肉汁惹味,再配以熟咸蛋及其他日式魚絲草絲及靚上湯,食落就更錦上添花。此外,我們餐後亦叫了一些小食:如燒孜然羊架,羊肉燒烤得恰巧,入口即鬆軟可口;海中蝦燒得香口脆爽,也能保持到內裡蝦肉味,夠肉質唔會太細隻;芝麻雞翼外皮脆脆的,食到連雞骨都度了;而蟹子吉列蝦卷味香濃,牛油果軟殻蟹卷,看到成條龍的賣相,外面佈滿紅橙色蟹子粒,內裡牛油果軟殻蟹很冧身。

2018-08-15
2018-10-18 176 瀏覽
我跟朋友在赤葉日本料理食飯,在元朗都方便到達,見食客是附近上班族,跟店員熟絡得很,見到晚餐有多款料理、刺身、壽司選擇,價錢又實惠,唔怪得之多上班族來食飯。餐牌有很多拉麵、壽司、刺身、料理飯.... 一眼看上特盛海鮮拉麵,海鮮比人海鹽的氣氛,讓人沒有飽滿感,拉麵滑身加上拉麵湯似跟上湯一般味道,眼見好大碗都能食完。赤葉日式肥牛炒麵,薄身肥牛片是多肉汁很,咬出口感是軟身的,比較少食炒麵因湯麵教大眾化,原來都幾好食。炸餃子外型跟味道都充滿燒香,咬著有肉同菜餡,加醬汁食一流,得幾隻差些唔夠分。浦燒鰻魚壽司是好多人都點選,燒汁夠野味跟鰻魚好配合,鰻魚彈口幾好,我朋友特別想叫多幾件食。享受著日本料理和小食,食完大家飲綠茶。
我跟朋友在赤葉日本料理食飯,在元朗都方便到達,見食客是附近上班族,跟店員熟絡得很,見到晚餐有多款料理、刺身壽司選擇,價錢又實惠,唔怪得之多上班族來食飯。

餐牌有很多拉麵、壽司刺身、料理飯.... 一眼看上特盛海鮮拉麵,海鮮比人海鹽的氣氛,讓人沒有飽滿感,拉麵滑身加上拉麵湯似跟上湯一般味道,眼見好大碗都能食完。

享受著日本料理和小食,食完大家飲綠茶。
2018-09-28 178 瀏覽
香港的日本料理質素愈來愈高,與日本一樣講求食材的新鮮。三文魚紋理靚、魚油正!刺身非常觧甜,海膽好甘味,三文魚肥美,魚油在口裡徘徊,帶子、鮮蝦嫩滑無比,食到日本嘅鮮味。海膽份量唔孤寒,入口甘味,同行朋友食過不停~炸雞軟骨份量足,炸得黎不會好乾身,又有咬口,食完一粒又一粒,配埋日本菜,紓緩熱氣,一大享受。呢間餐廳種類選擇多,叫多幾串串燒,雞肉大蔥串好食到不停了,每啖肉嘅肉汁爆哂出黎,大蔥又夠香~芝士蛋燒估唔到咁多件⋯⋯!好抵食!出面一般得4小舊。芝士爆漿,蛋又夠香。烏冬不得石讚,超彈牙,好有水準,湯底夠味!
香港的日本料理質素愈來愈高,與日本一樣講求食材的新鮮。

三文魚紋理靚、魚油正!

海膽份量唔孤寒,入口甘味,同行朋友食過不停~

烏冬不得石讚,超彈牙,好有水準,湯底夠味!
  • 炸雞軟骨
  • 刺身
  • 串燒
2018-09-28 142 瀏覽
抵食高質日本菜元朗好多好野食,隱世小店,日本菜都特別出色元朗赤葉日本料理係教育路,馬會附近,地點唔算難搵,又係一個食飯好去處呢度刺身非常抵食,$150 幾會有4-6種刺身,我都好震驚!好抵食!抵食之餘,質素非常高,刺身肥美又鮮甜,帶子超大隻,唔食對唔住自己壽司一樣咁出色,特別係焦糖鵝肝壽司,勁勁勁大舊,好juicy,燒三文魚一樣好味到震蟹籽沙律份量多,健康之選!燒鯖魚大大條,香噴噴,肉質嫩滑。最後豬肉鍋,豬肉都唔會馬虎,肥瘦適中,湯底好正,特別蔬菜吸哂湯既鮮味,yummyyummy元朗呢間日本小店真心推介,雖然無華麗裝修,但食物水準高,誠意、心意滿分,價錢非常合理
抵食高質日本菜

元朗好多好野食,隱世小店,日本菜都特別出色

蟹籽沙律份量多,健康之選!

燒鯖魚大大條,香噴噴,肉質嫩滑。

• 刺身
  • 豬肉鍋
  • 鵝肝壽司
2018-09-27 158 瀏覽
山長水遠去元朗搵好野食 依間店細細間7點已經滿座有幾枱等緊 野食款式都幾廣 而且order完d野食都好快上帶子刺身 $32, 油甘魚刺身 $48, 中拖羅刺身 $68帶子同油甘魚都厚身鮮甜 中拖羅就麻麻喇冇咩味同有筋牡丹蝦刺身 $64 - 追加刺身 大大條又新鮮厚切三文魚腩壽司 $28/2, 池魚王壽司$38/2, 灸燒大拖羅壽司 $90/2, 厚切鰻魚壽司 $24/2幾鍾意佢既壽司飯細細粒 加左醋 而且夾起唔會易散! 印象中第一次食池魚 口感似魷魚 灸燒大拖羅果然比中拖羅高質好多 燒左燒溶化魚脂更加香濃吞拿魚腩蓉軍艦 $24/2, 蟹膏蟹肉軍艦 $24/2燒銀鱈魚 $88依個係是日最愛有一百分!!! 加左甜甜地既醬油燒 燒得好香肉仲好嫩滑有肉汁 而且條魚骨邊邊既肉都好香甜 輕輕咬落去就起到肉燒雞泡魚干 $32價錢黎講份量好多 而且幾厚身 好好咬燒羊架 $28 厚身既羊架少少騷 調味幾好牛舌串 $18牛舌厚身好有口感 好淋 面鋪左黑椒食落更加香

帶子同油甘魚都厚身鮮甜 中拖羅就麻麻喇冇咩味同有筋

牛舌串 $18
牛舌厚身好有口感 好淋 面鋪左黑椒食落更加香

• 燒銀鱈魚
2018-09-25 181 瀏覽
元朗多壽司、日本野食就個個知,成日食永年見到隔離呢間赤葉壽司店都好想試,今晚又在元朗搵食,正想掙扎緊食永年定係食壽司好嘅時候見到佢門口貼住夜晚九點後有九折😍係你了🤣🤣🤣🤣因為肚餓嘅關係,有啲掛住食唔記得咗影相😂請大家見諒!呢個係「竹。刺身拼盤」,咪睇佢只係百幾蚊但都有5款,食材都好新鮮鮮甜! 真係喜出望外!軟殼蟹手卷嘅軟殼蟹都唔細,而且很脆,配埋啲有味飯,好想一食再食!炸蠔剛剛炸起熱辣辣,雖然唔係好大隻,但蠔味十足,CP值高👍🏻那~~~~你睇返張單有幾多嘢食我哋掛住食唔記得左影相🤣🤣🤣🤣😂哈哈!總括嚟講呢間野嘅價錢好親民,野食嘅味道好好好新鮮,係難得一見元朗新開且性價比高嘅日本壽司店!(記住九點後仲有九折,即係免+1,如果你地又係差唔多時間食晚飯嘅話,睇住時間)

因為肚餓嘅關係,有啲掛住食唔記得咗影相😂請大家見諒!

2018-09-22 127 瀏覽
今日屋企人飲完早茶,然後喺元朗行咗一陣,媽咪突然間話好想食三文魚腩刺身,所以就嚟到呢間日本料理,試吓佢嘅三文魚腩刺身,係幾個月前我都食過呢間日本料理,食過午餐覺得性價比非常高👍🏻門口有好多紅色嘅燈籠,一望就見到餐廳入面地方不是太大,但是坐嘅位置都好舒服,冷氣又夠😁飲品種類都有好多款款式都有好多,想食嘅嘢全部都有午餐嘅壽司套餐真係好抵,份量又夠多壽司套餐c $68 烏冬係凍食,烏冬嘅麵質好彈牙,以往都係食熱烏冬,今次都係第一次嘗試食凍的烏冬😁感覺幾特別天婦羅有南瓜同埋番薯,好香口😉咬落去又脆又甜,食完一口已經停吾到😬媽咪最鍾意食嘅三文魚腩刺身,超級肥美嘅厚切三文魚腩,啖啖肉,魚油又非常香口,不覺得肥膩嘅感覺👍🏻媽咪都讚不絕口,仲話要encore😬一口和牛串燒$22 一串,牛肉充滿着濃郁嘅黑椒味👍🏻入口即溶,呢個做得非常出色,少少辣芝士年糕$18( 二粒)剛剛炸起,外脆內軟,咬一啖入邊嘅芝士留心流晒出黎,熱辣辣😍
門口有好多紅色嘅燈籠,一望就見到
餐廳入面地方不是太大,但是坐嘅位置都好舒服,冷氣又夠😁
飲品種類都有好多款
款式都有好多,想食嘅嘢全部都有
午餐嘅壽司套餐真係好抵,份量又夠多