2021-05-27 420 瀏覽
已經係第n次嚟食啦,實在太好味,終於忍唔住要為佢寫篇食評!哩度嘅刺身新鮮,壽司同燒物製作認真,一啲都唔馬虎,性價比非常高!聽講佢地壽司師傅係喺日本學師返嚟,喺食物嘅細節餅都充份感受到壽司師傅對食物嘅執著❤️👍🏻首先,依度嘅壽司飯採用咗赤醋飯,飯嘅濕度適中,唔會太散易夾,甜酸度都適中,可以提高壽司上嘅刺身嘅鮮味,非常開胃!我最鍾意嘅就係佢地嘅汁漬壽司,特別鍾情佢地嘅日本紋甲魷魚壽司,因為我係非常鍾意食魷魚嘅😋佢地嘅汁漬有非常開胃嘅柚子味,令壽司食落倍感清新!我一向偏愛食火灸壽司嘅!佢地嘅火灸都做得恰到好處,唔會有燶味,火喉同火灸時間拿練得好好!我好鍾意食佢地嘅灸燒日本左口魚邊壽司,左口魚邊入口即溶!今次仲試咗灸燒焦糖鵝肝壽司,一直想試但怕腥,但係有驚喜喎!好甜,幾特別,雖然食到最後都會食到少少腥,但都推介👍🏻小食方面,大愛佢地嘅芝麻雞翼,好香口,即叫即整,次次送到嚟都真係熱到辣嘴。今次去食仲試埋佢地時令嘅北海道珍寶帶子,美味しい。帶子除咗好鮮甜,仲有淡淡嘅海水味,咩sauce都唔洗加呀;而解凍嘅時間同溫度都拿練得好好,入口唔會勁凍亦無殘餘嘅薄冰,直頭幻想到自己食緊啱啱喺海邊執起嘅帶子咁呀,

今次去食仲試埋佢地時令嘅北海道珍寶帶子,美味しい。帶子除咗好鮮甜,仲有淡淡嘅海水味,咩sauce都唔洗加呀;而解凍嘅時間同溫度都拿練得好好,入口唔會勁凍亦無殘餘嘅薄冰,直頭幻想到自己食緊啱啱喺海邊執起嘅帶子咁呀,口感豐富!

另外,今次終於試埋佢地嘅蟹膏牡丹蝦刺身!評價同北海道珍寶帶子刺身一樣,好味道呀!
蟹膏牡丹蝦刺身

而且仲試咗分別嚟自加拿大同日本根室嘅時令海膽壽司加拿大海膽壽司,我個人覺得都腥咖,唔推介,不過朋友唔覺~

仲有,哩度有suntory draft beer,喺元朗比較少見。

聽講哩間餐廳喺疫情嘅影響下,即將結業,稍作休息。希望壽司師傅快啲休息完,期待他日捲土重來!今次無幫所有食物影寫真,其他相片可參考我嘅相簿,佢地仲有好多嘢食好正!
玉子燒小卷
  • 芝麻雞翼
  • 灸燒焦糖鵝肝壽司
  • 北海道珍寶帶子刺身
2021-04-07 364 瀏覽
芒果海龍卷🥭🦐清新嘅炸蝦卷〰️令人一舊接一舊咁好快食晒〰️珍寶帶子,油甘魚腩,池魚王🍣呢三個都係必嗌之選〰️尤其係珍寶帶子〰️好厚肉〰️炙燒左口魚,海膽,紋甲魷魚🍣炙燒左口魚又係必嗌〰️鍾意左口魚嘅一定一定要叫👌🏻入口好香〰️香葱拖羅蓉手卷🍣其實我係鍾意食小卷〰️但係冇咗小卷🥲然後呢個手卷係我睇錯咗以為係小卷之後嗌咗🤣不過都好食的👌🏻牛舌心串,味增燒豚腩串好食香口〰️不過又唔係好似真係串燒舖嘅質素〰️唐揚炸雞🍗普普通通👌🏻

芒果海龍卷🥭🦐
清新嘅炸蝦卷〰️
令人一舊接一舊咁好快食晒〰️

珍寶帶子,油甘魚腩,池魚王🍣
呢三個都係必嗌之選〰️
尤其係珍寶帶子〰️好厚肉〰️

炙燒左口魚,海膽,紋甲魷魚🍣

香葱拖羅蓉手卷🍣
其實我係鍾意食小卷〰️
但係冇咗小卷🥲
然後呢個手卷係我睇錯咗以為係小卷之後嗌咗🤣
不過都好食的👌🏻

牛舌心串,味增燒豚腩串
好食香口〰️
不過又唔係好似真係串燒舖嘅質素〰️

唐揚炸雞🍗
普普通通👌🏻
2021-04-07
2020-11-23 664 瀏覽
今日嘢食唔錯 散叫咗啲壽司 仲有個炸雞軟骨 少少串燒 全部都唔錯幾好食熱辣辣 個茶壺好得意 放落去影得幾靚 不過間舖頭啲細 人多嘅話都等幾耐 好彩嗰時七點幾去 唔使等位 如果路過都可以一試嘅
2020-11-22 431 瀏覽
第2次回頭光顧,餐廳環境舒適 座位唔逼佈置有日式居酒屋既感覺 播既日本音樂亦非常欣賞食物有誠意 食左大約十樣食物 每樣既味道都好有水準 而且價錢非常合理店員服務好好亦有禮貌總括來講,係非常有誠意既高質小店👍🏻食物,環境,服務都好好! 下次再來元朗一定會再光顧
店員服務好好亦有禮貌

2020-11-10 462 瀏覽
本來想開開心心食餐好西, 一入餐廳, 環境唔掂, 好似茶餐廳咁, 跟住有個黑口黑面四眼佬帶入座, 之前見到Openrice食評, 有個梯級擺設嘅壽司set, 原來已經冇做好耐, 真係好失望, 最後叫咗個普通嘅壽司set連冷麵, 其實真係冇乜選擇, 另外加咗兩串串燒, 豬腩同雞皮, 本來都好期待, 點知, 兩串串燒激咸, 好似食鹽咁, 而盤壽司嘅質素真係極普通, 衰過好多壽司連鎖店, 一個lunch咁就食咗$200幾, 但真心覺得超唔值咁嘅價錢。 我好少上嚟打食評, 但真係唔想有人再中伏, 所以一定要寫呢一篇!!!
, 跟住有個黑口黑面四眼佬帶入座
2020-10-19
今次訂咗一條鯖魚&花咲蟹試吓廚師好有耐心咁介紹蟹嘅烹調方法,等我哋可以揀啱自己口味嘅like 佢嘅煮食態度我哋由得廚師發板烹調刺身&蟹佢用唔同嘅配料配搭主菜,味淡至味濃咁出菜,同一樣嘢每一次入口都有唔同層次、質感,不論魚刺身定蟹都非常鮮甜蟹宴以廚師即場燒紫菜包手卷收尾,正!我哋另外叫咗磯燒鮑魚,配佢哋嘅肝醬味道真係一流呢餐係值嘅,食過番尋味除咗呢三款特色菜,我哋仲叫咗其他食開嘅恆常菜式,水準穩定!4人食咗總共$2300
今次訂咗一條鯖魚&花咲蟹試吓
廚師好有耐心咁介紹蟹嘅烹調方法,等我哋可以揀啱自己口味嘅

like 佢嘅煮食態度
我哋由得廚師發板烹調刺身&蟹

蟹宴以廚師即場燒紫菜包手卷收尾,正!
我哋另外叫咗磯燒鮑魚,配佢哋嘅肝醬味道真係一流

呢餐係值嘅,食過番尋味

除咗呢三款特色菜,我哋仲叫咗其他食開嘅恆常菜式,水準穩定!
4人食咗總共$2300
原條鯖魚刺身
原隻磯燒鮑魚+肝醬
2020-10-05
生日
原條鯖魚刺身
原隻磯燒鮑魚+肝醬
2020-07-10 779 瀏覽
想食日本野,又唔想去連鎖壽司店,朋友推介呢間元朗小店,晚市最繁忙既時候,都唔算等好耐出餐時間都算快,每碟賣相都好吸引壽司每碟刺身都很新鮮,其中帶子刺身都算厚切,唔錯唔錯;軍艦的紫菜都好脆口;其餘炸物和熟食味道都唔錯,燒得剛好,整體上我比中上分數,會再有下次

出餐時間都算快,每碟賣相都好吸引

2020-07-10 344 瀏覽
完全唔好食!無一樣係好食淨係得甜到嘔嘅燒汁味🤷🏻‍♀️完美浪費食材🙄唔明點解啲人會話好食銀鱈魚本質好好食但經佢烹調之後 個價值就貶低咗😌燒物係凍嘅😉再次對openrice評價失望
完全唔好食!
銀鱈魚本質好好食
但經佢烹調之後 個價值就貶低咗😌
燒物係凍嘅😉
再次對openrice評價失望

銀鱈魚西京燒  汁燒魷魚筒  牛油果軟穀蟹卷  燒牛舌心  赤葉丼
2020-07-10
$170.5 (午餐)
2020-07-08 327 瀏覽
同朋友打完波就諗住去食日本料理啦⋯⋯係元朗區日本料理店都唔小,但真心好食又有幾多間呢🤔有朋友介紹元朗赤葉日本料理都唔錯,於是同朋友膽粗粗去試吓啦⋯⋯店舖坐位有限,最多都係6人枱(得兩張)其餘的是4人枱(就算2位都會比4人枱你,所以坐得非常舒服)食物價錢中上,但質素好👍🏻刺身新鮮壽司好味又晤會大大件,食多件都唔會漏,燒物和煱物都好好味😋有下次幫襯👏🏻
同朋友打完波就諗住去食日本料理啦⋯⋯
係元朗區日本料理店都唔小,但真心好食又有幾多間呢🤔
食物價錢中上,但質素好👍🏻
有下次幫襯👏🏻
2020-05-30 515 瀏覽
元朗真係周圍都有好嘢食 今次呢間小店真的有驚喜 無論係壽司 串燒 定係下酒菜 每樣都好好味 尤其係燒鵝肝壽司 大大舊鵝肝上面有少少甜甜地嘅焦糖味 燒得剛剛好 齒頰留香 係必食推介😋可惜嘅係店內位置較少 為咗俾更多客人享用食完就要盡快走 否則會係一個同朋友吹水聚舊的好地方🤔 整體而言都係很值得推介的一間日式餐廳(o’∀’o)
整體而言都係很值得推介的一間日式餐廳(o’∀’o)
2019-12-22 1235 瀏覽
這家餐廳的位置相對比較偏僻,只是有一次從教育路走去元朗廣場的途中見到,上openrice搜索了一下,看見評價還不錯,就想著改天來試一下。來的時候將近9點,人不多,無需等位,點了一個刺身丼,泡菜鍋和牛肉卷溏心蛋,鵝肝醬手卷,尤其是後面兩個和菜單上的其他一些菜式從來沒在其他日料店見過,感覺很新鮮,都有躍躍欲試之感。總體味道都很不錯,刺身好新鮮,價錢也不算貴,算是性價比較高的一個日式餐廳了,值得下次再來。
2019-11-25 626 瀏覽
幾新鮮、唔錯既日本鋪☺️元朗一向多日本野就係人都知架啦,今次食呢間小店性價比都算高!-圖一:旨。握壽司盛合 $118全部都係炙燒壽司~有左口魚、三文魚、鯖魚、劍魚腩同鵝肝 質素都唔錯🤤🤤 係個軟殻蟹同啲紫菜唔知點解又淋又un🤨圖二: 我最鐘意海膽花之戀😍😍食得出海膽係新鮮既 鰻魚同池魚王都唔錯☺️但左邊果兩舊厚切三文魚腩同三文魚真係食唔出有咩分別😂圖三:牛肉溏心蛋串 $18 好食😋隻蛋真係仲流流地既雪花牛舌心串 $22 就一般😂
幾新鮮、唔錯既日本鋪☺️

圖一:旨。握壽司盛合 $118

圖二: 我最鐘意海膽花之戀😍😍食得出海膽係新鮮既

圖三:
牛肉溏心蛋串 $18 好食😋隻蛋真係仲流流地既
雪花牛舌心串 $22 就一般😂
  • 海膽花之戀
2019-11-03 553 瀏覽
第一次試,估唔到感覺比預期差。 叫左牛肉壽喜燒,點知等左半個鐘都未黎,最後黎到嘅時候,發現佢竟然冇平時嘅薯粉,淨係得啲配料... 每樣配料得兩件,雖然牛肉味道不錯,但整鍋就略嫌偏咸,食多兩啖就係咁飲茶解渴。壽司份量好細件,第一round 食完完全唔夠要再叫🙈 灸燒左口魚同埋蟹膏係好味嘅! 但焦糖鵝肝就冇其他人講得咁好味.. 鵝肝唔夠多油同埋唔夠厚,食落口感爭啲。 直送池魚都有啲失望。 整體黎講都唔會再短時間內encore。
第一次試,估唔到感覺比預期差。

2019-10-18 398 瀏覽
要兩個鐘先踏足到元朗...所以我好珍惜每次喺度搵食嘅機會🤪仲要減肥期間更加要揀啱啲食完唔會後悔嘅嘢食😌<<芒果雙龍卷>>($98)就冇令我失望👍🏻佢唔止賣相吸引好有霸氣😏佢仲好好食!!吉列蝦係新鮮炸嘅~聽講啲醬油飯係用秋田小町米嘅! 唔怪得咁軟熟啦😀唔點豉油同wasabi都好夠味!芒果好甜,蟹籽又脆口~咁多樣食材...師傅切到咁細嚿都冇散開晒! 勁💪🏻佢細細嚿~女仔都可以一啖放入口!好有層次感! encore之選!
要兩個鐘先踏足到元朗...所以我好珍惜每次喺度搵食嘅機會🤪
仲要減肥期間更加要揀啱啲食完唔會後悔嘅嘢食😌
<<芒果雙龍卷>>($98)就冇令我失望👍🏻
佢唔止賣相吸引好有霸氣😏佢仲好好食!!
吉列蝦係新鮮炸嘅~
聽講啲醬油飯係用秋田小町米嘅! 唔怪得咁軟熟啦😀
唔點豉油同wasabi都好夠味!
芒果雙龍卷

芒果好甜,蟹籽又脆口~
咁多樣食材...師傅切到咁細嚿都冇散開晒! 勁💪🏻
佢細細嚿~
女仔都可以一啖放入口!

好有層次感! encore之選!
2019-08-10
芒果雙龍卷
2019-10-01 420 瀏覽
今次終於嚟到呢間大家都話CP價高既👉🏻赤葉日本料理👈🏻 試下有幾正先👅.點左個”產地直送拼盤” (HK$188) 有最愛既拖羅、深池魚、油甘魚...味道超鮮甜❗️果然係產地直送好新鮮👍🏻 特別係拖羅,質感鬆軟,入口即化,而且魚油味濃。又點左個”磯煮鮑魚”(HK$48) 食落肉質爽口彈牙,係好食既😌..另外,要左個”墨西哥海膽軍艦”(大概HK$28@1) 日本海膽就食得多喇,墨西哥既都係第一次👀 一上台見到海膽既份量都唔小,味道唔會有苦澀味,仲好甘甜🗣係正呀➰”灸燒左口魚”(HK$12) 左口魚油脂豐富,在魚上加微微炙燒再配上赤醋飯,係無得輸💯.“燒雪花牛舌心串”(HK$22) 燒得岩岩好🔥 肉質好juicy ✨ “燒油甘魚鮫”(HK$88) 食落好嫩滑,而且無咩腥味🙆🏻‍♀️ 我就好鐘意喇😆.