2024-03-03 147 瀏覽
上次介紹過「賦湯稻火」之後,香港突然又跌到得12度,新界再低2-3度,係呢啲忽冷忽熱嘅天氣第一時間就諗起佢嘅湯,真係食過返尋味,今日一於再接再勵🤭🤭🤭今次再encore 📌花膠魚翅螺頭燉雞湯飯 $88花膠同魚翅都比雞件大,啖啖滿足。今次將原隻雞腿同一大塊雞胸去熬製,原汁原味,精華撈飯真係ichiban👍🏻。水準依然,一定再有下次。📌蒜蓉蝦拼土魷肉餅籠仔蒸飯 $88+$10雙併+$20人蔘燉湯陣陣荷葉飯攪拌上土魷肉餅同蝦嘅鮮味,真係好好送飯,一大口一大口甘唔覺意就食曬lu。人蔘燉湯啖啖人蔘味香而冇苦澀味。配上一碟油麥菜,十分完美。🙇🏻‍♀️呢度即叫即煮,大概要等40分鐘,大家記住預留充足時間等美食。等緊期間不防係店內每個角落打下卡。今次好驚喜店舖竟然提供一壺茶🍵比我哋,仲會關心我哋會唔會太凍🧊,非常窩心。鐘意到小店就係因為食物用心製作同人都極之有人情味,令人懷念。💸埋單都係$206#賦湯稻火#一個為你甘去蹈火海的人

今次再encore 📌花膠魚翅螺頭燉雞湯飯 $88

💸埋單都係$206

#一個為你甘去蹈火海的人
2024-02-20 111 瀏覽
大角咀呢間火鍋店出名賣靚湯,今日經過就試吓啦!叫咗 : 花膠魚翅螺頭燉雞湯飯我喺屋企少有煲湯,餐廳煲嘅果然唔同,骨膠原十足,而且內有雞件。成碗湯撈飯都好正。下次再嚟試吓唔同嘅湯。
大角咀呢間火鍋店出名賣靚湯,今日經過就試吓啦!
叫咗 : 花膠魚翅螺頭燉雞湯飯
成碗湯撈飯都好正。下次再嚟試吓唔同嘅湯。
GG為左推介好西俾大家可以GG為左推介好西俾大家可以上刀山、落油鑊、賦湯稻火…❤️‍🔥無錯🤭 講緊嘅係位於大角咀嘅「賦湯稻火」呀❤️‍🔥 先唔講佢哋嘅燉湯同蒸飯有幾咁出色! 淨係間舖嘅裝修已經好打卡able,牆飾、質感格仔木架、鏤空玻璃…… 連去個廁所前都忍唔住要打下卡🤣店主喺吸引眼球方面真係花盡心思🙈佢哋嘅午市menu主要有蒸飯同燉湯,份量同味道都非常出色!我就叫左個雙併蒸飯套餐同埋花膠魚翅螺頭燉雞湯飯。📌蟲草花木耳滑雞拼土魷肉餅籠仔蒸飯 $68籠仔蒸飯用荷葉墊底,一掀蓋已經聞到陣陣荷葉飯香~呢個蒸飯用料份量好足,滑雞都有成5、6舊,而且醃料入味、肉質嫩滑,相對上木耳蟲草花嘅存在感比較低,但勝在口感爽脆。至於土魷肉餅用黎送飯一流,肉餅新鮮彈牙,加上土魷咸香咸香,唔覺唔覺就食哂成籠飯📌佢哋一共有6款蒸飯選擇,加$10就可以雙拼架啦。📌我哋仲加左加$20換左套餐燉湯,材料又係好豐富,可以筆到幾條人參仔同雞肉,湯水嘅味道帶有好濃嘅人參味,甘甘地好補,同一碟菜心,夠曬健康。📌花膠魚翅螺頭燉雞湯飯 $88呢個湯絕對係物超所值,超級大碗,超級多料,雞肉有5、6舊以上,魚翅同花膠好厚身,大概有2-3件

佢哋嘅午市menu主要有蒸飯同燉湯,份量同味道都非常出色!

我就叫左個雙併蒸飯套餐同埋花膠魚翅螺頭燉雞湯飯。

📌蟲草花木耳滑雞拼土魷肉餅籠仔蒸飯 $68
籠仔蒸飯用荷葉墊底,一掀蓋已經聞到陣陣荷葉飯香~
呢個蒸飯用料份量好足,滑雞都有成5、6舊,
而且醃料入味、肉質嫩滑,
相對上木耳蟲草花嘅存在感比較低,但勝在口感爽脆。
至於土魷肉餅用黎送飯一流,肉餅新鮮彈牙
,加上土魷咸香咸香,唔覺唔覺就食哂成籠飯

📌佢哋一共有6款蒸飯選擇,加$10就可以雙拼架啦。

📌花膠魚翅螺頭燉雞湯飯 $88
呢個湯絕對係物超所值,超級大碗,超級多料,
雞肉有5、6舊以上,魚翅同花膠好厚身,大概有2-3件,配埋祛濕嘅冬瓜
成碗湯白雪雪,滿滿嘅骨膠原,岩哂想滋陰養顏嘅靚靚

📌叫餐時我哋再加配埋兩罐COKE ZERO $9 each,

💸埋單都係$204,

抵到喊😭🤣😂

2024-01-18 172 瀏覽
花膠魚翅蜾頭燉雞湯飯🐔足料鮮甜,飲落有骨膠原感,雞肉大大件。例湯,蕃茄🍅雜菜湯清甜北菇滑雞籠仔蒸飯🍚北菇雞香滑,飯蒸後仍然保持乾身有蛋香。人蔘燉雞湯🍲甘甜,香氣撲鼻#賦湯稻火📍地址: 油尖旺區 太子 大角咀嘉善街36號福祥樓地下6及13號舖#靚湯 #老火湯 #大角咀餐廳 #香港美食
花膠魚翅蜾頭燉雞湯飯🐔
足料鮮甜,飲落有骨膠原感,雞肉大大件。

例湯,蕃茄🍅雜菜湯清甜

北菇滑雞籠仔蒸飯🍚
北菇雞香滑,飯蒸後仍然保持乾身有蛋香。

人蔘燉雞湯🍲
甘甜,香氣撲鼻

#靚湯 #老火湯 #大角咀餐廳 #香港美食
2023-12-20 228 瀏覽
天氣凍最想飲熱嘢暖暖身 滋潤一下一於捉埋同事一齊去飲啖靚湯補一補因為我生酮剩係叫花膠魚翅螺頭燉雞湯同事叫左雙冬羊腩煲飯$88有好多羊腩仲有冬菇同荀 望落好正呀蠟味籠仔蒸飯 蠟味超香呀跟餐仲有菜同例湯梅菜肉餅土魷籠仔蒸飯全部都好香呀 份量都唔少我既燉湯好大盅 入面都有唔少雞肉同花膠翅都有啲係大大舊好厚身湯都幾濃雞味 唔會太咸食完真係暖笠笠架鋪頭放左好多懷舊嘢 都幾有特式下次再搵同事一齊去打邊爐先得賦湯稻火 (大角咀)大角咀嘉善街36號福祥樓地下6及13號舖
天氣凍最想飲熱嘢暖暖身 滋潤一下

湯都幾濃雞味 唔會太咸
食完真係暖笠笠架

鋪頭放左好多懷舊嘢 都幾有特式
下次再搵同事一齊去打邊爐先得

賦湯稻火 (大角咀)
大角咀嘉善街36號福祥樓地下6及13號舖
2023-12-14 126 瀏覽
香港人多數係無飯家庭,煲湯水就更加少,咁就要試吓呢間餐廳嘅湯水👨🏻‍🍳🔹花膠魚翅螺頭燉雞湯飯 $88真材實料,骨膠原豐富🔹北菇滑雞籠仔蒸飯 $68籠仔飯甘香,北菇雞足料🔹人蔘燉雞湯 $48清甜滋補,秋冬最啱贈送嘅青紅蘿蔔湯,有阿媽的味道👵🏼呢間餐廳絕對係 湯嘅專家👍🏻賦湯稻火🍲地址: 大角咀嘉善街36號福祥樓地下6及13號舖#賦湯稻火 #湯嘅專家 #真材實料#清甜滋補 #靚湯 #大角咀餐廳 #香港美食

🔹花膠魚翅螺頭燉雞湯飯 $88
真材實料,骨膠原豐富

🔹北菇滑雞籠仔蒸飯 $68
籠仔飯甘香,北菇雞足料

🔹人蔘燉雞湯 $48
清甜滋補,秋冬最啱

贈送嘅青紅蘿蔔湯,有阿媽的味道👵🏼
呢間餐廳絕對係 湯嘅專家👍🏻

賦湯稻火🍲
地址: 大角咀嘉善街36號福祥樓地下6及13號舖

#賦湯稻火 #湯嘅專家 #真材實料
#清甜滋補 #靚湯 #大角咀餐廳 #香港美食
2023-12-09 212 瀏覽
午膳時間探店,座無虛席,顧客全都是附近上班的白領人士,可見其受歡迎的程度。席間見侍應態度非常誠懇親切,同客人有講有笑,相互十分熟悉。我就即刻知道,呢間店食物的質素一定不差,否則難以有這麼多的回頭客,果然所料不錯: 蒜蓉蝦籠仔蒸飯送油菜及例湯 $88 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)籠仔蒸飯一上枱,空氣都變得香噴噴起來。蒸飯中不只放入香蒜,更有香蔥,小辣椒,真的香氣四溢❤️蒸飯面有開邊蝦七至八隻,蝦面放滿香蒜,新鮮,質量很高,好食到我忍唔住啜手指,舔舔脷😋😋😋。這個價錢配這個質素,真的超值好吃,必推!燉湯人蔘雞湯 $20 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)套餐本身已經送例湯,但係見到加$20就能喝到人蔘雞燉湯,雙眼立即發光😍。真材實料,內裏有人蔘、雞肉和桂圓 。由於用料十足,湯頭清甜,每一羹也包含了精華的味道。整盎喝完,𣎴但沒有口渴,反而感覺胃部微暖的的感覺,確實滋補養生,補血又養顏,性價比超高👍🏻👍🏻燒雞泡魚乾 $78即叫即烤,份量十分充足,不會只有兩三條。烤得非常香,脆中帶點軟,有絲絲的甜味,真的好食到停不了口🤭其實整個午餐不但份量充足,蒸飯燉湯是少鹽少糖的烹調手法,吃完真的有健康滿滿的感覺,而且沒有任何負擔感,難

蒜蓉蝦籠仔蒸飯送油菜及例湯 $88 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
蒜蓉蝦籠仔蒸飯送油菜及例湯

燉湯人蔘雞湯 $20 (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)
燉湯人蔘雞湯

燒雞泡魚乾 $78
燒雞泡魚乾

其實整個午餐不但份量充足,蒸飯燉湯是少鹽少糖的烹調手法,吃完真的有健康滿滿的感覺,而且沒有任何負擔感,難怪深受打工仔歡迎。如果大家到訪附近,真的值得一試。👍🏻@Big_Big_Foodie
燉湯人蔘雞湯
燒雞泡魚乾
  • 蒜蓉蝦籠仔蒸飯
  • 人參雞燉湯
2023-12-06 142 瀏覽
食評呢日discover大角咀—賦湯稻火呢邊係奧運站舊邨果邊,距離奧運站B1出口都係3分鐘路程~鋪頭裝修由外至內都驚喜處處門口張櫈同一旁既年代感郵筒已經是個很好的打卡點😍一入去就聽到播住串燒既90年代k歌😍(暴露年齡系列🙈)入到去好似入左時光隧道咁😍有好多懷舊擺設~好似大哥大,黑膠唱片機等等卡位非常寬敞,小編覺得板隔同燈光都令人聯想到月亮,同呢個帶點古典韻味既地方好配合,令人好似入左異世界咁,環境非常舒適😌廁所更是重頭戲!女士一定要參觀一下女廁裝潢!好有心思😍食物都相當驚艷😍超推佢地既lunch set!花膠魚翅螺頭燉雞湯飯$88好滋補又真材實料既一碗燉湯!大大舊花膠,螺頭肉同雞肉!仲好多魚翅!一d都唔呃秤!無添加味精,飲落一d都唔會令人口乾😍今次真係可以魚翅撈飯😚北菇滑雞籠仔蒸飯$88+人蔘燉湯$20又一驚喜之作啊😍冬菇肉可夠曬厚😍隻雞真係好滑😍佢既雞油滲入荷葉飯入面,冬菇,滑雞同荷葉香三隻香味交融,真係令人食到停啊唔到口🙈原本小編飽左一半都忍唔住清埋呢個飯🙈🙈😋而且呢度服務超好,員工好自動自覺,會主動問係咪share食,同會即時比餐具☺️小編去既時候4pm左右,5:30pm後晚市時段
食評

呢日discover大角咀—賦湯稻火
呢邊係奧運站舊邨果邊,
距離奧運站B1出口都係3分鐘路程~
鋪頭裝修由外至內都驚喜處處

門口張櫈同一旁既年代感郵筒已經是個很好的打卡點😍
一入去就聽到播住串燒既90年代k歌😍(暴露年齡系列🙈)
入到去好似入左時光隧道咁😍
有好多懷舊擺設~好似大哥大,黑膠唱片機等等
卡位非常寬敞,小編覺得板隔同燈光都令人聯想到月亮,
同呢個帶點古典韻味既地方好配合,
令人好似入左異世界咁,環境非常舒適😌
廁所更是重頭戲!
女士一定要參觀一下女廁裝潢!好有心思😍

食物都相當驚艷😍
超推佢地既lunch set!
花膠魚翅螺頭燉雞湯飯$88
無添加味精,飲落一d都唔會令人口乾😍
今次真係可以魚翅撈飯😚

北菇滑雞籠仔蒸飯$88+人蔘燉湯$20
又一驚喜之作啊😍冬菇肉可夠曬厚😍
隻雞真係好滑😍佢既雞油滲入荷葉飯入面,
冬菇,滑雞同荷葉香三隻香味交融,
真係令人食到停啊唔到口🙈
原本小編飽左一半都忍唔住清埋呢個飯🙈🙈😋

而且呢度服務超好,員工好自動自覺,
會主動問係咪share食,同會即時比餐具☺️
小編去既時候4pm左右,5:30pm後晚市時段要交枱~
佢既晚市聽聞都幾出名,
未試過午市既朋友,不妨搵次機會試試呢,
包你地有意外發現🤭

丫!唔記得講呢度個辣粉鐘意既可以買架!
不過小編唔食辣,所以呢個就等你地來驗證係咪真。辣粉嚕🤭

賦湯稻火 (大角咀)
大角咀嘉善街36號福祥樓地下6及13號舖
#hkfoodie #discoverolympic #yummyandchill #有加一 #抵食之選 #真辣粉
  • 花膠魚翅螺頭燉雞湯飯
  • 北菇滑雞籠仔蒸飯
  • 人蔘燉湯
2023-11-22 182 瀏覽
香港多咗好多台式/日式/麻辣,唔係咁易搵到好食嘅港式火鍋e間嘅所有湯底都係港式,仲要唔係味精個種,真係好正我哋揀咗冬瓜湯底,有得當湯飲完先再打邊爐,好好味,個湯底冇味精,食完一啲都唔口渴,所以飲咗好多🤣🤣🤣食物嘅質素超級好,響鈴係即炸!食落一啲都唔油,好香好好食係一間超級推薦嘅港式火鍋牛肉有分唔同嘅級數,我哋去嗰陣時做緊優惠,所以好抵已經食到安格斯牛小排所有丸都係手打,完全食得出嗰個彈牙嘅口感,必食!
香港多咗好多台式/日式/麻辣,唔係咁易搵到好食嘅港式火鍋

e間嘅所有湯底都係港式,仲要唔係味精個種,真係好正

食物嘅質素超級好,響鈴係即炸!食落一啲都唔油,好香好好食
係一間超級推薦嘅港式火鍋

所有丸都係手打,完全食得出嗰個彈牙嘅口感,必食!
叫咗$238個餐,我同朋友總共三個人去,本來想每位都嗌,然後同個店員講時,佢又解釋得唔清唔楚,話冇得一份揀黑豚肉,一份揀羊肉片,話三位只能全部揀一樣,呢個位已經抝左短短一陣。其實問題不大,好快解決咗,但感覺不太良好,搞到好似係我哋唔明咁。食物分量較少,同樣價錢,喺其他火鍋店已經有任食放題,可以隨便加餸,性價比較低。但牛肉好食,肉質幾滑。餐牌寫賦湯蹈火湯底,以為有特別湯底,點知都係清湯底。自家製飲品不錯,山楂烏梅和檸檬薏米水,但總括而言,價錢較貴,食完未夠飽。

餐牌寫賦湯蹈火湯底,以為有特別湯底,點知都係清湯底。

2023-10-02 266 瀏覽
今天的燉湯沒喝到,不知道是不是假期的原因?餐廳午市新推出蘢仔蒸飯燉湯套餐,可我去的時候店員說只有蒸飯沒有燉湯,好遺憾,沒有湯的人生是不完美的😅店內裝潢以白色和啡色調為主,乾淨整潔,座位舒適,冷氣充足,店員態度亦算殷勤有禮。👉即煎松露墨魚餅說實話,沒什麼松露味,不過墨魚餅都算是新鮮彈牙,口感扎實,煎得金黃色熱氣騰騰好香口,個人覺得如果有甜酸醬配搭會更好味👉豉汁鱔+ 蒜蓉蝦雙拼籠仔蒸飯(鱔和🦐份量如圖所示)
今天的燉湯沒喝到,不知道是不是假期的原因?
👉即煎松露墨魚餅
👉豉汁鱔+ 蒜蓉蝦雙拼籠仔蒸飯(鱔和🦐份量如圖所示)

2023-08-30 391 瀏覽
來到大角咀這邊 選了一家網上評價不錯的港式風味的火鍋店:賦湯稻火 店名有點小意思外 店內牆上有很多帶有文青感覺的字句 食物和服務都很有意思👍🏻·除了一般的自選湯底和配料外 還提供兩款精選套餐👍🏻前菜 蘿蔔 甜甜的爽脆口感 好食😋選了每位$268精選海鮮套餐 包了一個湯底 選了清湯 店員說只要+$1 便可以升級至鴛鴦火鍋是$1 還有理由要再想嗎?拼了個麻辣湯底下單後 會上調味醬料 有舖水自家整XO醬、辣椒🌶️、炸蒜、醬油等…按個人口味自由調配😋·🪼五式海鮮拼盤🦐海蝦、鮑魚、🦪生蠔、🦑墨魚片、🐟鯇魚片 全部都特別鮮 好吃😋·🥩肉類(三選一)選了🥩安格斯肥牛掛架 賣相已經很吸睛 色澤新鮮 食進口肉質鮮嫩 ·🐔農場雞件這個雞肉煮了很長時間 但肉質還是超級嫩滑 連雞皮都很爽嫩🥹·🍥自家制手打丸看似平平無奇的這幾顆 吃下去後 完全被驚艷到了 牛丸、墨魚丸超級Q彈爽口 真的超級好吃😋 🥟餃子:皮薄餡靚 餡料豐富多汁😋即炸響鈴:下單後新鮮即炸的響鈴 特別香脆😋🥬田園雜菜盤·另外還有兩款店家自家制飲料 真材實料 桔仔薏米水和酸梅湯 清熱解毒 特別配燥熱的火鍋😏·✨餐廳設有打卡位 就在洗手間門外 有台復古電
除了一般的自選湯底和配料外 還提供兩款精選套餐👍🏻
前菜 蘿蔔 甜甜的爽脆口感 好食😋

是$1 還有理由要再想嗎?拼了個麻辣湯底

🪼五式海鮮拼盤

🥩肉類(三選一)

🐔農場雞件

這個雞肉煮了很長時間 但肉質還是超級嫩滑 連雞皮都很爽嫩🥹
🍥自家制手打丸

🥟餃子:皮薄餡靚 餡料豐富多汁😋
即炸響鈴:下單後新鮮即炸的響鈴 特別香脆😋
🥬田園雜菜盤

✨餐廳設有打卡位 就在洗手間門外 有台復古電話和「你知道我在等你嗎?」字句 有意思😏
✨餐廳還提供了私人包廂區域 適合大伙兒過去的獨立空間 可以預先致電預約喲!
✨餐廳門外還有台🔋充電寶租借機 手機也可以吃飽飽了
2023-07-08 542 瀏覽
火鍋🍲最緊要新鮮,服務好,坐得舒服。賦湯稻火做到晒。1. 即炸響鈴,脆卜卜,熱辣辣,冇得頂。 2. 餃子和手打丸都好新鮮,好味,尤其手打墨魚丸,彈牙;黑椒牛丸好有牛肉味。湯底最緊要,點了個響螺烏雞湯,一人飲左四碗,湯很濃郁,不過用來打邊爐其實有啲唔夾。放塊牛肉落去時覺得好似晒咗個湯底😂而且服務一流,服務員時常會留意住客人有咩需要,湯底開始少就會即刻加湯。地方不算大,但坐得很舒適,仲有自家製涼茶可以叫。
2023-06-21 351 瀏覽
服務很好,有禮,環境乾淨,食物有水準,食咗個海鮮套餐,款式多,海鮮新鮮,蔬菜鮮甜,最鍾意牛肉,擺盤精美,海鮮套餐實惠,一定會同朋友一齊再嚟,見到隔籬枱生日,有播放生日歌,感覺很親切。😇😇😇😇😇😇😇😇
😇😇😇😇😇😇😇😇

海鮮套餐
2023-06-21
宵夜
海鮮套餐
  • 炸響鈴
2023-04-04 483 瀏覽
今日本身想去利澳坊老掌櫃食飯點知佢冇開門🥹即興喺附近搵間餐廳就搵到同一條街嘅賦湯蹈火😇一直都以為呢一間係火鍋店原來午餐係有籠仔蒸飯同埋雲吞雞等等。。。蒸飯份量唔算多 但係有啲驚喜飯底係炒底嘅🤣 $6x 有飯有湯有菜算好抵食
今日本身想去利澳坊老掌櫃食飯
點知佢冇開門🥹
即興喺附近搵間餐廳
就搵到同一條街嘅賦湯蹈火😇
一直都以為呢一間係火鍋
原來午餐係有籠仔蒸飯同埋雲吞雞等等。。。
蒸飯份量唔算多 但係有啲驚喜
飯底係炒底嘅🤣