2023-04-04 485 瀏覽
今日本身想去利澳坊老掌櫃食飯點知佢冇開門🥹即興喺附近搵間餐廳就搵到同一條街嘅賦湯蹈火😇一直都以為呢一間係火鍋店原來午餐係有籠仔蒸飯同埋雲吞雞等等。。。蒸飯份量唔算多 但係有啲驚喜飯底係炒底嘅🤣 $6x 有飯有湯有菜算好抵食
今日本身想去利澳坊老掌櫃食飯
點知佢冇開門🥹
即興喺附近搵間餐廳
就搵到同一條街嘅賦湯蹈火😇
一直都以為呢一間係火鍋
原來午餐係有籠仔蒸飯同埋雲吞雞等等。。。
蒸飯份量唔算多 但係有啲驚喜
飯底係炒底嘅🤣
$6x 有飯有湯有菜算好抵食
2023-03-21 438 瀏覽
兩公婆好耐冇去打邊爐,剛好在大角咀探完朋友,就同老公去打個邊爐,之前同事介紹這間餐廳食物有水準,兩個人吃我選套餐,分量剛剛好,推門入嚟裝修很有玩味,牆上的舊電話充滿懷舊咁,原來這裏還有一間大房,一班朋友聚埋一起更開心套餐有海鮮和牛肉選擇,我就要了海鮮火鍋套餐,本來想點麻辣火鍋湯底,但店員親切有禮地介紹新出的沙嗲湯底,於是來過麻辣沙嗲鴛鴦湯湯底滾起時只聞到珍珍沙嗲的香味,先呷一口湯,香濃的沙嗲味,夾雜着香滑的花生味,好吃到真的無話可說,唔食真係走寶安格斯肥牛。一塊塊油脂分布均勻的肥牛掛在木架,賣相吸引, 食落牛味香濃,肉質滑嫩海鮮拼盤有爽口又新鮮大蝦,雖然蠔是冰鮮的,但食落充滿蠔味仲要大大隻無縮水,脆肉鯇爽口,魷魚片和鮑魚彈牙煙靱新鮮田園雜菜盤有油麥菜,娃娃菜,皇帝菜和粟米即炸響鈴,必定要放入沙嗲湯,吸收滿滿的沙嗲湯味,好吃到不得了還有嫩滑的日本雞肉香滑的手打丸拼上香濃的韮菜餃

新鮮田園雜菜盤有油麥菜,娃娃菜,皇帝菜和粟米

還有嫩滑的日本雞肉

香滑的手打丸拼上香濃的韮菜餃
2023-03-19 330 瀏覽
又到大角咀之友飯聚, 今次朋友介紹了在奧運站附近的一家火鍋店 – 賦湯稻火。不止店名很有意思, 食物和服務都非常有水準。除了火鍋店的一般自選湯底和配料外, 此店也有提供2款精選套餐, 對於人數不多又想試多款配料, 或者有選擇困難症的朋友仔來說絕對是既簡單又吸引的選擇。今次我們直接選了每位$268海鮮套餐, 提供的配料種類有好多: 鮮海蝦; 鮮鮑魚; 蠔; 鮮墨魚片; 鮮魚片; 安格斯牛肉; 雞肉; 即炸響鈴; 丸; 餃和雜菜。至於湯底原本是選擇麻辣和清湯, 經過熱誠的服務員推薦必試自家沙嗲湯底, 最後改選了麻辣 + 沙嗲鴛鴦湯底。 火鍋店的食材要新鮮都是基本要求, 而每家餐廳的湯底都有自家不同的配方, 就算同一款湯底在味道上都有不多不少的分別, 如遇上一流的食材但九流的湯底, 多好的食材都是白白浪費。好快已經端上湯底和配料, 習慣性都會在湯滾後呷一口試味, 當試到沙嗲湯底時, 毫不自覺說出好味…好味...好好味!!! 重要的事要講3次!!! 還怕自己味蕾未醒, 連隨再多嚐3-4口, 無錯!真的好好味!!! 我對好味湯底的定義是食得出多種味道和諧融合得剛好, 有好多出名濃郁的沙嗲湯底都是

好快已經端上湯底和配料, 習慣性都會在湯滾後呷一口試味, 當試到沙嗲湯底時, 毫不自覺說出好味…好味...好好味!!! 重要的事要講3次!!! 還怕自己味蕾未醒, 連隨再多嚐3-4口, 無錯!真的好好味!!! 我對好味湯底的定義是食得出多種味道和諧融合得剛好, 有好多出名濃郁的沙嗲湯底都是狂落沙茶醬鹹到腎結石, 而且稠到如漿糊, 所以沙嗲湯底一直都不是我首選之列。直接遇上了它……色香味俱全, 真的沒誇張! 滾起的沙茶醬和花生醬的香味直噗入鼻, 入口已明顯嚐到2種味道混合一起的順滑, 令你會忍不住一嚐再嚐, 而且沒有過份的稠, 湯底可以完全輕易掛上食物上, 我真的愛上了這家店的沙嗲湯底!!

除了令人喜出望外的沙嗲湯底外, 提供的食材全部都是新鮮的, 特別要讚是套餐提供的牛肉不是一般的便宜貨, 肥瘦適中肉不韌, 掛上沙嗲湯汁是真的絕配。還有即炸響鈴也不是1-2層的普通貨色, 因為有多層腐皮的關係, 不但可以盛載更多的湯汁, 就算灌了湯汁後還能夠保持部份腐皮的脆口, 天呀!!! 我足足食了3條之多!!! 就連急凍生蠔一般都是沒期望, 煮熟後沒臭味怪味已算合格, 這裡提供的急凍蠔郤粒粒都甜, 又是一驚喜位。還有他們提供的自家XO醬, 用料足好惹味, 真心希望他們設有零售。

食物的份量相當充足, 加上新鮮食物和美味的湯底, 全部食物都被爬光徹底消滅, 開始時大家還討論著不要浪費惹味的沙嗲湯, 一定要後加公仔麵, 但最終都因太飽而打消了。

此家火鍋店不只食材用料好, 室內環境和坐位空間舒適, 服務員細心有禮, 性價比高, 絕對值得推介!
2023-03-06 249 瀏覽
打邊爐終於唔使淨係去定一兩間,終於搵到大角咀附近有一間價錢合理,而且質素都非常不錯的一間打邊爐。有基本上有兩款餐可以選擇,視乎自己喜歡食海鮮。我哋就比較喜歡seafood 打邊爐,所以選擇了兩個海鮮餐。而湯底揀咗藥膳雞煲!超級正,雞肉質非常滑。海鮮包括這五款~~海蝦 -除咗大大隻以外,味道非常鮮甜鮑魚 -肉質厚身!魷魚 -好爽口鮮味新鮮生蠔 -生蠔肥嘟嘟非常之鮮甜魚片 - 係厚肉嗰種,不是博切切。我哋另外選了安格斯肥牛掛架 -這個牛肉未非常重,而且牛的味道非常之濃郁。正!餐也有自家製不同新鮮的丸及滑貢丸、蝦滑,墨魚滑,雲吞水餃。有水準。貢丸爽口,而蝦滑係可以見到一隻隻吓而成的!墨魚滑都好彈牙。雲吞就係皮非常薄而餡味不錯。另外店主非常之細心,亦都有不同辣椒粉或辣椒是他們自家製的,還提供了有不同類型的酒配不同的海鮮餡料以作參考。

海鮮包括這五款~~
海蝦 -除咗大大隻以外,味道非常鮮甜
鮑魚 -肉質厚身!
魷魚 -好爽口鮮味
新鮮生蠔 -生蠔肥嘟嘟非常之鮮甜
魚片 - 係厚肉嗰種,不是博切切。

餐也有自家製不同新鮮的丸及滑

2023-03-04 122 瀏覽
賦湯蹈火這個名真的很特別,朋友提議不如打邊爐,總結:食完已經心思思所以親住下星期,還有涼意的時候再打多一次邊爐。真係有驚喜!一個價錢比較平民化,但質素真的比價錢超越一倍。終於可以有多一間選擇。它有兩款可選擇。我喜歡海鮮。所以今日試咗它的海鮮餐裏面包括了。亦可單燈點火鍋配料。而湯底我哋加咗少少錢轉花雕醉雞鍋真係好值得試花雕醉雞鍋、食完之後就知道冇揀錯。雞肉質非常之鮮味,湯底完全足料- 黨參杞子,紅棗,花雕酒、元肉,木耳,淮山店員悉心分享怎樣煲啲雞會好味啲滾起焗7分鐘。店員全程安排得非常之好,也會幫我們處理一切。所以我好安心地同朋友暢所欲言。到了重頭戲,就是火鍋配料:海鮮有五款~~我最喜歡的海蝦以及鮑魚另外魷魚這個唔好睇小佢,真係好爽口以及非常之鮮甜。我們選了安格斯肥牛掛架另外有自家製貢丸、蝦滑,墨魚滑,雲吞水餃。有水準。貢丸爽口,蝦滑(係一隻隻蝦造成及墨魚滑都好彈牙。你雲吞就係裏面皮薄餡靚另外仲有響鈴,雜菜。重點係環境非常舒適,唔會太嘈雜。同朋友在這裏坐咗足3小時。

而湯底我哋加咗少少錢轉花雕醉雞鍋

店員悉心分享怎樣煲啲雞會好味啲

到了重頭戲,就是火鍋配料:
我們選了安格斯肥牛掛架

另外仲有響鈴,雜菜。

重點係環境非常舒適,唔會太嘈雜。同朋友在這裏坐咗足3小時。

2023-01-19 122 瀏覽
i didnt expect steam rice can taste like this good. the steam rice are thailand rice, mouth texture are really good. plus the rice has been fried with egg.very nice rice based.a meat biscuit is put on the rice raw to steam. all tge meat juice being absorbed into rice. further increase its taste. even more yummy. the meat tinder and chewy, very fresh and good.soup are also nice. good❗️#food #likes #delicious #sweet #bhfyp #vegan #dinner #breakfast #cake #homemade #healthyfood #lunch #foodstagram #

very nice rice based.

soup are also nice. good❗️

#food #likes #delicious #sweet #bhfyp #vegan #dinner #breakfast #cake #homemade #healthyfood #lunch #foodstagram #healthylifestyle #yum #foodphotography #dessert #foodblogger #foodlover #omicron #foodig #hkfoodpoet #閃電五連鞭
2023-01-19
2023-01-10 126 瀏覽
第一次幫襯,但應該唔會有第二次。慶生生日飯,半個月前訂位想要卡位,最後都安排唔到,有吉枱但都已訂座,因為卡位只留俾熟客!眼見三張卡位客人都係識得嘅!兩個人叫咗$238 套餐,整體食物質素非常-般,我哋碟牛頸脊明顯比其他熟客嗰碟偏多肥膏,另外加咗$108 半隻雞,但完全冇雞味,仲有啲位好似想變壞咁,唔新鮮,以為間嘢賣點係食材新鮮,但好失望,其他食材如豚肉片、丸類(偏鹹亦食唔出係咩味道)、餃子等都係一般質素。P.S. 個人亦唔喜歡火鍋店充斥住香氛味,格格不入。
第一次幫襯,但應該唔會有第二次。

P.S. 個人亦唔喜歡火鍋店充斥住香氛味,格格不入。

2023-01-09
2023-01-06 119 瀏覽
海鮮火鍋套餐$268清湯底升級去鴛鴦湯底份量剛剛好 夠飽之餘又唔會食唔哂海鮮拼盤有五款包括脆鯇片 花枝片 海蝦 鮑魚 蠔肉賣相吸引 樣樣都新鮮最欣賞蠔肉飽滿肥美 鮑魚有口感又唔會過韌 蝦亦鮮甜日本雞頸肉雞隻柔軟多汁肥瘦適中 肉質有嚼勁自家製手打牛丸墨丸菜餃丸類彈牙爽口菜餃材料係木耳加蝦肉用料十足 紐西蘭羊肉片羊肉鮮嫩 羊騷味唔算好濃油花分布均勻 口感絕佳響鈴+田園雜菜盤一客四件做到即叫即炸香脆可口 蔬菜配搭豐富有皇帝菜 娃娃菜 唐生菜 粟米新鮮翠綠
海鮮火鍋套餐$268

蔬菜配搭豐富
有皇帝菜 娃娃菜 唐生菜 粟米
新鮮翠綠
2023-01-04 924 瀏覽
氣溫一到晚上就下降,最好就是來一趟火鍋友人介紹她家附近有一家主打家庭味道的清燉湯火鍋,今晚決定香港人撐香港品牌為迎合年輕人潮流,店中充滿打卡位及特色標語裝潢設計縱古橫今,大廳摩登時尚,貴賓房則偏向古典中式的設計卡位自成一角並包上鍍膜的磨砂玻璃作為分隔,私隱度高之餘亦保留闊落的空間感兩位起的精選海鮮套餐每位$268,醬料、茶芥全包跟餐有賦湯稻火清湯底,加$110可轉作鴛鴦鍋麻辣湯底混合了 3 – 4 種辣椒,提取程度不同的辣度、香味、持久性及麻辣效果五色海鮮拼盤有海蝦、鮑魚、花姿片、廣島蠔及脆肉鯇肉類有安格斯肥牛掛架、黑豚肉或紐西蘭羊肉片三選一必食之選日本雞肉雞件肉嫩新鮮,肥瘦均勻,配搭清湯,突顯鮮味自家製手打丸拼水餃,墨魚丸爽口彈牙!牛丸肉味濃郁炸響鈴即叫即炸,十分香脆田園雜菜盤內有粟米、娃娃菜、油麥菜、唐生菜及皇帝菜,款式多樣樽裝飲品有鴻福堂的竹蔗茅根及紫背天葵,清熱解燥
氣溫一到晚上就下降,最好就是來一趟火鍋
為迎合年輕人潮流,店中充滿打卡位及特色標語
裝潢設計縱古橫今,大廳摩登時尚,貴賓房則偏向古典中式的設計
兩位起的精選海鮮套餐每位$268,醬料、茶芥全包
醬料
跟餐有賦湯稻火清湯底,加$110可轉作鴛鴦鍋
鴛鴦鍋
五色海鮮拼盤
五色海鮮拼盤有海蝦、鮑魚、花姿片、廣島蠔及脆肉鯇
紐西蘭羊肉片
肉類有安格斯肥牛掛架、黑豚肉或紐西蘭羊肉片三選一
日本雞肉
必食之選日本雞肉雞件肉嫩新鮮,肥瘦均勻,配搭清湯,突顯鮮味
自家製手打丸拼水餃
自家製手打丸拼水餃,墨魚丸爽口彈牙!牛丸肉味濃郁
炸響鈴
炸響鈴即叫即炸,十分香脆
樽裝飲品
樽裝飲品有鴻福堂的竹蔗茅根及紫背天葵,清熱解燥
2023-01-03
醬料
鴛鴦鍋
五色海鮮拼盤
自家製手打丸拼水餃
樽裝飲品
2022-12-19 80 瀏覽
天氣咁凍,打邊爐真係一流😝 我又想試靚清酒,又想打邊爐,所以我特登去揾邊間有join seafood loves sakes 😍 精選海鮮套餐 x 安藝虎土佐錦純米吟醸酒海鮮火鍋湯頭清甜,配上名種新鮮海鮮,鲜味無窮。仲要凡惠顧海鮮鍋套餐可以半價$108享用安藝虎士佐錦純米吟醸,真係好抵食🤓 蜜瓜和香蕉般的熟果香,平衡度出色,醇厚爽潔,配海鮮鍋,鮮甜無比,令人食慾提升。除咗佢嘅海鮮,佢嘅其他配料都好正🤤 特別係嗰牛同響鈴,佢嗰牛擺出嚟就知一定要打卡😂 加埋佢嘅湯底,吸左啲精華,令到啲配料都好入味,好好食😌

精選海鮮套餐 x 安藝虎土佐錦純米吟醸酒

2022-12-19 60 瀏覽
今日超級凍呀!梗係同friend 去打邊爐啦!五式海鮮拼盤鮑魚爽口彈牙, 桶蠔肥美飽滿! 每樣海鮮都好新鮮!真係好滿足!黑豚肉黑豚肉片片厚度均勻,脂肪比例平均,口感唔錯!自家製響鈴響鈴炸得鬆脆,非常惹味!日本雞肉肉嫩彈牙,肥瘦均勻, 遲咗少少撈起d雞肉都竟然唔會嚡!自家製手打丸、餃子墨魚丸充滿粒粒墨魚粒,口感豐富,爽口彈牙。牛丸口感多汁濃郁,彈牙厚實,超滿足。 韮菜餃肉質鮮甜,仲帶湯汁呢。田園雜菜盤啲菜好新鮮,粟米特別清甜!高質火鍋🍲
今日超級凍呀!梗係同friend 去打邊爐啦!

五式海鮮拼盤

黑豚肉
黑豚肉片片厚度均勻,脂肪比例平均,口感唔錯!

自家製響鈴
響鈴炸得鬆脆,非常惹味!

日本雞肉
肉嫩彈牙,肥瘦均勻, 遲咗少少撈起d雞肉都竟然唔會嚡!

自家製手打丸、餃子

田園雜菜盤
啲菜好新鮮,粟米特別清甜!高質火鍋🍲
2022-12-19 66 瀏覽
打邊爐前食刺身真係好正😝 佢有二人套餐,兩嗰人去打邊爐絕對唔係問題,$238/位,醬料茶介嗰啲已經包埋係入面😝 不過醉翁之意不在酒😝 我今次嚟呢間嘅目的都係因為”seafood loves sakes”,今次嗌咗佢嗰時令刺身,再配鏡山 千秋龍脈 純米大吟醸🍶 茉莉花和青蘋果般的芳香,爽雅甘甜,配新鮮刺身可將魚香及鮮味提昇,令人回味無窮。不過佢嘅餐前小食都值得一試,特別係椒鹽魚皮$68,佢做得好出色,仲可以打邊爐時一直食😍
呢幾日天氣咁凍,當然就係打邊爐啦!特登嚟咗呢度試佢個海鮮鍋套餐配清酒。😋精選海鮮套餐 x 安藝虎 土佐錦 純米吟醸酒套餐齊晒生蠔、魚片、鮮蝦、鮑魚、墨魚,樣樣都好新鮮,質素高!最正係海鮮配清酒!!🍶店員好好,服務周到,會用冰水一路浸住個清酒,一啖熱辣辣新鮮嘅海鮮,再愜一口冰凍清酒,超正呀!🍶支酒係 安藝虎 土佐錦 純米吟醸酒,蜜瓜和香蕉般的熟果香,平衡度出色,醇厚爽潔,配海鮮鍋,鮮甜無比,令人食慾提升,真係冇得頂!仲有本人至愛既響鈴,肥牛亦油花好靚,好味!冬天咁樣打邊爐配清酒,食完飽足又暖笠笠,正爆!大推!
呢幾日天氣咁凍,當然就係打邊爐啦!
特登嚟咗呢度試佢個海鮮鍋套餐配清酒。

😋精選海鮮套餐 x 安藝虎 土佐錦 純米吟醸酒
套餐齊晒生蠔、魚片、鮮蝦、鮑魚、墨魚,
樣樣都好新鮮,質素高!
最正係海鮮配清酒!!

🍶店員好好,服務周到,
會用冰水一路浸住個清酒,
一啖熱辣辣新鮮嘅海鮮,再愜一口冰凍清酒,
超正呀!

🍶支酒係 安藝虎 土佐錦 純米吟醸酒,
蜜瓜和香蕉般的熟果香,
平衡度出色,醇厚爽潔,
配海鮮鍋,鮮甜無比,令人食慾提升,
真係冇得頂!

仲有本人至愛既響鈴,

肥牛亦油花好靚,好味!

冬天咁樣打邊爐配清酒,
食完飽足又暖笠笠,
正爆!大推!
2022-12-18 46 瀏覽
今日去完大角咀做野個fd帶我來 大角咀的賦湯稻火我以為咁早帶我火鍋 咁heavy睇佢地d食材都好吸引有唔同種類肉食 款式都多仲有時令大閘蟹餐都係$88up點知我會錯意 原來係同我飲sake食sashimi呢個真係估唔到 當然由我fd 發辦第一次飲 帝松 sake都算易入口 配埋時令刺身相得益彰係 加拿大象拔蚌!!!勁大大隻 又爽口唔腥之餘 仲勁鮮配埋 日本sake鏡山 千秋龍脈 純米大吟醸茉莉花和青蘋果般的芳香,爽雅甘甜,配新鮮刺身可將魚香及鮮味提昇,令人回味無窮。
今日去完大角咀做野

呢個真係估唔到 當然由我fd 發辦

第一次飲 帝松 sake
都算易入口 配埋時令刺身

相得益彰

係 加拿大象拔蚌!!!
勁大大隻 又爽口
唔腥之餘 仲勁鮮配埋 日本sake

鏡山 千秋龍脈 純米大吟醸

茉莉花和青蘋果般的芳香,爽雅甘甜,

配新鮮刺身可將魚香及鮮味提昇,

令人回味無窮。
2022-12-14 40 瀏覽
天氣凍,打邊爐最好不過!今晚去咗奧運嗰度,上網見到有間打邊爐都唔錯,就叫左我朋友入去食!精選海鮮套餐套餐經濟實惠,而且份量都幾多,兩個女仔食係剛剛好的份量。我最欣賞佢嘅就係用清湯底,既健康又冇罪惡感!五式海鮮拼盤拼盤好新鮮,入面有我最鍾意食鮑魚,鮑魚口感有嚼勁,又夠彈牙!另外大蝦味道鮮甜爽口。另外桶蠔、魷魚、鯇魚片味道都好正,性價比高!黑豚肉豚肉口軟腍,帶彈性,肉味香甜,含豐富肉汁,我好鍾意食。日本雞后肉雞肉斬件,肉質嫩滑,配搭清湯,突顯鮮味!自家製手打丸、餃子手打肉丸出色,極之彈牙。餃子內的韭菜香氣滿溢,鍾意食韭菜的一定好喜歡!炸響鈴響鈴即叫即炸,令人非常回味,如果有多幾條就非常好😆田園雜菜盤雜菜有幾款,例如娃娃菜、皇帝菜、油麥菜、和生菜,另外亦都有清甜無比嘅粟米!成晚餐廳都好多walk in 客,臨走時唔記得問吓餐廳可唔可以預先book定添。

精選海鮮套餐

五式海鮮拼盤

黑豚肉
豚肉口軟腍,帶彈性,肉味香甜,含豐富肉汁,我好鍾意食。

日本雞后肉
雞肉斬件,肉質嫩滑,配搭清湯,突顯鮮味!

自家製手打丸、餃子

炸響鈴
響鈴即叫即炸,令人非常回味,如果有多幾條就非常好😆