2024-04-23 378 瀏覽
觀塘發掘左間幾好食既飲茶😍😍墨西哥叉燒包 $29 ❤️❤️❤️❤️❤️呢個係我次次飲茶都必叫👍🏻👍🏻超出水準 佢呢個包勁足料 啖啖都食到叉燒粒🤩🤩外脆內軟勁鬆軟😚蒜蓉芝士鮮蝦長春卷 $39 ❤️❤️❤️❤️❤️因為我唔食春卷 但我男朋友咁嘴刁都食矖3條春卷😂佢話好食過平時出面果啲好多😆😆😆鳳爪排骨飯加蘿蔔糕同杯凍檸茶 $52 ❤️❤️❤️❤️❤️好抵食呀 係lunch set黎 岩曬有時一個人都可以去飲茶🤓👍🏻同埋個飯望落好似細細碗咁,其實份量十足👍🏻一個人食岩岩好 又好味 蘿蔔糕我最愛因為食到勁多一條條既蘿蔔 好足料 平時啲蘿蔔係基本上全部都係粉漿得勁小蘿蔔係入面 呢個真係平靚正!! 檸檬茶就正常發揮🫱🏻‍🫲🏼沙律雜果鮮蝦炸雲吞$35 ❤️❤️❤️❤️❤️呢個係我家姐最愛😂😂我因為當日熱氣所以無食到。但佢呢個勁脆之餘仲好足料 味道沙律好爽 好少地方整到咁大個炸雲吞👍🏻燒賣$29 (2粒) ❤️❤️❤️❤️❤️以14.5一粒既質素黎講 佢真係對得住個價錢佢既質素👍🏻大大粒面頭同底各有粒大粒 入面勁足料一啲都唔厚粉👍🏻醬汁茄子拼尖椒 同 紅油抄手 ❤️❤️呢2個可以唔洗叫有點失望 雖然佢份量夠大,但啲鯪魚肉炸到勁乾☹️咬唔到 有啲失望 佢個紅
觀塘發掘左間幾好食既飲茶😍😍

燒賣$29 (2粒) ❤️❤️❤️❤️❤️
以14.5一粒既質素黎講 佢真係對得住個價錢佢既質素👍🏻
大大粒面頭同底各有粒大粒 入面勁足料一啲都唔厚粉👍🏻

醬汁茄子拼尖椒 同 紅油抄手 ❤️❤️
呢2個可以唔洗叫有點失望 雖然佢份量夠大,但啲鯪魚肉炸到勁乾☹️咬唔到 有啲失望 佢個紅油抄手同個汁好唔夾 而且皮好厚,但入面係夠足料 不過真係一次試過就夠了。

除左最後果2樣之外,整體係好滿意👍🏻👍🏻🫱🏻‍🫲🏼🫶🏻

五個心心為最高分
豪隍點心工房 (觀塘)
觀塘敬業街65-67號敬運工業大廈1樓A室

#food #foodphotography #飲茶 #觀塘 #觀塘美食 #kamama_foodie
  • 墨西哥叉燒包
  • 蒜蓉芝士長春卷
  • 蒜蓉芝士鮮蝦長春卷
  • 燒賣皇
2024-04-21 231 瀏覽
#20240420 💛📍 豪隍點心工房 觀塘敬業街65-67號敬運工業大廈1樓A室 🍽️觀塘鴻圖道83號東瀛遊廣場地下B號舖太古太古城道18號太古城中心2樓255號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#竹笙上素餃 $32#羅漢齋素腸 $28💭 其實兩樣既餡係一樣,差左個皮唔同左,入面有滿滿既香菇粒🍄‍🟫紅蘿蔔粒🥕木耳絲等等正常素腸或者素餃有既料,除此之外佢仲有唔少新鮮既芫茜,每一啖都超重茜味,芫茜愛好者一定要試🌿.#高湯鮮竹卷 $26💭 望落漲卜卜好吸引🤩比起出面啲鮮竹卷呢個的確係實淨好多,而且無咁油膩,可能係因為入面有好多西芹粒,獨特既芹味幫手解咁啲肉既滯,不過怕芹味既朋友要小心喇😏.#流沙奶黃包 $28💭 個包好軟熟,入面啲餡真係做到流沙既感覺,佢個流沙係形態而唔係味道😅不過好睇鐘意甜既餡定咸既餡,呢個係偏甜,著重奶黃多啲,🐷比較鐘意咸蛋黃味重啲既流沙餡,所以覺得麻麻🫣.#蝦仁燒賣皇 $28💭 係呢度招牌菜,一籠得兩粒但係每粒都大大粒,以為得面頭一隻蝦就太天真喇,原來佢入面仲有幾隻,咬落啖啖都食到蝦肉,就算得兩粒都抵🦐.#五香金錢肚 $38💭 個醬既味道調教得好好,啲金錢肚份量都唔少
#20240420 💛

#高湯鮮竹卷 $26

#流沙奶黃包 $28

#蝦仁燒賣皇 $28

#五香金錢肚 $38
💭 個醬既味道調教得好好,啲金錢肚份量都唔少,而且炆得非常之淋,底下鋪滿左芋頭,鐘意食既朋友應該會好開心,不過🐷就鐘意鋪蘿蔔多啲~

#山竹牛肉球 $26
💭 同呢度所有食物一樣都係大大粒既牛肉球,芫茜同馬蹄係唔少得既配料,點埋喼汁無得頂!雖然每樣野都好好食,但有個感覺佢無以前咁好食,可能開新分店啲老師傅去晒幫手掛😣

#觀塘美食 #觀塘黃店 #🐷在觀塘 #太古美食 #太古黃店 #🐷在太古 #🐷_食
2024-03-29 805 瀏覽
果日臨時想食點心,就走咗去豪隍排隊一如既往都要等咗啲時間,一班人就去食,都預咗要排一陣基本多人就咩都叫下,而長長嘅春卷同墨西哥叉燒包係必食嘅!每人一件係基本啦另外啲飯、腸粉都唔錯,對食物無失望~ keep到水準
果日臨時想食點心,就走咗去豪隍排隊
一如既往都要等咗啲時間,一班人就去食,都預咗要排一陣
另外啲飯、腸粉都唔錯,對食物無失望~ keep到水準
2024-03-28 729 瀏覽
❣️我曾多次光顧過豪隍點心,這是一家高質量且物超所值的酒樓。而且還不收加一服務費。如果要說缺點,就是要行幾級仔樓梯,對行動不便的人比較麻煩,但個人並不介意🤣❣️他們的蝦餃、燒賣超大粒,墨西哥叉燒包真的很出色,其他炸饅頭、牛肉球、紅油抄手、北菇滑雞飯、蓮藕煎鯪魚餅、生煎菜肉包、鼓汁蒸排骨和黑椒金錢肚等點心都很不錯,他們選擇非常豐富。❣️此外,他們提供客人自行炒製辣椒油,真係好香。我建議您一定要嘗試一下他們自家炒製的辣椒油,它肯定會為您的餐點增添獨特的風味。哈哈😂提外話😆為什麼我會發現他們的辣椒油?因為第一次到這間酒樓的時候,我是跟他們要辣椒醬的,但姐姐說:自此一試愛上❤️

提外話😆為什麼我會發現他們的辣椒油?因為第一次到這間酒樓的時候,我是跟他們要辣椒醬的,但姐姐說:[試辣椒油啦!師傅自己炒,好香㗎!]自此一試愛上❤️
2024-03-06 849 瀏覽
下午茶入場勁抵食,四樣嘢加埋茶錢$100都唔洗呢間嘢仲要免加一可能下晝時間去冇咁忙,員工服務態度非常好 每樣嘢都係即叫即蒸好新鮮點心每一樣都好大粒又飽滿一粒蝦餃都有三個大蝦喺裏面好好味食到勁有滿足感😋就算唔係下午茶呢個咁抵價錢平時都好值得專登過嚟呢度食好過啲人專登返上大陸飲茶
下午茶入場勁抵食,
四樣嘢加埋茶錢$100都唔洗
呢間嘢仲要免加一
可能下晝時間去冇咁忙,員工服務態度非常好
每樣嘢都係即叫即蒸好新鮮
點心每一樣都好大粒又飽滿
一粒蝦餃都有三個大蝦喺裏面
好好味食到勁有滿足感😋
就算唔係下午茶呢個咁抵價錢
平時都好值得專登過嚟呢度食
好過啲人專登返上大陸飲茶

2024-02-03 1290 瀏覽
今餐係下午茶(1人食)~特價時段真係好抵食😆點心大大隻,又便宜,又好食😋以下係特價時段餐點紙:1.茶位($8):香片,茶水夠熱,都幾香👍🏼2.蝦餃皇($21):兩隻超大隻,入面好足料😆表皮都ok,粉唔會太厚!3.燒賣皇($21):同上😆4.溫泉蛋牛肉飯($27):都幾大碟,唔貴,好抵食😆如果個牛肉唔係牛肉球嗰種牛肉(本人唔鍾意食牛肉球😜),應該會仲好味😋重口味既朋友可能要落醬油,個飯本身唔係好鹹😌5.杞子桂花糕($13):清甜,爽口,仲有啖啖桂花味😆6.今日冇食午餐,所以一個人食先嗌咁多碟嘢😂咁多嘢先$90,好抵!備註:1.建議特價時段去,點心價錢真係便宜好多 2.一個人食order一個飯加個點心,其實夠飽 3.平時都要排隊入座,一家大細去既話,要搵人預先拎飛

1.茶位($8):香片,茶水夠熱,都幾香👍🏼

3.燒賣皇($21):同上😆

5.杞子桂花糕($13):清甜,爽口,仲有啖啖桂花味😆

2024-02-02
下午茶
💛高質豪隍點心工房之前喺大西北叫Deliverxx外賣點心都指定會叫佢哋 不過而家無咗無得叫啦🥲難得今次出到觀塘 即刻要堂食回味一下點心即叫即蒸 全部上枱都熱辣辣堂食同之前外賣一樣咁高質🤤蝦仁燒賣皇(2 粒) $27一籠有兩粒 我哋叫咗兩籠有四粒粒粒都大到差唔多成個包咁大🤩除咗上面有蝦之餘 咬入口一樣食到彈牙既蝦肉入面既豬肉肥瘦均勻 真材實料 好好味😋豪隍蝦餃皇(2粒) $27同樣叫咗兩籠有四粒 大大粒 皮唔會太厚 入面嘅蝦好新鮮 仲好彈牙😋山竹牛肉球 $25牛肉球夠淋 加埋馬蹄夠爽口👍🏻流沙奶黃包 $27咬入口有流心效果 不過記得趁熱食因為放耐咗就會有少少凝固喇外層軟糯 流沙奶黃唔會太甜💛蒜蓉芝士長春卷 $37蒜蓉芝士味唔算突出 但勝在新鮮熱辣脆卜卜旁邊仲有青瓜可以解膩💚鵝肝醬鹹水角 $27平時酒樓食開嘅鹹水角通常都凍冰冰呢度嘅鹹水角竟然有驚喜 熱辣辣㗎入邊仲要有鵝肝醬 食出層次感 好好味🤤
💛高質豪隍點心工房

鵝肝醬鹹水角 $27
平時酒樓食開嘅鹹水角通常都凍冰冰
呢度嘅鹹水角竟然有驚喜 熱辣辣㗎
入邊仲要有鵝肝醬 食出層次感 好好味🤤

食物都算係ok, 某些點心幾好食如蘿蔔糕, 某些就較為普通, 價格唔貴, 但整體食物唔覺得特別好食, 未至於話中伏, 但如果因為睇食評而嚟嘅, 係會有名多於實之感。出面有寫明食70分鐘, 但有好多吉位嘅情況下, 啲呀姐都會走埋問你食完未, 可能啲阿姐都做到慣曬, 但啲個感覺唔係咁好, 我寧願去返酒樓食, 你話即叫即蒸, 點得嘢食嚟仲要蒸埋起碼都唔見咗二十分鐘, 所以坐得耐係冇可能。另外環境其實麻麻, 入面嘅裝修都係偏舊, 燈光偏暗, 我一入去第一個感覺唔太精神。
今次介紹呢間點心專門店位於觀塘,地點就腳,價錢平民抵食,點餐紙以校園單行紙作為靈感,有種童年味道,價錢唔貴之餘份量幾大,值得一試!😙😙環境雖唔算大同唔叫新淨,但有間細房可以傾到下計。作為食客,都係專心野食多啲~叫左蓮藕煎鯪魚餅(大點$31)、紅油抄手(中點$27)、羅漢齋素腸(中點$31)、山竹牛肉球(小點$25)、養顏紅棗糕(小點$25)。雖然唔係飽肚野但都食得好滿足!蓮藕煎鯪魚餅(大點$31)坊間點心店較少見,蓮藕粒粒分明,煎得香口唔油膩,同鯪魚肉出奇地夾,每塊都手掌咁大,彈牙好味又抵食。推介:❤️❤️❤️❤️❤️價錢:❤️❤️❤️❤️🤍味道:❤️❤️❤️❤️❤️賣相:❤️❤️❤️❤️🤍紅油抄手(中點$27)口感紥實,每粒都好飽滿嘅肉同肉,皮薄大件抵呀。建議人均1至2粒夠,再多會太飽。推介:❤️❤️❤️🤍🤍價錢:❤️❤️❤️❤️🤍味道:❤️❤️❤️❤️🤍賣相:❤️❤️❤️🤍🤍羅漢齋素腸(中點$31)正正常常。推介:❤️❤️❤️🤍🤍價錢:❤️❤️❤️🤍🤍味道:❤️❤️❤️🤍🤍賣相:❤️❤️❤️🤍🤍山竹牛肉球(小點$25)大粒,口感彈牙,唔錯!推介:❤️❤️❤️🤍🤍價錢:❤️❤️❤️❤️🤍味道:❤️❤️❤️🤍🤍賣相:❤️❤️❤️🤍🤍養顏紅棗糕(小點$25)坊間有啲點心店紅棗糕蒸完一pat野,但佢較

蓮藕煎鯪魚餅(大點$31)
推介:❤️❤️❤️❤️❤️
味道:❤️❤️❤️❤️❤️
賣相:❤️❤️❤️❤️🤍

紅油抄手(中點$27)
味道:❤️❤️❤️❤️🤍
賣相:❤️❤️❤️🤍🤍

羅漢齋素腸(中點$31)
正正常常。
價錢:❤️❤️❤️🤍🤍
味道:❤️❤️❤️🤍🤍
賣相:❤️❤️❤️🤍🤍

山竹牛肉球(小點$25)
大粒,口感彈牙,唔錯!
味道:❤️❤️❤️🤍🤍
賣相:❤️❤️❤️🤍🤍

養顏紅棗糕(小點$25)
坊間有啲點心店紅棗糕蒸完一pat野,但佢較層次分明,味道剛好,唔會偏甜。
推介:❤️❤️❤️❤️🤍
味道:❤️❤️❤️❤️🤍
賣相:❤️❤️❤️🤍🤍

總結,私心推介要食蓮藕煎鯪魚餅🥰
蓮藕煎鯪魚餅
羅漢齋素腸
山竹牛肉球
養顏紅棗糕
蓮藕煎鯪魚餅
養顏紅棗糕
2023-12-06 492 瀏覽
今日lunch 時間黎左呢間餐廳食點心, 入口唔顯眼, 工廠大廈側門入口, 上左樓梯之後見到有人排隊, 以為要等, 原來佢地係排下午茶,一個人入去食就即刻有位,入去叫左套餐, 有好多個配塔 (通常一個飯/面+一個點心)。最後揀左北菇滑雞飯+菜肉雲吞先講北菇滑雞飯,雞件數目足夠, 菇好入味, 飯夠硬同有飯香, 加上平時蒸飯既甜豉油, 總體好正菜肉雲吞有五大粒,好足料, 加上辣油, 好好食。但因為加埋個飯, 食淨兩粒, 真係好飽, 建議一般肚餓既話, 要叫第二樣加埋茶位只係$57, 如果唔要茶就$49總結呢間性價比高, 上菜快, 打工仔午膳好好既選擇

加埋茶位只係$57, 如果唔要茶就$49

總結呢間性價比高, 上菜快, 打工仔午膳好好既選擇

2023-12-02 359 瀏覽
平日放假同屋企人去飲茶多數都係去茶樓多,但其實點心既質素好一般,所以今次帶屋企人去豪隍點心專門店試下。假日去飲茶都預左會好多人,但估唔到會大排長龍,不過好彩唔算等左好耐就可以坐低。我地見每款點心都好吸引,所以都叫左唔小,雖然即叫即蒸,但又唔係要等十分之耐。眾多點心之中最值得一提就係蝦餃、燒賣一籠係得兩粒,但每粒都超大粒,接近有我既拳頭咁大,啖啖都係鮮味既蝦肉。兩老都食得好開心,已經決定下次要再黎過。

2023-12-02 312 瀏覽
去觀塘搵朋友lunch,佢話工廠大廈入邊有間點心好抵食。價錢的確唔貴,所以中午好多人。口咸魚肉餅飯餐:咸魚肉餅飯 ×1鮮蝦菜苗餃+$3肉餅新鮮厚寶,鹹魚香口,飯口感煙靭。鮮蝦菜苗餃:結實大隻,蝦肉又大又新鮮。山竹牛肉球 $25都係好大一粒,內有馬蹄粒,口感變得爽口。叉燒腸餐蜜汁叉燒腸 ×1.四寶雞扎 x1+$3叉燒份量很多,腸粉晶瑩剔透。四寶雞扎,份量很大,味道普通。高湯鮮竹卷 $25口感比較油膩。蝦仁燒賣皇(2粒) $27賣相普通,味道一般,感覺唔抵。價錢的確係便宜,點心亦都係大大件,但味道也不是十分之驚喜,侍應都非常趕急,一食完就馬上收走,而且不停地問食物是否到齊,而且有被趕著埋單的感覺。
去觀塘搵朋友lunch,佢話工廠大廈入邊有間點心好抵食。

價錢的確唔貴,所以中午好多人。

口咸魚肉餅飯餐:
咸魚肉餅飯 ×1
鮮蝦菜苗餃+$3

肉餅新鮮厚寶,鹹魚香口,飯口感煙靭。

鮮蝦菜苗餃:結實大隻,蝦肉又大又新鮮。

山竹牛肉球 $25
都係好大一粒,內有馬蹄粒,口感變得爽口。

叉燒腸餐
蜜汁叉燒腸 ×1
.四寶雞扎 x1+$3

叉燒份量很多,腸粉晶瑩剔透。
四寶雞扎,份量很大,味道普通。

高湯鮮竹卷 $25
口感比較油膩。

蝦仁燒賣皇(2粒) $27
賣相普通,味道一般,感覺唔抵。

🥧🫖🥢二訪觀塘人氣點心▫️茶芥$8/位▫️免加一☑️蝦仁燒賣皇(2粒) -$27二訪要Encore的,燒賣大粒,蝦仁同肉都彈牙爽口,冇得頂!☑️蜜汁叉燒腸 -$31腸粉有兩條,總共六件,雖然比出面嘅腸粉店好似少左條,但其實佢都幾大條同足料,有大量嘅叉燒粒同芫荽碎,叉燒唔會好肥,都幾好味,但唔食芫荽嘅就要留意啦。☑️鹹魚肉餅飯 -$37呢個迷你煲仔飯,賣相吾錯,肉餅都夠撈飯,上面有鹹魚同薑絲,配豉油好味😋☑️沙律雜果鮮蝦炸雲吞 -$33上面嘅沙律雜果真係幾好,好有童年嘅味道,酸酸甜甜好開胃。鮮蝦炸雲吞新鮮炸好脆。鮮蝦彈牙。☑️紅油抄手 -$27抄手有五隻,都幾大粒,個皮都幾薄,應該係椰菜豬肉餡,紅油冇撈埋一齊,係另上嘅比你自己點,可以自己決定要幾辣。
🥧🫖🥢

蝦仁燒賣皇
鹹魚肉餅飯
沙律雜果鮮蝦炸雲吞
2023-10-11 707 瀏覽
豪隍點心工房是一家以精緻點心聞名的餐廳。他們的招牌菜包括蝦餃、燒賣和奶黃包。這裡的食物質量優良,味道美味,而且價格實惠。無論是想品嚐正宗的點心還是享受一頓美味的午餐,豪隍點心工房都是一個不容錯過的地方。餐廳環境豪隍點心工房的餐廳環境非常舒適,設有足夠的座位供應客人。衛生環境良好,乾淨整潔,給人一種舒適和放鬆的感覺。無論是和家人一起用餐還是和朋友聚餐,這裡都是一個理想的場所。主打菜品介紹在豪隍點心工房,蝦餃是他們的招牌菜之一。蝦餃皮薄、口感彈牙,內餡鮮美,蝦肉鮮嫩多汁。每一口都能品嚐到新鮮的蝦肉和獨特的調味料。蝦餃是一道絕對不能錯過的美味。另一道必試的菜品是燒賣。燒賣是一種傳統的粵菜,以豬肉和蝦肉為主要成分。燒賣的外皮金黃酥脆,內餡鮮嫩多汁,口感豐富。每一口都能品嚐到豬肉和蝦肉的鮮美滋味,絕對是一道令人垂涎的美食。除了蝦餃和燒賣,豪隍點心工房還以他們的奶黃包聞名。奶黃包是一種以奶黃為餡料的包子,外皮鬆軟,內餡香甜。奶黃包的奶香味道令人陶醉,每一口都能品嚐到濃郁的奶黃味道。這是一道絕對不能錯過的點心。服務質量除了美食,豪隍點心工房的服務質量也非常出色。服務員熱情友好,樂意解答客人的問題。他

餐廳環境
主打菜品介紹

服務質量
除了美食,豪隍點心工房的服務質量也非常出色。服務員熱情友好,樂意解答客人的問題。他們迅速地處理點菜和上菜的程序,確保客人能夠及時享受到美味的食物。無論是在平日還是在繁忙的週末,這裡的服務都是一流的。

用餐經驗
我曾多次光顧 豪隍點心工房,每一次都有一個美好的用餐經驗。無論是和家人一起用餐還是和朋友聚餐,這裡都能提供一個舒適和愉快的環境。我特別喜歡他們的蝦餃和奶黃包,每一口都讓我回味無窮。

附加信息
豪隍點心工房的另一個特色是他們的茶點選擇。除了蝦餃、燒賣和奶黃包,他們還提供多種其他美味的茶點,如香蒏牛肉腸、山竹牛肉球等。這裡的茶點選擇豐富,每一種茶點都有獨特的味道和口感。
一盅兩件
  • 豪隍蝦餃皇
  • 溫泉蛋牛肉飯
  • 蜜汁叉燒腸
  • 流沙奶黃包
兩年前第一次食完全兩回事燒賣愈來愈差,咁既質素食連鎖仲好人地有2粒,反正啲料都係肉泥以前就貪你啲肉一粒粒,依家其實得2件仲少過連鎖其實全部野都差左太多 希望唔好犧牲原店質素既情況下開分店
兩年前第一次食完全兩回事
燒賣愈來愈差,咁既質素食連鎖仲好
人地有2粒,反正啲料都係肉泥

以前就貪你啲肉一粒粒,依家其實得2件仲少過連鎖