兩年前第一次食完全兩回事燒賣愈來愈差,咁既質素食連鎖仲好人地有2粒,反正啲料都係肉泥以前就貪你啲肉一粒粒,依家其實得2件仲少過連鎖其實全部野都差左太多 希望唔好犧牲原店質素既情況下開分店
兩年前第一次食完全兩回事
燒賣愈來愈差,咁既質素食連鎖仲好
人地有2粒,反正啲料都係肉泥

以前就貪你啲肉一粒粒,依家其實得2件仲少過連鎖

其實全部野都差左太多 希望唔好犧牲原店質素既情況下開分店
回不去了的燒賣
2023-10-01 5351 瀏覽
🥧🫖🥢高質大件抵食點心▫️茶芥$8/位▫️免加一☑️豪隍蝦餃皇(2粒) -$27蝦餃真係好大粒飽滿,大過隻匙羹,包住大量蝦肉,新鮮彈牙,蝦餃皮幾薄,而且軟糯,實在難得。☑️蝦仁燒賣皇(2粒) -$27燒賣同樣比一般嘅大粒,蝦仁同肉都彈牙爽口,調味都好正,絕對會encore。☑️高湯鮮竹卷-$25一份三件,入面有木耳絲,魚肉、芹菜,口感豐富,高湯味道都吾錯。☑️山竹牛肉球 -$25牛肉球有三件,超大粒,好多芫茜碎😍口感味道都吾錯,配喼汁一流☑️溫泉蛋牛肉飯 -$37吾算好大碗,好似迷你煲仔飯咁,飯應該係用瓦碗煮熟,飯粒粒分明,牛肉餅係拍扁咗嘅牛肉球,口感味道都同牛肉球一樣,係餅中間多左窩蛋,但個窩蛋整得好靚。☑️蒜蓉芝士長春捲 -$37春卷幼長脆口,有3條,同樣有蝦係入面,蒜蓉味唔算好出,配左胡麻醬,幾特別,仲有兩條爽口青瓜。☑️蓮藕煎鯪魚餅 -$31一分三件,每件都好厚實,蓮藕粒好爽口,鯪魚肉都好彈牙,係油膩左d。🆗鮮蝦腐皮卷-$31一份三條,切開咗六件,新鮮炸起熱辣辣,出面層皮好脆,但因為腐皮有d厚,入面d腐皮會有d靭,入面有超級多芹菜粒,中意食芹菜嘅應該鍾意😂

🥧🫖🥢

山竹牛肉球
溫泉蛋牛肉飯
蒜蓉芝士長春捲
蓮藕煎鯪魚餅
今日同屋企人第一次來食,本身係親戚介紹帶我地去食。食物大大件好抵食,味道唔錯本身叫左好多款點心,怕食唔曬,所以一開始只叫一籠燒賣。之後食曬其他食物,想加單要多一籠燒賣14:13落單,等左十幾分鐘都未有但一開始首單出餐好快,之後屋企人怕漏單所以想問幾時有而且入座前話用餐時間70分鐘,所以屋企人都怕太趕。之後叫來一個束馬尾既阿嬸職員之後問幾時有個燒賣之後個阿嬸職員勁串嘴話: “咁要時間蒸咖嘛,咁唔係即叫即蒸既!”屋企人話:“咁我怕時間太趕”然後個阿嬸職員竟然話:“咁你味唔好加單lor”我們都好愣然,屋企人話:“你咁講咩意思”阿嬸職員話:“咁你趕時間既,就唔好加單”屋企人話:“咁你地話食70分鐘,咁怕食得太趕”阿嬸職員話:“咁你食緊既話,唔會趕你既。”最後個燒賣14:40才到======而一開始係13:44落首單,14:13加單只加一籠燒賣14:40一籠燒賣先到======其實蒸要時間,冇問題但個呀嬸職員咁講野就好有問題人地覺得好食先加單,但叫人地趕時間就唔好加單。但個職員唔知我地怕唔夠用餐時間,而唔係我地有事要趕去做。之後勁串咁講野。我都做服務業既,就算內心有不滿之類,都唔會直接講出口。證
今日同屋企人第一次來食,本身係親戚介紹帶我地去食。
食物大大件好抵食,味道唔錯
本身叫左好多款點心,怕食唔曬,所以一開始只叫一籠燒賣。
之後食曬其他食物,想加單要多一籠燒賣
14:13落單,等左十幾分鐘都未有
但一開始首單出餐好快,之後屋企人怕漏單
所以想問幾時有
而且入座前話用餐時間70分鐘,所以屋企人都怕太趕。
之後叫來一個束馬尾既阿嬸職員
之後問幾時有個燒賣
屋企人話:“咁我怕時間太趕”
然後個阿嬸職員竟然話:“咁你味唔好加單lor”
我們都好愣然,屋企人話:“你咁講咩意思”
阿嬸職員話:“咁你趕時間既,就唔好加單”
屋企人話:“咁你地話食70分鐘,咁怕食得太趕”
阿嬸職員話:“咁你食緊既話,唔會趕你既。”
最後個燒賣14:40才到
======
而一開始係13:44落首單,
14:13加單只加一籠燒賣
14:40一籠燒賣先到
======
其實蒸要時間,冇問題
但個呀嬸職員咁講野就好有問題
人地覺得好食先加單,但叫人地趕時間就唔好加單。
但個職員唔知我地怕唔夠用餐時間,
而唔係我地有事要趕去做。
之後勁串咁講野。
我都做服務業既,就算內心有不滿之類,都唔會直接講出口。
證明呢位呀嬸仲未夠熟練,EQ未夠好,可能讀得書少,粗人,冇耐性。建議佢做其他崗位,例如洗碗倒垃圾之類。
咁既服務態度真係好反感。d食物有幾好食都好,都立即冇曬mood。
本身走來食評,發現唔少差評都係話職員服務態度差。
證明呢間食店都冇改善問題,放任職員態度。
  • 豪隍燒賣皇
  • 豪隍蝦餃皇
2023-09-11 648 瀏覽
成日聽人講呢度似好正,OpenRice 觀塘區排名長期名列前茅,專登早左出門去觀塘試試佢。上樓梯去到門口,已經見到5-6人排緊隊,幸運地,因為我地得兩個人,所以即時有得入!🙌🏻入面好多檯,但全部坐滿,再次對於成功入座要感個恩!🙏🏻職員通知我地有限時,咁就渣渣臨叫野食,有點心紙,點返平時二人份量既野食,等左陣,野食就黎啦,見到人生從未見過既巨人化點心,食到一半開始飽飽地,仲有一半黎緊😂size 令人驚喜,味道都好,物有所值!☺️#補打返8月既食評

入面好多檯,但全部坐滿,再次對於成功入座要感個恩!🙏🏻

size 令人驚喜,味道都好,物有所值!☺️

#補打返8月既食評
2023-08-13
2023-09-04 537 瀏覽
豪隍之前朋友移左民咁啱夏天返嚟過暑假期,佢話想去飲茶🫖 就帶左佢去豪隍飲茶🤣呢道出名平價全時段飲茶就決定同佢夜晚飲茶🤪我哋今次join嘅人食量都好大 就叫左成十幾樣嘢就拎印象深刻嘅幾樣講下啦燒賣同蝦餃 🫖佢呢兩樣點心每一件都大大件 搞到我哋失曬預算🤣 佢嘅size 一件可以當出面嘅兩件 每隻蝦餃都會有一隻大大嘅蝦🤩 好鬼足料芒果布甸🍮食到尾,就想食吓啲甜嘢中和一吓,佢個芒果布甸就係以前細細個係酒樓會叫到個種 味道唔係特別 不過就係回憶嘅味道👅我地三個人叫左十二十三樣嘢都只係三百零蚊左右 真係好抵食🤣
豪隍

我地三個人叫左十二十三樣嘢都只係三百零蚊左右 真係好抵食🤣
  • 蝦仁燒賣皇
  • 豪隍燒賣皇
2023-08-03 816 瀏覽
豪隍是觀塘區出名的點心店 即使地點不算就腳 不論是什麼時段去 都有人排隊等位 特別是週末 豪隍的點心大份又抵食 而且即叫即蒸 上菜時熱辣辣 每次去觀塘飲茶 首選一定是豪隍 豪隍燒賣皇燒賣是最推介的 十分足料啖啖肉 蝦肉彈牙 XO醬金錢肚金錢肚入味 質感柔軟 墊底的芋頭更是吸收了醬汁 墨西哥叉燒包 一客有三個熱辣辣 一上菜已經即使偷食左一個 墨西哥咸甜咸甜地的味道同叉燒配合得剛剛好牛肉球大粒飽滿 口感一流 可以食到明顯陳皮味道點心拼盤是可以一次試多不同種類的好選擇蝦餃 大大粒 同流沙包一樣大 煙韌的餃皮同彈牙的蝦肉沒有令人挑剔的地方潮州粉果 大粒是豪隍的點心特色 皮薄餡足流沙包同叉燒包 正正常常 前者做流沙效果 後者沒有墨西哥叉燒包出色鳳爪排骨飯正常 蒸飯偏軟 脆皮雞中翼 做到表皮香脆 內有肉汁炸饅頭是令人情有獨鍾的點心 外脆內鬆軟的口感 配合煉奶的奶香味 即使擺放了一陣 仍然十分脆口豪隍的點心出色 令人不斷回訪 雖然同區多了分店 不過本舖座位較多 而且水準較穩定 所以大多回訪本舖

燒賣是最推介的 十分足料啖啖肉 蝦肉彈牙

鳳爪排骨飯正常 蒸飯偏軟

脆皮雞中翼 做到表皮香脆 內有肉汁

2023-07-30
2023-08-02 3646 瀏覽
😁 小編見好耐都冇食一盅兩件,於是依日就向朋友提議去觀塘試一間幾出名嘅點心專門店。🍽 豪隍蝦餃皇 (2粒) 😋😋😋😋蝦餃皇好大粒,皮薄晶瑩,透到餡內嘅蝦肉,而鮮蝦🦐好大隻,調味可以帶出鮮蝦味!🍽 蝦仁燒賣皇 (2粒) 😋😋😋😋一大隻鮮蝦舖喺燒賣面,下面啖啖豬肉,同蝦餃一樣每粒好大隻。😚🍽 流沙奶黃包 😋😋😋😋趁熱摵開兩半會有流沙,但因為小編食咗其他點心先,所以奶黃稍為凝固咗少少,但奶黃味道依然!建議大家嚟到就要快啲食呀!🤗🍽 山竹牛肉球 😋😋😋😋牛肉球肉嫩,帶有馬蹄粒嘅爽同芫荽嘅香。🍽 蓮藕煎鯪魚餅 😋😋😋😋鯪魚餅煎到金黃色,加咗蓮藕會爽口啲,鯪魚肉味濃,仲帶有胡椒味同香蔥味,亦好香口!😚🍽 蜜汁叉燒腸 😋😋😋😋叉燒分佈平均,而且份量唔少,腸粉口感滑溜,每啖都食到叉燒餡!👍🏻午餐 💵💵 約港幣$90/人💁🏻‍♀️ 點心專門店好旺場,觀塘有兩間分店。每人茶芥$8,入座後有70分鐘用餐時間。大家去到把握時間填點心紙,大約10分鐘後就會有點心上枱㗎啦!😉 另附上一張上樓梯專閣見到嘅指示牌 😆

🍽 豪隍蝦餃皇 (2粒) 😋😋😋😋

🍽 蝦仁燒賣皇 (2粒) 😋😋😋😋

🍽 流沙奶黃包 😋😋😋😋

🍽 山竹牛肉球 😋😋😋😋
牛肉球肉嫩,帶有馬蹄粒嘅爽同芫荽嘅香。

🍽 蓮藕煎鯪魚餅 😋😋😋😋

🍽 蜜汁叉燒腸 😋😋😋😋

午餐 💵💵 約港幣$90/人

2023-07-09
2023-07-14 997 瀏覽
點心拼盤,有三隻小強🥶🥶🥶🥶🥶 never again . This is ridiculous and not acceptable. 😒😒😒😒😒😒😒😒食物質數也不是太好, 唔算好食煎嘅野比較油 . 心情已經很差, 見到有小強🥶

食物質數也不是太好, 唔算好食
煎嘅野比較油 .

心情已經很差, 見到有小強🥶
2023-07-13 940 瀏覽
今日同屋企人黎到觀塘點心舖頭試下我地叫左1️⃣潮州粉粿💰25粉粿同出面質素一樣,都好吃😋2️⃣豪隍蝦餃皇💰27皮薄餡靚,蝦好大隻,又爽口❤️❤️3️⃣蝦仁燒賣皇💰27燒賣超多蝦,唔怪得咁貴,都幾好食4️⃣沙律雜果鮮蝦炸雲吞💰33呢個次次食點心都會叫,好脆口又開胃,酸酸甜甜,😋5️⃣爽口滑蝦腸💰37腸粉都幾滑,裡面嘅蝦同蝦餃一樣都係咁大隻🦐,又爽口又滑6️⃣梅菜肉餅飯💰37梅菜鹹香,肉餅都好吃,略嫌飯有啲濕7️⃣蓮藕鯪魚餅米線💰39蓮藕食得出一粒粒嘅口感,鯪魚餅煎得幾香,米線軟硬適中,唔錯🥰8️⃣XO醬金錢肚💰37份量足夠,好入味,質感柔軟9️⃣京式叉燒包💰27叉燒包細細隻,岩曬一人一隻,味道同出面嘅叉燒包一樣味道消費價錢:3人💰318,人均💰106結論:(5個⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳名稱:豪隍點心工房餐廳地址:觀塘鴻圖道83號東瀛遊廣場地下B號舖
今日同屋企人黎到觀塘點心舖頭試下

我地叫左

1️⃣潮州粉粿💰25
粉粿同出面質素一樣,都好吃😋

2️⃣豪隍蝦餃皇💰27
皮薄餡靚,蝦好大隻,又爽口❤️❤️

3️⃣蝦仁燒賣皇💰27
燒賣超多蝦,唔怪得咁貴,都幾好食

4️⃣沙律雜果鮮蝦炸雲吞💰33
呢個次次食點心都會叫,好脆口又開胃,酸酸甜甜,😋

5️⃣爽口滑蝦腸💰37
腸粉都幾滑,裡面嘅蝦同蝦餃一樣都係咁大隻🦐,又爽口又滑

6️⃣梅菜肉餅飯💰37
梅菜鹹香,肉餅都好吃,略嫌飯有啲濕

7️⃣蓮藕鯪魚餅米線💰39

8️⃣XO醬金錢肚💰37
份量足夠,好入味,質感柔軟

9️⃣京式叉燒包💰27
叉燒包細細隻,岩曬一人一隻,味道同出面嘅叉燒包一樣味道

消費價錢:3人💰318,人均💰106

結論:
(5個⭐️為滿分)

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

餐廳名稱:豪隍點心工房
餐廳地址:觀塘鴻圖道83號東瀛遊廣場地下B號舖
  • 沙律什果鮮蝦雲吞
就如題目,叫咗5個點心,一開始來了沙律炸雲吞,要求沙律另上,但上枱就係放埋一齊。雖然職員話整過,但我地費事浪費就照食。咬咗幾口沙律後,第二道點心就上蓮藕陵魚餅,點知餅面頭就已經有隻炸過既小強….. 同職員講,職員除咗即刻拎走碟點心,唔好意思都無講過一句。淨係話整過一碟……你整過碟,嗰炸鍋都係炸過小強,叫人點食?除咗反胃作嘔,真係連相都唔識影。之後既點心都叫佢唔駛上,即刻起身埋單,真係食唔落,好彩仲未咬過炸雲吞🤦🏻‍♀️ 真係好嘔心好污糟!
2023-06-25
2023-06-19 1002 瀏覽
點心做得好食好大件,價錢合理,其中有個點心係雲吞喺上面加啲沙律醬,比較清新特別,好食,可以一試。另外春卷,炸得很脆、唔油,好香口。其他點心都係大大粒,唔係細件,口感十足。不過地點有點遠。
2023-06-17 806 瀏覽
點了蝦餃拼粉果,奶黃包,馬拉糕,叉燒腸粉,鳳爪,珍珠雞。蝦餃 - 餡係用蝦膠奶黃包 - 好甜 無奶黃香味馬拉糕 - 得甜味,無馬拉糕味道叉燒腸 - 不過不失,食得落口。鳳爪 - 係甜辣味道珍珠雞 - 不過不失。“唔會再幫襯”
點了蝦餃拼粉果,奶黃包,馬拉糕,叉燒腸粉,鳳爪,珍珠雞。

蝦餃 - 餡係用蝦膠

奶黃包 - 好甜 無奶黃香味

馬拉糕 - 得甜味,無馬拉糕味道

叉燒腸 - 不過不失,食得落口。
鳳爪 - 係甜辣味道

珍珠雞 - 不過不失。

“唔會再幫襯”
2023-06-15
2023-06-08 1009 瀏覽
早幾日約左朋友仔黎呢間飲茶時間只限70分鐘飲茶梗係要慢慢嘆慢慢傾吓計啦D嘢食都未食完D侍應已經開始急急腳收起我地嘅碟叫我地交檯其實我地明白做生意想快D做下一轉都好正常禮貌上同我地講我地都識做但係而唔係問都唔問就收起人地嘅碟禮貌上都要俾多少少時間俾客食埋最後果幾舊先收碟再趕人走啦😡😡😡收銀員更加不值一提成個收錢過程黑口黑面,唔講以為借左佢錢唔還咁嘅款😑😑😑對客人收錢態度非常惡劣真係俾錢買難受😣下次請我都唔會再幫襯囉
早幾日約左朋友仔黎呢間飲茶
收銀員更加不值一提
真係俾錢買難受😣下次請我都唔會再幫襯囉

2023-06-01
2023-05-28 1191 瀏覽
豪隍已經唔係第一次嚟 都知佢地蒸點不嬲都要等琴日我地2個人11:30左右時間坐低叫左4樣野食 其中3樣都係蒸點個場都唔係忙 冇爆場只係嚟左一碟叉燒包 唯有食住等結果11:50左右隔離入左4位一落單5mins後已經嚟左我地都有叫嘅山竹牛肉同埋一堆蒸點搵第一位員工講 佢擰左我地張點菜紙就走左去同第二位員工講 又係話幫你跟個個話跟 但冇一個同你講發生咩事最後我地出去話唔食喇 痴線一句交代都冇先同我地講 廚房出單果時冇紙(所以咪姐係漏左單囉)跟手出左啲暖暖地、煙都冇 嘅點心塞住我地把口第一次食得咁背脊骨落
豪隍已經唔係第一次嚟 都知佢地蒸點不嬲都要等

同第二位員工講 又係話幫你跟
個個話跟 但冇一個同你講發生咩事

最後我地出去話唔食喇 痴線一句交代都冇
先同我地講 廚房出單果時冇紙
(所以咪姐係漏左單囉)
跟手出左啲暖暖地、煙都冇 嘅點心塞住我地把口

第一次食得咁背脊骨落

🥟觀塘即叫即製巨型點心🥟-呢間觀塘嘅點心店,係朋友介紹嘅,估唔到夜晚嘅時候都爆場。點心呢樣嘢其實味道上大同小異,其實好唔好食最主要就係睇蒸炸嘅火候、足唔足料、款式多唔多。呢度嘅點心,其實個人覺得幾驚喜,因為佢真係超級巨型,淨係蝦餃同燒賣為例,都係平時飲茶嘅1.5-2倍大😨。平時食點心有個問題,就係食一粒唔夠喉,食多一粒又唔夠分,呢度就完全冇呢個問題,因為你淨係食一粒都覺得好滿足😂,我諗如果女仔嚟食真係食幾份就會好飽。最好食嘅反而係呢度嘅包點同煎炸嘢,例如墨西哥叉燒包,煎蘿蔔糕、鹹水角、同埋蒜蓉芝士鮮蝦長春卷。鹹水角入面係有鵝肝,食落特別香,外皮煙韌但唔會好油,出色!價錢唔算好平,小點$25,中點$27,頂點$33,特點$37,不過以佢嗰份量來講都絕對可以接受啦。
🥟觀塘即叫即製巨型點心🥟
呢間觀塘嘅點心店,係朋友介紹嘅,估唔到夜晚嘅時候都爆場。