餐廳: 素來素往
資訊:

.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🥬 V̆̈ĕ̈ğ̈ĕ̈t̆̈ă̈r̆̈ĭ̈ă̈n̆̈ D͓̽i͓̽n͓̽n͓̽e͓̽r͓̽ ͓̽B͓̽u͓̽f͓̽f͓̽e͓̽t͓̽ @ 🌟 素來素往《👽食神大媽愛素食》.💁‍♀️ 圖中展示美食為:Weekend Dinner Buffet HKD 158.👽 有食素嘅朋友仔介紹大媽呢間素食餐廳,有好多元化嘅食物選擇,收費相宜,人氣好旺成日爆滿。.👀 佢全日不同時段都有自助餐供應。午餐同晚餐,分別都係90分鐘用餐時間,而下午茶就冇限時嘅。今次趁齋期我地特登夜晚嚟試吓。.😱 去到嘅時候,全場爆滿!好彩可以訂位,店員好細心,寫咗我哋個名起檯度幫我哋留起咗張枱。.😋 有好多食物選擇,頭盤有冷熱不同選擇、湯品、熱菜、披薩、主食、甜品。選擇好多,同埋煮得唔油膩,好味道!.🧃 晚餐時段仲會免費包嘢飲,可以起飲品櫃任揀。連飲品選擇都有好多款選擇,汽水以外,更包括比較健康嘅「竹蔗茅根海底椰」或者「檸檬薏米水」之類,好貼心呢。.🌍 享受自助美食之餘,又可以支持食素,一定越食越靚,大家有機會記得多多支持呀!❤️.📍 大角咀博文街28-38號地下6號舖☎️ +(852)2116-1119.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
2024-02-02 2279 瀏覽
這間素來素往是一間自助形式的素食餐廳,假日成人每位$158,如果有長者同行更有9 折優惠。環境裝修簡約舒服。食物款式都頗多,冷盤,熱盤,炸物小食,蒸點,湯品,甜品等。菜式偏各中式的比較多,如四川涼拌薯粉,涼拌青瓜鳳爪,還有日式關東煮,薄餅等多國菜式。冷盤有沙律及涼拌,當中涼拌鳳爪令我有驚喜,外表真係完全地還原了鳳爪的模樣,味道麻辣惹味。熱盤的紅燒豆腐,釀青椒及素叉燒是推介。另外平平無奇的滷肉飯,味道卻令我食了一整碗,很有台式風味,很好送飯。粟米芝士薄餅亦是必食,芝士味濃郁,海量的粟米,餅底脆脆,剛出爐就很快搶空了。湯品中的西洋菜湯,雖然沒有肉,但都很清甜。甜品有四款糕品(班蘭糕,Mocha糕,南瓜糕及桂花紅棗糕),當中班蘭糕及南瓜糕是推介。另外有豆腐花及超薑味的蕃薯薑汁糖水,好味。飲品亦可以任飲。餐廳refill食物的速度都頗快,要讚。

湯品中的西洋菜湯,雖然沒有肉,但都很清甜。

2024-01-21
2024-02-18 920 瀏覽
過時過節好容易就會食多左,所以新年前出街食飯都最好都係揀返間負擔輕啲嘅餐廳,但人總係貪心嘅,負擔細都想要款式多,好彩有素食自助餐滿足到我。自助餐嘅菜式都唔少,前菜、小食、熱盤、主食、甜品樣樣齊備。前菜有肉鬆皮蛋豆腐、手拍青瓜、酸蘿蔔、薯仔沙律、香辣薯粉、素口水雞、雞腳、雜菜墨西哥卷;小食有炸香菇, 炸豆腐、炸什菇;熱菜有芋頭魚、蔬菜捲、酸甜麵筋、菜心炒牛肉;主食有pizza、素滷肉飯、乾燒伊麵、炒飯、減肥人士必備嘅番薯同粟米甜品有豆腐花, 椰汁糕, 反沙芋, 番薯糖水, 綠豆沙等。今次呢個素食自助餐除左有一般常見嘅蔬菜/麵筋,仲有雞腳、牛肉同三文魚,似係由蒟蒻製成,除左中式菜之外,仲有西式菜例如pizza,而且每道菜完食之後,都會好快補上,食客唔怕試唔到~~飯後再諗下,發現其實仲有唔少素食菜式,小食有蔬菜春卷;甜品就更加多,例如湯丸、芋丸、地瓜丸、香蕉煎餅、紅豆餡餅、芝麻卷、糯米糍等,素食餐廳都可以有好多變化,加油努力。

自助餐嘅菜式都唔少,前菜、小食、熱盤、主食、甜品樣樣齊備。

小食有炸香菇, 炸豆腐、炸什菇;
熱菜有芋頭魚、蔬菜捲、酸甜麵筋、菜心炒牛肉;
甜品有豆腐花, 椰汁糕, 反沙芋, 番薯糖水, 綠豆沙等。

2024-02-07
母親大人有日問我邊度有得食素,真係考起我😂因為我都好少食素,於是上網揾左一陣,比我揾到間平靚正既素食自助餐:位於奧運站既素來素往。一入店先比錢,然後就可以埋位。我同媽媽就係下午茶時段去,平日68蚊一位可以任飲任食,睇落都幾抵。埋位後發現都幾多老友記食緊,睇黎年輕一代比較少人食素(包括我) 。對於少食素既我,覺得呢度食物種類都好多,冷盤、熱食、甜品、老火湯樣樣都有。個人有幾樣野都推介大家一定要試。1. 剁椒辣豆腐:豆腐好滑身,清清地既豆腐配上辣椒仔味覺上好有衝擊,但又唔會辣到食唔到。2.甜酸麵筋:素菜既經典之一點可以唔食,酸酸甜甜好開胃。3.皮蛋瘦肉粥:估唔到連粥都有,粥底棉滑,最驚喜係可以自己加菜甫,令到粥有多種味道。4.豆腐花:豆味香濃,佢地呢間既豆腐食品真係幾出色🤣總括黎講,對於平時極少接觸素食既我黎講,呢間會比我一個唔錯既素食體驗,價廉物美。而佢地素食既種類都有好多,每日都有少少唔同,之前上網做research見到好多人推介pizza,可惜我果日冇,希望下次去會有。

西洋菜湯

2.甜酸麵筋:素菜既經典之一點可以唔食,酸酸甜甜好開胃。
皮蛋瘦肉粥

皮蛋瘦肉粥
豆腐花
  • 剁椒辣豆腐
  • 甜酸麵筋
奧運站附近的素食自助餐,午市、下午茶和晚市價格分別為HK$75 / HK$68 / HK$128,期中下午茶更係不限時間,長者卡仲有折扣添,一家大細去食都可以。這間自助餐食物選擇一定唔係最多,但當中都有唔少特色野食,蛋奶素為主,一路食一路都見到店員補充食物,唔會話不限時其實無野食。地點在奧運站附近,一出匯豐中心就到,大角咀好多街坊都識來食。入面有長檯也有大圓檯,多人聚會也很合適。自助餐桌就中間這一桌,由沙律、炸物、川辣類、蒸腸粉/蔬菜、炒飯炒麵、老火湯、糖水、甜品應有盡有,熱盤大概有八款,各種炆煮蔬菜瓜類豆卜南乳齋等。價目表如下,平日來食都幾抵,另外亦有自己夾外賣餐盒之類。選了一些特色菜式來試,蔬菜卷的餅皮幾有咬口,入面全部菜絲爽口清新,不過我好似無見到有汁點來食。水餃都幾飽滿,平時食素自助餐比較少見。酸辣鳳爪和口水雞都是招牌名物,炸物正正常常唔太油膩,滷肉餅反而比較油,但香口惹味既。腸粉也是比較少在自助餐見到,原來都幾多人鍾意食。熱盤類都係小菜,剛好見到涼瓜蛋補貨就試下,都幾香口。留意般部分菜式含蛋、奶或五辛,不吃的朋友要睇清楚個牌。甜品有各種千層糕和綠豆沙,糕我就覺得無咩味,可以低
入面有長檯也有大圓檯,多人聚會也很合適。
自助餐桌就中間這一桌,由沙律、炸物、川辣類、蒸腸粉/蔬菜、炒飯炒麵、老火湯、糖水甜品應有盡有,熱盤大概有八款,各種炆煮蔬菜瓜類豆卜南乳齋等。
價目表如下,平日來食都幾抵,另外亦有自己夾外賣餐盒之類。
腸粉也是比較少在自助餐見到,原來都幾多人鍾意食。熱盤類都係小菜,剛好見到涼瓜蛋補貨就試下,都幾香口。留意般部分菜式含蛋、奶或五辛,不吃的朋友要睇清楚個牌。甜品有各種千層糕和綠豆沙,糕我就覺得無咩味,可以低糖健康掛。
6天前
2024-05-05 0 瀏覽
芝士薄餅,一陣陣芝士嘅香味就撲鼻而嚟。薄餅嘅餅底好薄,但係好脆。餅面鋪滿咗厚厚嘅芝士,芝士拉絲拉絲,睇起嚟好吸引。我哋急不及待咁切咗塊薄餅嚟食。一啖咬落去,芝士嘅香濃味道就喺口腔爆發。芝士好creamy,口感好滑。餅底嘅脆同芝士嘅軟滑形成咗鮮明嘅對比,食落好有層次感。我係一個芝士控,所以真係超級鍾意呢款芝士薄餅。芝士嘅份量好足,每一啖都食到濃郁嘅芝士味。餅底嘅脆度都恰到好處,唔會太硬,亦唔會太軟。
2024-04-11
下午茶
  • 芝士薄餅
呢度既素食自助餐,連小朋友都好like!👍佢既齋菜款式好多!都有好多整得好似葷既齋,整體都好高質素,好好味!例如煎釀三寶:有魚肉既口感,勁好味!忍唔住食左好多件,必食!pizza:勁受歡迎!一拎出黎就極快俾人拎晒,想食既話建議坐附近捕住lol😂唔好諗住食齋會唔飽,仲有紅米飯 、咖哩炒飯、涼拌四川薯粉、麵包、沙律、壽司!仲有湯,幾不錯!😋甜品又係勁豐富!推介焗南瓜西米布甸,好味不能錯過!焗蛋白蛋糕、炸香蕉都好驚喜!豆腐花、大菜糕、桂花糕、馬蹄糕、椰汁糕、紅豆糕 、新鮮生果西瓜等等。飲品方面,冰櫃嗰度可以免費攞凍飲另外仲有自斟茶:普洱茶/羅漢果菊花茶/洛神花茶。overall環境好寧靜舒服,食物會不斷添,同轉換,感覺間餐廳真係做得好用心!食物好,仲周不時會派素食餐盒!真心就算唔食素都會食得好清心滿足!🥰好值得光顧支持❣️📝食完記得要將食具放喺食具收集箱📝其實食素都有再細分,例如全素、五辛素、蛋奶素等等,食物會寫明含五辛/含蛋/不含魚膠粉,方便不同顧客📝晚巿做緊買4送1,湊夠5人食抵呀!📝長者/與長者同行都有9折
呢度既素食自助餐
連小朋友都好like!👍

佢既齋菜款式好多!
都有好多整得好似葷既齋,
整體都好高質素,好好味!

唔好諗住食齋會唔飽,
仲有紅米飯 、咖哩炒飯、涼拌四川薯粉、麵包、沙律、壽司
仲有湯,幾不錯!😋

甜品又係勁豐富!

飲品方面,
冰櫃嗰度可以免費攞凍飲

另外仲有自斟茶:普洱茶/羅漢果菊花茶/洛神花茶。

overall環境好寧靜舒服,
食物會不斷添,同轉換,
感覺間餐廳真係做得好用心!
食物好,
仲周不時會派素食餐盒!
真心就算唔食素都會食得好清心滿足!🥰
好值得光顧支持❣️

📝食完記得要將食具放喺食具收集箱

📝其實食素都有再細分,
例如全素、五辛素、蛋奶素等等,
食物會寫明含五辛/含蛋/不含魚膠粉,方便不同顧客

📝晚巿做緊買4送1,湊夠5人食抵呀!

📝長者/與長者同行都有9折

2024-04-26 0 瀏覽
一行入餐廳,裝修都幾似平時文青cafe咁,簡約得黎有一種慢活既感覺。餐廳設有吧台位,而所有吧台位都可以望到街,如果想享受下下午既寧靜,呢間素食都係一個唔錯既選擇。呢間素食,有提供素既滷肉飯。雖然係素,但係個樣同味道都同真既滷肉飯好似。如果黎食既話,一定要試,其他地方無架。😉另外,芋頭魚都外脆內軟。平時一個人食哂成碟腸粉會食到好滯,呢度可以夾番自己食到既量,加埋甜醬同麻醬,同出面食既差唔多。腸粉隔離仲放左蒸粟米同番薯,兩樣都好甜好好食。而Pizza就係呢間素食好搶手既野,一出爐就要拎架啦,如果唔係就會比人拎哂。野飲方面我推介羅漢果茶,都幾好飲。呢間素食係有派飯比有需要既人既,所以大家都可以黎支持下呢間小店。

素來素往以中式口味为主,不仅提供传统素食,还不时推出创意料理! 无论你是素食者还是非素食者,都能在这里找到心仪的美味餐厅装潢简约,带有一丝文青氛围!而且價錢非常平民,在下午茶時段的自助餐,只需約$70一位, 这样的价格对于一顿丰盛的素食自助餐来说非常划算! 菜式不含味精,让你享受美味的同时也不会过量摄入不健康的成分。这对于追求健康饮食的人士来说是一个重要的考虑因素。菜式亮点口水雞,红烧豆腐,釀青椒,素叉烧和芝士薄饼絕對係啱晒一些長者同埋喜歡養生嘅人士啦!如果冇食開素食嘅朋友都可以過嚟嘗試或者食完之後你會鍾意素食呢?

菜式亮点

口水雞,红烧豆腐,釀青椒,素叉烧和芝士薄饼

2024-04-23 22 瀏覽
走進「素來素往」,彷彿進入了一個清新脫俗的世界。店內環境雅緻,佈置得溫馨舒適,讓人瞬間忘卻都市的喧囂。這裡的素食種類豐富多樣,既有傳統的素菜佳餚,也不乏充滿創意的素食新品。特別值得一提的是,這裡的豆腐肉和素雞爪,口感鮮美,令人回味無窮。滷雞蛋也是一絕,外皮香嫩,內裡飽滿多汁,完全顛覆了傳統素食的刻板印象。最吸引人的莫過於這裡的自助下午茶服務,不僅種類豐富,而且不限時間,您可以隨心所欲地品嚐各式點心和茶飲,盡情享受美食帶來的愉悅。這樣的素食體驗,不僅滿足了味蕾的享受,更是對健康生活方式的追求。

今日黃雨下,中午與朋友重臨素食自助餐,好在有訂位,否則要望門興嘆。以大眾化嘅價錢,食到如此高質素嘅素食,喺香港,真係難能可貴,甚至北上深圳,亦未必能找到性價比如此高的素食餐廳。最近有朋友,幾天內一再重覆批評素食餐廳衛生環境差,要食客自行清理用過的碗碟,還批評餐廳只提供食客一套餐具,在此不得不要為餐廳平反。此仁兄可能不知,素食主義是一種有助於環保的生活方式選擇,他的批評可以說是無理取鬧,或許他選錯了地方,他以為自己正享用5星級酒店的自助餐。去過的朋友,無不欣賞餐廳食物的質素,以食客的素質,大家都唔介意,為環保出一分力,互相幫忙收拾餐具,重用餐具減少浪費,令到餐廳能以低收費,去維持高質素的服務水準。只要食客有基本的衛生常識,餐廳的安排絕無問題;反之,食客若然不自律,5星級酒店自助餐,也不難見到有食客,用手拿起食物品嘗後,再放回原處的嘔心情景。老闆,加油!我哋支持你,繼續為大家炮製大眾化的美食。

2024-04-23
  • 木薯粉,炆伊麵,炒飯
  • 炸金菇,口水雞,炸蕃薯,南乳齋菜南乳
2024-04-20 45 瀏覽
掂內食物質素欠佳 服務質素更是惡劣, 衛生更是嘔心。食素已有三年一直很想試下素食自助餐, 素來素往在附近一帶 都好似幾出名。 所以抱住非常期待心情去試, 一去到先知道需要先付款, 雖然係自助餐但店舖子向客戶提供一隻大碟, 客人食完一轉 要用回污糟邋遢的碟去再夾嘢食, 夹食物時,鉗會掂到本身已經污糟的碟, 非常非常不衛生😔😔🥵🥵
掂內食物質素欠佳 服務質素更是惡劣, 衛生更是嘔心。
2024-04-04
2024-04-20 16 瀏覽
🌿 溫暖的家常小菜味道~🥰 上個禮拜週末和家人一起去的素食自助餐~ 距離地鐵站只有5分鐘路程,絕對是非常方便的素食自助餐‼️💚/ 食物 Food /這裡的菜式琳瑯滿目,繞了一圈看看,選擇雖不算繁多,但勝在全部菜式都是手工之作,天然無味精,和屋企家常小菜的味道一樣,而且賣相款款精緻用心,明明是全素食,但外貌一點都看不出是素是葷,非常有創意!我最喜歡的包括:▫️煎釀三寶▫️南瓜布甸▫️三色椒雜菇炒牛肉▫️賽螃蟹🦀蛋白▫️涼瓜煎蛋餅(港式)▫️皮蛋豆腐(川式) ▫️涼拌四川薯粉(川式)▫️口水雞(川式)▫️涼拌粉絲(川式) ▫️椒鹽豆腐(港式)▫️滷肉飯(台式)▫️香草綠豆沙(港式)▫️南瓜千層糕▫️西瓜🍉/ 環境 Environment / 餐廳的裝修很有台灣課室的風格,用上木枱木凳和燈泡非常有格調。餐廳樓底很高,聊天氛圍很好,不會太嘈雜,很適合家庭和朋友聚餐!/ 服務 Service /由於是自助餐,餐廳主要是自助形式~ 不過店員還是很友善,不時會refill菜式。/ 價錢 Price / 平日晚市:$128 (成人)$108(小童)周六日、假期:$158 (成人)$128(小童)🆓 五人同行,一人免費/ 其他 Ot

/ 食物 Food /

我最喜歡的包括:
▫️煎釀三寶
▫️南瓜布甸
▫️三色椒雜菇炒牛肉
▫️賽螃蟹🦀蛋白
▫️涼瓜煎蛋餅(港式)

▫️皮蛋豆腐(川式)
▫️涼拌四川薯粉(川式)
▫️口水雞(川式)
▫️涼拌粉絲(川式)

▫️椒鹽豆腐(港式)
▫️滷肉飯(台式)

▫️香草綠豆沙(港式)
▫️南瓜千層糕
▫️西瓜🍉

/ 環境 Environment /

/ 服務 Service /

/ 價錢 Price /

平日晚市:$128 (成人)$108(小童)
周六日、假期:$158 (成人)$128(小童)
🆓 五人同行,一人免費

/ 其他 Others /

▪️餐廳晚市開場時間為6點,大家記得留意時間過來。

▪️餐廳推出素食自助餐雙餸飯,詳情可以留意收銀處和門口貼上的餐牌。

▪️餐廳位於地鋪,洗手間🚾位於餐廳門口外面,男女只有一格,需要取鑰匙🔑出去,清潔程度正常。

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※

素來素往
大角咀博文街28-38號地下6號舖

2024-04-16 55 瀏覽
好耐無過來食, 今日直接walkin過來食一下🤗, 並沒有使用openrice的訂座優惠, 可能當時已經係下午2点, 或者好多人等下午茶時段下午2點半, 所以當時唔係太多客, 我比安排坐係望住窗口的吧枱👀, 等我出去睇下有乜嘢食先, 今次我會試多d唔同款式, 再話比大家知😸, 先試素鳳爪, 佢叫口水雞🐔, 鳳爪好爽, 做到個只口水雞感覺, 又辣又麻, 再試下酸辣薯仔絲, 都做到川菜的味道😚, 再試下涼拌粉絲, 依個味道相對清淡, 如果大家唔食辣可以試依個, 亦有川辣椰菜, 佢同時有紫色椰菜同青椰菜, 也是第一次食, 幾清新爽脆, 都好食😋 蔬菜卷入面包住好多椰菜好清淡😽再試下d熟食先, 南乳齋菜, 我主要夾王芽白, 充滿南乳的香味😛 炸蠔餅味道唔錯亦香口, 我夾左少少試下, 只係我個人麻麻地炸野, 咕嚕肉, 我喜歡入面的配菜紅椒和蕃茄, 夠晒酸😆, 欖菜蒸豆腐, 少少咸味, 比較清淡👍, 冬瓜炆豆卜, 冬瓜炆到淋又入味, 椰汁芋頭南瓜, 我夾南瓜多d, 充滿好香的椰汁味🤩, 也有清炒菜心, 亦試左少少星洲炒米和欖菜炒飯, 星洲炒米味道唔係太濃,米粉可能蒸到有d乾, 相比炒飯好味d, 不過唔敢食太多飯🤣 都有少少乾飯焦, 整體今次熱食唔係好夠熱, 味道唔錯, 唔會勁多汁😘👍 差唔多下午2点半, 真係好多人排隊, 我再試下有味粥, 好味夠熱😋 亦試下消暑冬瓜湯, 入面有扁豆紅青蘿白粟米冬瓜, 足料😻, 清甜夠熱香濃夠味😍 我encore左一碗😸 亦試左少少綠豆沙, 夠熱, 不過我自己覺得甜左少少, 亦試左羅漢果菊花茶, 唔係好甜,不過有d苦😅, 我係無試炸物pizza鹵肉飯同部份沙律, 最後亦試左薯仔沙律, 涼拌粗薯粉同青瓜, 都好好味💞 見佢出左素餃都夾左2只味道唔錯😍😻環境舒服🥰對住街食野其實幾好

2024-04-14
2024-04-16 22 瀏覽
記得疫情前都有一段時間係好多素食自助餐當時都有食過幾間,冇食一排,早幾日同屋企人去試呢間喺大角咀嘅素來素往,感覺又完全唔同咗😝本身以為大角咀唔係好方便,點知原來奧運站B出口,滙豐中心一落扶手電梯向左望,就已經見到間餐廳,連Google Maps都慳返🤣🤣入到去地方都幾闊落,食物區個範圍都好大,唔怕逼住晒講返食物先,佢啲食物種類都好多,而且有好多係我想像唔到嘅食物😆首先佢個前菜已經有好多選擇,例如有涼拌薯粉,呢個真係好好食,又有涼拌炒粉絲,薯仔沙律,沙律吧,皮蛋豆腐等等,目不暇給。熟食方面,佢有賽螃蟹,苦瓜炒蛋,炒雜菜,炒雜菌,炆豆腐,仲未計有粟米羹炒米粉炒飯。佢個Pizza都值得一讚,薄薄地一片唔會話太滯,但係好脆好好食😋最估唔到嘅係佢竟然有豆腐花同綠豆沙😍豆腐花夠滑,綠豆沙多豆,質素已經好過好多餐廳👍🏻而且睇得出工作人員都好細心,不斷會巡查邊一款食物係就快食完,再準備refill。亦都見過唔止一次,佢哋會同客人介紹呢款食物係咩嚟。所以對佢哋嘅服務都有幾深刻嘅印象🤗今次未食晒已經飽咗,好彩屋企人都好滿意,仲話下次可以再嚟🤣🤣
記得疫情前都有一段時間係好多素食自助餐

入到去地方都幾闊落,食物區個範圍都好大,唔怕逼住晒

最估唔到嘅係佢竟然有豆腐花同綠豆沙😍
豆腐花夠滑,綠豆沙多豆,質素已經好過好多餐廳👍🏻

• Pizza
  • 豆腐花