餐廳: 素來素往
資訊:

2024-01-04 74 瀏覽
近來喜歡素食的我感覺多菜少肉的生活更健康💚 新一年開始啦,我期望多啲日子都有素食, 所以最近找一些專營素食又高質的餐廳, 香港素食餐廳不是太多, 但有間素食餐廳🍴任食自助餐豐富又多元化, 而且慈善派飯比長者的!我品嚐了 常素鷄蛋卷、咕嚕枇杷豆腐、蠔仔餅、人氣鹵水拼盤、關東煮🍢仲有沙律、煎釀三寶、炸南瓜、酸辣粉、口水雞、沙律、菠菜卷、芝士Pizza🍕、南瓜布甸、時令生果、椰汁糕等等多款素食🤤地址:九龍大角咀博文街28-30號地下6號鋪
近來喜歡素食的我感覺多菜少肉的生活更健康💚

地址:九龍大角咀博文街28-30號地下6號鋪
2024-01-04 74 瀏覽
好鍾意呢間餐廳呀 之前食過一次一直心思思想再嚟 終於搵到有機會再食喇😋😋😋呢度好多野食 好開心今次終於試到Pizza喇!!!整得好好食😋仲有好多Cheese~🧀🧀個底又夠脆👍🏽💯皮蛋豆腐👍🏽好味口水雞👍🏽涼拌粉絲👍🏽涼拌蓮藕👍🏽仲有炸煎堆同炸黑木耳等炸物唔少得嘅當然仲有沙律🥗我最期待嘅糕點同火龍果😋有人切埋真係開心🥳必食鹵肉飯👍🏽腸粉 蒸玉米夜晚時段飲品都係任飲嘅👍🏽好多野食🥳食到捧住個肚走😋😋
呢度好多野食 好開心

腸粉 蒸玉米

夜晚時段飲品都係任飲嘅👍🏽

好多野食🥳食到捧住個肚走😋😋
2023-12-29 78 瀏覽
是隔一年再同朋友黎食晚市,價錢無加價,平日晚仲係$128一位,寫就寫用餐90分鐘,無人等位嘅情況下,超時都唔趕客㗎🤭餐廳樓底高夠光猛,近日仲多左啲聖誕裝飾,氣氛唔錯添。餐點選擇多,主要係中、西、日式,同埋好多甜品😆是晚靚湯~紅青蘿蔔,好清甜。中式食品,個人覺得南乳藕片同煎釀三寶最正👍日式壽司同天婦羅等,即炸夠香脆,仲有個蔬菜卷好好食😋個個食客都大讚嘅pizza,超多芝士好滿足🤤茶葉蛋入味唔老身👍甜品酒讓丸子同豆腐花,丸子淋左啲,但個甜酒正喎,好香微甜無酸味😋豆花豆味濃又夠滑。蕃薯糖水好勁薑味,甜而不膩😋仲有南瓜布甸、千層糕等,嚐甜者食得好開心😆每樣都試下嘛。飲品有雪櫃裏的罐裝同紙包飲品,亦有店家製的羅漢果茶、洛神花茶等。餐品好食,無過份調味又唔油膩,無加一百幾蚊食到飽超抵👍
餐廳樓底高夠光猛,近日仲多左啲聖誕裝飾,氣氛唔錯添。
餐點選擇多,主要係中、西、日式,同埋好多甜品😆
是晚靚湯~紅青蘿蔔,好清甜。
中式食品,個人覺得南乳藕片同煎釀三寶最正👍
日式壽司同天婦羅等,即炸夠香脆,仲有個蔬菜卷好好食😋
個個食客都大讚嘅pizza,超多芝士好滿足🤤
茶葉蛋入味唔老身👍
餐品好食,無過份調味又唔油膩,無加一百幾蚊食到飽超抵👍
2023-12-28
2023-12-29 70 瀏覽
朋友推介素食自助餐👍好有歐陸feel㗎個裝修同埋佢後巷嗰度個幅畫都好清新❤️真係唔錯嘅選擇又乾淨又衛生企理之餘,好抵食💯💯百零蚊有素食自助餐好多款式嘅菜式㗎👍👍☕️🍹🥤飲品有汽水同茶,而最特別嘅係有羅漢果菊花茶同埋普洱茶係熱飲嚟㗎好窩心❤️❤️仲有個自助醬料區同有個沙律區同埋冷盤區㗎💯今日嘅自助餐呢有煎釀三寶、南瓜布甸、 白肉丸、黑木耳炒椰菜花 、苦瓜炒牛肉、欖菜四季豆、芙蓉小炒、紅燒豆腐、 口水雞、皮蛋豆腐、茶葉蛋,白飯仲整埋啲素嘅滷肉幾好食㗎👍👍當然有我只鍾意嘅炸物,Woo炸饅頭、炸番薯、炸雜菇㗎、炸南瓜煎堆❤️❤️super yummy 又有pizza同埋鎮江花生土豆卷,仲有炒麵同炒飯架💯當然仲有粗糧啦👍蕃薯同埋粟米仲有腸粉添呀😋日式嘢食都有㗎👍呢個就係關東煮好正呀👍仲有素菜壽司蔬菜卷添perfect💯仲有啲小食同埋豆腐花同d糕點甜品👍未試過飲齋嘅湯又真係幾甜幾好飲㗎喎❤️, 最正係炸雜菇落啲七味粉落去好味到不得了呀 👍仲有佢啲炒粉絲好惹味㗎,整到好似雞腳嘅冷盤辣辣地又幾好味喎😋關東煮好有日本feel㗎🥰呢度食到好多新鮮嘅蔬菜,真係值得encore再encore❤️下次帶埋媽咪嚟食抵食💗💗素來素

仲有個自助醬料區同有個沙律區同埋冷盤區㗎💯

仲有啲小食同埋豆腐花同d糕點甜品👍

素來素往
地址:大角咀博文街28-38號地下6號舖

2023-12-28 52 瀏覽
長假期gathering多左,特登搵日食素,上OP見到呢間素食自助餐食評幾好,所以嚟試試。紅日lunch 每位$90, 先付款後入座。食物都算幾啱口味上網睇介紹pizza好食。冷盤有麻辣青瓜,蓮藕,滑粉,素雞腳等,麻辣味夠香,尤其素雞腳像真度極高。另外有沙律部分,但由於麻辣冷盤太吸引,所以下次先試。熱盤有炸饅頭,炸什菇,素餃炒飯炒麵都夠熱好好食。Pizza終於出場,配料有芝士,青瓜,番茄及粟米,看似簡單,新鮮出爐又夠芝士,很讚👍🏻老黃瓜素湯,夠晒去濕,羅漢果菊茶茶亦十分好飲。美中不足是餐廳環境較逼,但以$90這個價錢,每款食物也是高質素,的確十分合理抵食。

另外有沙律部分,但由於麻辣冷盤太吸引,所以下次先試。

熱盤有炸饅頭,炸什菇,素餃炒飯炒麵都夠熱好好食。

老黃瓜素湯,夠晒去濕,羅漢果菊茶茶亦十分好飲。

2023-12-28 61 瀏覽
$158食buffet 真係抵🤩!雖然素食但做到中、西、日、川味、東南亞風都有,而且係社企有時派飯,值得支持!🥳🥢川味冷盤:先食開胃涼盤,有皮蛋豆魚、拍青瓜、撈紅薯粉等等,鳳爪係必食,樣子同口感好似。🥢日式:關東煮🍢湯底唔似日式,不過我欣賞廚師心思。脆技豆片就好好食。🥢中式:Q彈白肉丸同鎮江蘿蔔花生卷都值得試,因為其他素食店好少食到呢種口感。茶葉蛋、紅燒豆腐都好入味。🥢甜品:大推焦糖南瓜🎃西米布丁!又香又滑。酒釀丸子亦好暖胃啱冬天飲😌。🥢飲品:好似紅酒🍷咁濃郁既洛神花汁,飲落似山楂汁咁開胃。味道:🔅🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

🥢飲品:好似紅酒🍷咁濃郁既洛神花汁,飲落似山楂汁咁開胃。

味道:🔅🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2023-12-21 91 瀏覽
喺大角咀呢邊做完野諗住搵野食,見到呢間素食餐廳都幾多人食,所以決定試吓!自助餐區域都幾大,多款選擇衛生程度都好好,一個價錢就可以食均各款精心烹調嘅素菜,十分惹味首先可以拎咗啲沙律同前菜,薯仔沙律口感綿密,老火湯好足料,飲落去係清甜嘅,絕對唔可以錯過除咗粥粉麵飯之外,佢哋都有多款炒野,茶樹菇炒香幹十分香口,茶樹菇食落爽脆, 皮蛋豆腐也是必食!豆腐香滑有豆味,隻皮蛋都好靚有流心效果食咗咁多菜式自己最愛口水雞,首先醬汁非常惹味,辣辣地大滿足,雞肉同平時既真肉冇太大分別,高度還原
首先可以拎咗啲沙律同前菜,薯仔沙律口感綿密,
老火湯好足料,飲落去係清甜嘅,絕對唔可以錯過
2023-12-20 74 瀏覽
最新食得太多肉久唔久都想食清少少所以今日就黎到素來素往食buffet 喇邊個話食素好dry又悶其實素先多樣化又健康🤭✨晚上 限時:90分鐘成人$128 小童$108講真呢個價食到咁多野已經係賺回票價素食有好多既食物素材扮係肉扮得好真實呢度既素食pizza都好好食 整到好脆身仲有我至愛既薯粉🤤🤤🤤甜品呀糕點豆腐花都有什至連關東煮都有!🫣講到素食既王者絕對係麵根 真係好好食🫢呢度連飲品麵係任飲既仲有自家煲既涼茶 夠晒健康啦仲有仲有 餐具記得自己分好類先好走呀🤗
最新食得太多肉

呢度連飲品麵係任飲既

仲有自家煲既涼茶 夠晒健康啦
仲有仲有 餐具記得自己分好類先好走呀🤗
2023-12-16 100 瀏覽
平日晚巿($1️⃣2️⃣8️⃣)這個價錢平時夜晚只能吃一個意粉🥹,但如果來這裏的話,沙律、冷盤、炸物、熱盤、糖水… 應有盡有😍,基本上一定會有我喜歡吃的。小菜會因應時節經常轉,每次去也會有不同。✅薄餅只要一出爐,大家便會衝去排隊🥹,超適合芝士愛好者。✅炸物我想沒有人會抵抗到炸物吧?✅口水雞雖然不是真的,但很惹味。✅肉燥飯我會直接加在炒飯上,感覺更好吃。✅蘿蔔糕還沒有到新年便有蘿蔔糕🤣,真的吃不出是素的。✅芋頭西米露芋頭很粉,就算吃得很飽,也要來一碗。如果想嘗試吃素的話,一定要來這一間,其實吃素也有很多選擇。
平日晚巿($1️⃣2️⃣8️⃣)

✅薄餅
只要一出爐,大家便會衝去排隊🥹,超適合芝士愛好者。

✅炸物
我想沒有人會抵抗到炸物吧?

✅口水雞
雖然不是真的,但很惹味。

✅肉燥飯
我會直接加在炒飯上,感覺更好吃。

✅蘿蔔糕
還沒有到新年便有蘿蔔糕🤣,真的吃不出是素的。

✅芋頭西米露
芋頭很粉,就算吃得很飽,也要來一碗。

如果想嘗試吃素的話,一定要來這一間,其實吃素也有很多選擇。

2023-12-16 80 瀏覽
家姐成日都問有冇素食推薦,見到呢間素來素往價錢好抵仲要任食,🥰價錢都係由$68-$158咋!環境仲一啲都唔娘,難怪都唔少後生客。素食自助餐由冷盤、小食、熟食、 主食、 甜品 、飲品連老火湯都有齊曬,咁的價錢絕對親民,而且長者仲有優惠9折添!餐廳環境闊落又衞生,Refill速度都幾快。 首先去沙津bar,有新鮮的沙律菜、車厘茄、仲有酸甜又爽口的手拍青瓜等等… 而細個好鍾意食的煎釀三寶都唔錯架,重拾兒時的味。 😻家姐最愛一定係炒粉絲同由麵筋整的酸齋,甜甜酸酸勁開胃。我最推薦係佢地的滷肉飯,素肉製但味道9成似,連醬汁甜度都剛好。 好驚喜仲有pizza素食,唔好貪心拎咁多,先可以試曬咁多款野😛 記我留肚食埋甜品,分別有豆腐花、椰汁西米露、南瓜布甸等等,我最推係香濃又順滑的豆腐花,而且所有甜品都唔會太甜,大家可以放心試多幾樣架!

而細個好鍾意食的煎釀三寶都唔錯架,重拾兒時的味。

2023-12-10 134 瀏覽
素雞爪。這道菜以植物性的食材製作而成,外觀和口感都非常逼真。素雞爪的味道濃郁,調味恰到好處,非常適合素食者或對素食有興趣的人品嚐。它的質地咬勁十足,給人一種與傳統雞爪類似的口感。全素關東煮。這道料理是由各種新鮮的蔬菜、豆腐和魚丸組成的。湯底鮮美,各種食材的味道都很鮮甜。關東煮的熱湯和豐富的食材讓我感到暖心和滿足。在品嚐完熱湯料理後,我嘗試了他們的豆腐花。這道豆腐花口感綿密細膩,豆香濃郁。它的甜度適中,非常適合作為一道清爽的甜點。豆腐花的質地非常順滑,讓我彷彿在口中融化。最後,我品嚐了他們的薯仔沙律。這道沙律使用新鮮的薯仔和各種蔬菜製作而成,配上他們特製的沙律醬。沙律醬的味道酸甜可口,與薯仔和蔬菜的組合非常協調。薯仔的口感鬆軟,與其他蔬菜的脆度形成了很好的對比,讓這道沙律更加美味可口。

2023-12-07 139 瀏覽
近日試咗一個清新爽口嘅菜式,就係素蔬菜卷。唔再食大魚大肉,換個口味,發現原來素食都可以咁出色。首先,睇落個樣真係色彩繽紛,好似一幅畫咁,擺喺碟度就有種藝術品嘅感覺。啱啱上菜,我就睇得出呢個餐點注重新鮮嘅食材,個個蔬菜都潔白無瑕,令人食慾大增。用手包住個個蔬菜,感覺有種手作嘅樂趣。係包嘅過程中,可以自由揀選唔同嘅蔬菜,例如新鮮嘅生菜、胡蘿蔔絲同埋嫩滑嘅豆腐皮。每一口都似乎品嚐到大自然嘅味道,唔同嘅蔬菜層次分明,口感豐富。
2023-12-05
  • 蔬菜卷
2023-12-05 144 瀏覽
呢間餐廳主打素食自助餐 每日分三個時段收費$68-$128 食物種類多之餘價錢好親民 同朋友去食午市時段 就算過咗繁忙時間都坐滿人 超熱鬧話明自助餐當然係冷盤 小食 熟食 主食 甜品 到飲品都會有因為種類太多所以會重點講啲我覺得最有記憶點嘅!🥢前菜最鍾意係佢嘅涼拌粉條粉條屬於粉絲同薯粉之間 口感Q彈有韌性 但唔會話太硬好似未煮熟咁~另外仲有款皮蛋豆腐 已經預先切成一塊塊所以好方便攞每塊上面都撒咗大量肉鬆 增加鹹香口感兩樣嘅調味都係酸酸辣辣夠冰凍 啱哂平時鍾意食辣嘅我🥙小食其中一款大熱絕對係蔬菜卷 結構好似墨西哥捲餅但就轉咗走肉包雜菜 咬落超級清新爽脆 如果想食落軟稔啲可以沾沾隔離嘅鍾意食四川小食嘅朋友呢度都有幾種選擇 青瓜 口水雞同埋鳳爪三款嘅醬汁都係麻麻辣辣嘅口水汁 重口味得嚟會令你想一啖接一啖繼續食😈🍲熟食傳統家常菜式例如南乳齋 素餃子 炒雜菜 三色蛋都會有味道唔會太鹹太重口味其中最引人注目嘅絕對係佢哋嘅炸物區每樣炸物上面都有盞暖燈照著保溫 呈金黃色樣樣都好好味試咗炸金菇同埋椒鹽豆腐 兩樣炸皮都超級薄脆前者係一疊金菇一齊炸 唔會乾硬都幾得意 豆腐就外脆內軟 加上椒鹽更加惹味另外都有
呢間餐廳主打素食自助餐 每日分三個時段
收費$68-$128 食物種類多之餘價錢好親民
同朋友去食午市時段 就算過咗繁忙時間都坐滿人 超熱鬧
話明自助餐當然係冷盤 小食 熟食 主食 甜品 到飲品都會有
因為種類太多所以會重點講啲我覺得最有記憶點嘅!
沙律

前菜
🥢前菜
最鍾意係佢嘅涼拌粉條
粉條屬於粉絲同薯粉之間
口感Q彈有韌性 但唔會話太硬好似未煮熟咁~
另外仲有款皮蛋豆腐 已經預先切成一塊塊所以好方便攞

炸物
其中最引人注目嘅絕對係佢哋嘅炸物區
每樣炸物上面都有盞暖燈照著保溫 呈金黃色樣樣都好好味
試咗炸金菇同埋椒鹽豆腐 兩樣炸皮都超級薄脆
另外都有個炸饅頭 雖然好大兜但每次一出就好快俾人清哂 好彩廚房都補得好快!
因為頭頂有個暖燈照著所以都保持到微微暖 炸饅頭炸到金黃色微微通透
size細細粒兩啖就食完一個 所以唔會太heavy好飽膩 炸到好香脆
包體麵粉感比較輕所以飽肚感唔高 好啱想過過口癮嘅朋友仔
主食
🍚主食
真係粥粉麵飯都有齊 試咗炒飯同粉麵類
炒米粉乾身爽口 配搭大量紅蘿蔔絲同埋雲耳 睇落清淡但食落都有微微辣味
另一個mvp絕對係個炒飯 好似係我第一次試欖菜炒飯
每粒飯粒都已經變成咖啡色 鹹鹹辣辣好入味
質地同樣係偏乾爽有嚼勁 唔會話太軟太爛毫無口感🤤
粥都有好幾款 試咗皮蛋瘦肉粥超級足料 每一羹都不到皮蛋碎之餘粥嘅綿密度都恰到好處
味道鹹中帶甜飲完覺得好舒服
甜品
🍬甜品
款式都係會不定時更換 去嗰日就有比較常見嘅豆腐花同埋紅豆沙
紅豆沙唔會話太稀好似淨糖水咁 反而係有一定濃稠度而且都有好多紅豆蓉
甜度適中香氣都好濃郁 食翻碗暖笠笠嘅糖水真係happy ending
沙律吧隔離都有兩款中式糕點 分別係桂花糕同埋南瓜糕
  • 涼拌粉條
  • 三色蛋
  • 欖菜炒飯
2023-12-05 102 瀏覽
今日想食齋,睇openrice搵左幾間,最後選擇哩間,主要係照片中裝修和座位距離比較好。所以約左朋友,1130系哩間等,準時開門,第一個入座。裝修簡簡單單,幾舒服優點- 座位好多單人座- 座位間保持隔板,比較衛生- 雖然食物選擇吾系最多,但價錢實在,- 補舊菜和加新菜都幾快。- 95%食物味道幾好,尤其是雞爪,樣又似,質感又似。- 只要有長者,就整檯都9折。改善點- 入座時沒有客人,所以我們沒有選擇男夥計比的位置,但夥計口黑面黑。- 要自己執檯。

所以約左朋友,1130系哩間等,準時開門,第一個入座。

裝修簡簡單單,幾舒服

優點
- 座位好多單人座
- 座位間保持隔板,比較衛生
- 雖然食物選擇吾系最多,但價錢實在,
- 補舊菜和加新菜都幾快。
- 95%食物味道幾好,尤其是雞爪,樣又似,質感又似。
- 只要有長者,就整檯都9折。

改善點
- 要自己執檯。
炸蕃薯,饅頭都好好食
2023-12-05
2023-12-01 77 瀏覽
屋企人食素,難得聚埋一齊食當然要搵一間素食餐廳,食開素既親戚話呢間既自助餐味道唔錯,價錢唔會太貴又冇+1服務費,好抵食一坐低即刻拎咗酸蘿蔔,見到台台都有拎,有助解膩,切到細細粒好有咬口湯品方便有粟米羹同老火湯, 老火湯長時間熬製好入味,味精味道唔會好重,感覺好足料,可以飲多幾碗豉油王炒麵很好食,有鑊氣麵條煮得剛剛好另外可以試下佢地既苦瓜煎蛋,苦瓜本身擔心會好苦,估唔到同煎蛋有幾夾,有助清熱氣另外佢地仲有啲甜品,記得留返個肚試下!
豉油王炒麵很好食,有鑊氣麵條煮得剛剛好
另外佢地仲有啲甜品,記得留返個肚試下!