餐廳: 素來素往
資訊:

2024-02-19 48 瀏覽
媽媽話想食齋buffet 見呢間都好似幾出名咁 平日晚餐成人 $128 免加一 都幾抵食😎哩間齋buffet選擇好多 用齊頭盤 主菜 甜品 生果 晚餐仲有紙包飲品同涼茶揀 好多元化呀!🤩喺川味冷盤入面 我覺得鳳爪係必食嘅 佢佢樣同口感好似真嘅一樣😂另一款大熱絕對係蔬菜卷 結構就好似墨西哥捲餅咁 但就轉走左啲肉 變左包雜菜 咬落超級清新爽脆 如果想食落軟稔啲可以沾沾隔離嘅沙律醬🤣我最推薦必食一定係素食披薩🍕搭配美味餡料又香又脆 仲有好多Cheese🧀🧀中式食品 個人覺得煎釀三寶最正👍茄子再加薯蓉 真係好好食 忍唔住食多幾舊🤤甜品酒讓丸子同豆腐花 丸子淋左啲 但個甜酒好正喎 好香微甜無酸味😋豆花豆味濃又夠滑👍🏻

2024-02-15 205 瀏覽
位於大角嘴博文街28至38號地下6號舖的素來素往,主打素食自助餐。筆者在奧運港鐵站B出口步行約五分鐘,便到達餐廳。筆者下班後相約母親在這餐廳吃晚飯。門口擺放了價目表,價格一目了然,不會額外收取加一服務費。母親持有長者卡,享有全單九折優惠。放下隨身物品後,可用餐桌上的碟子前往食物桌拿取食物。各款素食以中式素食為主,也有一個迷你沙律吧。當晚天氣十寒冷,所以筆者建議每次拿取少量食物便可,能夠更加享受熱騰騰的素食。整體來說,所有菜式的水準也不錯,調味也不會太過濃烈。📌皮蛋豆腐 - Preserved Eggs with Tofu豆腐質感嫩滑,醬汁份量適中。皮蛋和肉鬆的份量也頗為豪邁,不會吝嗇。📌口水雞(含蛋成份) - Poached Chicken with Chili Sauce (ingredients with Egg)📌酸辣鳳爪 - Spicy & Sour Boneless Chicken Feet這兩款冷盤辣度頗為厲害,後勁十足,相當適合愛吃辣的食客。素鳳爪與真鳳爪的外型相當相似,輕輕咬一口,素鳳爪原來由蒟蒻(魔芋)而製成。📌鎮江花生土豆卷 - Peanut Potato Roll

整體來說,所有菜式的水準也不錯,調味也不會太過濃烈。

📌鎮江花生土豆卷 - Peanut Potato Roll
📌川辣椰菜 - Cabbage in Spicy Sauce
📌涼拌蓮藕

📌關冬煮 - Oden
白蘿蔔煮得軟腍,入口清甜無渣,其他配料還有金菇、紅蘿蔔、豆腐等。

📌滷水拼盤 - Marinated Meat Platter

📌茶葉蛋 - Steamed Eggs
📌炸煎堆、炸蓮藕、炸蕃薯、炸香蕉

📌冬陰功鳳爪
📌咕嚕麵筋 - Sweet & Sour Wheat Gluten Puffs

📌蔬菜卷 - Vegetable Roll
📌滷肉飯 (含五辛) - Braised Pork on Rice (include Five Pungent Spices)

📌反沙芋件
母親則愛吃新鮮製成的反沙芋件,外面裏了一層厚薄適中的砂糖脆皮,芋頭質感又軟又綿。

📌南瓜布甸 (含蛋)- Pumpkin Pudding
📌素煎釀三寶 (有奶成份)
Stuffed Three Treasures (Ingredients with Milk)

📌是日熱飲 - 羅漢果菊花茶
📌普洱茶
飲品也是自由拿取的,喝一口熱茶,暖胃又解膩。

甜品方面,則有桂花糕、斑蘭千層糕、豆腐花等。還有切好的新鮮清爽的橙件供食客享用。
2024-01-23
  • 滷水拼盤 - Marinated Meat Platter
2024-02-14 129 瀏覽
素食自助餐下午茶 (不限時)$68.00(長者卡午市晚市9折優惠價)流行素食🥒已經不是最近的事,有質素的素食且有變化新意才能留住港人刁鑽的胃。店舖位於大角咀,位置方便適中,附近雖然是馬路,但舖面隔音做得不錯,走進餐廳彷彿與外界的嘈雜隔絕,餐廳裝修滿有田園氣氛,打卡亦相當不錯,食物種類分布平均,豆品菜蔬、粥粉麵飯、油器、湯水亦俱全。當然並非高級酒店自助餐,有些種類不能比較的。餐廳的感覺比較家常,嚴如回到家中有母親安排一切 ,細心照顧。推介試試炸品,香脆可口。有一種似是桃膠的甜點都非常好吃。試了一口,想再吃已經光盤了,放在甜點區。餃子🥟邊放了香菇醬,非常野味,如果可以散賣就好了。
素食自助餐下午茶 (不限時)$68.00
(長者卡午市晚市9折優惠價)

餃子🥟邊放了香菇醬,非常野味,如果可以散賣就好了。
2024-02-09 143 瀏覽
經過聖誕同新年嘅大魚大肉後係時候食返健康啲啦🙊 記得之前食過呢到嘅素食自助餐幾唔錯,見到下午茶只係$68就即刻打去book位☎️ 餐廳嘅水泥牆同木系傢俬令人感覺好似坐喺田園中,係幾有feel嘅😌 食食下出面突然排長龍,原來佢地成日都會派飯俾有需要嘅街坊,呢啲良心小店真係要多多支持💟自助區有齊曬冷盤、熱食、粉麵飯、甜品同飲品,選擇雖然唔多但都足以再次打破我對素食嘅觀念🥬 例如用油炸鬼整嘅糖醋排骨、大豆纖維整嘅口水雞等都係店主親自創作👨🏻‍🍳 呢啲新派素菜大部份只用原型食材,可以安心咁食多啲😙 店員refill得幾快,有時仲會攞啲新菜色出黎添🆕 有幾樣要特別推薦:冠軍一定係好搶手嘅披薩,新鮮出爐嘅拉絲芝士配上薄脆嘅餅底真係好正🍕 日式天婦羅有幾種,薄薄一層嘅炸粉包住爆汁嘅蔬菜點會唔好食呀🤌🏼 麻辣鳳爪用蒟蒻整到似模似樣,連雞皮凹凸嘅紋理都見到,咬落同鳳爪一樣咁彈牙🤪 台式肉燥像真度超高,鹹香又惹味,撈紅米飯一流🍚 甜品除左煙靭嘅斑斕千層糕同香濃足料嘅綠豆沙🫘 仲有用木桶裝住嘅豆腐花,豆香唔算濃但口感超棉滑,一定要留肚食呀🤰🏻

2024-02-07 121 瀏覽
近年素食餐廳盛行,而素食自助餐亦佔一席位!大角咀呢間素來素往,係唔少素食者朋友推薦嘅好去處,打破咗好多「食齋」嘅刻板印象,令到我對素食都有好多新鮮感😀價錢幾親民,平日晚市都係做$128/位!據聞餐廳主廚研發咗好多新潮嘅自助餐菜式,兼顧到中式口味,包括近年大熱嘅川菜🤩皮蛋豆腐、口水雞、涼拌薯粉等等,開正晒我口味🥳Pizza整得好靚仔,餅底薄脆、餡料豐富,賣相都非常吸引😋反沙芋頭,其中一款我好鍾意嘅中式甜品小食🤭但係市面上唔係咁多店舖有做,估唔到會係素食自助餐店食得返🤣大大份蔬菜卷,好有營養😁南瓜布甸,口感滑嫩,風味香甜😃兩款千層糕,臨近新春特別鍾意食糕點😄飲品區有好多選擇,包括基本嘅罐裝汽水、紙包飲品~最近做緊晚市優惠,買5送1👏老友記有9折優惠😎
價錢幾親民,平日晚市都係做$128/位!

Pizza整得好靚仔,餅底薄脆、餡料豐富,賣相都非常吸引😋
大大份蔬菜卷,好有營養😁
南瓜布甸,口感滑嫩,風味香甜😃

兩款千層糕,臨近新春特別鍾意食糕點😄
飲品區有好多選擇,包括基本嘅罐裝汽水、紙包飲品~
最近做緊晚市優惠,買5送1👏
老友記有9折優惠😎
2024-02-02 134 瀏覽
呢間餐廳係做素食自助餐既,晚市去食都只係$128/位,可以任食90分鐘,非常抵食🤪食物選擇方面都幾多,沙律、小食、湯、粉麵、甜品都有,主要係以中式為主,例如係南乳炆齋、蒸水蛋等等😬特別有幾樣野食係估唔到會有既,例如腸粉、關東煮、Pizza、反沙芋等等😎而甜品方面有豆腐花、糖水同多款糕點😛整體黎講D野都幾好食,素菜自助餐都可以好多選擇,而且佢個自助餐區既食物係會不停換,結果我都未可以試曬全部野食已經食飽左😂推介大家都去試下!

個人幾鍾意去食素食buffet,可以食得健康點之餘,其實素食都有好多選擇!❣️每款素食都好用心,仲會定時定候refill❣️除左傳統齋菜,仲有仿肉等款式,模仿到口感味道都好似!個人幾鍾意以下款式:🔸口水雞- 整到超級似雞肉,辣辣地夠惹味,食到層層「肉」超級好食- 最特別係就連素雞腳 texture都好似😂,不過係「無骨」🔸千島醬pizza- 新鮮出爐必定要去食!薄餅底好脆香,上面有芝士、蕃茄仔,撈上千島醬好滋味。🔸「東坡肉」- 另一款值得一吃款式,食「肥肉」都唔會guity😂,而且肥肉同肉都模仿得好似🔸關東煮- 幾用心嘅素材選擇,湯底都唔錯🔸布甸- 外層有焦糖脆皮,布甸滑身,甜度適中🔸另外仲有蔬菜卷,薄薄外皮包上條條蔬菜;鹵水蛋、滑身甜甜地的甜番薯、脆口天婦羅、四川麻辣粉絲、豆腐花🔸個人都幾鍾意酒嚷丸子,入面粒粒丸子,口感煙韌,又唔會太甜有機會會再來食!😋

❣️每款素食都好用心,仲會定時定候refill
❣️除左傳統齋菜,仲有仿肉等款式,模仿到口感味道都好似!

個人幾鍾意以下款式:
🔸口水雞

- 整到超級似雞肉,辣辣地夠惹味,食到層層「肉」超級好食

🔸千島醬pizza

🔸「東坡肉」

🔸關東煮

- 幾用心嘅素材選擇,湯底都唔錯

🔸布甸

- 外層有焦糖脆皮,布甸滑身,甜度適中

🔸個人都幾鍾意酒嚷丸子,入面粒粒丸子,口感煙韌,又唔會太甜

有機會會再來食!😋

2024-01-25 125 瀏覽
同大朋友食飯, 所以揀咗素食 食物 : 餐廳是自助餐形式, 款式唔算好多, 但味道都正常OK, PIZZA幾好食, 湯只有西洋菜湯一款, 都味道幾好, 小食竟然有雞腳, 當然是用蒟蒻造的, 幾特別, 但飲品只有普洱茶/羅漢菓茶/檸水, 選擇比較少, 甜品最喜歡豆腐花, 值得一試 環境 : 此店在大角咀, 近奧運站, 環境舒服乾淨 服務 : 職員有禮貌 價錢 : 假日午市 HK$90/人 (無加一服務費), 有長者咭可以全單有9折
同大朋友食飯, 所以揀咗素食
環境 : 此店在大角咀, 近奧運站, 環境舒服乾淨
服務 : 職員有禮貌
2024-01-20
2024-01-22 133 瀏覽
耐唔耐食下dry都係一個唔錯既選擇。記得之前呢個位置都係一間素食店…轉手後依然一樣。今日返大角咀行下又試下。因為見到都係一間好有心既小店…有派飯…有老人家優惠呢度係以放題自助形式…一個價錢任砌…不過記得食完要放番用過既碗碟去回收處入到去感覺格局/食物變化不大…兜左個圈依然有我最愛既川菜區。地方都幾寬敞同乾淨企理呢度有湯有熱食…有川菜區…有炸野…有滷水…連關東煮都有…野飲竟然有我喜歡既洛神花茶少甜仲要凍既☺️☺️今日例水係"老黃瓜赤小豆湯"…都幾清甜川菜區…有好多選擇…樣樣都攞d黎試下…保持到水準…幾惹味…薯粉無骨鳳爪口水雞 💛辣椰菜💛蓮藕片💛連pizza都有…關東煮…剩番選擇唔多…都試左幾樣野…喂喂…個湯底都好清甜…唔輸比老火湯喎支竹丸蘿蔔花生苗豆腐湯清甜滷水豆腐同蛋都滷得唔錯熟食就試左酸齋…紅燒豆腐…不過不失後尾發現滄海為🐖既"滷肉飯"…呢個好味喎…先唔講象唔象真…個調味係幾正…隊左兩碗…自己加d芫荽蔥好好味最後整多個豆腐花作為句號仲見到有人買個外賣盒…自己拎野食…可以塞爆個盒都無問題如果有日想食下素…又係大角咀都係個唔錯既選擇…佢生存到先可以有多d人受惠除左食物…呢度店員都好好…會叫你

今日例水係"老黃瓜赤小豆湯"…都幾清甜

川菜區…有好多選擇…樣樣都攞d黎試下…保持到水準…幾惹味…
薯粉
無骨鳳爪
口水雞 💛
辣椰菜💛
蓮藕片💛

連pizza都有…

支竹

最後整多個豆腐花作為句號

仲見到有人買個外賣盒…自己拎野食…可以塞爆個盒都無問題

除左食物…呢度店員都好好…會叫你食多d…夠唔夠食等等…唔錯
2024-01-18 146 瀏覽
去旅行食濟了,決定green一green🤭平日晚餐成人 $128 免加一選擇好多,用齊頭盤、主菜、甜品、生果、晚餐仲有紙包飲品同涼茶揀,多元化呀! 沙律、冷盤試左涼拌薯粉、涼拌粉絲、拍青瓜,爽口夠辣,開胃🤤皮蛋豆腐、口水素雞皮蛋豆腐夠滑,清清地夠新鮮;口水雞味道好真呀,中意佢加埋素鳳爪!滷水拼盤大推!蛋、豆乾、西蘭花🥦好入味🥰又淋炸香蕉🍌喜歡🤣外脆內軟,encore左!主菜:印尼炒飯、炒伊麵小食:南瓜糕、炒青菜、煎釀三寶環境好大,座位闊落,坐得好舒服啱晒平時食得太Heavy,想清清地食素/奉行green monday人士🥳
去旅行食濟了,決定green一green🤭

平日晚餐成人 $128 免加一

沙律、冷盤
試左涼拌薯粉、涼拌粉絲、拍青瓜,爽口夠辣,開胃🤤

皮蛋豆腐、口水素雞
皮蛋豆腐夠滑,清清地夠新鮮;
口水雞味道好真呀,中意佢加埋素鳳爪!

滷水拼盤
大推!蛋、豆乾、西蘭花🥦好入味🥰又淋

炸香蕉🍌
喜歡🤣外脆內軟,encore左!

主菜:印尼炒飯、炒伊麵
小食:南瓜糕、炒青菜、煎釀三寶

環境好大,座位闊落,坐得好舒服

2024-01-17 120 瀏覽
小妹呢期迷上食素食風,於是不斷接觸多左素食餐廳🍴最初小妹對素食風印象中只是普通沙律🥒但原來而家既素食已經有好多選擇🤩小妹今次去左大角咀嘅素食餐廳「素來素往」,店內裝修設計以綠色為主,明顯走自然風,仍有少許聖誔裝飾,坐落都覺得好舒服😚 餐廳以先付款, 後坐下的方式😝呢間素食餐廳主打以自助餐形式,食物款式好多,如:pizza、蔬果卷、天婦羅、炒飯、伊麵等,賣相相當不錯,重點係好味🤤 部份菜色完全唔似素菜,做得好神似🫣 口感同平時食嘅肉都有點似😆 甜品方面同樣有多選擇~大菜糕、紅豆糕、豆腐花、綠豆沙等~非常豐富😍小妹覺得整體不錯,職員有禮,食物質素、價錢等~加上晚市飲品任飲,長者更有優惠🌝下次要帶屋企人嚟試吓😚

本身都好鍾意食素,知道大角咀有間素食自助餐,位置鄰近奧運站行3分鐘都幾方便,就趁教班前過黎嘆個休閒下午茶。餐廳內裡闊落有非常多座位,入座後會提供一隻碟,然後就可以到大長枱自助區隨便揀野食,下午茶時段(14:30-17:00)每位$68不限時,雖然價錢咁平,但都有好多款式素菜可供選擇。前菜區有薯仔沙律、沙律菜同青瓜酸蘿蔔麻辣紅薯粉等涼伴小菜,主食區除左傳統熱盤素菜(南乳齋菜 、 咕嚕麵筋、紅燒豆腐、素餃蒸水蛋等)、番薯粟米等各類粗糧、各種粥粉麵飯,仲有好多驚喜♡比較特色嘅有日式素壽司炸菇炸薯仔炸南瓜等炸物,有造型精緻蔬菜卷,有好似肉嘅素豬肉丸,非常好食好似京都骨嘅琵琶豆腐,有非常開胃嘅川菜藕片粉絲口水雞等,口水雞肉質超似真雞肉,麻辣鳳瓜(其實係蒟蒻)像真度最高,呢個係必食推介!最裡面有自助飲品區,除左普通茶水仲有羅漢果菊花茶,好香菊花味,食到最後再去甜品區食埋豆腐花、班蘭千層糕、Mocha糕同中式糖水綠豆沙,超級滿足嘅一餐,呢間絕對可以encore。

素食自助餐😍素來素往🥦🥬🥒🫛🌽🍮🍰餐廳好近奧運站,行幾分鐘就到,星期一至五晚市每人$128就可以享受素食放題,仲包埋飲品🤭🥦🥬🥒 餐廳仲有提供指定外賣盒,$48可以任選菜式,仲連湯或者湯水👍🏻 另外持長者咭有9折優惠,仲有五人同行四人價錢👍🏻 餐廳闊落,坐得好舒服,而且食物refill得好快,keep住有熱辣辣嘅嘢食🥹呢度嘅素食高質又精緻👍🏻 我最鍾意係口水雞,食落真係幾似雞肉,最欣賞佢做埋雞皮嘅花紋,望落真係好似雞胸肉😂 口水醬好惹味,都幾辣下🥵 另外涼拌蓮藕同涼拌皮蛋豆腐我都超鍾意👍🏻 熱盤方面,鹵水拼盤最出色,西蘭花同豆腐都好正,另外百財聚來好好食,佢係用咗紹菜包住木耳絲同粉絲等,蔬菜爽甜,清淡好食💯 其他熱盤冷盤選擇都好豐富,其實全部味道都唔錯👍🏻甜品方面,我差唔多食勻晒😂 最鍾意南瓜布甸,煎堆、豆腐花、酒釀小丸子同斑斕糕我都好鍾意食😂📍#素來素往 (#大角咀美食)大角咀博文街28-38號地下6號舖
素食自助餐😍素來素往🥦🥬🥒🫛🌽🍮🍰

📍#素來素往 (#大角咀美食)
大角咀博文街28-38號地下6號舖
2024-01-12 90 瀏覽
$68 - $158 可以做到啲咩?可以任食任飲呀😎呢個素食自助餐有預食、熟食、甜品、老火湯同多款主食架,而且長者仲享有9折優惠,真係超級彿心價!而且店鋪裝潢唔係傳統的素食店,好似cafe咁佈置得幾新穎,所以見到都有唔少年輕人幫襯。我最推薦必食一定係素食披薩🍕,搭配美味餡料,寶係又香又脆。仲有依家加曬價酸齋,冇錯都係任食架,淨係食呢個都值回票價啦。仲有煙煙韌韌好有咬口又入味的薯粉,非常推薦大家試下。 甜品都有十幾款,我最推薦係香滑的豆腐花,同埋佢地的印尼糕點同糖水都非常唔錯,唔會死甜食左都冇罪惡感。 呢間野真係好多選擇,等大家自己去發掘啦😊 📍素來素往 @simplemehk 📍大角咀博文街28-38號地下6號舖........

$68 - $158 可以做到啲咩?可以任食任飲呀😎

呢間野真係好多選擇,等大家自己去發掘啦😊

📍素來素往 @simplemehk
📍大角咀博文街28-38號地下6號舖

2024-01-05 95 瀏覽
Appetiser 前菜素食餐廳嘅冷、熱前菜選擇同樣豐富,好似有充滿四川風味嘅麻辣素雞腳、爽口彈牙嘅紅薯粉、清甜手拍青瓜🥒、滑脫脫嘅凍豆腐、好fresh 嘅蔬菜🥬同埋薯仔🥔🥗沙律等,相當高質👍🏻Deep-fried & cooked food 炸物、熟食類 🍢🍲餐廳自助吧有好多熱辣辣嘅小食,包括有炸番薯、香脆可口炸蘑菇🍄、超好食嘅煎椰菜餅🥞、港式煎釀三寶、炸香蕉🍌、日式關東煮、homemade 蔬菜卷、蛋白炒飯、台灣肉燥飯🍚、炒麵🍝、滋潤嘅西洋菜湯同埋粟米羹,選擇非常廣泛!Beverages & desserts 🍨 飲品、甜品飲品方面,除咗有自家製嘅養生羅漢果茶、洛神花茶之外🌹,仲有唔同嘅支裝飲品同埋汽水🥤,而糖水就有好特別嘅酒釀丸子、清熱嘅綠豆沙、滑脫脫豆腐花、幾款糕點、chocolate brownie 🍫,令成餐飯更加圓滿啊
Appetiser 前菜

Beverages & desserts 🍨 飲品、甜品