餐廳: 素來素往
資訊:

奧運站附近的素食自助餐,午市、下午茶和晚市價格分別為HK$75 / HK$68 / HK$128,期中下午茶更係不限時間,長者卡仲有折扣添,一家大細去食都可以。這間自助餐食物選擇一定唔係最多,但當中都有唔少特色野食,蛋奶素為主,一路食一路都見到店員補充食物,唔會話不限時其實無野食。地點在奧運站附近,一出匯豐中心就到,大角咀好多街坊都識來食。入面有長檯也有大圓檯,多人聚會也很合適。自助餐桌就中間這一桌,由沙律、炸物、川辣類、蒸腸粉/蔬菜、炒飯炒麵、老火湯、糖水、甜品應有盡有,熱盤大概有八款,各種炆煮蔬菜瓜類豆卜南乳齋等。價目表如下,平日來食都幾抵,另外亦有自己夾外賣餐盒之類。選了一些特色菜式來試,蔬菜卷的餅皮幾有咬口,入面全部菜絲爽口清新,不過我好似無見到有汁點來食。水餃都幾飽滿,平時食素自助餐比較少見。酸辣鳳爪和口水雞都是招牌名物,炸物正正常常唔太油膩,滷肉餅反而比較油,但香口惹味既。腸粉也是比較少在自助餐見到,原來都幾多人鍾意食。熱盤類都係小菜,剛好見到涼瓜蛋補貨就試下,都幾香口。留意般部分菜式含蛋、奶或五辛,不吃的朋友要睇清楚個牌。甜品有各種千層糕和綠豆沙,糕我就覺得無咩味,可以低
入面有長檯也有大圓檯,多人聚會也很合適。
自助餐桌就中間這一桌,由沙律、炸物、川辣類、蒸腸粉/蔬菜、炒飯炒麵、老火湯、糖水甜品應有盡有,熱盤大概有八款,各種炆煮蔬菜瓜類豆卜南乳齋等。
價目表如下,平日來食都幾抵,另外亦有自己夾外賣餐盒之類。
腸粉也是比較少在自助餐見到,原來都幾多人鍾意食。熱盤類都係小菜,剛好見到涼瓜蛋補貨就試下,都幾香口。留意般部分菜式含蛋、奶或五辛,不吃的朋友要睇清楚個牌。甜品有各種千層糕和綠豆沙,糕我就覺得無咩味,可以低糖健康掛。
2024-05-07