餐廳: 素來素往
資訊:

母親大人有日問我邊度有得食素,真係考起我😂因為我都好少食素,於是上網揾左一陣,比我揾到間平靚正既素食自助餐:位於奧運站既素來素往。一入店先比錢,然後就可以埋位。我同媽媽就係下午茶時段去,平日68蚊一位可以任飲任食,睇落都幾抵。埋位後發現都幾多老友記食緊,睇黎年輕一代比較少人食素(包括我) 。對於少食素既我,覺得呢度食物種類都好多,冷盤、熱食、甜品、老火湯樣樣都有。個人有幾樣野都推介大家一定要試。1. 剁椒辣豆腐:豆腐好滑身,清清地既豆腐配上辣椒仔味覺上好有衝擊,但又唔會辣到食唔到。2.甜酸麵筋:素菜既經典之一點可以唔食,酸酸甜甜好開胃。3.皮蛋瘦肉粥:估唔到連粥都有,粥底棉滑,最驚喜係可以自己加菜甫,令到粥有多種味道。4.豆腐花:豆味香濃,佢地呢間既豆腐食品真係幾出色🤣總括黎講,對於平時極少接觸素食既我黎講,呢間會比我一個唔錯既素食體驗,價廉物美。而佢地素食既種類都有好多,每日都有少少唔同,之前上網做research見到好多人推介pizza,可惜我果日冇,希望下次去會有。

西洋菜湯

2.甜酸麵筋:素菜既經典之一點可以唔食,酸酸甜甜好開胃。
皮蛋瘦肉粥

豆腐花