2024-02-20 253 瀏覽
我哋嗌咗二人套餐·二人前($1180)咁首先講咗呢個套餐包括啲咩先啦(分別有:前菜、沙律、極上壽司八件、鹽燒花竹蝦、薄燒和牛、鐵板燒牛油鮑魚、阿波美雞翼、星縵天婦羅同埋自家製魚湯稻庭烏冬)咁首先講咗前菜/沙律先啦前菜嗰個翡翠螺真心幾高質素(可能係我食過最好食嘅螺肉❤️❤️)食落去超煙韌爽口😋😋而沙律就係蟹肉沙律食落去亦都幾鮮甜跟住就講吓佢哋嘅壽司啦佢每一日安排嘅壽司都唔一樣‼️‼️(主要係睇嗰一日邊款刺身比較靚)我哋去嗰日就分別係火灸左口魚、甜蝦、鰤魚同埋池魚我覺得印象最深刻嘅就係火灸左口魚因為佢食落去真係入口即化👍👍完全做到油而不膩嗰個效果鰤魚、池魚食落去都真係幾新鮮❤️❤️食落去都好滑嫩甜蝦比我想像中亦都幾鮮甜之後就講吓其他小食/串燒啦薄燒和牛食落去真心幾Juicy☺️☺️牛肉質素都幾唔錯唔會太過韌阿波美雞翼食落去亦都好滑嫩🥰🥰雞皮食落去都幾脆鐵板燒牛油鮑魚食落去幾有口感除此之外嗰個自家製魚湯稻庭烏冬都比我想像中出色👍👍因為佢嗰個魚湯真係好入味入味到會令到你想飲曬啲湯😆😆而且烏冬食落去亦都好有口感唔會令到你覺得好韌最後再講埋我哋揀咗要咩嘢飲啦我就揀咗要梅酒嘅😉😉飲落去味道都幾易入口(不過如果可以大
我哋嗌咗二人套餐·二人前($1180)

咁首先講咗呢個套餐包括啲咩先啦

咁首先講咗前菜/沙律先啦
前菜嗰個翡翠螺真心幾高質素
(可能係我食過最好食嘅螺肉❤️❤️)
食落去超煙韌爽口😋😋
而沙律就係蟹肉沙律
食落去亦都幾鮮甜

跟住就講吓佢哋嘅壽司
佢每一日安排嘅壽司都唔一樣‼️‼️
(主要係睇嗰一日邊款刺身比較靚)
我哋去嗰日就分別係火灸左口魚、甜蝦、鰤魚同埋池魚
我覺得印象最深刻嘅就係火灸左口魚
因為佢食落去真係入口即化👍👍
完全做到油而不膩嗰個效果
鰤魚、池魚食落去都真係幾新鮮❤️❤️
食落去都好滑嫩

唔會令到你覺得好韌

最後再講埋我哋揀咗要咩嘢飲啦
我就揀咗要梅酒嘅😉😉
飲落去味道都幾易入口
(不過如果可以大杯少少嘅話就會更加好)

• 燒阿波尾雞翼
  • 火炙左口魚邊壽司
  • 魚湯稻庭烏冬
2024-02-11 193 瀏覽
📍 稻乙日本料理📍 尖沙咀 𝗧𝘀𝗶𝗺 𝗦𝗵𝗮 𝗧𝘀𝘂𝗶 • 寶勒巷10號2樓〔 Follow me! ♥︎ 〕-寶勒巷食肆林立,除了地舖餐廳,大廈裡也有不少臥虎藏龍像「PRAT 10」這座大廈就埋藏了不少美食餐廳,包括這間《稻乙日本料理》-餐廳裝潢簡約,有卡座,也有包廂,蠻有私隱度-食物雖不平價,但質素不俗,經OpenRice訂座還可享85折呢還有「清酒買一送一」、「刺身拼盤半價」等優惠-鮟鱇魚肝 ($100)有「海中鵝肝」之稱的鮟鱇魚肝,口感肥美柔嫩,配上酸汁冷吃,減低膩度又開胃•火炙左口魚邊壽司 ($60)大拖羅壽司 ($100)壽司價錢不菲,店員就嚴選了兩款讓我們試試左口魚邊火炙過後,逼出油脂,魚脂香氣濃郁;大拖羅也相當肥美🍣•大根煮鰤魚鮫鰤魚(油甘魚)鮫啖啖肉、肉質嫩中帶彈性白蘿蔔煮得超入味超軟身,好好吃!•白子天婦羅 ($60)白子還算有吃過,但外面包著天婦羅炸漿的還是第一次嚐外層酥脆,內層細膩鮮美~一脆一嫩,口感豐富•明太子炒露筍 ($150)明太子迷抗拒不能🥰兩者的配搭很有新鮮感,味道也滿搭•燒阿波尾雞翼 ($39/隻)好大隻、肉質好飽滿又肉汁豐富的阿波尾雞翼!以餐廳的價位
📍 稻乙日本料理
〔 Follow me! ♥︎ 〕
寶勒巷食肆林立,除了地舖餐廳,大廈裡也有不少臥虎藏龍
餐廳裝潢簡約,有卡座,也有包廂,蠻有私隱度
還有「清酒買一送一」、「刺身拼盤半價」等優惠
鮟鱇魚肝 ($100)
鮟鱇魚肝

火炙左口魚邊壽司 ($60)
大拖羅壽司 ($100)
壽司價錢不菲,店員就嚴選了兩款讓我們試試
大拖羅壽司
火炙左口魚邊壽司
左口魚邊火炙過後,逼出油脂,魚脂香氣濃郁

大根煮鰤魚鮫
鰤魚(油甘魚)鮫啖啖肉、肉質嫩中帶彈性
白蘿蔔煮得超入味超軟身,好好吃!
大根煮鰤魚鮫

白子天婦羅 ($60)
白子還算有吃過,但外面包著天婦羅炸漿的還是第一次嚐
外層酥脆,內層細膩鮮美~一脆一嫩,口感豐富
白子天婦羅
白子天婦羅

明太子炒露筍 ($150)
明太子迷抗拒不能🥰
兩者的配搭很有新鮮感,味道也滿搭
明太子炒露筍

燒阿波尾雞翼 ($39/隻)
好大隻、肉質好飽滿又肉汁豐富的阿波尾雞翼!
以餐廳的價位來說,這道燒雞翼相當划算呢!
燒阿波尾雞翼

稻庭烏冬 ($88)
最後以碳水作結~
稻乙的【魚湯烏冬】好受歡迎,是餐廳的招牌菜之一
可惜這天已售罄,唯有退而求其次,嚐嚐清湯的稻庭烏冬
稻庭烏冬扁身偏幼,口感幼滑細膩,配清湯不會過膩
但也很想嚐嚐配上自家製的魚湯會是何等滋味🥺
〔 Follow me! ♥︎ 〕
燒阿波尾雞翼
稻庭烏冬
📍尖沙咀有唔少環境清幽嘅樓上居酒屋 見到呢間係Openrice訂座📌 全單有9折優惠就試下 當日都全場爆滿! 👭🧑‍🤝‍🧑 餐廳充滿日系🏮和風氣息 設有普通卡位座位外 仲有吧檯及榻榻米包廂 私隱度十足~餐廳主打Omakase 廚師發板 Menu都好多選擇 ! 🌀 清酒煮大蜆聞落酒味濃郁 飲落帶淡淡酒香唔會太重口味👍🏻 加入蘑菇秀珍菇等 令湯頭更鮮甜暖胃🙋🏻‍♀️ 大蜆完全冇沙 好乾淨 仲大大粒啖啖肉🌀 水雲酢物完全未聽過! 店員介紹表示 係日本沖繩特色前菜 🙊水雲屬於海藻類 有相當高營養價值😚 與日本醋混合後 偏酸開胃入口順滑 表面放上少許山藥蓉🌀 牛肉豆腐鍋天氣凍啱食!🍲 湯頭調味清淡 以滑溜豆腐墊底 配上多款雜菇及半生熟牛肉 肉味滲透咗係湯到🌀 精選刺身拼盤而家餐廳做緊刺身拼盤半價優惠 超抵食~有北海道海膽 赤貝 火炙左口魚 鰤魚 大拖羅 炙燒銀鱈魚 師傅會根據當造食材而不定期改動 刺身均由日本空運到港 相當新鮮💛🌀 吉列拼盤 & 燒阿波尾雞翼吉列拼盤包括有炸帶子+ 炸蠔+ 吉列豬扒 款款都炸得相當酥脆 而雞翼外皮炸得金黃香脆 肉質滑溜唔會有肥膏🌀 清湯稻庭烏冬湯底加入大量菇菌類✳️
📍

🌀 清酒煮大蜆

🌀 水雲酢物

🌀 牛肉豆腐鍋

🌀 精選刺身拼盤
而家餐廳做緊刺身拼盤半價優惠 超抵食~

🌀 吉列拼盤 & 燒阿波尾雞翼

🌀 清湯稻庭烏冬
湯底加入大量菇菌類✳️ 扁身幼細嘅烏冬 口感彈牙順滑 配上吉列小食剛剛好🫶🏻

🔼 店員有推薦因為週年慶做緊清酒買1送1 不過因為太full 都冇叫到飲品😂

• 精選刺身拼盤
  • 水雲
👍🏻特上刺身拼盤(半價) $490尖沙咀樓上居酒屋,而家做緊半價就嘆到八款時令魚生,2人share食好滿足😎特上拼盤包括北海道海膽、拖羅、深海池魚、左口魚、牡丹蝦、帶子、赤貝、八爪魚🌟整體非常新鮮,厚切大塊足料,鮮嫩油潤冇腥味,相當高質素海膽非常甘甜,入口即溶,大拖羅油花均勻豐腴,肥潤軟綿牡丹蝦鮮甜黏口,蝦頭仲超多膏!左口魚邊有別一般嗰種火炙左口魚,比較爽口食到濃郁魚味-👍🏻串燒活鰻魚 $39、雞頸肉 $28、雞腎 $28活鰻魚皮脆肉嫩,魚味濃郁,冇乜骨,建議一定要趁熱食🤤!雞頸肉表面焦脆好香蜜糖味,咬落爽彈嫩滑,雞油勁香濃但完全冇騷味,第一次食好有驚喜😙雞腎好爽口,唔韌冇筋,又唔會燒到太乾身,咬落仲有汁鹽同黑椒簡單調味,冇內臟腥味-👍🏻炸白蝦 $60/半份必點嘅佐酒炸物小食!即叫即炸,上枱超級熱辣辣脆口,食落爆發濃郁蝦膏鮮香味,就算攤凍咗都好好食 ,依然脆卜卜🔥-👍🏻自家製魚湯稻庭烏冬 $130/1人份招牌之作!魚湯自家熬煮幾個鐘,呈奶白色,鮮香濃郁,魚鮮味突出但唔腥,稻庭烏冬夠晒彈牙,鍾意魚湯嘅朋友必食😌-🔸其他價錢參考串燒豚肉蘆筍卷 $38酥炸日本魷魚 $60/半份白子天婦羅 $
👍🏻特上刺身拼盤(半價) $490
整體非常新鮮,厚切大塊足料,鮮嫩油潤冇腥味,相當高質素
海膽非常甘甜,入口即溶,大拖羅油花均勻豐腴,肥潤軟綿
牡丹蝦鮮甜黏口,蝦頭仲超多膏!
左口魚邊有別一般嗰種火炙左口魚,比較爽口食到濃郁魚味
👍🏻串燒活鰻魚 $39、雞頸肉 $28、雞腎 $28
活鰻魚皮脆肉嫩,魚味濃郁,冇乜骨,建議一定要趁熱食🤤!
雞腎好爽口,唔韌冇筋,又唔會燒到太乾身,咬落仲有汁
鹽同黑椒簡單調味,冇內臟腥味
👍🏻炸白蝦 $60/半份
性價比:6/10
📍#稻乙日本料理
尖沙咀寶勒巷10號2樓
2023-11-18
稻乙特色有很多小包廂,配合春夏秋冬4個半密閉式的座位,照顧了客人私隱度,其次當然為他們的招牌日本菜。一開始提供了的前菜為🔸水雲酢物🔸,即為沖繩海草,配合了山芋蓉和酸醋汁,酸酸甜甜。主食點了🔸串燒雞頸肉,豚肉露筍卷🔸,🔸鰻魚煎蛋🔸和,🔸蘿蔔煮鰤魚腩🔸,個人很愛鰻魚煎蛋,肉汁很新鮮。當中主打為🔸壽司拼盤🔸,分別有中拖羅,火灸左口魚邊及吞拿魚腩,每一道都非常鮮甜,配合旁邊的蔥花,蘿蔔蓉一起吃,更能帶出鮮味,而左口魚的薄切,更能看出師父功力。🔸魚湯稻庭烏冬🔸整個湯底都是白色,魚味濃厚,烏冬質感很好,果然為招牌作品。

主食點了🔸串燒雞頸肉,豚肉露筍卷🔸,🔸鰻魚煎蛋🔸
和,🔸蘿蔔煮鰤魚腩🔸,個人很愛鰻魚煎蛋,肉汁很新鮮。

刺身拼盤
  • 火炙左口魚邊壽司
  • 精選刺身拼盤
  • 水雲
  • 右口魚刺身
呢間餐廳會個座位都有私隱度食物樣樣都好高水準佢地依家仲做緊優惠❗️刺身❗️一律半價❗️清酒買一送一🌟Openrice 訂位九折🌟✨特上刺身拼盤刺身超正,勁新鮮(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)超級豐富👍🏻有大拖羅,海膽,赤貝,左口魚薄切炙燒銀雪魚,八爪魚🐙每樣都好正,超高水準✨蕃茄胡麻醬沙律大大粒既車厘茄🍅火箭菜好fresh~~吾會好大味加左芝麻醬,好好味🤤✨鐵板燒牛油炒鮑魚牛油加埋蒜粒香氣加埋鍋氣,仲有香菇鮑魚係勁惹味😍🥰✨天婦羅盛合🍤天婦羅外脆內軟入面係超級熱辣辣入邊係有勁多件野食大蝦,茄子,秋葵,魚🐟,菇🍄好豐富~~~✨清酒煮大蜆蜆肉大大粒,好新鮮有埋京蔥香味,令到鮮味提升✨魚湯稻庭烏冬中意魚🐠既朋友一定要叫呢個係佢地餐廳既王牌👑料理好香好有魚鮮味烏冬超軟熟係我最中意既口感🫶🏻🫶🏻
呢間餐廳會個座位都有私隱度
食物樣樣都好高水準
佢地依家仲做緊優惠❗️
刺身❗️一律半價❗️
清酒買一送一🌟
Openrice 訂位九折🌟

✨特上刺身拼盤
刺身超正,勁新鮮(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
超級豐富👍🏻
有大拖羅,海膽,赤貝,左口魚薄切
炙燒銀雪魚,八爪魚🐙
每樣都好正,超高水準

✨蕃茄胡麻醬沙律
大大粒既車厘茄🍅
火箭菜好fresh~~
吾會好大味
加左芝麻醬,好好味🤤

✨鐵板燒牛油炒鮑魚
牛油加埋蒜粒香氣
加埋鍋氣,仲有香菇
鮑魚係勁惹味😍🥰

✨天婦羅盛合🍤
天婦羅外脆內軟
入面係超級熱辣辣
入邊係有勁多件野食
大蝦,茄子,秋葵,魚🐟,菇🍄
好豐富~~~

✨清酒煮大蜆
蜆肉大大粒,好新鮮
有埋京蔥香味,令到鮮味提升

✨魚湯稻庭烏冬
中意魚🐠既朋友一定要叫
呢個係佢地餐廳既王牌👑料理
好香好有魚鮮味
烏冬超軟熟
係我最中意既口感🫶🏻🫶🏻
2024-02-07
2024-02-09 24 瀏覽
壽司~料理~小食都出色既樓上日本菜~~❤️火炙壽司 左口魚邊鮮同赤鮭都係加埋醬汁,外面燒香入,中間魚肉仲好嫩滑,非常鮮甜~火🧡炙鮮帶子海膽壽司 個帶子同海膽都好鮮甜,一啖有唔同口感+鮮甜味,出色!!💛黑豚脯西京燒 燒到岩岩好,白味噌香味特別出,豬頸肉彈牙又軟嫩,啖啖都好滋味💚明太子煎蛋卷 蛋卷好軟身好soft soft 既口感,加埋中間大量咸香鮮味既明太子,出色!!💙鮟鱇魚肝 新鮮滑嫩,入口即化既質感,簡單直接咁帶出魚肝既自然鮮甜味💜清酒煮大蜆 全部蜆都大大隻,好厚肉又鮮嫩多汁,加埋淡淡既清酒味點綴,配sake真係一絕🤎魚湯稻庭烏冬 超漲郁既奶白色魚湯湯底,非常鮮甜,配滑嫩既Q彈烏冬,超正~成碗湯都飲晒!!P.S 經Openrice 訂座仲有全單九折 / 720ml 清酒買一送一 / 刺身拼盤半價優惠 等等優惠!!
壽司~料理~小食都出色既樓上日本菜~~

尖沙咀的 🇯🇵 稻乙日本料理𝐈𝐧𝐚𝐨𝐭𝐬𝐮 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭,我已經去過好多次啦🥰! 雖然香港有好多日本料理,但食物質素高又抵食的餐廳不太多,而稻乙絕對是值得推介的一間餐廳哦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)~事隔多年,店家環境裝潢沒變,依家是走傳統的日式風格😚。店內設有包廂,適合要私隱度的客人哦~☆ 二人套餐🍽️$𝟏𝟏𝟖𝟎/𝟐位包括: 前菜、沙律🥗、極上壽司、鹽燒花竹蝦🦐、薄燒和牛🥩、鐵板燒牛油鮑魚、阿波美雞翼、星鰻天婦羅 及 自家製魚湯稻庭烏冬🍜。蟹肉沙律爽脆清甜,螺肉入味,醬汁香甜。極上壽司🍣,有深海池魚、帆立貝、牡丹蝦及炙燒左口魚邊。當中我最愛燒過的左口魚,魚油豐富,入口即化!鹽燒花竹蝦🦐,蝦肉彈牙,也不錯。薄燒和牛🍖,肉嫩多汁,包著蒜片更有驚喜。鐵板燒牛油鮑魚🥰,鮑魚調味得宜,彈牙又惹味。星鰻天婦羅🍤,還附有南瓜🎃、蕃薯🍠及粟米🌽,份量豐富又香脆。自家製魚湯稻庭烏冬🍜,不愧為招牌貨,吃了無數次依然好美味。奶白色的魚湯好足料,烏冬滑溜溜,每次來都會要一碗( ´▽`)~

☆ 二人套餐🍽️$𝟏𝟏𝟖𝟎/𝟐位

蟹肉沙律爽脆清甜,螺肉入味,醬汁香甜。

鹽燒花竹蝦🦐,蝦肉彈牙,也不錯。

薄燒和牛🍖,肉嫩多汁,包著蒜片更有驚喜。

鐵板燒牛油鮑魚🥰,鮑魚調味得宜,彈牙又惹味。

2024-01-28 26 瀏覽
😍最近同朋友去咗尖沙咀稻乙日本料理食飯我哋坐嘅座位係半包廂卡座設計 滿滿嘅私隱度同朋友傾計好有安全感😁而家只要經Openrice訂座 全單可以九折仲有720ml清酒買一送一 好抵飲!另外有刺身拼盤半價優惠(不可與其他優惠同時用)-前菜鱈魚白子口感滑嫩 醬汁味道酸酸甜甜幾開胃汁煮螺 螺肉好彈牙入味😋-特上刺身拼盤 有火炙左口魚、銀鱈魚、新鮮八爪魚、深海池魚、大拖羅、赤貝同海膽全部都好新鮮 大拖羅油脂豐富 無筋 火炙左口魚、銀鱈魚 灸燒完好香 魚肉柔軟 海膽鮮甜 鍾意食刺身嘅真係要試吓-另外叫咗幾款熱食同串燒日本阿波尾雞翼 炸得香脆多汁 肉質飽滿 串燒雞頸肉有炭燒香味第一次試呢個部位 味道唔錯鰻魚煎蛋濃郁蛋香同鰻魚醬汁好夾-花竹蝦天婦羅 高度推介👍🏻👍🏻炸皮非常薄脆 蝦肉結實彈牙 大大隻嘅花竹蝦食落相當滿足 連炸蝦頭都係可以成舊食埋 一啲都唔浪費😍-最後梗係要試埋招牌魚湯烏冬 湯底奶白色 魚湯味好濃郁 好甜冇腥味 烏冬加埋啲菇索哂湯汁 冬天食佢真係好正 好味評分😋:4/5🌟🌟抵食指數🤑:4/5 🌟🌟餐廳環境 🤪:4/5🌟🌟價錢💰:~$450@1地址:📍 稻乙日本料理 尖沙咀寶勒巷10號2樓
😍
最近同朋友去咗尖沙咀稻乙日本料理食飯
我哋坐嘅座位係半包廂卡座設計 滿滿嘅私隱度
同朋友傾計好有安全感😁
而家只要經Openrice訂座 全單可以九折
仲有720ml清酒買一送一 好抵飲!
另外有刺身拼盤半價優惠(不可與其他優惠同時用)
前菜鱈魚白子口感滑嫩 醬汁味道酸酸甜甜幾開胃

好味評分😋:4/5🌟🌟
抵食指數🤑:4/5 🌟🌟
餐廳環境 🤪:4/5🌟🌟
價錢💰:~$450@1
地址:📍 稻乙日本料理 尖沙咀寶勒巷10號2樓 @inaotsu

#littlefoodtour尖沙咀
#littlefoodtour日式

𝟙精選刺身拼盤 (半價) $390拼盤一嚟到非常吸睛✨刺身款式包括海膽、赤貝、拖羅、八爪魚、鏗魚及深海池魚🐟每款都分別有兩塊😚每一款食落都好新鮮而且冇腥味✨特別係海膽味道甘甜而且入口即溶𝟚魚湯稻庭烏冬 $130魚湯呈奶白色 入口有好香濃鮮甜嘅魚味 再配上香滑又掛湯嘅烏冬、香菇及香蔥 令人忍唔住一啖接一啖😚𝟛鮟鱇魚肝 $100前菜係鮟鱇魚肝✨入口口感綿滑 而且完全唔腥!再配上酸酸甜甜嘅柚子醋汁🤤𝟜鐵板燒牛油炒鮑魚 $180鮑魚經過薄切之後 加上牛油 用鐵板燒過🫢爽口彈牙之餘又充滿牛油香味😋𝟝清酒煮大蜆 $180大蜆有十幾隻 每一隻都好新鮮而且冇沙✨湯底有甜甜嘅酒味 再配上蔥同菇 夠晒鮮味😋𝟞鰻魚煎蛋 $138 一份有六件 出邊比較少見依個配搭 但係出奇地夾🫢𝟟酥炸日本魷魚鬚 (半份) $60魷魚鬚炸得夠酥脆😋如果配酒食會好match! 餐廳仲做緊以下promotion: 經Openrice 訂座全單九折🫢720ml 清酒買一送一🤤啱晒啲酒鬼!同埋最吸引係刺身拼盤半價優惠🙀 不過留意返係唔可以同折扣優惠同時使用㗎😼
𝟙精選刺身拼盤 (半價) $390

𝟚魚湯稻庭烏冬 $130

𝟛鮟鱇魚肝 $100

𝟜鐵板燒牛油炒鮑魚 $180

𝟝清酒煮大蜆 $180

𝟞鰻魚煎蛋 $138

一份有六件 出邊比較少見依個配搭 但係出奇地夾🫢

𝟟酥炸日本魷魚鬚 (半份) $60

魷魚鬚炸得夠酥脆😋如果配酒食會好match!

📍稻乙日本料理 🔎尖沙咀寶勒巷10號2樓-----心血來潮收工想食日本野🇯🇵,但成日食sushiro又有d悶,上網一輪research之後,揀咗呢間日本野黎一試究竟。.地鐵站B2行過黎大概3分鐘(唔好信Op個個出口,會行好耐。)餐廳裝修行Muji簡約風,幾舒服,有d榻榻米座位,好日式。#精選刺身拼盤(半價-$390)#時令焗日本銀杏($88)#鹽燒花竹蝦($90一隻)#明太子煎蛋($108)#串燒活鰻魚($39)#魚湯稻庭烏冬($65一碗-細).衝住佢地嘅六週年誌慶刺身拼盤半價而黎,7款刺身裏面,個人最愛係海膽、牡丹蝦同埋大拖羅。北海道海膽每一瓣都非常飽滿,色澤鮮亮,鮮味出眾。牡丹蝦黏滑香甜,蝦膏濃郁;粉嫩色嘅大拖羅單睇貌相亦已經好誘人,入口魚脂更是極其豐腴,正。時令焗日本銀杏比平日嘅銀杏明顯大粒,鹽焗之後鹹鹹香香,佐酒不錯。燒物方面,鹽燒花竹蝦緊實彈牙,串燒活鰻肥美多汁,明太子煎蛋軟嫩富蛋香,入口明太子澎湃,幾足料。收結嘅魚湯稻庭烏冬出乎意料地非常驚艷,濃厚極致嘅奶白魚湯配搭滑溜烏冬,啖啖鮮甜,簡簡單單只有湯同烏冬,卻是令人留下深刻印象。
📍稻乙日本料理
🔎尖沙咀寶勒巷10號2樓
-----

#精選刺身拼盤(半價-$390)
#時令焗日本銀杏($88)
#鹽燒花竹蝦($90一隻)
#明太子煎蛋($108)
#串燒活鰻魚($39)
#魚湯稻庭烏冬($65一碗-細)

尖沙咀和風包廂居酒屋🏮—稻乙日本料理,呢一間樓上隱世日本料理設有普通座位、席前料理吧枱,甚至包廂卡位,整體私隱度十分高,好適合三五知己既小型聚會🥢 餐廳由午市日式料理,到高級刺身拼盤,甚至廚師發辦都一應俱全,近期推廣六周年誌慶優惠;特上、刺身拼盤以及清酒半價❕時令刺身料理美味新鮮,當中拖羅刺身,油脂分布平均且肥美,赤貝爽口鮮甜;另外推介魚湯稻庭烏冬,濃郁完全無腥味~ 整體而言,食物質素及用餐體驗都相當有水準♨️
2024-01-16 37 瀏覽
🏮日式居酒屋X刺身拼盤限時半價🤩系列—▫️餐廳: 稻乙日本料理 ▫️地點:全香港只有1️⃣間分店📍尖沙咀寶勒巷10號2樓▫️營業時間⏰:星期一至六 12:00-15:00 & 18:00-23:00 星期日 18:00-23:00▫️價錢:~$300+—味道:🏮🏮🏮+0.85🏮環境:🏮🏮🏮+0.8🏮價錢:💵💵💵+0.85💵服務:🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳+0.7🧑🏻‍🍳—👧🏻👦🏻又去咗食居酒屋🏮都幾多選擇,質素都唔錯📍限時優惠1️⃣經Openrice 訂座全單九折2️⃣720ml 清酒買一送一3️⃣刺身拼盤半價優惠(不可以與折扣優惠同時使用)—📍特上刺身拼盤價錢:$490(半價左)分數:🍣🍣🍣🍣都有幾多款刺身,都幾新鮮fresh🤩擺盤都唔錯半價食到咁多款刺身都幾抵💕有牡丹蝦、海膽、吞拿魚等等🥰~📍明太子炒蘆筍價錢:$150分數:🥬🥬🥬+0.8🥬第一次食呢個配搭🥦蘆筍好爽口,加埋明太子鹹鹹地幾開胃—📍魚湯稻庭烏冬價錢:$65分數:🐟🐟🐟🐟同樣好jeng😃魚湯好香甜,😁😁烏冬好彈牙—📍鰻魚煎蛋價錢:$138分數:🐥🐥🐥+0.5🐥蛋卷係幾好食,鰻魚都夠汁同軟身🤩不過兩樣嘢唔係太夾—📍令和怪物🦪蠔價錢:$90@分數:🦪
🏮日式居酒屋X刺身拼盤限時半價🤩系列

味道:🏮🏮🏮+0.85🏮
環境:🏮🏮🏮+0.8🏮
價錢:💵💵💵+0.85💵
服務:🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳+0.7🧑🏻‍🍳

👧🏻👦🏻又去咗食居酒屋🏮都幾多選擇,質素都唔錯
📍限時優惠
1️⃣經Openrice 訂座全單九折
2️⃣720ml 清酒買一送一
3️⃣刺身拼盤半價優惠(不可以與折扣優惠同時使用)

📍特上刺身拼盤
價錢:$490(半價左)
分數:🍣🍣🍣🍣
都有幾多款刺身,都幾新鮮fresh🤩擺盤都唔錯
半價食到咁多款刺身都幾抵💕有牡丹蝦、海膽、吞拿魚等等🥰

📍明太子炒蘆筍
價錢:$150
分數:🥬🥬🥬+0.8🥬
第一次食呢個配搭🥦蘆筍好爽口,加埋明太子鹹鹹地幾開胃

📍魚湯稻庭烏冬
價錢:$65
分數:🐟🐟🐟🐟
同樣好jeng😃魚湯好香甜,😁😁烏冬好彈牙

📍鰻魚煎蛋
價錢:$138
分數:🐥🐥🐥+0.5🐥
蛋卷係幾好食,鰻魚都夠汁同軟身🤩不過兩樣嘢唔係太夾

📍令和怪物🦪蠔
價錢:$90@
分數:🦪🦪🦪+0.86🦪
好大隻蠔,好新鮮🦪🦪🦪不過有啲貴

📍 清酒煮大蜆
價錢:$180
分數:🐚🐚🐚+0.8🐚
相對比較清淡,有啖啖酒香😁啲蜆都肥美,冇沙

#好西 #打卡 #日本串燒 #串燒 #正餐 #HongKong #尖沙咀美食 #燒烤堂 #美食 #雞#iphoneonly#instagood #羊架 #amy_in_tst #和牛 #牛舌 #串燒 #尖沙咀#雞 #燒烤 #小店 #omakase #燒肉
2024-01-12 49 瀏覽
同老婆食生日飯梗要食好啲啦😊😊😊呢間食店門面一般。門口好似扇防煙門咁。不過店內裝修都正常。今次串燒我哋點咗雞肝(口感一般,可能因為切得太大舊關係)、雞軟骨(正常)、牛舌(有啲鹹,可能落鹽重手咗,有啲韌、可能因為厚身咗啲)、䓤雞肉(正常)。我哋都點咗野菜天婦羅,水準之上,一啲都唔油,粉底都唔厚yummy!。特選刺身中嘅Tolo、海膽、油甘魚、蝦都好新鮮,我哋連海藻都食埋😂😂最後來個魚湯烏冬。個奶白色魚湯配上幼身烏冬同翠綠葱花真係好吸睛,味道同賣相一樣咁好,烏冬好彈牙,唔太硬同lum,個魚湯都好好味,飲晒!最後想講侍應服務都好好,好貼心。老婆甩咗粒鈕漏咗喺餐廳都會打返俾我哋。Thank you!
同老婆食生日飯梗要食好啲啦😊😊😊
呢間食店門面一般。門口好似扇防煙門咁。不過店內裝修都正常。
本身同friend食farewell飯,見到呢間評分幾好就book咗(openrice book有9折),但個戴眼鏡好似係老闆既女人真係態度勁差。佢講每一句,係每一句個語氣都好差,都唔係話要你當客神咁拜,不過真係澳牛都無咁難頂。‼️睇佢每一句請代入最差既語氣‼️Book 6點半,去到36分,因為餐廳話可以hold十分鐘。我入咗先因為朋友遲到,一入到佢就即刻話你朋友係咪嚟緊?我地限時90分鐘。我話係,然後幫朋友落單先,但因為我朋友無講清楚要邊個西京燒(有2個),我話嗌住2個先,一陣再睇。佢就語氣勁差咁問,淨係落2個?我話我朋友到咗再睇。其實去到呢度我都已經有少少唔舒服,不過唔緊要,可能佢怕我淨係叫2樣呀嘛,都明白既。(但你menu又無寫住限最低消費喎~)最後朋友到左之後嗌個西京燒同梅酒,本身想嗌個中拖羅,點知$100 一塊😆 仲要係2件起叫。有興趣既人真係可以試下,好想知係有幾好食值得呢個價錢?仲有佢地係無野飲menu架,佢話我地無架,想飲咩同我講吖!但係你無menu我又點知你有咩?我話要朱古力唔知你係咪又嘔到比我呢?要我朋友主動問咁你地有咩先講🤔 然後就一路食住到大概19:55?我朋友嗌多

‼️睇佢每一句請代入最差既語氣‼️

最後朋友到左之後嗌個西京燒同梅酒,本身想嗌個中拖羅,點知$100 一塊😆 仲要係2件起叫。有興趣既人真係可以試下,好想知係有幾好食值得呢個價錢?仲有佢地係無野飲menu架,佢話我地無架,想飲咩同我講吖!但係你無menu我又點知你有咩?我話要朱古力唔知你係咪又嘔到比我呢?要我朋友主動問咁你地有咩先講🤔 然後就一路食住到大概19:55?我朋友嗌多咗杯酒,搵咗另一個staff,過咗一陣個女人行過嚟,勁串咁話其實你地想落單可以搵我吖!下,原來成間舖得你可以落單?咁一係你整個badge比大家掛係心口,一啲寫住「只限上菜」,你自己整個寫「落單」?

呢個時候留意時間,係就黎到90分鐘。的確我地自己無注意到就嚟夠鐘係我地罪大惡極🥺 咦但係你落單兼上第二杯酒又無提過我地架喎,去到飲咗2啖,大概係00-05分咁上下啦,佢就衝過黎話其實我地openrice booking限時90分鐘架,如果你地唔要9折就可以坐耐啲。我朋友話啊係咩我唔知啊,佢話你地book枱個個應該知架~同埋都超過時間啦,咁你地係咪唔要九折?我地話唔緊要~我地都係爭2啖酒同條菜姐😉 可以依家埋單架~我因為一時間load唔到我地坐咗幾耐,但後尾計返其實佢過嚟話夠鐘個陣係未夠鐘架,因為我地最後埋單比錢個陣係11分。 同時間佢幫隔離枱落單個陣唔知講咩又係態度好差,然後佢地應該係見到我地咁所以問咗句係咪限90分鐘?佢就勁串咁話唔係呀,隔離係因為openrice所以先90分鐘~哇咁樣公開串客真係第一次見,大開眼界!我地最後遲咗1分鐘真係so sorry🥺🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻 其實如果你真係咁睇重90分鐘,客人叫第二杯酒個陣你又唔提既?你expect人地飲酒5分鐘就飲完?定係錢你就照收,野就唔想比人飲?最後隔離枱都忍唔住同我地講佢態度好差🤣

重點嚟啦,你話openrice book所以限時90分鐘,但你個T&C又無寫架喎!咁點解book枱既會知道呢?咁算唔算係屈客?🤩

人生中從來無試過食一間餐廳食到咁嬲,未試過見過服務態度咁差既餐廳,求其搵間茶記都好過佢。其實我最嬲係自己當時load唔切冇駁到佢,蠢咗😒總結如果你係M底,又錢多無掟洗既可以book,我就不了👋🏻

用餐優惠
優惠券