2023-09-09 165 瀏覽
2日連続で訪問しっかりと出汁が取られており非常に美味しかったです。冷酒のサーバーもいい感じ思わず、備品だけど交渉して購入しました。店員さんも日本語は出来ないながらも、頑張って声かけしてくれ、非常に好印象なお店です。聞けば店員さん6年勤めてるそうな2日目はHKD980の特上刺身盛りが半額でした。日本酒はその時々で変わります。Box席なので隣も気になりませんので、接待でも使えそうですね今後も使いたいと思えるお店でした。
2日連続で訪問
しっかりと出汁が取られており非常に美味しかったです。
冷酒のサーバーもいい感じ
思わず、備品だけど交渉して購入しました。
聞けば店員さん6年勤めてるそうな

2日目はHKD980の特上刺身盛りが半額でした。
日本酒はその時々で変わります。
今後も使いたいと思えるお店でした。
  • 特上刺身拼盤
2023-07-22 195 瀏覽
尖咀寶勒巷樓上都有高質居酒屋 多人黎可以坐包廂榻榻米🏮 店員特別推薦生燒活鰻魚($150/4件) 我本身唔多喜歡食蒲燒鰻魚 但原來生燒可以微微帶出魚油 外皮燒得好脆金黃色 又可以保留鰻魚肉咬開口的嫩滑質感 果然係鎮店招牌菜之一🔥 前菜螢光魷魚漬($58) 鮮味十足 加左少許麵豉醬汁增加鹹鮮味道🦑 生蠔刺身($90/隻) 大大隻激爆新鮮 屬於好creamy滑溜的口感 加埋青檸汁夠晒清新🦪 鐵板牛油炒鮑魚($150) 新鮮鮑魚切片同菇菌類一齊加入牛油爆炒 啖啖肉咬落好爽彈🧈 另外店員都推介試下魚湯稻庭烏冬($130) 以為烏冬冇乜特別 原來個重點係魚湯到 鮮甜味道爆燈 仲有淡淡奶香味 每一條烏冬都入晒味 每人食一碗都唔夠喉🍜

2023-06-04 163 瀏覽
又同朋友出街搵好野食今次朋友揀左呢間稻乙日本料理 位置都幾方便係尖沙咀寶勒巷 放工約朋友食返飯既好選擇👐🏻🧡前菜:鹽焗銀杏先來一道餐前小食焗軟了的銀杏配上鹽都幾開胃🥢🐟鯛魚白子、子持魷魚 賣相非常精緻, 入口鮮美爽口💚鐵板燒牛油炒鮑魚朋友喜歡呢道菜🧈滿滿的牛油香配上爽嫩鮑魚🩵刺身:華𤂍蠔🦪非常滑嫩鮮甜, 入口即溶!! 仲想食多幾個 🥢刺身拼盤左口魚刺身、赤貝、海膽、深海池魚、銀鱈魚、吞拿魚腩 按餐廳推介的次序食 由淡到濃每樣都好鮮甜美味! 最鍾意左口魚刺身同海膽 ,滿滿魚油香同鮮甜💛❤️‍🔥燒物: 燒茄子、香魚天婦羅、日本阿波美雞翼、雞皮🐤日本雞翼香脆雞肉味濃、雞皮卜卜脆好惹味💙鍋物:魚湯稻庭烏冬湯底好魚香濃郁🤤 熱辣辣滑溜溜的烏冬食完好暖胃😋
又同朋友出街搵好野食
今次朋友揀左呢間稻乙日本料理
位置都幾方便係尖沙咀寶勒巷 放工約朋友食返飯既好選擇👐🏻

🧡前菜:鹽焗銀杏
先來一道餐前小食
焗軟了的銀杏配上鹽都幾開胃🥢
🐟鯛魚白子、子持魷魚
賣相非常精緻, 入口鮮美爽口
💚鐵板燒牛油炒鮑魚
朋友喜歡呢道菜🧈滿滿的牛油香配上爽嫩鮑魚

🩵刺身:華𤂍蠔🦪
非常滑嫩鮮甜, 入口即溶!! 仲想食多幾個
🥢刺身拼盤

❤️‍🔥燒物: 燒茄子、香魚天婦羅、日本阿波美雞翼、雞皮🐤
日本雞翼香脆雞肉味濃、雞皮卜卜脆好惹味

💙鍋物:魚湯稻庭烏冬
湯底好魚香濃郁🤤 熱辣辣滑溜溜的烏冬食完好暖胃😋
2023-06-03 99 瀏覽
尖沙咀以日本食材為主的日本料理餐廳於寶勒巷某大廈的二樓,環境簡約舒適,設有日式卡位和和式房間,餐廳主打運用高質的、來自日本的高質食材!經OpenRice訂座,更有9折優惠!另外清酒更是買一送一!佐酒前菜,必點的菜式,也全是來自日本的食材!《炸白蝦》$60這是半份的份量,已有很多!白蝦炸得很脆口,蝦身呈現彎曲狀,鮮甜美味,佐酒小食必點之選!《鮮螢光魷魚》$28鮮甜,爽口彈牙的螢光魷魚,咬下去吃得到魷魚鮮甜美味的膏,清甜!同樣是佐酒一流的美食呢!《松葉蟹沙律》$180來自日本食材的松葉蟹肉,舖滿了沙律的表面上,就連番茄也很鮮甜!蔬菜也是用上了日本的蔬菜,特別多汁鮮甜!《鹽煱銀杏》$88送酒佐酒必選的Nuts,有來自日本的銀杏,鹽煱的銀杏咬起來有著軟軟的口感,甘味濃郁!至於燒物和串燒方面也出色,用上了高質的日本食材,吃起來較安心!👍🏻《燒阿波尾雞翼》$39/一隻日本阿波尾雞翼超大隻,翼身的長度有大於成人手掌,長長的,但肥膏不多,是日本雞翼的特點,咬下去外層脆卜卜,雞肉非常嫩滑,很惹味!《串燒雞橫隔膜》$38《串燒厚燒牛舌》$38《串燒雞腎》$28《串燒青椒仔》$28吃日本料理,當然不少得吃串
尖沙咀以日本食材為主的日本料理

佐酒前菜,必點的菜式,也全是來自日本的食材!
《炸白蝦》$60

《串燒雞橫隔膜》$38
《串燒厚燒牛舌》$38
《串燒雞腎》$28
《串燒青椒仔》$28
吃日本料理,當然不少得吃串燒呢!這四款串燒也吃得很滋味!雞橫隔膜是餐廳推薦的美食,爽口彈牙!日本青椒仔,完全不辣,有著鮮味感!牛舌口感較有嚼勁,嫩脆感滿滿!而雞腎的口感為質韌脆嫩,咬得很滋味!

《吞拿魚漬壽司》$70/一件
《火焱銀鱈魚壽司》$$70/一件
是Omsakase、高質素的壽司味道!壽司經師傅細心的處理,不用沾醬油,可直接進食!吞拿魚漬壽司鮮味感濃,肉質肥美而不膩!火焱銀鱈魚壽司超級肥美,油脂豐富!✨✨✨

熱食方面同樣是出色的!!👍🏻
《清酒煮大蜆》$180
超級大隻的大蜆,是來自日本的大蜆!鮮甜美味不容置疑!以清酒烹製,連湯也喝光!

《魚湯稻庭鳥冬》$65
餐廳推薦必食的菜式之一!!!魚湯稻庭鳥冬的湯底真的不得了!有著無比的鮮味!魚味香濃,完全不腥!那稻庭鳥冬是扁身那種,口感煙韌!👍🏻👍🏻👍🏻

2023-06-01 929 瀏覽
餐廳裝潢好有日式居酒屋味道環境舒適😌.📍$120 吉列生蠔生蠔炸到好鬆脆💕食落味道鮮美香口,值得一試.📍$28 串燒 青椒仔📍$38 串燒 炸雞橫膈膜📍$28 串燒 炸雞腎📍$38 串燒 厚燒牛舌📍$76/2 豚肉蘆薈卷我地幾欣賞厚燒牛舌同埋豚肉蘆薈卷🤣前者嘅黑椒味幾出,咬落好有嚼勁😜而後者嘅蘆薈食落好爽口配埋豚肉一齊食,有外軟內脆嘅感覺😳另外,炸雞橫膈膜平時好少見估唔到食落口感軟韌,口感豐富😝.📍$150 燒活鰻魚(半份)鰻魚燒到好夠熱🎉個皮食落好脆口而魚肉依然保持到嫩彈質感🥳.📍$180/2 火炙鮮帶子海膽壽司📍$120/2 火炙左口魚邊壽司帶子海膽壽司嘅帶子肉質偏向鮮嫩同甘甜嘅海膽好夾🥰由於廚師用左原隻帶子同埋加左好多海膽落壽司度,所以食落層次豐富,口感十足😌另外,左口魚邊壽司咬落比較爽口,食落甘甜😆.📍$150牛油炒魷魚牛油炒魷魚嘅份量好多😍入面除左有魷魚外,仲有好多菇~魷魚食落好香牛油味😙而口感偏向爽口.📍$130/2 (小)魚湯稻庭烏冬魚湯呈乳白色💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️食落魚味濃郁之餘,又唔會好腥🤩而稻庭烏冬煮到腍腍地,食落好滑.📍$56/2 鮮螢光魷魚螢光魷魚外層咬落幾軟腍入口

餐廳裝潢好有日式居酒屋味道
環境舒適😌

📍$120 吉列生蠔
生蠔炸到好鬆脆💕
食落味道鮮美香口,值得一試

📍$28 串燒 青椒仔
📍$38 串燒 炸雞橫膈膜
📍$28 串燒 炸雞
📍$38 串燒 厚燒牛舌
📍$76/2 豚肉蘆薈卷
我地幾欣賞厚燒牛舌同埋豚肉蘆薈卷🤣
前者嘅黑椒味幾出,咬落好有嚼勁😜
而後者嘅蘆薈食落好爽口
配埋豚肉一齊食,有外軟內脆嘅感覺😳
另外,炸雞橫膈膜平時好少見
估唔到食落口感軟韌,口感豐富😝

📍$150 燒活鰻魚(半份)
鰻魚燒到好夠熱🎉
個皮食落好脆口
而魚肉依然保持到嫩彈質感🥳

📍$180/2 火炙鮮帶子海膽壽司
📍$120/2 火炙左口魚邊壽司
帶子海膽壽司嘅帶子肉質偏向鮮嫩
同甘甜嘅海膽好夾🥰
另外,左口魚邊壽司咬落比較爽口,食落甘甜😆

📍$150牛油炒魷魚
牛油炒魷魚嘅份量好多😍
入面除左有魷魚外,仲有好多菇~
魷魚食落好香牛油味😙
而口感偏向爽口

📍$130/2 (小)魚湯稻庭烏冬
魚湯呈乳白色💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
食落魚味濃郁之餘,又唔會好腥🤩
而稻庭烏冬煮到腍腍地,食落好滑

📍$56/2 鮮螢光魷魚
螢光魷魚外層咬落幾軟腍
入口有爆膏嘅口感😝
感覺幾特別✨

📍$80/2 水雲
水雲即係海髮菜
廚師係水雲上,加左山芋
食落柔軟黏滑🌈

📍$60 炸白蝦(半份)
雖然得半份,但份量算多
白蝦炸到好脆,食落鮮甜彈牙☺️
最近同男朋友去左尖沙咀一間相當高質既日本料理餐廳《稻乙日本料理》🔖聽講餐廳既刺身食材大部分都係飛機貨,book左位之後都好期待呢!餐廳位於寶勒巷,平時成日經過呢條街,真係好方便👍🏻一上到2樓,見到環境乾淨企理,佈置上充滿日式居酒屋氣氛,好有feel!🏮店員安排我地坐卡位,座位好闊落,枱同枱之間都有一定距離,感覺好private,約三五知己黎食野傾計就岩晒🫶🏼❥ 炸白蝦 (半份) 炸得好香口,有卜卜脆既口感😍份量仲唔少添!送酒一流🍻❥ 水雲日本既髮菜,食落口有滑溜既口感,味道酸中帶甜,好清新醒胃!夏天食呢碟前菜唔錯👍🏻❥ 牛油炒蜆平時食開清酒煮蜆,今次第一次試牛油炒蜆!牛油味好濃郁🧈蜆肉大大粒,味道鮮美💕呢個配搭好夾好惹味!❥ 鐵板燒蠔大大隻蠔,食落好creamy飽滿🥰配埋燒汁調味,別有一番風味!❥ 特上刺身拼盤大大碟刺身,賣相精緻✨有拖羅、帶子、左口魚、赤貝、火炙銀雪魚、深海池魚、海膽魷魚🍣刺身全部都好新鮮厚切🤩帶子入口鮮甜,啖啖肉;拖羅充滿油脂香,入口即溶🤤🫶🏼 平時比較少食左口魚,口感肥美又爽口;深海池魚加左酸汁,清爽鮮甜!海膽鮮甜唔會腥,魷魚咬落去煙韌爽口🥰最特別一定係火炙銀雪魚

❥ 炸白蝦 (半份)
炸得好香口,有卜卜脆既口感😍
份量仲唔少添!送酒一流🍻

❥ 水雲

❥ 牛油炒蜆
平時食開清酒煮蜆,今次第一次試牛油炒蜆!
牛油味好濃郁🧈蜆肉大大粒,味道鮮美💕
呢個配搭好夾好惹味!

❥ 鐵板燒蠔
大大隻蠔,食落好creamy飽滿🥰
配埋燒汁調味,別有一番風味!

❥ 特上刺身拼盤
刺身全部都好新鮮厚切🤩帶子入口鮮甜,啖啖肉;拖羅充滿油脂香,入口即溶🤤🫶🏼 平時比較少食左口魚,口感肥美又爽口;深海池魚加左酸汁,清爽鮮甜!海膽鮮甜唔會腥,魷魚咬落去煙韌爽口🥰最特別一定係火炙銀雪魚,魚脂甘香,入口細嫩滑溜😋

❥ 燒阿波尾雞翼
每次見到燒雞翼都不能錯過🤩
外表燒至金黃色好脆口,雞肉嫩滑又juicy,食落啖啖肉,調味都岩岩好!

❥ 青椒仔
❥ 雞橫膈膜
❥ 阿波尾雞頸
❥ 雞腎
呢度既串燒都係高水準之作🙌🏼
雞橫膈膜肉質細緻,咬落口有嚼勁;雞頸肉嫩滑,食落完全唔會乾身🤓雞腎口感脆嫩!
青椒仔上灑上木魚碎,味道甜中帶鹹香,值得一試!

❥ (小) 魚湯稻庭烏冬
大推😍😍😍
魚湯湯底呈奶白色,味道好濃郁,充滿鮮味🐟
烏冬滑溜煙韌又有彈性,掛湯能力高,好好食😋

溫馨提示🔖
經Openrice訂位可享有全單九折‼️ 720ml既清酒買一送一🍶好優惠啊❣️

2023-05-23
2023-05-29 66 瀏覽
平時同朋友吃飯傾偈最喜歡去吃日本料理💗這次去了尖沙咀「 稻乙日本料理」,食材都很新鮮,料理質素也相當好。用餐環境方面除了大卡位,也有充滿日式風情的榻榻米獨立房間。🔶鹽焗時令日本銀杏 鹽焗後的銀杏 ,粒粒飽滿,口感微微煙靭,甘香帶甜,是佐酒一流的餐前小吃。如果喜歡喝一杯的話,看到這裡的720ml 清酒🍶還有買一送一的優惠。🔶真蠔剌身肥美飽滿蠔味濃郁,帶有淡淡海水味,口感爽身,香甜鮮味。🔶 日式鐵板牛油炒鮮魷一端過來已經聞到陣陣香氣,新鮮魷魚加入了牛油來炒,入口彈牙鮮香。🔶松葉蟹肉蕃茄沙律蟹肉份量十分多,伴以新鮮沙律菜和多汁甜美的番茄,清爽鮮甜。🔶生燒活鰻魚半份鰻魚燒得恰到好處,皮脆內嫰,肥美香口。🔶明太子炒蘆筍用了鹹香的明太子來炒蘆筍,蘆筍爽脆清甜,香口惹味。🔶鮮螢光魷魚伴以醋麵鼓醬,入口飽滿多膏,香濃爽脆。🔶串燒點了四款,包括青椒仔丶雞腎丶阿波尾雞頸和雞軟骨,全部都燒得靚,多汁不乾柴。其中我最喜歡雞腎,味濃帶有胡椒香。🔶壽司點了三款,包括金目鯛丶深海池魚和薄切左口魚。我就最喜歡魚味香濃的深海池魚。🔶魚湯稻庭烏冬超喜歡!是店家的招牌魚湯烏冬。魚湯以新鮮魚熬製,十分濃郁鮮香,忍不住一口接一

🔶鹽焗時令日本銀杏

🔶真蠔剌身
肥美飽滿蠔味濃郁,帶有淡淡海水味,口感爽身,香甜鮮味。

🔶 日式鐵板牛油炒鮮魷

🔶松葉蟹肉蕃茄沙律
蟹肉份量十分多,伴以新鮮沙律菜和多汁甜美的番茄,清爽鮮甜。

🔶生燒活鰻魚半份
鰻魚燒得恰到好處,皮脆內嫰,肥美香口。

🔶明太子炒蘆筍
用了鹹香的明太子來炒蘆筍,蘆筍爽脆清甜,香口惹味。

🔶鮮螢光魷魚
伴以醋麵鼓醬,入口飽滿多膏,香濃爽脆。

🔶串燒

🔶壽司

🔶魚湯稻庭烏冬
超喜歡!是店家的招牌魚湯烏冬。魚湯以新鮮魚熬製,十分濃郁鮮香,忍不住一口接一口,烏冬滑溜掛湯。很快就給我連湯整碗吃光。

🫶🏻經Openrice 訂座可享有全單九折喔。

📍稻乙日本料理 (尖沙咀)再次出動食日本嘢!呢間居酒屋嘅食物質素好高❤️,而且環境舒適闊落,仲設有榻榻米座位,好有日本feel🇯🇵!! 今次我經OpenRice訂座有全單9折優惠,如果點720ml嘅清酒仲會有買一送一😍!𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️脆炸北海道白蝦 ($150)白蝦炸得金黃酥脆🦐,可以就咁連殼食,好香口,好適合送酒!▪️清酒煮日本大蜆 ($180)湯底嘅清酒味唔算太突出,但好清甜。🤩蜆肉好大隻,食落鮮甜無沙,仲帶有淡淡清酒香!▪️燒茄子 ($80)同平時食開嘅茄子有啲唔同,調味好簡單,用上少少嘅醬油正可突顯茄子嘅鮮味🍆,口感仲好軟滑。▪️水雲 ($40)店員介紹下先知原來水雲係日本嘅髮菜😮,第一次試覺得幾特別,食落好爽口,味道酸酸地,好開胃。▪️松葉蟹肉蕃茄沙律 ($180)沙律菜好新鮮爽脆🥗,松葉蟹肉份量都多,味道好鮮甜,配埋胡麻醬好開胃!▪️燒活鰻魚 ($140)燒活鰻魚嘅肉質會比起燒一般嘅更加鮮嫩多汁🥰,口感好爽脆彈牙,加少少鹽燒已經好香,不過要注意魚骨呀。▪️炸香魚 ($80)外皮炸得好脆卜卜,魚肉鮮嫩,加少少檸檬汁🍋會更好食。▪️雞頸肉串燒 ($38)外脆內嫩😙,帶微微嚼勁,
📍稻乙日本料理 (尖沙咀)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️脆炸北海道白蝦 ($150)
白蝦炸得金黃酥脆🦐,可以就咁連殼食,好香口,好適合送酒!

▪️清酒煮日本大蜆 ($180)

▪️燒茄子 ($80)

▪️水雲 ($40)

▪️松葉蟹肉蕃茄沙律 ($180)

▪️燒活鰻魚 ($140)

▪️炸香魚 ($80)
外皮炸得好脆卜卜,魚肉鮮嫩,加少少檸檬汁🍋會更好食。

▪️雞頸肉串燒 ($38)
外脆內嫩😙,帶微微嚼勁,味道香濃,肉汁豐富。

▪️雞橫膈膜串燒 ($38)
第一次食雞橫膈膜,食落好有咬口,肉質充滿彈性!

▪️雞皮串燒 ($28)
雞皮燒得好薄脆,好香口,仲唔會太過油膩。

▪️生蠔刺身 ($90/1)
生蠔超大隻肥美🤤,而且好新鮮!肉質爽口,🦪帶有淡淡海水味,好高質!

▪️明太子炒鮮蘆筍 ($150)
明太子嘅份量好多,蘆筍口感好爽脆,兩者超夾,鹹香滿滿。

▪️魚湯稻庭烏冬 ($130)
必試佢哋最招牌嘅魚湯烏冬❣️!佢哋嘅湯底係用咗多種魚熬製而成,味道超香濃鮮甜🐟,而且唔會腥。稻庭烏冬口感幼滑彈牙,掛湯力強,每一啖都品嘗到鮮甜嘅魚湯,好推薦!

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍尖沙咀寶勒巷10號2樓
2/F, 10 Prat Avenue, Tsim Sha Tsui
2023-05-25 60 瀏覽
🍽️炸富山灣白蝦 $60香脆嘅炸白蝦,作為第一道餸,幾開胃~🍽️鯛魚白子 $40/份平時好少食白子,因為怕會腥,影響到之後嘅味覺。今次食落一啲都唔腥,口感滑嫩,幾特別🍽️串燒 $38 x 3試咗雞頸、雞橫隔膜、厚燒牛舌。全部都燒得幾香,唔會過火😌比較鍾意燒牛舌,因為中間依然爽身,幾有口感😋🍽️燒阿波尾雞翼 $39/隻調味啱啱好,外皮有少少脆,中間嘅肉嫩滑,幾好食😋🍽️醬燒牛小排 $280稻乙嘅燒物都燒得幾好👍🏻牛小排嘅油脂燒得非常香,而牛肉唔會好乾,仲有好多肉汁👍🏻醬汁都相當惹味。🍣中拖羅壽司 $100/件拖羅幾肥美,充滿油脂感😋但味道未好到覺得值尼個價錢,貴咗啲🧐🍽️魚湯 $60碗聽講稻乙嘅魚湯烏冬好出色,非常期待🤩但最後店員同我哋講烏冬已經賣晒😣雖然價錢比較貴,但既然嚟到都試一試。魚湯奶白色,充滿鮮味,魚味非常濃郁而唔腥😋味道😋 7/10性價比💰 2/10環境🔎 7/10服務🫶🏻 6/10打卡指數📸 5.5/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 4/10
🍽️炸富山灣白蝦 $60
香脆嘅炸白蝦,作為第一道餸,幾開胃~

🍽️鯛魚白子 $40/份

🍽️串燒 $38 x 3

🍽️燒阿波尾雞翼 $39/隻
調味啱啱好,外皮有少少脆,中間嘅肉嫩滑,幾好食😋

🍽️醬燒牛小排 $280

服務🫶🏻 6/10
打卡指數📸 5.5/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 4/10

2023-05-25 55 瀏覽
我發覺我真係一星期起碼要食一次日本野,如果唔係周身唔聚財😅呢個星期去左呢間居酒屋《稻乙》,經openrice訂座有全單9折。呢到裝修好日系,仲有埋包廂。員工態度超nice!係到食飯有好溫馨既感覺☺️當日仲做緊720ml清酒買一送一,可惜我同朋友都唔太飲清酒所以無享用到個優惠。呢到食物堅高質,絕對係少有我會encore既餐廳,當晚食既所有野真心有讚無彈👍🏻✨✨✨✨水雲配珊瑚蓉水雲滑捊捊,白色既珊瑚蓉食落好似淮山咁,但爽口好多。個酸汁酸得黎仲有少少薑味,好清新開胃。🦪真蠔 大隻肥美、爽口,海水味唔太重,有少少金屬味,好似我咁唔太食到蠔既人都完成接受到 。🐟左口魚薄切睇落晶瑩剔透,薄切咁食可以食到個鮮味甘香。由味魚味較清淡,可將辣蘿蔔蓉同蔥花擺係魚上面 捲埋一齊,再沾酸汁食。另外有幾嚿落咗豉油火炙過既左口魚邊,油脂十分豐富,香得黎又帶少少爽口。🦐炸北海道白蝦完全唔油,好香好脆口,係一流既送酒小食。🦑牛油炒魷魚魷魚新鮮彈牙,每一嚿都帶有牛油香。🍢厚燒牛舌厚身得黎又好爽口,可配芥末醬一齊食。必試!🍢雞腎平時食雞腎難免會有浸味,但呢個無怪味之餘仲好爽口有嚼勁。🍢雞軟骨外酥內脆。🍢雞橫膈膜估唔到呢到都
我發覺我真係一星期起碼要食一次日本野,如果唔係周身唔聚財😅
員工態度超nice!係到食飯有好溫馨既感覺☺️
✨✨✨
✨水雲配珊瑚蓉

🦪真蠔

🐟左口魚薄切

🦐炸北海道白蝦
完全唔油,好香好脆口,係一流既送酒小食。

🦑牛油炒魷魚
魷魚新鮮彈牙,每一嚿都帶有牛油香。

🍢厚燒牛舌
厚身得黎又好爽口,可配芥末醬一齊食。必試!
🍢雞腎
平時食雞腎難免會有浸味,但呢個無怪味之餘仲好爽口有嚼勁。

🍢雞軟骨
外酥內脆。
🍢雞橫膈膜
估唔到呢到都食到雞既稀有部位 ,食落Q彈。

🍢日本阿波尾雞翼
無激素、無抗生素、雞味濃郁既阿波尾雞。雞皮燒到金黃色,皮脆肉嫩。

🐟魚湯稻庭烏冬
用鱲魚同時令魚熬製,奶白色既魚湯鮮而唔腥。烏冬煙韌,凈係個湯我都可以飲幾碗!
最近朋友介紹尖沙咀寶勒巷呢間日本餐廳稻乙 好正咁話🇯🇵梗係要嗱嗱臨去試吓啦 仲比我發現到喺OpenRice訂位有九折🥹覺得自己真係好醒去到仲見到720ml清酒有買一送一優惠🍶呢度除咗單點食品 仲可以揀好一個價錢由廚師發辦 幾特別🫰🏻▫️前菜日本水雲即係日本嘅髮菜 都幾似😆不過比髮菜幼身啲 面頭白色嘅係山芋蓉 拌勻一齊食就得啦 酸酸地幾開胃 另外仲有日本瀨尿蝦🦐我都係第一次食 蝦味好濃 幾鮮 配個酸麵豉醬都幾夾▪️炸白蝦好酥脆 每隻都脆卜卜 夠晒香口▫️精選刺身拼盤好豐富嘅拼盤😍海膽超甜 質感細膩 魷魚好新鮮清甜 口感帶點黏稠🦑海螺就夠爽口 深海池魚同金目鯛鮮嫩肥美 吞拿魚油份充足🤤最特別係銀鱈魚 刺身比較少食到 面頭都有輕輕炙燒過 所以迫咗啲鮮油出嚟 好香好好味▪️明太子炒鮮蘆筍呢個組合都係第一次試 一啲違和感都無👍🏻明太子帶有醎香同爽口清甜嘅蘆荀好夾 食唔停口▫️燒物/串燒串燒主要揀雞類 雞腎爽脆入味 橫膈膜Q彈有嚼勁 阿波羅雞頸肉質好嫩🐔青椒仔唔會苦澀 少少辣 配木魚絲幾惹味 我哋仲叫咗一份燒活鰻魚 第一次食到咁脆嘅皮 脆到好似薯片咁😂魚肉依然嫩滑▪️魚湯稻庭烏冬朋友話嚟呢度必點魚湯烏冬 所以

▫️前菜
▪️炸白蝦
好酥脆 每隻都脆卜卜 夠晒香口
▫️精選刺身拼盤
▪️明太子炒鮮蘆筍
▫️燒物/串燒
▪️魚湯稻庭烏冬
朋友話嚟呢度必點魚湯烏冬 所以我哋好聽話咁叫咗🥢稻庭烏冬固然彈牙 最正係個魚湯煲到奶白色 好滑好濃郁 到最後我都飲晒成碗湯😝
2023-05-22 91 瀏覽
今日放工同朋友去左尖沙咀呢間隱世居酒屋一去到見到呢間居酒屋就好有日本既感覺同埋店員安排左我哋坐小包廂其實係比較精緻既卡位不過私隱度好高,同朋友可以暢所欲言前菜叫咗兩隻令和之怪物生蠔好大隻食落好鮮甜刺身就叫左份左口魚薄切配埋酸汁食好開胃然後串燒分別叫左雞橫膈膜、阿波尾雞頸雞頸肉質比較爽,食落唔會好油膩而大推一定係燒活鰻魚外皮燒得好脆,但肉質好嫩滑食完真係想嗌多份黎食之後叫左份清酒煮大蜆清酒完全突顯左大蜆既鮮味最後係呢度好出名既魚湯稻庭烏冬一上菜見到成個湯底都係白色個魚湯好濃魚味,但飲落唔會頸渴冇乜配料但就咁食好烏冬已經好正而家經Openrice訂位全單有9折清酒仲做緊推廣720ml買一送一整體服務同食物水準都唔錯,環境舒服幾適合放工同朋友嚟呢度小聚
今日放工同朋友
去左尖沙咀呢間隱世居酒屋
一去到見到呢間居酒屋就好有日本既感覺
同埋店員安排左我哋坐小包廂
其實係比較精緻既卡位
不過私隱度好高,同朋友可以暢所欲言
前菜叫咗兩隻令和之怪物
生蠔好大隻食落好鮮甜
刺身就叫左份左口魚薄切
配埋酸汁食好開胃
然後串燒分別叫左雞橫膈膜、阿波尾雞頸
雞頸肉質比較爽,食落唔會好油膩
而大推一定係燒活鰻魚
外皮燒得好脆,但肉質好嫩滑
食完真係想嗌多份黎食
之後叫左份清酒煮大蜆
清酒完全突顯左大蜆既鮮味
最後係呢度好出名既魚湯稻庭烏冬
一上菜見到成個湯底都係白色
個魚湯好濃魚味,但飲落唔會頸渴
冇乜配料但就咁食好烏冬已經好正
而家經Openrice訂位全單有9折
清酒仲做緊推廣720ml買一送一
整體服務同食物水準都唔錯,環境舒服
幾適合放工同朋友嚟呢度小聚
生蠔
燒活鰻
魚湯稻庭烏冬
2023-05-17
生蠔
燒活鰻
魚湯稻庭烏冬
我一向好鐘意食日本料理,今日同朋友黎到呢間樓上⛩️居酒屋,呢間位於尖沙咀寶勒巷嘅居酒屋非常出色,無論環境氣氛、食物同服務都一流👍🏻值得encore❗️最正係店內更設有日式榻榻米獨立房間,下次約埋一班朋友仔黎聚會私隱度極高。我今次經OpenRice訂座全單仲有九折優惠,今期清酒 🍶720ml買一送一,好抵呀!✦鮮螢光魷魚好新鮮色澤鮮明,食落好爽甜,鮮味滿滿。✦炸白蝦(半份)金黃酥脆嘅白蝦,一口又一口,佐酒一流。✦真蠔刺身原隻生蠔肉質肥美,海水味不算太濃,本身已加上酸汁,直接吃好鮮甜。✦精選刺身拼盤店員好細心介紹如何進食次序👍🏻先食鮮赤貝好爽口;海膽甘香;酸汁柚子左口魚已經調好味直接食;炙燒銀鱈魚火炙後油脂好豐富;深海池魚大大片;拖羅厚切肥美甘香,全部時令刺身水準極高。✦串燒即叫即燒🔥日本青椒仔味道爽甜;阿波尾雞頸Q彈帶有嚼勁;雞橫膈膜十分稀有,雞味濃郁,口感爽彈;雞腎爽口彈牙。✦燒活鰻魚(半份)鰻魚燒🉐️剛剛好,皮脆肉嫰,本身加左鹽燒烹調,鰻魚汁分開上,就算不點醬汁都好惹味。✦鐵板燒蠔燒蠔燒得好靚金黃色,脹卜卜。✦燒阿波美雞翼餐廳採用阿波美雞,阿波尾雞係德島縣日本產量第一,屬於走地雞,肉質具嚼

✦鮮螢光魷魚
好新鮮色澤鮮明,食落好爽甜,鮮味滿滿。

✦炸白蝦(半份)
金黃酥脆嘅白蝦,一口又一口,佐酒一流。

✦真蠔刺身

✦精選刺身拼盤

✦串燒即叫即燒🔥

✦燒活鰻魚(半份)

✦鐵板燒蠔
燒蠔燒得好靚金黃色,脹卜卜。

✦燒阿波美雞翼
餐廳採用阿波美雞,阿波尾雞係德島縣日本產量第一,屬於走地雞,肉質具嚼勁口感,低脂、肉味香濃。難怪味道不一樣,雞皮非常脆口,雞味好香好濃郁,超好食~

✦ 魚湯稻庭烏冬 (小)
必食💯魚湯稻庭烏冬,乳白色嘅湯底,完全無落豆乳,不含味精;用上時令鮮魚熬製而成,味道非常鮮甜。烏冬扁幼身、麵質非常滑溜,好有彈力,真係好出色!
2023-05-21
  • 魚湯稻庭烏冬
  • 燒阿波尾雞翼
  • 真蠔刺身
  • 炸白蝦
2023-05-19 414 瀏覽
居酒屋真係推薦呢間 (๑´ڡ`๑)多次回訪 水準都係保持到卡位 包廂都一應俱全環境乾淨 既舒適又闊落日本菜真係食極都唔會厭🔸炸北海道白蝦白蝦外層酥脆,唔會太油膩!如果配埋一杯酒,好岩做餐前小食,非常惹味,食到停唔到口。🔸水雲水雲係沖繩特產,呈綠色,無論外表同口感都同海帶相似!係冷盤,幾爽口清新,好適合夏天作為前菜食。🔸刺身拼盤拼盤非常豐富。有總共7款刺身,包括赤牡丹蝦、銀鱈魚、金目鯛、海膽、拖羅、左口魚同深海池魚。每款魚生都非常新鮮,當中海膽份量都好多,入口軟綿滑溜。拖羅油脂感最高,其次係金目鯛。🔸清酒煮蜆新鮮蜆用清酒煮熟,帶有淡淡嘅清酒香氣,而且仲加入左青蔥同薑絲,令湯汁更加香濃!蜆肉質感嫩滑無沙。🔸雞頸肉 肉質細緻,有啲微微咬勁,同時又非常嫩滑。雞頸肉嘅肉汁好濃郁,加上啲香料,味道更加香濃。燒過後,雞頸肉表面呈現出金黃色,外脆內嫩,咬落去有啲焦香味,非常好味。🔸雞腎 雞腎肉質較為柔軟,咬落去有啲嚼勁,口感較為滑順。🔸雞橫膈膜 雞橫膈膜口感比雞腎更嚼勁,而且彈性十足,咬落去感覺非常有趣。🔸日本青椒仔青椒仔有少少辣味,食完肉食下蔬果可以清下油膩。🔸燒活鰻魚燒活鰻魚味道香濃,肉質鮮嫩入味
居酒屋真係推薦呢間 (๑´ڡ`๑)
多次回訪 水準都係保持到

🔸刺身拼盤

🔸清酒煮蜆

🔸雞頸肉

🔸雞腎
雞腎肉質較為柔軟,咬落去有啲嚼勁,口感較為滑順。

🔸雞橫膈膜

🔸日本青椒仔
青椒仔有少少辣味,食完肉食下蔬果可以清下油膩。

🔸燒活鰻魚
燒活鰻魚味道香濃,肉質鮮嫩入味。燒活鰻魚嘅肉質比一般鰻魚更加彈牙,口感更加爽口。鰻魚外皮仲燒得好焦脆,內裡仍然保持著鮮嫩多汁。

🔸魚湯稻庭烏冬
呢款係餐廳招牌菜。魚湯唔係用粉沖出黎,係用左多款魚煮左好耐製成,稻庭烏冬中等粗度,掛湯力高,而且超嫩滑!連埋魚湯一齊食好滿足。

2023-05-18
  • 魚湯稻庭烏冬
  • 燒活鰻魚
暫時仍未有出走日本的計劃🇯🇵 唯有繼續在香港吃日本菜🤤✨ 這間居酒屋位於尖東商業大廈中 食材都是直接從築地市場及世界各地空運到香港~ 質素有保證👍 特別一題 餐廳部份座位設有榻榻米座席 亦有私隱度高的卡位 猶如置身於日本!🗾🔻🔻🔻🔻🔻 ✨ 炸白蝦 半份 ($60)金黃酥脆的炸白蝦🍤 只是用鹽輕輕調味已經很夠味 送酒一流~-✨ 鹽焗日本銀杏 ($88)第一次吃鹽焗銀杏🤍 端上枱的時候仍然溫熱 銀杏每粒都很飽滿 用鹽焗的方式更能突出甘甜味~ 幾乎都吃不到苦澀味-✨ 華漣蠔 ($190)華漣原隻生蠔 肉質肥美爽口 配上酸汁 帶出生蠔本身的甘甜味~🦪 海水味不算太濃 令人回味🤤-✨ 精選刺身拼盤 ($680)是日有6款精選刺身:北寄貝、左口魚、赤魚、深海池魚、海膽和大拖羅❤️! 北寄貝爽口彈牙🐟 左口魚炙燒後魚油滲出 更覺得濃郁甘香✨ 油香最豐富必定是大拖羅 精緻的魚油花紋 口感入口即溶! 海膽creamy 鹹香的海水味偏重~-✨ 鹽燒活鰻魚 半份 ($140)加少許鹽燒已經很好吃👍 比起鰻魚的軟綿口感 燒活鰻反而變得爽脆有咬勁~ -✨ 燒阿波美雞翼 2隻 ($78)超大隻的阿波美雞翼🍗 雞翼即

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 炸白蝦 半份 ($60)
金黃酥脆的炸白蝦🍤 只是用鹽輕輕調味已經很夠味 送酒一流~

✨ 鹽焗日本銀杏 ($88)

✨ 華漣蠔 ($190)

✨ 精選刺身拼盤 ($680)

✨ 鹽燒活鰻魚 半份 ($140)

✨ 燒阿波美雞翼 2隻 ($78)
超大隻的阿波美雞翼🍗 雞翼即燒 香噴噴又美味~

✨ 清酒煮大蜆🍶 ($180)
清酒經過煮熱後味道更香濃🍶 配上新鮮的大蜆 連清酒邊吃邊喝 鮮味加倍提升 清雅鮮甜!

✨ 魚湯稻庭烏冬(小) 2份 ($130)
必食的稻庭烏冬! 奶白色的湯底 質感濃厚醇香 魚味好足而且無腥味~ 扁身幼烏冬非常滑溜 有彈力 果然名不虛傳😆

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 稻乙日本料理