餐廳: 百樂潮州酒家 (時代廣場)
資訊:

2021-08-10 389 瀏覽
星期一放假,瞓到自然醒,就揸車去時代廣場飲茶。揀咗百樂潮州酒家,位於食通天十樓,環境舒適,午市都坐得非常滿。今日主要係想食點心,於是就叫咗叉燒腸粉,牛肉球,燒賣,鳳爪。雪影焗叉燒包同炸春卷。叉燒包最先上枱,微熱,表皮香甜,餡料不算太多,但叉燒汁的調味不錯,好吃。跟住係燒賣,大大粒,裡面有整隻蝦,而豬肉是手琢的,咬口勝過碎肉機。鳯瓜啲汁比較淡,亦比一般店舖更加淋,一啜已經啜到啲肉出嚟,但濃味少少就更好啦。牛肉球反而好吃,有馬蹄粒又有果皮香,一口咬落去又多肉汁,超好食。叉燒腸嘅皮比一般嘅腸粉皮更加有米香,送多兩條菜心,加啲甜豉油,已經好好食。等得最耐嘅係春卷,因為係即炸,上枱時仲熱辣辣,裏面有蝦仁芋頭絲同少少豬肉,呢個係全日最好食嘅點心。六個點心兩個人剛剛好,食飽飽繼續行街街。
環境舒適,午市都坐得非常滿。

六個點心兩個人剛剛好,食飽飽繼續行街街。
2021-08-09
👏🏻第一次去呢一間百樂潮州酒家飲茶,估唔到點心都幾多選擇,而且仲有啲好耐冇見嘅懷舊點心添😍今日終於一試,果然冇令🥳.▫️ 【 潮州炒飯】呢款潮州炒飯🌟我哋嗌左細份量!但其實份量都已經足夠兩個人食,飯粒粒分明,非常之有鑊氣,而且仲有大量蝦仁,爽口美味,而且炒飯炒得好乾身,味道又唔會偏鹹,食落去真係好惹味,正😛❤️😍..▫️ 【 咸菜福果炆豬肚】本身非常鍾意食鹹菜豬肚,呢一款鹹菜豬肚真係冇令我失望🌟鹹菜湯飲落好舒服,唔會話勁重胡椒味,而且仲有大量嘅白果,味道令人更加溫和,豬肚亦好軟腍,出色😍😍😍😍..▫️ 【 蠔油鮮竹卷】一籠三件嘅蠔油鮮竹卷!大件夾抵食,腐皮非常之有豆香味,食落去啖啖肉,有豬肉、蘿蔔粒、蝦仁添,真係鮮味十足,名副其實鮮竹卷🥳😍..▫️ 【 木魚釀炸茄子】一碟三件嘅木魚炸茄子,茄子係厚切❤️配埋魚肉,在再經香炸,非常之邪惡,但同時都好好味😋配上自家製醬汁及木魚,味道更加昇華..▫️ 【 沙嗲金錢肚】沙嗲汁香濃,帶點花生碎,金錢肚炆得非常之淋😍😍 10分出色,必定是encore之選.▫️ 【 潮式韭菜棵】皮質煙韌,又晶瑩剔透,配上韭菜餡料,香濃無比😍餡料亦都有蝦仁,口感有層次,正😮

▫️ 【 潮州炒飯】

▫️ 【 咸菜福果炆豬肚】

▫️ 【 蠔油鮮竹卷】

▫️ 【 木魚釀炸茄子】

▫️ 【 沙嗲金錢肚】

▫️ 【 潮式韭菜棵】
  • 潮州煎韭菜棵
  • 咸菜福果炆豬肚
前幾星期較多工作應酬,與外國同事交流,吃了不少西式晚餐。過了這忙碌的時間,特別和媽媽找間茶樓吃點心。百樂潮州酒家位於銅鑼灣時代廣場,地鐵站出發不用三分鐘便到,地點方便就腳。疫情關係,餐廳也安排了屏風,而且枱與枱之間也有足夠距離,入座時也有量度體溫,令客人吃得安心。我們一行二人共點了幾道小菜,一起互相分享。前菜是開胃的酸菜,吃起來爽口,令人食慾大增。 香煎蘿蔔糕(⭐⭐⭐⭐💢)蘿蔔糕表面煎得香脆,起來十分香口,而且有一絲絲的蘿蔔,口感不錯。 薑汁雞仔包 (⭐⭐⭐⭐💢)雞仔包是中點,用料十足,裏面有大大隻鮮蝦,新鮮而且肉質結,實絕不欺場。 菜苗鳳城水餃 (⭐⭐⭐⭐💢)水餃是廚點,一份有六隻,皮薄餡靚,有大大隻鮮蝦,兩個人分享剛剛好。柱侯牛筋金錢肚(⭐⭐⭐⭐💢)金錢肚煮得十分淋身,而且入味,但不會覺得十分油膩,吃起來頗有嚼口。鴛鴦水晶包(⭐⭐⭐⭐💢)水晶包少見的茶樓點心,分別是蓮蓉和紅豆餡料。蓮蓉吃起來不太甜,紅豆也吃得出陣陣的陳皮味,配上煙煙靭靭的外皮,實在令人停不了口。清心丸綠豆爽 (⭐⭐⭐⭐💢)甜品是潮州特色的清心丸綠豆爽,吃起來不太甜,而且綠豆消暑一流,為這天的午餐劃上完美句號。總括而

我們一行二人共點了幾道小菜,一起互相分享。

前菜是開胃的酸菜,吃起來爽口,令人食慾大增。

香煎蘿蔔糕(⭐⭐⭐⭐💢)

薑汁雞仔包 (⭐⭐⭐⭐💢)

菜苗鳳城水餃 (⭐⭐⭐⭐💢)

柱侯牛筋金錢肚(⭐⭐⭐⭐💢)

鴛鴦水晶包(⭐⭐⭐⭐💢)

清心丸綠豆爽 (⭐⭐⭐⭐💢)

總括而言,這間餐廳食物質素高,而且服務也是水準之上,下次經過也會再來。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
百樂潮州酒家 銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場10樓1002號舖
推介菜式:菜苗鳳城水餃,柱侯牛筋金錢肚

👍🏻地點方便
👍🏻價錢合理
2021-07-14
2021-07-28 386 瀏覽
百樂潮州海鮮酒家今天一早到銅鑼灣搵嘢食,想試吓潮州點心,這酒家12點已經人頭湧湧,幸好我們不用排隊。第一重點是吃了入味花生及喝了鐵觀音,好飲好飲!潮州蒸粉果去到潮州酒家一定要試他的粉果,這家也不例外,味道爽口惹味,外皮煙韌晶瑩,值得一試。另外,別忘記加辣椒醬!雜菌XO醬炒腸粉這道炒腸粉的重點是加了野菌,原來好夾,菇🍄菌爽脆加上腸粉的嫩滑,一起吃真好吃。金珠鹹水角本來炸物就係「冇得輸」,加上真的很脆,餡料也甘甜美味,正!雪影叉燒焗餐包包很鬆軟,包底也特別脆口,叉燒肉質鬆軟,醬汁濃郁,真係誠意之作。👍🏻只是吃了二百多元,又可以免費泊車,是很好的假日之選😍
百樂潮州海鮮酒家

雜菌XO醬炒腸粉

金珠鹹水角
本來炸物就係「冇得輸」,加上真的很脆,餡料也甘甜美味,正!

雪影叉燒焗餐包

只是吃了二百多元,又可以免費泊車,是很好的假日之選😍
2021-07-24 461 瀏覽
放假去左銅鑼灣飲茶,享受下悠閒嘅下午,聽人推薦去咗時代廣場嘅百樂潮州。先嚟嘅係蘿蔔糕 ,睇得出佢好足料,咬落口感結實,而且煎到啱啱好,少少香口又唔會燶。然後叫咗杏汁燉白肺湯,豬肺湯自己整嘅話太麻煩,最適合就喺街外食。飲落去非常清甜,淡淡嘅杏汁味,甜得 唔會太搶,而且有大大塊肺片。飲茶當然要食燒賣,燒賣豬肉味濃,仲有原隻蝦同大大粒冬菇,絕對係誠意之作。之後嚟嘅係椒鹽九肚魚,炸到金黃色,魚肉軟熟滑嫩又唔會太多骨。最後叫咗糯米卷,本身擔心兩個人食會唔會太多,不過分量適中,兩三啖食得曬一個,而且皮好甜。最令我留下印象嘅係呢度嘅裝修好靚,有啲舞廳嘅感覺,非常懷舊復古,坐得好舒適。
蘿蔔糕

蘿蔔糕
杏汁燉白肺湯
燒賣
糯米卷
My families and I went to a chinese restaurant called "Pak Loh Chiu Chow Restaurant"(百樂潮州酒家) located in Shop 1002, 10/F, Times Square,1 Matheson Street, Causeway Bay(銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場10樓1002號舖).The restaurant is decorated with vintahe wall paper and art decor style wih modern touch."Steamed pork rib"蒸排骨HKD$48..The taro dices underneath soaked up all the essences of the fresh pork rib."Shrimp dumplings"百樂蝦餃皇HKD$58..Plump shrimp is wrapped inside the chewy translucent dumpling paste."Steamed Beef trip
(銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場10樓1002號舖).

"Steamed pork rib"
蒸排骨
HKD$48

"Shrimp dumplings"
百樂蝦餃皇
HKD$58

"Steamed Beef tripe and beef tendon"
柱侯牛肚牛根
HKD$48

"Chiu Chow green bean jelly sweet soup"
潮州綠豆爽

healthy wholesome sweet end note for the afternoon tea.

下午茶
2021-07-12 369 瀏覽
上個禮拜趁住朝早冇堂,lunch嚟到銅鑼灣呢邊飲茶,食完野先返學~見到時代廣場10樓呢間酒樓好多點心都幾吸引,就想來試吓~紫薯煎堆仔$38一碟有三舊好大舊嘅煎堆仔,啱啱出爐,熱辣辣~外皮煙煙韌韌,加埋香脆嘅芝麻,內餡係熱辣辣嘅紫薯,幾香甜幾好味😋蟹籽燒賣$58一籠有四隻大大粒燒賣,入邊有好大舊蝦肉,仲有啲蟹籽,口感好豐富~福果芋泥$68一碗芋泥配四粒福果,芋泥幾香甜,而且幾滑,我同朋友都係芋泥控,好鍾意全口芋泥嘅感覺~潮式煎韭菜粿$48第一次食呢隻韭菜粿,覺得好好味😋外皮幾韌,內涵係豐富嘅韭菜,鹹鹹地,煎得幾香,調味幾正!雪影叉燒包$38外皮係甜甜地,內裏嘅叉燒幾入味,我哋都幾鍾意食~

紫薯煎堆仔$38

蟹籽燒賣$58

福果芋泥$68

潮式煎韭菜粿$48

雪影叉燒包$38
外皮係甜甜地,內裏嘅叉燒幾入味,我哋都幾鍾意食~

2021-07-08
2021-06-22 373 瀏覽
以往飲茶都以粵式為主,今次忽然好想轉換口味食潮洲點心;於是上網尋找銅鑼灣附近,正好有間百樂潮州酒家在時代廣場樓上不需我們四周頻撲。食肆裝潢雅典富時代感,給人感覺係新颖與傳統融合一體。椒鹽九肚魚一向怕食九肚魚係驚佢多骨和腥味,所以很少吃。今次以椒鹽油炸烹調,完全沒有以上的問題出現和油膩感;食完一件再一件很快就被我們KO哂!潮州蒸粉果大大隻傳統潮式點心,用料十足有肉碎、花生、菜脯、蝦米、冬茹和元茜等;口感非常豐富。最重要是外層嘅粉皮不會太厚和太黏是我最欣賞的。鮮蝦瑤柱菜苗餃菜苗幼嫩咬落冇渣,鮮蝦彈牙爽口;熱辣辣出籠十分滋味。潮式煎九菜棵外皮煎得香口,內裹九菜份量足;配上些肉碎非常惹味。清心丸綠豆爽最後以清熱降火既綠豆爽甜品做完結。
鮮蝦瑤柱菜苗餃
菜苗幼嫩咬落冇渣,鮮蝦彈牙爽口;熱辣辣出籠十分滋味。
潮式煎九菜棵
外皮煎得香口,內裹九菜份量足;配上些肉碎非常惹味。
清心丸綠豆爽
最後以清熱降火既綠豆爽甜品做完結。
鮮蝦瑤柱菜苗餃
潮式煎九菜棵
2021-06-21
2021-06-20 294 瀏覽
朋友鍾意飲茶食點心,收工就約佢到時代廣場百樂潮州酒家飲茶,酒家裝修高貴優雅,雖然佢哋唔係平,但食物水準高,坐得舒適,啱哂傾計閒聊,貴少少都值😅侍應姐姐十分有禮貌招待我哋,坐低就立即開茶,我哋點咗幾款點心食😊雜菌XO醬炒腸粉腸粉用雜菌、韮黃同XO醬炒,十分惹味,估唔到用簡簡單單嘅材料,都炒到咁好食😋蟹籽鮮蝦燒賣每次飲茶都點🤭,燒賣大大粒,粒粒原隻蝦仁爽口彈牙👍,冇得輸😂蜜汁叉燒包叉燒包size 細細個,叉燒粒手切,醬汁適中,唔太多😋福果芋泥係酒家招牌甜品,見其他枱嘅食客都有點,梗係要試下😅,用芋頭打成蓉,加適量嘅糖造成芋泥,清甜好食,質感綿密有芋香,甜度剛剛好,甜品控嘅我,食到停唔到口🤩

雜菌XO醬炒腸粉

蟹籽鮮蝦燒賣

蜜汁叉燒包
叉燒包size 細細個,叉燒粒手切,醬汁適中,唔太多😋

福果芋泥
2021-06-13 2247 瀏覽
好久沒和閨蜜飲茶聊天了, 所以想選擇一間比較高質素的酒家飲茶,就選了位於時代廣場的百樂潮州酒家。先講一下環境, 裝修高貴有氣派, 樓底高,空間感十足, 實在是和朋友談天吃點心的好地方, 不會像一般的酒樓那麼嘈雜!坐低之後服務員便奉上熱茶和醃蘿蔔做前菜, 這醃蘿蔔實在有驚喜,爽脆而不會太咸,很開胃!我們點了以下點心~普寧蘿蔔絲灌漿實在做得好好食, 裏面熱騰騰的,外面的粉漿酥脆而且很薄,一絲絲的蘿蔔絲清甜不油膩 ,點上甜豉油同食實在絕配, 不過吃的時候真的要小心燙囗!~ 蠔仔泡粥的蠔仔鮮甜而不腥, 裏面的方魚也脆口,湯底正宗,像在潮州吃過的一樣味道!~韭菜粿的皮比較特別,是用糯米粉做的,軟軟糯糯的, 包裹著入面滿滿的韭菜, 口感豐富!~蝦腸入面加入香脆的油炸鬼,和彈牙的大蝦,咬落一脆一爽口感層次豐富,正!~ 吃潮州點心一定要點潮州粉果吧,水晶皮薄而不爛,餡料豐富美味,必點之選!飽餐後服務員還細心地捧上潮州功夫茶以解油膩,靚茶即是靚茶,喝後有回甘的享受!總括來說, 這是一餐高質素的點心午餐, 加上寧靜的環境,值得再來!

我們點了以下點心

潮式煎韭菜粿
潮州粉果
功夫茶
2021-06-08 274 瀏覽
我在銅鑼灣辦理好事情,就揾個地方午膳,來到時代廣場「百樂潮州酒家」,雖然時間已經接近兩點鐘,但都幾乎座無虛席,幸好剛有一張細枱給我。先泡一壼香氣芳郁的杭州菊花,淺嘗一口,清香回甘,立感消暑解熱。菜苗鳳城水餃~芫荽飄香與冶味冬菜蓉配合鮮美的湯底;翠綠又腍甜菜心,令我大開胃口。滿滿一碗,六隻大大份量的鳳城水餃,材料有鮮甜爽脆的大蝦肉,脆脆木耳與少量豬肉碎 ...非常美味可口,每吃一口水餃都感到很幸福與滿足感!我來到潮洲酒家,一定不可錯過是品嘗甜品,大熱天時,清心丸綠豆爽最合我心意,清晰透明的清心丸,好吃又好看,綠豆爽清甜可口又滋潤,吃過暑氣全消。

菜苗鳳城水餃~

2021-06-08
2021-06-04 258 瀏覽
香港近日疫情好轉,是時候約朋友出來聚舊,今午來到銅鑼灣時代廣場一間頗負盛名的「百樂潮州酒家」飲茶,此店地方不算大,但裝修相當華麗,絕對是飲茶聚舊的好地方,慶幸預早訂位,12點經已坐無虛設。我們點了數款點心和一碟潮州炒飯XO醬雜菌炒腸粉 - 平時在酒樓吃XO醬炒腸粉都覺得好食,今次加入雜菌,更加錦上添花。時菜牛肉球 - 牛肉新鮮,無味精,鮮甜可口。柱候牛筋金錢肚 - 牛筋和金錢肚炆得軟腍入味,相當有水準的點心。潮州炒飯 - 用蝦肉、豬肉粒和蔥花,看似簡單,但每粒飯都炒得乾身不油膩,再將炒飯放入網狀形的蛋皮內,賣相美觀,上枱時將蛋皮揭起,香噴噴的炒飯呈現眼前,令人垂涎欲滴,師傅的廚藝,頗有一手。
我們點了數款點心和一碟潮州炒飯

時菜牛肉球 - 牛肉新鮮,無味精,鮮甜可口。

2021-06-03
2021-06-02 265 瀏覽
通常飲茶都係去普通茶樓貪佢平靚正,今日去左times square 的百樂,當然唔會話平,但真心冇想像中的貴,同埋食物係高質!有幾樣必食/ 不外如是的dish 分享一下,必食1. 芋泥首先戴定Helmet姐不是愛食甜的女生,呢個芋泥對於expect 甜品一定要好甜的人黎講會覺得佢唔夠甜,但姐覺得剛好!起碼冇甜到cover 左個芋頭味。口感唔係好滑但我鐘意,大家都知好滑個啲係加左好多豬油...必食2: 韮菜餅一口的size, 唔會漏汁出嚟之外又可以有個皮chewy 的口感。韮菜餡的調味亦唔係馬虎的,有香蒜同小小豬油味不過不失- 糖醋麵(呢個係佢十大必食之一)略嫌唔夠脆口,同太厚,加完糖同醋之後好似普通撈麵咁。

有幾樣必食/ 不外如是的dish 分享一下,

必食1. 芋泥
口感唔係好滑但我鐘意,大家都知好滑個啲係加左好多豬油...

必食2: 韮菜餅
韮菜餡的調味亦唔係馬虎的,有香蒜同小小豬油味

不過不失- 糖醋麵(呢個係佢十大必食之一)
略嫌唔夠脆口,同太厚,加完糖同醋之後好似普通撈麵咁。

2021-06-01 196 瀏覽
疫情以來都好少去飲茶,難得而家穩定左啲,最好就係同朋友一齊去食一盅兩件啦。酒樓唔算好大,但係都坐得幾舒服,座位之間有適當距離,環境乾淨衛生。去酒樓梗係要食流心奶黃包啦,熱辣辣上枱 ,一撕開啲奶黃就湧出嚟,包身軟熟,奶黃又香又滑, 食多一個都唔覺漏。黎到呢間潮式酒樓,當然要試下潮式點心啦,先黎一個潮式韭菜粿。 一夾上手,好飽滿喎,一定好足料啦。果然,韭菜塞滿個粿子,啖啖都有韭菜,好滿足。再嚟就係潮式糖醋伊麵。糖同醋分開上,可以因自己喜愛,加落個麵餅度。個伊麵好脆,乾身唔會油淋淋,加埋糖同醋,酸酸甜甜,非常開胃。 雖然菜單係寫小份,但其實都唔細㗎,成個碟咁大嘅麵餅,食哂都好飽了。再叫多一個小菜,和味香橙排骨。啖啖肉嘅排骨好jucy, 襯埋開胃嘅香橙汁,夏天食特別滋味。最後要個潮式甜品:褔果芋泥。芋泥唔係度度有得食㗎, 啖啖芋泥好滑,啱哂我地呢啲芋泥控。另外,都要讚一讚呢度嘅服務,執枱,加水都好快手。

另外,都要讚一讚呢度嘅服務,執枱,加水都好快手。
今天放假,一早已約好和媽咪去百樂潮州酒家嘆茶,她說朋友去過,讚口不絕呢!我們大約一時四十分左右到達,店員親切有禮地帶我們入座。坐下後,媽咪已指定要叫椒鹽九肚魚、潮式煎韮菜粿,及甜品要蛋白杏仁茶。我就叫了百樂蝦餃皇,和香茜义燒腸。酒家位於時代廣場十樓,地點方便我們叫了菊普,果然水滾茶靚椒鹽九肚魚外脆內軟,非常甘香,原來九肚魚已經去骨,最方便到長者進食,可見廚師很細心潮式煎韮菜粿果然很有驚喜,入口已傳來韮菜香,外皮煙銀,很有口感韮菜粿內裡原來還有冬菇及鮮蝦,怪不得美味非常,眼見枱枱都叫了一碟,確是必食之選百樂蝦餃皇漲卜卜size 頗大,外皮晶凝通透,鮮蝦味十足咬開後,原來是原隻鮮蝦,可見廚師選材嚴謹,絕不馬虎香茜义燒腸粉也很不錯,皮靚餡多,加埋兩棵菜遠,吃得健康蛋白杏仁茶食到我和媽咪嘴舐舐,杏仁茶香細滑,加埋蛋白,確是女性滋補養生的最佳選擇已出了父親節套餐,一定會再來光顧
酒家位於時代廣場十樓,地點方便
我們叫了菊普,果然水滾茶靚
百樂蝦餃皇漲卜卜size 頗大,外皮晶凝通透,鮮蝦味十足
咬開後,原來是原隻鮮蝦,可見廚師選材嚴謹,絕不馬虎
香茜义燒腸粉也很不錯,皮靚餡多,加埋兩棵菜遠,吃得健康
1907 瀏覽
已出了父親節套餐,一定會再來光顧
2021-05-27
  • 椒鹽九肚魚