餐廳: 百樂潮州酒家 (時代廣場)
資訊:

2天前 0 瀏覽
食物質素不過不失。但服務態度真係不能接受。由帶位的員工開始,每一個酒樓的侍應的態度都有問題。大聲呼喝顧客,不耐煩的表情,俾錢食飯仲要受氣。雖然我唔會再光顧,亦希望唔好再有人受罪。
食物質素不過不失。但服務態度真係不能接受。
由帶位的員工開始,每一個酒樓侍應的態度都有問題。大聲呼喝顧客,不耐煩的表情,俾錢食飯仲要受氣。雖然我唔會再光顧,亦希望唔好再有人受罪。
2024-04-17 119 瀏覽
環境一般,點心可以,蝦餃燒賣正常,潮州粉果就失望,環境枱與枱之間距離都可以接受,但二百幾一碟抄麵居然無味,水準抵。其實只係想開開心心飲餐茶,啲伙記黑口黑面粗聲粗氣,點會想再來。
2024-03-29
2024-03-29 350 瀏覽
復活節第一天,帶埋屋企人去時代廣場飲茶,平時去開利苑,諗住試吓新野,就揀咗佢隔籬嗰間百樂潮州°復活節第一日,人流唔算多,招呼還可以,叫晒啲點心之後,諗住炒個麵,就叫咗佢哋個豉油王炒麵。上枱時候賣相都唔錯,但係食落就完全冇味,就算落辣椒油都係剩係得辣椒油味,跟住問佢哋啲人有冇辣椒醬,諗住鹹鹹地撈埋嚟食,點知連辣椒醬都冇🤷🏻‍♂️總結,早茶、午飯同晚飯唔會再揀呢間食,冇味冇招呼冇禮貌🙅🏻‍♂️

2024-02-04 776 瀏覽
食到一套戲,叫咗套餐,同甜品可以遲半個鐘頭追咗幾次都冇人理,個經理黑口黑面嘢食超級細碟,幾條蝦炒個蝦球收你$500半隻唔新鮮嘅雞,都收你$400有時間真係唔好支持呢啲餐廳,不想食餐好嘅都唔使兩成價錢,換到嘅服務仲係五星級唔係我哋唔幫香港人,係唔值得幫,小朋友三歲都未夠一樣修理$40, $50茶錢簡直就當香港人係水魚
食到一套戲,叫咗套餐,同甜品可以遲半個鐘頭

追咗幾次都冇人理,個經理黑口黑面

嘢食超級細碟,幾條蝦炒個蝦球收你$500

半隻唔新鮮嘅雞,都收你$400

簡直就當香港人係水魚

2024-02-02
这家藏在铜锣湾的酒楼🥂真的太好吃了!! 被这家很有特色的「百乐潮州酒楼」吸引住了!!一进门更是惊呼"简直太好看了”优雅又精致✨有一种60年代港风的感觉~而且连座椅都是有年代的 一问才知道创自1967年 ⚜️用餐仪式感满满!!他们家主打正宗传统的潮菜手工菜🍴非常适合情侣约会、朋友聚餐、家庭聚餐…✔️时菜手打鱼蛋煲一上桌就散发出扑鼻的香味💕选用门鳝为原材料手打出的鱼蛋吃起来鲜嫩Q弹~再喝口汤一股暖意融入全身🔥真的是让人吃上一口便爱上了!✔️潮州萝卜丝烩饭清甜多汁的萝卜丝➕粒粒分明的喷香米饭🍚咸香软糯!!我一口气可以炫好几碗✔️杏汁白肺汤混合了南北两种银杏,汤汁鲜甜浓郁~猪肺处理的很干净,味道醇厚,更是暖胃 ♨️一碗接一碗停不下来~✔️潮州冻大红蟹强烈推荐这道特色菜!!蟹膏真的无敌~像是刚刚融化的芝士蛋糕!!绵密的口感很绝👍 潮州卤水也是必吃,推荐猪蹄筋,软软糯糯的很好吃煎韭菜粿也是潮州特色小食,一咬满口韭菜,齿颊留香这家潮州菜还在不断创新,秋冬还有热气腾腾的羊腩煲等过节带上家人来吃也不错!🥂百乐潮州酒家📍希慎道23-25号地铺 #香港美食 #香港探店 #香港潮州菜 #香港吃喝玩乐 #香港 #香港旅游
这家藏在铜锣湾的酒楼🥂真的太好吃了!!

被这家很有特色的「百乐潮州酒楼」吸引住了!!

✔️时菜手打鱼蛋煲
一上桌就散发出扑鼻的香味💕
选用门鳝为原材料手打出的鱼蛋
吃起来鲜嫩Q弹~再喝口汤一股暖意融入全身🔥
真的是让人吃上一口便爱上了!

✔️潮州萝卜丝烩饭
清甜多汁的萝卜丝➕粒粒分明的喷香米饭🍚
咸香软糯!!我一口气可以炫好几碗

✔️杏汁白肺汤
混合了南北两种银杏,汤汁鲜甜浓郁~
猪肺处理的很干净,味道醇厚,更是暖胃 ♨️
一碗接一碗停不下来~

✔️潮州冻大红蟹
强烈推荐这道特色菜!!
蟹膏真的无敌~像是刚刚融化的芝士蛋糕!!
绵密的口感很绝👍

潮州卤水也是必吃,推荐猪蹄筋,软软糯糯的很好吃
煎韭菜粿也是潮州特色小食,一咬满口韭菜,齿颊留香
这家潮州菜还在不断创新,秋冬还有热气腾腾的羊腩煲
等过节带上家人来吃也不错!

🥂百乐潮州酒家
📍希慎道23-25号地铺

#香港美食 #香港探店 #香港潮州菜 #香港吃喝玩乐 #香港 #香港旅游 #100家探店计划 #美食日常 #百乐潮州 #香港通關 #港島美食 #正宗潮州菜 #銅鑼灣美食 #香港米其林
2023-12-11 1061 瀏覽
我叫咗一個冬菇炒腸粉,個腸粉面頭燶晒,同佢講話燶咗要換,個職員竟然話係咁㗎啦冬菇係咁㗎啦,我話你睇清楚係燶咗點食,跟住另一個夥計話幫我換,但係原本嗰個夥計就話唔使換啦,換都係咁樣㗎啦
2023-12-03 988 瀏覽
本來心情好好的回香港食餐生日飯,進店已經黑蚊蚊,感覺氣氛好似幾好,但真係從未食過最差的潮州菜。什麼火腩春菜全是是老的,連個普寧豆腐都未整得好食。鹵水鵝又大又鞋又難咬,連白飯也未煮得好。只有杯功夫菜是正常的。怎來的好評。質素嚴重下降,真搞笑!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 怪不得現在好多香港人返深圳北上消費。連白飯都咁差。幾好菜都無用⋯⋯。普通打冷講都好過佢。。
2023-12-02
生日
2023-12-02 794 瀏覽
今天飲茶點左八個點心百樂蝦餃皇 (ok 好食)蟹籽鮮蝦燒賣皇 (ok 好食)鮮蝦瑤柱菜苗餃 (ok 好食)糕燒番薯芋頭 (ok )潮州煎五香糯米卷 (唔好叫)春風得意腸 (ok )潮州煎韭菜果 (好油)雪影叉燒焗餐包 (麻麻地)訂咗11點,用餐一個鐘30分鐘,結果12:15分已經要求我走。估計原因係外面既人等緊位,但其實我都係客……幾好食都冇用,一定唔會有下次。如果想試試食完-肚氣,黎呢間就岩。這價錢可以有其他更好選擇,因為佢真係唔係平。
今天飲茶點左八個點心
百樂蝦餃皇 (ok 好食)
蟹籽鮮蝦燒賣皇 (ok 好食)
鮮蝦瑤柱菜苗餃 (ok 好食)
糕燒番薯芋頭 (ok )
潮州煎五香糯米卷 (唔好叫)
春風得意腸 (ok )
潮州煎韭菜果 (好油)
雪影叉燒焗餐包 (麻麻地)

2023-08-27 1784 瀏覽
上星期和朋友放工後飯聚(大概七時多開始),九時剛過, 侍應們已頻頻趕客:收碗碟、結賬,表明十時收舖。今時今日如此服務態度,怎樣會有回頭客,何況價錢也不便宜?! 去深圳大少食肆走一回,比較一下服務員嘅貼心服務態度,高下立見!生意下滑,別怨經濟😏
2023-06-18 2417 瀏覽
星期六12點到是有好多位,但12點半之後就會突然滿晒,而且外面有好多人等位,搞到就算訂左檯都限時一個半鐘就要收檯,連再加嘢都唔俾。食嘢感覺餐單價錢偏高,點心比較多選擇。鐘意羔燒蕃薯芋頭,算是特別啲潮州菜。韭菜煮豬紅都好入味。其他就一般,我地叫左排骨好似無咩味,鳳爪正常,蝦餃正常,中間有隻好細唶綠色蝦餃小朋友應該會鐘意玩,白腸粉都夠薄,韭菜煎餃正常,奶黃千層糕小朋友好鐘意。總體食物OK,不過服務就唔多。個人鐘意個menu, 有少少潮州特色菜。
2023-04-17 2631 瀏覽
Service was terrible, and the charges for tea and the compulsory snacks was exorbitant. We were only 3 pax and the waiter encouraged us to order more food than necessary. When we wanted to cancel a dish he immediately brought out that dish. When we complained that he should have told us there is a smaller portion on the menu instead of giving us the big portion for every dish, he said he could not give us recommendations. What rubbish! We could not finish the food and had to take one whole dish home. The dinner was basically 40% more expensive than it should have been and the food was just so so. Will never go again.
2023-04-07 2378 瀏覽
上次試過尖沙咀分店今次是銅鑼灣分店叫咗好幾樣嘢,其中糖醋麵同燒賣仲有芋泥算係比較出色只可惜糖醋麵只係煎咗一邊,燒賣大大粒,好味。至於芋泥唔會太甜,亦都唔會太多豬油,一人食一碗都唔會覺得太油膩本身對普寧豆腐有好大期望,只可惜唔夠脆身,亦都唔算滑,的確係有啲失望另外叫咗嘅嘢全部都係非常一般,包括有腸粉,春卷,叉燒包,韭菜粿,鹹水角,蘿蔔糕等等整體嚟講價錢同味道唔成正比,我覺得價錢偏貴,老實講呢個價錢我會更加推薦金燕島潮州菜,尤其係佢嘅普寧豆腐超好食另外,環境嚟講,就真係非常唔推薦,極度極度迫
上次試過尖沙咀分店今次是銅鑼灣分店
叫咗好幾樣嘢,其中糖醋麵同燒賣仲有芋泥算係比較出色

另外,環境嚟講,就真係非常唔推薦,極度極度迫
2023-04-07 1539 瀏覽
紅日一家人去飲茶,有得訂位夠方便,食物好快到,落單都好爽手。但要張BB櫈第咗15分鐘,只係啲職員自己唔記得咗。個個應完你就做所自己嘢,跟住又唔記得咗。嘥鬼氣。大家要有心理準備

大家要有心理準備
2022-12-08 2988 瀏覽
有朋自遠方來,諗住去好啲嘅地方食啦。呢度,食物OK。夠熱。不過不失,但又唔令人難忘。喺Time Square,環境好好,裝修好好。最難忘係服務與環境成反比。叫餸,侍應阿姐一字起兩字止。永遠冇尾音,我做客人嘅仲多「唔該」過佢。叫鵝片,嚟個樣根本就係牛展。問兩次,侍應阿姐都晦氣咁話係鵝片,到第三次先有另一個侍應望兩望,攞返入廚房,換返碟完全真正嘅鵝片。問題唔淨係侍應阿姐,係99%嘅侍應。全部餅印一樣,都係冇尾音,真係譚仔阿姐都有禮貌過佢哋。唯一有啲禮貌嘅就係個經理,成個場嘅其他人就唔好要求咁多。問咗侍應同經理,都話係午市收4點,咁一場嚟傾多陣計都唔係好太過啫。食晏咁耐,冇人嚟換碟。仲話係高級中菜廳,去好少少嘅酒樓都好過佢。食完坐耐啲傾計,就話要收細房,要我哋搬出大廳。OK,冇問題,唔好阻住人哋做嘢。但係我哋做客嘅,就自己茶杯自己攞。客喎,埋咗單就唔係客啦。咁多字都係講佢嘅服務,可想言之佢哋嘅服務有嘅令人難忘。可能我哋唔係熟客,所以服務冇咁好。但係,唔想有機會做佢嘅熟客囉。
有朋自遠方來,諗住去好啲嘅地方食啦。

呢度,食物OK。夠熱。不過不失,但又唔令人難忘。

喺Time Square,環境好好,裝修好好。

最難忘係服務與環境成反比。

咁多字都係講佢嘅服務,可想言之佢哋嘅服務有嘅令人難忘。

2022-12-08
2022-09-04 3353 瀏覽
百樂潮州酒家💵 Hkd 100-300 一位午餐推介指數 🥃🥃🥃⚓️蟹籽鮮燒賣皇⚓️潮式糯米卷⚓️椒鹽九肚魚(小碟)⚓️鹵水墨魚片豆腐(小碟)⚓️滷水獅頭鵝肝(小碟)⚓️脆皮蝦腸⚓️香煎蘿蔔糕⚓️金珠咸水角總結:以為百樂潮州嘅午市都唔會平但買單都係$300一位,可能因為冇嗌貴嘢,點心其實做得一般,個鵝肝唔夠淋又吾夠入味,但反而嗰潮式糯米卷做得幾好食,但今次坐得唔係咁舒服有啲迫,五大一細但俾咗張四人檯我哋。
百樂潮州酒家

💵 Hkd 100-300 一位午餐

推介指數 🥃🥃🥃

⚓️蟹籽鮮燒賣皇
⚓️潮式糯米卷
⚓️椒鹽九肚魚(小碟)
⚓️鹵水墨魚片豆腐(小碟)
⚓️滷水獅頭鵝肝(小碟)
⚓️脆皮蝦腸
⚓️香煎蘿蔔糕