餐廳: 百樂潮州酒家 (時代廣場)
資訊:

2021-07-24 461 瀏覽
放假去左銅鑼灣飲茶,享受下悠閒嘅下午,聽人推薦去咗時代廣場嘅百樂潮州。先嚟嘅係蘿蔔糕 ,睇得出佢好足料,咬落口感結實,而且煎到啱啱好,少少香口又唔會燶。然後叫咗杏汁燉白肺湯,豬肺湯自己整嘅話太麻煩,最適合就喺街外食。飲落去非常清甜,淡淡嘅杏汁味,甜得 唔會太搶,而且有大大塊肺片。飲茶當然要食燒賣,燒賣豬肉味濃,仲有原隻蝦同大大粒冬菇,絕對係誠意之作。之後嚟嘅係椒鹽九肚魚,炸到金黃色,魚肉軟熟滑嫩又唔會太多骨。最後叫咗糯米卷,本身擔心兩個人食會唔會太多,不過分量適中,兩三啖食得曬一個,而且皮好甜。最令我留下印象嘅係呢度嘅裝修好靚,有啲舞廳嘅感覺,非常懷舊復古,坐得好舒適。
蘿蔔糕

杏汁燉白肺湯