西貢好多餐廳都係cafe形式同戶外露天⛺️咁岩有一日我同朋友做完運動 但都好涷 又大風💨所以好想食熱野 唔想坐出街吹風行過見到呢間餐廳格調幾chill🏝️佢有上下兩層 我諗夜晚喺度食嘢都幾有feel重點係有熱湯既野食 即刻雙眼發光 衝左入去🤩本身想嗌一個牛骨湯飯 點知賣晒🥹唯有嗌其他signature🥸叫咗一個印尼雞湯粉🍜一個烤豬頸肉湯粉🍜兩個湯底都差不多 都係有豆卜/青檸/一啲炸脆咗嘅碎碎亦都配上自家製嘅辣椒醬油 好似另外有得買一樽樽走辣椒醬油有啲似XO醬咁 都幾香喎雞湯嗰個呢就有脆卜卜炸蝦片🥠湯粉配有芽菜 兩個粉都係普普通通 食完記憶點不足 冇乜太驚艷嘅地方反而我幾鍾意個辣椒醬油 可以增加到個風味但係份量覺得都不太足夠 基本上食完都唔係好飽😅不過價錢唔係好平 亦都要加一所以都冇再嗌其他小食 同埋主要都係想食個牛骨湯飯🥺下次啦😂
西貢好多餐廳都係cafe形式同戶外露天⛺️

不過價錢唔係好平 亦都要加一
所以都冇再嗌其他小食 同埋主要都係想食個牛骨湯飯🥺
下次啦😂
2024-03-21 229 瀏覽
去西貢都有好多人推介嘅白鬚,所以難得黎到都要黎試一試。入到去環境闊落,帶有度假嘅感覺。白鬚牛骨湯飯 $108招牌菜,多數人推介。大大舊牛骨,連埋唔少牛肉、軟骨同筋膜。肉質偏瘦但唔會嚡口,湯底清甜唔太油膩,飲得到有蘿蔔香甜味。蘿蔔爽甜冇渣,牛骨湯上面灑上大量炸蒜粒同蔥粒,令整體更加惹味。如果牛骨湯加入其他牛肉,令到牛肉湯味較為濃,會更加出色。印尼雞湯飯 $78食落似味道較輕的印尼喇沙味,有濃濃嘅椰奶味,食落有香茅同檸檬葉嘅味道,可以自行加入青檸。入面配埋有雞肉絲、芽菜、豆卜,湯面上面有一塊印尼蝦餅。印尼曼特寧滴漏咖啡 跟餐半價咖啡味道濃香醇,不帶有酸味。另外配有煉奶可按個人喜好加入。

白鬚牛骨湯飯 $108

印尼雞湯飯 $78

印尼曼特寧滴漏咖啡 跟餐半價
咖啡味道濃香醇,不帶有酸味。另外配有煉奶可按個人喜好加入。
印尼雞湯飯
白鬚牛骨湯飯
印尼曼特寧滴漏咖啡
印尼雞湯飯
白鬚牛骨湯飯
印尼曼特寧滴漏咖啡
再訪白鬚❣️呢間算係我覺得喺西貢數一數二好食嘅食店,何況主打印尼料理更為罕有。店內環境舒服,二樓仲有梳化區,夜晚會好chill咁喺大螢幕播電影🎞️。呢日行完山,特登嚟食個靚飯,順便挨住啲豆豆梳化放鬆一下😌😌1️⃣牛骨湯飯 ($108)每碗大概有3至4嚿牛骨,亦有牛腩同蘿蔔。牛骨湯經長時間熬製,飲落唔係好濃味,而係相對清甜嘅牛肉湯😋,無味精,飲哂成碗都唔會「涸」喉。 牛肉煮得好腍身,冇用太多調味料,所以肉味更突出。最地道嘅係個自家製辣醬,咸香辣共冶一醬,個人認為唔好加落湯,而係用嚟蘸點牛腩送飯,咁就同時食同清甜牛湯+惹味牛肉!😍2️⃣印尼雞湯粉 ($72)印尼雞湯(Soto ayam)係種黃色、帶香辣嘅雞湯,地道食法除咗可加入湯粉,仲有粉絲或白色米糕(Nasi Himpit)。呢度就冇得揀米糕,但飯/麵同樣夾!湯底濃味得嚟唔會太鹹,可能為迎合港人口味,地道薑黃味被較重椰香味取代;雞肉足料亦鮮嫩,配料有蛋、芽菜、豆卜同印尼風味十足嘅蝦片🤣 加埋自家製參峇辣椒醬,幾有特色。3️⃣炸素春卷 ($23)外皮酥脆,餡料調味適中,食落清爽唔油膩👍

1️⃣牛骨湯飯 ($108)
牛骨湯飯

2️⃣印尼雞湯粉 ($72)
印尼雞湯粉

3️⃣炸素春卷 ($23)
外皮酥脆,餡料調味適中,食落清爽唔油膩👍

炸素春卷
印尼雞湯粉
炸素春卷
12月31日,2023年的最後一日,是日晚餐地點「西貢」。之前曾經到此店門外排隊,但由於當時趕時間,等不及,所以一直都未有機會試。今晚終於到此一試啦!點了「烤豬頸肉湯粉」,及「牛丸牛骨湯粉」,烤豬肉的肉,我覺得偏甜,湯底黃色,一上台仲以為是咖喱味。。。點知,食落口,感覺有點似「喇沙湯麵」的感覺,賣相是吸引的。有很多芽菜。面是正常。有豆卜。其實把碗內的食物「分別」咁去食,都算是好食。不過,當所有材料放在一起的時候,湯卻沒有做到「聯繫」的功能。因為很多時候,食物可能🤔會靠一些醬汁把所有食物連結在一起,先會有「一體」的感覺!但,這個湯面卻做不到,湯偏淡。確實有點失望。至於另一碗粉,味道都是ok! 但,都有著同一個問題,便是「連貫」性。最後的雞肉串,賣相一流!好喜歡雞肉外面微微的焦香,甜甜的,配搭「花生沙嗲醬」,好食😋比想像中好味。咖啡都是正常😗,沒特別驚喜!
12月31日,2023年的最後一日,是日晚餐地點「西貢」。

咖啡都是正常😗,沒特別驚喜!
2023-12-30 273 瀏覽
第二次食牛骨湯真係好好食?年前跟朋友嚟食過一次 記得牛骨湯好食特登入嚟西貢食多次雖然牛骨湯最貴但真係一定要叫成碗湯俾我飲晒豬頸肉湯麵都唔錯 豬頸肉燒得好香湯底充滿東南亞風味辣醬分開上唔怕刺激到咳咳咳下次再嚟都一定係食返牛骨湯只係坐位有啲曬都會食到好熱吓
第二次食牛骨湯真係好好食
下次再嚟都一定係食返牛骨湯
只係坐位有啲曬都會食到好熱吓
2023-12-29
2023-12-13 266 瀏覽
早排去西貢玩但間間餐廳都排長龍😢決定轉場去呢間白鬚旗艦店白鬚旗艦店係一間印尼菜餐廳今次試左以下呢幾樣嘢1.白鬚牛骨湯飯 $108湯底比較清淡唔太飲得出牛骨湯味牛骨肉味稍為突出些少但牛骨本身冇任何調味要較點醬可惜個醬都唔特別 欠缺印尼風味2.白鬚印尼牛丸粉 $74牛丸係比較彈牙但黑椒味俾牛味重配嘅炸雲吞皮亦都冇味湯底同牛骨湯一樣比較淡依個粉份量亦都十分之少食兩啖就冇晒3. 粟米魚餅 $42係好食嘅但同街邊買到嘅冇分別唯一可取嘅係配嘅醬幾香
早排去西貢玩但間間餐廳都排長龍😢

係好食嘅但同街邊買到嘅冇分別
唯一可取嘅係配嘅醬幾香
2023-10-22
2023-09-03 986 瀏覽
打風之後第一餐就係去西貢食下白鬚,因為呢間都好似好出名。今日知道應該係出名貴。我地兩個人叫左個牛骨湯飯,加牛丸粉都已經200大元。講下牛骨湯飯先,d湯其實就唔係好飲得出有牛味香味,跟著牛骨反而有牛味,中間搭多兩條牛腩比你。個牛丸粉其實同你出去食勝利牛丸差唔多,黑椒味重到蓋過牛味,口感一般,仲有個雲吞皮,個陣味真係不敢恭維。最後個墨魚餅,同你坊間買自己炸個d雪藏差唔多,食落口感似蝦餅。呢個價錢,真係頂呱呱。
打風之後第一餐就係去西貢食下白鬚,因為呢間都好似好出名。

2023-08-25 602 瀏覽
西貢作為半個旅遊區,好多時食個”正式少少”嘅lunch都要過$100,而呢間餐廳嘅價錢就比較貼地,學生/長者仲有優惠價添🙈我要咗烤豬頸肉湯粉(學生價$63),QR code落單可以揀要唔要辣醬,初頭以為係撈埋落碗湯度,點知原來另上,但可以跟個人口味加都唔錯👍🏻豬頸肉烤到表面濃濃地、但食落唔覺有焦香,份量都有6-7片,唔係厚切但尚算有口感、夠彈牙😉湯粉份量略為少,女仔都唔需要少麵,但至少唔會煮過龍,食落似米粉同檬粉嘅混合體😛湯底唔算好濃,反而有種幾fresh嘅感覺,尤其是底下有超多椰菜絲,好似菜底再加麵底咁,口感豐富好多😆另一碗係白鬚牛丸粉($74),自家製牛丸好扎實、咬落有肉汁,亦都有少少牛肉香味,同米線鋪嗰啲好唔同😋最正係面頭嗰塊大大嘅脆片,好似多咗份小食咁🤣
烤豬頸肉湯粉
白鬚牛丸粉
烤豬頸肉湯粉
白鬚牛丸粉
2023-07-15 808 瀏覽
難得入到西貢就係想chill下relax下今日就去咗呢間食印尼野嘅cafe我地order咗牛骨湯飯同豬頸肉湯飯仲加咗個小食紫菜雞卷牛骨湯送飯一流又有好多片牛同牛骨湯底味道清甜而且分量都好大點埋佢地自家製辣椒醬更加惹味另一款嘅湯飯味道好似椰香喇沙豬頸肉烤得尚算香但會建議如果可以另上更加好配上白飯有點似食緊青咖哩湯飯咁佢亦會配上另一款辣椒醬湯入面仲有好多芽菜同椰菜食完都幾飽另外小食嘅紫菜雞卷都好出色反而味道幾有驚喜
難得入到西貢就係想chill下relax下

湯入面仲有好多芽菜同椰菜
食完都幾飽

另外小食嘅紫菜雞卷都好出色
反而味道幾有驚喜

💪🏻 白鬚牛骨湯飯($108)每碗大概有3-4舊牛骨,亦有牛肉同蘿蔔。牛骨湯經長時間慢慢熬製,煮出來並非濃味嘅湯,而係相對清甜嘅牛肉湯😋,慢慢滲出牛肉味,飲落去喉嚨都好舒服,無味精。 牛肉都煮得好腍,冇用太多調味料去煮,牛肉味突出,肉質夠淋,可以點埋自家製辣醬一齊食更惹味。但蘿蔔煮得唔入味。味道:8/10性價比:5/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻/5 💪🏻 印尼雞湯粉 ($68)湯粉係配上咖喱湯底,非常特色!咖喱湯底咖喱味唔算突出,唔會太咸,但椰香味十足😍,所以食落唔會覺得太咸好辣,撈埋米粉一齊食非常好食!雞肉量充足,雞肉亦唔會太柴。粉麵亦配有蛋、芽菜、豆卜和印尼風味十足嘅蝦片🤣味道:8/10性價比:7/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻/5 💪🏻 粟米墨魚餅 ($25)墨魚餅彈牙,有少許墨魚味,配埋叄巴醬一齊幾滋味😆

💪🏻 白鬚牛骨湯飯($108)

味道:8/10
性價比:5/10
食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻/5

💪🏻 印尼雞湯粉 ($68)

味道:8/10
性價比:7/10
食住瘦指數:💪🏻💪🏻/5

💪🏻 粟米墨魚餅 ($25)
墨魚餅彈牙,有少許墨魚味,配埋叄巴醬一齊幾滋味😆
雞印尼雞湯粉
墨魚餅
雞印尼雞湯粉
  • 印尼雞湯粉
2023-06-08 699 瀏覽
🍴白鬚旗艦店📍西貢灣景街9號地舖✨白鬚印尼牛丸粉$74印尼牛丸粉的湯頭濃郁鮮美🙈牛丸有嚼勁粉條筋道有彈性十分適合濃湯粉愛好者🫣✨招牌甘荀蛋糕$45招牌甘荀蛋糕口感鬆軟不會太甜甘荀味道清新食完都唔會覺得膩🥰
🍴白鬚旗艦店

白鬚印尼牛丸粉
招牌甘荀蛋糕
白鬚印尼牛丸粉
招牌甘荀蛋糕
陽光普照的星期日上午,在家有點納悶,心血來潮帶屋企人到西貢走走,出發前沒有留意天氣預報,到達西貢才發現有點風起雲湧… 幸好我們在落雨之前已經到達白鬚搵到位餐廳有落地玻璃,我們可以清楚看到外面天氣的變化,用餐期間天色慢慢變得陰沉,店員好貼心,幫我們準備了小枱燈,增添了一份浪漫情懷豬頸肉炒菜配白飯:豬頸肉好爽,炒得好香,蔬菜比例都幾多,有椰菜和芽菜,撈飯一流沙嗲串燒雞:雞肉都算嫩滑,沙嗲醬甜甜地幾好味招牌牛丸河:餐廳招牌必試推介,湯底好濃,但唔算好鹹,手打牛丸非常彈牙,不過略嫌有少少靭,河粉都好滑好好味白鬚 affogato:來到這裏趁機試吓印尼咖啡,口味比較淡,和印象中酸度高的印尼咖啡有點不同,這裏的 affogato 可以選擇雲呢拿或朱古力味雪糕,我們選擇了比較特別的朱古力味,整體味道不算太突出,有少少似摩卡 粟米墨魚餅:為了避雨,另外加咗啲小食,這個墨魚餅幾足料彈牙,好味雖然出門遇到本年第一次紅色暴雨,去到西貢冇得周圍遊玩,但感恩去到白鬚,品嘗地道的印尼美食,亦提供了一個安全的容身之所給我們避雨,感覺都好 chill

沙嗲串燒雞:雞肉都算嫩滑,沙嗲醬甜甜地幾好味

2023-05-07
2023-04-27 562 瀏覽
平日晚上嚟咗呢間喺西貢嘅印尼菜白嚟咗呢間喺西貢嘅印尼菜白鬚❤️呢間餐廳嘅裝修好chill好舒服 配合埋啲音樂令人特別放鬆🥰▫️烤豬頸肉炒椰菜配白飯烤豬頸肉好香 搭配埋佢比嘅醬汁味道好夾 😊▫️牛骨湯飯個湯底食得出真係用牛骨嚟熬😳味道個層次好豐富▫️泰式魚餅套餐加$12就可以配一個小食 呢個魚餅好好味🤪🤪🤪總之呢間餐廳環境幾好 食物質素唔錯,而且價錢唔貴❤️如果喺西貢唔食海鮮嘅話都可以試吓呢一啲小店😍

▫️烤豬頸肉炒椰菜配白飯
烤豬頸肉好香 搭配埋佢比嘅醬汁味道好夾 😊

▫️牛骨湯飯
個湯底食得出真係用牛骨嚟熬😳味道個層次好豐富

▫️泰式魚餅
套餐加$12就可以配一個小食 呢個魚餅好好味🤪🤪🤪

.🍯白鬚牛骨湯飯 $95如果第一次嚟嘅話,首選係依個👍🏻老闆話係用10幾個鐘頭熬製,先至可以有更濃郁嘅味道😍除咗味道濃郁之外,仲有大大嚿牛骨👍🏻真材實料🥘.🍯印尼雞湯粉 $65淡淡有椰香嘅雞湯,有脆卜卜嘅蝦片做點綴,雞肉同時都有雞湯嘅味道,唔會就咁食白烚雞肉咁樣👍🏻.🍯烤豬頸肉炒菜配飯 $90豬頸肉炒菜份量唔少,又香口又惹味😋擺盤,亦都非常靚,烤豬頸肉下面全部都係炒菜,炒菜都飛一般好食🥰.🍯小食🍢 [ 煎魚餅 併 炸紫菜雞卷 ]🐟惹味,夠熱,唔會煎得死實實🐔偏少少油,鍾意食炸物嘅就會鍾意.嗰個味道 💛💛💛💛💛嗰個環境💛💛💛💛嗰個服務💛💛💛💛嗰個理念💛💛💛💛💛嗰個性價比💛💛💛💛💛.🥢白鬚旗艦店 (西貢)西貢灣景街9號地舖💛12:00-21:00 | [ PH ] 12:00-22:00🖤$80-130/👧🏻.

🍯白鬚牛骨湯飯 $95
🍯印尼雞湯粉 $65
🍯烤豬頸肉炒菜配飯 $90
🍯小食🍢 [ 煎魚餅 併 炸紫菜雞卷 ]
🐟惹味,夠熱,唔會煎得死實實
🐔偏少少油,鍾意食炸物嘅就會鍾意
嗰個味道 💛💛💛💛💛
嗰個環境💛💛💛💛
嗰個服務💛💛💛💛
嗰個理念💛💛💛💛💛
嗰個性價比💛💛💛💛💛
🥢白鬚旗艦店 (西貢)
西貢灣景街9號地舖
🖤$80-130/👧🏻
  • 白鬚牛骨湯飯
✍️餐點介紹——◽️烤豬頸肉湯飯 HK$80評論:是平常完全吃不到的味道,東南亞貴為香料王國真的非浪得虛名,湯喝起來滿滿的香料味層次感豐富到我已經不知道有哪幾種香料了🤣後勁會有淡淡香茅味和咖喱香,豬頸肉烤的也剛剛好不會太硬,但裡面放超多高麗菜絲味道變的很匪夷所思,可能這是東南亞菜的特色,我上次去印尼吃的時候他們整碗菜真的是加好加滿😅-🫵惟翔碎念✊這間算是我在西貢覺得數一數二好吃的店了,這次是三訪味道依舊讚!店內的環境也很舒服,二樓空間還有沙發區可以座,晚上時間還會放電影給大家觀賞,蠻適合去吃吃放鬆一下的☺️異國料理其實平常蠻常吃的,但主打印尼料理真的不是很多,我對印尼菜的理解只有印尼泡麵🤣之前家裡的阿姨很常買給我吃,化學加工品加好加滿但就是很好吃,我悟出的理解就是:印尼菜=香料加好加滿🙃最後就是三訪都沒有吃到我最想吃的白鬚牛骨湯飯,真的覺得超扼腕🥲聽朋友說超好吃的說,每次去都賣完了超哭,希望我在學之年可以有機會吃到它-惟翔的總評分:🌕🌕🌕🌕(滿分5分)
✍️餐點介紹——

◽️烤豬頸肉湯飯 HK$80

🫵惟翔碎念✊

惟翔的總評分:🌕🌕🌕🌕(滿分5分)