2022-10-08 199 瀏覽
放假入西貢同朋友玩水💕首先緊係醫飽個肚先朋友住附近,推介呢間特色小店唔錯環境舒服,裝修新淨,店員服務態度幾好。✔️印尼雞湯麵揶香味幾重,湯好濃郁,配料豐富,有雞、豆卜、雞蛋、脆脆,全部都索晒啲湯嘅味道,推薦👏🏻👏🏻

放假入西貢同朋友玩水💕首先緊係醫飽個肚先
朋友住附近,推介呢間特色小店唔錯

環境舒服,裝修新淨,店員服務態度幾好。

✔️印尼雞湯麵
2022-10-07 251 瀏覽
今日有人問我,點解成日介紹貴野,有冇平野選擇。其實我唔係成日食貴野,所以口袋有好多平野選擇,哈哈,即刻搵間嚟講吓。前幾日去西貢玩,玩之前當然要食午餐,喺我西貢長長嘅list入面選擇搵間適合一家大細連小朋友嘅地方,就佢啦。(其實我好想去食牛牛,不過唔適合小朋友,還是下次)呢度嘅白鬚牛骨湯飯真係好得,牛骨湯好掂,完全唔會好油,充滿印尼嘅香料味,送飯真係一流,記住要快d叫,當日點幾就無貨。烤豬頸肉湯河同牛丸湯河都係有少少椰奶香係底,牛丸當然夠正,好raw個種肉味,同潮汕嘅牛丸嘅踏實唔同,烤豬頸肉可以接受,但係同荃灣米線店嘅世一豬頸肉有少少距離。印尼雞湯粉以為好清?錯啦,唔知點解比起豬頸肉同牛丸,我覺得最濃味。Gado Gado當然係不能錯過,有辣同唔辣揀,喺西貢嘅晴天食呢個啊特別有感覺。前菜栗米餅,可以啦,唔叫無損失。最後推薦佢嘅朱古力咖啡雪糕,好襯當日嘅所有食物。總結,呢間不錯,可以一戰。有冇人仲有西貢推薦?雖然我有西貢長長食list,但唔介意再長㗎。
今日有人問我,點解成日介紹貴野,有冇平野選擇。

(其實我好想去食牛牛,不過唔適合小朋友,還是下次)

前菜栗米餅,可以啦,唔叫無損失。

2022-09-30 178 瀏覽
🌟坐落 #西貢市中心🌟#慢活 #渡假#休閒 #chill 去西貢 staycation 梗係要搵間食店慢慢坐 慢活一下啦黎到呢間小店 有兩層 有吧枱角落 有閣樓梳化位置 空間感充足 好適合聚首聊天🌼烤豬頸肉湯粉 $75-濃濃咖喱味-湯底好濃好惹味 飲完又飲-豬頸肉份量多 又有金黃脆邊-豆卜好入味!🌼白鬚牛骨湯飯 $95-湯底比起咖喱湯底 一定淡少少-但一樣飲好濃ge牛骨湯味-牛肉牛骨份量多 加埋差唔多有10舊-牛肉煮得好稔-仲有一個特式醬 原本以為會好辣 但原來唔辣架 好好食!❣️跟餐可以 加$10 配小食揀左💁🏻‍♀️🌼炸春卷🌼香煎魚餅-有個辣汁好特別 又紅又綠ge辣椒片 好好味!🌼印尼滴漏咖啡- 一杯冰一杯咖啡 一小杯煉奶-可以因應自己喜好調教咖啡 凍與熱 甜與唔甜
🌟坐落 #西貢市中心

-湯底比起咖喱湯底 一定淡少少
-但一樣飲好濃ge牛骨湯味
-牛肉牛骨份量多 加埋差唔多有10舊
-牛肉煮得好稔
-仲有一個特式醬 原本以為會好辣 但原來唔辣架 好好食!

❣️跟餐可以 加$10 配小食
揀左💁🏻‍♀️
🌼炸春卷
🌼香煎魚餅
-有個辣汁好特別 又紅又綠ge辣椒片 好好味!

🌼印尼滴漏咖啡
- 一杯冰一杯咖啡 一小杯煉奶
-可以因應自己喜好調教咖啡 凍與熱 甜與唔甜
2022-09-27
  • 白鬚牛骨湯飯
  • 烤豬頸肉湯粉
2022-09-15 354 瀏覽
這間店舖很旺場,如果星期六日或者假期到訪,通常都要等位。建議大家若果想試這間店,最好趁平日到訪,人客冇咁多,坐得更舒服。今次嘗試了最多人推介嘅牛骨湯飯同招牌牛丸粉......個人推介牛骨湯飯,因為牛骨煮得軟硬適中,湯頭亦很清甜,不是味精湯feel,而且份量頗多,性價比不錯!招牌牛丸粉, display精美,牛丸味道不錯,但整體感覺普普通通。餐廳環境頗chill,店員亦有禮, QR落單很方便!

餐廳環境頗chill,店員亦有禮, QR落單很方便!
2022-08-19 583 瀏覽
每次入西貢都摸門釘,今次錯有錯著黎到環境幾chill嘅白鬚旗艦店。餐廳主打印尼菜,樓高兩層,裝潢幾有異國風情~下層樓底好高 採光十足,上層就有啲bean bags同projector,室外仲有幾張木枱凳,成個環境都幾有度假feel幾啱hea~除左招牌嘅牛骨湯飯、印尼雞湯粉等傳統印尼菜式,竟然有得嗌淨湯粉$25//淨湯$20 (牛或雞湯),仲有夏日炎炎必食嘅smoothies bowl。逢星期一至五黎到,嗌招牌湯粉/飯 ✨加$10有是日小食 ✨飲品都有半價優惠。平日6pm前仲有學生/長者優惠添!▪️印尼雞湯粉 $65塊蝦片都幾浮誇!不過我鍾意!厚得黎不失香脆,蝦味仲幾突岀添。雞湯粉嘅湯底同喇沙有幾分相似,不過就無咁濃同辣。雞絲同米粉索汁一流,仲有唔少爽口芽菜椰菜、豆卜、雞蛋等配料,口感豐富。不過重口人士就嫌佢淡左啲啦~▪️泰式魚餅配參峇椰油辣椒醬 +$10(跟餐小食)魚餅質地軟腍,魚味唔算太重,普通~▪️烤豬頸肉 $80烤豬頸肉偏軟腍,唔夠爽彈香口,有啲位仲偏韌。反而下面嘅椰菜芽菜就幾岀色,炒得香口之餘,不失爽脆,毫不油膩,仲好多汁添~▪️印尼千層糕 $18印尼嘅千層糕有別於一般超多cream嘅

▪️印尼雞湯粉 $65
印尼雞湯粉

▪️泰式魚餅配參峇椰油辣椒醬 +$10(跟餐小食)

魚餅質地軟腍,魚味唔算太重,普通~

▪️烤豬頸肉 $80
烤豬頸肉

▪️印尼千層糕 $18
印尼千層糕
印尼嘅千層糕有別於一般超多cream嘅千層蛋糕。蛋糕走紮實路線,甜度亦較高,就唔係好啱我口味啦~

整體嚟講,餐廳環境完全營造到一種悠閒嘅氛圍,食物質素都算對得住個價錢,但就無話好驚喜 (始終無食備受好評嘅牛骨湯)。如果想同朋友Hea下吹下水,呢度都算一個唔錯嘅選擇。
2022-08-10 425 瀏覽
印尼菜1️⃣雞湯粉湯係超級惹味,落左好多香料,雞都好淋,塊蝦片好脆🤩🤩💰HKD$652️⃣烤豬頸肉湯飯湯依然係出色,但個豬頸肉就普通左,冇點樣烤過的香味,但大致都OK💰HKD$80餐廳樓上有電影放映活動👍🏻👍🏻超有feel
印尼菜
1️⃣雞湯粉
湯係超級惹味,落左好多香料,雞都好淋,塊蝦片好脆🤩🤩
💰HKD$65

2️⃣烤豬頸肉湯飯
💰HKD$80

餐廳樓上有電影放映活動👍🏻👍🏻超有feel
2022-08-06 398 瀏覽
環境好chill!!咖哩豬頸肉同埋牛骨👍🏻👍🏻👍🏻..兩個餸都好好味啲湯飲到停唔到🤤🤤🤤不過可能玩完一日,平時食唔到一碗飯嘅我今次覺得份量唔夠😂想再添飯🙈
環境好chill!!
咖哩豬頸肉同埋牛骨👍🏻👍🏻👍🏻

兩個餸都好好味
啲湯飲到停唔到🤤🤤🤤
不過可能玩完一日,平時食唔到一碗飯嘅我
今次覺得份量唔夠😂想再添飯🙈
2022-08-06 277 瀏覽
上禮拜去西貢食左呢間白鬚~我要左牛骨湯,走飯,個湯本身好好飲,感覺佢冇乜落味精調味,飲完都唔會覺得口乾,我差唔多飲晒成碗,至於啲牛骨/肉,每一舊都非常淋,問得好入味,同埋份量非常之多,亦都有少少蘿蔔,同樣好淋身入味。另外朋友嗌咗個smoothie bowl,都好足料好好味。值得一題係佢擺盤同餐具都好靚,好有去咗外國嘅感覺。最後嗌咗一個小食,係佢哋自家手打嘅牛肉丸,上次朋友話食淨牛丸(湯浸)個味道比較淡,肉質散d,今次要咗呢一個烤牛丸,有醬汁喺面燒嘅,質感比較實好好食~
上禮拜去西貢食左呢間白鬚~

• 牛骨湯飯
2022-07-29 232 瀏覽
西貢最後一站諗咗陣食泰國嘢定印尼嘢好😆泰國嘢好似周圍都有得食,所以最後決定試吓去白鬚食印尼嘢😋😋餐廳環境值得一讚,有峇里度假style🏝 以為自己去咗海灘隔離嘅餐廳🤪上一層位置好大但係枱唔多唔會有密密麻麻好迫嘅感覺👍🏻店員安排咗榻榻米位置,仲可以睇大projector播緊嘅電影📽成件事好似度假緊好放鬆🦩🐷白鬚牛骨湯飯 $95每日限量發售,見佢咁犀利要叫黎試吓佢咩料😏好貼心仲有比多個大碗放牛骨👍🏻份量都唔細 有三到四大嚿牛骨,仲有幾塊肉😚😚個湯好重香料味,冇食開印尼嘢都唔會食唔慣🙈食完幾舊大骨,仲可以為倒個飯落去做湯飯,唔浪費任何一滴湯😍🐷印尼雞湯粉 $65有得揀粉或者飯,叫咗湯飯諗住叫個粉試吓😚佢個湯底似青咖喱,有椰汁味,比起泰國餐廳食嘅青咖喱淡🙈可惜個面唔掛湯,個湯原本都比較清,淨係夾麵食嘅話會冇咩味,如果叫湯飯嘅話應該會正啲😆呢個中規中矩冇太大驚喜🤪🐷泰式魚餅配參峇椰油辣椒醬 +$10正正常常~$10有三塊好抵食👍🏻🐷印尼千層糕 +$10第一次食🙈放入口食到一層層嘅口感,食多陣咦!香蕉味!?好似食緊香蕉蛋糕😂唔知材料係咪真係有香蕉呢🤪 $10值得一試🐷芒果汁 +$13🐷秘製辣椒醬跟

🐷白鬚牛骨湯飯 $95

🐷印尼雞湯粉 $65

🐷泰式魚餅配參峇椰油辣椒醬 +$10
正正常常~$10有三塊好抵食👍🏻

🐷印尼千層糕 +$10

🐷芒果汁 +$13

🐷秘製辣椒醬
跟埋個麵同埋飯一齊~食到尾先記得有個辣椒醬未試😂個辣椒醬好正!入面有啲蝦米,有啲咬口之餘仲好香😋有啲麻麻辣辣,平日食開譚仔10小嘅我都食到🙈

慳妹攻略🐖✨
星期一至五下午六點前有學生同長者優惠👶🏻👨🏻‍🦳有四款湯粉/飯比起正價平$15-$25,仲要送埋汽水!叫兩個餐同兩罐汽水加埋都慳返起碼$48😻
如果唔係學生同長者👫星期一至五全日跟餐飲品都有半價,仲有得加$10有小食😻

環境 🐖🐖🐖🐖🐖 5/5
食物質素🐖🐖🐖🐖 4/5
店員態度🐖🐖🐖🐖 4/5

人均消費 ~$100

白鬚旗艦店
📍西貢灣景街9號地舖
2022-07-25 1098 瀏覽
夏天唔去親親大海真係對唔住自己~🏊🚣係最高溫紀錄既一日玩命挑戰地去左海下玩獨木舟+浮潛。🌞🌞🌞🔥🔥🔥。 醒目地一早出發,玩到中午回程,1點鐘左右出返西貢市中心覓食。🤓飢“渴”交迫之際,我諗起之前同朋友食過既白鬚😚。一間又chill又好食既cafe。之前都係下午茶時間去多,都係食小食為主,今次終於有機會可以試到佢嘅主食啦!🥰白鬚主打印尼菜,加埋夠晒relax ge 環境,係西貢都有一定既名氣,今次安排坐樓上既位置,比較舒服又可以打卡😜❤️。主食一共有6款,最貴既都係90蚊,不過唔包括飲品,如有需要可以半價加購。🤗印尼雞湯飯 $70一上枱見到塊大大既蝦片好吸晴😲,湯底係青咖哩味,雞肉分量頗多,配有椰菜絲,豆卜,雞蛋,湯汁香濃幼滑,加埋白飯落去做湯飯,索晒d汁真係好好味🤩!隨餐中附上一小碟參巴辣醬,微辣帶有香濃嘅蝦米味,令到湯飯更加惹味😋😋😋。 烤豬頸肉湯粉/湯飯 $75/80同印尼雞湯既湯底係一樣嘅,真係令人欲罷不能,一口接一口😻。原以為豬頸肉嘅份量應該唔會好多,點知有意外驚喜🤩,豬頸肉軟腍,帶有過既香氣,仲要有成6,7片,大大片,食極都有既😆👍。烤豬頸肉炒菜配白飯 $90一上枱又係比佢既份
夏天唔去親親大海真係對唔住自己~🏊🚣

印尼雞湯飯 $70

烤豬頸肉湯粉/湯飯 $75/80

烤豬頸肉炒菜配白飯 $90
一上枱又係比佢既份量嚇親,咁大碟既😮?!仲要鋪滿左豬頸肉😍!豬頸肉燒得啱啱好,嗰邊仲有微脆,帶有小小蜜糖既香甜,唔會燒過龍,依然充滿肉汁😋。重點係底下既炒菜,以為佢只係一般既配菜?no no no 😌😌😌!菜先係精華,夠晒火喉,好有鑊氣,而且吸收埋豬頸肉既香氣,配埋飯食真係perfect match!👍👍👍

白鬚嘅價錢雖然有點貴,但勝在份量很夠,而且食物真係好好食,裝修同環境都好有心思,真係好relax。下次黎西貢我會繼續去食佢🤣🤗。

2022-07-24
  • 烤豬頸肉炒菜配飯
  • 印尼雞湯飯
  • 烤豬頸肉湯飯
2022-07-02 307 瀏覽
《西貢唔試走寶系列》去西貢探朋友、順道梗係要幫襯下良心小店啦💪白鬚主打地道印尼菜、其實小弟上一次已經試過佢哋嘅印尼湯粉、好野味😋今次因為天氣轉冷所以點左個牛骨湯飯同埋滴漏咖啡😏牛骨湯飯套餐跟一個紫菜炸雞卷、香口鬆化👍牛骨湯飯大大碗、牛骨大大舊, 但炆得好腍, 好似食緊大大舊既清湯腩咁、作為牛魔王嘅我絕對收貨😋牛骨湯底好清甜冇乜油、牛味足夠👍而且跟幾塊蘿蔔幫助消化清熱👍最後歎埋佢哋印尼曼特寧嘅滴漏咖啡☕️完美結局😋😋😋
《西貢唔試走寶系列》

去西貢探朋友、順道梗係要幫襯下良心小店啦💪

牛骨湯飯套餐跟一個紫菜炸雞卷、香口鬆化👍

2022-06-28 271 瀏覽
因為屋企人關係,細個成日食印尼餐廳,最鐘意就係食BAKSO,因為鐘意食牛丸又鐘意食粉麵。而家先知西貢有一間咁有FEEL嘅印尼菜。見到有戶外位俾客人同自己嘅寵物一齊CHILL住食個LUNCH,幾開心~話明鐘意食BAKSO $70 點會唔嗌,賣相冇乜特別,就係一碗牛丸粉面頭加左啲辣醬咁,食麵前循例先飲一啖湯,係清甜嘅牛骨湯味,調味又唔會太咸,辣醬嘅味道都唔太突出,唔會話好辣。牛丸個樣唔似出面賣嘅牛丸咁大粒,但係食落好香牛味,又唔會話好硬同UN,而米粉就好似平時即食嗰啲銀絲米粉咁,好幼身,偏硬身,浸耐左都唔會脹嗰款。成碗BAKSO都勾起左我細個嘅回憶,好好食。除左BAKSO,知道佢個白鬚牛骨湯飯 $95 好出名所以都嗌左黎試。 入面有牛腩牛骨同蘿蔔,哩個都好驚喜,牛腩好入味炆得好淋,一啲都唔鞋口,再有少少肥膏夾喺中間,除左好食都唔知講咩好,蘿蔔都入味而且冇渣。嘢飲試左佢個白鬚加朵 $48 同一罐CARBON BREWS嘅SOUR PUNCH $48白鬚加朵係咖啡黎,上黎嘅時候係一杯印尼咖啡同一杯雙球嘅雲尼拿雪糕,將兩者加埋就飲得,飲落係好正宗嘅印尼咖啡味,再帶少少雲尼拿嘅香甜,幾得意,可以試

白鬚加朵係咖啡黎,上黎嘅時候係一杯印尼咖啡同一杯雙球嘅雲尼拿雪糕,將兩者加埋就飲得,飲落係好正宗嘅印尼咖啡味,再帶少少雲尼拿嘅香甜,幾得意,可以試下。 SOUR PUNCH就酸尾尾,唔係好重酒味,好啱夏天飲。

最後除左覺得食物好食之外,仲想讚下環境,成間餐廳嘅環境都令人好RELAX,仲有TATAMI坐,好啱放假過黎放鬆下。
牛骨湯飯
BAKSO
Cold  brew
2022-03-27
牛骨湯飯
BAKSO
星期六西貢游完水🏊,鬼死咁肚餓,經過球場對面,見到有間小店,個名好特別,好似好chill 咁,一試無妨,大約五點半,全店滿座🈵,只有吧檯,我哋被安排到樓上吧檯↗️,望出去個景仲正,手機落單📲,大愛,慢慢揀慢慢睇,飲水都係自助睇睇餐牌原來食印尼嘢,先點了飲品🌈凍檸檬七喜 $24🥤🌈凍檸檬無糖可樂$24🥤🌈印尼雞湯粉$65瞓啦唔算好大碗,但係超級熱,濃沃嘅喇沙湯底,粉條似米粉,但煙韌彈牙,不錯🌈白鬍印尼牛丸粉$70呢個牛丸🧆粉係佢哋招牌菜之一,湯底有濃濃嘅牛肉味,都係超級熱,牛丸細細粒有好重嘅黑胡椒味,加埋印尼辣椒醬,令到個湯底提鮮不少,如果你喜愛黑胡椒呢個必點!小食🌈雞翼半份$30細細隻雞翼,炸得夠乾身,好惹味🌈粟米墨魚餅半份$25似出面凍肉舖買嗰啲急凍粟米墨魚餅,正常總結💝: 雖然是印尼菜印尼菜,配合特式裝修,令到成件事提升不少,chill到不得了!

我哋被安排到樓上吧檯↗️,望出去個景仲正,

手機落單📲,大愛,慢慢揀慢慢睇,飲水都係自助

睇睇餐牌原來食印尼嘢,先點了飲品
🌈凍檸檬七喜 $24🥤
🌈凍檸檬無糖可樂$24🥤

🌈印尼雞湯粉$65

🌈白鬍印尼牛丸粉$70

小食
🌈雞翼半份$30
細細隻雞翼,炸得夠乾身,好惹味
🌈粟米墨魚餅半份$25
似出面凍肉舖買嗰啲急凍粟米墨魚餅,正常

2022-06-25
2022-06-13 272 瀏覽
#紀念一下難得外出堂食的日子.#白鬚旗艦店 | #西貢 | #印尼菜 | follow me @elephantstummy .#西貢行山後必吃餐廳之一🫶🏻 牛骨湯飯,湯清甜但味又不會淡,牛骨入味,帶肉還蠻多的,不單單是骨而已,非常好下飯😳😆 #烤豬頸肉湯粉 帶咖喱香,湯頭又是讓人欲罷不能,會一口接一口🤩 豬頸肉份量也多,值得一試🤭 餐廳裝潢也別居一格,餐桌、坐椅也是木造的,十分有質感,舒適環境值得一去🤠.值得再去指數 🌕🌕🌕🌕🌕 (5🌕為滿分).人均消費約 HK$85 | 自助下單 | 沒有入座時限.#foodie #foodiehk #hongkong #saikung #indonesia #hiking #encore #soup #西貢美食 #印尼菜好好吃 #latergram
#紀念一下難得外出堂食的日子
值得再去指數 🌕🌕🌕🌕🌕 (5🌕為滿分)
人均消費約 HK$85 | 自助下單 | 沒有入座時限
原來西貢有一間好 chill,但唔係食西餐既印尼餐廳wor♥️平時如果無行開街市個邊真係唔會知環境餐廳似係cafe既style,再加上佢d裝修好有度假feel,真係好舒服😊而2樓更加有個area可以比人坐低一邊食一邊hea下,傾下計,真係好唔錯如果同成班fd係度買杯啤酒,食下小食吹下水,真係幾正食物以印尼食物質素黎講,為食貓覺得可以接受,但唔係十分出色印尼雞湯粉(3/5)白鬚印尼牛丸粉(3/5)呢2碗粉有d似出面普通粉麵舖食到既野,不過不失,不過都算足料雲呢拿香蕉天地(4/5)呢杯野飲都幾特別,飲得出佢真係用真既香蕉黎整又唔會特別甜,唔錯👍🏾如果大家試過哂西貢所有cafe,又想搵d特別d既餐廳,兼且可以好舒服咁同成班朋友傾下計,白鬚真係一個幾好既選擇

如果同成班fd係度買杯啤酒,食下小食吹下水,真係幾正

食物
以印尼食物質素黎講,為食貓覺得可以接受,但唔係十分出色
印尼雞湯粉(3/5)
印尼雞湯粉

白鬚印尼牛丸粉(3/5)
白鬚印尼牛丸粉

雲呢拿香蕉天地(4/5)
雲呢拿香蕉天地

呢杯野飲都幾特別,飲得出佢真係用真既香蕉黎整
又唔會特別甜,唔錯👍🏾

雲呢拿香蕉天地