2022-05-17 460 瀏覽
去西貢玩可能好多人都會諗起食海鮮,但兩個人去嘅話食海鮮又太難點菜,所以都會搵下啲cafe/其他餐廳,經朋友介紹下搵到「白鬚旗艦店」,係一間食印尼嘢嘅餐廳~ 鋪頭有兩層加少少戶外位,上層好有cafe feel!仲有坐大咕臣嘅平台位,感覺可以坐一個下晝😌(最後當然無,因為難得入西貢就周圍走走~)•🥢 白鬚牛骨湯飯 $90呢個牛骨湯飯會有啲似肉骨茶,不過無咁重藥材味,湯底會清啲淡啲,但配飯都幾好食😋 而且面都仲有啲炸蒜同蔥,牛骨同牛肉食落都會淡味啲啲,但配咗一個特製嘅豉油,味道有啲啲辣~牛肉片同牛骨份量好多,有6-7片厚切牛肉同3舊牛骨,牛骨都有啲肉痴住,而啲肉唔嚡,腍得嚟又有啲咬口😛 另外仲有一嚿清甜嘅白蘿蔔👍🏻•🥢 烤豬頸肉湯粉 $72就咁睇唔太靚,因為成碗嘢都係黃色🙈 但食落係好重香料味,最突出嘅係香茅,食落有啲似咖喱同喇沙嘅混合😂 好濃郁,同牛骨湯飯好大對比~ 豬頸肉好多,而麵底睇落似米粉,但食落比較腍,兩樣都會沾滿濃濃嘅湯~

🥢 白鬚牛骨湯飯 $90

🥢 烤豬頸肉湯粉 $72
2022-05-09 291 瀏覽
牛骨湯飯 第一啖 當然試左湯先無失望 係清清嘅牛骨湯唔會太肥膩 會放心一口接一口送飯4-5塊切得好工整嘅牛肉底浸左3大件牛骨可能係因為長時間熬煮肉質略嫌有少少靭牛味亦可能因為煲哂落湯所以無咩肉味另外 白飯粒好硬😂可能係印尼米?定煮得未夠浸湯食都無太大改善所以 精華係哂湯到加埋炸乾葱同埋葱最後食唔哂啲飯但幾乎飲哂成碗湯😂😂烤豬頸肉湯粉 Indome就食得多印尼湯粉未食過😂烤豬頸肉份量多有5-6塊薄片夾極都重有麵有啲似上海幼麵可能麵底一早煮好放落碗一夾係成餅麵湯底有喇沙嘅影子少少椰汁味

第一啖 當然試左湯先

一夾係成餅麵
湯底有喇沙嘅影子
少少椰汁味

2022-04-27 185 瀏覽
Geo條👅評分:⭐️⭐️⭐️⭐️(5⭐️最高)印尼雞湯粉 $69印尼曼特寧滴漏咖啡 +$18一個人去咗西貢chill吓,揀咗呢間黃店印尼餐廳,其實之前都同朋友食過,今次就獨自chill吓😛叫咗招牌印尼雞湯粉,湯底幾濃郁,味道有啲似馬來西亞喇沙湯麵嗰個喇沙湯底,雞肉係我鍾意嗰啲唔肥嘅雞肉,但一啲都唔癡牙同埋吸晒個湯底,正!個麵底唔似出面普遍嘅麵,但我又唔識講,淡黃色質地軟身,唔會太淋,幾好食👍🏻今次我又扮吓嘢叫杯咖啡☕️chill吓😂大家都知我唔係太識品嚐咖啡,但呢杯滴漏咖啡又幾好飲,佢本身可以加煉奶,我驚肥所以走煉奶,本身都驚會比較苦,不過又唔會啵,澀又唔會啵,仲飲到濃濃嘅咖啡味,唔錯唔錯,我自己幾鍾意!同埋我叫咗凍咖啡,佢會將咖啡同冰分開,咁樣飲果時就唔會減淡咗咖啡本身嘅味道👍🏻
Geo條👅評分:⭐️⭐️⭐️⭐️(5⭐️最高)

印尼雞湯粉 $69
印尼曼特寧滴漏咖啡 +$18

Weekend去咗西貢行下,想試下啲特式餐廳,見到呢一間印尼菜,決定試試💖 餐廳用咗木枱櫈,擺得頗寬鬆,加上布置同掛飾,感覺置身東南亞 🇮🇳 我食咗烤豬頸肉湯粉。豬頸肉軟腍,湯粉用咗印尼檬粉,口感類似米粉。湯底係淡咖喱,好香都好入味。小食質素有驚喜,全部都好好食。特別推介鹽酥雞粒同印尼炸蝦片。鹽酥雞粒超大份,新鮮炸起熱辣辣,雞肉都醃好夠哂味。印尼炸蝦片有5-6大塊,脆口,就咁食或者點湯都好好食。飲品我飲咗印尼曼特寧滴漏咖啡,咖啡味濃,配上煉奶充滿東南亞特色。🍗小食烤豬頸肉 Grilled Porkjowl雞翼 Chicken wings鹽酥雞粒 Popcorn chicken印尼炸蝦片 Krupuk🍲主菜烤豬頸肉湯粉Grilled Pork jowl with noodles白鬚印尼牛丸粉Bakso Indonesian beer ball noodles☕️飲品印尼曼特寧滴漏咖啡 lndonesian Mandheling dripping coffee檸檬蜜糖 Lemon Honey📍白鬚旗艦店 西貢灣景街9號地舖

🍗小食

☕️飲品

檸檬蜜糖 Lemon Honey

📍白鬚旗艦店
2022-04-19 120 瀏覽
牛骨湯飯幾好味、有驚喜,推薦小有既印尼餐廳,不過雞湯粉就一般,味道好淡,平平無奇,唔係太岩口味😓⋯⋯我今次試過未必會再試,難得入到西貢,又咁多好嘢食,應該有其他更值得試
牛骨湯飯幾好味、有驚喜,推薦

2022-04-17 152 瀏覽
行完鹽田梓搭基本上全日淨係食左兩個茶粿出到黎已經兩點幾黎西貢之前都bookmark左唔少野有印度菜仲有間麵包店最後我都係決定左去食黃店係灣景街有間叫做白鬚既餐廳上網睇寫話係印尼菜我自己印象就好似無乜食過呢種菜系不過見佢評價都唔錯就試下話店主好鍾意峇里就想將佢地d小食帶番黎香港就同幾個志同道合既朋友開左呢一間星期日三點左右唔洗等直入餐廳有兩層侍應就帶左我上面一望有成三張檯係榻榻米另一邊仲有梳化位好似話呢一層會用黎做放影會成個feel就係勁優閒lunch set其實只得六款平日有得以優惠價加小食假期就要比正價用qr code自助落單樓上全程都係由個外籍女仔接待見佢成日踩到榻榻米客除低d鞋幾搞笑先黎既係墨魚餅係香口既個辣椒醬話係自家制但又唔係好特別主菜叫左豬頸肉湯飯後面先知原來牛骨湯飯先係最招牌但已經太遲碗湯都大碗既不過算係幾稀下唔似得叻沙或者咖哩咁香濃豬頸肉份量亦都算少感覺都係普普通通假期要加一埋單都過百蚊其實都算貴不過可能開係西貢既原因都係為左慢活如果係度hea既話都算係幾舒服幾chill既我就唔會太討厭再有機會黎既話應該會揀番牛骨湯或者牛丸
行完鹽田梓搭

我就唔會太討厭
再有機會黎既話應該會揀番牛骨湯或者牛丸
2021-11-14
  • 烤豬頸肉湯飯
西貢超好味必試印尼雞湯麵🍜!香爆惹味豬頸肉~一啖接一啖😝🤤 前日清明好似好多人入左西貢🙈 不過我係再早一星期去 所以大部分地方都唔洗排隊!好好彩!呢間白鬚絕對係IG #西貢美食 嘅排名第一 所以我都唔執輸!印尼雞湯麵 $65唔好睇佢顏色淡淡 其實係好香濃嘅雞湯~ 而且一啲湯唔油膩!食到一半必須加是啦差辣醬!帶你去到另一層次~入面嘅麵質係偏軟嘅麵! 不過正正係咁可以掛到好多湯!入而嘅配菜有雞蛋/雞絲/乾蒜/豆卜/蝦片 份量好多好足!女仔未必食得哂😝烤豬頸肉炒菜配白飯 $88呢個真心正到 佢個豬頸肉燒到岩岩好 邊邊香脆 中間有肉汁 重點係d菜!佢個種爆炒菜嘅味道~同大排檔嘅火喉接近 但又唔會太熱氣 配埋飯食真係岩岩好🥹 而且份量真係無得輸 不枉我山長水遠入到西貢!素春卷 +$10 跟餐 呢個麵係即叫即炸 熱辣辣 $10黎講算係一個香口嘅配菜 唔錯!薑檸蜜 ~$20幾個日好凍所以叫左呢杯熱飲🤣 普通 都係試返佢嘅咖啡啦!
西貢超好味必試印尼雞湯麵🍜!香爆惹味豬頸肉~一啖接一啖😝🤤

印尼雞湯麵 $65

烤豬頸肉炒菜配白飯 $88
呢個真心正到 佢個豬頸肉燒到岩岩好 邊邊香脆 中間有肉汁

素春卷 +$10 跟餐

薑檸蜜 ~$20幾
個日好凍所以叫左呢杯熱飲🤣 普通 都係試返佢嘅咖啡啦!
2022-04-05 143 瀏覽
白鬚旗艦店行完山,諗住喺西貢食啲嘢,揀咗呢間食印尼野😎白鬚印尼牛丸粉~$68走咗好多嘢,走咗葱,芹菜,炸紅蔥,芽菜😂,自家製牛丸口感紮實,無加豬肉,有少少胡椒味,加咗塊炸雲吞,面嘅份量比較少,大食嘅人可能未必夠烤豬頸肉湯粉~$72豬頸肉烤得適中,香口惹味,會有啲芽菜喺入邊,口感豐富,但係略嫌湯底味道比較淡泰式魚餅配參岩椰油辣椒醬~$9有三件,墨魚餅好食,點埋啲辣椒醬食,配搭一流炸素春卷~$9都係有三件,熱辣辣新鮮炸起,脆卜卜又不油膩印尼千層糕~$9千層糕比較硬身,口感一般Black Mamba~$40其實就係可樂加雲呢拿雪糕,都幾好飲白鬚旗艦店🏠:西貢灣景街9號地舖☎️:27203168
白鬚旗艦店
行完山,諗住喺西貢食啲嘢,揀咗呢間食印尼野😎

白鬚印尼牛丸粉~$68

烤豬頸肉湯粉~$72

泰式魚餅配參岩椰油辣椒醬~$9
有三件,墨魚餅好食,點埋啲辣椒醬食,配搭一流

炸素春卷~$9
都係有三件,熱辣辣新鮮炸起,脆卜卜又不油膩

印尼千層糕~$9
千層糕比較硬身,口感一般

Black Mamba~$40
其實就係可樂加雲呢拿雪糕,都幾好飲

🏠:西貢灣景街9號地舖
☎️:27203168

• 白鬚印尼牛丸粉
幫襯勁買💛Bakso 白鬚🌊@baksohkA platform to share our love for Bali beach vibe 一個平台去分享我們喜愛的峇里海灘氣息🏝疫情再加落雨成個西貢都比較少人🌧 行過呢間印尼餐廳竟然full house!! 所以決左試一試😋原來餐廳幾年前係西貢做過一個月Pop Up Store,到最近終於進駐西貢🤩白鬚牛骨湯飯Beef Bone Soup with Rice湯底係用差唔多30斤嘅牛骨牛坑腩同埋蔔白,每日新鮮熬製12個鐘先可以清甜但又唔油膩🐮 牛坑腩好腍,牛味好濃,牛骨上面仲有啲好爽口嘅白色嘅軟骨🤤落雨天涼涼地,呢個牛骨湯暖身一流!! 唔覺意就飲曬成碗,但都唔會話口渴,所以我諗個湯係冇味精🤤烤豬頸肉湯粉Grilled Pork Jowl with Noodles食湯粉嘅習慣一定係飲返啖湯先!喇沙好鮮甜再加香茅同檸檬葉嘅味都好出🍋🌱 好有東南亞feel🇮🇩 豬頸肉唔會話好多肥膏但又好腍🐽紫菜雞卷 Seaweed Chicken Rolls 叫個main可以加$10跟個小食,呢個價錢有3件雞卷,好抵! 炸得好脆口,加埋個沙律醬,好好味🤓裝修
幫襯勁買💛

Bakso 白鬚🌊
@baksohk

Beef Bone Soup with Rice
白鬚牛骨湯飯 Beef Bone Soup with Rice

烤豬頸肉湯粉
烤豬頸肉湯粉 Grilled Pork Jowl with Noodles

紫菜雞卷
Seaweed Chicken Rolls

裝修同環境都好有心思,好chill 有sofa同bean bags⛱

餐廳有學生/長者餐 平均平$15-$30,仲送汽水 支持良心小店💛
2022-03-18 185 瀏覽
印尼特色麵食💛位於西貢一間很chill的印尼小餐廳由年輕人打理,店內環境讓人感輕鬆舒服😌《白鬚印尼牛丸粉》$70自家製的牛丸,彈牙的牛丸,黑椒味較濃,特別欣賞那兩件脆卜卜的炸物,其中一件是炸雲吞?!應該是!好好吃!💛《烤豬頸肉湯粉》$75是叻沙的湯底,味道較為清淡,不會太濃,豬頸肉大大件,豆卜入味好吃!🧡加$10配指定小食《素春卷》一口春卷,脆卜卜,很滋味。特式飲品需另加錢,有咖啡、咸檸檬七喜、梳打水等等。總結:食物有特色,環境令人很放鬆,很舒服的一間小店!💛
印尼特色麵食💛

位於西貢一間很chill的印尼小餐廳

由年輕人打理,店內環境讓人感輕鬆舒服😌

《白鬚印尼牛丸粉》$70

《烤豬頸肉湯粉》$75

加$10配指定小食《素春卷》
一口春卷,脆卜卜,很滋味。

特式飲品需另加錢,有咖啡、咸檸檬七喜、梳打水等等。

總結:食物有特色,環境令人很放鬆,很舒服的一間小店!💛
2022-03-17 92 瀏覽
📍白鬚旗艦店西貢灣景街9號地舖味道 🍽🍽🍽🍽價錢 💵💵💵💵賣相 👀👀👀環境 💒💒💒💒服務 🛎🛎🛎經過西貢去左朋友介紹嘅白鬚旗艦店 餐廳有兩層 以復古佈置為主題 上層有3枱榻榻米同埋投影機 整體格調好好~~ 野食方面 平日星期一至五4點前提供學生/長者lunch set 45-55蚊有湯粉/飯配埋汽水 其中最出名嘅👉白鬚印尼牛丸粉 👉印尼雞湯粉都係45蚊咋 我就試咗👉烤豬頸肉湯粉 豬頸肉肥瘦適中 檬粉偏腍 而湯底非常濃郁 味道接近喇沙 真係忍唔住飲到見碗底😋
📍白鬚旗艦店

味道 🍽🍽🍽🍽
價錢 💵💵💵💵
賣相 👀👀👀
環境 💒💒💒💒
服務 🛎🛎🛎

2022-03-11 230 瀏覽
入到西貢,無理由唔食餐主食先走,留意咗哩間好耐,終於食到一次☺️ 。『White Pine』$88第一次食yogurt bowl,覺得好好味呀!個底係香蕉沙冰上面鋪滿左芒果肉,香蕉肉.同埋granola;食之前其實有啲擔心唔夠飽,但原來食下食下,都幾豐富係有飽肚感⋯⋯『蔬菜餅』$42蔬菜餅比想像中油膩,點埋個醬比較適合⋯⋯『印尼雞湯粉』$65友人點嘅菜,我無食,唔知咩味,所以只係post張相。📍 白鬚旗艦店 (西貢)西貢灣景街9號地舖

『White Pine』$88

⋯⋯
『蔬菜餅』$42
蔬菜餅比想像中油膩,點埋個醬比較適合
蔬菜餅

⋯⋯
『印尼雞湯粉』$65
友人點嘅菜,我無食,唔知咩味,所以只係post張相
印尼雞湯粉

📍 白鬚旗艦店 (西貢)
2022-02-11
蔬菜餅
2022-03-05 94 瀏覽
很喜歡去西貢可以帶埋狗仔去,又有好多唔同嘅海灘帶埋小狗去玩會好開心^^之前朋友推介呢間餐廳第一次試,味道好味,價錢唔屬於太過貴但係亦都唔算好平,份量比較少,但是味道都很出色,牛肉丸好彈牙,湯粉好清甜^^可以加小食魚餅,魚餅真係好好食,同埋有一種香草味咁好嘢味^^朋友就叫咗咖喱豬頸肉飯,咖喱味清香,味道好食,不過豬頸肉嘅份量真係可能少咗啲啲,相比起牛丸牛丸抵食啲但係如果再有機會嘅話,再嚟西貢嘅話都會再食,賣相都好靚,餐廳都好有特色
2022-02-25 251 瀏覽
🥣白鬚牛骨湯飯Beef Bone Soup with Rice📝每日限量供應以前食過唔錯所以朋友話想試我當然舉手贊成上枱依然係大大碗牛骨同牛肉清甜嘅湯頭唔會好油牛肉牛骨都入味牛肉好稔易入口伴有新鮮蔥粒同好多炸紅蔥片唔蘸配送嘅醬料都夠味嫲嫲係印尼華僑炸紅蔥片係我同嫲嫲嘅回憶之一所以呢碗牛骨湯飯令我感覺特別親切亦係令人飯連湯清光光嘅招牌菜Limited daily supplyIn fact tried this some while agoSo no objection withMy friend’s proposal of ordering thisIt’s still a large bowl filled with beef and bones as beforeThe clear and tasty beef consommé was not oily at allThe beef and bones were well flavouredLots of chopped spring onionAnd fried red onion with the tender beefDid
🥣
亦係令人飯連湯清光光嘅招牌菜
Limited daily supply
So no objection with
Lots of chopped spring onion
Didn’t need to have the beef with additional dipping sauce
My grandma was Indonesian Chinese
Fried red onion is one of my memories of her
Therefore this dish definitely made me feel warm
And of course we ate everything up approvingly
💰

仲有好多雞絲
先飲一啖湯試味
幾清香
撈匀所有材料
雞絲、芽菜、米粉夾埋一齊食
口感一流
不過呢個時候雞湯就顯得有啲清淡
加返少少本身配搭嘅辣椒油
一切嚟得啱啱好
Soto ayam, infused with tumeric and coconut milk
Delicious but not greasy
A lot of shredded chicken
Had a sip of soup without anything else
Fragrant
Then mixed everything
Chicken, sprouts, rice vermicelli all in one go
Layers of different texture in this bite
But the soup appeared too light at this moment
So added a little of the hot sauce served with it
Here you go, perfect
💰
HKD65

🗓
2022-02
2022-02-19 2319 瀏覽
#pb食在西貢在西貢享受印尼風情🇮🇩呢間印尼菜係西貢一直都好出名🥰 不過因為次次入西貢都掛住去Cafe 所以一直都未去試😢 今次終於有機會試下😋 店內裝修充滿峇里風情 亦會播住滑浪片段🏄 室內下層位置大約有5枱 上層好似有打卡位 不過我冇上去睇🤪 另外室外位置 可以帶寵物一齊去❤️.主食有6款 價錢$68-$90不等😋 星期一至五去加$9可配是日小食一款而且所有飲品半價😍 另外佢仲有學生 / 長者優惠 價錢$50-$65配汽水 幾抵👍🏻🔹白鬚牛骨湯飯🐮推介❤️ 每日限量供應嘅招牌菜😍 個牛骨湯真係幾好飲 味道唔係好濃好鹹果種 而係清清地😋 牛肉份量好多 肥瘦適中 口感唔韌👍🏻 重點係要加埋辣油食 味道即刻提升‼️最正係有好多牛骨 岩哂中意啃骨嘅我🥰 牛骨入面仲有唔少肥膏 慢慢食埋真係好滿足❤️🔹印尼雞湯粉🐣推介❤️ 呢碗味道相對比較重口味🤪 椰香味幾重 食落有少少似咖喱味 味道濃郁😍 配料有蝦片、豆卜、蛋等等 豆卜索哂汁好正👍🏻 朋友大愛呢款❤️🔹泰式魚餅配參峇椰油辣椒醬🐟加左呢款小食😋 味道正常發揮 比較普通🤪 不過個椰油辣椒醬好正😍🔹印尼曼特寧滴漏咖啡☕可以配煉奶👍🏻.整體✨ 印尼菜本身已經
#pb食在西貢
在西貢享受印尼風情🇮🇩

🔹白鬚牛骨湯飯🐮

🔹印尼雞湯粉🐣

🔹泰式魚餅配參峇椰油辣椒醬🐟

🔹印尼曼特寧滴漏咖啡☕
可以配煉奶👍🏻

整體✨ 印尼菜本身已經好特別 加上食物質素唔錯😍 兩款主食都好正👍🏻 平日去冇咩人 環境幾chill🥰 去西貢要支持下💛

2022-02-08
  • 白鬚牛骨湯飯