餐廳: 珍珠皇宮印度餐廳
資訊:

最近愛上煮咖喱,大家早排睇我去camping都要煮咖喱飯,今日放工直頭約朋友去重慶大廈食正宗印度咖喱,食完勁滿足!想食印度菜一定要試依間!咖喱超好味😋🍅蕃茄湯 $58即叫即磨印式風味蕃茄湯,味道主要有蕃茄、肉桂味,特別之處蕃茄湯係有辣味,頭啖湯已經好開胃~🥗希臘傳統沙律 $78冰涼新鮮蔬菜入口透心涼,多款足料沙律菜好抵食,希臘芝士好加分,非常推介!🌯南印度捲餅 $78上枱超驚喜!超長嘅一塊捲餅,脆捲餅用米漿+豆蓉製成,餡料有薯仔,洋蔥等,簡單食材已經好好味,加上可按個人口味加入3款醬汁食,3款醬汁分別有:酸辣醬、豆蓉醬、乳酪芝士醬,我最鍾意酸辣醬,酸味十足加上微辣用嚟「點」捲餅食好夾!🦐香烤帝王大蝦 $248鐵板烤蝦非常有風味~上枱已經聞到超級香醬汁味,大蝦肉質彈牙又多膏,隻蝦真係好大隻,長過我隻手㗎!🍗牛油烤雞 $118係OpenRice 見到推介必試,咁我都試下,好多汁加上少少辣撈飯勁惹味,烤雞入哂味,加上烤餅食又另一番風味,醬汁辣中帶甜又有牛油香超開胃,唔覺意食多好多飯~🥘瑪莎拉咖喱烤雞 $118依款咖喱可選辣度,我揀咗中辣都唔係好辣,下次可以揀大辣試下,比起牛油烤雞醬汁會少d,

🍅蕃茄湯 $58

🥗希臘傳統沙律 $78

🌯南印度捲餅 $78

🦐香烤帝王大蝦 $248

🍗牛油烤雞 $118

🥘瑪莎拉咖喱烤雞 $118
依款咖喱可選辣度,我揀咗中辣都唔係好辣,下次可以揀大辣試下,比起牛油烤雞醬汁會少d,同樣撈飯食好正!味道係偏鹹加辣,鍾意濃味菜必試!

🍚印度黃飯 $45
食咖喱當然要配飯la!平時食開白飯,食印度菜緊係要食黃飯,黃飯好香,配咖喱真係無敵!

🫓蒜蓉烤餅 $30
印度菜必食烤餅!鍾意蒜蓉味就一定要揀蒜蓉,蒜蓉味好香,烤餅烤得好脆口,就算唔加咖喱單獨食都超正!

🍦乳酪脆米球 $75
見到每枱人都嗌,我都跟風叫咗嚟試下。外層係脆卜卜炸皮包裹凍涼乳酪,口感似炸雪糕,另外外面好多印度香料,酸酸甜甜好解渴~

🇮🇳印度脆米球 $75
依款甜品好特別,食嘅時候自己倒瓶裝糖水入脆米球,酸酸甜甜充滿異國風味

🥭芒果優格奶昔 $42
每次去食印度菜都好期待杯芒果飲品,依杯芒果優格奶昔真係必試!超香濃芒果味,加上乳酪濃厚感勁好飲!

🍓士多啤梨優格奶昔 $42
同樣有香濃士多啤梨味,乳酪濃厚感比芒果優格奶昔少一點

珍珠皇宮印度餐廳

• 芒果優格奶昔
  • 香烤帝王大蝦
  • 南印度捲餅
  • 瑪莎拉咖喱烤雞
我地今次去咗一間印度餐廳,試咗好多唔同嘅菜式,其中有啲真係令我印象深刻。Seekh Kebab佢哋用咗羊肉製成,口感好嫩滑,啖啖有咬勁。當我咬落去嘅時候,啲肉汁就慢慢釋放出嚟,真係好美味。味道方面,佢哋用咗啲香料同調味料為肉賦予咗濃郁嘅香氣同味道,唔會太辣,好適合唔太愛辣嘅人食。Lamb VindalooLamb Vindaloo係一道辣味嘅菜式,但辣味唔會壓過啲肉嘅鮮美。肉質鮮嫩,入口即化,而啲香料同埋醬汁都好均衡,令味道更加豐富。Lamb KormaLamb Korma就相對而言唔辣咁多,但仍然有獨特嘅味道。佢哋用咗啲椰汁同乳酪嚟營造出咗一個濃郁而柔滑嘅醬汁,同啲香料一齊融合,令味道更加濃郁,肉質亦好滑嫩。Butter Naan, Garlic 🫓 Butter Nan係一款軟綿綿嘅印度烤餅,表面塗上啲牛油,令佢更加香脆。入口時,可以感受到啲麵粉嘅香甜同埋牛油嘅滋味,好適合搭配埋其他菜式一齊食。Garlic Naan就加咗蒜蓉喇,個香味散發出嚟,同埋啲蒜味同麵粉嘅結合,真係好好味。Strawberry Lassi呢杯冰涼嘅草莓酸奶飲品好解渴,草莓嘅鮮甜同酸奶嘅滑順完美結合,令味蕾都

Seekh Kebab

Lamb Vindaloo

Lamb Korma

Butter Naan, Garlic 🫓

Strawberry Lassi
呢杯冰涼嘅草莓酸奶飲品好解渴,草莓嘅鮮甜同酸奶嘅滑順完美結合,令味蕾都感到愉悅。呢杯Lassi好滋味,係一個完美嘅結束。

2023-11-19
  • Seekh Kebab
  • Lamb Korma
  • Lamb Vindaloo
  • Garlic Naan
重慶大廈嘅正宗印度餐廳你又食過未?原來最近ERROR都有黎過,今日我就冇大家黎試下喇。餐廳都幾多外國人幫襯,餐廳佈置典雅,座位又闊落。Lamb rogan Jose 印式燴羊肉$118個印度curry汁勁濃厚,香料味香濃,羊肉肥瘦均勻有羊味,爸爸話送飯好正。Dahi Poori $78乳酪脆米球好特別嘅一道小食,米球炸到好脆,內有印度🇮🇳鷹咀豆同乳酪,乳酪中和左下微辣,少少甜又少少辣,我都係第一次食咋。Goan fish curry $118椰汁curry魚加入椰奶嘅印度咖哩魚,濃厚鮮美嘅咖哩醬汁喺印度叫Molee醬,送飯吃或沾著麵包吃都好味。Peshawari Naan $45乾果果仁蓉烤餅呢款烤餅好特別,烤餅中包住好碎碎嘅果仁同乾果,口感十足,質感帶少少濕潤,味道鹹鹹甜甜,有驚喜。Roti $18原味烤餅質地乾身,口感柔軟又有嚼勁,配上咖喱一起吃,香口美味。Saffron Pullao $35印度黃飯嘩!份量超大呀!係將好長粒嘅飯粒炒至乾身,飯粒粒分明,就咁食都好味,沾上咖哩食有另一番風味。Mango Lassi芒果奶昔 $42超濃郁,啖啖芒果香。

Lamb rogan Jose

Peshawari Naan $45
乾果果仁蓉烤餅

Roti $18
原味烤餅
質地乾身,口感柔軟又有嚼勁,配上咖喱一起吃,香口美味。

Saffron Pullao $35
印度黃飯

Mango Lassi
芒果奶昔 $42
超濃郁,啖啖芒果香。

4天前
4天前 0 瀏覽
我今日放工後,順道約同好友去位於尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈一樓96-97號舖的珍珠皇宮Moti Palace Indian Restaurant 食印度菜,環境舒適,坐得舒服。我點左個 Lamb Chops(香烤羊排)$178,好友點左個 Tandoori Pomfret(香烤原條鯧魚)$158,另加 Traditional Greek Salad(希臘傳統沙律)$78,Paneer Kulcha (印度芝士餡餅)$40。羊排和鯧魚都烤得皮脆肉嫩,十分好味;沙律好清新,芝士好味;餡餅好食。

• 希臘傳統沙律
  • 香烤羊排
  • 印度芝士餡餅
  • 香烤原條鯧魚
6天前 0 瀏覽
🇮🇳 前幾天,我和朋友在尖沙咀重慶大廈一間非常有名的印度餐廳用餐。這間餐廳曾吸引過許多名人光顧,包括Error、任達華、李治廷、齋藤工等。食物非常正宗且符合我們的口味,價格也相當合理。下次一定會再來支持。以下是我們點的菜品:🥟 乳酪脆米球 (Dahi Poori) - $78這道甜甜的乳酪脆米球非常美味,難以言喻,絕對是必點之選!這是我第一次嘗試這道菜,在其他印度餐廳也很少見。🍢 免治雞肉卷 (Chicken Seekh Kebab) - $128雞肉卷烤得恰到好處,香氣四溢,口感鮮嫩多汁。搭配蘸醬享用,絕對是印度烤肉愛好者的最愛!🍽️ Set For 2 - $298 🌟🌟 這套餐非常豐盛,涵蓋了多款經典印度菜式,讓我們一次品嚐到了不同的美味。份量十足,物超所值!🥟 香炸素菜咖喱角 (Vegetable Samosa) 內餡是蔬菜的酥皮角,口感香脆。🔥🍗 香燒春雞 (Tandoori Chicken) 使用印度香料醃製並在圓筒形的烤爐中烤製的燒雞。烤得恰到好處的春雞,搭配獨特的印度香料,散發出誘人的香氣,色香味俱佳!👏🍗 牛油烤雞 (Butter Chicken)嫩滑的雞肉搭配濃郁

🥟 乳酪脆米球 (Dahi Poori) - $78

🍽️ Set For 2 - $298

🥟 香炸素菜咖喱角 (Vegetable Samosa)
內餡是蔬菜的酥皮角,口感香脆。🔥

🍗 香燒春雞 (Tandoori Chicken)

🍗 牛油烤雞 (Butter Chicken)
嫩滑的雞肉搭配濃郁的牛油番茄醬,口感豐富細膩,每一口都充滿了奶油與香料的香氣,讓人回味無窮!❤️

🥬 芝士菠菜 (Palak Paneer)
清爽的菠菜搭配濃郁的芝士,口感豐富而綿密。🌿

🍞 雜錦薄餅+印度黃飯 (Bread Basket + Saffron Pullao)
薄餅有原味和蒜蓉味2種,口感酥軟,搭配香氣撲鼻的藏紅花黃飯,讓整個餐點更加豐富多樣。🌟

🥤 芒果奶昔 x2 (Mango Lassi)
芒果奶昔口感濃郁滑順,芒果的天然甜美充滿口腔,消暑又解渴,是完美的飲品選擇!🥭

💰 總計:3人共$554.4(已包含10%服務費)。
2024-05-10
突然間有種很想吃咖哩的心癮🇮🇳🫢這是我第一次闖入重慶大廈吃地道印度菜👳🏾‍♂️這家餐廳主打多款正宗印度料理🥘乳酪脆米球🧆之前在其他餐廳已經有吃過,一直都念念不忘🤤,脆米球是印度特色小吃,外層香脆配上酸甜的乳酪,混合馬鈴薯🥔及鷹嘴豆作內餡,還有印度香料,吃起來更有層次感,真的忍不住一口接一口,好好吃🥰南印度捲餅🌯捲餅上桌時很注目成為焦點🤩,餅皮由米漿及豆蓉製成,吃起來口感煙韌,裡面包裹著咖喱馬鈴薯🥔及洋蔥🧅等餡料,再搭配3種醬汁可按照自己喜愛選擇,無論單吃或沾醬都有不同的風味,因份量十足與朋友一起分享👭芒果優格奶昔🍹由香濃芒果🥭及濃厚的乳酪混合成奶昔,質感濃稠,酸酸甜甜挺開胃,最合適夏天喝😋
突然間有種很想吃咖哩的心癮🇮🇳🫢

芒果優格奶昔🍹
芒果優格奶昔

2024-05-04
芒果優格奶昔
尖沙咀重慶大廈入面有很多印度餐廳,走上一樓,去到盡頭位置就見到這間餐廳了,雖然有點隱蔽,但是晚飯時間,蠻多客人,跟朋友在這邊聚餐。Chicken Seekh Kebab在鐵板上烤著,免治雞肉製作而成的雞卷,上枱時嘶嘶聲,雞卷混合很多香料,味道豐富,沒想到越吃越辣的。Plain Naan印度咖喱,最佳配搭莫過於印度烤餅。一般的烤餅比較鬆厚柔軟,口感煙煙韌韌,最適合沾咖喱一起吃。Onion Kulcha入面餡料夾著洋蔥,更加香口、惹味。口感比烤餅扁平。Chicken Tikka Masala咖哩烤雞,以多種香料製作及烹調而成的咖喱醬汁,不算辣,雞件蠻多,很厚實,而且無骨,每啖都是雞肉。Mango Lassi味道有點似楊枝甘露。芒果酸中帶甜,跟乳酪打成的飲品,甜度恰好。Plain Lassi純乳酪、冰粒、水攪拌至起奶泡,味道是天然的原味,解膩又促進腸胃消化。
雖然有點隱蔽,但是晚飯時間,蠻多客人,跟朋友在這邊聚餐。
Chicken Seekh Kebab
在鐵板上烤著,免治雞肉製作而成的雞卷,
上枱時嘶嘶聲,雞卷混合很多香料,
味道豐富,沒想到越吃越辣的。
Plain Naan
Onion Kulcha
入面餡料夾著洋蔥,更加香口、惹味。口感比烤餅扁平。
Chicken Tikka Masala
咖哩烤雞,以多種香料製作及烹調而成的咖喱醬汁,不算辣,
雞件蠻多,很厚實,而且無骨,每啖都是雞肉。
Mango Lassi
Plain Lassi
好耐冇去重慶大廈搵食啦對上一次食印度菜亦都係好耐之前咁啱喺附近買完波鞋 走咗去試吓啦印度脆米球($75)呢道菜Puri球係我去餐廳嘅首選之一😝😝係一款印度街頭常見嘅小食脆米球外層酥脆 炸到金黃飽滿裡面係鬆軟嘅鷹嘴豆同埋香料 倒入薄荷綠汁 口感好豐富同香濃 絕對值得試下印度燴羊肉($118)嫩滑嘅羊肉 配埋濃郁嘅印度香料同醬汁好好食呀🩵而且份量都好多如果你鐘意食羊肉 一定要試試芝士菠菜($98)我地叫左素菜試試看將新鮮嘅菠菜同芝士混合埋一齊煮出濃郁嘅口味😉 菠菜嘅質地嫩滑 芝士令味道更香濃配上plain naan超好食的Plain Naan原味烤餅($25)印度烤餅 外層酥脆 裡面鬆軟呢道菜可以當同其他主菜一齊食 多汁雖然味道相對簡單,但非常好味。飲品:凍檸茶($30)& 芒果奶昔($42)凍檸茶發揮正常 味道比較清淡芒果奶昔濃稠同香甜 芒果味道好突出飲落甜甜地 用嚟解辣一流!上面嗰張飲咗幾啖 補返張完整嘅相先整體嚟講呢間都算係正宗嘅印度菜無論係肉食愛好者定係素食者都可以揀到適合自己口味嘅菜式餐廳嘅店員服務態度都好友善 環境舒適乾淨又衛生🩵原來之前error同埋其他明星都嚟過🤪🤪呢間應該
好耐冇去重慶大廈搵食啦
對上一次食印度菜亦都係好耐之前
咁啱喺附近買完波鞋 走咗去試吓啦

印度脆米球($75)
呢道菜Puri球係我去餐廳嘅首選之一😝😝
係一款印度街頭常見嘅小食

脆米球外層酥脆 炸到金黃飽滿
裡面係鬆軟嘅鷹嘴豆同埋香料
倒入薄荷綠汁 口感好豐富同香濃 絕對值得試下

印度燴羊肉($118)
嫩滑嘅羊肉 配埋濃郁嘅印度香料同醬汁
好好食呀🩵而且份量都好多
如果你鐘意食羊肉 一定要試試

芝士菠菜($98)
我地叫左素菜試試看
將新鮮嘅菠菜同芝士混合埋一齊
煮出濃郁嘅口味😉
菠菜嘅質地嫩滑 芝士令味道更香濃
配上plain naan超好食的

Plain Naan原味烤餅($25)
印度烤餅 外層酥脆 裡面鬆軟
呢道菜可以當同其他主菜一齊食 多汁
雖然味道相對簡單,但非常好味。

飲品:凍檸茶($30)& 芒果奶昔($42)
凍檸茶發揮正常 味道比較清淡
芒果奶昔濃稠同香甜 芒果味道好突出
飲落甜甜地 用嚟解辣一流!

上面嗰張飲咗幾啖 補返張完整嘅相先

乾淨又衛生🩵
原來之前error同埋其他明星都嚟過🤪🤪
呢間應該算係少有人氣嘅印度餐廳

2024-04-29 32 瀏覽
經常聽重慶大廈的名字,但第一次進入,並沒有想像中的可怕,一入地下門口已經有餐廳的職員帶我們上去雖然外邊沒有冷氣,但餐廳內有十足的冷氣老闆廣東話流利,用心說出菜式特點,亦會關顧顧客的食量,務求令客戶享受的同事不會浪費食物多道菜式都非常美味😋乳酪脆米球、芝士菠菜。。。烤餅款式多,新鮮軟熟、熱辣辣老闆誠意推介印度雪糕,但無緣嘗試,希望下次有機會再過來品嚐!老闆好可愛,親切友善,願意分享經歷,有社會責任不得了不得了,不得了!

雖然外邊沒有冷氣,但餐廳內有十足的冷氣

多道菜式都非常美味😋乳酪脆米球、芝士菠菜。。。

烤餅款式多,新鮮軟熟、熱辣辣

• 乳酪脆米球
  • 蒜蓉烤餅
  • 印度奶茶
  • 芝士烤餅
  • Dosa
  • 蒜蓉蝦
  • Dahi Poori 乳酪脆米球
2024-04-23 26 瀏覽
係香港要食正正正宗印度菜,識食一定識搵重慶大廈,今次搵左呢度,坐得舒服,店員又nice識聽同講少少廣東話。好,坐低睇下有咩好食先。南印度捲餅,睇menu就係想試啲岀面好少有得食既野,,呢個捲餅好長長,用米漿加豆蓉製成脆捲餅,裡面係薯仔洋蔥餡料,仲有三款特色醬汁點呀點。印式素菜沙律,加左芝士同herbs,我喜歡果啲香料既味道,因為本身我唔太喜歡蔬菜腥味,反而有herbs令我易入口。咖哩雞,咖哩濃郁夠稠,仲有好多雞件,好抵食!叫左蒜蓉烤餅、印度芝士餅點咖哩,先試一啖原味烤餅,就咁食都已經好香、酥 、脆,點埋咖哩仲升華。Mango Lassi,Banana Lassi,店員介紹Mango Lassi真係好好味,又香芒果味,仲有芒果汁,唔錯!

好,坐低睇下有咩好食先。

咖哩雞,咖哩濃郁夠稠,仲有好多雞件,好抵食!

2024-04-18 32 瀏覽
第一次入到嚟重慶大廈食印度野, 感覺既興奮又緊張呀! 環境原來無想像中複雜, 地下好多兌換店同小商店, 上一層有好多不同嘅咖喱餐廳, 不過始終對周圍嘅環境唔熟悉, 沿着條長樓梯上到嚟一樓, 就搵網上介紹嘅呢間珍珠皇宮印度餐廳試下先;珍珠皇宮印度係網上數一數二好食餐廳, 店內裝飾充滿印度嘅色彩, 有啲似返咗去七八十年代嘅感覺。印度脆米球 Paani Poori - $75脆米球係岀名嘅印度街邊小食; 印度脆米球外表好得意, 係一個脆卜卜嘅波波球, 外酥內軟, 裡面裝住八種香料同薯仔蓉, 食之前要先將印度酸梅水倒入米球內, 食落有少少酸酸辣辣, 真係一道印度特色小吃。蒜蓉蝦Garlic Prawn - $138蝦食落真係爽口彈牙, 好新鮮。這道菜蒜蓉不會遮蓋左鮮味, 都是呢度嘅一道非常受歡迎嘅海鮮料理, 口感豐富。瑪莎拉咖喱烤雞 Chicken Tikka Masala - $118瑪莎拉咖哩比較香濃, 咖喱汁偏厚, 主要用香料同埋黃薑調製, 小小辣, 肉份量都幾多, 烤雞都香口, 唔會好鞋, 用嚟配烤餅一流。蒜蓉烤餅 Garlic Naan - $30又香又軟嘅烤餅係印度嘅傳統美食, 食

印度脆米球 Paani Poori - $75

蒜蓉蝦Garlic Prawn - $138

蒜蓉烤餅 Garlic Naan - $30
又香又軟嘅烤餅係印度嘅傳統美食, 食印度菜不可或缺少, 配上咖喱真係可以食好多塊呀!

青檸梳打 Lime Soda - $38
青檸梳打解渴首選, 青檸亦可清清喉嚨, 口感清爽, 微酸微甜, 這是一款非常清新的飲料, 啱哂用嚟解渴。

芒果優格奶昔 Mango Lassi - $42
用新鮮芒果汁配乳酪撈埋一齊飲, 飲得出明顯係新鮮果汁整成, 酸酸甜甜, 好好飲。
2024-04-07 45 瀏覽
到重慶大廈食印度菜我相信是不少人清單中的一個項目,當然我也不例外,但商場內選擇繁多而且空間流動複雜,讓人不知如何是好。今次選擇了位於重慶大廈一樓珍珠皇宮印度餐廳,因在大門被這間餐廳的拉客先生熱情又有禮介紹吸引了,然後更會專成到餐廳門口。到餐廳後去遇到老闆,他更自豪介紹一樓多間餐廳都是由他及家族經營的,每間餐廳以不同地區或飲食習慣的印度菜為主題。🥠印度脆米球 $75 脆米球內釀有薯仔餡料,倒上酸汁食用,口感爆炸,清新開胃。🫔南印度卷餅 $78 一直想試的一款印度菜,果然不失我所望,卷餅以米漿加豆蓉制成,甜甜的有點像薄脆的可麗餅,中間包着薯仔洋蔥混合的餡料,沾上旁邊的香料汁食用,滋味又果腹。🥘牛油烤雞$118我最愛的印度菜之一,醬汁帶有少少蕃茄味不會辣,男女老幼及不能吃辣的人士也很適合。🥗芝士菠菜$98印度菜初哥首選!同行朋友第一次食印度菜,驚讚原來印度菜也有這清淡的菜式。🫓蒜蓉烤餅$30 鬆軟的烤餅充滿着蒜味,沾上烤雞及菠菜芝士,一口一口的就吃完了。🍹芒果奶昔$42酸甜開胃又清新。🧋印度凍奶茶 $35 絲滑濃郁,每一口都充滿着香料的味道。

🥠印度脆米球 $75
脆米球內釀有薯仔餡料,倒上酸汁食用,口感爆炸,清新開胃。

🫔南印度卷餅 $78

🥘牛油烤雞$118

🥗芝士菠菜$98

🫓蒜蓉烤餅$30

🍹芒果奶昔$42
酸甜開胃又清新。

🧋印度凍奶茶 $35
絲滑濃郁,每一口都充滿着香料的味道。
  • Mango  lassi
  • 印度脆米球
  • 南印度捲餅
  • Butter  Chicken
2024-03-27 57 瀏覽
餐廳喺重慶大廈入面,入到嚟彷彿去咗另一個國度,好似去咗旅行咁😂呢間印度菜非常好味,一試難忘,愛上咗印度菜🤩 食物高質,調味適合香港人~乳酪脆米球($75)印度嘅著名小食之一,外層炸得香脆,內裡係豆泥及乳酪,面頭係脆脆嘅topping,酸酸甜甜好開胃😍,要快啲食,擺耐咗會變淋~印度燒雞 半隻($108)用鐵板上的,所以雞肉可以熱辣辣上枱,雞肉係4舊大大件,建議都係要快啲食,不然雞肉會變乾,整體好惹味~瑪莎拉咖哩烤雞($118)咖喱夠香,係由多種香料製成,味道唔會太辣,雞件都幾嫩滑,一定要配烤餅😋牛油烤餅($28)每次食咖哩都必叫,所有烤餅都一定要襯熱食,烤餅點咖喱食一流🤤印度芝士餡餅($40)上到枱熱辣辣,芝士味香濃,襯熱食好鬆軟👍🏻Mango Lassi ($42)印度經典飲品,每次食印度菜必飲,芒果同乳酪配合得剛剛好,好creamy 香濃~Indian Tea ($30)推介!同港式奶茶完全唔同,有好獨立嘅印度香料味,但香料味又唔會太濃烈令你接受唔到~好好飲👍🏻

乳酪脆米球($75)
乳酪脆米球

印度燒雞 半隻($108)
印度燒雞

瑪莎拉咖哩烤雞($118)

牛油烤餅($28)

印度芝士餡餅($40)
上到枱熱辣辣,芝士味香濃,襯熱食好鬆軟👍🏻

Mango Lassi ($42)
Mango  Lassi

Indian Tea ($30)
珍珠皇宮印度餐廳位於全香港最多印度餐廳嘅重慶大廈,重慶大廈一直出名多印度餐廳,但是這麼多間之中,我覺得珍珠皇宮印度是數一數二好食🤤,原因是其他印度餐廳一是味道太濃,二是貴錢貴(好像尖沙咀某間高級酒店裏的印度餐廳)😮‍💨。所以若朋友今次第二次嚟食。一走進餐廳,店舖裝修發覺跟上次冇甚字麼分別,但就多了很多食客,應該是餐廳開始岀名😂,食客有香港人、外國人、甚至印度人,再一次證明這間餐廳印度菜夠正宗🫣侍應招呼得好好,細問之下先知道原來他是老細Jacky😂。我們二人點了印度脆米球、乳酪脆米球、咖喱角、蒜蓉蝦、印度燒雞、芝士烤餅、蒜蓉烤餅🤤🌟印度脆米球、乳酪脆米球兩款都是岀名的印度街邊小食。印度脆米球外形討好,米球裝住八種香料,食之前要先將印度酸梅水倒入米球內,食落有少少辣😲。至於乳酪脆米球,同樣有印度香料,不過就加入乳酪,是開胃的好前菜😋🌟咖喱角是我數一數二食過最好食的😍,不同其他印度餐廳全用薯仔,這間的除了用薯仔,還有杏仁及果仁,可以加甜醬或薄荷醬,減輕油膩感👍🏻🌟蒜蓉蝦好少食這道印度菜,老細Jacky話他們的蝦每天由街市入貨,所以食落真是爽口彈牙😋,食得岀新鮮。這道菜不算太濃,不會遮蓋左鮮味

🌟印度脆米球、乳酪脆米球

🌟咖喱角

🌟蒜蓉蝦
好少食這道印度菜,老細Jacky話他們的蝦每天由街市入貨,所以食落真是爽口彈牙😋,食得岀新鮮。這道菜不算太濃,不會遮蓋左鮮味👍🏻

🌟印度燒雞
燒雞亦即是印度岀名的BBQ雞。上菜時鐵板發出拍拍聲,所以要小心哦😂。他們的雞也是新鮮,所以即便有骨,雞肉亦都夠嫩滑,不像其他印度餐廳採用急凍雞胸而無味👍🏻

🌟芝士菠菜
好好食,唔會太濃味。因為老闆經過多次調校,以符合香港人的口味。餐廳的印度芝士,每隔兩日新鮮由印度空運而來,食落似豆腐😲

🌟芝士烤餅、蒜蓉烤餅
烤餅一直是食印度菜不可或缺的,配上芝士菠菜或其他咖喱,正!

🌟玫瑰奶昔、青檸梳打
亦即是Rose Lassi,其他印度餐廳的奶昔太甜,而這杯剛剛好。奶昔上,再加上印度食用玫瑰,散發陣陣花香😗。青檸梳打解渴首選,青檸亦可清清喉嚨👍🏻
2024-03-26 35 瀏覽
珍珠皇宮印度餐廳 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓96-97號舖1. 蒜蓉蝦(Garlic Prawn):這道菜以新鮮的蝦仁搭配蒜蓉烹調而成,是一道非常受歡迎的海鮮料理。蒜蓉的香氣和蝦肉的鮮甜相互融合,口感豐富。蝦肉鮮嫩多汁,搭配上蒜蓉的微辣和香氣,給人一種濃郁的口味享受。2. 牛油烤雞(Butter Chicken):這道菜以嫩滑多汁的烤雞肉為主,搭配上濃郁的牛油醬汁。牛油醬汁帶有微辣的口味,與雞肉的香氣相得益彰。這道菜擁有豐富的口感和口味層次,深受喜愛。3. 乾果果仁蓉烤餅:這道菜是一道結合了乾果和果仁的烤餅,口感酥脆,香氣四溢。乾果和果仁的香甜和酥脆口感完美結合,為這道菜增添了豐富的口感和風味。4. 青檸檬蘇打:這是一款非常清新的飲料,以青檸檬和蘇打水為主要成分。它的口感清爽,微酸微甜,非常適合作為解渴的飲品。青檸檬的香氣和蘇打水的氣泡相結合,為口腔帶來一種愉悅的感覺。5. 瑪莎拉薄脆(Masala Papad):這是一道印度小吃,由薄脆餅乾和特製的瑪莎拉香料組成。薄脆餅乾酥脆可口,瑪莎拉香料則帶有微辣和香氣,使這道小吃變得非常有味道和風味。6. 印度脆米球(Paa
珍珠皇宮印度餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓96-97號舖

6. 印度脆米球(Paani Poori):這是一道印度特色小吃,由脆米球和特製的酸辣水組成。脆米球外酥內軟,酸辣水則帶有微辣和酸甜的口味。品嚐這道小吃時,先將脆米球塞入嘴中,再加入酸辣水,享受爆炸的口感和豐富的味道。

7. 乳酪脆米球(Dahi Poori):這也是一道印度特色小吃,由脆米球和特製的乳酪醬汁組成。脆米球酥脆可口,乳酪醬汁帶有濃濃的乳酪香氣,口感柔滑。這道小吃結合了脆脆的口感和柔滑的乳酪口感,非常美味。