餐廳: 珍珠皇宮印度餐廳
資訊:

2024-04-18 32 瀏覽
第一次入到嚟重慶大廈食印度野, 感覺既興奮又緊張呀! 環境原來無想像中複雜, 地下好多兌換店同小商店, 上一層有好多不同嘅咖喱餐廳, 不過始終對周圍嘅環境唔熟悉, 沿着條長樓梯上到嚟一樓, 就搵網上介紹嘅呢間珍珠皇宮印度餐廳試下先;珍珠皇宮印度係網上數一數二好食餐廳, 店內裝飾充滿印度嘅色彩, 有啲似返咗去七八十年代嘅感覺。印度脆米球 Paani Poori - $75脆米球係岀名嘅印度街邊小食; 印度脆米球外表好得意, 係一個脆卜卜嘅波波球, 外酥內軟, 裡面裝住八種香料同薯仔蓉, 食之前要先將印度酸梅水倒入米球內, 食落有少少酸酸辣辣, 真係一道印度特色小吃。蒜蓉蝦Garlic Prawn - $138蝦食落真係爽口彈牙, 好新鮮。這道菜蒜蓉不會遮蓋左鮮味, 都是呢度嘅一道非常受歡迎嘅海鮮料理, 口感豐富。瑪莎拉咖喱烤雞 Chicken Tikka Masala - $118瑪莎拉咖哩比較香濃, 咖喱汁偏厚, 主要用香料同埋黃薑調製, 小小辣, 肉份量都幾多, 烤雞都香口, 唔會好鞋, 用嚟配烤餅一流。蒜蓉烤餅 Garlic Naan - $30又香又軟嘅烤餅係印度嘅傳統美食, 食

印度脆米球 Paani Poori - $75

蒜蓉蝦Garlic Prawn - $138

蒜蓉烤餅 Garlic Naan - $30
又香又軟嘅烤餅係印度嘅傳統美食, 食印度菜不可或缺少, 配上咖喱真係可以食好多塊呀!

青檸梳打 Lime Soda - $38
青檸梳打解渴首選, 青檸亦可清清喉嚨, 口感清爽, 微酸微甜, 這是一款非常清新的飲料, 啱哂用嚟解渴。

芒果優格奶昔 Mango Lassi - $42
用新鮮芒果汁配乳酪撈埋一齊飲, 飲得出明顯係新鮮果汁整成, 酸酸甜甜, 好好飲。